|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
she-wolf
|
Dot.: Aborcja
adeedra, witchwq... rzadko mnie już coś porusza (sporo rzeczy się widziało, czytało plus aspekt moich studiów), ale po przeczytaniu Waszych postów po prostu łzy stanęły mi w oczach. Nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić, przez co musiałyście przejść. Żadne słowa tu nie pomogą, zgadzam się z dziewczynami i także podpinam się pod to pytanie o bloga czy cokolwiek - o ile coś takiego prowadzisz...
|
|
#4472 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Dziewczyny: witchwq i adeedra: bardzo Wam współczuję, choć być może nie potrzebujecie tego. Wasze głosy były do tej pory jednymi z najmądrzejszych w tym wątku i tak bardzo prawdziwych. Chciałoby się powiedzieć, że niestety. To, co przeżyłyście nie powinno się stać, a na pewno nie powinno tak wyglądać. Adeedra: ten "eksperyment" mną wstrząsnął, jak można być taką imitacją człowieka z zerową empatią?
|
#4473 |
|
Konto usunięte
|
Nie prowadzę bloga, aktualnie wyżywam się na wizażu.
Miałam kiedyś, nawet nie taki znowu mało popularny był, ale jak na mój gust takie przemieszanie tematów ołowianych, codziennych i landrynkowych, które serwuję nie wypada dobrze. Poza tym blogosfera zaczęła mi się nieznośnie kojarzyć ze sceną z "Żywotu Briana" - tej, w której mędrcy stoją w rzędzie na podwyższeniach i nauczają jak żyć, a ludzie, podzieleni na małe grupy stoją przed każdym z nich i słuchają. Nie mam na to ochoty, już lepiej się produkować tutaj, dla jednej osoby, która ma konkretne pytanie. Ależ to nie na tym polega, że ktoś tam ma zerową empatię. Ludzie nie chcą cierpieć, ani żyć ze świadomością, że złe rzeczy mogą im się przytrafić ot tak, bo łatwiej wierzyć, że istnieje jakiś nieoficjalny system nagród i kar (tj. np. zaakceptować fakt, że ktoś wpakował się na oblodzone schody w butach z gładką podeszwą, pośliznął się i złamał nogę - niż, że ktoś inny wracał sobie z pracy jak co dzień i przewrócił się, bo ktoś rzucił tam skórkę od banana, której on, schodząc nie zauważył, bo z góry była niewidoczna i w wyniku tego, nieszczęśliwego dla niego zbiegu okoliczności tą nogę złamał). Zerowa empatia równałaby się braku jakiejkolwiek reakcji. Ciąża zasadniczo kojarzy się ludziom z rumianym bobo. Zbierają sobie wszystkie obrazki radosnych mamuś, gaworzących dzieci i happy endów. Do tego dochodzi jeszcze nieśmiertelny argument "można? można". Aborcja -> pierwsze skojarzenie -> jakaś tam para wpadła młodo, zapowiadało się na koszmar, ale tu rodzice pomogli, on cudem znalazł dobrą pracę, ona skończyła studia, teraz mają jeszcze dwójkę i wszystko jest super. Zatem: aborcja = świadoma i okrutna rezygnacja z happy endu. Bo jak happy endu nie ma, to ani porzucone, niekochane dzieci, ani zrozpaczone matki, żyjące w koszmarnych warunkach i bez opcji wyjścia z gnoju, w który zmieniło im się życie nie rzucają się w oczy. Wyniki badań świadczą o tym, że płód jest nieuleczalnie chory -> szukanie nadziei -> skojarzenie z historią żony kuzyna kumpla Staszka, która 20 lat temu też coś takiego usłyszała, a dzieciak urodził się zdrowy. Postrzega się i ocenia przez pryzmat tego, co się widziało/poznało/usłyszało. A że naturalnym jest nierozmiłowywanie się w cudzych tragediach i problemach, tylko zbieranie pozytywnych doświadczeń, to i moralność jest niedorozwinięta, z reguły tym bardziej, im bardziej kategoryczne stwierdzenia generuje. Nie, żebym się w ludziach na siłę nieskończonych pokładów dobra szukała, ale myślałam o tym, wtedy, sporo. I tak np.: "Dziecko samo sobie wybrało, że nie chce takiej matki. "Zła kobieta -> mogłaby skrzywdzić dziecko -> dziecka nie ma -> to straszne -> ale mogłoby się nacierpieć bardziej, mało się słyszy o takich tragediach -> dobrze jest tak, jak jest, widać tak miało być -> może się opamięta i zmieni. "To kara za twoje..." Wina -> kara. Ja tego nie robię -> więc mnie to nie spotka. Będę dobrze żył -> nie będzie cierpienia. A i ty nie musisz cierpieć -> to była naturalna konsekwencja twojego postępowania -> zmień postępowanie -> będzie dobrze. "I tak byś go nie pokochała, ty nikogo nie kochasz." Stało się -> pewnie tak lepiej -> mogłoby być gorzej. "Nie spotkasz się z nim po śmierci, bo ono poszło do nieba." Nawróć się, pomogę. "Przynajmniej raz Bóg był sprawiedliwy, nie zasługiwałaś na dziecko" Dobrzy ludzie -> dobre rzeczy. Źli ludzie -> złe rzeczy. => życie nie jest niesprawiedliwe. "I tak by cię zostawił, jesteś dobra tylko do..." Życie ci się rozpadło -> ale tylko trochę -> mogłoby bardziej. "Na testach pewnie i tak by wyszło, że nie było jego." To była sztuka dla sztuki. I to w wykonaniu kobiety, która najprawdopodobniej była wcześniej torturowana przez otoczenie podobnymi tekstami. "Gdyby cię to bolało to byś płakała." Nie muszę sobie wyobrażać jak strasznie się czujesz, bo najwyraźniej wcale się tak nie czujesz -> nie muszę o tym myśleć. i tak dalej. Przynajmniej tak mi się wydaje. Że wszystko działa na zasadzie żarliwej samoobrony przed dopuszczeniem do siebie świadomości, że świat bywa obrzydliwy - bo im prostszym się go widzi, tym łatwiej żyć i mieć się czego trzymać (a nie da się żyć nie mając się czego trzymać). Nie żeby cokolwiek usprawiedliwiało takie teksty w ustach dorosłego człowieka, który powinien mieć świadomość, że uderzenie czymś takim w kogoś, kto jest kompletnie rozbity może go zabić. Na tym, w trosce o własną jako taką równowagę skończę, zanim mnie kolejne myśli zaleją, bo nadal czuję się wyczerpana po wczorajszym poście. Z pobudek egoistycznych lepiej pisać o głupotach. Edytowane przez 201607040950 Czas edycji: 2016-01-31 o 04:24 |
|
|
|
#4474 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze rozszyfrowalas. Nie slyszalam takich tekstów, a może miałam je głęboko. Najważniejsze bylo dla mnie co zrobi mój facet. W tamtym momencie się nie sprawdził. Uslyszalabym tutaj "rzuc go". Bo to, że jak mnie emocje puściły i przeszły we wrzask i on zobaczył że to nie było dla mnie wypluciem cukierka i że nie jestem taka twarda baba to sam pękł i też żałobę przyjął.
Wysłane z mojego Elephone P8000 przy użyciu Tapatalka
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
|
|
#4475 |
|
Zakorzenienie
|
odkładnie, to jest wyparcie. ludzie tego nie chcą przyjąć do świadomości, lepiej (łatwiej) rzucić taki tekst, niż zaakceptować rzeczywistość. bo wtedy trzeba by dużo myśleć, przewartościować, przeanalizować - a to takie męczące jest.
|
|
|
|
#4476 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2016-01-31 o 20:32 |
|
|
|
#4477 |
|
zuy mod
|
OK, czyli z niewiedzy. Wybaczam.
Podpowiem - aborcję do 3ciego miesiąca ciąży wykonuje się nie tylko metodą farmakologiczną. I o to mi chodziło. Metoda farmakologiczna jest OK, ale wiąże się z bólem i ryzykiem powikłań - ergo i tak konieczny jest zabieg (w części przypadków). metoda próżniowa na przykład jest szybsza i wygodniejsza dla kobiety - dlatego moim zdaniem kobieta powinna mieć wybór, która metoda będzie dla niej odpowiednia.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2016-01-31 o 16:43 |
|
|
|
#4478 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4479 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
#4480 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4481 |
|
Konto usunięte
|
Wg mnie zabieg. Bądź co bądź jest pod kontrolą lekarza, i wszystko jest "czyste" za jednym zamachem. A po farmakologicznej zwykle trzeba czyścić. Poza tym jeśli to byłaby aborcja "zrób to sam" czyli dostajesz tabletki i bierzesz w domu to może być dużo powikłań, np. Krwotok
|
|
|
|
#4482 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
#4483 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4484 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Serdecznie Ci współczuję witchwq.. |
|
|
|
|
#4485 |
|
BAN stały
|
Dziecko zalęga się w brzuszku mamy tylko dla tego, że Bóg dopuścił przykładową mamę i przykładowego tatę, do udziale w dziele stworzenia nowego życia. Ciało dorosłego jak i dziecka jest świątynią Ducha Św. Ludzie dopuszczają aborcję raniąc tego, który dał życie każdemu, popełniając grzech przeciw przykazaniu "nie zabijaj". Nie powinno być to dopuszczalne. Dziecko jest dane nam na chwilę, kocha je się mimo wszystko. Żal mi wszystkich, którzy są za.
|
|
|
|
#4486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#4487 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Send from my mind using the Force. |
|
|
|
|
#4488 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Leszy - a być może, chociaż akurat w tym wątku taka wypowiedź nie dziwi
|
|
#4489 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4491 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No ale co Ty za pytania zadajesz, przecież wiadomo, że głęboko wierząca osoba zawsze będzie się doszukiwać wyższego celu w tragedii.
|
|
#4492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mnie irytuje ten brak logiki i uporczywe dopasowywanie idei do faktów. |
|
|
|
|
#4493 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Człowiek cierpi i automatycznie pyta "dlaczego". I osobie głęboko wierzącej łatwiej jest żyć z wiarą, że wszystko to ma głęboki sens. A że Ty w tym nie widzisz logiki, to akurat mało ważne. Ważne jest to, że komuś jest z tym lżej.
|
|
#4494 |
|
Zakorzenienie
|
Lżej? Poczytaj księgę Hioba. Dużo ludzi w obliczu niezawinionych cierpień traci wiarę właśnie. Podstawowe pytanie zazwyczaj brzmi :dlaczego ja?
I niewielu ludzi godzi się z "głębszym planem" w obliczu cierpienia. |
|
|
|
#4495 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Mam inne obserwacje.
|
|
#4496 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4497 |
|
po drugiej stronie szafy
|
|
|
#4498 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4499 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Mnie się wydaje że tym, którzy widzą w cierpieniu jakiś sens, jest łatwiej.
|
|
|
#4500 |
|
Konto usunięte
|
Mi takich szkoda i aż przykro słyszeć takie rzeczy. Ale to tylko moje zdanie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.