|
|
#2221 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Zawsze jest ryzyko, ze oberwiesz piłką bądź łokciem, bądź kolanem
, najlepiej stosować ochraniacze...
|
|
|
|
#2222 |
|
Zadomowienie
|
jej .. i kolejny wydatek
:[
|
#2223 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Niedawno byłam u dentysty, poniewaz zauwazylam ze górne jedynki kruszą sie po bokach.. No i powiedzial mi ze, aby zapobiec kruszeniu pomoże tylko stały aparat. Zeby krusza mi sie od krzywego zgryzu.
I wiecie co? Nie jestem tym załamana. MOze na początku bedzie mi trudno sie do niego przyzwyczaic.. ale dam radę A z reszta od dawna podoba mi sie jak ktos go nosi. Oczywiście przychodzą takie chwile kiedy mysle "kurde moze jest inne wyjscie" i zaczynam miec pewne obawy.. w stylu "A moze to bedzie bolec, a moze beda sie smiac". MOze ktoś z Was miał juz taki problem kruszenia sie zebów?? ![]() |
|
|
|
#2224 |
|
Raczkowanie
|
ja wczoraj miałam pierwsza wizyte po założeniu...dzis strasznie mnie bola zeby. oczywiscie drucik mam grubszy i założyła mi sprężynkę od 4 do 6, żeby 5 mi weszła na prawidłowe miejsce w łuku...ogólnie powiedziała ze wszystko idzie ok. cos czuje ze dzis bez painkillerów sie nie obędzie
![]() ![]()
|
|
|
|
#2225 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
hyh ja nie wiem czy jest czego zazdroscic w ogole na moim roku jest takie zamieszanie w papierach ze zajecia od pon bo na grupy nas podzielic nie mogli :P wiec mialam gratis tydzien wakacji ;]w ogole od za jakies 2 tyg. mam zaczac uczyc grupe doroslych od podstaw i w sumie ok tylko od czego zaczac? hmm kup jakis zel i smaruj nogi, mnie ostatnio bolaly jak poszlam na staz 8 h stania z jedna przerwa 10 minutowa na jedzenie ;/ i strasznie bolaly mnie lydki i stawy kolanowe, ja smaruje czyms co sie nazywa "pfederbalsam" mozna kupic w sklepach z naturalnymi badziewiami albo u ludzi ktorzy sprowadzaja rozne takie z niemiec morelowa spokojnie, ja w liceum na wfie przezylam bez urazow moja sis w gim i kawalek LO tez spokojnie, wiec mysle ze spokojnie nie ma co sie martwic na zapas
|
|
|
|
|
#2226 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie aparatki
Ja zakładany miałam 3 tyg. temu taki przezroczysty przez pierwsze dni była masakra ale teraz jest juz o wiele lepiej ale zastanawia mnie jedna rzecz czy teraz kiedy juz ząbki nie bola tez sie "przestawiają" ? czy może pracują tylko kiedy bolą?
|
|
|
|
#2227 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli ktoś spotkal sie z problemem taki jak mój.. to mógłby mi powiedziec ile noszenie aparau by mniej wiecej trwało?? z góry wielkie wielkie dziekujeee
A i witam wszystkie Aparatki ;-)
|
|
|
|
#2228 |
|
Raczkowanie
|
a nie wiecie czasem ile kosztuje ten całkiem przezroczysty?? on nosi rózne nazwy ja sie spotkałem z szafirowym(podobno mocniejszy i nierobi sie wokol niego osad) z kryształu górskiego i inspire-nie wiem ktory z tych trzech jest lepszy i jakie są mniej wiecej ceny?? mam nadzieje ze nie wiecej niz 2000??
|
|
|
|
#2229 |
|
Raczkowanie
|
Ojj przepraszam!!
Mialo byc "A i pozdrawiam wszystkie Aparatki" ![]()
|
|
|
|
#2230 |
|
Raczkowanie
|
http://www.ortodonta.info/gabinet.html#cennik znalazłam taką stronke na necie poświęconą ortodoncji.. jest tam cennik..;-) Moze on przyblizy ci ceny aparatów..
Chociaz wiadomo że nie w każdym gabinecie ortodoncyjnym ceny są takie same Pozdrawiam ;*
|
|
|
|
#2231 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo czasem mi sie posepleni troche ![]()
|
|
|
|
|
#2232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2234 |
|
Raczkowanie
|
Oo.. dziekuje za informacje
![]() Ale juz zastanawiam się jaki rodzaj bylby najlepszy ![]() Oczywiscie chcę aby był skuteczny i tani Może byc widoczny bo dla mnie to nie problem ![]() Ps. Ostatnio kiedy wstaję bardzo bolą mnie zęby. Wiecie Moze jaka może byc przyczyna bólu?? JejQ nawet nie wiecie jak mi pomagacie Sama bym do niczego nie doszla ;-)) Pozdrawiam Aparatki ![]() ![]()
|
|
|
|
#2235 |
|
Rozeznanie
|
Skuteczny i najtańszy jest metal mozesz sobie przejrzeć tę stronke tu są opisane różne aparaty
http://orthoo-olga.blogspot.com/2007_06_01_archive.html |
|
|
|
#2236 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje Napewno ta stronka mi pomoże
|
#2237 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Pisze bo mam pewien problem ... Chodzi o to ze zdecydowalam sie zalozyc aparat staly na gorny łuk ... Bylam nawet u ortodontki ale szczerze to bardzo mnie podlamala Bylam przygotowana na to ze bede musiala wyrwac na gorze dwa zemby aby ładnie sie wyprostowaly i chodzilo tu o czworki poniewaz moje kielki strasznie poszly do przadu .. Ale dowiedzialm sie ze jezeli wyrwie czworki na gorze to musze i na dole Bylo to dla mnie duzym zaskoczeniem .. Nie planuje apartu na dol ale po za tym dolny łuk jest rown Wiec czy jest to konieczne aby i na dole wyrywac ? Bo nie zrozumialam sie z nia Teraz mam w planach isc do innego ortodanty i zobaczyc co on mi powie ... Zaznacze jeszcze ze mam 15 lat Czekam na wasze opinie PozDraWiaM
|
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
a mi sie szpary porobily miedzy zebiskami hehe
za miesiac wizyta wiec se jeszcze zaczekam![]() witam nowe aparatki;] kasiek dzięx ![]() moze zacznij od dni tygodnia, przywitan, miesiace, liczebniki najelpsze podreczniki sa takie dla dzieci polecam stronke englishtips.org
|
#2239 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Duzy Problem Z Aparatem Ortodontycznym
jest już wątek poświęcony ortodoncji.
|
#2240 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Pisze bo mam pewien problem ... Chodzi o to ze zdecydowalam sie zalozyc aparat staly na gorny łuk ... Bylam nawet u ortodontki ale szczerze to bardzo mnie podlamala Bylam przygotowana na to ze bede musiala wyrwac na gorze dwa zemby aby ładnie sie wyprostowaly i chodzilo tu o czworki poniewaz moje kielki strasznie poszly do przadu .. Ale dowiedzialm sie ze jezeli wyrwie czworki na gorze to musze i na dole Bylo to dla mnie duzym zaskoczeniem .. Nie planuje apartu na dol ale po za tym dolny łuk jest rown Wiec czy jest to konieczne aby i na dole wyrywac ? Bo nie zrozumialam sie z nia Teraz mam w planach isc do innego ortodanty i zobaczyc co on mi powie ... Zaznacze jeszcze ze mam 15 lat Czekam na wasze opinie PozDraWiaM
|
|
|
|
#2241 |
|
Raczkowanie
|
A mam jeszcze jedno pytanie. Czy zęby muszą byc wyleczone wszystkie przed zalozeniem aparatu? ;-) Z goóry dziekuje za odpowiedź
![]() ![]()
|
#2242 |
|
Rozeznanie
|
MMadziAA Poprostu musi Ci dopasować górę z dołem, jezeli chodzi o prawidłowy zgryz to nie są tylko wizualnie proste zęby, ale również muszą one do siebie pasować. Może być tak, że jeżeli górę wyprostujesz a nie będzie ona pasowała z dołem to pod wpływem działajacych sił zęby będą się wykrzywiać. zapytaj się czy musisz wyrywać czwórki, jeżeli wada nie jest duża to może udałoby się to zrobić wypiłowując zęby. Jednak żadko się zdarza, żeby ktoś nosił tylko górę, raczej aparat zakładany jest na oba łuki.
AsiCza Na ten łuk na który zakładasz aparat powinnaś poleczyć ząbki i usunąć kamień, oczywiście podczas noszenia aparatu również leczy się ząbki, ale trzeba je przygotować do założenia aparatu. |
|
|
|
#2243 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny dawać nowe fotki gumek,aparatów, postepów
dawno nic nikt nie wklejał Ja idę w środę do orto i napewno wkleję nową fotkę
|
|
|
|
#2244 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2245 |
|
Raczkowanie
|
Tak Isenia to rozumiem ale jest jeszcze jedna sprawa chodzi o to ze niedawno mialam wyrwana piatke na dole i aby miec prawidlowy zgryz powinnam wyrwac tagze na gorze skoro czworki musze i na gorze i na dole
|
|
|
|
#2246 |
|
Rozeznanie
|
To nie jest tak że jak piatki to piątki a jak czwórki to czwórki, musi byc chyba wmiarę proporcjonalnie jażeli chodzi o strony prawa lewa, czyli jezeli masz na dole wyrwaną piatkę to pewnie możesz wyrwać albo piątkę, albo czwórkę, ale to że masz wyrwane na dole nie oznacza, że musisz wyrywać na górze. Ja mam na dole usuniete szóstki, a to dlatego, że jedną miałam juz usunietą kiedyś więc proporcjonalnie usunęłam drugą przed załozeniem aparatu. A na górze miałam dwa warianty do wyboru, albo rwać czwórki, albo spiłowywać wybrałam to drugie
Najlepiej wypytaj dokładnie o wszystkie możliwości...
|
|
|
|
#2247 |
|
Raczkowanie
|
No Ja mam nadzieje ze cos sie da innego wykombinowac bo jesli mam na dole wyrwana jedna pitke i teraz mial bym wyrywac jeszcze czworkii to chyba wole miec krzywe zeby niz byc szczrbata ...
Bo nie ma nawet najmniejszych szans ze nawet jak bym zalozyla aparat na dol to jakos mi sie te braki zebow zejda Bo dolna szczeka jest prosta .. A niestety u mnie wyglada to tak ze jak sie usmiecham to widac i gorna i dolna szczeke
|
|
|
|
#2248 | |||||
|
Kokon pro
|
Cytat:
a co do szpar to ich nie cierpie mam dosc i w ogole bleee jutro zrobie fotki mojej nowo powstalej szpary ;/ hyh Cytat:
to ze ty nie planujesz nie znaczy ze tak ma byc, zeby ustawic prosto zgryz potrzeba na gore i na dol aparat a wyrywa sie symetrycznie jak gora to i dol, bo wszystko musi pasowac :d ale idz na konsultacje ;] ale patrzec na to ze nie masz zeba na dole ( mialam tak samo) nie ma mozliwosci rozszerzania szczeki, bo zeby wtedy prawdopodobnie przesuna sie w bok i bedzie kaszana :dCytat:
Cytat:
Cytat:
i nikt po prawidlowo przeprowadzonym leczeiu nie jest szczerbaty nie martw sie na zapas idz i skonsultuj to z innym orto, ale watpie czy ktos powie ci cos innego
|
|||||
|
|
|
#2249 |
|
Zadomowienie
|
A ja wam powiem, że w środę idę do orto na wizytę i byłam ogromnie zdziwiona jak mnie wczoraj rozbolała jedynka i dwójka :P Myślałam że przed samą wizytą to już nic nie boli tu o
Zauważyłam dziś że rano jak wstałam też mnie bolały te same zęby a potem przestały - tak samo jak wczoraj
|
#2250 |
|
Raczkowanie
|
Wklejajcie zdjęcia ząbków
Wiem że już dużo ich jest.. ale ja juz wszystkie obejrzałam ![]() Jak będe miała aparacik na zębach napewno wkleję
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.

, najlepiej stosować ochraniacze...

:[
A z reszta od dawna podoba mi sie jak ktos go nosi. Oczywiście przychodzą takie chwile kiedy mysle "kurde moze jest inne wyjscie" i zaczynam miec pewne obawy.. w stylu "A moze to bedzie bolec, a moze beda sie smiac".
MOze ktoś z Was miał juz taki problem kruszenia sie zebów?? 
3/3/6-22/7/8

Ps. Ostatnio kiedy wstaję bardzo bolą mnie zęby. Wiecie Moze jaka może byc przyczyna bólu?? JejQ nawet nie wiecie jak mi pomagacie

Zauważyłam dziś że rano jak wstałam też mnie bolały te same zęby a potem przestały - tak samo jak wczoraj