Mamy marzec 2016 :) -cz. IX :) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-25, 13:14   #151
kallina_2014
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy marzec 2016 :) -cz. IX :)

Wczoraj dwie lutówki urodziły
Stary 2016-01-25, 13:15   #152
sowa2806
Rozeznanie

Moja kochana teściowa ma 400 km wiec do szpitala napewno nie dojedzie, choć juz oznajmiła, ze przyjedzie jak urodzę na dłużej!( tak sie składa ze z końcem lutego zamykają sklep w którym pracuje wiec bedzie miała bardzo duzo wolnego czasu) najgorsze ze meza wtedy nie bedzie. Narazie mowię ze nie ma takiej potrzeby i mama do mnie przyjedzie do pomocy, ale nie wiem jak długo uda mi sie to ciagnąć. Ona nie ma prawa jazdy wiec ja musiałabym po nia jechać 50 km a pozniej odwieźć na busa na 7 rano i to mnie przeraża najbardziej.
sowa2806 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:17   #153
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
Co do odwiedzin w szpitalu uważam, że to jest wybieganie w przyszłość. W wielu szpitalach nie ma w ogóle odwiedzin. Jak Kriss chce zostać odwiedzony to wychodzi na korytarz. Zdarzyć się może, że nawet ojciec dziecka nie będzie mógł wejść. Sama nie chciałabym, by jakiś facet przyszedł do lokatorki.
a to to już moim zdaniem przesada, bo kobiety po porodzie czują się różnie i nie zawsze mają siły/ochotę wyjść na korytarz. Przecież ojciec ma prawo przyjść zobaczyć się z dzieckiem i żoną/partnerką i nie widzę powodu dla którego miałoby mi to przeszkadzać

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

A co odwiedzin w szpitalu, do mnie tylko mąż z wiadomych przyczyn przyjdzie, ale gdybym rodziła w Pl pewnie i teściowa i mama by przyjechały. Ale z pewnością nie zaraz po porodzie, tym bardziej jakbym je o to poprosiła.
Stary 2016-01-25, 13:18   #154
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

słoneczko - możesz powiedzieć że chcesz wyjść na żądanie - nikt nie ma prawa przetrzymywać cie w szpitalu bez powodu

badanie na paciorkowa jest ważne przez miesiąc (plus minus tydzień) czeka się kilka dni na wynik - więc najlepiej zrobić ok 35-36 tydzień.

ja już miałam w szpitalu i muszę mieć powtórzony żeby termin się zgadzał i był wynik ważny przy porodzie.

Co do teściowej - to największe zastrzeżenie względem małej mam takie że pali jak smok i śmierdzi jak stara popielniczka. Więc nie chce żeby brała dziecko na ręce! teścia nie trawię - mój TŻ wie o tym, on swobodnie narzeka na moich rodziców ja na jego - nie wpływa to na nasze relacje, o ile teściowie nie mieszają się w nasze sprawy. Ja zawsze jestem miła dla teściów i tylko do TŻ narzekam co mnie denerwuje z nadzieją że jakoś subtelnie to naprostuje
i to samo w drugą stronę - jak coś denerwuje męża w moich rodzicach to ja staram się jakoś ten problem rozwiązać

Edytowane przez Dorka__00
Czas edycji: 2016-01-25 o 13:20
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:19   #155
Kiinga26
Zadomowienie

Hej.
I ja się witam w kolejnej części.

Przeżyłam dzisiaj chwile grozy.Chciałam się schylić po ładowarkę, straciłam równowagę i spadłam z łóżka. Ratując brzuch walnęłam głową w ścianę i obiłam cztery litery. A i tak nie obyło się bez skurczy Jakaś czara seria, bo wczoraj wieczorem upadłam na schodach i stłukłam rękę w nadgarstku :/

Weszłam dziś na wagę. W ciągu trzech tygodni przybył mi kilogram. Nie jest źle. Ale ogólnie to już dramatyczne przytyłam

Rozwalił mnie wczorajszy tekst o Stefanie nawet tż się śmiał jak mu przeczytałam
Kiinga26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:19   #156
malinka9191
Zakorzenienie

Mieszkanie pod nami jest remont i tak się tłuką, że szok
Mam wrażenie jakby mi w pokoju obok młotkiem po ścianie ktoś walił
Stary 2016-01-25, 13:21   #157
darolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sloneczko4477 Pokaż wiadomość
Czytam o tym, że będziecie mówić, że nie chcecie nikogo w szpitalu i aż mi się słabo robi jak pomyślę co będzie u mnie.. Mama już z góry założyła, że jak się zacznie to jedzie z nami nawet nie pytając mnie o zdanie a jak powiem, że nie chcę żeby jechała to siostra zaraz na mnie siądzie z mordą a mama pewnie znowu wyjedzie z tymi swoimi tekstami, że ją oddychamy, że taka i siaka jestem a ja już mam tak strasznie dość tego niańczenia, że nie wyrabiam psychicznie ciągle na smyczy i pod kontrolą.. Jak jej nie odpisze przez 10 minut to pisze do mojej siostry i mojego męża bo się martwi.. Tż mi opowiada co jest w domu i już się nie dziwię, że ucieka do swoich! To jest chore co robi i już na prawdę nie mam sił..
Przepraszam, humor mam straszny przez ten szpital i to wszystko
Kiedyś na innym fortun była dziewczyna w podobnej sytuacji jak ty z tym że ona pisała 2 miesiące po porodzie. Przez nadopiekunczosc mamy wpadla w depresję i nie chciała zajmować się dzieckiem. Dopiero kiedy jej mąż postawił granice teściowej pomału doszła do siebie ale pokochanie córki zajęło jej 4 miesiące. Więc lepiej odrazu postaw sprawę jasno. Najwyżej się obrazi. Przecież to twoja mama. Długo gniewac się nie bedzie.

Cytat:
.

Pytanie do dziewczyn, które mają niezbyt teściowe ;-)
Czy Wam nie jest niezręcznie, że to jest matka Waszego męża,a tak czasem źle o niej mówicie? Nie jest mu wtedy przykro? Czy mąż też ma niezbyt stosunek do Waszej mamy? Tak z ciekawości pytam
Mój mąż np nie wie że ja o niej tak mówię. :-P zresztą slepy nie jest i sam nie raz potrafi pojechac po niej. Jej nie jest mi żal. Ona mnie średnio lubi. I jeśli będzie miała zamiar siedzieć u mnie zbyt długo to dowie się co na ten temat sądzę.
Stary 2016-01-25, 13:23   #158
magda16262
Zadomowienie

Milendujka

Jesli chodzi o mojego tz , to wie ze.mam wiele powodow do tego by nie zywic sympatii do jego rodzicow, bo ich zachowanie czasem odbiega od normalnych. On tez wiele zrozumial jak zamieszkalismy razem, jak poznal lepiej moja rodzine i nasze stosunki. Ja odnosze sie do jego rodzicow z szacunkiem ewentualnie mowie co.mi.nie pasuje, nie potrafie przytakiwac ale nigdy nie bedziemy w super stosunkach i.on o tym wie. Teraz to ja musze go ganiac,zeby zadzwonil do.matki zapytac co u.nich albo pojechal.chociaz na godz. Do mojej mamy mowi mamuniu , nigdy nie slyszalam zeby.mial takie relacje z.swoja mama. Zobaczyl jak powinny wygladac normalne rodzinne relacje i teraz jakos na nic nie naciska.i.nie zmusza.do niczego. Sam czasem mowi,ze wstyd mu za jego rodzicow. Ja bede ich zawsze tolerowac ze wzgledu na.niego ale.nie.bede dazyc do ogromnych sympatii.
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:29   #159
monikmi
Zadomowienie

Cytat:
Czy Wam nie jest niezręcznie, że to jest matka Waszego męża,a tak czasem źle o niej mówicie? Nie jest mu wtedy przykro? Czy mąż też ma niezbyt stosunek do Waszej mamy? Tak z ciekawości pytam
Mój Tż czasem mówi że przesadzam, że jego rodzice nie są tacy źli... ale ja widzę to z boku, a jego wychowywali i dalej próbują to robić więc nie zauważa niektórych kwestii umiem odróżnić kiedy ktoś jest dobrym człowiekiem tylko czasem palnie jakąś głupotę od ludzi który są po prostu wredni, moi teściowie należą do gatunku tych drugich z resztą uwagi o ciąży jego nie dotyczą, nie do końca też chyba rozumie jak przykro może się zrobić od takiego głupiego gadania.
A mój mąż z moją mamą ma relacje ograniczone do minimum, bo moja mama pracuje i ma zajętą głowę czymś innym niż wymyślanie farmazonów na zięcia spotykamy się, często rodzice przyjeżdzają do nas i spędzamy czas normalnie -bez idiotycznych uwag. Więc jak widać da się

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:32   #160
201704101323
Konto usunięte

Ja już po wizycie, słuchajcie synek waży 1800 w 31/32 tygodniu, odwrócił sie i leży jak trzeba (bo leżał w poprzek)
Ja dobiłam do 5kg na +, pytałam o to gin, ale ona nic mi na to nie powiedziała, tylko że najważniejsze że dziecko dobrze waży i prawidłowo się rozwija. Mówi że chyba schudłam po drodzę, dla tego tak mało mam na +. Szyjka długa, ktg będą robić zaczynając od 36 tygodnia, kolejna wizyta po walentynkach

marta1986222;- ale masz grzeczną córeczkę, mojego by przyłozyć na drzemkę. On zanim zaśnie wieczorem, to godzinę po łóżku skacze, wygłupia . I to rytuał od 5 lat

słoneczko- faktycznie ta nadmierna opieka może wkurzać.

U nas w szpitalu nie wolno wchodzić na sale , jest pokój odwiedzin do tych spraw, lub hall .
Ja się w ogóle nie przejmuje wyglądem, przecież każdy wie że po porodzie jestem. Jeszcze by tam dla teściów się upiekszałam
201704101323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:38   #161
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiinga26 Pokaż wiadomość
Przeżyłam dzisiaj chwile grozy.Chciałam się schylić po ładowarkę, straciłam równowagę i spadłam z łóżka. Ratując brzuch walnęłam głową w ścianę i obiłam cztery litery. A i tak nie obyło się bez skurczy Jakaś czara seria, bo wczoraj wieczorem upadłam na schodach i stłukłam rękę w nadgarstku :/
Uważaj na siebie bardziej

Cytat:
Napisane przez NADIA29 Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie, słuchajcie synek waży 1800 w 31/32 tygodniu, odwrócił sie i leży jak trzeba (bo leżał w poprzek)
Ja dobiłam do 5kg na +, pytałam o to gin, ale ona nic mi na to nie powiedziała, tylko że najważniejsze że dziecko dobrze waży i prawidłowo się rozwija. Mówi że chyba schudłam po drodzę, dla tego tak mało mam na +. Szyjka długa, ktg będą robić zaczynając od 36 tygodnia, kolejna wizyta po walentynkach
super, że wszystko ok

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-25, 13:40   #162
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

my z teściami widujemy się co kilka miesięcy.
ja z moimi rodzicami częściej i TŻ ze swoimi częściej. Ale takie wspólne wypada rzadko nam się zdarzają.

A moi rodzice z rodzicami TŻ widzieli się dwa razy z czego raz na ślubie a parą jesteśmy od 10 lat
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:40   #163
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
a to to już moim zdaniem przesada, bo kobiety po porodzie czują się różnie i nie zawsze mają siły/ochotę wyjść na korytarz. Przecież ojciec ma prawo przyjść zobaczyć się z dzieckiem i żoną/partnerką i nie widzę powodu dla którego miałoby mi to przeszkadzać
Tż to jeszcze rozumię, bo mój też siedział ze mną od rana do nocy. Ale u sąsiadki z łóżka obok to cała rodzinka, mąż, rodzice, rodzeństwo. Więc to już przesada.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:45   #164
Szczeperka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
Ja się ciesze że nikogo oprócz męża w szpitalu nie będzie, poprzednio było tak samo.
Dokładnie, ja nie lubię szpitali, gości to można w domu przyjmować a nie dobę po porodzie...

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Nadia - super, piękna waga

Ignaś 11.03.2016
Szczeperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 13:48   #165
verrerie
Rozeznanie

Cytat:
Moja tesciowa jest okropna! Jak nie widzi w czyms swojego interesu to zapomnij, ze cokolwiek pomoze albo cos zaproponuje. Ma jednego syna, mieszka 10min od nas na nogach a odwiedza nas dwa razy w miesiacu jak juz musi bo np. Szukamy mieskzania, mam lekarza czy cos podobnego. Cmoka przy tym i parska. Jedna ma wnuczke a potrafii jej powiedziec, ze sie z nia nie pobawi bo jej sie nie chce.
Skarze sie na nia, ale wiem ze mezowi jest wtedy przykro bo wie, ze ma matke egoistke. Meza wychowywala babka, matka nigdy nie umiala sie nim zajac.

Moja mama tez nie nadaje sie do opieki nad dzieckiem. Tez ma wiele wad i takie teksty ze krzywdzi nimi Pole, demotywuje. Wkurza nas to wiec maz tez ma mojej duzo do zarzucenia.

Generalnie jestesmy w polozeniu kiepskim bo ani moja mama ani tesciowa kompletnie nie nadaja sie do dzieci wiec jestesmy zdani na siebie.

Pola ur. 6/10/2011
Ella ur/zm 7/08/2014
Ross ur. 6/02/2016
verrerie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-25, 13:48   #166
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Tż to jeszcze rozumię, bo mój też siedział ze mną od rana do nocy. Ale u sąsiadki z łóżka obok to cała rodzinka, mąż, rodzice, rodzeństwo. Więc to już przesada.
to już przesada to fakt
ale właśnie TŻ to dla mnie normalne
Stary 2016-01-25, 13:50   #167
sloneczko4477
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Wczoraj dwie lutówki urodziły
Zaczęło się teraz jedna za drugą poleci
Cytat:
Hej.

Weszłam dziś na wagę. W ciągu trzech tygodni przybył mi kilogram. Nie jest źle. Ale ogólnie to już dramatyczne przytyłam

Rozwalił mnie wczorajszy tekst o Stefanie nawet tż się śmiał jak mu przeczytałam
Jeju uważaj na siebie!
Cytat:
Napisane przez darolka Pokaż wiadomość
Kiedyś na innym fortun była dziewczyna w podobnej sytuacji jak ty z tym że ona pisała 2 miesiące po porodzie. Przez nadopiekunczosc mamy wpadla w depresję i nie chciała zajmować się dzieckiem. Dopiero kiedy jej mąż postawił granice teściowej pomału doszła do siebie ale pokochanie córki zajęło jej 4 miesiące. Więc lepiej odrazu postaw sprawę jasno. Najwyżej się obrazi. Przecież to twoja mama. Długo gniewac się nie bedzie.
Nie strasz już mam wrażenie, że mam jakąś nerwicę!
Cytat:
Super, że wszystko dobrze
Stary 2016-01-25, 13:50   #168
monicca1989
Zakorzenienie

Dziewczyny te biustonosze w Lidlu to jakieś dziwne te rozmiary, nie ma ani jednego z obwodem 75 lub 80
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 005.jpg (130,5 KB, 19 załadowań)
Stary 2016-01-25, 14:05   #169
kallina_2014
Wtajemniczenie

O kurdoe rzeczywiście duże te biustonosze.. Trzeba będzie iść i zobaczyc.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-25, 14:17   #170
_emma
Zakorzenienie

Ale bym sobie zjadła ciasta z kremem

Kinga uważaj na siebie 😉 ja też coraz częściej tracę równowagę
Stary 2016-01-25, 14:22   #171
Kiinga26
Zadomowienie

Nadia gratuluję wizyty

Słoneczko musisz postarać się uciąć niezdrową relację jeszcze przed porodem. Pogadaj z mamą. Wyznacz jakieś granice nie tylko na teraz, ale też na czas kiedy dziecko już będzie na świecie. Jest coś w tym o czym pisała Darolka. Po porodzie ogólnie możesz być w złej kondycji psychicznej. Jeżeli dojdzie do tego jeszcze szarpanina o dziecko, złote rady i krytyka, bo wszystko robisz źle, bo źle karmisz, źle nosisz,źle prxewijasz to niestety depresja gotowa mieszkacie z mamą?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Kiinga26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 14:23   #172
milenujdka
Wtajemniczenie

Ja mam wrażenie, że w lidlu jest duża rozmiarówka tzn s-ka wygląda jak m-ka.

Czekam z obiadem na męża,a już jestem bardzo głodna

Zastanawiam się nad poduszką rogalem do spania i później karmienia. Tylko nie wiem czy to będzie przydatne czy nie. Spać już mogę normalnie, ale nie wiem co z karmieniem ;-)
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 14:27   #173
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Zastanawiam się nad poduszką rogalem do spania i później karmienia. Tylko nie wiem czy to będzie przydatne czy nie. Spać już mogę normalnie, ale nie wiem co z karmieniem ;-)
Miałam zamiar kupić ale tego nie zrobiłam i nie żałuję. Do spania mam jaśki i kładę je tam gdzie mi wygodnie. Do karmienia będę używała zwykłej poduszki 😉

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-25, 14:28   #174
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dziewczyny te biustonosze w Lidlu to jakieś dziwne te rozmiary, nie ma ani jednego z obwodem 75 lub 80
moze jest jakas zagraniczna rozmiarówka.
Tutaj np rozmiar nasz polski 70c, to francuski 85c
Cytat:
to tezfakt, bo kupowałam juz nie raz S'ki i musiałam zwracac bo za duze byly

Słabo mi jak to widzę
https://www.facebook.com/repostuj/vi...25619/?fref=nf
Stary 2016-01-25, 14:29   #175
sloneczko4477
Zadomowienie

Cytat:
Nadia gratuluję wizyty

Słoneczko musisz postarać się uciąć niezdrową relację jeszcze przed porodem. Pogadaj z mamą. Wyznacz jakieś granice nie tylko na teraz, ale też na czas kiedy dziecko już będzie na świecie. Jest coś w tym o czym pisała Darolka. Po porodzie ogólnie możesz być w złej kondycji psychicznej. Jeżeli dojdzie do tego jeszcze szarpanina o dziecko, złote rady i krytyka, bo wszystko robisz źle, bo źle karmisz, źle nosisz,źle prxewijasz to niestety depresja gotowa mieszkacie z mamą?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Tak, mieszkamy razem.. Ale patrząc na sytuację teraz, po ślubie chyba pójdziemy mieszkać do TŻ..
Stary 2016-01-25, 14:29   #176
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloneczko4477 Pokaż wiadomość
Ale do niej takie argumenty nie docierają, o to chodzi.. Jak jechałam w Święta na IP to od razu było, że pojedzie z nami, jak powiedziałam, że nie to do TŻ mówiła żeby mnie przekonał i jeszcze trzy razy pytała czy pojechać.. Jak mnie zostawili i tż pojechał po rzeczy dla mnie to wrócił z rzeczami i z mamą! Bo musiała.. A jak już leżałam i tak mi przeciągali wyjście to chciała iść z tatą pogadać z lekarzem! Czujecie to?! Powiedziałam jej wtedy, że nie mam 5 lat, potrafię mówić i jak będę chciała to pójdę ale z moim mężem! To oczywiście mina obrażona!
ech słoneczko, ona traktuje Cię jak małą dzidzię porozmawiaj z nią, powiedz że jeśli będziesz potrzebowała pomocy to poprosisz, ale że to TY będziesz mamą....

Cytat:
Napisane przez magda16262 Pokaż wiadomość
32

To chyba juz tak musi.byc bo i ja mam takie.bole okresowe.najczesciej w nocy,a brzuch sie spina jak sie przekrecam czasem.jak chodze czy siedze.
widocznie musi... ale jeszcze zapytam gina dla pewności

Cytat:
Hej.

kurcze Kinga, uważaj na siebie! Nic się złego w gruncie rzeczy nie stało? Masz jakieś siniaki?

Cytat:
super! Piękna waga!

Cytat:
właśnie też widziałam te obwody i przesada... przecież nie każda matka karmiąca ma 85 pod biustem :/ a byłyby fajne zakupy, ech...
Stary 2016-01-25, 14:29   #177
milenujdka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Miałam zamiar kupić ale tego nie zrobiłam i nie żałuję. Do spania mam jaśki i kładę je tam gdzie mi wygodnie. Do karmienia będę używała zwykłej poduszki 😉
Też właśnie sobie myślę czy nie odpuścić. Myślisz, że zwykła poduszka nie będzie zbyt miękka? Może koc sobie wokół siebie owinę, no nie wiem ;-)
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-25, 14:31   #178
kallina_2014
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Mamy marzec 2016 :) -cz. IX :)

Dziewczyny kiedy zacząć pić herbatę z liści malin? Dzisiaj kupiłam
Stary 2016-01-25, 14:31   #179
trzydziescidwa
Zakorzenienie

Cytat:
chyba do spania to już trochę bez sensu, ale są takie małe rogale to samego karmienia

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
moze jest jakas zagraniczna rozmiarówka.
Tutaj np rozmiar nasz polski 70c, to francuski 85c
niestety patrzyłam w ich rozmiarówkę i 85c to 85c
Stary 2016-01-25, 14:32   #180
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:

Czekam z obiadem na męża,a już jestem bardzo głodna

Ja mam taką
http://www.mjakmama24.pl/artykul/gal...916/770/10191/
bardzo wygodnie się karmiło, ona jest taka twardsza, dziecko było faktycznie wyżej, ze nie musiałam się garbić, żeby cyca dostało
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości