Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-30, 11:04   #3241
marianna144
Wtajemniczenie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Bez kitu. Dziecko mojej siostry jest zapisane do przedszkola 10godzinnego. O 15 nie ma już żadnego dziecka... Rodzice składali deklaracje czy będą przyprowadzać dzieci do przedszkola między świętami a sylwestrem. Okazało się, że tylko dwójka by chodziła, więc przedszkole zamknięte. Tak samo pewnie będzie z feriami. Ja nie wiem po co się ludzie biją o te 10godzinne skoro potem i tak wybierają dzieciaki o 14, a ktoś kto faktycznie nie ma żadnej babci, cioci, dziadka, wujka na posterunku w razie co, to g. może zrobić. Albo zostawić biedaka samego, albo wynająć niańkę. Chore.
Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Tak? A jaka?
a tak wasnie jak pisze cud nie kobieta przedszkole niby do 17ej a po 15 ej nie ma juz zadnego dziecka . jak masz dziadkow/ ciocie to super wygraas los na loterii i mozesz sobie pracowac gdzie chcesz. jak nie masz dziadkow i pracy na miejscu w godzinach 7-15 to jestes delikatnie mowiac udupiona . a wynajac kogos na 2-3 h wcale nie jest prosto
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 13:52   #3242
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
a tak wasnie jak pisze cud nie kobieta przedszkole niby do 17ej a po 15 ej nie ma juz zadnego dziecka . jak masz dziadkow/ ciocie to super wygraas los na loterii i mozesz sobie pracowac gdzie chcesz. jak nie masz dziadkow i pracy na miejscu w godzinach 7-15 to jestes delikatnie mowiac udupiona . a wynajac kogos na 2-3 h wcale nie jest prosto
Aha.
Mam dwójkę dzieci, nie mam pomocy babć, dziadków sióstr, szwagierek i kuzynek. Pracuję na ponad etat. Jakimś cudem nie robię cyrków w stylu " jestę matką i mnie to wyklucza z rynku pracy".
Dla leniwego zawsze się znajdzie wymówka.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 14:07   #3243
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Aha.
Mam dwójkę dzieci, nie mam pomocy babć, dziadków sióstr, szwagierek i kuzynek. Pracuję na ponad etat. Jakimś cudem nie robię cyrków w stylu " jestę matką i mnie to wyklucza z rynku pracy".
cud nie kobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 14:32   #3244
szarri
Wtajemniczenie

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...-synow.html#MT

- Dwoje najstarszych dzieci ma ciężką chorobę genetyczną
- W związku z czym rodzice zrobili sobie jeszcze czwórkę
- Głównym problemem jest brak agregatu prądotwórczego, który pożycza im straż pożarna
- Brak agregatu = brak prądu w przypadku awarii = resporator nie działa = syn umiera
- Agregat prądotwórczy kosztuje kilkaset złotych
- Wiedźmin III na konsoli hula w najlepsze (to musi być PS4 albo Xbox One - obie powyżej 1500 zł)

Edytowane przez szarri
Czas edycji: 2016-01-30 o 14:34
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 15:07   #3245
201604191001
Konto usunięte

Zalezy jaki agregat, moze do tych maszyn potrzebny jest jakis super duper za 3k. Ale tak czy inaczej - ja pierdziele.

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 15:45   #3246
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Aha.
to super to zdradz mi jeszcze jak to technicznie u ciebie wyglada bo widac ja z mezem jestesmy wybitnie leniwi umyslowo i chwilowo nic nam do glow nie przychodzi chetnie skorzystam
Stary 2016-01-30, 15:46   #3247
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Na szczęście nie są sami. Wielu ludzi by zadało pytanie, czemu jest tam tyle dzieci. Ja po tym, co zobaczyłem, zrozumiałem, że młodsze rodzeństwo jest dla Daniela i Dawida niezwykłym oparciem, czymś, co sprawia, że ich dom tętni życiem. Duża rodzina to skarb, im jest trudniej, tym bardziej cenny.
Że mu nie wstyd takie rzeczy pisać?
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 15:58   #3248
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
to super to zdradz mi jeszcze jak to technicznie u ciebie wyglada bo widac ja z mezem jestesmy wybitnie leniwi umyslowo i chwilowo nic nam do glow nie przychodzi chetnie skorzystam

Zwyczajnie.
Rano zawożę dzieci na 6.30 do przedszkola i szkoły o 7.30 dojeżdżam do pracy. Między 16.30 a 17 odbieram dzieci i jedziemy do domu, no chyba że pracuję do 19 czy 20 wtedy odbiera maż. ( dwa razy w tygodniu).

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Mam natomiast znajome co twierdzą, że dziecko w szkole czy przedszkolu wyklucza je z rynku pracy, więc siedzą na d w domu i znają całego fejsbuka no i wszystkie seriale.
Brakuje im czasu czasu i pieniędzy, no ale przecież do pracy się nie ruszą bo "jestę matką"

* mieszkam na wsi, szkła wiejska, przedszkole wiejskie.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2016-01-30 o 16:15
Stary 2016-01-30, 16:07   #3249
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
powiem ci że to w dużej mierze zależy od tego gdzie się mieszka, w większym mieście łatwiej o żłobek/przedszkole, czy łatwiej znaleźć kogoś kto się tym dzieckiem zajmie. ale widzę jak to wygląda w mojej rodzinnej miejscowości: brak żłobka/przedszkola, w szkole nie ma świetlicy dziecko kończy o 12-13 i musi iść do domu, przedszkole co prawda jest w najbliższym miasteczku ale tam brakuje miejsc nawet dla dzieci z tego miasteczka, no i w większości przypadków albo dzieckiem przez te kilka godz zajmują się dziadkowie albo jak ich nie ma to matka rezygnuje z pracy, ciężko jest nawet znaleźć kogoś kto za kasę mógłby przez kilka godz posiedzieć z dzieckiem, bo ludzie tam już mają taką mentalność że co będą się obcym zajmować, a bo czasu nie mają, a opieki nad takim dzieckiem rocznym to tym bardziej nikt się nie podejmie. no i jak ktoś myśli o dziecku to często szuka pracy w większym mieście bo wie że tam przynajmniej będzie mu łatwiej znaleźć jaki żłobek/przedszkole. w miejscowości tż podobnie, jego bratowa powiedziała że jakby nie to że dzieckiem mogą się przez te kilka godz zaopiekować dziadkowie to ciężko by im by się było zdecydować na dziecko bo musiałaby zrezygnować z pracy
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 16:28   #3250
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

Zwyczajnie.
Rano zawożę dzieci na 6.30 do przedszkola i szkoły o 7.30 dojeżdżam do pracy. Między 16.30 a 17 odbieram dzieci i jedziemy do domu, no chyba że pracuję do 19 czy 20 wtedy odbiera maż. ( dwa razy w tygodniu).

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Mam natomiast znajome co twierdzą, że dziecko w szkole czy przedszkolu wyklucza je z rynku pracy, więc siedzą na d w domu i znają całego fejsbuka no i wszystkie seriale.
Brakuje im czasu czasu i pieniędzy, no ale przecież do pracy się nie ruszą bo "jestę matką"

Ja też pamiętam, że Mama zawoziła mnie do przedszkola około 6.30 i odbierała ok 16. Lub, jeśli miała dyżur ktoś mnie zabierał i zostawał ze mną te kilka godzin, póki Mama nie wróciła (podwieczorek miałam już gotowy, wystarczyło, że ktoś podgrzał). Fakt, że Mama rzadko brała dyżury ( wtedy nikt ich nikomu nie wciskał na siłę a finansowo nie było potrzeby, by Mama je brała). Nie wyrosłam na patolę mimo długiego pobytu w przedszkolu a potem w szkolnej świetlicy (zerówka i pierwsza klasa, bo potem wyjechaliśmy z kraju).

Nikt mi nie wmówi, że takie wychowanie to jakaś krzywda dla dziecka. To RZECZYWISTOŚĆ, w której dziecko musi funkcjonować.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 18:26   #3251
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Aha.
Jeśli masz pracę 8-16 to spokojnie ogarniesz. Ja pracuję w systemie wielozmianowym i nie wyobrażam sobie ogarnąć 3 dzieci. Albo inna praca albo ktoś do pomocy. No i auto też by się przydało.

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość

- Głównym problemem jest brak agregatu prądotwórczego, który pożycza im straż pożarna
- Brak agregatu = brak prądu w przypadku awarii = resporator nie działa = syn umiera
- Wiedźmin III na konsoli hula w najlepsze (to musi być PS4 albo Xbox One - obie powyżej 1500 zł)
Jak to po co 4 dzieci? A jak rodzice umrą to kto będzie zmieniać pampersy rodzeństwu?
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 18:39   #3252
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Jeśli masz pracę 8-16 to spokojnie ogarniesz. Ja pracuję w systemie wielozmianowym i nie wyobrażam sobie ogarnąć 3 dzieci. Albo inna praca albo ktoś do pomocy. No i auto też by się przydało.

Jak to po co 4 dzieci? A jak rodzice umrą to kto będzie zmieniać pampersy rodzeństwu?

Praca 7,30-15,30 plus do 18-20 w zależności od miesiąca 1-3 razy w tygodniu, rzadko w soboty i mąż pracujący tak, że go czasem trzy doby nie ma.

Ktoś do pomocy to mąż, ojciec dzieci i planowanie grafiku pracy, tak mamy taką możliwość.
Chociaż jak byłam sama to ogarniałam wszystko, no ale wtedy miałam tylko jeden etat,
Samochód posiadamy, trudno by mi było inaczej dojeżdżać ponad 20 km do pracy.
Każda sytuacja jest inna, jednak kobieta, co twierdzi że nie pójdzie do pracy bo jest matką* jest zwyczajnie leniwą naciągaczką.

*Matki dzieci niepełnosprawnych IMHO mają prawo do uznania opieki nad swoimi dziećmi za pracę ze wszelakimi tego przywilejami i konsekwencjami.

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2016-01-30 o 18:45
Stary 2016-01-30, 22:44   #3253
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
To 360tka;P Poznaję po padzie bo ją mam Co niewiele zmienia oczywiście... :P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 22:51   #3254
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:

Zwyczajnie.

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
powiem ci że to w dużej mierze zależy od tego gdzie się mieszka, w większym mieście łatwiej o żłobek/przedszkole, czy łatwiej znaleźć kogoś kto się tym dzieckiem zajmie. ale widzę jak to wygląda w mojej rodzinnej miejscowości: brak żłobka/przedszkola, w szkole nie ma świetlicy dziecko kończy o 12-13 i musi iść do domu, przedszkole co prawda jest w najbliższym miasteczku ale tam brakuje miejsc nawet dla dzieci z tego miasteczka, no i w większości przypadków albo dzieckiem przez te kilka godz zajmują się dziadkowie albo jak ich nie ma to matka rezygnuje z pracy, ciężko jest nawet znaleźć kogoś kto za kasę mógłby przez kilka godz posiedzieć z dzieckiem, bo ludzie tam już mają taką mentalność że co będą się obcym zajmować, a bo czasu nie mają, a opieki nad takim dzieckiem rocznym to tym bardziej nikt się nie podejmie. no i jak ktoś myśli o dziecku to często szuka pracy w większym mieście bo wie że tam przynajmniej będzie mu łatwiej znaleźć jaki żłobek/przedszkole. w miejscowości tż podobnie, jego bratowa powiedziała że jakby nie to że dzieckiem mogą się przez te kilka godz zaopiekować dziadkowie to ciężko by im by się było zdecydować na dziecko bo musiałaby zrezygnować z pracy
[QUOTE=Glodomorek;54822096]Jeśli masz pracę 8-16 to spokojnie ogarniesz. Ja pracuję w systemie wielozmianowym i nie wyobrażam sobie ogarnąć 3 dzieci. Albo inna praca albo ktoś do pomocy. No i auto też by się przydało.

na meza nie mam co liczyc. ani rano ani po popoludniu. taki ma charakter pracy. nic sie nie da zaplanowac nawet swiat. problem jest w tym ze wlasnie mieszkam w bardzo malym miasteczku i oboje z mezem jestesmy przyjezdni. praca w godz 7-15 8-16 jest obstawiona przez rodzine znajomych itd. nie wkrece sie bo w tym przypadku swoje kwalifikacje mozna o kant d..y rozbic. z kolei praca w wiekszym miescie=dodatkowe 3 h dojazdu a jakbym juz tak bardzo chciala robic to co lubie (a praca jest) to z kolei albo na 3 zmiany po 8h albo 2 zmiany po 12h.probowalam kogos znalezc ale na 3h nikomu sie nie chce. jeszcze myslalam ze jak moje dziecko sie z kims zaprzyjazni to sprobuje tym rodzicom zaplacic zeby mojego przechowali ale guzik -co tydzien jest inny przyjaciel
najprawdopodobniej wiec bede sie poniewierac po stazach
Stary 2016-01-30, 23:08   #3255
GrumpyCat
Wredny kotecek

Komentarz z fb tego reportera " A to Polska wlasnie.Skandal ze w XXI wieku w `nowoczesnym`panstwie ludzie tak musza zyc. Ach, plakac sie chce...A pieniadze na ☠☠☠☠☠☠☠y typu Swiatynie Dumania whatever plyna strumieniem."

Aż chce się odpisać, że łatwiej by im było o wiele jakby prokreację zakończyli na jednym dziecku.... Ale co ja tam wiem.
Stary 2016-01-30, 23:10   #3256
201607111003
Konto usunięte

No ale wtedy by nie było czworo do opieki jak mamusia zemrze.
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 23:13   #3257
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Komentarz z fb tego reportera " A to Polska wlasnie.Skandal ze w XXI wieku w `nowoczesnym`panstwie ludzie tak musza zyc. Ach, plakac sie chce...A pieniadze na ☠☠☠☠☠☠☠y typu Swiatynie Dumania whatever plyna strumieniem."

Aż chce się odpisać, że łatwiej by im było o wiele jakby prokreację zakończyli na jednym dziecku.... Ale co ja tam wiem.
Ale poczytaj komentarze na gazecie pod artykułem.
Wszyscy chcą niezawinionej biedzie pomagać, a głosy rozsądku trzeba zakrzyczeć tekstami "a co tobie do tego ile mają dzieci".
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 23:20   #3258
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
No ale wtedy by nie było czworo do opieki jak mamusia zemrze.
Choroba ujawnia się po kilku latach. Wszystkie mogą być chore, także ten...
Stary 2016-01-30, 23:26   #3259
201801191006
Konto usunięte

Cytat:

Podniosło mi to dziś ciśnienie z samego rana.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 23:28   #3260
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
Podniosło mi to dziś ciśnienie z samego rana.
Ten młodszy chłpoak co też jest chory, odpisuje na komentarze na fb pod tym tekstem, ale już nie będę taka chamska i nie zaproponuję sprzedaży xboxa Nawet za sprzedaż używanego starczyłoby na ten mały agregat
https://www.facebook.com/sila.obrazu...21733141182953
Stary 2016-01-30, 23:38   #3261
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Ten młodszy chłpoak co też jest chory, odpisuje na komentarze na fb pod tym tekstem, ale już nie będę taka chamska i nie zaproponuję sprzedaży xboxa Nawet za sprzedaż używanego starczyłoby na ten mały agregat
https://www.facebook.com/sila.obrazu...21733141182953
gierki fejsbukowe na profilu, błędy w każdym komentarzu i wiedźmin na plejaku...
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 23:52   #3262
MaryJaneKS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
gierki fejsbukowe na profilu, błędy w każdym komentarzu i wiedźmin na plejaku...
O ile czepianie się o gierki na fejsie u niepracującej szlachty i mam na pełen etat uważam za słuszne, to u przykutego do wózka, siedzącego w domu nastolatka nie jestem w stanie zrozumieć
MaryJaneKS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-30, 23:56   #3263
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez MaryJaneKS Pokaż wiadomość
O ile czepianie się o gierki na fejsie u niepracującej szlachty i mam na pełen etat uważam za słuszne, to u przykutego do wózka, siedzącego w domu nastolatka nie jestem w stanie zrozumieć
Właśnie to miałam napisać. Niech sobie siedzi.
Stary 2016-01-31, 08:45   #3264
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
z kolei praca w wiekszym miescie=dodatkowe 3 h dojazdu
no ale wiesz że to już jest wymówka, bo znam osoby co 3-4 godz dziennie tracą na dojazdy a dojeżdżają, a i niektóre jeszcze wożą do tego miasta gdzie pracują dzieci do przedszkola/szkoły, no może dzieci nie wożą ci co mają 2 godz w jedną stronę ale takich co 50 km wożą to znam, niewiele ich jest ale jednak tacy są
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 09:39   #3265
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
no ale wiesz że to już jest wymówka, bo znam osoby co 3-4 godz dziennie tracą na dojazdy a dojeżdżają, a i niektóre jeszcze wożą do tego miasta gdzie pracują dzieci do przedszkola/szkoły, no może dzieci nie wożą ci co mają 2 godz w jedną stronę ale takich co 50 km wożą to znam, niewiele ich jest ale jednak tacy są
Moi rodzice, ja i wiele osób z naszej miejscowości dojeżdża po ponad 50km w jedną stronę, a potem jeszcze miejskimi i ludzie dają radę spokojnie. Znam jeden przypadek, gdzie rodzina miała malutkie dziecko, mieszkali z teściową, która nie chciała zajmować się dzieckiem, co jeszcze rozumiem, ale w przypadku, gdy żadnego rodzica nie było w domu, nawet nie chciała zajrzeć czy dziecku nic nie jest. Gdy była sytuacja, że matka wracała z nocnej zmiany, a ojciec jechał na dzienną, czy odwrotnie, to brali dziecko i podawali sobie w miejscowości, gdzie krzyżowały się ich pociągi. Potem już mieli spokój, bo szybko kupili mieszkanie w bloku. Także da się.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 10:43   #3266
marianna144
Wtajemniczenie

oj dziewczyny akurat dojazdy znam od podszewki wiecie ile ja lat dojezdzalam do wiekszego miasta?i to czasem pierwszym autobusem po 4ej rano i dalo sie.ale teraz biore pod uwage przedszkole.skoro ciezko mi wynajac kogos kto sie zajmie tak ze 2h dzieckiem po przedszkolu to gdzie znajde kogos kto jeszcze mi RANO przyjdzie i to dziecko zaprowadzi?bo liczac na prace od 8ej musialabym wyruszyc po 6ej a przedszkole jeszcze zamkniete.
Stary 2016-01-31, 10:46   #3267
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
oj dziewczyny akurat dojazdy znam od podszewki wiecie ile ja lat dojezdzalam do wiekszego miasta?i to czasem pierwszym autobusem po 4ej rano i dalo sie.ale teraz biore pod uwage przedszkole.skoro ciezko mi wynajac kogos kto sie zajmie tak ze 2h dzieckiem po przedszkolu to gdzie znajde kogos kto jeszcze mi RANO przyjdzie i to dziecko zaprowadzi?bo liczac na prace od 8ej musialabym wyruszyc po 6ej a przedszkole jeszcze zamkniete.
A jakaś starsza pani na emeryturze? Mojego kuzyna właśnie taka pani odbiera ze szkoły.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 10:46   #3268
michalova
Wtajemniczenie

Cytat:
Wszystkie przedszkola otwarte są od 6. No może nie wszystkie, ale wszystkie w mojej okolicy. Od 6 do 18.
Stary 2016-01-31, 10:48   #3269
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
A jakaś starsza pani na emeryturze? Mojego kuzyna właśnie taka pani odbiera ze szkoły.
Odbieranie ze szkoły to już dla mnie robienie sobie problemów. Jeśli do szkoły można dostać się pieszo lub komunikacja miejska to nie widzę powodów do odprowadzania i przeprowadzania z powrotem. To nie przedszkole. Gorzej jeśli trzeba dojeżdżać samochodem...
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-31, 10:56   #3270
cranberry juice
ctrl alt delete

No ale. Jak kogoś STAĆ, żeby nie dojeżdżać do pracy do miasta, tylko być "mamą na pełen etat", no to kto bogatemu zabroni.
Ze Szlachetną Paczką rozchodzi sie o to, że szlachty NIE STAĆ, więc wyciąga łapki po paczki, a w międzyczasie powołuje na świat kolejne dzieci, mimo że juz po pierwszym albo najdalej drugim powinni sie byli zorientować, że jest problem z zapewnieniem opieki.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości