|
|
#3781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016!
Cytat:
Trzecie bliźniaki na wątku, idziemy na rekord może mają oddzielne owodnie i kosmowki, wtedy chyba mogą być oddalone dość mocno.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3782 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja cos czuje ze kompletnie zmienie ubior niz przy pierwszej corce.. Cytat:
wiele w niej brakuje, wiele wyrzucilam ![]() Cytat:
badania genetyczne wykonuje sie pomiędzy 11-13 tygodniem ciąży (do końca 13) tak więć 10t1d - 13t6d
|
|||
|
|
|
#3783 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3784 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
TŻ mi się pochorował i go leczę jak na przykładną prawie żonę przystało Cytat:
Jak najbardziej możesz robić genetyczne ![]() Cytat:
|
|
#3785 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla mnie akurat to fajne ubranko, bo same body sa takie jakby gołe, a tutaj są jeszcze malutkie nogaweczki i dostęp do pieluchy też łatwy i szybki.Cytat:
Akurat Bugaboo jest fajny, gdybym miała kasę to z chęcia bym kupiła bo to jeden z ładniejszych bliźniaczych wózków. Cytat:
Cytat:
![]() Dla mnie półśpiochy to tylko na wypadek chłodniejszego dnia, nie planuję jakiegoś mega zakupu, po 2 pary myślę że starczy.
|
|
#3786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A widzisz, to mi ten "mój" bardziej odpowiada, bo po 1.jest lżejszy o chyba 2 kg, a 2.to ja akurat przy synku przerobiłam pompowane i potem piankowe koła i dla nas lepsze są te drugie. My i tak tylko po chodnikach jeździmy i generalnie nie narzekam na ich jakość a waga pianki robi dużą różnicę.Co do ciuchów, to np półśpiochy mój syn od urodzenia sobie ściągał. Tak tarł nogami, że mu zjeżdżały, to samo ze skarpetkami. Spiochów nie lubię i nie uznaję, an początku tylko pajace zakładałam, ale szybko stały się one dla nas tylko pizamami, a synka gdzieś po miesiącu ubierałam w bluzki i spodenki dresowe. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3787 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3788 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny.
Gratuluje wizyt i trzymam kciuko za dzisiejsze ![]() Nie mialam jakos nsstroju zeby pisać Tz pojechal i jakos tak smutno. Co do spania to pierwszy synek spal z nami w pokoju do teraz ale w swoim lozeczku ( u tesciow mamy tylko jeden pokoj) jak sie przprowadzimy to chce go nauczyc spac w osobnym pokoju a drugie malenstwo bedzie z nami przynajmniej do 2 roku zycia Pierwszy synek jak mial pare miesiecy czasem ladowal u mnie w łóżku w nocy lub nad ranem nie wpłynęło to w zaden sposob na tl zr chce w naszym lozku spac. Co do wyprawki to wiekszosc rzeczy mam po synku posciel wozek kupowalismy w kolorze zielonym, wiec jak bedzir dziewczynka to smialo skorzysa. Ubranek nie musze kupowac bo mam mnóstwo i po dzieciacg siostry i dzieciach szwagierki Na razie jestem pochlonieta budowa. Niedlugo bedziemy moec drzwi wejsciowr i brame, jak bedzie pogoda to zrobimy wylewki i do wiosny zaczekamy bedziemy myslec co dalej. Jestem pozytywnej myśli ze najpozniej w lipcu sie wprowadzimy
|
#3789 |
|
Zakorzenienie
|
Umówiłam się na badania genetyczne na 15 luty akurat będę wtedy w 13 tygodniu więc ostatni dzwonek. Mąż pierwszy raz zobaczy dzidziusia na usg
![]() Od 15 lutego chce iść na zwolnienie by wrócić do mojego miasta rodzinnego. Szefowa o tym wie. Mam nadzieje że lekarz mi nie zrobi problemu i da mi zwolnienie. Boje się jeszcze czy zus nie cofnie zwolnienia jak mam umowe od miesiąca dopiero a wczesniej miesiąc umowę zlecenie oskladkowaną Edytowane przez pati0090 Czas edycji: 2016-01-26 o 09:51 |
|
|
|
#3790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z różnych opowiadań wiem ze niestety Zus zawsze kontroluje te osoby ktore nie przepracowaly 3 miesięcy, szwagierka poszla na zwolnienie po 1.5 miesiąca umowy swiezej i miala kontrole , w poprzedniej firmie w ktorej pracowałam tez kontrole miala kolezanka ktora miesiąc przepracowala i poszla na L4 takze mam nadzieje ze do Ciebie sie nie przyczepia , ale mozesz miec kontrole. Oczywiście jak nie beda miec podstaw to wszystko wroca pozniej to co wstrzymaja.
|
|
#3791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3792 |
|
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016!
Witam Was dziewczyny i moj stan sie pogorszył, dostałam katar pełna gęba, ze tak powiem. Wczoraj umierałam myslalam, ze ruszę na pogotowie... Ból podbrzusza dodatkowo straszne mdlosci ale jakos wytrzymałam do rana. I przeszło. Mam nadzieje, ze z dzidzia wszystko w porzadku...
wizyta dopiero 10.02. Mam miec wtedy prenatalne. Koszt 300 + wizyta 200. Widze,ze większość z Was jest tu juz z jedna przybajmniej pociecha wiec macie mądrości i wskazówki, ktore taki laik jak ja na pewno wykorzysta... Nie miałam do czynienia niestety z maluchami bo nie mam rodzeństwa ani ja ani moi rodzice. Tyle co dziecko jednej koleżanki zdarzyło mi sie usypiac kapac czy obcinać paznokcie 3 Latkowi ale nic poza tym. Takze jestem w temacie zupełnie zielona troche mnie to przeraża bo jak zerknęłam teraz na szybko na te listy to Wow... Nie mam tu na miejscu żadnej rodziny. Sa 400 km dalej i wiem, ze nie rzuca z dnia na dzien swojego zycia pracy i obowiązków i nie przyjadą jak zadzwonię.... Ale nie ja jedna przecież jestem w takiej sytuacji. Dam radę. Gratuluje wszystkim dziewczynom udanych wizyt, powrotów do domu no i bliźniaczkow!!! <3 tez mi sie marzyły
Edytowane przez superhuman Czas edycji: 2016-01-26 o 10:20 |
|
|
|
#3793 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy Wy wszystkie macie takie szczegółowe to USG genetyczne? Ja miałam u mojego gina normalnie na wizycie, trwało nieco dłużej niż zwykle, lekarz sprawdził przezierność karkową i kość nosową, wszystko ok, opis dostałam jak do normalnego badania, kilka zdań. A czytam że Wy płacicie po 300 zł, opisy na kilka stron... To co tam jeszcze macie robione?
|
#3794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tutaj masz szczegółowo opisane co to badanie powinno zawierać: Celem badania ultrasonograficznego wykonywanego pomiędzy 11+0-13+6 tygodniem ciąży jest wstępna ocena budowy anatomicznej płodu, markerów ultrasonograficznych aberracji chromosomowych oraz kalkulacja ryzyka wystąpienia aberracji chromosomowych u płodu na podstawie tych badań. W związku z wprowadzeniem do praktyki klinicznej nowego narzędzia – wolnego DNA płodu w krwi matki (cffDNA) do przesiewowej oceny w kierunku aberracji chromosomowych, w wybranych sytuacjach klinicznych zaleca się zaproponowanie ciężarnej tej metody diagnostycznej. Ocena wolnokomórkowego DNA płodu w krwi matki (cffDNA) może być oferowana ciężarnym z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia trisomii 21, 18, 13. Każda nieprawidłowość bądź wątpliwość w badaniu pomiędzy 11+0-13+6 tygodniu ciąży powinna stanowić wskazanie do badania płodu w ośrodku referencyjnym. Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy (sonda brzuszna lub przezpochwowa): a. liczba pęcherzyków ciążowych i płodów w jamie macicy b. ocena czynności serca płodu (FHR) komentarz: w ciąży prawidłowej częstość uderzeń serca płodu zmniejsza się z około 170 uderzeń na minutę w 11 tygodniu ciąży do 150 uderzeń na minutę w 14 tygodniu ciąży [9] c. pomiary biometryczne: CRL – ocena/weryfikacja wieku ciążowego, gdy CRL<84mm BPD d. ocena anatomii płodu: czaszka - kształt, sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych, ściany powłok jamy brzusznej – uwidocznienie przyczepu pępowiny, położenie żołądka, serce płodu — lokalizacja, oś i czynność serca, pęcherz moczowy, kręgosłup, kończyny górne i dolne, ocena kosmówki, opis ew. nieprawidłowości ocena kosmówkowości w ciąży mnogiej, Kolejnym celem badania ultrasonograficznego 11+0-13+6 tygodniu ciąży jest ocena ryzyka wystąpienia najczęstszych aberracji chromosomowych (trisomii 21, 18, 13) [2]. Kalkulacja ryzyka jest oparta o wywiad, ocenę markerów ultrasonograficznych i biochemicznych. Wśród markerów ultrasonograficznych wyróżnia się [9]: a. Czynność serca płodu (FHR – Fetal Heart Rate) b. Przezierność karku płodu (NT - Nuchal Translucency) Wydaje mi się też, że w dużej mierze czas trwania badania jest zależny od współpracy dziecka. Ja miałam robione na dwa razy
|
|
#3795 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wogóle nie dostaje opisu USG, tak jak większość (?) z Was
jadę dziś do lekarza, odebrać zwolnienie..więc nie wiem czy zrobi badanie, ale w razie czego trzymajcie kciuki |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3797 |
|
Zadomowienie
|
Ufffff, ja też mam cudowny katar, bola mnie wszystkie mięśnie, węzły chłonne jak piłeczki. Moja młoda mi każdego wirusa sprzedaje jak tylko się taki w szkole pojawi;/ Jej nic nie jest a ja teraz będę umierać przez kilka dni;/
Co do mojej wczorajszej wizyty. Było całkiem śmiesznie przy samym USG. Najpierw maluch skakał, wyglądało jakby miał czkawkę - i nie mogła go zmierzyć. Jak zasnął to się dziwnie zwinął i znów pomiary nie wychodziły. Musiałam trząść biodrami parę razy, żeby zmienił pozycję i się odsłonił. Przez to wszystko, USG trwało dość długo, i mogłam się napatrzeć na malucha, choć to przedłużanie trochę mnie zestresowało. USG wykonywała praktykantka i lekarz, i w pewnym momencie jak nam pokazywali, tu są rączki, nóżki - i spojrzały wymownie na siebie z uśmiechem - więc zakładam, że dojrzały coś między nogami, ale my w tym stresie się nie zapytaliśmy. Wszystkie markery w normie. Pobrano mi 5 fiolek krwi, pytałam się czy utrzymują jakieś wampiry w laboratorium, że aż tyle trzeba ![]() W poniedziałek mam dietetyka, diabetyka i badanie glukoza po 16 tyg, następne USG połówkowe - 22 marca. Położna, zapytała się mnie również o to czy już zdecydowałam jaki rodzaj porodu mnie interesuje. Ze względu na poprzednią cesarkę mam wybór. Potwierdziłam, że poród naturalny i uświadomiła mnie w kilku kwestiach. Że zwykle po cesarce, poród nat następuje później, a ze względu na blizny spowodowane cesarką nie mogą mnie poddać indukcji. Jedyne co mogą mi zaproponować to masaż szyjki macicy. Będę mieć w 39 tyg i 40 i jeśli nie urodzę do 41 to niestety czekać mnie będzie kolejne CC;/ Chodzi, o to, by dziecka nie narażać na stres ani nie pozwolić otworzyć się bliznom. Kurczaki, nawet o tym nie wiedziałam. Myślałam, że po tylu latach, to tam wszystko jest już funkiel nówka nie śmigana. Poprosiłam o ochronę krocza, położna mi opowiedziała jakie są najlepsze pozycje by nacisk był tam gdzie trzeba, żeby nic nie pękło itd. Bardzo przyjemna rozmowa, która wiele mi wyjaśniła, ale przy okazji powstało wile nowych pytań ![]() Moja mama zapisała mnie na USG 3D na 10 lutego, więc może wtedy już będzie wiadomo czy maluch ma coś między nogami czy nie Jestem bardzo zadowolona z wizyty Chyba się aż, tak nie spodziewałam![]() No i zdjęcie malucha - choć wydaje mi się, że nie jest najlepszej jakości. Ciążę wyliczono dokładnie tak samo jak wg OM. Termin porodu 3 sierpnia
|
|
|
|
#3798 |
|
Zakorzenienie
|
a ja usiadłam z kalendarzykiem, wzięłam zdjecia z USG i próbuje dojść w ktorym tygodniu jestem.
Chciałam iść na prenatalne, a teraz nie wiem czy zdarze bo wizyte mam według drugiego gina w 12t a według tego wczesniejszego w 13 i boję sie, że sie spóźnię
|
|
|
|
#3799 | ||
|
Raczkowanie
|
Witajcie
Czytam Wasze opinie o wózkach, przeczytałam mega listę wyprawki do tego trafiłam na słowo "rampers" oczywiście pomyślałam o pampersach i stwierdziłam że jestem ZIELONAA !!! Nie ogarniam jeszcze tego bodziaki, pajacyki, rampersy, śpiochy, koła pompowane, wózki 2w1 czy 3w1 ? Dziewczyny, które mają już dzieci jak Wy to ogarnęłyście i dalyście radę ? Ja muszę zacząć się porządnie edukować ![]() Co do kupowania rzeczy jeszcze zupełnie o tym nie myślę, oglądam tylko wózki ale nie znam się na tym więc patrzę tylko po wyglądzie ![]() Dla mnie to jeszcze za wcześnie na kupowanie ubranek poza tym teraz jest wszystko tak łatwo dostępne myślę że po 20 -25tc zacznę kompletować Łóżeczko wstawiamy do sypialni ale mały/mała będzie miała też swój pokoik ![]() 10.02 mam genetyczne czekam już z niecierpliwością. ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
Mój Maluszek miał 2,66cm (26,6mm) i byłam wtedy dokładnie w 9t4d więc obstawiałabym że jesteś 9t2d ![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
Ja już marzę żeby zobaczyć jak się rusza i czy wszystko dobrze z nim Też mam świetnego gin takie wizyty bardzo uspokajają a jeszcze jak widzę że naprawdę się do tego przykłada i tłumaczy to w ogóle super
|
||
|
|
|
#3800 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() SN po CC jest jak najbardziej możliwy Ale oczywiście jest to tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Cytat:
|
|
#3801 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3802 |
|
Wtajemniczenie
|
Tija93 a jak to jest jesli porod między pierwszym a drugim jest po 27 miesiacach a pierwszy byl zakonczony CC?
|
#3803 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
Moja córa pokaszluje więc dziś zostawiliśmy ją w domu, wpadam więc tylko na chwilkę się przywitać. za udane wizyty i za dzisiejsze!
|
#3804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko zależy od blizny. Trzeba sprawdzić jej grubość. Ważna jest w sumie też przyczyna CC. Ogóle tak jak wcześniej pisałam - mama po CC ma prawo zdecydować w jaki sposób urodzi kolejne dziecko, nie można jej zmusić do SN.
|
|
#3805 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3806 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj wizyta o 17stej
![]() Jak się ciesze, ze zobacze maluszka, w tym momencie powinnam juz widziec dość sporo.
|
|
|
|
#3807 | |
|
Wtajemniczenie
|
To dobrze! Zmyliły mnie te ceny i opisy
![]() Cytat:
Trzymam kciuki!
|
|
#3808 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Talantea
|
|
#3809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to by pasowało bo mój miałby właśnie 2,65 w 9t4d. TP mam od pierwszego gina na 11.09, od drugiego (który będzie prowadził moja ciążę) na 27.08. Karty ciąży jeszcze nie mam, będę miała założoną dopiero gdy będę miała wyniki badań czyli za 3 tygodnie |
|
|
|
|
#3810 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie podjadam obiadzik dziś kapuśniaczek :P Byłąm na chwilke w przychodni zerknąc na wyniki a zwłaszcza na glukozę mam w normie bo 4,6 (3-6 norma).Reszta wszystko w porządku prócz moczu mam jakieś leukocyty ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

i tylko się denerwuje. ..
może mają oddzielne owodnie i kosmowki, wtedy chyba mogą być oddalone dość mocno.

i spałam do 6 z 2 przerwami na siku
Jak najbardziej możesz robić genetyczne 

Też mam świetnego gin takie wizyty bardzo uspokajają a jeszcze jak widzę że naprawdę się do tego przykłada i tłumaczy to w ogóle super