Mamusie czerwcowe 2016 cz.2 - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-06, 20:45   #2671
misia880
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.2

Dziewczyny dostalam na prawde fajna liste co do porodu od położnej ze szpitala w którym ja chce rodzić Myśle, że jest logiczna i warto sobie z niej pospisywać

Dla mamy :
Koszula z rozcieciem z przodu
Szlafrok
Kapcie / klapki pod prysznic
stanik do karmienia bez fiszbin
Majtki poporodowe np. Hartmana (firma) podobno te z baby ona sa z fiseliny i sa do dup.y
Wkladki laktacyjne
Jedrorazowe podpaski bella mama 2 opakowania
Podklady seni 60×90 2 opakowania
Reczniki
Pielucha np tetrowa lub maly recznik ( do cieplych/zimnych okladow na porodowce)
Gumka do wlosow
Balsam do ust/pomadka
Telefon/ladowarka
Cos do jedzenia ( czekolada, zelki, lizaki)
Niegazowana woda (najlepiej z dziubkiem)
Skarpetki
Papier toaletowy/recznik papierowy
Tantum rosa
Dobry humor

Lista dla taty :
cos do jedzenia
Klapki/kapcie
Bluzka na zmiane
Duzo cierpliwosci
Woda / napoj energetyczny

Dla dziecka :
pampersy 1,
chusteczki nawilzane
kilka par skarpetek
Ubranka mozna swoje lub szpitalne
Rozek miekki

Potem sa dokumenty :
Karta nfz
Karta ciazy
Dowod osobisty
Ewentualny akt uznania dziecka
Konsultacje specjalistow
ostatnie badania morfologia/mocz
Grupa krwi orginal
wynik OWA, HBS
Wymaz w kierunku b-paciorkowcow

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 20:46   #2672
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olinka012 Pokaż wiadomość
Rodzilam w maju

No, Ty. Ale nie wszystkie dzieci rodza sie w ciepłym miesiącu, a zalecenie rozumiem tyczy sie wszystkich dzieci...
ewka555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:01   #2673
idzia111
Zakorzenienie

Witam ! Postanowiłam dołączyć do grupy ... mogę ?

Rozpoczynam właśnie 16 tc, termin z OM 30 czerwca, a z USG 27 czerwca. To moja druga ciąża, mam już synka Michałka, który ma 2 lata i 5 miesięcy.
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:23   #2674
soffinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez idzia111 Pokaż wiadomość

Rozpoczynam właśnie 16 tc, termin z OM 30 czerwca, a z USG 27 czerwca. To moja druga ciąża, mam już synka Michałka, który ma 2 lata i 5 miesięcy.

Witaj
soffinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:29   #2675
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Witaj Idzia milo ponownie ten nick widzieć na wizazu)

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:33   #2676
olinka012
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewka555 Pokaż wiadomość
No, Ty. Ale nie wszystkie dzieci rodza sie w ciepłym miesiącu, a zalecenie rozumiem tyczy sie wszystkich dzieci...

Spokojnie każdy robi jak uważa
olinka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:43   #2677
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:

Witaj
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:47   #2678
anuszka1984
Zadomowienie

Dziewczyny dodałam te dwie listy na pierwszą stronę

To prawda, że lista każdej mamy będzie inna, bo każdej z nas coś innego podpasuje, więc nie ma sensu się spierać co jest lepsze a co gorsze

Ja też przy pierwszym dziecku spinałam się strasznie z listą potrzebnych rzeczy. Miałam pełno list wyprawkowych od koleżanek i z internetu i na podstawie tego stworzyłam sobie "moją idealną". Sprawdziła się całkiem dobrze i teraz tylko trochę ją zmodyfikuje mądrzejsza o doświadczenia pierwszego porodu i dla mnie będzie git

Witam nową mamusię

https://www.instagram.com/mama_rodzenstwa/
anuszka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:47   #2679
zebrah
Rozeznanie

Witaj Idzia
zebrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 21:49   #2680
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:

Witaj 😊

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez anuszka1984 Pokaż wiadomość

To prawda, że lista każdej mamy będzie inna, bo każdej z nas coś innego podpasuje, więc nie ma sensu się spierać co jest lepsze a co gorsze

Ja też przy pierwszym dziecku spinałam się strasznie z listą potrzebnych rzeczy. Miałam pełno list wyprawkowych od koleżanek i z internetu i na podstawie tego stworzyłam sobie "moją idealną". Sprawdziła się całkiem dobrze i teraz tylko trochę ją zmodyfikuje mądrzejsza o doświadczenia pierwszego porodu i dla mnie będzie git

Witam nową mamusię

To trzymasz dalej ta listę? Ja ma dawno gdzies przesianą, pewnie wyrzuciłam, no a by sie przydala

Ale przypuszczam ze tym razem 1/3 rzeczy nie kupue, które kupiłam przed 1 porodem
Stary 2016-01-06, 21:57   #2681
anuszka1984
Zadomowienie

Cytat:
To trzymasz dalej ta listę? Ja ma dawno gdzies przesianą, pewnie wyrzuciłam, no a by sie przydala

Ale przypuszczam ze tym razem 1/3 rzeczy nie kupue, które kupiłam przed 1 porodem
No jasne, że trzymam Mam zapisaną w wordzie na starym laptopie, ale taka wydrukowana też gdzieś w domu jest. Specjalnie ją zostawiłam, żeby nie przypominać sobie po paru latach co tam było naprawdę potrzebne (świeżo po porodzie i w pierwszych miesiącach życia Zuzi naniosłam odpowiednie poprawki )

https://www.instagram.com/mama_rodzenstwa/
anuszka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 22:11   #2682
Kociak85
Zadomowienie

My do pupy równiez linomag zielony albo jak coś się gorzej działo to bepanthen. Sudocremu prawie w ogóle nie używałam

A moje takie spostrzeżenia co do wklejonej wyprawki z racji drugiego dziecka
1) ubranka - nie szaleć. Kupić kilka podstawowych i później zobaczyć co najlepiej się sprawuje. np. bluzy, sweterki 4 szt - po co tyle? Tym bardziej, że to już droższe rzeczy są bodziaki i jakieś doły to owszem - można więcej
2) materac - ja mam kokosowo-lateksowy i jest extra. Trochę trzeba zapłacić, ale cóż... Gryki nie polecam - znałam kilka przypadków kiedy pojawiły się w niej robaki :/
3) pościel - kupowałam od razu, zaczęłam używać dużo później, bo poduszki się dla maleństwa nie zaleca do jakiegoś czasu, a kołdra nawet ta najmniejsza 120X60 to dla takiego maluszka jest dużo za dużo. Używałam przez długi czas jako przykrycie kocyka. Także jak dla mnie można się wstrzymać z zakupem
4) monitor oddechu - mi zapewnił spokojne noce, szczególnie w pierwszych tygodniach
5) kosmetyki - nie kupować zapasów, bo nigdy nie wiadomo jak będzie reagować skóra dziecka na daną firmę
6) termometr - ja polecam Geratherm na pewno nie polecam z Lidla - za każdym razem pokazywał inną temperaturę
7) Polecam katarek do nosa - aspirator taki do wyciągania glutów odkurzaczem super sprawa
8) smoczki, butelki - też nie za dużo, bo nie wiadomo czy dziecko zaakceptuje kształt z danej firmy, czasami trzeba wypróbować kilku różnych

Na porodówkę koniecznie jakaś czekolada/przekąski + kanapka - czasami po porodzie okazuje się, że do najbliższego szpitalnego posiłku trzeba poczekać kilka godzin, a jest się wściekle głodnym.

Co do wyprawki dla dziecka i matki do szpitala - podpytać się w szpitalu, bo różnie jest. Czasami nie potrzeba ani ciuchów ani pampersów, bo szpital zapewnia...

Cytat:
Teraz po porodzie w niektórych szpitalach nie myje sie dziecka, przez pierwsze kilka dni, jeszcze troche i wszyscy przestaniemy sie myc ��
A to akurat jest duży plus. Maź płodowa którą pokryte jest dziecko po porodzie to doskonała naturalna ochrona, zawiera ona różna dobre bakterie i przeciwciała. Dodatkowo przy kontakcie "skóra do skóry" na noworodka przechodzi flora bakteryjna mamy a nie szpitalna, więc szkoda jest ją zaraz zmywać z kąpielą. na początku się dziwiłam, czemu nikt mojej córki nie kąpie. Ale potem doczytałam o co chodzi

idzia, witamy
Stary 2016-01-06, 22:18   #2683
ewka555
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
A to akurat jest duży plus. Maź płodowa którą pokryte jest dziecko po porodzie to doskonała naturalna ochrona, zawiera ona różna dobre bakterie i przeciwciała. Dodatkowo przy kontakcie "skóra do skóry" na noworodka przechodzi flora bakteryjna mamy a nie szpitalna, więc szkoda jest ją zaraz zmywać z kąpielą. na początku się dziwiłam, czemu nikt mojej córki nie kąpie. Ale potem doczytałam o co chodzi

idzia, witamy

No tak, ale jak siedzisz z dzieckiem w szpitalu po porodzie 9dni, i oponują żeby wykąpać Twoje własne dziecko, to cos jest nie halo, a tak niestety mialam 😒
Stary 2016-01-06, 22:30   #2684
Kociak85
Zadomowienie

ewka, a no to już różnica. Inaczej to zrozumiałam co napisałaś. Oczywiście chodzi mi o taką kąpiel od razu po porodzie. Bo kiedyś tak się robiło. Tak po kilku dniach to inna sprawa. I faktycznie dziwny personel który robił Ci jakieś problemy.
Ale teraz też jestem mądrzejsza. Trzeba pamiętać, że to Wasze dzieci i na wszystkie zabiegi personel musi mieć Waszą zgodę i Wy macie prawo decydować o tym co się dzieje z dzieckiem. Zastanówcie się wcześniej czy chcecie, żeby np dziecko było w pierwszej dobie szczepione przeciw gruźlicy - ja myślałam, że to standard, teraz wiem, że mogę to odroczyć, muszę poczytać o tym i będę decydować. Ja radzę wcześniej zapoznać się z tym, jakie mamy prawa jako rodzące i matki, bo w czasie porodu i zaraz po nim to już najczęściej nie ma czasu na takie rozmyślania
Stary 2016-01-06, 22:33   #2685
201711281320
Konto usunięte

Dziewczyny, kiełbaska z ogniska była wyśmienita

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Ja mam materacyk lateksowy i jest to jeden z najbardziej polecanych. Ja do gryki mam awersje totalna

Lewatywy robia jak ktos chce nie jest obowiazkowa. Nam polozna gadala ze je z apteki sam male i usuwaja tylko to co jest blisko. Czyli mamy srake a i tak nam to malo da

Ja robiłam przed wyjazdem do szpitala taką zakupioną w aptece i była wystarczająca, nic się nie przydarzyło podczas porodu.
Tym razem też mam taki plan.

Cytat:

Witamy

No teraz dzieci się nie kąpie od razu po porodzie dla ich dobra rzeczywiście ale 9 dni to wg. mnie przegięcie.

Co do kosmetyków dla noworodka np. do twarzy to ja tak jak olinka nie widzę potrzeby jeżeli tylko skóra wygląda dobrze i nic się nie dzieje.
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 22:57   #2686
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam materacyk lateksowy i jest to jeden z najbardziej polecanych. Ja do gryki mam awersje totalna

Lewatywy robia jak ktos chce nie jest obowiazkowa. Nam polozna gadala ze je z apteki sam male i usuwaja tylko to co jest blisko. Czyli mamy srake a i tak nam to malo da
Czekam odradzasz materac z gryką?
Zbieram opinię bo za chwilę ta wiedza mi się przyda

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Jejku, Laski, wielka ta lista !!! Ale w poniedziałek może się dowiem, kto u mnie mieszka. Już nie mogę się doczekać !!!
O rety fajnie, że już jutro się dowiesz

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
O jaka apetyczna szarlotka! Ja dziś zrobiłam muffinki, ale już wszystkie zniknęły, więc nici z fotki
U mnie też dziś były muffinki TŻ dostał 2 na wynos do pracy i ja parę wezmę
Miały być ciasteczka owsiane ale padło na muffiny

Cytat:
A jak dziecko ma skaze bialkowa, atopowe zapalenie skóry i swędzi, to tez? Albo jak dziecko urodzi sie w miesiącu zimowym i wychodzisz na spacer przy -2st to nie posmarujesz buzi kremem ochronnym przed wiatrem i mrozem?

Teraz po porodzie w niektórych szpitalach nie myje sie dziecka, przez pierwsze kilka dni, jeszcze troche i wszyscy przestaniemy sie myc 😁
Z tymi kremami to właśnie różnie jak zima to wiadomo trzeba smarować albo słońce mega też raczej coś z filtrem trzeba czy e tam?

Cytat:

Jasne, zapraszamy

Cytat:
Napisane przez anuszka1984 Pokaż wiadomość

Witam nową mamusię
Fajnie masz Anuszka Ty i inne mamy dla których nie jest to pierwsze dziecko, jestescie bogatsze o doświadczenia i własną wiedzę o tym co jest naprawdę potrzebne a co zbędnę tak w rzeczyistości

Cytat:
No tak, ale jak siedzisz z dzieckiem w szpitalu po porodzie 9dni, i oponują żeby wykąpać Twoje własne dziecko, to cos jest nie halo, a tak niestety mialam 😒
Uuuu to też dla mnie by było niepokojące, zwłaszcza jak tyle dni byliście w szpitalu

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 23:23   #2687
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
ANIA herbata ze śniegu i spanie pod namiotami? Musiało być świetnie i zimno.proszek kupuj sama zacznę od chemii pieluchy do końca nie wyczujesz co bedzie ok dla malucha, ale proszek zawsze możesz zużyć na siebie
Było super ... ale teraz bym tego już nie zrobiła

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-06, 23:26   #2688
misia880
Zakorzenienie

Madzia9999 ponieważ w gryce czasem lęgną się robaki. Może i brzmi dziwnie ale jak poczytasz to zobaczysz ja poczytałam i podziękowałam
wiadomo, że znajdą się obrońcy , że oni mieli gryke i był super. To fajnie, ale jednak jak wiem ze są takie przypadki to nie chce żeby trafiło na mnie

proszę http://www.dwapluscztery.pl/zdrowy-s...ybrac-materac/
mnie sie skutecznie odechciało

Stary 2016-01-06, 23:27   #2689
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość

Masz już stworzoną ogólną listę zakupow dla siebie i dziecka?
Nie do końca , ale staram się na bieżąco zapisywać co już mam a co mi brakuje.

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-01-06, 23:31   #2690
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
Było super ... ale teraz bym tego już nie zrobiła
hehe

Cytat:
Madzia9999 ponieważ w gryce czasem lęgną się robaki. Może i brzmi dziwnie ale jak poczytasz to zobaczysz ja poczytałam i podziękowałam
wiadomo, że znajdą się obrońcy , że oni mieli gryke i był super. To fajnie, ale jednak jak wiem ze są takie przypadki to nie chce żeby trafiło na mnie

proszę http://www.dwapluscztery.pl/zdrowy-s...ybrac-materac/
mnie sie skutecznie odechciało
Hmm gryka w sumie produkt naturalny więc ryzyko tych robaczków chcąc czy nie chcąc istnieje
Przypomnisz jaki Ty wybrałaś materac?

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
Nie do końca , ale staram się na bieżąco zapisywać co już mam a co mi brakuje.
Rozumiem

Ja czasem blogi z listami czytam, ale póki co na spokojnie to robię Na zwolnieniu chcę mieć co robić wiec zajmę się tym wtedy bardziej szczegółowo

Sophia Loren
Stary 2016-01-06, 23:41   #2691
misia880
Zakorzenienie

fuj juz widze jak mi te robaki wyłażą
moze dziwna jestem

http://imaterac.pl/produkty/29-mater...evea-baby.html chyba to jest ten w każdym razie lateksowy z Havea... ale dokladie ktory nie wiem (pisze mi na materacu ale materac na razie ukryty ) :P

Stary 2016-01-07, 00:00   #2692
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
Aniu u jakiego sprzedawcy zrobiłaś te zakupy?

A ija poprosze taka listę
http://allegro.pl/promorcja-majtki-s...542249088.html

Nie wszystko ma ale parę fajnych rzeczy można kupić

---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Ehh dziewczyny coraz bardziej mnie gardło boli

Dobranoc

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-01-07, 00:42   #2693
Madzia9999
Zakorzenienie

Dziewczyny poczułam przed chwilą ruchhy fasolki !!!

Z wrażenia nie mogę zasnąć<3

Sophia Loren
Stary 2016-01-07, 06:44   #2694
soffinka
Zadomowienie

Cytat:

Świetne wieści doczekałas sie
soffinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 07:31   #2695
kocuro88
Zakorzenienie

witam się dziewczynki

ale fajnie tak poleniuchować w środku tygodnia

wczoraj wieczorem pojawił się u mnie brązowy śluz - tylko raz.
mam nadzieje ze to nic złego. dziś rano już ok ale jak się znowu pojawi to będę dzwonic do gin ...
Stary 2016-01-07, 08:16   #2696
kaska87
Zakorzenienie

hej
ale mi się spać chce w dodatku miałam durny sen- śniło mi się, że dzidzia umarła dobrze, że w sobotę wizyta

no i cieszę się, że tylko 2 dni pracy i znowu weekend- jakoś odpocząć nie mogę

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 08:34   #2697
LaLaRe87
Rozeznanie

Cytat:

jeny jenyyyyyyyyyyyy skąd wiedziałaś, że to toooo powiedz co czułaś

Moja Marcelinka
LaLaRe87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 08:55   #2698
201711281320
Konto usunięte

Cytat:

Super Wreszcie poznałaś to dlugo wyczekiwane uczucie

Kaska, sny w ciąży bywają masakryczne, też ostatnio taki miałam

Ania, zwalcz ten ból gardła w zarodku. Ciepłe herbatki, miodzik i cytryna, jakieś psikadło i odpoczynek. U mnie szybko przeszło.

Kocurro dziwna sprawa z tym śluzem. Ale chyba się nie ma czym martwić skoro nic innego się nie dzieje

Ja mam dzisiaj o 15:00 wizytę, więc muszę się zwolnić wcześniej z pracy, a roboty od groma nadal Tak więc się wylogowuję i ustawiam sobie w głowie zakaz odwiedzania wizazu .

Miłego dnia!!

Edytowane przez 201711281320
Czas edycji: 2016-01-07 o 08:58
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 09:02   #2699
australia87
Zakorzenienie

Powodzenia na wizytach dziewczyny! Czas na kolejne ujawnienia płci
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 09:14   #2700
motylek1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kocuro88 Pokaż wiadomość
witam się dziewczynki

ale fajnie tak poleniuchować w środku tygodnia

wczoraj wieczorem pojawił się u mnie brązowy śluz - tylko raz.
mam nadzieje ze to nic złego. dziś rano już ok ale jak się znowu pojawi to będę dzwonic do gin ...
Kocuro, mam nadzieje, ze to nic powaznego. U mnie tez tak bylo tylko z rana, przestraszylam sie, pojechalam do szpitala i na wszelki wypadek zostawili na obserwacje, na nast dzien tez troszke zabarwinnego sluzu pojawilo sie na papierze, lekarz stwierdzil ze jak bylo jakies krwawienie to musi sie oczyscic. Nie dostalam zadnej kroplowki ani lekow. Wiecej lez, wypoczywaj, a napewno plamienie sie nie powtorzy, gdyby jednak cos niepokojacego sie dzialo to nie zwlekaj, tylko szybko do lekarza.
motylek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości