Aborcja - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-30, 23:34   #4471
faeria
she-wolf

Dot.: Aborcja

adeedra, witchwq... rzadko mnie już coś porusza (sporo rzeczy się widziało, czytało plus aspekt moich studiów), ale po przeczytaniu Waszych postów po prostu łzy stanęły mi w oczach. Nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić, przez co musiałyście przejść. Żadne słowa tu nie pomogą, zgadzam się z dziewczynami i także podpinam się pod to pytanie o bloga czy cokolwiek - o ile coś takiego prowadzisz...

tłumaczę
faeria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 01:26   #4472
Shar14
Zadomowienie

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Dziewczyny: witchwq i adeedra: bardzo Wam współczuję, choć być może nie potrzebujecie tego. Wasze głosy były do tej pory jednymi z najmądrzejszych w tym wątku i tak bardzo prawdziwych. Chciałoby się powiedzieć, że niestety. To, co przeżyłyście nie powinno się stać, a na pewno nie powinno tak wyglądać. Adeedra: ten "eksperyment" mną wstrząsnął, jak można być taką imitacją człowieka z zerową empatią?
Stary 2016-01-31, 04:21   #4473
201607040950
Konto usunięte

Nie prowadzę bloga, aktualnie wyżywam się na wizażu.
Miałam kiedyś, nawet nie taki znowu mało popularny był, ale jak na mój gust takie przemieszanie tematów ołowianych, codziennych i landrynkowych, które serwuję nie wypada dobrze. Poza tym blogosfera zaczęła mi się nieznośnie kojarzyć ze sceną z "Żywotu Briana" - tej, w której mędrcy stoją w rzędzie na podwyższeniach i nauczają jak żyć, a ludzie, podzieleni na małe grupy stoją przed każdym z nich i słuchają. Nie mam na to ochoty, już lepiej się produkować tutaj, dla jednej osoby, która ma konkretne pytanie.

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
jak można być taką imitacją człowieka z zerową empatią?
Ależ to nie na tym polega, że ktoś tam ma zerową empatię.
Ludzie nie chcą cierpieć, ani żyć ze świadomością, że złe rzeczy mogą im się przytrafić ot tak, bo łatwiej wierzyć, że istnieje jakiś nieoficjalny system nagród i kar (tj. np. zaakceptować fakt, że ktoś wpakował się na oblodzone schody w butach z gładką podeszwą, pośliznął się i złamał nogę - niż, że ktoś inny wracał sobie z pracy jak co dzień i przewrócił się, bo ktoś rzucił tam skórkę od banana, której on, schodząc nie zauważył, bo z góry była niewidoczna i w wyniku tego, nieszczęśliwego dla niego zbiegu okoliczności tą nogę złamał).

Zerowa empatia równałaby się braku jakiejkolwiek reakcji.
Ciąża zasadniczo kojarzy się ludziom z rumianym bobo. Zbierają sobie wszystkie obrazki radosnych mamuś, gaworzących dzieci i happy endów.
Do tego dochodzi jeszcze nieśmiertelny argument "można? można".

Aborcja -> pierwsze skojarzenie -> jakaś tam para wpadła młodo, zapowiadało się na koszmar, ale tu rodzice pomogli, on cudem znalazł dobrą pracę, ona skończyła studia, teraz mają jeszcze dwójkę i wszystko jest super.
Zatem: aborcja = świadoma i okrutna rezygnacja z happy endu.
Bo jak happy endu nie ma, to ani porzucone, niekochane dzieci, ani zrozpaczone matki, żyjące w koszmarnych warunkach i bez opcji wyjścia z gnoju, w który zmieniło im się życie nie rzucają się w oczy.

Wyniki badań świadczą o tym, że płód jest nieuleczalnie chory -> szukanie nadziei -> skojarzenie z historią żony kuzyna kumpla Staszka, która 20 lat temu też coś takiego usłyszała, a dzieciak urodził się zdrowy.

Postrzega się i ocenia przez pryzmat tego, co się widziało/poznało/usłyszało. A że naturalnym jest nierozmiłowywanie się w cudzych tragediach i problemach, tylko zbieranie pozytywnych doświadczeń, to i moralność jest niedorozwinięta, z reguły tym bardziej, im bardziej kategoryczne stwierdzenia generuje.

Nie, żebym się w ludziach na siłę nieskończonych pokładów dobra szukała, ale myślałam o tym, wtedy, sporo. I tak np.:

"Dziecko samo sobie wybrało, że nie chce takiej matki.
"
Zła kobieta -> mogłaby skrzywdzić dziecko -> dziecka nie ma -> to straszne -> ale mogłoby się nacierpieć bardziej, mało się słyszy o takich tragediach -> dobrze jest tak, jak jest, widać tak miało być -> może się opamięta i zmieni.
"To kara za twoje..."
Wina -> kara.
Ja tego nie robię -> więc mnie to nie spotka.
Będę dobrze żył -> nie będzie cierpienia.
A i ty nie musisz cierpieć -> to była naturalna konsekwencja twojego postępowania -> zmień postępowanie -> będzie dobrze.
"I tak byś go nie pokochała, ty nikogo nie kochasz."

Stało się -> pewnie tak lepiej -> mogłoby być gorzej.
"Nie spotkasz się z nim po śmierci, bo ono poszło do nieba."
Nawróć się, pomogę.
"Przynajmniej raz Bóg był sprawiedliwy, nie zasługiwałaś na dziecko"

Dobrzy ludzie -> dobre rzeczy.
Źli ludzie -> złe rzeczy.
=> życie nie jest niesprawiedliwe.
"I tak by cię zostawił, jesteś dobra tylko do..."

Życie ci się rozpadło -> ale tylko trochę -> mogłoby bardziej.
"Na testach pewnie i tak by wyszło, że nie było jego."
To była sztuka dla sztuki. I to w wykonaniu kobiety, która najprawdopodobniej była wcześniej torturowana przez otoczenie podobnymi tekstami.

"Gdyby cię to bolało to byś płakała."

Nie muszę sobie wyobrażać jak strasznie się czujesz, bo najwyraźniej wcale się tak nie czujesz -> nie muszę o tym myśleć.

i tak dalej.
Przynajmniej tak mi się wydaje. Że wszystko działa na zasadzie żarliwej samoobrony przed dopuszczeniem do siebie świadomości, że świat bywa obrzydliwy - bo im prostszym się go widzi, tym łatwiej żyć i mieć się czego trzymać (a nie da się żyć nie mając się czego trzymać).

Nie żeby cokolwiek usprawiedliwiało takie teksty w ustach dorosłego człowieka, który powinien mieć świadomość, że uderzenie czymś takim w kogoś, kto jest kompletnie rozbity może go zabić.

Na tym, w trosce o własną jako taką równowagę skończę, zanim mnie kolejne myśli zaleją, bo nadal czuję się wyczerpana po wczorajszym poście. Z pobudek egoistycznych lepiej pisać o głupotach.

Edytowane przez 201607040950
Czas edycji: 2016-01-31 o 04:24
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 04:39   #4474
witchwq
Zakorzenienie

Dobrze rozszyfrowalas. Nie slyszalam takich tekstów, a może miałam je głęboko. Najważniejsze bylo dla mnie co zrobi mój facet. W tamtym momencie się nie sprawdził. Uslyszalabym tutaj "rzuc go". Bo to, że jak mnie emocje puściły i przeszły we wrzask i on zobaczył że to nie było dla mnie wypluciem cukierka i że nie jestem taka twarda baba to sam pękł i też żałobę przyjął.

Wysłane z mojego Elephone P8000 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-01-31, 11:19   #4475
kahoko hino
Zakorzenienie

odkładnie, to jest wyparcie. ludzie tego nie chcą przyjąć do świadomości, lepiej (łatwiej) rzucić taki tekst, niż zaakceptować rzeczywistość. bo wtedy trzeba by dużo myśleć, przewartościować, przeanalizować - a to takie męczące jest.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 16:32   #4476
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2016-01-31 o 20:32
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 16:42   #4477
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

OK, czyli z niewiedzy. Wybaczam.

Podpowiem - aborcję do 3ciego miesiąca ciąży wykonuje się nie tylko metodą farmakologiczną. I o to mi chodziło.
Metoda farmakologiczna jest OK, ale wiąże się z bólem i ryzykiem powikłań - ergo i tak konieczny jest zabieg (w części przypadków).
metoda próżniowa na przykład jest szybsza i wygodniejsza dla kobiety - dlatego moim zdaniem kobieta powinna mieć wybór, która metoda będzie dla niej odpowiednia.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2016-01-31 o 16:43
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 16:45   #4478
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
OK, czyli z niewiedzy. Wybaczam.

Podpowiem - aborcję do 3ciego miesiąca ciąży wykonuje się nie tylko metodą farmakologiczną. I o to mi chodziło.
Metoda farmakologiczna jest OK, ale wiąże się z bólem i ryzykiem powikłań - ergo i tak konieczny jest zabieg (w części przypadków).
metoda próżniowa na przykład jest szybsza i wygodniejsza dla kobiety - dlatego moim zdaniem kobieta powinna mieć wybór, która metoda będzie dla niej odpowiednia.
Zdecydowanie się zgadzam, ale jakby mieć do wyboru tylko farmakologiczna a zabroniona całkiem..
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 17:04   #4479
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Zdecydowanie się zgadzam, ale jakby mieć do wyboru tylko farmakologiczna a zabroniona całkiem..
Nie no pewnie, tylko warto walczyć z mitem zabiegu

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-01-31, 20:31   #4480
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2016-01-31, 20:35   #4481
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Wg mnie zabieg. Bądź co bądź jest pod kontrolą lekarza, i wszystko jest "czyste" za jednym zamachem. A po farmakologicznej zwykle trzeba czyścić. Poza tym jeśli to byłaby aborcja "zrób to sam" czyli dostajesz tabletki i bierzesz w domu to może być dużo powikłań, np. Krwotok
Stary 2016-01-31, 20:37   #4482
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Wg mnie zabieg. Bądź co bądź jest pod kontrolą lekarza, i wszystko jest "czyste" za jednym zamachem. A po farmakologicznej zwykle trzeba czyścić. Poza tym jeśli to byłaby aborcja "zrób to sam" czyli dostajesz tabletki i bierzesz w domu to może być dużo powikłań, np. Krwotok
Dokładnie. Zabieg trwa kilka minut i jest bezpieczny.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2016-01-31, 20:40   #4483
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2016-02-01, 10:48   #4484
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez witchwq Pokaż wiadomość
OOo tak. U mnie depra poporodowa pojawiła się w chwili, gdy w pierwszej dobie po urodzeniu DRUGIEGO dziecka (więc już nie byłam zielona i wiedziałam co i jak i tak samo jak za pierwszym razem była to cesarka z gatunku ratujących życie, ze znieczuleniem po którym NIE WOLNO podnieść nawet głowy przez pierwszą dobę) dali mi dziecko od razu do piersi i zostawili samą... Pare godzin później dzieciak darl się jak opętany, bo... No... Obsral się po pachy, a ja plakalam, bo wiedziałam, że nie ma szans żebym się podniosła, wstała sama, bez niczyjej pomocy, po kilku godzinach od operacji choćby po to, żeby go przewinac. I przyszła pielęgniarka/położna i walnela tekstem "wyrodna matka dziecka obsranego po pachy nie przewinela". Lezalam na pooperacyjnej. Hormony, ból, upokorzenie. Znienawidzilam siebie i dziecko. Długo uczylam się go kochać.

Jeszcze w szpitalu zaraz jak to się zaczęło pytalam o pomoc psychologa. Cisza, jakbym nic nie mówiła.

Co smieszniejsze już będąc w UK, wiele lat później, zaraz po dość późnym poronieniu również spytalam o pomoc psychologa/terapeuty, gdzie szukać. I RÓWNIEŻ mnie nie usłyszano... Może za cicho mówię... No nie wiem
Wysłane z mojego Elephone P8000 przy użyciu Tapatalka
Jakbym czytała o sobie... Depresja poporodowa i zero zrozumienia otoczenia. Nigdy wcześniej i nigdy potem nie czułam się tak wypalona, zniechęcona, zdołowana. Kto nie przeszedł te nie zrozumie. Po wyjściu ze szpitala miałam ochotę zostawić to dziecko w domu i wyjść. I nie wrócić. Ile wylanych łez, ile bólu...
Serdecznie Ci współczuję witchwq..
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 12:43   #4485
AlfredIksinski
BAN stały

Dziecko zalęga się w brzuszku mamy tylko dla tego, że Bóg dopuścił przykładową mamę i przykładowego tatę, do udziale w dziele stworzenia nowego życia. Ciało dorosłego jak i dziecka jest świątynią Ducha Św. Ludzie dopuszczają aborcję raniąc tego, który dał życie każdemu, popełniając grzech przeciw przykazaniu "nie zabijaj". Nie powinno być to dopuszczalne. Dziecko jest dane nam na chwilę, kocha je się mimo wszystko. Żal mi wszystkich, którzy są za.
AlfredIksinski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 12:57   #4486
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AlfredIksinski Pokaż wiadomość
Dziecko zalęga się w brzuszku mamy tylko dla tego, że Bóg dopuścił przykładową mamę i przykładowego tatę, do udziale w dziele stworzenia nowego życia. Ciało dorosłego jak i dziecka jest świątynią Ducha Św. Ludzie dopuszczają aborcję raniąc tego, który dał życie każdemu, popełniając grzech przeciw przykazaniu "nie zabijaj". Nie powinno być to dopuszczalne. Dziecko jest dane nam na chwilę, kocha je się mimo wszystko. Żal mi wszystkich, którzy są za.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 13:02   #4487
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Zalegnac to sie moga muszki w owocach i robaki w miesie.

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-01, 13:31   #4488
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Leszy - a być może, chociaż akurat w tym wątku taka wypowiedź nie dziwi
Stary 2016-02-02, 09:23   #4489
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
a jak ktoś ma raka to też go bóg zesłał? Jak ktoś miał wypadek to dlatego, że bóg tak chciał?
Stary 2016-02-02, 10:09   #4490
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
a jak ktoś ma raka to też go bóg zesłał? Jak ktoś miał wypadek to dlatego, że bóg tak chciał?
To jeszcze pikuś, a co z zarazami, suszami (i nie mówię teraz gdzie rzekomo jesteśmy winni bo zmieniliśmy klimat, ale wieki temu kiedy natura była nie tknieta technologią)? Albo jak sobie co większy meteor pieprznal i zaoral życie na ziemi? Jak bog tak chciał, to ja mam gdzieś takiego boga, pomijając że go nie ma
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 10:12   #4491
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No ale co Ty za pytania zadajesz, przecież wiadomo, że głęboko wierząca osoba zawsze będzie się doszukiwać wyższego celu w tragedii.
Stary 2016-02-02, 10:22   #4492
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
No ale co Ty za pytania zadajesz, przecież wiadomo, że głęboko wierząca osoba zawsze będzie się doszukiwać wyższego celu w tragedii.
Tylko to doszukiwanie nie ma nic wspólnego z wiarą a tylko z poszukiwaniem powodu co jest cechą funkcjonowania naszego umysłu, która stara się pogodzić okropne fakty z ideą absolutu, co się nijak nie da pogodzić.
Jak mnie irytuje ten brak logiki i uporczywe dopasowywanie idei do faktów.
Stary 2016-02-02, 10:24   #4493
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Człowiek cierpi i automatycznie pyta "dlaczego". I osobie głęboko wierzącej łatwiej jest żyć z wiarą, że wszystko to ma głęboki sens. A że Ty w tym nie widzisz logiki, to akurat mało ważne. Ważne jest to, że komuś jest z tym lżej.
Stary 2016-02-02, 10:27   #4494
favianna
Zakorzenienie

Lżej? Poczytaj księgę Hioba. Dużo ludzi w obliczu niezawinionych cierpień traci wiarę właśnie. Podstawowe pytanie zazwyczaj brzmi :dlaczego ja?
I niewielu ludzi godzi się z "głębszym planem" w obliczu cierpienia.
Stary 2016-02-02, 10:28   #4495
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
I niewielu ludzi godzi się z "głębszym planem" w obliczu cierpienia.
Mam inne obserwacje.
Stary 2016-02-02, 10:59   #4496
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Bardzo szkoda i żal mi takich ludzi.
Stary 2016-02-02, 11:01   #4497
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Bardzo szkoda i żal mi takich ludzi.
Dlaczego?
Stary 2016-02-02, 11:07   #4498
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Dlaczego?
Umiera ci dziecko / matka /siostra /ktoś bardzo bliski i twierdzisz, że bóg tak chciał. A jednocześnie ten sam bóg jest miłosierny itd. Dla mnie bardzo smutne.
Stary 2016-02-02, 11:12   #4499
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Umiera ci dziecko / matka /siostra /ktoś bardzo bliski i twierdzisz, że bóg tak chciał. A jednocześnie ten sam bóg jest miłosierny itd. Dla mnie bardzo smutne.
Dla kogoś, kto wierzy w zbawienie, w życie w Niebie i tak dalej to właśnie nie jest smutne, to pomaga ukoić ból. Bo się wierzy, że jest teraz tej osobie lepiej, jest szczęśliwa, bo aż do pośmiertnego spotkania będzie czuwać nad tymi, którzy zostali na tym łez padole.
Mnie się wydaje że tym, którzy widzą w cierpieniu jakiś sens, jest łatwiej.
Stary 2016-02-02, 11:14   #4500
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Mi takich szkoda i aż przykro słyszeć takie rzeczy. Ale to tylko moje zdanie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości