|
|
#811 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
'Miłość Peonii' już zaczęłam czytać, styl identyczny jak w przypadku 'Kwiatu Śniegu...' - podobnie prowadzona narracja, przeplatywanie fabuły z rozmyślaniami głównej bohaterki. Podoba mi się, bardzo przyjemnie się ją czyta Cytat:
Wobec tego Nurowska przeskakuje na liście książek do przeczytania na wyższą pozycję. Zobaczymy czy mi się spodoba ![]() Cytat:
Ta emota świetnie oddaje zakupową euforię ![]() Cytat:
Cytat:
A ja dziś wróciłam na Bracką, bo od wczoraj mnie nosiło, że oprócz 'Klary...' nie wzięłam 'Trzynastej damy'... i voila! ![]() (Kiedy ja to wszystko przeczytam?
|
|||||
|
|
|
#812 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pewno przemyśleń związanych z"Magiem" masz wiele i nie wszystkie zalazly sie na forum. Tak chyba często bywa. Piszac "wyczerpujaca" miałam na myśli własnie formułę forum . Jesli chodzi o niskie oceny "Hebanowej wieży" i "Mantissy" -widziałam je, ale nauczylam sie juz, zeby na takie takie oceny patrzec z dużą dozą ostrożnosci. Lepiej samemu przekonac sie, czy faktycznie te ksiazki są nieco słabsze w dorobku pisarza. Może osoby oceniajace nie przepadają za opowiadaniami ,a "Hebanowa wieża" tym własnie jest .Sama wolę powieści , ale nie mowie nie . Żadnej z tych dwu ksiazek nie czytalam , a wiec wszystko przede mną. |
|
|
|
|
#813 |
|
Zadomowienie
|
Zdaje się, że w Księgarni Matras na Rynku jest wystawka z jakimiś książkami Wiśniewskiego, ale nie wiem dokładnie jakimi, bo rzuciłam tylko okiem przechodząc.
|
#814 |
|
Zakorzenienie
|
a ja zapomniałam wczoraj się pochwalić jeszcze jednym nabytkiem
w ramach wymiany barterowej dostałam "salve roma. koci kryminał".prócz tego niespodziewany zastrzyk finansowy skłania mnie do przejrzenia jeszcze raz oferty empiku
|
|
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
ja niestety żadnych zakupów nie poczyniłam ostatnio -dużo wydatków
![]() a tu widziałam nową książkę Cobena - w przyszłym miesiącu coś czuję że moja tłumiona chęć wydania połowy wypłaty na książki będzie musiała w końcu znaleźć ujście ![]() zazdraszczam dziewczyny zakupów |
|
|
|
#816 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() maswerka, dziękuję. Na pewno zobaczę co i jak jak będę tamtędy przechodzić.
|
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
Też ten tytuł skojarzył mi się zaraz z Tobą - teraz wyjątkowo wyczulona jestem na wszystko z kotami w tytule
A tu kolejna rzecz, ale już bardziej jako ciekawostka: http://www.proszynski.pl/Uwaga__Zle_...680-1-16-.html
|
|
|
|
#818 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do emoty, to chodziło mi nie tyle o samą zakupową euforię, co o pratchettowo-zakupową (Choć w przypadku innych książek też, rzecz jasna, byłabym uradowana )Facet ma jutro wysłać książki; mam nadzieję, że dojdą do weekendu ![]() Widzę, że namiętnie kupujesz książki z serii Salsa. Po Mayoral (o której pisałam wcześniej) i "Jesieni patriarchy" Marqueza (o której też gdzieś kiedyś pisałam) wolę się trzymać od tej serii z daleka, ale kusisz, żeby dać jej jednak drugą szansę ![]() Cytat:
![]() Co do reszty to jak najbardziej się zgadzam - trzeba spróbować samemu i mieć nadzieję, że książki zaskoczą nas nie inaczej, jak tylko pozytywnie
|
|
#819 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
)a ja aktualnie skupuję na allegro moje ulubione, zaginione podczas ostatniej przeprowadzki na razie Cortazar "Gra w klasy" i Borges "Księga piasku" |
|
|
|
|
#820 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tych wszystkich, które u mnie widziałaś czytałam na razie 'Kronikę zapowiedzianej śmierci' Marqueza, 'Szkatułkę z kości słoniowej' Somozy i (z serii Lemur) 'Nianię i górę lodową' Ariela Dorfmana. I szalenie mi się one podobały Zresztą ja w ogóle mam słabość do wszystkiego co z zachodnią półkulą związane i uczciwie przyznaję się do ślepej fascynacji wszystkim co (ibero)amerykańskie Jak wrócę do serii Salsa, to na pewno podzielę się kolejnymi wrażeniami ![]() Cytat:
Ja jej poleciłam 'Claire de Lune' La Mure, mam nadzieję, że jej się spodoba ![]() |
||
|
|
|
#821 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() co do Allende - ja tam kocham takie wielowątkowe, rodzinno-klanowe powieści (100 lat samotności przeczytałam z kilka(naście) razy, nawet sobie rozrysowałam kiedyś kto z kim i dlaczego ![]() no mi się podoba straszniście, mam nadzieję, że Tobie też będzie |
|
|
|
|
#822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo mnie do książki zachęciłaś, dziękuję A do mnie właśnie przyszło merlinowe zamówienie - dwa cudeńka i jedna pozycja w ramach uzupełniania biblioteczki o klasyków literatury. Umie ktoś rozciągnąć dobę choćby o 5-6h?
|
|
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie przczytałam posta anahstasii w wątku empikowym i mam zepsuty humor na cały wieczór
|
|
|
|
#824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() właśnie dostałam maila, że moje zamówienie jeszcze sprzed zmian, jest już zrealizowane i w poniedziałek będę mogła książkę odebrać oby i drugie szczęśliwie w moich łapkach skończyło, bo jest w nim więcej książek
Edytowane przez shachownica Czas edycji: 2007-10-05 o 22:00 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#826 |
|
Zakorzenienie
|
Pratchetty nie doszły
A zostały priorytetem w czwartek wysłane.
|
#827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ehh, kochana Poczta Polska Pomyśl za to inaczej, przyjdą w poniedziałek... Czy możesz sobie wyobrazić lepszy początek tygodnia?
|
|
|
|
|
#828 |
|
Wtajemniczenie
|
Na ksiazki wydaje malo...
jak cos kupuje to jest to cos z dziedziny psychologii ostatnio tylko sporo wydalam na kilka ksiazek potrzebnych mi do prawka
"Najlepsza miłość to ta,która budzi duszę... Pcha nas ku lepszemu... Rozpala w sercach ogień a w duszy sieje spokój..." https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=16429349 Atmosphere,Bershka,Stradi varius,Pimkie,Reserved i inne...zapraszam ![]() !14 stycznia dokładka! !odpisuj u mnie! |
|
|
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
Cicho tutaj, więc wypada coś napisać
Kupiłam wreszcie "Miłość Peonii" ![]() I załapaliśmy się dziś z TŻtem w księgarni ŚK na "dzień chiński". Rozwiązaliśmy śmiesznie łatwą krzyżówkę i w nagrodę mogliśmy sobie wybrać książkę (niestety nie ze wszystkich, które mają na stanie ). Wybrałam "Moje pierwsze samobójstwo" Pilcha (poza tym zostały same poradniki - byliśmy tam dość późno i książki zostały niestety przebrane).
|
#831 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj kupiłam Dżumę w Breslau Marka Krajewskiego. Autor znowu cofa się w czasie do lat 20 XX w.(ostatnia to Festung Breslau, a więc koniec II wojny światowej).
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, no tak
Ale już doszły i zadomawiają się u Ciebie na półce z resztą ksiązek? ![]() Ostatnio byłam tak zalatana, że zupełnie czasu na wizażowanie nie miałam, ale... przeczytałam Lisę See. Recenzja jutro wieczorem. Ale dziś powiem jedno: zakochałam się ![]() I przy okazji moje ostatnie nabytki, tak mnie same nogi poniosły do ŚK i... cóż innego było zrobić
|
|
|
|
#833 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zaobserwowałam, że sześć Pratchettów wygląda o wiele ładniej na półce niż cztery A np. dziesięć to już w ogóle musi wyglądać fenomenalnie ![]() Cytat:
![]() Na recenzję oczywiście czekam, ale jeśli będą tam spoilery, to daj znać przed zamieszczeniem, dobrze? (Edit: Chociaż w sumie nie masz skłonności do pisania spoilerów )Cytat:
Edytowane przez Germini Czas edycji: 2007-10-13 o 15:41 |
|||
|
|
|
#834 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja właśnie czekam na przesyłkę z allegro... myślałam, że będzie w tym tygodniu ale niestety jeszcze sobie poczekam
|
|
|
|
#835 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale tym razem wyszedł mi klasyczny spoiler A oto czemu...Pierwsza część książki stanowiła dla mnie deja vu - drugi 'Kwiat Śniegu...', język już nie był taki magiczny, bo znany, wydarzenia w miarę przewidywalne, myśli bohaterki... też już gdzieś się pojawiły. Słowem, przyjemnie się czytało, ale liczyłam na coś oryginalniejszego. Ale końcówka części pierwszej mnie zupełnie rozbroiła swoją nieprzewidywalnością. Tj. oczywiście już czytając wiedziałam dokąd to wszystko zmierza, ale dopiero przeczytanie o tym co się stało, podziałało na mnie jak kubeł zimnej wody. I w tym momencie wpadłam, kolejne dwie części pochłonęłam migiem, z niekłamanym zachwytem. W recenzji napisałam przez to o tym co później pojawia się w tekście, dlatego zdecydowanie jej nie czytaj przed ukończeniem lektury ![]() Lisa See ponoć wydała 6 książek. My znamy już dwie. A gdzie 4 pozostałe? ![]() I w ogóle, w którym miejscu jesteś i jak Ci się podoba? ;> Nieee... jeszcze mogą mi się na coś przydać Cytat:
![]() |
|||
|
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
Zakupy ze Świata Książki:
|
|
#837 |
|
Wtajemniczenie
|
Wszystkie po 1zł
Książki ze Świata Książki Geras Adele- Mroczne Sekrety Link Charlotte-DOM SIÓSTR Margolin Philip- ADWOKAT Roberts - NOC NA BAGNACH LUIZJANY Jakiś romans Cabot Patricia- AMAZONKA I jedna przygodowa Rees Celia-SPADKOBIERCZYNI Nie są to nowości, ale sądzę, że się opłącało
|
|
|
|
#838 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli lubisz klasyczne kryminały z sielskiego brytyjskiego podwórka to polecam książki Caroline Graham. Ja właśnie pochłaniam najnowszą (ostatnią przetłumaczoną na język polski) pt. 'Duch w machinie'. I na razie wygląda na to, że mam do czynienia najlepszą z całej serii ![]() Cytat:
To dopiero czeka Cię literacka uczta
|
||
|
|
|
#839 |
|
Zakorzenienie
|
ja się zaopatrzyłam dziś w "śmierć czerwonej bohaterki", czekam na przesyłkę z allegro z trzema pozycjami
)z tego co pamiętam, na amazonie pozostałe książki lisy see są w kategorii kryminał
|
|
|
|
#840 |
|
Rozeznanie
|
Moim ostanim nabytkiem jest I tom trylogii "Rycerze czerni i bieli " J.Whyte`a. Ksiażki jeszcze nie czytałam, bo wolałabym miec calość .(kiedy to bedzie?) Pierwszy tom - idac za opisem na okładce- traktuje o poczatkach templariuszy.Bohaterem jest Hugon de Payns , ktory zostaje rycerzem świątyni, by strzec pielgrzymów, ale Zakon ma inne wobec niego plany.
Z notki dowiedziałam sie,że autor zdobyl uznanie serią, której kanwę stanowią legedny arturiańskei.Mogę tylko ubolewać,że nie zostaly przetłumaczone. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:42.

'Miłość Peonii' już zaczęłam czytać, styl identyczny jak w przypadku 'Kwiatu Śniegu...' - podobnie prowadzona narracja, przeplatywanie fabuły z rozmyślaniami głównej bohaterki. Podoba mi się, bardzo przyjemnie się ją czyta

No ale trzeba takie rzeczy samemu sprawdzić, choć boję się, że te książki faktycznie są kiepskie i że zmienią na gorsze moje zdanie o pisarzu.
Nie wiedziałam, że Wiśniewski wydaje nową książkę.. Szkoda tylko, że już nie prowadzimy współpracy z W. Literackim.
Nie wiesz może, czy ta książka jest już w księgarniach? Muszę ją mieć!