|
|
#2311 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016!
Cytat:
![]() Jeśli masz w miarę blisko do Janek pod Warszawą to na pewno są. Bo sama kupowałam. Nie ma jakoś rozbudowanego tego działu ale z rozmiarówką nie ma problemu A na stronie nie chcesz zamówić? Jak zapiszesz się do newslettera to jest 25% zniżki i darmowa wysyłka na jedną rzecz. (Dlatego wszystko zamawia się pojedynczo :P ) Cytat:
Zonamojegomeza - współczuję wizyty. Tez nie lubię jak tak olewają. Trzeba było warczenie na te położna skoro ona taka niemiła. Bez przesady. A jeśli pappa ginekolog zleciła wydaje mi się ze powinna wyjaśnić czemu. A nie tak chlapnac. Jeśli i tak gdzie indziej ciążę będziesz prowadziła to podpytuj innego lekarza czy widzi jakieś wskazania do wykonania testu.
|
|
#2312 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ciekawa jestem jak u mnie zareagują, aczkolwiek ja pracuję akurat w dużej zagranicznej korporacji i raczej prawa są tutaj szanowane, raczej nie robią problemów. Ale to nigdy nie wiadomo..
|
|
|
|
|
#2313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
startuję w tej ciąży z wagą mega wysoką jak dla mnie, miałam taką jak wyszłam ze szpitala po urodzeniu córki czułam się jak wieprzyk ale miałam problemy ze sterydami i spuchłam mocno, rzuciłam palenie więc się upasłam a że biegałam przed ciążą i gdybym miała czas chodziła bym na siłkę dodatkowo bo ja uwielbiam sport bieganie basen rolki łyżwy siłownia zumba jak powiedziałam dziiaj ginowi, ze sie marszobieguje, to powiedzial, ze spacery, a ja, że nie, bo truchtam to mam tego nie robić to sie pytam ale czemu ? czuje ie dobrze nic nie boli to co mam lezec ? a on mowi, ah widze ze pani i tak nakrecona i lubi to robic to nie bede pania na smyczy trzymał tylko mam uważać na siebie i robic to bardzo powoli, zeby mnie brzuch nie bolal i nie ciagnal bo to tylko dodatkowy dykomfort dla mnie ![]() ja już po wizycie, ma 11 tydzień, bąbel ma 3 cm, przezierność prawidłowa, inaczej powiedział, cytuję "brak obrzęku, przezierność ok a właściwie jej brak" czyli rozumiem to, że jest delikatnie powyżej zera, lub równa zero, bo przecież je wyskoczę, jakie ma wartości, jakbym całe wieczory internety czytała przytyłam 1 kg i termin na 5 sierpnia - poprzednio był 6 sierpnia szyjka długa, pozamykana w zapytaniu o badanie preanatalne - genetyczne i poproszenie o wypowiedź, wyciągnął kajet i momentalnie mi napisał namiary na najlepszą jego zdaniem w okolicy Panią prof. Mariolę Ropacką-Lesiak z Poznania znacie ? opinie ? w poniedziałek dzwonię się umówić |
|
|
|
|
#2314 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny melduje sie po standardowej nieobecnosci jak to ja
![]() Wczoraj bylam na wizycie na nfz,ktora byla dosc dziwna tzn malo informacji a wiecej belkotu.Najpierw dr zbadal mnie dowcipnie i burknal cos ze mam dziwnie bardzo wysoko szyjke i ze bedzie z tym problem .Nie wytlumaczyl jaki co itp.Potem pobral wymaz z szyjki mimo ze na prywatnej wizycie mowil ze nie bedziemy robic tego badania bo 2lata temu mialam pierwsza grupe a w tym przypadku robi sie co 3lata,mysle ok.Potem zrobil mi usg dowcipne,nie pkazal malucha,nic nie chcial tlumaczyc tylko belgotal cos pod nosem,dal opis usg i powiedzial do zobaczenia za 3tyg,no i wypisal mase skierowan na badanie.Po wyjsciu z gabinetu patrzymy z TZ na opis usg a tam tylko ze ciaza 10tyg,3cm,akcja serca widoczna i tyle.Zadnych pomiarow czy cos....Strasznie to dziwne Bardzo nie wyrazna ta wizyta i troche jestem wkurzona na niego,dlatego zapisalam sie tez na wizyte do starego gina ktory przyjmuje w miescie do ktorego mam kiepski dojazd ale wiem ze zbada dokladnie i opowie wszystko.No to tyle z moich ostatnich wrazen z lekarzem. A samopoczucie ostatnio no coz...spac,spac i jeszcze raz spac!.Nie jestem juz tak obolala,ale piersi sa mega giga no i brzuszek jak w 4mies.Nawet wczoraj na wizycie byla mama i sie spytala czy jestem jak ona w 5mies .Nie jem jakos specjanie duzo,nawet ostatnio jak by mniej a juz mam 2,5kg na plusie.
|
|
|
|
#2315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wymaz czyli cytologię powinno się robić raz na 6-12 msc - podobno ale że na 3 lata hmm
|
|
|
|
|
#2316 |
|
Raczkowanie
|
Mial mi tez dac skierowanie na test pappa ze wzgledu na to iz ur corke z wada genetyczna,ale stwierdzilam ze ten test to totalna porazka i daje tylko dane statystyczne a nie konkretne odp.Mowie mu o tym ze nie chce tego testu a ten jak juz sobie Pani uwaza,to Pani dziecko...,no doradzil nieziemsko.A wy co myslicie na temat tego testu?miala ktoras z Was o robiony?.Mi sie wydaje ze sieje on tylko strach i obawe przyszlej mamy a to chyba niepotrzebne.Nie daje 100% pewnosci ze to akurat moje dziecko zachoruje tylko przybliza mnie do statystyki.z corka mialam robiona amniopunkcje ta daje 100% odpowiedzi plus plec dzidzi,niestety niesie ze soba ryzyko odejscia wod plodowych,dlatego tez wole darowac sobie i to badanie.
|
|
|
|
#2317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
test Pappa to są statystyki i prawdopodobieństwo po nim w razie wu robi się amnio masz ryzyko wystąpienia wad ? albo jesteś powyżej 35r.ż. że masz zrobić Pappa ? |
|
|
|
|
#2318 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Hmmm chyba musze zmienic lekarza |
|
|
|
|
#2319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mam II grupe cytologii ale wszędzie nawołują do corocznych badań ja mimo żadnego ryzyka będę robić testy genetyczne... gin stwierdził, że dla własnego spokoju |
|
|
|
|
#2320 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pierwszej ciąży spokój, ekscytacja, zero nerwów a teraz same internety czytam i cytuję "roję" |
|
|
|
|
#2322 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A powiedzcie mi jakie macie cisnienie?.Bo ja wczoraj mialam 134/75 wydaje mi sie ze nie co za wysokie jednak ani lekarz ani polozna tego nie skomentowali
|
|
|
|
|
#2323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zawsze chtologie pobierali mi przed badaniem- wziernik, wymaz, badania. Żeby nie dotykać szyjki niczym wcześniej. Ja przy ciśnieniu rozkurczowym dochodzącym ok 80 i więcej biorę tabletkę. Ale ja mam nadciśnienie. ---------- Dopisano o 06:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:16 ---------- Moje nadciśnienie I problem z tarczycą zostały pominięte na wizycie. Nie, juz nic Noe piszę, bo znów się będę wkurzać. |
|
|
|
|
#2324 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co wy o tej cytologii piszecie. W trzy lata z I grupy to sie IV może zrobić ze dwa razy! Raz w roku to mus i obowiązek, tak samo jak usg piersi.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#2325 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
zonamojegomeza i malenstwo współczuję nieudanych wizyt Ja nie Ja standardowo zaczęłam dzień od wymiotów . A zaraz zbieram się na rynek, tylko najpierw małą dziadkom podrzucę. A jakie Wy macie plany na dziś?
|
#2326 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja robie cytologie co pół roku. Bo naprawdę szybko może coś niechcianego wyskoczyć.
Moja szwagierka w ciągu właśnie pół roku od jednego badania do drugiego i zdiagnozowali raka. Więc wydaje mi się ze jeśli można częściej to korzystać trzeba.
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
My sprzatamy, jedziemy na tańce
, do teściów i do łóżka.
|
|
|
|
#2328 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Widzę, że kiepsko u Was na wizytach Tak to niestety czasem jest, że człowiek jest po prostu olewany. Ja chodzę co prawda do kolegi z pracy, ale wiem jak przyjmuje inne pacjentki. Wszystko wytłumaczy, zleci badania, odpowie na wszystkie pytania. Na oddziale się interesuje pacjentkami, mimo obchodu jeszcze w ciągu dnia przejdzie po salach. Ma jeden minus - cicho mówi ![]() Asicuha a to dyrektor! Dobrze, że masz z głowy. Teraz możesz odpoczywać na L4 Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Także te 3 lata nie zabiją ![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Niemożliwe. Tutaj bym podejrzewała, że wcześniejsza cytologia była źle pobrana i oceniana tylko w skali od I do IV. Ta skala jest niedokładna i nie ocenia czy wymaz był prawidłowo pobrany.
|
|
#2329 |
|
Zakorzenienie
|
No nie wiem. Moja koleżanka w ciaży dowiedziała się, że ma cytologię w gr IV, zaraz po porodzie miała operację wycięcia szyjki, a poprzedni wynik z gr II miała sprzed niecałych dwóch lat.
Ja jestem zdania, że te 50- 70 zl to nie są jakieś niewyobrażalne pieniądZe, żeby oszczędzać na sobie. Ja co roku w listopadzie robię cytologię i usg piersi, zawsze w okolicy moich imienin, tak mam zakodowane i bardzo tego pilnuję. Better safe than sorry ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#2330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko trzeba sobie zdawać sprawę, że rak szyjki macicy nie bierze się z powietrza. Jest to długi proces. No i przede wszystkim cytologia nie diagnozuje raka. Jest to tylko, albo aż badanie przesiewowe. Nie można na podstawie cytologii powiedzieć "Pani ma raka". No i skala od I do IV jest baaardzo niedokładna. To, że koleżanka miała grupę IV nie znaczy, że miała raka. W zasadzie nic nie znaczy Polska jest daleko za murzynami i nadal u nas się tą lipną skalę stosuję. Prawidłowa skala (Bathesda) określa jakość pobranego materiału (czy był dobrze pobrany) i określa jakie konkretnie komórki znajdują się w danym materiale. No, ale wciąż nic nie diagnozuje. Także cytologia owszem co roku, ale bez spiny gdy się spóźnimy, a poprzedni wynik był prawidłowy
|
|
#2331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tija ona w tym czasie zaszła w ciążę, wiec może to przyspieszyło. A usg tez miała często robione i nic nie było widac, bo długo się starali o dziecko. Także kiedy wykonywali jej cięcie cesarskie usunęli tez cala macice.
|
|
#2332 |
|
Zakorzenienie
|
A skala Bathesda to nie jest już obowiązkowa? Od kilku dobrych lat dostaje wynik wg tej metody i krótką info, ze odpowiada grupie ... wg Papanicolau.
|
|
|
|
#2333 |
|
Wtajemniczenie
|
Tutaj macie link do listy lekarzy, którzy mają certyfikat do wykonania tego usg między 11 a 13 tygodniem.
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
|
#2334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę się dowiadywałam na temat rozwoju raka w ciąży, bo moja bratowa miała zdiagnozowane w czasie ciąży zmiany CIN III na szyjce macicy (jest to już rak przedinwazyjny). Ogólnie dziewczyna zaniedbała swoje zdrowie, kupę lat nie była u ginekologa, a przed ciążą nie robiła cytologii. Co się okazuje, ciąża nie przyspiesza rozwoju raka szyjki macicy. USG wykaże mega duże zmiany rakowe, te pierwsze stadia są tylko umiejscowione w szyjce i na usg tego nie widać. Jej pozwolili rodzić naturalnie. 28.12 rodziła. Teraz czeka, aż połóg minie i będzie miała zabieg. Są dwie drogi wyboru - albo usunięcie całej macicy i szyjki lub skrócenie szyjki macicy. Jej będą skracać. Aha i gdy jest już rak inwazyjny na szyjce to nie można rodzić naturalnie.
|
|
#2335 |
|
Zakorzenienie
|
Ta ginekolog u której byłam prywatnie jest na liście lekarzy z certyfikatem FMF, i ordynator ginekologii też. Może ona nam trochę rozjaśni. Swoją drogą chyba muszę wkrótce zadzwonić bo nie wiem jak tam z terminami. A u nas zaraz ferie, może jak ma dzieci to planuje jakoś wyjazd. Mam czas do 11.02.
|
|
|
|
#2336 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2337 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
Mój gin jest na tej liście, więc mam o tyle z nim wygodę, że nie muszę na genetyczne czy połówkowe umawiać się do kogoś obcego. Ale 400 zł za nie sobie liczy.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.

a dziś ledwo dotarłam bo zasłabłam w autobusie (boje się teraz prowadzić, bo w samochodzie co chwila mam odruch wymiotny) i chyba badania będą nieważne, bo musiam zjeść herbatnika i napić się napoju bo tak mi słabo było...

.Nie wytlumaczyl jaki co itp.Potem pobral wymaz z szyjki mimo ze na prywatnej wizycie mowil ze nie bedziemy robic tego badania bo 2lata temu mialam pierwsza grupe a w tym przypadku robi sie co 3lata,mysle ok.Potem zrobil mi usg dowcipne,nie pkazal malucha,nic nie chcial tlumaczyc tylko belgotal cos pod nosem,dal opis usg i powiedzial do zobaczenia za 3tyg,no i wypisal mase skierowan na badanie.Po wyjsciu z gabinetu patrzymy z TZ na opis usg a tam tylko ze ciaza 10tyg,3cm,akcja serca widoczna i tyle.Zadnych pomiarow czy cos....Strasznie to dziwne 

. A zaraz zbieram się na rynek, tylko najpierw małą dziadkom podrzucę. A jakie Wy macie plany na dziś?
Tak to niestety czasem jest, że człowiek jest po prostu olewany. Ja chodzę co prawda do kolegi z pracy, ale wiem jak przyjmuje inne pacjentki. Wszystko wytłumaczy, zleci badania, odpowie na wszystkie pytania. Na oddziale się interesuje pacjentkami, mimo obchodu jeszcze w ciągu dnia przejdzie po salach. Ma jeden minus - cicho mówi