![]() |
#1051 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
ok prosze oto info:
2007 - 10 - 26 - wchodzi w życie i jednocześnie zaczyna obowiązywać ogłoszona 2007-09-25 - "Ustawa z dnia 24 sierpnia 2007 r. o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz o zmianie niektórych innych ustaw" (Dziennik Ustaw z 25 września 2007 Nr 176 poz. 1243) Jak już wcześniej pisałem od strony finansowej mamy ustalone zwiększenie zasiłku do 140% wartości obecnego (538,30 brutto) ..czyli 753,62 zł brutto (edit 05.10.2007: w przypadku staży i przygotowań zawodowych nowy zasiłek będzie wypłacany dla osób skierowanych na staż na wskutek umów zawartych po dniu wejścia ustawy w życie (czyli od 26.10.2007) ). po prostu glupota jak dla mnie - jak UP nie pojdzie ci na reke to nic sie nie da razy z tym zrobic chyba ... |
![]() ![]() |
![]() |
#1052 |
Zakorzenienie
|
Podwyżka o 200 zł to zbyt piękne, by było prawdziwe...dla ludzi, którzy podjęli staż przed wejściem rozporządzenia...
![]() Czy może jest jednak jakaś nadzieja...?
#1053 |
Zakorzenienie
|
znając życie wszyscy którzy podjęli staż przed tą datą nic nie zrobią
![]()
#1054 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Jeśli UP ukrywają, bo dla mnie to jest ukrywanie, kiedy nie podaje się tak istotnej informacji, ze dojeżdżającym spoza miasta należy się refundacja kosztów biletu miesięcznego, to tym bardziej nie będą skorzy do tego, by podnieść zasiłek dla wszystkich...
#1055 |
Raczkowanie
|
czy ja wiem - to zalezy od konkretnego UP - bo jesli pracodawca nie robi problemow to UP tez moze pojsc na reke, aczkolwiek trzeba bedzie mocno powalczyc aby to zalatwic, o ile wogole sie uda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1056 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W wielkim błedzie jestes- jeśli jesteś na stażu to terminy nadal Cię obowiązują,musisz zgłaszac się na tak zwany "podpis", termin.W trakcie stażu nie jesteś pracownikiem w rozumieniu kodeksu pracy, pracujesz w oparciu o program stażu,a całość jest finansowana ze strony PUP.Tak więc terminy stawiennictwa nadal Cię obowiązują,a obowiązkiem pracodawcy jest umożliwić Ci dotarcie do urzędu i terminowe załatwienie sprawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1057 |
Przyczajenie
|
To rozporządzenie jest chore, przecież stażowe jest a raczej powinno być wypłacane dla wszystkich takie samo, teraz jest ponad 500 i wszystkich dotyczy więc; niech mnie nie wkurzają z tymi przepisami bo to kompletnie chore jest, 18 października idę do PUPy to zapytam jak to z tym będzie
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1058 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1059 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad.1 Od razu. Ad.2 Staż minimum może trwać 3 miesiące, maxi 12 miesięcy.Nie musisz sie godzić na przedłużenie-chyba,że są jakieś inne warunki w umowie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1060 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teoretycznie podjęcie nauki w trybie dziennym/stacjonarnym nie jest argumentem do przerwania stażu-argumentem wg ustawy jest TYLKO I WYŁĄCZNIE podjecie pracy. Piszę teoretycznie, bo praktycznie pisze sie pismo do Dyrektora i ...zapada decyzja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1061 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwagi do ustawodawców proszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1062 |
... choć nie Westwood
|
Jak rozumiem, długość stażu wybierają z góry... A co jeśli chciałabym wylądować na stażu na góra 6 miesięcy, a oni zaproponują mi dłużej?
![]() |
#1063 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kierownik działu-----> jak nic się nie wskóra ----------->Dyrektor/ka Generalnie staż przydzielany jest z reguły na 6 mc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1064 |
Raczkowanie
|
no i bylem dzis w UP i oczywiscie babki nawet nie wiedzialy o tym ze wzrasta wynagrodzenie za staz ...
co prawda powiedzialy ze niby pracodawca moze zerwac ze mna umowe i podpisac nowa ale jutro moga powiedziec co innego, dlatego musze sie upewnic u jakiegos dyrektora UP i wtedy bede dzialal ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1065 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj dzis w PUP to nie byłeś, dziś sobota ![]() Choć pewna nie jestem. Skomentuję to tylko tak: wielką niekompetencją jest nie wiedzieć o takiej zmianie w związku z nowelizacją ustawy-jesli się jest pracownikiem urzędu pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1066 |
Raczkowanie
|
no tak nie dzis tylko wczoraj
![]() ale mniejsza o to - szansa na zalapanie sie na podwyzke jest tylko trzeba bedzie naprawde ostro powalczyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1067 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1068 |
Raczkowanie
|
Pytałam się w urzędzie o tę podwyżkę?powiedzieli że będzie dotyczyć tych którzy obecnie są na stażu..ale ja podejrzewam że oni kłamią...podwyżki będą chyba już ci którzy podpiszą umowę po rozporządzeniu
![]() ![]()
#1069 |
Zakorzenienie
|
Mam pytań kilka, tzn. jestem w urzędzie pracy zarejestrowana od lipca. Ostatnio znalazłam sobie staż, mój obecny dyrektor zwrócił się do PUP o podpisanie umowy. Umowę o staż została podpisana 4 października, wtedy też zaczęłam staż, następnego dnia tj. 5.10 w godzinach pracy dyrektor pozwolił mi wyjść aby dowieźć jeszcze jakiś dokument do PUP. W drodze powrotnej miałam wypadek (na szczęście nie z mojej winy). Mam złamaną rzępkę w kolanie, narazie zwolnienie do 19 listopada (myślę że na tym się nie skończy), i teraz tak:
1. jak powinno być wypisane L4, tam na dole nip PUP czy tam gdzie jestem ubezpieczona (KRUS, z racji tego że studiuję zaocznie ubezpieczenie zostało przy rodzicach)? Czekałam w szpitalu 3 godz i pani z PUP nie potrfiła mi odp na to pyt. 2. czy mogą mnie zwolnić ze stażu, jeśli tak po jakim czasie? 3. czy okres stażu wydłuża się o okres zwolnienia? 4. jest teraz następna osoba na tym stażu, zastępuje mnie, czy możliwe jest abyśmy potem we dwie były w tym miejscu pracy czy może jak ja wróce (o ile nie zwolnią mnie) to tamtą osobę zwolnić? Nikt u mnie w PUP nie wie, powiedzieli że pierwszy raz mają taką sytuację. W końcu tylko jeden dzień pracowałam ![]() Jeszcze pytanie odnośnie stypendium naukowego z tejże ustawy wyżej wymienionej w postach, art. 55, czy jeśli jestem na stażu mogę ubiegać się o stypendium z racji tego że studiuję zaocznie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1070 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, dostałam sie na staz zaniosłam zaswiadczenie lekarskie do up i tam mi powiedzieli ze jak pozostałe osoby które tez dostały sie na ten sam staz doniosa te zaswiadczenia wtedy zadzwonia do mnie zeby przyjsc i podpisac umowe, ja załatwiłam wszystko w zeszła srode i do dzisiaj nikt nie dzwoni, czy to rzeczywiscie tyle trwa czy moze lepiej jechac do tego up i zapytac?? acha i orginał zaswiadczenia lekarskiego mam zaniesc do miejsca gdzie bede odbywac staz ale dopiero jak zaczne staz czy juz mam go zaniesc?? prosze o szybka odpowiedz z góry dziekuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#1071 |
Zakorzenienie
|
hej... czy ktoś wie jaki jest zakres obowiązków przedszkolanki lub pomocy nauczyciela w przedszkolu?
w UP pokazali mi kartke z zakresem obowiązków ale polowa mi wyleciała z głowy (przeczytane na szybko...) byłabym wdzieczna za odp
![]() |
#1072 |
Raczkowanie
|
jutro ide w koncu na staz, szczerze mowiac mam lekkiego stresa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1073 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1074 |
Raczkowanie
|
o ja tez mam na komendzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1075 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1076 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1077 |
Raczkowanie
|
jak byłam w czwartek w urzedzie to facet mowił ze teraz na reke za staz jest 630 albo 650 zł niepamietam dokładnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1078 |
Raczkowanie
|
Ja jutro idę sie pytać czy coś mi wyjdzie ze stażem
![]() ![]()
#1079 |
Zakorzenienie
|
a wiecie może czy istnieje możliwość przedłużenia stażu, ale w innym miejscu niż dotychczasowe ???
#1080 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proponuję załączyć w postaci pliku, a w tresci e-maila napisać coś w stylu: Dzień dobry, w odpowiedzi na ofertę dot (...) przesyłam załączone CV, z powazaniem (...) itp. Nie wypada nie napisać nic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.