Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-12, 06:56   #1051
stazysta007
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

ok prosze oto info:

2007 - 10 - 26 - wchodzi w życie i jednocześnie zaczyna obowiązywać ogłoszona
2007-09-25 - "Ustawa z dnia 24 sierpnia 2007 r. o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz o zmianie niektórych innych ustaw"
(Dziennik Ustaw z 25 września 2007 Nr 176 poz. 1243)

Jak już wcześniej pisałem od strony finansowej mamy ustalone zwiększenie zasiłku do 140% wartości obecnego (538,30 brutto) ..czyli 753,62 zł brutto
(edit 05.10.2007: w przypadku staży i przygotowań zawodowych nowy zasiłek będzie wypłacany dla osób skierowanych na staż na wskutek umów zawartych po dniu wejścia ustawy w życie (czyli od 26.10.2007) ).

po prostu glupota jak dla mnie - jak UP nie pojdzie ci na reke to nic sie nie da razy z tym zrobic chyba ...
stazysta007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-12, 07:10   #1052
cheer
Zakorzenienie

Podwyżka o 200 zł to zbyt piękne, by było prawdziwe...dla ludzi, którzy podjęli staż przed wejściem rozporządzenia...
Czy może jest jednak jakaś nadzieja...?
Stary 2007-10-12, 07:59   #1053
smerfeta01
Zakorzenienie

znając życie wszyscy którzy podjęli staż przed tą datą nic nie zrobią
Stary 2007-10-12, 08:34   #1054
cheer
Zakorzenienie

Dokładnie. Jeśli UP ukrywają, bo dla mnie to jest ukrywanie, kiedy nie podaje się tak istotnej informacji, ze dojeżdżającym spoza miasta należy się refundacja kosztów biletu miesięcznego, to tym bardziej nie będą skorzy do tego, by podnieść zasiłek dla wszystkich...
Stary 2007-10-12, 09:57   #1055
stazysta007
Raczkowanie

czy ja wiem - to zalezy od konkretnego UP - bo jesli pracodawca nie robi problemow to UP tez moze pojsc na reke, aczkolwiek trzeba bedzie mocno powalczyc aby to zalatwic, o ile wogole sie uda
Stary 2007-10-12, 21:31   #1056
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shekade Pokaż wiadomość
A stazu zaczac nie bedziesz mogla jesli zarajestrowana nie bedziesz, po prostu przerwa procedury zalatwiania go...

Jesli jest sie juz na stazu to wtedy dopiero terminy nie obowiazuja i nie trzeba na nie chodzic do UP.

W wielkim błedzie jestes- jeśli jesteś na stażu to terminy nadal Cię obowiązują,musisz zgłaszac się na tak zwany "podpis", termin.W trakcie stażu nie jesteś pracownikiem w rozumieniu kodeksu pracy, pracujesz w oparciu o program stażu,a całość jest finansowana ze strony PUP.Tak więc terminy stawiennictwa nadal Cię obowiązują,a obowiązkiem pracodawcy jest umożliwić Ci dotarcie do urzędu i terminowe załatwienie sprawy.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-12, 21:48   #1057
patrinka
Przyczajenie

To rozporządzenie jest chore, przecież stażowe jest a raczej powinno być wypłacane dla wszystkich takie samo, teraz jest ponad 500 i wszystkich dotyczy więc; niech mnie nie wkurzają z tymi przepisami bo to kompletnie chore jest, 18 października idę do PUPy to zapytam jak to z tym będzie
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-12, 22:00   #1058
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrinka Pokaż wiadomość
To rozporządzenie jest chore, przecież stażowe jest a raczej powinno być wypłacane dla wszystkich takie samo, teraz jest ponad 500 i wszystkich dotyczy więc; niech mnie nie wkurzają z tymi przepisami bo to kompletnie chore jest, 18 października idę do PUPy to zapytam jak to z tym będzie
Ale w czym problem? Po pierwsze nie rozporządzenie tylko znowelizowana ustawa, po drugie informuje ono o tym, ze kwota stypendium "stażowego" wzrośnie do 140% podstawowego zasiłku dla bezrobotnych (teraz jest 100%) i zmiana ta bedzie dotyczyła wszystkich, ktorzy pójdą na staż po tym terminie.W szczegółach mogę być niedoinformowana-sprawa jest "świeża",ale dla zainteresowanych mogę się dowiedzieć.
Stary 2007-10-12, 22:05   #1059
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Ja do tej pory nie myślałam o stażu, ale jestem po LO, na studia planuję iść w przyszłym roku. I w związku z tym mam parę pytań:
1. Jeśli pójdę w przyszłym tyg zarejestrować się jako bezrobotna (jej, ale to brzmi ), to kiedy będę mogła zacząć staż?
2. Ile trwa staż? I co, jeśli po kilku miesiącach planowaliby przedłużyć mi staż, a ja bym nie chciała?

Przeglądałam ten wątek, ale muszę przyznać, ze trochę się pogubiłam w jego czytaniu
Nie wiem czy ktoś Ci odp na te pytania,ale wyglada to tak:
Ad.1 Od razu.
Ad.2 Staż minimum może trwać 3 miesiące, maxi 12 miesięcy.Nie musisz sie godzić na przedłużenie-chyba,że są jakieś inne warunki w umowie.
Stary 2007-10-12, 22:08   #1060
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość
odswiezam watek bo mam pytanie .. jak zrezygnowac ze stażu, z powodu studiów? trzeba napisac podanie ?

Teoretycznie podjęcie nauki w trybie dziennym/stacjonarnym nie jest argumentem do przerwania stażu-argumentem wg ustawy jest TYLKO I WYŁĄCZNIE podjecie pracy.
Piszę teoretycznie, bo praktycznie pisze sie pismo do Dyrektora i ...zapada decyzja
Stary 2007-10-12, 22:16   #1061
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Dokładnie. Jeśli UP ukrywają, bo dla mnie to jest ukrywanie, kiedy nie podaje się tak istotnej informacji, ze dojeżdżającym spoza miasta należy się refundacja kosztów biletu miesięcznego, to tym bardziej nie będą skorzy do tego, by podnieść zasiłek dla wszystkich...
Jeśli ustawa mówi wyraźnie KOMU można podnieść kwotę stypendium to co może mieć do tego PUP? Jego wola nie ma nic do tego i uwierz mi, zadaniem urzędu pracy jest realizacja tych zobowiązań zgodnie z ustawą i rozporzadzeniem.Nie ma więc większego znaczenia to czy jest bardziej czy mniej skory.Tak więc jesli mowa jest o wyższym stypendium na stażu bądź przygotowaniu zawodowym,ale tylko dla tych osób,które zostaną objęte tą usługą po wejściu w życie znowelizowanej ustawy to Ci "sprzed" nie mają szans.
Uwagi do ustawodawców proszę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-13, 15:11   #1062
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Ad.2 Staż minimum może trwać 3 miesiące, maxi 12 miesięcy.Nie musisz sie godzić na przedłużenie-chyba,że są jakieś inne warunki w umowie.
Jak rozumiem, długość stażu wybierają z góry... A co jeśli chciałabym wylądować na stażu na góra 6 miesięcy, a oni zaproponują mi dłużej?

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-13, 15:37   #1063
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Jak rozumiem, długość stażu wybierają z góry... A co jeśli chciałabym wylądować na stażu na góra 6 miesięcy, a oni zaproponują mi dłużej?
Myslę, że można porozmawiać
Kierownik działu-----> jak nic się nie wskóra ----------->Dyrektor/ka
Generalnie staż przydzielany jest z reguły na 6 mc.
Stary 2007-10-13, 17:24   #1064
stazysta007
Raczkowanie

no i bylem dzis w UP i oczywiscie babki nawet nie wiedzialy o tym ze wzrasta wynagrodzenie za staz ...
co prawda powiedzialy ze niby pracodawca moze zerwac ze mna umowe i podpisac nowa ale jutro moga powiedziec co innego, dlatego musze sie upewnic u jakiegos dyrektora UP i wtedy bede dzialal
Stary 2007-10-13, 18:03   #1065
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stazysta007 Pokaż wiadomość
no i bylem dzis w UP i oczywiscie babki nawet nie wiedzialy o tym ze wzrasta wynagrodzenie za staz ...
co prawda powiedzialy ze niby pracodawca moze zerwac ze mna umowe i podpisac nowa ale jutro moga powiedziec co innego, dlatego musze sie upewnic u jakiegos dyrektora UP i wtedy bede dzialal

Oj dzis w PUP to nie byłeś, dziś sobota
Choć pewna nie jestem.
Skomentuję to tylko tak: wielką niekompetencją jest nie wiedzieć o takiej zmianie w związku z nowelizacją ustawy-jesli się jest pracownikiem urzędu pracy
Stary 2007-10-13, 23:00   #1066
stazysta007
Raczkowanie

no tak nie dzis tylko wczoraj
ale mniejsza o to - szansa na zalapanie sie na podwyzke jest tylko trzeba bedzie naprawde ostro powalczyc
Stary 2007-10-14, 09:46   #1067
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

Cytat:
u nas na 6 miesięcy kierują w wakacje mogłaś dostać staż nawet od ręki tj pójść zarejestrowac się, a oni coś ci proponowali- było baaardzo mało chętnych. jak to jest teraz nie wiem, no ale warto iść i się zapytac
Stary 2007-10-15, 18:49   #1068
impressive20
Raczkowanie

Pytałam się w urzędzie o tę podwyżkę?powiedzieli że będzie dotyczyć tych którzy obecnie są na stażu..ale ja podejrzewam że oni kłamią...podwyżki będą chyba już ci którzy podpiszą umowę po rozporządzeniu ...w sumie szkoda!!No ale nic nie zrobię...ale to chore,można się załamać
Stary 2007-10-15, 23:30   #1069
wskazówka
Zakorzenienie

Mam pytań kilka, tzn. jestem w urzędzie pracy zarejestrowana od lipca. Ostatnio znalazłam sobie staż, mój obecny dyrektor zwrócił się do PUP o podpisanie umowy. Umowę o staż została podpisana 4 października, wtedy też zaczęłam staż, następnego dnia tj. 5.10 w godzinach pracy dyrektor pozwolił mi wyjść aby dowieźć jeszcze jakiś dokument do PUP. W drodze powrotnej miałam wypadek (na szczęście nie z mojej winy). Mam złamaną rzępkę w kolanie, narazie zwolnienie do 19 listopada (myślę że na tym się nie skończy), i teraz tak:
1. jak powinno być wypisane L4, tam na dole nip PUP czy tam gdzie jestem ubezpieczona (KRUS, z racji tego że studiuję zaocznie ubezpieczenie zostało przy rodzicach)? Czekałam w szpitalu 3 godz i pani z PUP nie potrfiła mi odp na to pyt.
2. czy mogą mnie zwolnić ze stażu, jeśli tak po jakim czasie?
3. czy okres stażu wydłuża się o okres zwolnienia?
4. jest teraz następna osoba na tym stażu, zastępuje mnie, czy możliwe jest abyśmy potem we dwie były w tym miejscu pracy czy może jak ja wróce (o ile nie zwolnią mnie) to tamtą osobę zwolnić?
Nikt u mnie w PUP nie wie, powiedzieli że pierwszy raz mają taką sytuację. W końcu tylko jeden dzień pracowałam

Jeszcze pytanie odnośnie stypendium naukowego z tejże ustawy wyżej wymienionej w postach, art. 55, czy jeśli jestem na stażu mogę ubiegać się o stypendium z racji tego że studiuję zaocznie?
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-16, 07:47   #1070
justynka2o
Raczkowanie

dziewczyny, dostałam sie na staz zaniosłam zaswiadczenie lekarskie do up i tam mi powiedzieli ze jak pozostałe osoby które tez dostały sie na ten sam staz doniosa te zaswiadczenia wtedy zadzwonia do mnie zeby przyjsc i podpisac umowe, ja załatwiłam wszystko w zeszła srode i do dzisiaj nikt nie dzwoni, czy to rzeczywiscie tyle trwa czy moze lepiej jechac do tego up i zapytac?? acha i orginał zaswiadczenia lekarskiego mam zaniesc do miejsca gdzie bede odbywac staz ale dopiero jak zaczne staz czy juz mam go zaniesc?? prosze o szybka odpowiedz z góry dziekuje
Stary 2007-10-16, 16:25   #1071
Brydzia_
Zakorzenienie

hej... czy ktoś wie jaki jest zakres obowiązków przedszkolanki lub pomocy nauczyciela w przedszkolu?
w UP pokazali mi kartke z zakresem obowiązków ale polowa mi wyleciała z głowy (przeczytane na szybko...)

byłabym wdzieczna za odp

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-28, 18:18   #1072
justynka2o
Raczkowanie

jutro ide w koncu na staz, szczerze mowiac mam lekkiego stresa czy w ten pierwszy dzien stazu od razu zagonia mnie do roboty i bede normalnie tam przez 8 godzin ?? jest to staz jako prracownik biurowy i niewiem czy od razu mam sobie wziasc jakis kubek herbate albo kawe , wiem ze to głupie pytanie ale naprawde niewiem a niemam nikogo kto był na stazu
Stary 2007-10-28, 18:34   #1073
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez justynka2o Pokaż wiadomość
jutro ide w koncu na staz, szczerze mowiac mam lekkiego stresa czy w ten pierwszy dzien stazu od razu zagonia mnie do roboty i bede normalnie tam przez 8 godzin ?? jest to staz jako prracownik biurowy i niewiem czy od razu mam sobie wziasc jakis kubek herbate albo kawe , wiem ze to głupie pytanie ale naprawde niewiem a niemam nikogo kto był na stazu
Ja w pierwszy dzien bylam normalnie 8 godzin. Kubka nie bralam ale kanapke tak. Babka tylko tlumaczyla nam co i jak, te wszystkie przepisy bhp a pozniej ok 4 godzin czekalismy na komendanta (mam staz na komendzie) ale u ciebie nie wiem jak bedzie. Lepiej zabierz cos do jedzenia, w pierwszy dzien cos do picia powinni ci zrobic.
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-28, 18:59   #1074
justynka2o
Raczkowanie

o ja tez mam na komendzie
Stary 2007-10-28, 19:35   #1075
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez justynka2o Pokaż wiadomość
o ja tez mam na komendzie
To super Poznasz mase przystojnych policjantow
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-28, 19:58   #1076
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Cytat:
Napisane przez stazysta007 Pokaż wiadomość
ok prosze oto info:

2007 - 10 - 26 - wchodzi w życie i jednocześnie zaczyna obowiązywać ogłoszona
2007-09-25 - "Ustawa z dnia 24 sierpnia 2007 r. o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz o zmianie niektórych innych ustaw"
(Dziennik Ustaw z 25 września 2007 Nr 176 poz. 1243)

Jak już wcześniej pisałem od strony finansowej mamy ustalone zwiększenie zasiłku do 140% wartości obecnego (538,30 brutto) ..czyli 753,62 zł brutto
(edit 05.10.2007: w przypadku staży i przygotowań zawodowych nowy zasiłek będzie wypłacany dla osób skierowanych na staż na wskutek umów zawartych po dniu wejścia ustawy w życie (czyli od 26.10.2007) ).

po prostu glupota jak dla mnie - jak UP nie pojdzie ci na reke to nic sie nie da razy z tym zrobic chyba ...
hmm ja szukam stażu/pracy i mama tzta dzisiaj gadała ze swoją przyjaciółką co w urzedzie pracy pracuje.. i ona powiedziała jej, żebym wstrzymała się do stycznia ze stażem, bo podnoszą stawkę do 750zł. hmm to ja juz nic nei wiem
izuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-28, 20:44   #1077
justynka2o
Raczkowanie

jak byłam w czwartek w urzedzie to facet mowił ze teraz na reke za staz jest 630 albo 650 zł niepamietam dokładnie
Stary 2007-10-28, 21:01   #1078
Jasminne
Raczkowanie

GG do Jasminne

Ja jutro idę sie pytać czy coś mi wyjdzie ze stażem Mogłoby, załapałabym trochę doświadczenia. Dziewczyny, mam pytanie odnośnie wysyłania CV przez internet - dołącza się je w postaci pliku w załączniku czy jak tekst e-maila?? I czy coś jeszcze się pisze, jakieś zwroty grzecznościowe albo coś w tym stylu
Stary 2007-10-28, 21:02   #1079
Madzia87
Zakorzenienie

GG do Madzia87

a wiecie może czy istnieje możliwość przedłużenia stażu, ale w innym miejscu niż dotychczasowe ???
Jack Canfield i Mark Victor Hansen

Madzia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-28, 21:21   #1080
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jasminne Pokaż wiadomość
Ja jutro idę sie pytać czy coś mi wyjdzie ze stażem Mogłoby, załapałabym trochę doświadczenia. Dziewczyny, mam pytanie odnośnie wysyłania CV przez internet - dołącza się je w postaci pliku w załączniku czy jak tekst e-maila?? I czy coś jeszcze się pisze, jakieś zwroty grzecznościowe albo coś w tym stylu

Proponuję załączyć w postaci pliku, a w tresci e-maila napisać coś w stylu: Dzień dobry, w odpowiedzi na ofertę dot (...) przesyłam załączone CV, z powazaniem (...) itp.

Nie wypada nie napisać nic.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości