|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz.
Viki - racja ale lepiej jakkolwiek zareagować niż zostawić dziecko samo sobie
|
|
|
|
#4622 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tydzień może dwa, wózek będę pchać i ja! - mamusie styczniowe 2016 cz.
Cytat:
Jestesmy juz w domu, a ja caly czas nie moge dojsc do siebie. Zastanawiam sie czy ja taka dziwna jestem, czy o co kaman. Serio dziwie sie dziewczynom, ktore swiadomie wybieraja cc. A tak poza tym, ze ja sie ledwo ruszam, to Mlody szaleje. Je calymi nocami. W dzien spi
Motocyklistka ![]() Suzuki GSX 600F "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
|
|
|
#4623 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też się boję pepkowego, ale tż coś mówi, że ma dość alko i chce odstawić konkretnie
Ciekawe jak mu to wyjdzie choć trzymam za niego kciuki ale mógł zacząć razem ze mną abstynencje w ciąży hahaha ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Malwi - super ze w domku a co do karmienia - nie ważne jak ważne że karmisz z nakladkami czy bez i tak jest super i miejmy nadzieję że małemu się odwróci cykl dnia
|
|
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa wlasnie gratulacje dla nowych mam. Nie ogarniam Was i juz nie wiem ktora urodzila.
Motocyklistka ![]() Suzuki GSX 600F "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
|
|
#4625 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do mycia - w moim szpitalu nie myli dziecka, a na SR mowili, że jak się da to nie kąpać do 2 tyg nawet, bo właśnie ta maź dobrze robi na skórę. No właśnie doradca mówiła że można z dwóch - 30 min na jednej i zmiana na drugą. Że są dzieci co zjedzą jedną, inne dwie, czasem całą pierwszą a z drugiej troszkę,
|
|
#4626 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zobaczymy jak to będzie.
|
|
|
|
|
#4627 |
|
Zakorzenienie
|
Malwi, no to fajnie, ze kapiel za Wami
teraz juz bedzie tylko lepiej po cc ![]() Magdusia, Magda ja generalnie ufam mezowi ale nie ufam sasiadowi, ktory bankowo bedzie... Jak dna nie widac we flaszce to nie ma konca :| i generalnie martwie sie by chalpa ocalala po tych wojazach :/ Wyslane z Lumia920. |
|
|
|
#4628 |
|
Zakorzenienie
|
Casaa - dom będzie stał gorzej z tz
Ewula - o to to chciałam napisać Zauważyłam że ostatnio nie potrafię budować zdań i jak długo mówię to zaczyna mi się język plątac albo zaczynam gubic słowa lub ich zapominać |
|
|
|
#4629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kalafior.... U mnie dochodzi jeszcze zamienianie slow... Myslac o lodowce mowie zmywarka itp :/ Juz mezowi zapowiedzialam, ze na drugi dzien ma taksowke brac, a nie autem jezdzic czy kogos fatygowac... Maz montuje fronty w kuchni... No powiem Wam, ze prosektorium bedzie :P bo szafki beda z czarnym szklem, a miedzy nimi bedzie biale.... No ale ta czern jest.... Ciezko mi nawet nazwac uczucie jakie wywoluje. Tesciowa bedzie miala powod do krytyki i to mega krytyki! |
|
|
|
|
#4630 |
|
Zadomowienie
|
U nas w szpitalu kapaly dzieci pod takim dużym z zlewem. Teraz codziennie tez go polewamy z mężem pod prysznicem jak odpadnie kikut wtedy będzie wanienka
![]() Patrzcie jak zasnął po karmieniu chcialam aby się odbiło. Pozycja jak w brzuszku
|
|
|
|
#4631 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
taki brzdącuś pewnie nie ogarnia roznicy miedzy dniem i noca ![]() A co do nakladek to napisz w watku o karmieniu piersia, na pewno dziewczyny doradza tam co robic ![]() Cytat:
za to nasi rodzice na wigilii juz sie zmawali na picie jak sie mala urodzi
|
|
#4632 |
|
Zakorzenienie
|
Lune, cudnie spi
i te żabkowe nóżki Wyslane z Lumia920. |
|
|
|
#4633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze ze mój ma niedaleko to przejdzie na piechotę to będzie świeższy A tam tesciowa - ciśnienie jej podniesiesz to zdrowsza będzie hahaha ![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Lune ale słodziak |
|
|
|
|
#4635 |
|
Zakorzenienie
|
To nie tylko ja tak mam z tymi słowami i logicznym wypowiadaniem się, o jak dobrze
![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Lune mój też tak często zasypia. |
|
|
|
#4636 |
|
Zakorzenienie
|
Taaaa, tesciowa.... Temat rzeka...
Powiem Wam jeszcze jedno. Bardzo sie ciesze, ze cc mam na godz 11 bo przynajmniej sie wyspie ![]() Wyslane z Lumia920. |
|
|
|
#4637 |
|
Zakorzenienie
|
natrafiłam na artykuł na portalu pediatrycznym dotyczącym alergii na mleko kobiece u noworodka. O dziwo, okazuje się, że 2% może być uczulonych dosłownie na mleko matki, ale to wyjątki. Reszta reaguje na alergeny, które miała we krwi matka (bo mleko powstaje poniekąd z krwi, upraszczając temat), a na dany alergen dziecko może reagować nie 12h jak mówiła położna, ale nawet... 3 tygodnie! Więc ja po porodzie nawet cycka nie powinnam dawać prawie miesiąc I utrzymać ścisłą dietę, żeby małemu nie szkodzić, bo zwracali uwagę, że część przeciwciał na alergeny w nietolerancji pokarmowej przechodzi już przez łożysko i od razu może zareagować na moje mleko. Przy czym wcale nie determinuje to tego, czy w przyszłości będzie mieć alergię, bo układ pokarmowy mu się wykształci po kilku miesiącach do roku czasu i jest duża szansa, że nie zostanie po tym ślad. Ech.
Co do klapsa- dziecko niestety ma czasem ograniczoną percepcję i świadomość, jego mózg i pojmowanie nie jest na etapie osoby dorosłej. W momencie, gdy zagraża sobie, jest jak w amoku, nie da się wytłumaczyć czy porozmawiać, uznaję klaps za dozwolony. Nie jako karę, przemoc. Jako coś, co sprawi, że wypadnie z "amoku", bo czasami dzieci potrafią nieźle się nakręcić, a nie są w stanie przewidzieć konsekwencji. Co do torby-mi bardzo spasowały majtki wielorazowe dla małego natomiast wolę flanelki niż tetrę, są chłonne i miłe ![]() KINGA, umywalkę mamy małą i zwykłą, ale da się zamoczyć tyłek, resztę po prostu polewaliśmy. Wanienka będzie po odpadnięciu kikuta
Edytowane przez medeline Czas edycji: 2016-01-09 o 22:15 |
|
|
|
#4638 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym wypowiadaniem się najgorzej jest na zajęciach. Dobrze ze ustnego nie ma w tym semestrze
|
|
|
|
#4639 |
|
Zakorzenienie
|
CASA, będą kciuki
|
|
#4640 |
|
Rozeznanie
|
He he też mam problem z wysławianiem się
mam nadzieje że kalafior i ten dziwnie miękki brzuch po porodzie cofnie się razem z połogiem. ; PViki masz pełną racje. Nie wolno bić i tego robić nie będę ale gdyby mnie kiedyś w czym kolwiek poniosło to na pewno będę starała się przeprosić. Zaraz obejrzę zdjęcia waszych bąbli bo w tel nie widzę. my dziś bez kąpieli. Mówią że wystarczy co drugi dzień , ale oporządziłam go na golaska na przewijaku i widzę że bardzo mu się podobało. czy wasze smyki też robią takie żółte i śmierdzące kupy ? Na początku była bezzapachowa smółka a teraz jak zasadzi to z impetem że czuć pod ręką ciśnienie ; DCzy do spania ciasno owijacie jak w szpitalu ? Czy luźno ukladacie w łóżeczku ? Nie wiem czy dobrze robie że kokonuje jak w metodzie karpa. Lepiej mi się go nawet karmi jak nie wpycha wszędzie łapek. Co do torby: -Majtki wielorazowe są super ale nie nadają się do podkładów z klejem bo inaczej klej czepia się wew. strony ud. Dlatego używałam wielkich szpitalnych a później do tych canpola ściągnąłem pasek od kleju i zaklejalam papierem. -W torbie woda z dziubkiem obowiązkowo, kilka sztuk. -dla mnie pieluszki muslinowe wygrywają. Flaneli jeszcze nie używałam. Plus te mini bambusowe są ekstra. Do karmienia wycierania buźki i cyca idealne. Edytowane przez 86ewula Czas edycji: 2016-01-09 o 22:28 |
|
|
|
#4641 |
|
Zakorzenienie
|
EWULA, nam zalecili do końca 2tyg życia kąpać 2-3x w tygodniu, więc jutro dopiero druga kąpiel. Przy czym raz dziennie dupka trafia po kupce pod kran, bo wyszło na to,że żadne kremy nie robią tak dobrze jak woda plus mydło i zaczerwienienie znika bezpowrotnie. I tak, kupki są okropne. Ktoś mi mówił, że jak własnego dziecka, to nie brzydzi. Oszukał mnie, kurczę
|
|
#4642 |
|
Zakorzenienie
|
Ewula - skoro nie protestuje przy owijaniu to bym przy tym została
a co do kupy to mówilysmy że potrafią dawać czadu z zapachem hahaha dlatego kosze muszą być często opróżniane hahaha
|
|
|
|
#4643 |
|
Zakorzenienie
|
siara jest żółta?
|
|
|
|
#4644 |
|
Rozeznanie
|
Tak żółta i zostawia plamy. .
Ja nie używamy w ogóle żadnych chusteczek nawilżanych. Tylko te duże płatki plus woda w miseczce z dodatkiem oleju migdalowego i odrobinki płynu do kąpieli z rosmana. Ilości mikroskopijne bo wody z dwa cm. I do tego mam wrzątek w termosie i odrobinę dolewam żeby woda była ciepła. i czasami smaruje bephantenem wszystko jeżeli jest spokojny i drze buziola. ![]() Medeline niby nie obrzydza mnie to ale nie sądziłam że po mleku matki takie smrody idą ![]() Kurcze cycki mnie bolą a jestem po karmieniu. Jeszcze nie wyparzylam laktatora. Nie wiem czy ściągać żeby jeszcze więcej nie było. ... ? Edytowane przez 86ewula Czas edycji: 2016-01-09 o 22:37 |
|
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli jednak chusteczki tylko na wyjścia a tak to wszystkie lecą na wacikach? I lepsze te duże czy małe?
|
|
|
|
#4646 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Położna mi mówiła że jeżeli kupne to żeby je płukać je w czystej wodzie bo mają dużo chemii. I ma rację. Ja kupiłam tylko 4 paczki hippa i będą na wyjścia. Edytowane przez 86ewula Czas edycji: 2016-01-09 o 22:41 |
|
|
|
|
#4647 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm mi poleciało żółte z piersi może coś ruszy
|
|
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
No to zaczelam sie zastanawiac nad tym koszem na brudne pieluchy zeby nie walilo....
Kupilam tylko 2 opakowania duzych wacikow, a chyba z 6 mam tych nawilzanych :P trzeba bedzie dokupic ile tak srednio tych duzych wacikow schodzi dobowo? Wiadomo jak kupa to wiecej ale tak mniej wiecej ile?Wyslane z Lumia920. |
|
|
|
#4649 |
|
Zakorzenienie
|
Przy siku pewnie jeden wystarczy. A przy kupie to zależy chyba od jej objętości Haha
![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Mam nadzieję że więcej niż 15 nie schodzi bo mam 120 tylko kupione Haha
|
|
|
|
#4650 |
|
Zakorzenienie
|
My póki co na chusteczkach, wybieramy te z dobrym składem (tesco, babydream,fitti).
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.

jeszcze musze tylko jakies miniatury zelu pod prysznic, szmponu itp. I sie w koncu powlec po ten biustonisz do karmienia :p No i przy tej okazji wrzucilam do prania wszystkie moje pieluchy tetrowe,muslinowe i flanelowe bo musze kilka spakowac
a co do karmienia - nie ważne jak ważne że karmisz

21.06.2014r.