Kłótnie o zdrobnienia - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-18, 19:44   #61
aer
O RLY?

Dot.: Kłótnie o zdrobnienia

Cytat:
Napisane przez 100procentbawelna Pokaż wiadomość
Dla mnie w ogromnym miejscu pracy, gdzie wszyscy mówią do siebie po imieniu bez zdrabniania, a tylko mój facet mówi do kobiet zdrobnieniami jest dziwne i mnie to wkurza. Bez zazdrości i szowinizmu mi tu proszę!!!

CHCIAŁAM TYLKO ODPOWIEDŹ CZY AŚKA KAŚKA TO DLA WAS ZDROBNIENIA CZY ZŁOŚLIWE OKREŚLENIA, A NIE OCENĘ MOJEJ OSOBY!!! KULTURY TROCHĘ!!!
aska, kaska, olka itepe to dla mnie forma neutralna - ani pieszczotliwa, ani zlosliwa.

i nie, nie widze w zachowaniu twojego menza nic dziwnego.

problem z tylka.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:46   #62
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez salix Pokaż wiadomość
nie rozumiem tego. I raczysz mnie oświecić jak mam cię nie oceniać, skoro założyłaś wątek, w którym prosisz o radę? Tak wywnioskowałam z twoich postów: Zazdrość. Miałam nakłamać, żebyś poczuła się lepiej czy jak?
chciałam tylko odpowiedź czy aśka kaśka to dla was zdrobnienia czy złośliwe określenia, a nie ocenę mojej osoby!!!

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
to pisz tak, aby każdy zrozumiał.

Masz pretensje o to, że facet mówi w złośliwej formie do koleżanek z pracy? Jeśli tak, to jakby im się nie podobała dana forma, to zwróciłyby twojemu facetowi uwagę, a więc krótko - to nie twoja sprawa i problem.

Masz pretensje o to, że facet mówi niby w złośliwej formie do koleżanek z pracy, chociaż tak naprawdę to mówi zdrobnieniami? Jeśli tak to owszem, masz problem z zazdrością.
nie. Chciałam tylko odpowiedź czy aśka kaśka to dla was zdrobnienia czy złośliwe określenia!!!
Stary 2016-01-18, 19:47   #63
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Szowinista?! Nic takiego nie napisałam. Opacznie zrozumiałaś mój wpis. Chodziło mi o to, że wkurza mnie, że zdrabnia imiona wszystkich kobiet.
ktoś tu powinien zrobić tak ->

przeczytaj sobie definicję zdrobnienia.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:47   #64
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
aska, kaska, olka itepe to dla mnie forma neutralna - ani pieszczotliwa, ani zlosliwa.
Dziękuję. O to mi chodziło.
Stary 2016-01-18, 19:47   #65
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
chciałam tylko odpowiedź czy aśka kaśka to dla was zdrobnienia czy złośliwe określenia, a nie ocenę mojej osoby!!!
Dla mnie ani to ani to.

Zdrobnienie: Kasiunia, Oleczka, Gosiunia, Karolcia
Złośliwe formy: Asiura, Gosiura, Basiura
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:48   #66
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ktoś tu powinien zrobić tak ->

przeczytaj sobie definicję zdrobnienia.
Czytałam i wg słownika języka polskiego to zdrobnienia. Teraz chciałam poznać Waszą opinię, a nie wtrącanie się w nasze sprawy i ocenianie mnie, nie znając mnie i nie rozumiejąc problemu sprawy. Chciałam tylko opinię czy to dla Was miłe zdrobnienie czy złośliwe określenie.

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Dla mnie ani to ani to.

Zdrobnienie: Kasiunia, Oleczka, Gosiunia, Karolcia
Złośliwe formy: Asiura, Gosiura, Basiura
Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Stary 2016-01-18, 19:51   #67
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Czytałam i wg słownika języka polskiego to zdrobnienia. Teraz chciałam poznać Waszą opinię, a nie wtrącanie się w nasze sprawy i ocenianie mnie, nie znając mnie i nie rozumiejąc problemu sprawy. Chciałam tylko opinię czy to dla Was miłe zdrobnienie czy złośliwe określenie.
To nie trzeba było rozwijać wypowiedź o zachowanie męża i to, co Cię w nim wkurza, tylko zadać jedno, proste pytanie. Tu się do spraw podchodzi kompleksowo, skąd miał ktoś wiedzieć, jaki wybór zdań z Twoich postów Cię zadowoli?
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 19:52   #68
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
To nie trzeba było rozwijać wypowiedź o zachowanie męża i to, co Cię w nim wkurza, tylko zadać jedno, proste pytanie. Tu się do spraw podchodzi kompleksowo, skąd miał ktoś wiedzieć, jaki wybór zdań z Twoich postów Cię zadowoli?
To co było ważne zrobiłam pogrubionymi. Od teraz będę wiedzieć na przyszłość jak pisać pierwszego posta, żeby nie zostać obrzucona błotem wymysłami innych na temat mojej osoby
Stary 2016-01-18, 20:04   #69
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
To co było ważne zrobiłam pogrubionymi. Od teraz będę wiedzieć na przyszłość jak pisać pierwszego posta, żeby nie zostać obrzucona błotem wymysłami innych na temat mojej osoby
błotem... Rany, Ty nie tylko z tymi imionami ostro przesadzasz.
Stary 2016-01-18, 20:12   #70
natash88
Wtajemniczenie

twoim problemem jest glownie brak uzywania masci na bol d., a nie pseudozdrobnienia meza. wspolczucia dla malzonka z powodu takiej histerii i agresji u boku.

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 20:31   #71
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
błotem... Rany, Ty nie tylko z tymi imionami ostro przesadzasz.
Mówienie mi nie mając podstaw, że jestem chorobliwie zazdrosna, że uważam, że mąż jest szowinistą, że mam się walić w głowę i polecać maść na ból dupy itd? Tak sobie można mówić innemu człowiekowi? TO JEST KULTURALNE I MIŁE?

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
twoim problemem jest glownie brak uzywania masci na bol d., a nie pseudozdrobnienia meza. wspolczucia dla malzonka z powodu takiej histerii i agresji u boku.
Trochę kultury... Ja Ci nie wymyślam jaka Ty jesteś dla męża. Nie mówię Ci, że jesteś histeryczką, agresywną, że masz smarować sobie dupę maścią. Więc i o to samo proszę Ciebie. KULTURY LUDZIE!!!

Miałam nadzieję, że na forach siedzą kulturalni ludzie. A tu chyba sami nieszczęśliwi, którzy aby sobie podnieść samoocenę albo wyżyć się za swoje nieszczęścia, wymyślają na innych niestworzone niemiłe i niekulturalne rzeczy. Nie prosiłam o takie zachowania. Pytanie było proste. Ja Wam nie piszę, że jesteście obrzydliwe, otyłe, walnięte, psychiczne, okrutne dla swoich mężów itd. Więc czemu wymyślacie takie rzeczy na mnie? Zachowajcie tu jakiś poziom kultury.

Edytowane przez 100procentbawelna
Czas edycji: 2016-01-18 o 20:34
100procentbawelna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 20:31   #72
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Mówienie mi nie mając podstaw, że jestem chorobliwie zazdrosna, że uważam, że mąż jest szowinistą, że mam się walić w głowę i polecać maść na ból dupy itd? Tak sobie można mówić innemu człowiekowi? TO JEST KULTURALNE I MIŁE?
Trzeba było zaznaczyć na samym początku: innych odpowiedzi niż miłe nie przyjmuję

Nie myl krytyki z brakiem kultury. Nikt Ci z butami w życie nie wchodzi, sama z siebie opisałaś sytuację.
Stary 2016-01-18, 20:36   #73
klempaa
Zakorzenienie

Matko, taki wątek a tak nerwowo dajcie spokój, obie strony

Cytat:
Napisane przez hoacynka Pokaż wiadomość
Osobiście nie lubię gdy ktoś do mnie mówi 'Anka', jeśli ktoś używa tej formy to tylko gdy jest zły o coś, ew moja mama o co zawsze się z nią spieram, bo od dziecka nienawidzę tej formy i mam wrażenie że ten ktoś mnie nie lubi .
Autorko, nie znam nikogo kto formy typu 'Gośka' 'Kaśka' 'Anka' uznaje za miłe zdrobnienia.
Raczej do dziecka nie mówisz 'Anka, jak ładnie narysowałaś! ' tylko 'Aniu, ładnie narysowałaś' i 'Anka! Zejdź w końcu na ten obiad! Ile można czekać!!!!'
Takie jest przynajmniej moje zdanie
A jeśli koleżankom męża nie przeszkadza, to nie wiem gdzie problem.
Przecież nie mówi do nich 'Gosieńko kochana'

A widzisz, a u mnie jak rodzice albo ktokolwiek mowili "Aniu" to znaczyło coś zlego nie mam z tym problemu w relacjach zawodowych, ale w domowych... bardzo nie lubię jak mąż tak do mnie czasem powie

W pracy mówią do mnie różnie - jest jeden który rzuca "Anna" - za kazdym razem bez odmieniania bywam "Anulą" (kiedyś tego nie lubiłam, teraz nie mam z tym problemu), bywam Anką, zdarza się też Ania... i szczerze mowiąc nie ma to teraz (bo jak byłam nastolatką to było inaczej) znaczenia. Doskonale jestem w stanie rozpoznać intencje osoby, która się do mnie zwraca i to, jakiej formy mojego imienia używa nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 20:43   #74
100procentbawelna
Raczkowanie

Cytat:
Trzeba było zaznaczyć na samym początku: innych odpowiedzi niż miłe nie przyjmuję

Nie myl krytyki z brakiem kultury. Nikt Ci z butami w życie nie wchodzi, sama z siebie opisałaś sytuację.
Pojawiły się w moim kierunku wypowiedzi, których nie nazwałabym krytyką, a właśnie brakiem kultury wobec mojej osoby.

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
Matko, taki wątek a tak nerwowo dajcie spokój, obie strony
Bardzo nie lubię oceniania i braku kultury, a to na co sobie pozwalają różne osoby na forach i w komentarzach na internecie jest moralnie obrzydliwe i strasznie zaśmieca internet.

Cytat:

A widzisz, a u mnie jak rodzice albo ktokolwiek mowili "Aniu" to znaczyło coś zlego nie mam z tym problemu w relacjach zawodowych, ale w domowych... bardzo nie lubię jak mąż tak do mnie czasem powie

W pracy mówią do mnie różnie - jest jeden który rzuca "Anna" - za kazdym razem bez odmieniania bywam "Anulą" (kiedyś tego nie lubiłam, teraz nie mam z tym problemu), bywam Anką, zdarza się też Ania... i szczerze mowiąc nie ma to teraz (bo jak byłam nastolatką to było inaczej) znaczenia. Doskonale jestem w stanie rozpoznać intencje osoby, która się do mnie zwraca i to, jakiej formy mojego imienia używa nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.
Dziękuję
Stary 2016-01-18, 20:52   #75
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo nie lubię oceniania i braku kultury, a to na co sobie pozwalają różne osoby na forach i w komentarzach na internecie jest moralnie obrzydliwe i strasznie zaśmieca internet.

W tym momencie Twoje przeżywanie również temat zaśmieca, więc tak jak napisałam - dajcie sobie wszystkie trochę na wstrzymanie i wróćmy do tematu

Stary 2016-01-18, 21:23   #76
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Jesli będziesz używać definicji zdrobnienia ogólnoobowiązującej, a nie takiej, którą na własne potrzeby wymyśliłaś, będzie łatwiej dogadać się z ludźmi.
Nadal - co z miejscami gdzie CELOWO kładzie się nacisk na przyjacielską atmosferę? Bądź po prostu firma/knajpa/sklep/cokolwiek jest zarządzane przez bliskich sobie ludzi i ta bliskość cały biznes wiąże, stanowi dla niego oparcie. Dlaczego to co jest podstawą wielu miejsc pracy jest nieprofesjonalne.

Odwracając - to że TOBIE używanie zdrobnień przeszkadza i szkodzi, nie sprawia, że staje się to nieodpowiedni i niekulturalne, bądź używający chce w ten sposób upupić pracownika. One mogą TOBIE nie pasować, nie świadczy to nijak o nadawaniu się do pracy i profesjonaliźmie.
Hibiku, weź daj spokój. nie mówię o zdrobnieniach ogólnie, a o zdrobnieniach pieszczotliwych. więc nie, nie wymyśliłam sobie swojej definicji słowa 'zdrobnienie'.

przyjacielska czy rodzinna atmosfera to jedno, ale jakbym była klientem i usługodawca by mi powiedział 'papiery to się z Martunią załatwi', to bym się poważnie zastanowiła nad dalszym korzystaniem z tej usługi. to jest nieprofesjonalne, po prostu. może się w innych kręgach obracamy i stąd taka różnica w odbiorze.

Cytat:

a Andzia?
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 21:34   #77
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
Hibiku, weź daj spokój. nie mówię o zdrobnieniach ogólnie, a o zdrobnieniach pieszczotliwych. więc nie, nie wymyśliłam sobie swojej definicji słowa 'zdrobnienie'.

przyjacielska czy rodzinna atmosfera to jedno, ale jakbym była klientem i usługodawca by mi powiedział 'papiery to się z Martunią załatwi', to bym się poważnie zastanowiła nad dalszym korzystaniem z tej usługi. to jest nieprofesjonalne, po prostu. może się w innych kręgach obracamy i stąd taka różnica w odbiorze.
Ja jestem w odwrotnej sytuacji, bywam wykonawcą, i moi klienci potrafią tak do mnie powiedzieć/napisać, choć nie widzieli mnie na oczy. Nie wiem, skąd im się bierze, że mogą, ja się do nikogo nie zwracałam: Łukaszku, Mareczku itp, stosuję normalne zdrobnienia, jak np widzę, że piszę z kimś, kto nawet w mailu ma podpis "Ela Kozłowska", to przecież nie będę uparcie do niej mówić "Elżbieto". Ale jeden z moich współpracowników namiętnie zdrabnia imiona, wszystkim, jak leci. Taka maniera. Inny, mój klient, na oficjalnej stronie firmy, którą kieruje występuje jako "Maciuś", ma nawet maila macius@domenafirmy.com. Więc ile osób, tyle obyczajów.

Co do zdrobnień - Elka, Anka, Olka - są osoby, do których pasują, są osoby, do których nie. Dla mnie to normalne określenia, nie uważam, by były złośliwe, ani pieszczotliwe. Pieszczotliwe to są "Moniczka, Olusia, Aneczka" itp.

Edytowane przez zlotniczanka
Czas edycji: 2016-01-18 o 21:36
zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 22:00   #78
wiekanka
Zakorzenienie

Ja nie lubie ,gdy do mnie mowi sie Hanka,bo tak przewaznie mowila do mnie matka ,jak byla na mnie o cos zla ale to jest moja sprawa i nikomu o tym nie mowie i nie zwracam uwagi.
Natomiast moja najlepsza przyjaciolka tak wlasnie do mnie mowi i nie mam o to do niej pretensji i jakos mi nawet nie pasuje, jak mi powie czasem Hania.

A maz mowi ,jak nikt dotad-Hanus.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-18, 22:35   #79
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Czytałam i wg słownika języka polskiego to zdrobnienia.
ola, ania, basia, etc, to też zdrobnienia.

pełne wersje to aleksandra, anna i barbara.

to jakiego ktoś używa zdrobnienia zależy od niego samego oraz osoby, której imię zdrabnia [niektórzy zwracają uwagę].
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 00:03   #80
berenka
Zadomowienie

Cytat:
Szowinista?! Nic takiego nie napisałam. Opacznie zrozumiałaś mój wpis. Chodziło mi o to, że wkurza mnie, że zdrabnia imiona wszystkich kobiet.
I teraz odpowiedz na pytanie DLACZEGO Cię to wkurza,
bo dopiero wtedy jakakolwiek rada tutaj okaże się sensowna.

To "wkurzanie" jest kluczowe, bo sugeruje co najmniej dwie opcje:

a - doszukujesz sie w normalnym sposobie bycia Twego faceta czegos,czego nie ma
b - facet sobie podbija do lasek i mydli ci oczy,ze to nie tak

a pewnie i tak dopiero trzecia opcja , okaze sie wlasciwa
co oznacza,ze warto by bylo odpowiedziec sobie na pytanie "dlaczego jego zachowanie tak Cie wkurza"? skad to sie wzielo?
berenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 00:11   #81
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
moim zdaniem w miejscu pracy nie powinno się używać zdrobnień - niezależnie, czy ktoś za zdrobnienie uważa 'Oleńka' czy 'Olka'. wg mnie to nie na miejscu.
Wszystko zalezy od pracy. U mnie nie na miejscu jest uzywanie pelnej formy imienia.

Do przelozonego z zagramanicy nie powiesz "hi Joseph/Michael/Daniel" tylko odezwiesz sie do ludzi bardziej przyjaznie. Nie wyobrazam sobie takze w pracy mowic "dzien dobry Mario/Joanno". Brzmi to sztucznie na sile. Pracuje od lat i nigdy nie spotkalam sie z robieniem sztywnej atmosfery dla idei.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 00:14   #82
berenka
Zadomowienie

Poza tym, co z tego,ze ktos poprze wersje meza, a ktos Twoja? co to zmieni? on nadal swoja uzna za stosowna. Przeciez kompletnie nie w tym rzecz.

Wszystko zalezy od intencji i odbioru, jeden uznaje Ania za zdrobnienie (czym w sumie niby jest), inny Ania za zlosliwosc, bo wszystko zalezy od kontekstu, o ktorym wie raczej jedynie mąż (moze i reszta) .

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ----------

I tak glownym pytaniem powinno byc = co zamierzasz z tym "wkurzeniem" zrobic?
Stary 2016-01-19, 00:15   #83
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Piszesz tak, jak by każdy pracował w kancelarii, szkolnictwie wyższym albo jako światowej klasy chirurg i to jeszcze przy publiczności - klientach.
Ale tacy ludzie tez zachowuja sie normalnie. Rzadko kto ma kij w dupie. Sama pracowalam w kancelariach i na uczelni. Nigdy nie spotkalam sie z "Franciszku, badz laskaw udac sie do jednoosobowej spolki Skarbu Panstwa i nadac ow rzeczony list polecony, ktory niniejszym skladam oficjalnie na Twe rece, w okienku u pani Krystyny".
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 00:17   #84
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Mnie zastanawia, jak ludzie muszą mieć dużo wolnego czasu albo się nudzić, by wymyślać takie problemy? Serio, nigdy by mi do głowy nie przyszło, że to takie ważne. Teraz zwracanie się do kogoś po imieniu może być wyznacznikiem zdrady
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 00:32   #85
berenka
Zadomowienie

chyba,ze chodzi Ci o zwykle spoufalanie sie męża, w związku z tym uwazasz to za niestosowne, bo obawiasz sie,ze jedna z drugą mimo,ze mąż jest super wobec Ciebie, Wam tyłek obrobi? Tylko po co sie przejmowac innymi az tak do "wkurzenia"?

Napisz dlaczego Cie tak to wkurza? będzie prosciej
Stary 2016-01-19, 07:01   #86
green way
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Alka?
Alutka
green way jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 08:12   #87
Melissandra
BAN stały

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;54189568]Wszystko zalezy od pracy. U mnie nie na miejscu jest uzywanie pelnej formy imienia.

Do przelozonego z zagramanicy nie powiesz "hi Joseph/Michael/Daniel" tylko odezwiesz sie do ludzi bardziej przyjaznie. Nie wyobrazam sobie takze w pracy mowic "dzien dobry Mario/Joanno". Brzmi to sztucznie na sile. Pracuje od lat i nigdy nie spotkalam sie z robieniem sztywnej atmosfery dla idei.[/QUOTE]

Tak samo.
Chociaz jestesmy zapieci pod szyje w korpo, wiekszosc zwraca sie mniej oficjalnie, zeby nie powiedziec pieszczotliwie. Zwracam sie per bejb do ludzi, zwlaszcza jesli nie mam z nimi duzego kontaktu albo np. nie pamietam imienia. Juz nie mowiac o zdrobnieniach, jesli atmosfera jest luzna, nie ma sensu sie "usztywniac". Na pelna forme imienia w pracy pewnie bym nie zareagowala.
Melissandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 15:09   #88
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
a Andzia?

Kiedyś nienawidziłam, dziś nie mam nic przeciwko

Stary 2016-01-19, 15:31   #89
201803090921
Konto usunięte

Cytat:

Kiedyś nienawidziłam, dziś nie mam nic przeciwko
Heh, mi nauczycielka z podstawówki maksymalnie obrzydziła ten rodzaj zdrobnienia. Kobieta chyba chciała być miła i wszystkim dzieciakom zdrabniała imiona w mniej lub bardziej koślawy sposób; mi przypadła w udziale Andziulka; dzieciaki zabijały mnie śmiechem jeszcze przez jakiś czas Jako urażona 8-latka przestałam reagować, kiedy tak się do mnie zwracała, więc kobieta po pewnym czasie odpuściła.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 19:56   #90
ajah
wańka wstańka

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;54189568]Wszystko zalezy od pracy. U mnie nie na miejscu jest uzywanie pelnej formy imienia.

Do przelozonego z zagramanicy nie powiesz "hi Joseph/Michael/Daniel" tylko odezwiesz sie do ludzi bardziej przyjaznie. Nie wyobrazam sobie takze w pracy mowic "dzien dobry Mario/Joanno". Brzmi to sztucznie na sile. Pracuje od lat i nigdy nie spotkalam sie z robieniem sztywnej atmosfery dla idei.[/QUOTE]

Do przełożonego z zagramanicy będe się zwracać wg jego preferencji. Niektórzy preferują formalne imiona, nie cierpią zdrobnień czy skracania imienia. W wielu przypadkach Daniel zostaje Danielem i nie jest traktowany jak zbyt formalna forma.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości