Wrześniówki 2016 <3 - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-28, 10:11   #1861
Sondrapransky
Raczkowanie

Dot.: Wrześniówki 2016 <3

Cytat:
Napisane przez Wilanka Pokaż wiadomość
Witajcie z rana
Miałam dziś pierwsze spotkanie z kibelkiem... Z tym że 5min po wzieciu euthyroxu :/ myślicie że mam wziąć drugi raz?
Ja na twoim miejscu zadzwoniłabym do endo i się zapytała

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
Napisane przez superhuman Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj to samo. Przez 35 minut sie odbijałam co chwile dosłownie juz byłam wkurzona myslalam ze złe słuchawkę odłożyli....
Wiesz odwilż nadeszła i wszyscy chorzy
Sondrapransky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:14   #1862
Samarinda
Zadomowienie

Najśmieszniejsze jest to, że jak piję zwykłą wodę, to przechodzi od razu, na chwilę
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:23   #1863
Sondrapransky
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość
Najśmieszniejsze jest to, że jak piję zwykłą wodę, to przechodzi od razu, na chwilę
Możliwe, że masz suche powietrze w domu i dlatego gardło jest podrażnione. Zainwestuj w nawilżacz, a do tej pory kładź mokry ręcznik na kaloryfer
Stary 2016-01-28, 10:33   #1864
Zefirkowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sondrapransky Pokaż wiadomość
Możliwe, że masz suche powietrze w domu i dlatego gardło jest podrażnione. Zainwestuj w nawilżacz, a do tej pory kładź mokry ręcznik na kaloryfer
Podobno miska z wodą na parapecie też działa.
Zefirkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:35   #1865
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Dziś byłam u fryzjera bałam się strasznie czy od zapachu farby nie puszczę pawia ale dałam dzielnie radę
Miała zapytać lekarza jak to jest z tym farbowaniem i włosów i zapomniałam To jak to jest, można czy nie można? Słyszałam też wersję, że podobno lepiej od II trymestru.

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość
i usiłuję się zarejestrować do internisty.
Przez godzinę było zajęte. Jak w końcu się dodzwoniłam - brak wolnych miejsc na dzisiaj.
Cytat:
Ja dzisiaj to samo. Przez 35 minut sie odbijałam co chwile dosłownie juz byłam wkurzona myslalam ze złe słuchawkę odłożyli....
Cytat:

U mnie to jest standard przez cały rok. Najpierw godzinne wiszenie na słuchawce a potem brak miejsc
Manddy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:37   #1866
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Manddy Pokaż wiadomość
Miała zapytać lekarza jak to jest z tym farbowaniem i włosów i zapomniałam To jak to jest, można czy nie można? Słyszałam też wersję, że podobno lepiej od II trymestru.
Na pewno nie można wdychac farby, jak się dowiesz to daj znać bo też muszę się ufarbowac
Stary 2016-01-28, 10:40   #1867
weselna01
Zadomowienie

Dzisiaj mam ochotę na carbonarę Znalazłam przepis na sos bez surowego jajka. Dorzucę brokułka i ciemny makaron, żeby jakoś usprawiediwić mąkę i śmietanę

http://www.ofeminin.pl/przepisy/carb...-s1329314.html

Można jeść camemberta?
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:41   #1868
superhuman
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
Na pewno nie można wdychac farby, jak się dowiesz to daj znać bo też muszę się ufarbowac

Pytałam i można inaczej bym nie poszła

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:

U mnie to jest standard przez cały rok. Najpierw godzinne wiszenie na słuchawce a potem brak miejsc

Mozna podobno normalnie, tak samo malować pznokcie itd...
superhuman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:42   #1869
navioe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weselna01 Pokaż wiadomość
Dzisiaj mam ochotę na carbonarę Znalazłam przepis na sos bez surowego jajka. Dorzucę brokułka i ciemny makaron, żeby jakoś usprawiediwić mąkę i śmietanę

Można jeść camemberta?
chyba nie można serów pleśniowych
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:44   #1870
Sondrapransky
Raczkowanie

Cytat:

Ja słyszałam, że można. Nie wiem czy bym wytrzymała tyle bez farbowania

U mnie w bylej przychodni jak mój lekarz nie mógł mnie przyjąć, zapisywali mnie do lekarza który pełnił dyżur dla ostrych przypadków. Teraz jestem w małej przychodni i lekarz przyjmuje mnie niemalże od ręki.

Edytowane przez Sondrapransky
Czas edycji: 2016-01-28 o 10:46
Stary 2016-01-28, 10:45   #1871
ttuska
Rozeznanie

Dzisiaj mam pierwszą wizytę u ginekologa nie wiem jak ja tam dotre z tym moim p rzeziebieniem, ale nie chciałam przekładać wizyty za tydz wg OM dzisiaj zaczął się 7 tydz ( 6t1d) jest szansa na serduszko?
ttuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:47   #1872
Sondrapransky
Raczkowanie

Cytat:

Można jeść camemberta?
Nie można
Stary 2016-01-28, 10:47   #1873
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ttuska Pokaż wiadomość
Dzisiaj mam pierwszą wizytę u ginekologa nie wiem jak ja tam dotre z tym moim p rzeziebieniem, ale nie chciałam przekładać wizyty za tydz wg OM dzisiaj zaczął się 7 tydz ( 6t1d) jest szansa na serduszko?
Ja mam dziś 6t3d, serduszka nie ma, ledwo widać zarodek
Stary 2016-01-28, 10:48   #1874
Sondrapransky
Raczkowanie

Cytat:
Ja też mam pierwszą wizytę i też przeziębienie. Damy rade
Stary 2016-01-28, 10:51   #1875
ttuska
Rozeznanie

Cytat:
Ja też mam pierwszą wizytę i też przeziębienie. Damy rade
To podzielimy się wrażeniami a jakie masz objawy przeziebienie?
Stary 2016-01-28, 10:56   #1876
Wilanka
Rozeznanie

Cytat:
Ja na twoim miejscu zadzwoniłabym do endo i się zapytała

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
Doszło mi po 1cm w talii i brzuchu oraz stabilnie sie utrzymujące pół kilo na wadze. Widzę małą wypukłość. Mój mąż podsumowuje to wszystko razem, że mam zwidy

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ----------

Na wszystko co zdrowe, odrzuciło mi fast foody kompletnie. Nie ciągnie mnie do słodyczy nawet jakoś specjalnie, wystarcza twarożek z miodem albo przeciery owocowe lub kawałek sernika.

Nie wierzę, żeby to potrwało długo Ale mam nadzieję

Raz zaliczyłam takie wielkie CHCĘ! Były to korniszony z chrzanem

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ----------

Najpierw patrzę: o jaaaaa, ile owocków
A potem obok - Nutella! Mam cały słoik w lodówce nietknięty, oddam potrzebującym z Poznania, jakby co

---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ----------

No to faktycznie na pełnych obrotach, ale jak TŻ zadowolony to chyba dobrze?

---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ----------

Aż sprawdziłam co to. Różowe, czyli słodki zapach zapewne. No to nie życzę Ci spotkania mnie na ulicy, bo pachnę intensywnie magnolią z serii Naomi Camqbell i pewnie ten zapach co mówisz też by mi się spodobał

---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ----------

No a generalnie jesteś od nich jakkolwiek zależna? Finansowo, lokalowo...? Bo jeśli nie, to jakie to ma znaczenie? Jeśli jesteś dorosła i samodzielna to informujesz o tym, że będziesz mieć dziecko a czy się z tym pogodzą czy nie to w zasadzie ich sprawa, dorosłych ludzi.
Gorzej jak jesteś na ich utrzymaniu nadal, to wtedy wychodzi na to, jakbyś nadal nie wyszła im z roli dziecka. A w takich okolicznościach każda Twoja decyzja jest jakby z automatu rozpatrywana przez nich jako "jak to wpłynie na nas,bo jest pod naszą opieką i bierzemy za nią współodpowiedzialność".
To tyle teorii, ale może chodzi generalnie o ich stosunek do TŻta albo sposób komunikacji w ogóle i o to się rozbija?

---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

A wiesz, że to nie jest prawda. Nie bierzesz chyba z premedytacją narkotyków, nie pijesz alkoholu, nie bierzesz leków wiedząc, że mogą uszkodzić płód ani nie masz w nosie zaleceń lekarza, który bezwzględnie kazał Ci leżeć w łóżku (???) ?
Bo jeśli tego nie robisz to co najwyżej zwiększasz, ale nie popełniasz ryzyko. A swoją drogą, bo nie pamiętam, czy byłaś z tym gardłem u lekarza i bierzesz co Ci zalecił? Bo widziałam tylko jak pytałaś dziewczyn co brać, a to chyba lekarz powinien Ci powiedzieć? No i może masz zapalenie migdałków - to było wykluczane?

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Raczej tak, bo lek potrzebuje średnio 20-30min na wchłonięcie. Zobacz czy nie masz informacji na ulotce co robić, kiedy po połknięciu będą wymioty. Ale jeśli masz możliwość napisania z tym do lekarza, to to by była najlepsza opcja
Dzięki dziewczyny, pisałam tez na forum niedoczynnosci i tam poradzily żeby wziąć jeszcze jedna, do endo niestety nie mam nru
Wilanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:56   #1877
aisot
Rozeznanie

Cytat:

Jest jest! Ja widziałam serduszko w 5 tyg
aisot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 10:56   #1878
Sondrapransky
Raczkowanie

Cytat:
To podzielimy się wrażeniami a jakie masz objawy przeziebienie?
Mam lekki katar, wczoraj bardzo gardlo mnie bolało, dziś już jest lepiej, lekko pokasłuje. Ratuję się tylko natufalnymi sposobami np melko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli, woda z miodem i cytryną. Jest poprawa. Oby jutro bylo już całkiem dobrze
Stary 2016-01-28, 10:59   #1879
chrupa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
To moze pojedź wieczorem na dyżur internistyczny?
Tak, to jest najlepszy pomysł. Z wieczornych dyżurów cię nie wyrzucą. Tylko unikaj szpitala, bo tam zawsze większe kolejki :P
chrupa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 11:02   #1880
ttuska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aisot Pokaż wiadomość
Jest jest! Ja widziałam serduszko w 5 tyg
Mam nadzieję, ze moją ginekolog na dobry sprzęt
Cytat:
Mam lekki katar, wczoraj bardzo gardlo mnie bolało, dziś już jest lepiej, lekko pokasłuje. Ratuję się tylko natufalnymi sposobami np melko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli, woda z miodem i cytryną. Jest poprawa. Oby jutro bylo już całkiem dobrze
ti mnie trzyma od soboty a od wczoraj temp 38 stopni.. lekarz mi pod, ze zapalenie górnych dróg oddechowych nie wpływa na płód ale cała jestem w strachu
Stary 2016-01-28, 11:07   #1881
Polta
Zadomowienie

Cytat:
Ja mialam wg usg 6t1d i bylo, wg owu moim zdaniem 6t4d. Wszystko zalezy od terminu owulacji.
Polta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 11:13   #1882
Sondrapransky
Raczkowanie

Cytat:
Mam nadzieję, ze moją ginekolog na dobry sprzęt

ti mnie trzyma od soboty a od wczoraj temp 38 stopni.. lekarz mi pod, ze zapalenie górnych dróg oddechowych nie wpływa na płód ale cała jestem w strachu
A jakie masz objawy, oprocz gorączki?
Spokojnie jak tak mowi to tak jest w przeciągu 9 msc nie ma możliwości żeby nie zachorować i nie ma z tego przykrych konsekwencji. Co innego jakbyś się całkowicie zaniedbywała... Powiem wam, że od pewnego czasu wrzucilam calkiem na luz i jest dużo lepiej, mniej stresu. Kurcze co ma być to będzzie, na pewne rzeczy nie mamy wplywu
Stary 2016-01-28, 11:29   #1883
ttuska
Rozeznanie

Cytat:
A jakie masz objawy, oprocz gorączki?
Spokojnie jak tak mowi to tak jest w przeciągu 9 msc nie ma możliwości żeby nie zachorować i nie ma z tego przykrych konsekwencji. Co innego jakbyś się całkowicie zaniedbywała... Powiem wam, że od pewnego czasu wrzucilam calkiem na luz i jest dużo lepiej, mniej stresu. Kurcze co ma być to będzzie, na pewne rzeczy nie mamy wplywu
Zaczęło się od gardła, które prawie wyleczylam a teraz doszedł katar, goraczka i kaszel..
Stary 2016-01-28, 11:33   #1884
superhuman
Zadomowienie

Cytat:

Ja test zrobiłam 18.12 do gina poszłam 19 nic nie było widać nawet pęcherzyka. Na następnej wizycie 04.01 zarodek miał 4mm i było juz serduszko a był to chyba 5 tydzien... Dokładnie nie wiem bo wg maszyny był za mały zarodek zeby to obliczyć. Natomiast 14.01 poszłam na NFZ zarodek miał 1 cm i był to 7 tydzien wg pani ginekolog. Wiec mysle, ze to u każdego inaczej... Pochwał sie czy juz cos widać
Stary 2016-01-28, 11:39   #1885
Nikaniki
Zadomowienie

Cytat:
No ale skoro z nimi nie mieszkasz, to nadal nie rozumiem o co się rozchodzi. Przecież urodzenie dziecka nie zwiększy im tym samym rachunków ani nie oznacza, że masz zacząć je płacić?
Chyba że mieszkasz to wtedy pytanie, czemu nie u TŻta lub czemu razem nie szukacie swojego lokum? W końcu będziecie rodziną, rodzinie potrzebne jest własne oddzielne gniazdo.
Jak nie ma takiej opcji, to może chociaż oddzielne liczniki w domu, żebyś płaciła za siebie?
A nawet jeśli nie to przecież chyba dorzucisz się im do liczników, dacie radę z TŻ?
Mieszkam z rodzicami, a jak TŻ ma wolne to zabiera mnie na kilka dni do siebie. Teraz gdy jestem w ciąży będę się musiała wprowadzić do domu TŻ ma duży dom pomieścimy się... koniec smutów ;P
Nikaniki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 12:43   #1886
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Ja test zrobiłam 18.12 do gina poszłam 19 nic nie było widać nawet pęcherzyka. Na następnej wizycie 04.01 zarodek miał 4mm i było juz serduszko a był to chyba 5 tydzien... Dokładnie nie wiem bo wg maszyny był za mały zarodek zeby to obliczyć. Natomiast 14.01 poszłam na NFZ zarodek miał 1 cm i był to 7 tydzien wg pani ginekolog. Wiec mysle, ze to u każdego inaczej... Pochwał sie czy juz cos widać
Przyznałaś się lekarzowi z funduszu, że chodzisz też prywatnie? Jeśli tak to jak zareagował?
Właśnie się zastanawiam jak to rozegrać, żeby mnie nie opieprzył, że tylko po skierowanie do niego przychodzę

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Wydrukowałam sobie rozpiskę badań z tego rozporządzenia i wezmę to ze sobą w razie jakby lekarz z NFZ zamierzał dać mi skierowanie tylko na mocz i morfologię
Stary 2016-01-28, 12:43   #1887
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Ponad 2 tygodnie po pozytywnym teście, to już później, niż 5. tydzień

Mam dzisiaj jakiegoś doła... schziuje, ze to ciąża pozamaciczna, bo od kilku dni kluje mnie chyba jajnik Niby po USG lekarz mówił tylko o pecherzyku w macicy, ale robił to tak na szybko, wiec boję się, ze nie spojrzal czy poza macica nic nie ma...

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-01-28, 12:43   #1888
Zefirkowa
Rozeznanie

Odebrałam wyniki badań.Myślicie że mam powody do niepokoju jeżeli moja glukoza wynosi 66 mg/dL a zakres referencyjny to 70-115? Do gina idę dopiero za dwa tygodnie.

Czy to znaczy że jem za mało słodyczy?
Zefirkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 12:55   #1889
superhuman
Zadomowienie

Cytat:
Przyznałaś się lekarzowi z funduszu, że chodzisz też prywatnie? Jeśli tak to jak zareagował?
Właśnie się zastanawiam jak to rozegrać, żeby mnie nie opieprzył, że tylko po skierowanie do niego przychodzę

No właśnie powiem tak... Miałam na kartce wypisane badania jakie mam zrobic od prywatnego. Na początku jak przyszłam nie mowilam, ze przyszłam tylko po to tylko ogolnie na wizyte. Dopiero pozniej i babka mnie wyśmiała i powiedziała, ze każdy daje takie badania jak uważa i ze dla niej te te te i tamte teraz sa niepotrzebne a np HIV i cos tam jeszcze we własnym zakresie. Dała mi tylko na mocz i vdrrl? Cos takiego. Bo morfologię robiłam w grudniu. Takze ogolnie mi sie to niespodzianki poza tym miała bardO słaby sprzęt i ogolnie bede chodzić prywatnie. Pójdę tam tylko zrobic ten mocz i to co mi przepisała tylko jest inna kwestia... Ze ona dała mi skierowanie i pozniej wyniki tych badań sa u nich w komputerze. I bede musiała pojsc sie wykłócić zeby mi je dali bo przecież mam prawo do tego? A nie tylko ze lekarz ma wgląd do nich? Jak to jest?

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Ponad 2 tygodnie po pozytywnym teście, to już później, niż 5. tydzień

Mam dzisiaj jakiegoś doła... schziuje, ze to ciąża pozamaciczna, bo od kilku dni kluje mnie chyba jajnik Niby po USG lekarz mówił tylko o pecherzyku w macicy, ale robił to tak na szybko, wiec boję się, ze nie spojrzal czy poza macica nic nie ma...

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka

Wiesz i dlatego ja sama nie wiem do konca w ktorym jestem :-/ aplikacja to w ogole mi mowi ze jestem juz w 11 właśnie od dzisiaj... Czekam na 10.02 ide prywatnie na badanie prenatalne mam nadzieje, ze tam sie dowiem juz konkretnie który tydzien dzien i co i jak....
Stary 2016-01-28, 13:03   #1890
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie powiem tak... Miałam na kartce wypisane badania jakie mam zrobic od prywatnego. Na początku jak przyszłam nie mowilam, ze przyszłam tylko po to tylko ogolnie na wizyte. Dopiero pozniej i babka mnie wyśmiała i powiedziała, ze każdy daje takie badania jak uważa i ze dla niej te te te i tamte teraz sa niepotrzebne a np HIV i cos tam jeszcze we własnym zakresie. Dała mi tylko na mocz i vdrrl? Cos takiego. Bo morfologię robiłam w grudniu. Takze ogolnie mi sie to niespodzianki poza tym miała bardO słaby sprzęt i ogolnie bede chodzić prywatnie. Pójdę tam tylko zrobic ten mocz i to co mi przepisała tylko jest inna kwestia... Ze ona dała mi skierowanie i pozniej wyniki tych badań sa u nich w komputerze. I bede musiała pojsc sie wykłócić zeby mi je dali bo przecież mam prawo do tego? A nie tylko ze lekarz ma wgląd do nich? Jak to jest?
Masz do nich prawo, powinni Ci wydrukować. W przychodni gdzie ja się wybieram lekarz ma wyniki wprawdzie na papierze ale zostają u niego dlatego będę musiała je skserować w rejestracji. Podobno też mam do tego prawo A mój ginekolog powiedział, że ksero mu wystarczy No i mam nadzieję, że dostanę skierowanie na większą ilość badań niż Ty, przecież toksoplazmoza, różyczka i hiv też nam się należą (w sensie badania ). Wyżej wkleiłam link z rozporządzeniem jakie badania powinny zostać zrobione.
A VDRL to jest badanie na kiłę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości