![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Kolejne miasta wprowadzają zakazy dla cyrków ze zwierzętami
W Polsce tę falę rozpoczął chyba Robert Biedroń w Słupsku (chociaż nie jestem pewny, może ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę) w zeszłym roku. Potem uczynił to także Wrocław i kilka innych miast. Dzisiaj dochodzą wieści o tym, że sprawa ruszyła także w Warszawie (źródło), a z większych miast także Poznań zabiera się za wprowadzenie takiego zakazu, co popiera prezydent Poznania i dyrektorka poznańskiego ogrodu zoologicznego.
Co o tym sądzicie? Popieracie wprowadzanie takich zakazów w kolejnych miastach (i ostatecznie pewnie centralnie, na terenie całego kraju)? Zapytam też, czy znacie może jakiś artykuł podsumowujący/opisujący chronologicznie te wydarzenia z ostatniego roku, kiedy w tej kwestii konkretne działania prawne ruszyły do przodu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Kolejne miasta wprowadzają zakazy dla cyrków ze zwierzętami
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Absurdalne jest uzasadnienie protestowania ze strony cyrków: Przeciwko zakazowi zamierzają protestować cyrkowcy. - Takie działanie jest bezprawne, chcemy rozmawiać z ratuszem. Mamy opinię prawną, że to ograniczenie działalności gospodarczej. Poza tym to terroryzm. W imię czyjegoś światopoglądu nam zakazuje się pracy - mówi Ewa Zalewska z Cyrku Zalewski (to z linka wyżej). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam raz jako dziecko w cyrku, w ogóle mnie to nie bawiło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jasne, że jestem za. Nie widzę ani jednego logicznego powodu, by nie być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Też jestem za. Jeżeli chodzi o cyrk, to podoba mi się chyba tylko Cirque du Soleil (w ogóle nie mają zwierząt) a występy tych artystów są niesamowite i magiczne. Te wszystkie polskie grupy są jakieś słabe.
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja to bym jeszcze bardzo chciała, żeby zakazano sprzedaży zwierzątek w zoologicznych, albo nawet kompletny zakaz sprzedaży do domu zwierząt innych niż pies i kot. Głównie mam na myśli ptaki, gryzonie. Widząc różne kanarki, papużki w malutkich klatkach nieraz łzy mi napływały do oczu.
Jeśli już chcą sprzedawać takie zwierzęta to niech jest jakiś nakaz trzymania ich w większych "pojemnikach" a przede wszystkim kontrola do kogo idą, by później również miały godne warunki. Naprawdę wolałabym te zwierzaki na wolności widzieć ;c w Domach to już tylko psy i koty toleruję. Wiem, że raczej z moją opinią jestem odosobniona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;54159475]Jasne, że jestem za. Nie widzę ani jednego logicznego powodu, by nie być.[/QUOTE] Myślisz? Rozmawiałam kiedyś ze znajomym o tym, to mi powiedział, że chodzenie do cyrku nie jest obowiązkowe i jak mi się nie podoba, to żebym nie chodziła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Panaroja
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raróg
|
Popieram ten zakaz, już od dawna zresztą, bo mówiło się o tym jeszcze przed Biedroniem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
jestem za i mam nadzieję, że pojawi się w końcu zakaz ustawowy, obejmujący cały kraj, a nie tylko pojedyncze duże miasta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ja jestem ciekawa czy znaczą to obchodzić w ten sposób, że będą cyrki rozstawiać tuż pod granicami miast. Taki cyrk bardzo dużo miejsca nie potrzebuje. Np. Warszawa wydała zakaz, a taki Raszyn czy Łomianki zwęszą biznes...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Według Komitetu Psychologii PAN zabieranie dzieci do cyrku jest szkodliwe dla nich: http://academicon.pl/sites/academico...27.03.2015.pdf |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Jestem przeciwniczka cyrku ze zwierzetami,jestem tez przeciwniczka ogrodow zoologicznych,bo moim zdaniem to wiezienie dla zwierzat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Wobec ogrodów stawia się okreslone warunki i zwierzęta coraz częściej mają w nich b. dobre warunki. Poza tym ogrody zoologiczne pełnią funkcje naukowe i ochrony przyrody, a cyrki nie, więc słabe porównanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Cieszę się bardzo, po części z egoistycznych pobudek - cyrk uwielbiam, ale bardziej w stylu wspomnianego Cirque du Soleil, skoncentrowanego na niesamowitych możliwościach ludzkiego ciała, a nie na wykorzystywaniu zwierząt - pokazy z nimi są dla mnie zwyczajnie nudne... chociaż niesmaczne w jakiejś mierze też. A i oklaski i uśmiechy dzieci to dla tych zwierząt marne pocieszenie. Chociaż nie wiem, na ile to cokolwiek zmieni, przynajmniej w najbliższym czasie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54163664]"potencjalnie szkodliwe"[/QUOTE]
Musieli w takiej uchwale zachować ostrożność, ale myślę, że to rzecz oczywista. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jestem za akcją. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Niezbyt precyzyjnie się wyraziłam. Mam przede wszystkim na myśli popualrne "domowe" ptaki typu kanarki, papugi oraz popularne gryzonie, gady itp.
W ogóle chodzi mi głównie o te klatki w tych klepach, małe przestrzenie. Jeśli ktoś kupuje takie zwierzę i może jakoś trzymać je luzem, to ok. Ale raczej kanarków, chomików, żółwi itp. nikt nie daje luzem po domu, ogrodzie na całą dobę. Poza tym w tych sklepach raczej nie jets dość przyjemnie, zwierzęta tam nie mają spokoju Natomiast wiem, że ludzie miewają kury, świnki, bywają nawet egzotyczne zwierzęta (ale w to w innych krajach), i ludzie trzymają takich pupili w swoich ogrodach czy domach tak jakby mieli psa czy kota. Ale to właśnie kwestia warunków. Im większe połacie ziemi i zbliżone środowisko to mniej to mniej martwi. W każdym razie ja sama ograniczam się raczej do psów i kotów. Resztę wolałabym na wolności w naturalnym środowisku. Chociaż, według mojej teorii, kotom i psom też należałaby się wolność ; ) Takie moje luźne przemyślenia. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-01-17 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
mi żal kotów, które siedzą w kawalerce na 9 piętrze i nie znają świeżego powietrza. ale ja mieszkam obecnie w małym mieście i np. mój kot ma pełen luz - jak chce wychodzi, jak chce, to wraca, budzi nas po nocach, on rządzi ;-) i raczej jest chyba szczęśliwym zwierzakiem, taką mam przynajmniej nadzieję, bo nikt go na siłę nie trzyma.
a w temacie - Poznań ma wprowadzić zakaz i super, ale obawiam się, że taki cyrk przyjedzie np. do mojego miasteczka 30 km od Poznania i nikt mu nie zabroni, bo gmina biedna i każdy wpływ kasy ważny... a i zainteresowanie chyba spore, tak sądzę, skoro ze dwa - trzy razy w roku są. moje dziecko raz zabrali dziadkowie, nawet o tym nie wiedziałam, skoro już wie, co to jest, więcej na pewno nie pójdzie i tyle. chyba, że do takiego bez zwierząt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Koty to zwierzęta udomowione. I znam sporo kotów bytujących w takich warunkach. Nie czytam im w myślach, ale z mojej wiedzy połączonej z obserwacjami wynika, że są szczęśliwe. Tzn. mówię ogólnie o mieszkaniach w miastach i kotach niewychodzących na podwórko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Najbardziej radosne sa koty wychodzace, ktore leza na poboczu pierdzielniete przez samochod i umieraja kilka godzin od wylewow wewnetrznych <3
Send from my mind using the Force. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- No właśnie, prawdę mówiąc ja uważam wypuszczanie kotów za trochę nieodpowiedzialne, ale rozumiem, że na wsiach i w domach z ogrodami to jest raczej w porządku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.