|
|
#781 |
|
po prostu Em :)
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Oczywiście.
![]() Tak wstępnie: "Mistrz i Małgorzata", "Śniadanie u Tiffany'ego" (książka + film), "Opowiedzcie, jak tam żyjecie" (Christie), "Rilla ze złotego brzegu", "Przygody Tomka Sawyera", bajka Krasickiego "Mysz i kot", wiersze Baudler'a, Miłosza, Poświatowskiej, Szymborskiej. To dopiero wstępna lista tego, co chcę przeczytać. Potem będę elimonować i czytać kolejne pozycje. ![]() Anahstasia, Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy! Jak Ty to wszystko pamiętasz, co? Na pewno przeanalizuję wszystkie Twoje wskazówki, ale jak już wyzdrowieję i będę w stanie normalnie myśleć. Prosiłabym Cię też o tytuły i autorów tych dwóch obrazów, które dla mnie znalazłaś. Alvesta, dziękuję, rzeczywiście dużo można znaleźć na tych stronach.
|
|
#782 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę kupiłaś ostatnio?
vademecum maturalne z historii ;p
|
|
|
|
#783 |
|
Zakorzenienie
|
Em Jest jeszcze książka Terakowskiej- W krainie kota
swoją drogą moja koleżanka dwa lata temu wybrała taki sam temat
|
|
|
|
#784 |
|
La Moderatoiure
|
Witam!
Budżet skąpy ale zakupiłam dzisiaj dwie pozycje za 77 zł "Bezsenność w Tokio" i "Kronika ptaka nakręcacza" |
|
|
|
#785 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę kupiłaś ostatnio?
Ja ostatnio tez same repetytoria.
Z geografii,polskiego,histo rii,angielskiego
|
#786 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja jeszcze pół żartem, pół serio dodaję 'Szkolne przygody Pimpusia Sadełko' Marii Konopnickiej i bajkę o kocie w butach ![]() Cytat:
Dzięki Em ![]() A tytuły obrazów już podaję: 1) Pierre Auguste Renoir 'Julie Manet z kotem' (1887) 2) Paul Gauguin 'Piękna Angele' (1889) W ogóle złożyłam sobie zamówienie na Merlinie, paczka przyjdzie z końcem października/na początku listopada. A w niej 'Jądro ciemności' Conrada, 'Władca Pierścieni' (3 tomy, wyd. Muza, tłum. Skibniewskiej - oczywiście , 'Duch w machinie' Caroline Graham i 'Czy mężczyźni są światu potrzebni?' J.L. Wiśniewskiego. Już się nie mogę doczekać |
||
|
|
|
#787 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze wyszły kryminały "kocie" tureckiego niemca akifa pirincci "felidae" i "francis. felidae II"
|
|
|
|
#789 |
|
po prostu Em :)
|
Nie wiedziałam, że Wiśniewski wydaje nową książkę.. Szkoda tylko, że już nie prowadzimy współpracy z W. Literackim. Nie wiesz może, czy ta książka jest już w księgarniach? Muszę ją mieć! ![]() Dziewczyny, dziękuję za wszystkie wskazówki. Spiszę je sobie w wolnym czasie.
|
|
#790 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
a mi strona empiku nie działa, chciałam coś zamówić, to najpierw się chwalili, że się zmieniają i będą super hiper i co wyszukiwarka nie działa, mój schowek jest pusty, dziękuję bardzo za takie unowocześnienia:/ a maile do nich wracają nie doręczone.
|
|
|
|
#792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS Muszę się Wam pochwalić: od 22:00 moderuję też Kulturę
Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2007-09-30 o 22:01 |
|
|
|
|
#793 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Książka mnie porwała i czytałam z zapartym tchem do samego końca Zakończenie początkowo mnie zirytowało, ale przespałam się z tym i teraz widzę, że to była jedyna słuszna opcja.Mam jednak wrażenie, że Fowles starał się przekazać w tej książce zbyt wiele rzeczy naraz, że niemal siłą je w niej poupychał. Trochę długo mi się je potem trawiło ![]() Ale generalnie jestem na tak ![]() Cytat:
![]() I od razu widać, że się za porządki zabrałaś ![]()
|
|
#794 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja ciągle mam nadzieję, że to stan przejściowy i jednak zawartość mojego schowka wróci na swoje miejsce. najbardziej denerwuję mnie, że mam książkę zamówioną i mi wyświetla: nieznany status zamówienia
|
||
|
|
|
#795 | |
|
Zakorzenienie
|
A jak
Troszkę się forum zapuściło, więc jest co robić (Gdybyście gdzieś coś przyuważyły do posprzątania, to dajcie mi proszę znać ![]() Cytat:
No nic, trzymam kciuki, żeby chociaż to się u Ciebie rozwiązało ![]() Btw Jutro idę do ŚK i do Centrum Taniej Książki. Stwierdziłam, że teraz na jesieni odpuszczam targi kosmetyczne, więc będę szaaaaaaleć ![]() |
|
|
|
|
#796 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#797 |
|
Rozeznanie
|
A takie cudo widziałyście?
![]() Mobilny regał projektu Niny Farsen, w którym półka poddaje się działaniu siły i dosłownie się rozciąga. |
|
|
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ooo, takie by mi się przydało Wygląda genialnie, ciekawi mnie tylko jak z praktyczną funkcjonalnością i wytrzymałością regału. Tyle książek na takim cudzie na pewno by u mnie nie stało, tylko więcej, i śmiem przypuszczać, że długo by u mnie całe nie wytrzymało. A doświadczenie z połamanymi półkami już mam
|
|
|
|
|
#799 |
|
Rozeznanie
|
[quote=Germini;5423171]Zdaję relację
![]() Książka mnie porwała i czytałam z zapartym tchem do samego końca Zakończenie początkowo mnie zirytowało, ale przespałam się z tym i teraz widzę, że to była jedyna słuszna opcja.Mam jednak wrażenie, że Fowles starał się przekazać w tej książce zbyt wiele rzeczy naraz, że niemal siłą je w niej poupychał. Trochę długo mi się je potem trawiło ![]() Ale generalnie jestem na tak ![]() Mnie też rozczarował koniec, może sam autor nie miał pomysły na zakończenie - tak mu się dobrze pisało. "PS Muszę się Wam pochwalić: od 22:00 moderuję też Kulturę" Anahstasia -gratuluję.
|
#800 |
|
Zakorzenienie
|
Ten regał nie wygląda zbyt stabilnie, zwłaszcza na ostatniej fotce. Bałabym się go tak "rozciągnąć"
Basilissa, jeszcze co do zakończenia "Maga" - teraz nie wyobrażam sobie tego inaczej. Na biało: Gdyby książka skończyła się happy endem, byłabym zawiedziona, że się tak "lekko" skończyło - i byłoby to zbyt proste w stosunku do reszty książki. Gdyby happy endu nie było i okazałoby się, że Urfe wcale się nie zmienił, że "nauka poszła w las", byłoby to dla mnie zbyt dołujące (choć - w przeciwieństwie do happy endu - prawdziwe) i pojawiłoby się pytanie, po co to wszystko było? W sensie - po co pisać taką grubą książkę, skoro na końcu i tak klops? To tyle
|
#801 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
A ja właśnie wróciłam do domu, wymęczona, ale szczęśliwa, bo się obkupiłam ![]() * Santiago Gamboa "Oszuści" * Jose Carlos Somoza "Klara i półmrok" * Maria Nurowska "Panny i wdowy", tom 1 * Lisa See "Miłość Peonii" * Wally Lamb "To wiem na pewno" * Emili Rosales "Niewidzialne miasto" * Carlos Fuentes "Wszystkie szczęśliwe rodziny" * Jane Austen "Mansfield Park" W sumie najbardziej się cieszę z Nurowskiej, choć sama nie wiem czemu, bo jeszcze nigdy nic jej autorstwa nie czytałam. Najwidoczniej mam zbyt dużą słabość do sag rodzinnych (Btw Ale diablo droga, 38 zł. za tom!
|
|
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
zmolestowałam empik w sprawie schowka, niestety nie mam dobrych wiadomości, przepadło wszystko co się tam wrzuciło, za to przysłali mi rabat na maila, 15 zł
![]() oczywiście zaraz coś zamówiłam
|
|
|
|
#804 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
dwie książki z serii "southern sisters mystery" i jedną z serii "scumble river mystery" czyli takie czytadełka
|
|
|
|
#806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przyznam szczerze, że ja za nurowską nie przepadam, próbowałam się kiedyś zmierzyć z którąś z jej książek ale niestety poległam, jej styl wydał mi się zbyt egzaltowany, ale to było dawno i mam nadziej, że ta ksiązka spełni twoje oczekiwania |
|
|
|
|
#807 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu nie potrafię wyrażać swoich myśli ![]() Co do "Kochanicy Francuza", to mam to szczęście, że dotychczas udało mi się nie obejrzeć filmu, fabuła będzie więc dla mnie zupełną nowością Oczywiście zdam relację, gdy już przeczytam.Btw - widziałaś może, jakie noty dostały książki Fowlesa w Biblionetce? http://www.biblionetka.pl/ka.asp?id=1951&ord=2 "Mantissa" czy "Hebanowa wieża" mają dziwnie niskie oceny - aż nie chce mi się wierzyć, żeby Fowles mógł jakiegoś gniota napisać No ale trzeba takie rzeczy samemu sprawdzić, choć boję się, że te książki faktycznie są kiepskie i że zmienią na gorsze moje zdanie o pisarzu.Ana, książki z drugiej fotki mogłabym Ci zabrać ![]() Btw - masz przeuroczą grzywkę; nie mogę się napatrzeć ![]() Dzisiaj nie wytrzymałam i kupiłam na Allegro "Czarodzicielstwo" oraz "Trzy wiedźmy" ![]()
|
|
#809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Somozę uwielbiam, a na "Miłość Peonii" właśnie się zaczaiłam i mam w planie kupić w najbliższym czasie - pierwsza książka Lisy See mnie urzekła, więc ta chciałabym mieć jak najszybciej.
|
|
|
|
|
#810 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mogłabym prawie wszystko zaadoptować Ana z Twoich zakupów. Daj znać jak Nurowska, gdyz mnie też zaintrygowała. ![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:15.

Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy! Jak Ty to wszystko pamiętasz, co?
Prosiłabym Cię też o tytuły i autorów tych dwóch obrazów, które dla mnie znalazłaś.

Nie wiesz może, czy ta książka jest już w księgarniach? Muszę ją mieć! 

(Btw Ale diablo droga, 38 zł. za tom!
No ale trzeba takie rzeczy samemu sprawdzić, choć boję się, że te książki faktycznie są kiepskie i że zmienią na gorsze moje zdanie o pisarzu.