Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XLVI - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-02, 19:26   #781
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767
Konto usunięte

Dot.: Filmiki urodowe ( i nie tylko) na YT + offtopy część XLVI

Cytat:
Napisane przez fiss Pokaż wiadomość
a nie przyszło Ci do głowy, że skoro feminizm się wtedy nie kończy i nie ma z tym nic wspólnego, to takie teksty są głupie, żałosne, krzywdzące i stereotypowe, a rzucanie nimi świadczy o (tu się bardzo hamuję, żeby nie powiedzieć dosadniej) ogromnym ograniczeniu i niewiedzy? i dlatego właśnie się dziewczynom nie spodobało, dlatego jak ona śmiała i dlatego honorowy unsub. i słusznie, jak dla mnie
Masz rację, że to nie było najmądrzejsze stwierdzenie z jej strony, ale czy warte aż takiej afery i świętego potępienia? Jak już pisałam, słowo feminizm z różnych względów nabrało takiego negatywnego znaczenia i często ludzie rzucając żarty o feministkach mają właśnie na myśli te pseudo. Ja zazwyczaj się tego domyślam i aż tak bardzo mnie to nie drażni bo wiem, co mają tak naprawdę na myśli, poza tym w rozmowie na luzie z koleżanką pewnie niejedna z nas tak się kiedyś wyraziła, nie mając wcale na myśli prawdziwych feministek, które walczą o coś ważnego. Może to raczej osoby medialne podające się za feministki powinny postarać się o wykreowanie bardziej sensownego wizerunku, żeby to słowo ponownie zaczęło dobrze się kojarzyć, przynajmniej kobietom? Nie dziwię się, że wiele osób odcina się teraz od tego wizerunku fałszywych feministek i nie chce być kojarzona z takim typem kobiety....Nie chcę tu bronić Kajmanowej, nie jestem jakąś jej wierną fanką, po prostu trochę irytująco zadziałało na mnie takie wielkie oburzenie i stwierdzenia, że to wcale nie jest prawda, że kobiety czasem proszą o pomoc, że my jesteśmy silne, że jak ona mogła...
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 19:31   #782
201607131114
Konto usunięte

[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;55004641]

Właśnie o to chodzi, że feminizm się wtedy nie kończy i prawdziwe feministki się nie obrażają, bo to normalna rzecz i nie ma co robić afery ze słów Kajmanowej, które może były niefortunnie dobrane, ale chyba każdy wie, o co chodzi, że nie zaatakowała prawdziwego feminizmu, tylko zacietrzewionych kur, które za feministki się podają.
[/QUOTE]

Po pierwsze, weź pod uwagę, ze to co uważasz za "prawdziwy" feminizm to Twoje postrzeganie czym ten "prawdziwy feminizm" jest. Wiele z nas te "niefortunnie dobrane słowa" obrażają dlatego, ze są formą stereotypowego przedstawienia jakichkolwiek działań na rzecz równości kobiet oraz najczęstszą formą utrwalania w naszym społeczeństwie nierówności.

"Chce równych płac/bezpieczeństwa zatrudnienia/skutecznej prewencji i karania przemocy seksualne/miliona innych rzeczy" - "Chcesz równości dopóki szafy Nie musisz wnieść na trzecie piętro"

To jest sztampowy stereotyp utrwalający, ze równość nie istnieje. I jest powtarzany bezmyślnie i bezrefleksyjnie.

Zwracamy na to uwagę, bo te słowa mają w sobie destruktywną moc i godzą w zmiany społeczne mające na celu obalenie patriarchalnego stanu rzeczy. Są to słowa, które ośmieszają nie tylko ekstremistki ale i wszystkie inne feministki oraz te kobiety, którym wartości feministyczne są bliskie ale z obawy o postrzeganie ich jako te wyśmiewane ekstremalne ale jakże medialne "krótkowłose, niewydepilowane baby" dodają "no wiesz, ja nie jestem feministka ale...".

Jak dla mnie koniec tematu. Rzucanie grochem o ścianę nie należy do moich hobby.
201607131114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 19:32   #783
floooowers
Raczkowanie

wydaje mi się, że tutaj powinna być jakaś "kontrola jakości" dotycząca postów. co za dużo offtopów to niezdrowo, a wręcz robi się śmieciowo.

polecam zakończyć spory dotyczące poglądów, bo one z założenia są, były i będą, a przewijanie kilometrowych postów jest mocno męczące gdy ktoś ma ochotę poczytać wartościowe rzeczy..
Stary 2016-02-02, 19:36   #784
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez floooowers Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że tutaj powinna być jakaś "kontrola jakości" dotycząca postów. co za dużo offtopów to niezdrowo, a wręcz robi się śmieciowo.

polecam zakończyć spory dotyczące poglądów, bo one z założenia są, były i będą, a przewijanie kilometrowych postów jest mocno męczące gdy ktoś ma ochotę poczytać wartościowe rzeczy..
Nie jesteś pierwszą osobą, która pjawia się z takim postulatem.
Nie sądzę, by coś się zmieniło (i słusznie). W końcu watek to filmy i OTy, które są łądnie pisane na szaro (co znaczy można je pominąć) oraz często wynikają z tego pojawiło się w jakimś filmie.
Stary 2016-02-02, 19:39   #785
Nomi_
Raczkowanie

[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;55004641]

Właśnie o to chodzi, że feminizm się wtedy nie kończy i prawdziwe feministki się nie obrażają, bo to normalna rzecz i nie ma co robić afery ze słów Kajmanowej, które może były niefortunnie dobrane, ale chyba każdy wie, o co chodzi, że nie zaatakowała prawdziwego feminizmu, tylko zacietrzewionych kur, które za feministki się podają. Odniosłam wrażenie, że części dziewczyn bardzo się to nie spodobało, zaczęły mówić o jakichś honorowych unsubach, bo jak ona śmiała tak powiedzieć. Potem odezwały się jeszcze silne, niezależne kobiety twierdzące, że one to nigdy faceta o pomoc nie proszą. Odniosłam wrażenie, że według Was stwierdzenie, że kobieta jest słabsza i czasem korzysta z pomocy faceta wyklucza feminizm i w ogóle obraża wszystkie kobiety a ja próbowałam tylko wytłumaczyć, że tak nie jest. Prawdziwe feministki mają ważniejsze problemy do rozwiązania niż tego typu stwierdzenia rzucone w filmiku pół żartem, pół serio i że obecne tu feministki powinny zacząć od potępiania prawdziwej dyskryminacji i od pomocy kobietom np. w miejscu pracy, na pewno osiągną w ten sposób więcej, niż za pomocą czepiania się słówek i unsuba.
Jeśli się z tym zgadzasz to super, bardzo mi miło
[/QUOTE]

Ty chyba w ogóle nie czytasz odpowiedzi dziewczyn. Zapętliłaś się na tych "pseudofemnistkach" i tylko tłuczesz swoje. Śmieszne jest to, że najwyraźniej nie rozumiesz czym jest feminizm, nic o nim nie wiesz, a dajesz sobie prawo do nazywania kogoś "pseudofeministką" i pisania o jakichś "zacietrzewionych kurach" ().

A co do pogrubionego - jesteś tu JEDYNĄ osobą (obok Kajmanowej), która pisze o takich absurdach jak samodzielne wnoszenie szafy na 6 piętro czy nieproszenie o pomoc faceta, jeśli jest on silniejszy/ma większe umiejętności w danej dziedzinie. Dziewczyny próbowały ci tłumaczyć, że nie o to w feminizmie chodzi, ale najwyraźniej wolisz prowadzić dialog sama ze sobą, bo zachowujesz się jakbyś ich odpowiedzi wcale nie czytała.
Stary 2016-02-02, 19:48   #786
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
ile razy jeszcze w tym temacie padnie słowo pseudofeministka? kim w ogóle jesteś, żeby określać kto jest "prawdziwą" a kto "pseudo" feministką? masz zerową, dziewczyno, wiedzę i jeszcze się wymądrzasz i bredzisz w tym temacie kocopoły jakich mało.
daj na wstrzymanie, zrozum, że nie każdy będzie zgadzał się z twoim i kajmanowej zdaniem i odpuść już ten temat i kilometrowe posty o pseudofeministkach, bo to brzmi jak słaby żart, kiedy to pisze osoba bez jakiejkolwiek wiedzy merytorycznej.
Wyjaśniłam, kto wg mnie jest prawdziwą, a kto pseudofeministką (możesz je określić inaczej, wedle upodobań, chodzi o rozróżnienie) i nie powiedziałam też, że jestem którąkolwiek z nich . Nie odnoszę się tutaj do historii, odnoszę się przede wszystkim do współczesnego pojęcia feministki rozumianego przez szarego człowieka oraz kobiet, które się za takowe uważają i lubią głośno o tym mówić, swoją wiedzę opieram na kobietach z ruchów feministycznych, które lubią robić afery i pokazywać się w tv i prasie oraz na osobach, które miałam okazję spotkać w życiu. Myślę, że Ty swoją wiedzę opierasz na podobnych źródłach, może masz tylko inne doświadczenia, Twoja sprawa.
Nie musisz się ze mną zgadzać, po prostu niedobrze zrobiło mi się od tego świętoszkowatego oburzenia, które tu zapanowało.
Jeśli takie rzeczy tak bardzo kogoś oburzają, to polecam więcej robić a mniej mówić.
Naprawdę, bardzo chciałabym widzieć więcej akcji i protestów dotyczących np. równych szans w pracy np. w branży IT, na stanowiskach kierowniczych i aktywnego domagania się wsparcia dla kobiet, które nie chcą rezygnować z kariery po urodzeniu dziecka ale chcą jednocześnie mieć czas na opiekę nad tym dzieckiem a mniej pieprzenia o tym, czy facet ma prawo przepuścić mnie w drzwiach i czy to już opresja czy tylko lekka obraza. Może wtedy skończą się głupie żarty i komentarze na temat feministek i więcej młodych kobiet będzie chciało się utożsamiać z tym pojęciem. Na chwilę obecną jestem w stanie zrozumieć takie stwierdzenia i żarty, nawet jeśli tego nie pochwalam, to przyznaję, że to naturalne i trudne do uniknięcia.

Ok, to tyle z mojej strony na ten temat, postaram odtąd skupić się na tematach okołoyoutubowych, z wyłączeniem tych zawierających słowo feministka :P
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 19:49   #787
floooowers
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nie jesteś pierwszą osobą, która pjawia się z takim postulatem.
Nie sądzę, by coś się zmieniło (i słusznie). W końcu watek to filmy i OTy, które są łądnie pisane na szaro (co znaczy można je pominąć) oraz często wynikają z tego pojawiło się w jakimś filmie.
ale na litość boską ileż to można ciągnąć coś co nic nie wnosi ani dla jednej ani dla drugiej strony? max możliwości to wzajemne irytowanie się.
Stary 2016-02-02, 19:51   #788
wraaakczasu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Morticia Pokaż wiadomość
Oglądał ktoś dzisiaj Julkę na snapie? Miała dzisiaj rozprawę, ale "ten debil" tata Alexa się nie stawił, więc przeniesiona na marzec. Mówiła, że to takie absurdalne, że nagle dzień przed rozprawą choruje, a sam wysłał list do Sądu, żeby przyspieszyli rozprawę, bo martwi się o syna, którego matka maltretuje. Ta dziewczyna...
Ja oglądałam. Poziom zenady sięga zenitu. Wszystko rozumiem ale po co co chwile wali te obelgi w jego stronę.. Chore.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
wraaakczasu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 19:53   #789
tuRmaNIA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość

Jaakby któraś z Was wiedziała czy pasują to dajcie znac,bo moja w Inglocie też się zużyła... A zalotka z inglota moim zgadniem jest lepsza niz rrossmanowa
Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
watpie, one sa bardzo waskie, cienkie, ogolnie lipne. Probowalam wlozyc do mojej elite.
Do mojej zalotki EMITE (z Glossybox'a) pasują
I wcale nie są cienkie

Cytat:
Napisane przez Sasabina Pokaż wiadomość
dzięki

dzięki , właśnie tego, że te z R są kijowe, obawiałam się
Przy okazji wizyty w R może zobacz i sama oceń czy się nadają
Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Ulubieńcy u Blanki
Wczoraj wrzucałam (nie załadowało podglądu) i pisałam o jej powrocie na YT

Kajmanowa, coś Ty narobiła
Cytat:

Popieram.
Zwłaszcza, że w którejś części temat feminizmu też był wałkowany kilka/naście stron...

bynajmniej =/= przynajmniej
tuRmaNIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:00   #790
Adamantium01
Karo

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
To już nie jest pas startowy, to jest poparzenie policzków żelazkiem (Zmalowana)

https://www.instagram.com/p/BBSgm4hw...n-by=zmalowana
jezusie

Adamantium01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:05   #791
201701230959
Konto usunięte

U Pana Olimpii dostawa chińskich ubrań, nie pamiętam jak wyglądały, wzrok ciągle uciekał na usyfione oparcie kanapy...
201701230959 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:05   #792
bubus900
Zakorzenienie

Dziewczyny, długo się opierałam, ale przyznaje Wam rację co do Julki. Jest nieodpowiedzialna i totalnie niezorganizowana..
Stary 2016-02-02, 20:06   #793
ajah
wańka wstańka

Cytat:
ale na litość boską ileż to można ciągnąć coś co nic nie wnosi ani dla jednej ani dla drugiej strony? max możliwości to wzajemne irytowanie się.
Dlaczego uważasz, ze niczego nie wnosi?
Dyskusja to nie tylko przeciągnięcie kogoś na swoją stronę mocy, ale przede wszystkim możliwość poznania kwestii z innej perspektywy i dzielenie się informacjami.
Poza tym, istnieją tematy, które zawsze będą wzbudzać irytację, a na które rozmawiać trzeba, m.in bo społeczeństwo jest niedoedukowane i przyjmuje stereotypy jako prawdę objawioną i niewiele się zmienia. To dzięki dyskusjom powodującym irytację powiedzonka: jak chłop baby nie bije to mu wątroba gnije coraz rzadziej wywołują aplauz i rechot.
Jak widać po tej dyskusji rozkmina co do stosowania określeń: feministka i pseudofeministka przynosi jakieś efekty.
Stary 2016-02-02, 20:06   #794
Clarity
Zadomowienie

Nie udzielam się w tym wątku, ale muszę to napisać

Gabrysiu, dzisiaj pierwszy raz oglądałam Twoje odcinki (huehuehue ) na yt i muszę Ci powiedzieć, że jestem zachwycona! Wreszcie jakiś powiew świeżości po Szuszach, Oleśkach i Karolinach Na prawdę, nawet te starsze filmiki z trochę gorszą jakością (np. ten o serii Ziaja manuka) bardzo mi się podobają. Plus oczywiście nie mogę napatrzeć się na Twoje piękne oczy No i taka sympatyczna, pogodna się wydajesz, zero narzekania
Clarity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:09   #795
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez bubus900 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, długo się opierałam, ale przyznaje Wam rację co do Julki. Jest nieodpowiedzialna i totalnie niezorganizowana..
A czemu niezorganizowana?

Dla mnie obrzucanie wzywiskami kogokolwiek w necie jest poniżej krytyki. Ostatnio poczytałam u niej komentarze i chwilami mam wrażenie, że to dzieci piszą.
Stary 2016-02-02, 20:09   #796
akkikka
Raczkowanie

Przez te usta różowe różowe zwariowaaaałaaaam
U trumaczowej kolejny test na żywo. Ale chyba nas czyta, bo dodała muzykę i nie nie słychać ani sapania ani zegara
http://youtu.be/NtrK1oLDYzc
akkikka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:13   #797
tuRmaNIA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez akkikka Pokaż wiadomość
U trumaczowej kolejny test na żywo. Ale chyba nas czyta, bo dodała muzykę i nie nie słychać ani sapania ani zegara
Kiedyś, szukając czegoś na YT, trafiłam na jej kanał i wstydziłam się o niej napomknąć w wątku

Stary 2016-02-02, 20:15   #798
201709190931
Konto usunięte

Cytat:
Mnie cieszy, że tym razem nie była niczym ubrudzona. Przez chwilę myślałam, że daruje sobie te dzióbki i wydymanie ust, ale nieeeeeeee
201709190931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:16   #799
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Nie mogłam się powstrzymać

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:19   #800
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość

Kocica Ciekawi mnie, jak widzowie mają ocenić kolor przy takim zaróżowieniu całego kadru.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:20   #801
tuRmaNIA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość

Malowanie przez nią ust kojarzy mi się z malowaniem ust przez Urszulę z "Małej Syrenki"

Edytowane przez tuRmaNIA
Czas edycji: 2016-02-02 o 20:23
Stary 2016-02-02, 20:20   #802
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:

Jeden przewija przy tych offtopach, drugi przy innych, taki urok tego wątku i nikt nie będzie siebie samego karcił za chęć dyskusji. Ile razy jeszcze podniesie się bunt o offtopy? One są, były i będą - jak wspomniane przez Ciebie poglądy. A w offtopach wartościowych rzeczy często cała masa, zarówno w kosmetycznych jak i kulinarnych czy feministycznych.
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:20   #803
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Cytat:
Matko miła, dlaczego ona robi takie miny dziwaczne

Jestem tu głównie podczytująca, ale pozwolę sobie wtrącić, że ja bardzo lubię te niektóre offtopowe wątki tutaj. Zawłaszcza, kiedy są naprawdę ciekawe i można tu przeczytać wypowiedzi tylu mądrych kobiet.
Stary 2016-02-02, 20:21   #804
floooowers
Raczkowanie

hahahahahhaah uwielbiam tą dziewczyne i te "okropne" zbliżenia na usta
Stary 2016-02-02, 20:24   #805
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tuRmaNIA Pokaż wiadomość
Kiedyś, szukając czegoś na YT, trafiłam na jej kanał i wstydziłam się o niej napomknąć w wątku
czego sie wstydzisz takie kanały to moja codziennośc
jestem szczesliwa jak ktos podrzuca cos nowego w tym stylu

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2016-02-02 o 20:25
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:26   #806
floooowers
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Munkaa Pokaż wiadomość
Jeden przewija przy tych offtopach, drugi przy innych, taki urok tego wątku i nikt nie będzie siebie samego karcił za chęć dyskusji. Ile razy jeszcze podniesie się bunt o offtopy? One są, były i będą - jak wspomniane przez Ciebie poglądy. A w offtopach wartościowych rzeczy często cała masa, zarówno w kosmetycznych jak i kulinarnych czy feministycznych.

spokojnie, offtopów nie neguję często wiele z nich wyczytuję. ale ten temat przeszedł samego siebie. niektórzy są tu zacietrzewieni i niemalże siebie obrażają wytykując błędy w czyichś poglądach. stąd tu moje zwrócenie uwagi na sprawę. wszystko ok, ale też trzeba znać granice
Stary 2016-02-02, 20:26   #807
201607250928
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
Nie udzielam się w tym wątku, ale muszę to napisać

Gabrysiu, dzisiaj pierwszy raz oglądałam Twoje odcinki (huehuehue ) na yt i muszę Ci powiedzieć, że jestem zachwycona! Wreszcie jakiś powiew świeżości po Szuszach, Oleśkach i Karolinach Na prawdę, nawet te starsze filmiki z trochę gorszą jakością (np. ten o serii Ziaja manuka) bardzo mi się podobają. Plus oczywiście nie mogę napatrzeć się na Twoje piękne oczy No i taka sympatyczna, pogodna się wydajesz, zero narzekania
Dziękuję Ostatnio coraz więcej osób mi słodzi, chyba zacznę się rumienić :O

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
czego sie wstydzisz takie kanały to moja codziennośc
Widziałaś najnowsze dzieło u dr. Sandry?
201607250928 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:29   #808
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez tuRmaNIA Pokaż wiadomość
Malowanie przez nią ust kojarzy mi się z malowaniem ust przez Urszulę z "Małej Syrenki"
Urszula przynajmniej w konturze się mieściła

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-02, 20:29   #809
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gabrielka92 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ostatnio coraz więcej osób mi słodzi, chyba zacznę się rumienić :O

O, właśnie oglądam Twój filmik z haulem i muszę napisać że wyglądasz prześliczne. Bardzo Ci do twarzy w tej grzywce.
Stary 2016-02-02, 20:30   #810
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:

spokojnie, offtopów nie neguję często wiele z nich wyczytuję. ale ten temat przeszedł samego siebie. niektórzy są tu zacietrzewieni i niemalże siebie obrażają wytykując błędy w czyichś poglądach. stąd tu moje zwrócenie uwagi na sprawę. wszystko ok, ale też trzeba znać granice
W sumie masz rację, zostału przekroczone granice. Chociaż nie wiem, czy poziom ignorancji ma granice? Kwestia sporna. Czy wymądrzanie się w temacie, o którym się nie ma pojęcia jest określone granicami? Może dobrego smaku i tu fakt - przekroczone. Żeby mówić, że jest się człowiekiem z poglądami, trzeba mieć na ich temat jakąś wiedzę.
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości