|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1891 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.33
Cytat:
http://b2.pinger.pl/291aeba20b335bdb...19c9/tarka.jpg U mnie pilniki na sucho się nie sprawdzają. Edytowane przez macka Czas edycji: 2016-01-27 o 06:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1892 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny. Mam na wsi duży dom. Na górze 5 pokoi, na dole 2 pokoje + łazienka + kuchnia +toaleta. Do tego NAPRAWDĘ duże podwórko, chlewik, garaż. W domu nie ma nic. Nie jest on w stanie surowym, ściany pomalowane, ale nie ma położonych podłóg (a te które są, są nierówne, w jednym miejscu zgnite). Na górze wylewka betonowa. Nie ma też żadnej instalacji, ani wody bierzącej, ani ogrzewania. Na górze nie ma też żadnych mebli, ot puste pokoje. Na dole pokoje były użytkowane przez moja prababcię przez 20 lat (prababcia nie żyje już z 15 lat). Jaki byłby koszt remontu takiego domu? Nie chodzi mi o meble, tylko "odrestaurowanie" i wprowadzenie wszystkich zmian koniecznych do życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1893 |
Zakorzenienie
|
może ktoś orientuje się ile mniej więcej może kosztować skrócenie cholewek w kaloszach ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1894 |
Konto usunięte
|
Tarkę ja mam taką. W sumie nigdy innej nie miałam, a ta mi służy, mam już któryś egzemplarz. Do tego krem Anida (Ty go Dotka polecałaś? bo ja go znam z MzK, jest świetny) i przy regularnym stosowaniu jest super efekt.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1895 |
Konto usunięte
|
Czy jeśli przesyłka kurierska DPD ma status z dziś po północy "Przyjęcie przesyłki w oddziale" w moim mieście, to ma szansę dzisiaj dotrzeć?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1896 | |
Dolce vita
|
Cytat:
ten koszt oczywiscie zalezy od tego w jakiej cenie i co będzie wykańczane od zera. Najdrozsza jest lazienka i kuchnia. Ale podloga wcale nie musi byc tania (zalezy czy deski czy panele). No i schody (klatka schodowa). Oj..duze wyzwanie macie. Moja kolezanka remontowala od podstaw, łącznie z prostowaniem scian, w bloku, w Warszawie, mieszkanie 41 m2. Wynioslo ją 40 000. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1897 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1898 |
Konto usunięte
|
No właśnie, i tak taniej niż kupno nowego domu z taaaaką działką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1899 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wierz mi, że podłogi i wyrównanie ścian to najmniejszy koszt jak dojdzie zakładanie centralnego, instalacji i podłączenia wody. Nie da się określić kosztu pi razy drzwi nawet bo nie podałaś nawet metrażu i co konkretnie byś chciała zrobić. Remontować cały dom czy tylko górę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1900 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1901 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1902 |
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;54598541]Ale ogrzewania nie ma w ogóle? Żadnego pieca na dole? Wody też na dole nie ma? Czy chodzi o górę, że tam nie ma podciągniętego ogrzewania i wody? 5 pokoi okej -wszystkie mają zostać pokojami czy chcesz z nich zrobić też łazienkę i kuchnię?
Wierz mi, że podłogi i wyrównanie ścian to najmniejszy koszt jak dojdzie zakładanie centralnego, instalacji i podłączenia wody. Nie da się określić kosztu pi razy drzwi nawet bo nie podałaś nawet metrażu i co konkretnie byś chciała zrobić. Remontować cały dom czy tylko górę?[/QUOTE] piec jest tylko w kuchni. dom nie był użytkowany przez 15 lat, wczesniej przez jedną osobę i nikt tam remontów nie robił, bo nawet prababcia spała w kuchni bo tam było ciepło. Tak się luźno zastanawiamy, bo moja siostra chciała się tam wprowadzać po ślubie(pomijam moje zdanie na ten temat), ale nie wiadomo, czy lepiej sprzedać wielki dom z wielką działką i kupić mały w katowicach (3 pokoje, kuchnia, łazienka) czy inwestować w ten na wsi. |
![]() ![]() |
![]() |
#1903 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyciśnięte z jeżynki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1905 |
Konto usunięte
|
Czy możliwe jest, żeby jakikolwiek krem pod oczy zadziałał na cienie pod oczami? Wysypiam się, zdrowo odzywiam, a cienie mam okropne...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1906 |
Konto usunięte
|
50 ?
woda i kanalizacja skąd ? prąd skąd ? mapki, geodeta okna, parapety drzwi, ośnieżnice, klamki instalacja elektr. (kable, gniazdka, oprawy, elektryk) odgromienie ocieplenie dachu rynny kuchnia (lodówka, zmywarka, kuchenka) ogrzewanie, piec, kaloryfery |
![]() ![]() |
![]() |
#1907 |
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;54601786]50 ?
woda i kanalizacja skąd ? prąd skąd ? mapki, geodeta okna, parapety drzwi, ośnieżnice, klamki instalacja elektr. (kable, gniazdka, oprawy, elektryk) odgromienie ocieplenie dachu rynny kuchnia (lodówka, zmywarka, kuchenka) ogrzewanie, piec, kaloryfery[/QUOTE] Ja bym napisała, że minimum 100 tys., bo i dom ma na pewno więcej niż 100 metrów. Pomijam kwestię, że może wyjść coś do naprawy i wtedy może być dużo drożej. Ocieplenia dachu i ew. domu w to nie wliczam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1908 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A od siebie polecam BingoSPA Silnie złuszczający preparat z 50% kwasami AHA + GEHWOL med Krem do zrogowaciałej skóry
![]() ![]() |
![]() |
#1909 |
Zakorzenienie
|
woda i kanalizacja skąd ? prąd skąd ? mapki, geodeta okna, parapety drzwi, ośnieżnice, klamki instalacja elektr. (kable, gniazdka, oprawy, elektryk) odgromienie ocieplenie dachu rynny kuchnia (lodówka, zmywarka, kuchenka) ogrzewanie, piec, kaloryfery[/QUOTE] Też mi się wydaje, że to 50 to zanizona kwota. Ja bym bardziej obstawiala +100 tysięcy. Same instalacje dużo zjedzą pieniędzy, piec, kaloryfery, okna i drzwi. I to pewnie będzie z 50 tysięcy albo i braknie.
![]() |
#1910 |
Konto usunięte
|
woda i kanalizacja skąd ? prąd skąd ? mapki, geodeta okna, parapety drzwi, ośnieżnice, klamki instalacja elektr. (kable, gniazdka, oprawy, elektryk) odgromienie ocieplenie dachu rynny kuchnia (lodówka, zmywarka, kuchenka) ogrzewanie, piec, kaloryfery[/QUOTE] Podłogi (panele, listwy, narożniki, podkłady) Wyrównanie ścian czyli nie wiadomo jak są krzywe (począwszy od regipsu na gładzi, szpachli kończąc) Łazienka to płytki (kleje fugi silikony), sedes, wanna/prysznic, umywalka, szafka, pralka. Policzyć miliony wkrętów, gwoździ, pacek, szpachelek, pianek, silikonów, glikolu, worków bóg wie czego. Policzyć robociznę (chyba, że ktoś w rodzinie ma uprawnienia do podłączenia instalacji, wody, ogrzewania). Koszt innych robót, których się samemu nie potrafi zrobić. Według mnie taniej wyjdziej sprzedać tend om z działką i kupić mniejszy 3 pokojowy i wykończony. |
![]() ![]() |
![]() |
#1911 |
Zakorzenienie
|
O ile ktoś taki dom będzie chciał
![]() |
#1912 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1913 |
Konto usunięte
|
150 tys pewnie wyjdzie. Dom 15 lat nieogrzewany, pewnie zawilgocony, do tego w stanie prawie że surowym. A gdzie meble, wyposażenie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1914 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli na mój tok rozumowania adwokat to to samo co radca? Nie ma podziału tutaj na "lepszy" i "gorszy"? Do spraw rozwodu/alimentów/opieki nad dzieckiem lepszy byłby.. ?
![]() |
#1916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1917 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Podział radca prawny - cywilista, adwokat - karnista miał rację bytu w PRL, obecnie nie ma żadnego. Jedyne co nas różni to: 1) kolor żabotu przy todze (radca - niebieski, adwokat - zielony) 2) wysokość składek do izby (z reguły radcowie mają niższe) 3) radca prawny może być zatrudniony na etacie, a adwokat nie. 4) aplikacja - i radca i adwokat kończą te same studia, ale później odbywają szkolenie tzw. aplikację - jest odrębna aplikacja radcowska i odrębna aplikacja adwokacka. ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Najlepiej ktoś z polecenia - moim zdaniem bez znaczenia, czy radca prawny czy adwokat. Patrz na doświadczenie, a najlepiej na rekomendację kogoś kto już współpracował. Polecam uzgodnić czy wymagasz osobistego stawiennictwa adwokata / radcy prawnego na rozprawie (regułą jest zastępstwo aplikanta). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1918 |
Zadomowienie
|
Tak, zły nie był, ale mi średnio smakował. Później robiłam z herbatnikami i krakersami i to już było bardzo dobre. Z krakersami wychodzi bardziej chrupkie, daję je koło kajmaku, żeby było mniej słodkie.
#1919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My mamy adwokata z tż-tem a jego eks gdy dowiedziała się że ten adwokat będzie wzieła sobie właśnie radcę prawnego - stąd moje pytania. Jeszcze jedno pytanie: Do kiedy pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za urlop? Czytam i google pokazuje że do konca trwania umowy. I czy mam obliczać ten ekwiwalent tak jak pisze za poprzedni miesiąc (jestem na L4 więc poprzednia wypłata za grudzień była w kwocie 1050 brutto) więc od tej kwoty? Czy od kwoty którą mam na umowie czyli 1400 brutto?
![]() |
#1920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adwokat.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.