Kolejne miasta wprowadzają zakazy dla cyrków ze zwierzętami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-16, 12:32   #1
201605090949
Konto usunięte

Kolejne miasta wprowadzają zakazy dla cyrków ze zwierzętami

W Polsce tę falę rozpoczął chyba Robert Biedroń w Słupsku (chociaż nie jestem pewny, może ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę) w zeszłym roku. Potem uczynił to także Wrocław i kilka innych miast. Dzisiaj dochodzą wieści o tym, że sprawa ruszyła także w Warszawie (źródło), a z większych miast także Poznań zabiera się za wprowadzenie takiego zakazu, co popiera prezydent Poznania i dyrektorka poznańskiego ogrodu zoologicznego.

Co o tym sądzicie? Popieracie wprowadzanie takich zakazów w kolejnych miastach (i ostatecznie pewnie centralnie, na terenie całego kraju)?

Zapytam też, czy znacie może jakiś artykuł podsumowujący/opisujący chronologicznie te wydarzenia z ostatniego roku, kiedy w tej kwestii konkretne działania prawne ruszyły do przodu?
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 12:35   #2
201607211025
Konto usunięte

Dot.: Kolejne miasta wprowadzają zakazy dla cyrków ze zwierzętami

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
W Polsce tę falę rozpoczął chyba Robert Biedroń w Słupsku (chociaż nie jestem pewny, może ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę) w zeszłym roku. Potem uczynił to także Wrocław i kilka innych miast. Dzisiaj dochodzą wieści o tym, że sprawa ruszyła także w Warszawie (źródło), a z większych miast także Poznań zabiera się za wprowadzenie takiego zakazu, co popiera prezydent Poznania i dyrektorka poznańskiego ogrodu zoologicznego.

Co o tym sądzicie? Popieracie wprowadzanie takich zakazów w kolejnych miastach (i ostatecznie pewnie centralnie, na terenie całego kraju)?

Zapytam też, czy znacie może jakiś artykuł podsumowujący/opisujący chronologicznie te wydarzenia z ostatniego roku, kiedy w tej kwestii konkretne działania prawne ruszyły do przodu?
W Lublinie też o to walczą. Jestem za, bo to niepotrzebne cierpienie zwierząt,a i rozrywka marna.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 13:05   #3
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
W Lublinie też o to walczą. Jestem za, bo to niepotrzebne cierpienie zwierząt,a i rozrywka marna.
Walka o to trwa już od dziesięcioleci, sprawa zasługuje na uwagę właśnie dlatego, że w zeszłym roku Biedroń wprowadził taki zakaz w Słupsku i w ślad za nim robią to kolejne miasta. Wcześniej to były ''tylko'' protesty, petycje. Teraz są to lokalne zmiany w prawie.

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Absurdalne jest uzasadnienie protestowania ze strony cyrków:
Przeciwko zakazowi zamierzają protestować cyrkowcy.
- Takie działanie jest bezprawne, chcemy rozmawiać z ratuszem. Mamy opinię prawną, że to ograniczenie działalności gospodarczej. Poza tym to terroryzm. W imię czyjegoś światopoglądu nam zakazuje się pracy
- mówi Ewa Zalewska z Cyrku Zalewski

(to z linka wyżej).
Stary 2016-01-16, 13:09   #4
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
To super, nawet o tym nie wiedziałam. Też jestem jak najbardziej za

Byłam raz jako dziecko w cyrku, w ogóle mnie to nie bawiło
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 15:46   #5
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Jasne, że jestem za. Nie widzę ani jednego logicznego powodu, by nie być.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 16:02   #6
cherry_flamme
Zakorzenienie

Też jestem za. Jeżeli chodzi o cyrk, to podoba mi się chyba tylko Cirque du Soleil (w ogóle nie mają zwierząt) a występy tych artystów są niesamowite i magiczne. Te wszystkie polskie grupy są jakieś słabe.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 16:06   #7
201607111004
Konto usunięte

Ja to bym jeszcze bardzo chciała, żeby zakazano sprzedaży zwierzątek w zoologicznych, albo nawet kompletny zakaz sprzedaży do domu zwierząt innych niż pies i kot. Głównie mam na myśli ptaki, gryzonie. Widząc różne kanarki, papużki w malutkich klatkach nieraz łzy mi napływały do oczu.
Jeśli już chcą sprzedawać takie zwierzęta to niech jest jakiś nakaz trzymania ich w większych "pojemnikach" a przede wszystkim kontrola do kogo idą, by później również miały godne warunki.

Naprawdę wolałabym te zwierzaki na wolności widzieć ;c w Domach to już tylko psy i koty toleruję. Wiem, że raczej z moją opinią jestem odosobniona.
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-16, 18:36   #8
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Też jestem za. Jeżeli chodzi o cyrk, to podoba mi się chyba tylko Cirque du Soleil (w ogóle nie mają zwierząt) a występy tych artystów są niesamowite i magiczne. Te wszystkie polskie grupy są jakieś słabe.
Zgadzam się. Jak to jest cyrk, gdzie występują ludzie, to chętnie pójdę, bo jest to takie widowisko jak np. balet. Ci ludzie wybrali taki zawód i nikt ich nie zmuszał do tego. A zwierzęta występujące w cyrku, to zupełnie co innego, więc jestem przeciwko.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;54159475]Jasne, że jestem za. Nie widzę ani jednego logicznego powodu, by nie być.[/QUOTE]

Myślisz? Rozmawiałam kiedyś ze znajomym o tym, to mi powiedział, że chodzenie do cyrku nie jest obowiązkowe i jak mi się nie podoba, to żebym nie chodziła

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 18:50   #9
Parabelka
Panaroja

Cytat:
ludzie tak , zwierzęta nie .
Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość

Myślisz? Rozmawiałam kiedyś ze znajomym o tym, to mi powiedział, że chodzenie do cyrku nie jest obowiązkowe i jak mi się nie podoba, to żebym nie chodziła
Ooo , to znaczy , że na przykład nie trzeba się w ogóle przejmować atakami terrorystycznymi , wojnami i przemocą wobec ludzi w innych krajach i nikt nic nie musi w kierunku walki z tymi zjawiskami robić , oprócz bezpośrednio dotkniętych , bo tylko oni to widzą a inni nie i nie muszą się tym zajmować ? Jak fajnie znaczy jak znajomego napadną i pobiją , niech sam szuka sprawców , bo z własnej woli się znalazł tam gdzie go napadli , a inni tego nie widzieli więc nie muszą i policja też nie musi , bo po co tam łaził

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 18:58   #10
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość

Naprawdę wolałabym te zwierzaki na wolności widzieć ;c w Domach to już tylko psy i koty toleruję. Wiem, że raczej z moją opinią jestem odosobniona.
A np. krowy,świnie czy kury ?
Stary 2016-01-16, 19:00   #11
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Popieram ten zakaz, już od dawna zresztą, bo mówiło się o tym jeszcze przed Biedroniem.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 19:11   #12
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
ludzie tak , zwierzęta nie .

Ooo , to znaczy , że na przykład nie trzeba się w ogóle przejmować atakami terrorystycznymi , wojnami i przemocą wobec ludzi w innych krajach i nikt nic nie musi w kierunku walki z tymi zjawiskami robić , oprócz bezpośrednio dotkniętych , bo tylko oni to widzą a inni nie i nie muszą się tym zajmować ? Jak fajnie znaczy jak znajomego napadną i pobiją , niech sam szuka sprawców , bo z własnej woli się znalazł tam gdzie go napadli , a inni tego nie widzieli więc nie muszą i policja też nie musi , bo po co tam łaził
No właśnie, totalna znieczulica - jak nie widzę, to mnie to nie interesuje.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 20:41   #13
kaja1981
Rozeznanie

jestem za i mam nadzieję, że pojawi się w końcu zakaz ustawowy, obejmujący cały kraj, a nie tylko pojedyncze duże miasta
kaja1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 20:55   #14
201604191001
Konto usunięte

Ja jestem ciekawa czy znaczą to obchodzić w ten sposób, że będą cyrki rozstawiać tuż pod granicami miast. Taki cyrk bardzo dużo miejsca nie potrzebuje. Np. Warszawa wydała zakaz, a taki Raszyn czy Łomianki zwęszą biznes...
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 21:00   #15
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ja jestem ciekawa czy znaczą to obchodzić w ten sposób, że będą cyrki rozstawiać tuż pod granicami miast. Taki cyrk bardzo dużo miejsca nie potrzebuje. Np. Warszawa wydała zakaz, a taki Raszyn czy Łomianki zwęszą biznes...
To akurat jest oczywiste Ale zazwyczaj do tych mniejszych miast jest trudniejszy dojazd i to może zniechęcić widzów do przyjechania na pokaz i sam cyrk do ''rozłożenia się''. W końcu ryzykują, że nie sprzedadzą odpowiedniej liczby biletów.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 21:11   #16
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Jak to jest cyrk, gdzie występują ludzie, to chętnie pójdę, bo jest to takie widowisko jak np. balet. Ci ludzie wybrali taki zawód i nikt ich nie zmuszał do tego. A zwierzęta występujące w cyrku, to zupełnie co innego, więc jestem przeciwko.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Tylko że nie jest to nijak logiczne wyjaśnienie tego, że cyrk że zwierzętami jest w ogóle potrzebny. Kiedyś zresztą prowadziłam już na ten temat rozmowę z kimś na wizażu, bodajże była to mama wściekle walcząca o prawo do zaprowadzenia swoich pociech do tego przybytku.. Ja sama w życiu tego dziecku nie pokażę, nie pozwolę nikomu go zabrać do cyrku, jak widzę jakieś książeczki o cyrku, to również unikam.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 21:17   #17
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
To akurat jest oczywiste Ale zazwyczaj do tych mniejszych miast jest trudniejszy dojazd i to może zniechęcić widzów do przyjechania na pokaz i sam cyrk do ''rozłożenia się''. W końcu ryzykują, że nie sprzedadzą odpowiedniej liczby biletów.
Poza tym taki zakaz w wielu miastach przemawia też z czasem coraz bardziej do świadomości społecznej.

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Według Komitetu Psychologii PAN zabieranie dzieci do cyrku jest szkodliwe dla nich: http://academicon.pl/sites/academico...27.03.2015.pdf
Stary 2016-01-16, 22:00   #18
cleopadra
Wtajemniczenie

Jestem przeciwniczka cyrku ze zwierzetami,jestem tez przeciwniczka ogrodow zoologicznych,bo moim zdaniem to wiezienie dla zwierzat.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 22:04   #19
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Jestem przeciwniczka cyrku ze zwierzetami,jestem tez przeciwniczka ogrodow zoologicznych,bo moim zdaniem to wiezienie dla zwierzat.
Wobec ogrodów stawia się okreslone warunki i zwierzęta coraz częściej mają w nich b. dobre warunki. Poza tym ogrody zoologiczne pełnią funkcje naukowe i ochrony przyrody, a cyrki nie, więc słabe porównanie.
Stary 2016-01-16, 22:15   #20
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Według Komitetu Psychologii PAN zabieranie dzieci do cyrku jest szkodliwe dla nich: http://academicon.pl/sites/academico...27.03.2015.pdf
"potencjalnie szkodliwe"
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 22:19   #21
Evrith
Raczkowanie

Cieszę się bardzo, po części z egoistycznych pobudek - cyrk uwielbiam, ale bardziej w stylu wspomnianego Cirque du Soleil, skoncentrowanego na niesamowitych możliwościach ludzkiego ciała, a nie na wykorzystywaniu zwierząt - pokazy z nimi są dla mnie zwyczajnie nudne... chociaż niesmaczne w jakiejś mierze też. A i oklaski i uśmiechy dzieci to dla tych zwierząt marne pocieszenie. Chociaż nie wiem, na ile to cokolwiek zmieni, przynajmniej w najbliższym czasie.
Evrith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 22:31   #22
201605090949
Konto usunięte

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54163664]"potencjalnie szkodliwe"[/QUOTE]

Musieli w takiej uchwale zachować ostrożność, ale myślę, że to rzecz oczywista.
Stary 2016-01-16, 22:38   #23
Osleidis
Rozeznanie

Cytat:
Ja to bym jeszcze bardzo chciała, żeby zakazano sprzedaży zwierzątek w zoologicznych, albo nawet kompletny zakaz sprzedaży do domu zwierząt innych niż pies i kot. Głównie mam na myśli ptaki, gryzonie. Widząc różne kanarki, papużki w malutkich klatkach nieraz łzy mi napływały do oczu.
Jeśli już chcą sprzedawać takie zwierzęta to niech jest jakiś nakaz trzymania ich w większych "pojemnikach" a przede wszystkim kontrola do kogo idą, by później również miały godne warunki.

Nie jesteś. Ja też nie mogę patrzeć na te klitki, w których tłoczą się zwierzaki w zoologicznych

Jestem za akcją.
Osleidis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-17, 11:02   #24
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
A np. krowy,świnie czy kury ?
Niezbyt precyzyjnie się wyraziłam. Mam przede wszystkim na myśli popualrne "domowe" ptaki typu kanarki, papugi oraz popularne gryzonie, gady itp.
W ogóle chodzi mi głównie o te klatki w tych klepach, małe przestrzenie. Jeśli ktoś kupuje takie zwierzę i może jakoś trzymać je luzem, to ok. Ale raczej kanarków, chomików, żółwi itp. nikt nie daje luzem po domu, ogrodzie na całą dobę. Poza tym w tych sklepach raczej nie jets dość przyjemnie, zwierzęta tam nie mają spokoju

Natomiast wiem, że ludzie miewają kury, świnki, bywają nawet egzotyczne zwierzęta (ale w to w innych krajach), i ludzie trzymają takich pupili w swoich ogrodach czy domach tak jakby mieli psa czy kota. Ale to właśnie kwestia warunków. Im większe połacie ziemi i zbliżone środowisko to mniej to mniej martwi.

W każdym razie ja sama ograniczam się raczej do psów i kotów. Resztę wolałabym na wolności w naturalnym środowisku. Chociaż, według mojej teorii, kotom i psom też należałaby się wolność ; )
Takie moje luźne przemyślenia.

Edytowane przez 201607111004
Czas edycji: 2016-01-17 o 11:06
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-17, 12:20   #25
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Niezbyt precyzyjnie się wyraziłam. Mam przede wszystkim na myśli popualrne "domowe" ptaki typu kanarki, papugi oraz popularne gryzonie, gady itp.
W ogóle chodzi mi głównie o te klatki w tych klepach, małe przestrzenie. Jeśli ktoś kupuje takie zwierzę i może jakoś trzymać je luzem, to ok. Ale raczej kanarków, chomików, żółwi itp. nikt nie daje luzem po domu, ogrodzie na całą dobę. Poza tym w tych sklepach raczej nie jets dość przyjemnie, zwierzęta tam nie mają spokoju

Natomiast wiem, że ludzie miewają kury, świnki, bywają nawet egzotyczne zwierzęta (ale w to w innych krajach), i ludzie trzymają takich pupili w swoich ogrodach czy domach tak jakby mieli psa czy kota. Ale to właśnie kwestia warunków. Im większe połacie ziemi i zbliżone środowisko to mniej to mniej martwi.

W każdym razie ja sama ograniczam się raczej do psów i kotów. Resztę wolałabym na wolności w naturalnym środowisku. Chociaż, według mojej teorii, kotom i psom też należałaby się wolność ; )
Takie moje luźne przemyślenia.
A no ok, też ki szkoda zwierząt na uwięzi. Np. bezdomnych kotów nie, ale już tych w klatkach tak.
Stary 2016-01-17, 18:56   #26
kaja1981
Rozeznanie

mi żal kotów, które siedzą w kawalerce na 9 piętrze i nie znają świeżego powietrza. ale ja mieszkam obecnie w małym mieście i np. mój kot ma pełen luz - jak chce wychodzi, jak chce, to wraca, budzi nas po nocach, on rządzi ;-) i raczej jest chyba szczęśliwym zwierzakiem, taką mam przynajmniej nadzieję, bo nikt go na siłę nie trzyma.

a w temacie - Poznań ma wprowadzić zakaz i super, ale obawiam się, że taki cyrk przyjedzie np. do mojego miasteczka 30 km od Poznania i nikt mu nie zabroni, bo gmina biedna i każdy wpływ kasy ważny... a i zainteresowanie chyba spore, tak sądzę, skoro ze dwa - trzy razy w roku są. moje dziecko raz zabrali dziadkowie, nawet o tym nie wiedziałam, skoro już wie, co to jest, więcej na pewno nie pójdzie i tyle. chyba, że do takiego bez zwierząt.
Stary 2016-01-17, 20:21   #27
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaja1981 Pokaż wiadomość
[COLOR=Gray]mi żal kotów, które siedzą w kawalerce na 9 piętrze i nie znają świeżego powietrza
Koty to zwierzęta udomowione. I znam sporo kotów bytujących w takich warunkach. Nie czytam im w myślach, ale z mojej wiedzy połączonej z obserwacjami wynika, że są szczęśliwe. Tzn. mówię ogólnie o mieszkaniach w miastach i kotach niewychodzących na podwórko.
Stary 2016-01-17, 21:51   #28
kaja1981
Rozeznanie

Cytat:
Koty to zwierzęta udomowione. I znam sporo kotów bytujących w takich warunkach. Nie czytam im w myślach, ale z mojej wiedzy połączonej z obserwacjami wynika, że są szczęśliwe. Tzn. mówię ogólnie o mieszkaniach w miastach i kotach niewychodzących na podwórko.
ja nie mówię, że muszą być na sto procent nieszczęśliwe, ale jednak jak widzę mojego kota hasającego w trawie i łapiącego pasikoniki czy tam coś, to na myśl o kotach niewychodzących jakoś mi smutno wiesz, jednak kot to drapieżnik i łowca. też znam koty żyjące w takich warunkach, ale jakoś mam przekonanie, ze gdyby poznały "wyjścia z domu", już nie byłyby takie radosne.
Stary 2016-01-17, 21:59   #29
201604191001
Konto usunięte

Najbardziej radosne sa koty wychodzace, ktore leza na poboczu pierdzielniete przez samochod i umieraja kilka godzin od wylewow wewnetrznych <3

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-17, 22:13   #30
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaja1981 Pokaż wiadomość
ja nie mówię, że muszą być na sto procent nieszczęśliwe, ale jednak jak widzę mojego kota hasającego w trawie i łapiącego pasikoniki czy tam coś, to na myśl o kotach niewychodzących jakoś mi smutno wiesz, jednak kot to drapieżnik i łowca. też znam koty żyjące w takich warunkach, ale jakoś mam przekonanie, ze gdyby poznały "wyjścia z domu", już nie byłyby takie radosne.
Kot tak jak goni za konikiem polnym na trawie, tak w domu goni za muchą, która wleciała do środka. Twoja ocena jest niesłuszna. Kot to zwierzę udomowione, Twoje zarzuty można kierować do niektórych posiadaczy np. małpiatek w domach.

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ----------

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Najbardziej radosne sa koty wychodzace, ktore leza na poboczu pierdzielniete przez samochod i umieraja kilka godzin od wylewow wewnetrznych <3
No właśnie, prawdę mówiąc ja uważam wypuszczanie kotów za trochę nieodpowiedzialne, ale rozumiem, że na wsiach i w domach z ogrodami to jest raczej w porządku.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości