|
|
#2671 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.2
Dziewczyny dostalam na prawde fajna liste co do porodu od położnej ze szpitala w którym ja chce rodzić
Myśle, że jest logiczna i warto sobie z niej pospisywać Dla mamy : Koszula z rozcieciem z przodu Szlafrok Kapcie / klapki pod prysznic stanik do karmienia bez fiszbin Majtki poporodowe np. Hartmana (firma) podobno te z baby ona sa z fiseliny i sa do dup.y Wkladki laktacyjne Jedrorazowe podpaski bella mama 2 opakowania Podklady seni 60×90 2 opakowania Reczniki Pielucha np tetrowa lub maly recznik ( do cieplych/zimnych okladow na porodowce) Gumka do wlosow Balsam do ust/pomadka Telefon/ladowarka Cos do jedzenia ( czekolada, zelki, lizaki) Niegazowana woda (najlepiej z dziubkiem) Skarpetki Papier toaletowy/recznik papierowy Tantum rosa Dobry humor Lista dla taty : cos do jedzenia Klapki/kapcie Bluzka na zmiane Duzo cierpliwosci Woda / napoj energetyczny Dla dziecka : pampersy 1, chusteczki nawilzane kilka par skarpetek Ubranka mozna swoje lub szpitalne Rozek miekki Potem sa dokumenty : Karta nfz Karta ciazy Dowod osobisty Ewentualny akt uznania dziecka Konsultacje specjalistow ostatnie badania morfologia/mocz Grupa krwi orginal wynik OWA, HBS Wymaz w kierunku b-paciorkowcow |
|
|
|
#2672 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2673 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ! Postanowiłam dołączyć do grupy ... mogę ?
Rozpoczynam właśnie 16 tc, termin z OM 30 czerwca, a z USG 27 czerwca. To moja druga ciąża, mam już synka Michałka, który ma 2 lata i 5 miesięcy. |
|
|
|
#2674 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2675 |
|
Zakorzenienie
|
Witaj Idzia milo ponownie ten nick widzieć na wizazu
)Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
|
#2676 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2677 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2678 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dodałam te dwie listy na pierwszą stronę
To prawda, że lista każdej mamy będzie inna, bo każdej z nas coś innego podpasuje, więc nie ma sensu się spierać co jest lepsze a co gorsze ![]() Ja też przy pierwszym dziecku spinałam się strasznie z listą potrzebnych rzeczy. Miałam pełno list wyprawkowych od koleżanek i z internetu i na podstawie tego stworzyłam sobie "moją idealną". Sprawdziła się całkiem dobrze i teraz tylko trochę ją zmodyfikuje mądrzejsza o doświadczenia pierwszego porodu i dla mnie będzie git ![]() Witam nową mamusię
|
#2679 |
|
Rozeznanie
|
Witaj Idzia
|
|
|
|
#2680 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj 😊 ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
To trzymasz dalej ta listę? Ja ma dawno gdzies przesianą, pewnie wyrzuciłam, no a by sie przydala Ale przypuszczam ze tym razem 1/3 rzeczy nie kupue, które kupiłam przed 1 porodem
|
||
|
|
|
#2681 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam zapisaną w wordzie na starym laptopie, ale taka wydrukowana też gdzieś w domu jest. Specjalnie ją zostawiłam, żeby nie przypominać sobie po paru latach co tam było naprawdę potrzebne (świeżo po porodzie i w pierwszych miesiącach życia Zuzi naniosłam odpowiednie poprawki
|
|
#2682 | |
|
Zadomowienie
|
My do pupy równiez linomag zielony
albo jak coś się gorzej działo to bepanthen. Sudocremu prawie w ogóle nie używałamA moje takie spostrzeżenia co do wklejonej wyprawki z racji drugiego dziecka1) ubranka - nie szaleć. Kupić kilka podstawowych i później zobaczyć co najlepiej się sprawuje. np. bluzy, sweterki 4 szt - po co tyle? Tym bardziej, że to już droższe rzeczy są bodziaki i jakieś doły to owszem - można więcej2) materac - ja mam kokosowo-lateksowy i jest extra. Trochę trzeba zapłacić, ale cóż... Gryki nie polecam - znałam kilka przypadków kiedy pojawiły się w niej robaki :/ 3) pościel - kupowałam od razu, zaczęłam używać dużo później, bo poduszki się dla maleństwa nie zaleca do jakiegoś czasu, a kołdra nawet ta najmniejsza 120X60 to dla takiego maluszka jest dużo za dużo. Używałam przez długi czas jako przykrycie kocyka. Także jak dla mnie można się wstrzymać z zakupem 4) monitor oddechu - mi zapewnił spokojne noce, szczególnie w pierwszych tygodniach 5) kosmetyki - nie kupować zapasów, bo nigdy nie wiadomo jak będzie reagować skóra dziecka na daną firmę 6) termometr - ja polecam Geratherm na pewno nie polecam z Lidla - za każdym razem pokazywał inną temperaturę7) Polecam katarek do nosa - aspirator taki do wyciągania glutów odkurzaczem super sprawa 8) smoczki, butelki - też nie za dużo, bo nie wiadomo czy dziecko zaakceptuje kształt z danej firmy, czasami trzeba wypróbować kilku różnych Na porodówkę koniecznie jakaś czekolada/przekąski + kanapka - czasami po porodzie okazuje się, że do najbliższego szpitalnego posiłku trzeba poczekać kilka godzin, a jest się wściekle głodnym. Co do wyprawki dla dziecka i matki do szpitala - podpytać się w szpitalu, bo różnie jest. Czasami nie potrzeba ani ciuchów ani pampersów, bo szpital zapewnia... Cytat:
idzia, witamy
|
|
#2683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, ale jak siedzisz z dzieckiem w szpitalu po porodzie 9dni, i oponują żeby wykąpać Twoje własne dziecko, to cos jest nie halo, a tak niestety mialam 😒 |
|
|
|
|
#2684 |
|
Zadomowienie
|
ewka, a no to już różnica. Inaczej to zrozumiałam co napisałaś. Oczywiście chodzi mi o taką kąpiel od razu po porodzie. Bo kiedyś tak się robiło. Tak po kilku dniach to inna sprawa. I faktycznie dziwny personel który robił Ci jakieś problemy.
Ale teraz też jestem mądrzejsza. Trzeba pamiętać, że to Wasze dzieci i na wszystkie zabiegi personel musi mieć Waszą zgodę i Wy macie prawo decydować o tym co się dzieje z dzieckiem. Zastanówcie się wcześniej czy chcecie, żeby np dziecko było w pierwszej dobie szczepione przeciw gruźlicy - ja myślałam, że to standard, teraz wiem, że mogę to odroczyć, muszę poczytać o tym i będę decydować. Ja radzę wcześniej zapoznać się z tym, jakie mamy prawa jako rodzące i matki, bo w czasie porodu i zaraz po nim to już najczęściej nie ma czasu na takie rozmyślania
|
#2685 | ||
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, kiełbaska z ogniska była wyśmienita
![]() Cytat:
Ja robiłam przed wyjazdem do szpitala taką zakupioną w aptece i była wystarczająca, nic się nie przydarzyło podczas porodu. Tym razem też mam taki plan. Cytat:
No teraz dzieci się nie kąpie od razu po porodzie dla ich dobra rzeczywiście ale 9 dni to wg. mnie przegięcie. Co do kosmetyków dla noworodka np. do twarzy to ja tak jak olinka nie widzę potrzeby jeżeli tylko skóra wygląda dobrze i nic się nie dzieje. |
||
|
|
|
#2686 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zbieram opinię bo za chwilę ta wiedza mi się przyda Cytat:
![]() Cytat:
TŻ dostał 2 na wynos do pracy i ja parę wezmę ![]() Miały być ciasteczka owsiane ale padło na muffiny ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2688 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia9999 ponieważ w gryce czasem lęgną się robaki. Może i brzmi dziwnie ale jak poczytasz to zobaczysz
ja poczytałam i podziękowałam ![]() wiadomo, że znajdą się obrońcy , że oni mieli gryke i był super. To fajnie, ale jednak jak wiem ze są takie przypadki to nie chce żeby trafiło na mnie ![]() proszę http://www.dwapluscztery.pl/zdrowy-s...ybrac-materac/ mnie sie skutecznie odechciało
|
|
|
|
#2689 |
|
Zakorzenienie
|
Nie do końca , ale staram się na bieżąco zapisywać co już mam a co mi brakuje.
|
#2690 | ||
|
Zakorzenienie
|
hehe
Cytat:
Przypomnisz jaki Ty wybrałaś materac? ![]() Cytat:
![]() Ja czasem blogi z listami czytam, ale póki co na spokojnie to robię Na zwolnieniu chcę mieć co robić wiec zajmę się tym wtedy bardziej szczegółowo
|
|
#2691 |
|
Zakorzenienie
|
fuj juz widze jak mi te robaki wyłażą
moze dziwna jestem ![]() http://imaterac.pl/produkty/29-mater...evea-baby.html chyba to jest ten w każdym razie lateksowy z Havea... ale dokladie ktory nie wiem (pisze mi na materacu ale materac na razie ukryty ) :P
|
|
|
|
#2692 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wszystko ma ale parę fajnych rzeczy można kupić ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Ehh dziewczyny coraz bardziej mnie gardło boli ![]() Dobranoc
|
|
#2693 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny poczułam przed chwilą ruchhy fasolki !!!
![]() Z wrażenia nie mogę zasnąć<3
|
#2694 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2695 |
|
Zakorzenienie
|
witam się dziewczynki
ale fajnie tak poleniuchować w środku tygodnia ![]() wczoraj wieczorem pojawił się u mnie brązowy śluz - tylko raz. mam nadzieje ze to nic złego. dziś rano już ok ale jak się znowu pojawi to będę dzwonic do gin ...
|
#2696 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() ale mi się spać chce w dodatku miałam durny sen- śniło mi się, że dzidzia umarła ![]() no i cieszę się, że tylko 2 dni pracy i znowu weekend- jakoś odpocząć nie mogę
|
#2697 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jeny jenyyyyyyyyyyyy skąd wiedziałaś, że to toooo powiedz co czułaś
|
|
#2698 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kaska, sny w ciąży bywają masakryczne, też ostatnio taki miałam ![]() Ania, zwalcz ten ból gardła w zarodku. Ciepłe herbatki, miodzik i cytryna, jakieś psikadło i odpoczynek. U mnie szybko przeszło. Kocurro dziwna sprawa z tym śluzem. Ale chyba się nie ma czym martwić skoro nic innego się nie dzieje ![]() Ja mam dzisiaj o 15:00 wizytę, więc muszę się zwolnić wcześniej z pracy, a roboty od groma nadal Tak więc się wylogowuję i ustawiam sobie w głowie zakaz odwiedzania wizazu .Miłego dnia!! Edytowane przez 201711281320 Czas edycji: 2016-01-07 o 08:58 |
|
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
Powodzenia na wizytach dziewczyny!
Czas na kolejne ujawnienia płci
|
|
|
|
#2700 |
|
Zadomowienie
|
Kocuro, mam nadzieje, ze to nic powaznego. U mnie tez tak bylo tylko z rana, przestraszylam sie, pojechalam do szpitala i na wszelki wypadek zostawili na obserwacje, na nast dzien tez troszke zabarwinnego sluzu pojawilo sie na papierze, lekarz stwierdzil ze jak bylo jakies krwawienie to musi sie oczyscic. Nie dostalam zadnej kroplowki ani lekow. Wiecej lez, wypoczywaj, a napewno plamienie sie nie powtorzy, gdyby jednak cos niepokojacego sie dzialo to nie zwlekaj, tylko szybko do lekarza.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

Myśle, że jest logiczna i warto sobie z niej pospisywać 

!!! Ale w poniedziałek może się dowiem, kto u mnie mieszka. Już nie mogę się doczekać !!!
Ja dziś zrobiłam muffinki, ale już wszystkie zniknęły, więc nici z fotki 

w dodatku miałam durny sen- śniło mi się, że dzidzia umarła