|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 3 :)
Cytat:
Tylko wiadomo, że czasem zanim się zareaguje to zdąży mu palucha wsadzić do oka (ojej... raz się zdarzyło...).
|
|
|
|
|
#3452 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3453 |
|
Zakorzenienie
|
Do 18.. miedzy 17:40 a 18 powinien wstac. Tak by o 20 juz spal. Czyli powinnas polozyc spac 19:45 - 19:50... No nie wiem ile minut ci zasypia. O tyle wcześniej kladziesz ile czasu potrzebuje by zasnac. Jesli zasypia w 35 minut to kladziesz o 19:25. Chodzi o to ze o 20 ma juz spac
|
#3454 |
|
Zadomowienie
|
Jasiek spał na drzemce całe 20min... Nie dało ululac zeby dalej spał
Dałam mu bananka,bardzo smakował, położyłam na macie zeby sie bawił, na brzuszku...no i zrobił taka kupę...ze jak bo przekręciłam na plecy zeby go przewinąć (na macie) to prawie wszystko było na bodziaku i macie..wszędzie kupa Poszłam wyprać bodziak...ale zazwyczaj takie plamy mi sie nie spierają... Tym mydełkiem o którym pisalyscie schodzi taki towar???
|
|
#3455 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O Boże... niepotrzebnie temat zaczęłam. Teraz wyjdzie na to, że jestem wyrodną matką, tylko czekam, aż moje dziecko zostanie pogryzione przez psa, w ogóle sie nie interesuję tym co robią i w ogóle pies jest dla mnie ważniejszy |
|
|
|
|
#3456 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3457 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Odnosnie tych objawow. Jak tak opisujesz tp mojej sasiadki Syn ma identyczne. Tez szukaja jakiegos laryngloga. Tez problem pojawil sie odkad zaczelo sie przedszkole. Tylko,ze On starszy od Twojego Boryska. Podpytam Ja przy najblizszej okazjo czy jakis postep. Ech biedny Maly sie tak meczy. Rob tez jedzie na sterydach caly czas. Bedzie juz drugi mc a nie zanosi sie na odstawienie poki co. Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
|
|
|
#3458 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok ![]() Bede probowac ![]() Czyli wczoraj wieczorem 18 min za dlugo spal... ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
A ja nie wiem co robic ![]() Dynia małemu nie podchodzi... Wczoraj byla dynia z ziemniakiem. Dać dzis jeszcze raz czy odpuscic??? |
||
|
|
|
#3459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3460 | ||
|
Wtajemniczenie
|
kasperka tak jak pisała wcześniej Majka
o 20 ma juz spac i kładziesz np 0 19 50 jesli zasypianie zajmuje mu 10 min.. lub1 9 30 jesli zasypianie zajmuje 30 min moj potrafi odleciec w 2 min![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Cytat:
![]() Ja jestem pełna podziwiu dla Borci,że on w ogole daje radę spać przy takim oddechu. wygląda to tak,że zaczynają juz sie prawie bezdechy Mój mąż go nagral i powiedział,że pojdzie zrabac tego lekarza,że jaką on widzi poprawę![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
wroc do dyni za parę dni czasem jest tak,że zasmakuję mu za którymś razem
|
|
#3461 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
to była już 2 drzemka, bo wstał o 6 i pierwsza drzemkę miał od 7 do 8.30... i teraz się cieszyłam, że szybko zasną, ale obudził się 10 min temu i gada do mnie ja się nie odzywałam, myślałam, ze jeszcze zaśnie, ale nie ...tak więc 6.00 pobudka 7.00-8.30 I drzemka 10.40-11.10 II drzemka i co dalej??? Nie ma szans, nie przestawię Go, bo On śpi jak Mu się podoba
|
|
#3462 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
|
|
|
#3463 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy cycku ? Czy karmisz i odkladasz Tymka ?---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
Ok, sprobuje dzis jeszcze raz ![]() |
||
|
|
|
#3464 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Probowalam malego uspac od 1,5h aktywnosci, nic, potem 1,45, nic zasnal po 2,05 na rekach i spal 25 min,.ale wzielam go znowu na rece, bujam i spi. Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Ambi- szalonej imprezy zycze !!! Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3465 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
karmię i odkładam - tak jest w 90% Jeżeli jest bardzo zmęczony to zaśnie przy piersi ale to jest gorzej wtedy dla mnie..Dziecko ma ten dar niestetty ,że pamięta w jakiej pozycji zasypial;0 wtedy sie budzi po 30 min z płaczem i musze kombinowac ,żeby usnał powtornie Jak zasypia sam to jest idealnie.. potrafi sie przebudzic po 40 min ale usnie z powrotem ponownie bez mojje interwencji
|
|
#3466 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tu jedynie poki co widzę,, błąd,, w 1 drzemce bo za wcześnie poszedl spać... Minimum 1:30 przerwy by nie pomylil jej z kontynuacją snu nocnego . Wiec pewnie i dzis moze byc różnie. Ale próbuj, moze akurat sie uda. Przeciez gdyby ci chodzil o 18 spac to pomysl ile sexów przed toba z tz ;-)
|
|
#3467 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sobie siedze i mysle nad tym spaniem i czuwaniem. Ostatnio jak byl przytaczany watek gazety to sie wczytalam i chcialam wprowadzic, patrzylam ciagle na zegarek i pilnowalam czasu i tylko sie stresowalam, bo on juz musi spac, bo juz jest czas i
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
#3468 |
|
Wtajemniczenie
|
kitsi nie ma czego zazdrosic, pewnie siezałatwie na tej imprezie,że będę chorować dwa dni
![]() jess dziekuje oby mąz dał radę z chłopakami
|
#3469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to wprowadzam bo robily sie drobne problemiki. Poki co jest super. ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- A to crp to jak... Ide i mówię ze chce prywatnie i mi zrobia tak? Krew z paluszka biorą? Teraz robilam badanie krwi i tego crp nie ma. Czyli go nie ma w podstawowych badaniach???? Przeczytala ktoras moj post odnośnie grupy krwi? Powiecie cos na ten temat? Bardzo mnie to ciekawi.
|
|
#3470 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Majka to troche nie tak jak piszesz. Im dziecko starsze tym bardziej nie powinno sie kłaść na tak późno wieczorne drzemki. Pobudka o 18.30 z 3 drzemki to zdecydowanie za późno. Wklejam wypowiedz Babybump z gazety. Czasy ORIENTACYJNE ofc "5 miesięcy Zaleca się, aby 5-miesięczne dziecko miało 3 drzemki, bo 4 drzemki powodują problem ze snem nocnym. Całkowity sen ok 15 godzin (12 w ciągu nocy i ok 3 w ciągu dnia). Całkowity czas czuwania (włącznie z nocnymi pobudkami) - 9 godzin. Takie są zalecnia, aby dziecko było wypoczęte I dobrze spało. Przemęczone dziecko nigdy dobrze nie będzie spało. Jest takie powiedzienie 'sen rodzi sen'. Czas czuwania dla 5-miesięcznego dziecka wygląda mniej więcej tak: 2/2.25/2.25/2.5. Czyli czas między pobudką a pierwszą drzemką to 2 godziny (Czas czuwania 2 godziny oznacza, że dziecko powinno SPAĆ po tych 2 godzinach, a nie dopiero być kładzone do łóżka, czyli jeśli dziecko zasypia 15 minut, to kładziemy po 1.45). Potem czas czuwania między 1szą a 2gą drzemką to 2h15 min, itp. Czyli dzień wygląda mniej więcej tak (godziny są 'około', bo wszystko zależy od długości drzemek) 6:30/7 pobudka 8:30-9:45 drzemka 1 (przy 3 drzemkach, pierwsza drzemka nigdy nie powinna być przed 8.15, bo wtedy dziecko traktuje ją jak kontynuację snu nocnego i są problemy z ostatnią drzemką, zaśnięciem i nocnymi pobudkami - dziecko też często potem budzi się w okolicach godziny 4/5 rano)) 11:45-13 - drzemka 2 3:15-16.00 - drzemka 3 (3cia drzemka nie powinna zaczynać się po 16, bo wtedy są problemy ze snem nocnym; lepiej wcześniej położyć spać, nawet o 17.30, niż robić drzemkę i położyć później spać - chodzi o to, aby czas czuwania nie był dłuższy od 9 godzin) ok 18-18.30 - dziecko idzie spać (oczywiście w zależności od długości drzemek)" ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Określenie 2.25 to na nasze 2godz i 15 minut. Pamiętajcie ze dziecko kładziemy po 12 h dnia TYLKO jeśli drzemki w ciagu dnia były odpowiedniej długości. Jeśli nie to wczesniej.
|
|
#3471 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
musisz poprosić dodatkowo, w podstawowej morfologii tego nie ma jak crp wyjdzie powyżej normy to oznacza,że w organizmie jest stan zapalny...musze jeszcze raz przeczytac o tej krwi co pisałaś...
moi chłopcy... Edytowane przez Ambiwalentna29 Czas edycji: 2016-01-15 o 11:45 |
|
|
|
|
#3472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak widzisz od 2 drzemki ma prawie 5h aktywnosci. I nie chce inaczej funkcjonowac na dzien dzisiejszy. Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiście nie widzę problemu by maluch wstawal o 8 i kladl sie spac o 20 co za tym idzie drzemka do 18 nie będzie problemem w tym rytmie. Nie wiem. Byc moze sie mylę. Dopiero to wprowadzam. My mamy plan 7:30-19:30 i sie sprawdza. I nie mam zamiaru Adama przestawiac na 6:30-18:30 skoro jest tak dobrze jak jest.
|
|
#3474 |
|
Zadomowienie
|
Moj zazwyczaj ma około 2 godz aktywności a dzisiaj nie wiem czy po szczepieniu czy co.. Dosłownie pada po 1.5 h. I teraz powinien zaczynać 2 drzemkę a on mi za jakieś 30minut juz ją skończy.
Wiec jak widzicie to nie ma wyglądać tak ze sztywno trzymamy sie jakiegoś planu. Chodzi tylko o czas czuwania i o to zeby nie przemęczać dziecka bo potem mamy problemy w nocy.
|
#3475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3476 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3477 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedyś pisała ze to zgodne z biologicznym zegarem dzieciaczka. Ale jasne ze jeśli Twój Adaś spi w nocy to nic nie zmieniaj. To tyczy sie tych ktore maja problem. Ja miałam wielki i od momentu kiedy małymi kroczkami zaczęłam wprowadzać te zasady to jak ręka odjął. Wiadomo zdarzają sie ciężkie nocki ale to chyba normalne. Ja tez nie zawsze spie dobrze no i przede wszystkim nauczyła mnie rozróżniać płacze. Wiem ze u nas za chwile pojawi sie problem ze smoczkiem. Ale póki jest ok to nic nie zmienię.
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba ze MUSI byc tak ze dziec ma wstawać 6:30 i spac 18:30... Ale myślę ze to trzeba zmodyfikowac pod siebie. Dzis tez ci wstal 9:30?
|
|
#3479 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj sprobuje go poprzestawiac i zobaczymy.
|
#3480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale co mialam zrobic, jak sam zasypiał o 7... jak sprobowalabym go przetrzymac, to by sie calkiem wybudzil i byl markotny caly dzien... juz sama nie wiem co o tym myslec, bo choc nie do konca zgadzam sie z tym artykulem, to z ciekawosci chcialabym sprobowac... ale... Igus jeszcze nie przesypia calej nocy...ba... max spi 2h i zaczyna sie wiercic... czasem dam mu smoka i spi dalej, ale zazwyczaj smok nie pomaga, tylko cyc...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.

Tylko wiadomo, że czasem zanim się zareaguje to zdąży mu palucha wsadzić do oka (ojej... raz się zdarzyło...).

przed drzemka...
Borys cały czas ma praktycznie katar.. raz woda.. pozniej lekko żólty ale i tak jest lepiej niz było. Ten katar zaczał się odkąd chodzi do przedszkola
czyli wrzesnia! Problem mamy za to w nocy.. bo oprocz chrapania,mam wrażenie,że walczy o każdy oddech.Ma stwierdzony powięksszony 3 migdał ale na usuniecie niby za mały..probuje go ten laryngolog obkurczyć contrachistem i stredydami do nosa...Alergia powoduje,że będzie się pwoiększał.. Zwariowac idzie.. pojdedo jeszcze jednego laryngologa- ordynatora . Sprawdzimy co on powie.. Mój mąż to tak wyzywa na tego lekarza co chodzimy,że chwilami mam wrażenie,że ma pretensje do mnie. Mnie też serce boli gdy słysze jak Boria oddycha w nocy

ja się nie odzywałam, myślałam, ze jeszcze zaśnie, ale nie
...

: co wiecej, wczoraj lezał na łóżku, pies mu w nogach, wchodzi mąż i na mnie czy nie widzę co oni wyprawiają. Patrze, a mój rozrastający się w brzuchu pies siedzi między nogami Michała i pochyla się nad nim, a Michał złapał ją za uszy i próbował usiąść
🏻