|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2731 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Lato minęło, jesień nadeszła, zima tuż tuż - wątek starań i mamuś cz.XV
Moja iskierka
|
|
|
#2732 |
|
Zakorzenienie
|
Paluszku- wspaniale wiesci
!! Pamietam jak pisalas, ze dzieci maja brak...zobacz jak sie rizwijaja pod Twoja opieka, brawo!
|
|
|
|
|
#2733 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gryzia jezu alez sie wymadrza ten twoj maz,niech ma tez swoj rozum a nie tylko ze lekarz kazal ![]() fiona to tak na 3 powiedzial ze nie teraz,ze teraz on nie da rady,ze za pare lat moze,ale teraz on wysiada juz przy dwoce-bardzo duzo mi pomaga nie moge powiedziec co do becikowego ja tez wszystko w mopsie zalatwilam wniosek o ten tysiak tez juz zlozylam,zobaczymy co z tego bedzie jesli chodzi o kaszki-ja kupowalam gotowe holle, nominal (np gryczana czy owsiana) mozesz kupic kasze zwykla jaglana ugotowac i zblendowac np i podac taka albo owsianke ugotowac i tez zblendowac na papke zwykla ja kaszki robie na wodzie zawsze ale czasem dodaje owocka ale same tez zje-one nie sa slodzone wiec smakuja po prostu kasza ale moja to glodomor i zje wszystko choc po niej nie widac,jak tylko ktos je to ona juz pokazuje ze am am buzia tak smiesznie ,tylko ona juz nie chce papek chce dostac do reki i jesc sama na papke jest ryk,wiec juz anwet zupa nie bardzo musi miec tak ugotowane jarzynki czy miesko czy rybke zeby sama mogla,tylko lakomczuch wszystko na raz pakuje do buzi Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
glupich ludzi nie brakuje Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
takie chwile caly trud wynagradzaja
|
|||||||
|
|
|
|
#2734 |
|
Rozeznanie
|
Oliwka z lewej, Wika z prawej
No tak tylko na godzien wcale łatwo nie jest, czasami ręce opadają, przychodzi chwila zwątpienie. Dzieki takim mementom skrzydła odrastają
|
|
|
#2735 |
|
Zakorzenienie
|
urde Szymka męczą te zęby jeszcze się zarazil odembue i katar to męczy :/
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2736 |
|
Zakorzenienie
|
Paluszkowa super!!! Pomysl, co by bylo gdyby nie ty.
Buu, troche racji ma ta logopedka akurat, ale wole sie nie wdawac w szczegoly. W pewnym sensie dziala to na niekorzysc, ale to chodzi o ssanie jako o czynnosc. |
|
|
|
|
#2737 |
|
Zakorzenienie
|
cali wiesz rozmawialam z taka kolezanka tez z wizazu-ona tez jest logopeda promuje kp
bo chcialam podrazyc troche temat-ona mi powiedziala ze nie ma badan naukowych o tym zeby kp po roku wplywalo negatywnie na aparat mowy natomiast jesli chodzi o smoczki,niekapki i butle-to takie badania sa wiesz we wszystkim trzeba umiar po prostu zachowac,dziewczyny sluchaly tego co tamta logopeda mowila i od razu wyrobily sobie zdanie ze kp jest zleee,wiesz one mlode po 20 lat i dzieci nie maja i miec nie chca przynajmniej na razie a o mleku co pisalam ze szkodliwe-to chodzilo mi o krowie rzecz jasna ze po pierwsze wielu ludzi nie trawi laktozy a po drugie tam bylo ywminione ze mleko po obrobce jest tylko bialym napojem,kurcze musiala bym to znalezc |
|
|
|
|
#2738 |
|
Zakorzenienie
|
Tu nie trzeba badan naukowych. Wystarczy obserwacja. Po prostu gdzies okolo 18 m dziecko uczy sie nowego sposobu polykania. Zauwaz, gdzie masz jezyk jak polykasz - do gory. A niemowle przy ssaniu ma czubek na dole. Jak przetrwa niemowlecy sposob polykania to prosta droga do zgryzu otwartego i seplenienia. To sie nazywa infantylne polykanie. Ssanie, zucie, gryzienie musza nastepowac we wlasciwej kolejnosci. Nie moze jeden etap dominowac. I chodzi tez o oddychanie itd itd itd. Nie w tym rzecz, ze butelka jest sztuczna i dlatego szkodzi, po prostu ssanie jako czynnosc nie moze sie przeciagnac za dlugo.
Lada o tym pisze na stronie Lovi. |
|
|
|
|
#2739 |
|
Zakorzenienie
|
cali moze tak jest wiesz Ty sie znasz
![]() tylko ze po roku kp nie jest juz chyba az tak czeste prawda? dziecko zaczyna jesc i pic inne rzeczy |
|
|
|
|
#2740 |
|
Zakorzenienie
|
Buu, pewnie, ze tak. Smoczka sie nie poleca, a ja sporadycznie dawalam. Chodakow sie nie poleca. Moja siostra miala, nic jej nie jest. Myślę, ze wazny jest umiar i zdrowy rozsadek. Chcialam ci tylko wytlumaczyc o co tej logopedce moglo chodzic. Nie mozna tak jak ona zabraniac matce karmic, straszyc wadami itd. Wiadomo, ze kp. to zdrowie i przez pierwsze miesiace super cwiczenie jezyka itd tylko my patrzymy pozniej na mowienie przez pryzmat oddychania, polykania, odruchow bla bla bla. Np. dziecko oddycha przez usta=zle polykanie=zle ulozenie jezyka= wada zgryzu=wada wymowy. Jedno na drugie wplywa. To jest tak: wiadomo, ze jak sie wyjdzie zima bez czapki to mozna sie rozchorowac, ale wcale tak nie musi byc.
Edytowane przez Calineczka 27 Czas edycji: 2016-01-21 o 23:54 |
|
|
|
|
#2741 |
|
Konto usunięte
|
Mały znowu wymiotował dzisiaj... Ale nic dziwnego skoro od 17.20 z przerwami wisiał na cycach 70 minut, a później zjadł 60ml z butelki
rosi: muszę przez kilka dni pić femaltiker 2 razy dziennie, bo po 1 mam mleko, ale wieczorem jakby się kończyło |
|
|
|
|
#2742 |
|
Zakorzenienie
|
Gryziu, a moze on za duzo zjadl?
Jestem zalamana. Mialam dziecko, ktore umialo pic z butelki, nie uzywalo smoczka, umialo przespac ciagiem 8 godzin, spalo w lozeczku. A teraz nie pije z butelki, uzywa znowu smoka,budzi sie bez przerwy i spi ze mną. I to wszystko na moje zyczenie, bo mi sie uwidzialo karmic tylko kp. Totalne uwstecznienie. Co mi przeszkadzala ta jedna butelka mm? |
|
|
|
|
#2743 |
|
Konto usunięte
|
Cali na pewno zjadł za dużo. Tylko jak mu się zabrało to był płacz nie z tej ziemi i cmokanie wszystkiego co się da.
A tak w ogóle to czemu Ty się tak uparłaś na samo kp? Przecież D. dostawał tą 1 butlę mm od początku...? |
|
|
|
|
#2744 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
gratuluje. Jestws cudowna mama ![]() Cytat:
Odnosnie karmienia publicznego to teraz jest taki popularny filmik w necie z eksperymentem gdzie jesna Pani jest w bardzo wydekoldowanej bluzce a druga karmi. I ten pierwszej nikt nie zwraca uwagi i mowia ze to sexy a tej drugiej co chwila Ktos sie czepia ze to oblesne etc.
|
|
|
#2745 |
|
Zakorzenienie
|
No a ja bym już nie chciała uczyć mm i butli ze smokiem. I z dwojga złego lepszy ten cyc.
Z Tym ssaniem to Noe jest tak jak u noworodka. Minuta i już po karmieniu ![]() Nie popadam w paranoję z ta mowa. Cali ja mam trochę inne podejście chyba. Kiedyś zatesknisz za tym wspólnym ssaniem.cycaniem. te chwile tak szybko mijają. Ale to jestem ja. Każdy ma inaczej
|
|
#2746 |
|
Zakorzenienie
|
Nowa, ja to inaczej odbieram. Karmie piersią, bo mleko jest zdrowe i nic wiecej. Moze cie to zszokuje, ale jakos to dla mnie nie jest jedyna możliwość budowania wiezi. Raczej zatesknie za wspolnym przytulaniem, bawieniem, kapaniem, spacerami, za okresem niemowlectwa. Jakbym mu mogła dac cos lepszego w butelce i chcialby z niej pic i zasnac bez smoczka czy cycka to byloby super super. Nie mam do tego emocjonalnego podejscia. Dziwna jestem?
|
|
|
|
|
#2747 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2748 |
|
Konto usunięte
|
Nie uważam, że to dziwne. Są kobiety, które w ogóle nie lubią kp i nie kp z żadnych względów. Dla Ciebie kp to zadanie, bo tak jest dobrze dla dziecka, dla mnie wygoda, bo nie muszę myć butelek, grzać wody, odmierzać proporcji, dla Nowej wyjątkowa bliskość z dzieckiem, której już nigdy więcej nie będzie. I te wszystkie powody są ok, chociaż bardzo różne.
---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Paluszkowa musiałaś pękać z dumy
|
|
|
|
|
#2749 |
|
Zakorzenienie
|
Dokladnie tak jak napisala Gryzia. Rozumiem nowa twoje podejscie, naprawde. Po prostu mam inaczej i moze to kogos dziwic. A te sprawy logopedyczne napisalam buu, zeby wiedziala po prostu w czym rzecz. Ale juz mowilam, ze ja nawet robie inaczej niz powinnam i to czesto.
|
|
|
|
|
#2750 |
|
Zakorzenienie
|
A moje dziecko mnie wczoraj wystraszyło.Leżeliśmy z Tż wieczorem i oglądaliśmy tv a bobo mnie tak kopnęło że aż się przestraszyłam tego hehe ♡♥♡
Kocham to uczucie
|
|
|
|
|
#2751 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- co z nim zrobić chyba uwierzę go tylko by wstawal i stal najlepsze zajecie a ja sie troszki tym martwię :/ Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#2752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ząb wyszedł już? |
|
|
|
|
|
#2754 |
|
Konto usunięte
|
Elinka cudny ten Twój akrobata
|
|
|
|
|
#2755 |
|
Zakorzenienie
|
jeden tak drugi idzie ale dziś Nicka dużo lepsza
Gryzia cudny ale trzeba tak pilnować ze szooook jeszcze naty nie rozlozylismy dziś rozłożony i niech siedzi na podlodze Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2756 |
|
Konto usunięte
|
Z tym pilnowaniem to wierzę
A my się wprowadzamy do 20 lutego. Idziemy na kawalerkę mojej chrzestnej, nie wiem czy już tam zostaniemy, czy tylko na 2 tygodnie. Ale przyjeżdża mój ulubiony szwagier i tż powiedział, że jak on tu będzie to my spadamy, bo nie będzie debil awantur robił przy dziecku i stresował Aleksa. Teściowa w szoku
|
|
|
|
|
#2757 |
|
Zakorzenienie
|
Elinka mnie kp tez nie pociagalo ale wiem ze to bylo najlepsze co moglam dac i tylko dlatego walczylam.
Gryzia troche spokoju bedziecie miec
|
|
|
|
|
#2758 |
|
Konto usunięte
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;54288246]Z tym pilnowaniem to wierzę
A my się wprowadzamy do 20 lutego. Idziemy na kawalerkę mojej chrzestnej, nie wiem czy już tam zostaniemy, czy tylko na 2 tygodnie. Ale przyjeżdża mój ulubiony szwagier i tż powiedział, że jak on tu będzie to my spadamy, bo nie będzie debil awantur robił przy dziecku i stresował Aleksa. Teściowa w szoku [/QUOTE]No to nieźle że mąż tak postanowił. Bardzo dobrze zrobił Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#2759 |
|
Zakorzenienie
|
Gryzia super odpoczniecie
![]() Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2760 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;54288246]Z tym pilnowaniem to wierzę A my się wprowadzamy do 20 lutego. Idziemy na kawalerkę mojej chrzestnej, nie wiem czy już tam zostaniemy, czy tylko na 2 tygodnie. Ale przyjeżdża mój ulubiony szwagier i tż powiedział, że jak on tu będzie to my spadamy, bo nie będzie debil awantur robił przy dziecku i stresował Aleksa. Teściowa w szoku [/QUOTE]Gryzia nie wierzę
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

!! Pamietam jak pisalas, ze dzieci maja brak...zobacz jak sie rizwijaja pod Twoja opieka, brawo!

rosi: muszę przez kilka dni pić femaltiker 2 razy dziennie, bo po 1 mam mleko, ale wieczorem jakby się kończyło 

07.07.2012