Dotrwałyśmy do końca - oczekujemy na brzdąca! Mamusie styczniowe cz.11 - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-08, 20:03   #1381
tygrysek83
Zadomowienie

Dot.: Dotrwałyśmy do końca - oczekujemy na brzdąca! Mamusie styczniowe cz.11

Hej, dawno mnie nie było ale zakręcony okres był. Siedzenie samej z dwójką potrafi wykończyć.

Widzę że przewija się temat chrzcin. Ja polecam obiad w restauracji. I tak jest mega stres z całym ubieraniem, ogarnianiem. Jakby do tego doszło mi sprzątanie przed i po, gotowanie itd to bym w łeb sobie strzeliła. My zapewne będziemy robić w wakacje jak siostra męża do PL przyjedzie.

Co do kładzenia spać to my staramy się zrobić wieczorny rytuał jak przy starszej. Kąpiel, jedzonko i do rożka. Wszystko tak żeby od 20-21 mieć czas dla siebie.

Mam wrażenie że dziecko mi urosło. Przestała się w ciuszki mieścić.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 20:16   #1382
viki1988
Zakorzenienie

Dziewczyny jak kładziecie dzieciaki o tej 21 to o której wstają? xd my się staramy jakoś kłaść ale na razie różnie to wychodzi, jeszcze chyba dzieć trochę za mały zeby taką konkretną rutynę wprowadzić (11 dni)?
Stary 2016-02-08, 20:27   #1383
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Buhahaha ja ostatnio stwierdziłam ze już wiem czemu rodzice wiecznie opowiadają jakieś żenujące historyjki o swoich dzieciach z ich dzieciństwa - bo jak dziecior Ci sie wydziera codziennie wieczorem przez pierwszy okres życia to musisz się jakoś odegrać

Dokładnie

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
w ogóle kładziecie dzieci spac o konkretnej godzinie? W sensie robicie "noc" i do spania?

Bo ja daję młodemu raczej dowolność, ale tak do 22 zgaszam światło Kuba mi lepiej śpi w nocy jak idzie "nocnie" spać koło 22 niż o 19

Ale moja Mama mowila, ze ja z siostra tez nie mialam pory spania ustalonej, chodzilysmy spacz rodzicami wlasciwie i nie stanowilo to problemu

Ja koło 19:30 szykuję kąpiel, trochę się popluskamy, pomasujemy i po 20 jest jedzonko no i z reguły między 21, a 22 usypia Też podchodzę do tego trochę egoistycznie tak jak któraś pisała, żeby mieć jeszcze kawałek wieczoru dla siebie. Teraz co prawda jak on usypia to ja biegnę pod prysznic i też się kładę, ale jak już zacznie dłużej spać w nocy i nie będę w głowie ciągle przeliczać za ile się obudzi to coś tam jeszcze będę mogła porobić

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Dziewczyny jak kładziecie dzieciaki o tej 21 to o której wstają? xd my się staramy jakoś kłaść ale na razie różnie to wychodzi, jeszcze chyba dzieć trochę za mały zeby taką konkretną rutynę wprowadzić (11 dni)?

Ostatnio mi zaczął przesypiać od 21 do 1:30-2, ale to od niedawna. Czasem się przebudzi, np tak jak wczoraj o północy ale to go przytuliłam chwilę i poszedł spać dalej. Mój ma 5 tygodni i dopiero od niedawna to kładzenie spać zaczęło nabierać sensu i jako tako funkcjonować.

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 20:28   #1384
czarnulax
Zakorzenienie

My się staramy by tak 21-22 już jej zrobić nocke.
Stary 2016-02-08, 20:32   #1385
niepozorna
Zakorzenienie

Ja mówię, że włączamy wtedy "tryb nocny" Gasimy światło, jesteśmy cicho no i staram się wieczorem i w nocy nie mówić do niego.

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 20:36   #1386
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
My mamy włączone u tz na koncie regularne oszczędzanie i jest to dla małego ale musimy jakieś oszczędnościowe otworzyć specjalnie tylko gdzie będzie najlepiej

Przebudzil się jak wychodzilismy ze szpitala, bo go pani oglądała. Ale ledwo poczuł powietrze na zewnątrz to odleciał i dał nawet mamie normalny obiad zjeść. Potem pocycalismy, poprzytulalismy się wszyscy, a ja się drzemlam z młodym i teraz śpi odłożony w łóżeczku A tz chodzi i co chwile patrzy czy oddycha

Jakaś strasznie zmęczona jestem
Super że już w domku jesteście

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
Jerzyczka o 19 jest kapiel, pozniej cyc w lozku i tak juz staram sie go przyzwyczajac. Zwykle i tak zasypia ok 22.
U nas podobnie, aczkolwiek Mały ma zazwyczaj w nosie spanie o tej porze i często schodzi nam nawet do północy ale liczę że jak go będziemy powoli przyzwyczajać że po tej 20 jest już "noc" to się w końcu trochę nauczy a my będziemy mieć kawałek wieczoru dla siebie

My już po warsztatach z chustowania ponad 4 godziny nam zeszło ale spodobalo nam sie, Konradek też nie protestował więc planujemy motac nawet chuste od razu kupiliśmy bo babka miała do sprzedania taniej niż w necie. Jak będę przy kompie to Wam pokaże jaką

Najpierw przez 3 godziny cwiczylismy na lalkach i Konradek wtedy slicznie spał, dopiero na koniec na nim, jak już się obudził

Ale żałuję że umówiłam się na dzis bo jednak po tej glukozie byłam dość zmęczona a trochę trzeba było się namachac przy tym
No ale mamy filmiki nagrane jak motamy więc będziemy ćwiczyć

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 20:40   #1387
lune1992
Zadomowienie

Mój własnie po kąpieli śpi. Dzis miał dzień extra marudy plus cały czas chciał spać. Byłam z nim na zakupach tzn maz z nim siedzial w aucie, on spal a ja pobuszowałam.
Mojego chce przyzwyczaic zeby spał o tej 21 bo my 22,23 kładziemy sie zazwyczaj ale małemu narazie sie włącza tryb nocny około 24.Spi tak do 9 z przerwami na karmienie oczywiscie.

Co do chrzcin nie mam pojecia co robic i kogo zaprosic

Ewula tez sie nad tym zastanawiałam. Wydaje mi sie zeby kupic poprostu kolejne Windi, aby był zbyt tego.
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 20:41   #1388
mojakaren
Zakorzenienie

Co do spania na klacie to Mlody nie zawsze to lubi trzeba wyczuc momemt kiedy mozna go tak umoscic

Jerzyczka my mamy mniej więcej stala pore kapieli cycania i snu. Jest to kolo 21 czasem troszkę wcześniej czasem później. Dziś juz np. po kapieli właśnie sie cycamy. Ta stała pora wczesna to tez ze wzgledu na mnie - moge chwile poczytac lub zasnac wcześniej jak jestem padnieta, albo jak Mlody niegrzeczny to TZ sie nim zajmuje a ja sie przespie do następnego karmienia . dobry system
Oooo to widze podobnie jak Malwi

Kinga ja mam mate canpol babies i tez ma zdjeciu wyglada na masywna stabilna a w rzeczywistości taka jakas lelawa...no ale to prezent był wiec nie wybrzydzam

Hahaha niepozorna jak w nocy nawet nie musze sie starac zeby nie mówić - jestek tak zaspana ze usta tylko do ziewania otwieram haha jedyne co do Mlodego mowie to ciiiiii jak wyje przy zmianie pieluchy

Ewusia ale fajnie ze temat chust macie juz ogarniety

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 20:49   #1389
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Ja mówię, że włączamy wtedy "tryb nocny" Gasimy światło, jesteśmy cicho no i staram się wieczorem i w nocy nie mówić do niego.
To to ja tez! Zakaz mowienia w nocy

Taty nie ma do czwartku
Wiec pocycalismy mlody spi..toja tez mowie dobranoc )
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 20:55   #1390
kamilka
Zadomowienie

MALWI u nas to regularnie tak wyglada ostatnio wpadł na pomysł ze trzeba wstawać rano wcześniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 21:07   #1391
bigcoffee
Raczkowanie

U Nas ok 19:00 - 20:00 kompanie,potem cyc i spać. Po kompieli młody ma zazwyczaj najdłuższy sen ok 3 - 3,5h więc ja się spokojnie ogarniam i mamy czas z TZ dla siebie. Ewentualnie idę wcześniej spać bo potem młody budzi się co 1,5h więc to jedyną szansa do spania.
bigcoffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 21:13   #1392
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Młody chodzi spać z nami, czyli ok. 23-24
U nas niestety to samo, chciałbym żeby wcześniej chodziła spać, ale na razie najłatwiej nam razem się kłaść...
Za jakiś czas będę to organizować, ale chyba przez te pierwsze 3 mce to jej jeszcze pozwolę na to. Takie małe dziecko i tak nie odróżnia nocy od dnia.

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja w sumie nie wiem na czym polega 'kładzenie spać' takiego dziecka, które i tak dużo śpi

No bo teraz młody obudzi się koło 19, nakarmię go i koło 21 go wykąpiemy. No i położę go spać, bo on i tak będzie spał i tak. Ale ostatni cyc przed spaniem wypada właśnie ok. 23-24 i wtedy my idziemy spać.
Ano właśnie...

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 21:20   #1393
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ja wprowadzilam już trochę jak w szpitalu. Kolo 19 zazwyczaj się budzi więc daję jednego cycka. Poje, przysnie albo i nie i kładę go. Zazwyczaj się budzi więc leżę i gadam do niego, tż dziś z nim się bawił. I po 20 w szpitalu była kąpiel i tak go wykapalismy dzisiaj. Drugi cycek i spi i przy dobrych wiatrach do 12 będzie spał. I w nocy też nie gadam do niego, nie włączam dużego światla i nuce aaa kotki dwa albo ciiiiiii... I mam nadzieję że będziemy się tego mniej więcej trzymać
Pierwsze kąpanie taty za nami bal się strasznie ale dał radę! A małemu się podobało, nie plakal ani nic

Też idę spać miłej nocki wszystkim
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 21:32   #1394
lune1992
Zadomowienie

Czy on faktycznie tak siedzi 9:30 godz suszy?

https://www.youtube.com/watch?v=SaB1qpYlVtU
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 21:45   #1395
kamilka
Zadomowienie

Hehe maja ludzie pomysły...

Stary 2016-02-08, 21:47   #1396
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
My wstajemy ok. 7.30, moj zoladek wola "jeeeeeesc" Mlody zwykle sie powoli wybudza, wiec ja sobie robie zupe mleczna. Chwile mi przestygnie, w tym czasie Wojtusia podkarmie, ten pierwszy glod zabije, zmienie pampka i ja sie biore do jedzenia. Tak mamy ustalony rytual poranka :-D

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość
MALWI u nas to regularnie tak wyglada ostatnio wpadł na pomysł ze trzeba wstawać rano wcześniej

Hehe teraz ma na rano musialby chyba wstawac przed 4 chyba z przytulaniem bedziemy musieli poczekac, az Mlody zacznie przesypiac nocki

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
U nas niestety to samo, chciałbym żeby wcześniej chodziła spać, ale na razie najłatwiej nam razem się kłaść...
Za jakiś czas będę to organizować, ale chyba przez te pierwsze 3 mce to jej jeszcze pozwolę na to. Takie małe dziecko i tak nie odróżnia nocy od dnia.

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Ano właśnie...
No nie wiem czy nie odroznia, mimo ze czasami daje mi popalic w nocy, to wie, ze to jest noc. Ja nie zapalam swiatla, tv tez jest wylaczony (przy zasypianiu tez nie wlaczam), ja do niego nie gadam, w dzien jednak zdarza mi sie przeciagac mu okresy aktywnosci, zazwyczaj przed kapaniem tak jest, zeby pozniej spal. Tak mniej wiecej od 17.30-18.00 juz mu nie daje spac. Duzo gadam do niego, prowokuje, zeby sie ruszal. Poza tym w dzien jednak cicho to sie nie zachowuje, bo to pies zaszczeka, my z tz normalnie rozmawiamy, jak cos spadnie to trudno, najwyzej sie obudzi. To tak w skrocie, jestem matka terrorystka, w koncu ucze sie od najlepszego

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 21:48   #1397
kamilka
Zadomowienie

W temacie pozostawiania dziecka pod opieka- tudzież bez ...
https://youtu.be/Kua7dt_hd3k

Stary 2016-02-08, 22:01   #1398
Casaa
Zakorzenienie

Niepozorna, ta zabawka na pałąku jest z mamas&papas, zamawialam z aliexpres fajna jest

Jerzyczka, moj tez chodzi spac kolo polnocy

Kinga, ktira mate wzielas? Ja dzis na odjazd dostalam fp rainforest ale jeszcze jej nie rozpakowalam...

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 22:06   #1399
kinga1701
Zakorzenienie

Casaa chyba tak się nazywa z żyrafa. Tak to fajna jest te zabawki fajne, gra ładnie i te motylki mrygaja. Tylko myślałam że jakaś sztywniejsza i grubsza jest. Nie mam porównania z innymi, może wszystkie takie są.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 22:09   #1400
kasia01987
Wtajemniczenie

Cytat:

HA HA super;d
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 22:13   #1401
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Kamilka czaaaad. "ach spij bachorze, jak nie zasniesz, bedziesz spal na dworze"

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Dobra ja uciekam, dobranoc. Spokojnej nocki dziewczynki

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 22:14   #1402
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:

Obejrzałam dobre,widzicie nie tylko my wymyslamy
Stary 2016-02-08, 22:25   #1403
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Ktoś pytał o wrażliwość sutkow, to ja tak mam cały czas. W domu jak nie mam biustonosza to noszę obcisłe bokserki pod koszulą rozpinaną. A teraz kupiłam sobie dwie takie koszulki z h&m do karmienia, i one też są fajne i nie ocierają się o sutki a można nawet wkładki laktacyjne włożyć.

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

No dobra, ale to niech mi ktoś powie - jak wykąpiecie np ok 19, potem karmienie i usypianie, to co - to te dzieci naprawdę usypiają? I ile śpią, do następnego karmienia?
Bo u mnie to nie ma reguly, nawet jeśli nakarmię i uśpię to niestety jest duża szansa że mi się dziecko za 15 minut obudzi, jak odłożę do łóżeczka czy gdzieś tam. I znowu usypianie? I tak do skutku albo do następnego karmienia? Jakoś nie mam pojęcia jak to zorganizować...

Stary 2016-02-08, 22:26   #1404
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Ktoś pytał o wrażliwość sutkow, to ja tak mam cały czas. W domu jak nie mam biustonosza to noszę obcisłe bokserki pod koszulą rozpinaną. A teraz kupiłam sobie dwie takie koszulki z h&m do karmienia, i one też są fajne i nie ocierają się o sutki a można nawet wkładki laktacyjne włożyć.
Te co mają odpinane ramiączka? Właśnie zastanawiam się nad nimi
Stary 2016-02-08, 22:38   #1405
ahnessy
Rozeznanie

Cytat:
ja wprowadzam od 4 dni, do tej pory kapałam o różnych porach - nawet o 23
a teraz po pobudce w okolicach 19/20 się kapiemy, cycamy i idziemy spać przy zgaszonym świetle lub lampce nocnej, młoda śpi lepiej w nocy. A jesli chodzi o budzenie to różnie bywa, jak zgłodnieje to sie budzi ale zazwyczaj karmienie jest co 3 godziny
Ewusia długo wam zeszło, kciuki za ćwiczenia i oby sie wam dobrze nosiło
Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Ahnessy 4 razy, pozniej placis za zmiane.

My w ogóle nie wyrandujemy.
a to sporo, dzieki za inf.
tylko z drugiej strony to też taka zmiana w ciemno... na razie chyba zostanę i zobacze jak sie współpraca z dr rozwinie
Jerzyczka a wy czemu zmieniliście przychodnie?
Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
Zazdro
mój nie znosi tej pozycji
moja też nie chciałam wczoraj pokangurkowac i

ja własnie wróciłam z zakupów, dobrze ze sklep na osiedlu do 22 ale jestem w szoku - półki puste, wszystko wykupione musze sie jakos lepiej zorganizowac ale jak juz rusze na spacer to zawsze po drodze mozna wstapic do sklepu
ahnessy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 22:45   #1406
kinga1701
Zakorzenienie

Szymek tez je ok 20 i idzie spać ale tylko na godzinę. Później kapiemy, tabletka i ok 22 jemy juz w sypialni po cichu tylko z ciemną lampką i śpi. A jak wy o 19 czy 20 usypiacie to ile wam śpi?
Stary 2016-02-08, 22:51   #1407
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Te co mają odpinane ramiączka? Właśnie zastanawiam się nad nimi
Tak. Dla mnie mega wygodne. Mają gumkę pod biustem i trochę go trzymają. No i nie drażnią tych sutków biednych.

Edytowane przez ruda3d
Czas edycji: 2016-02-08 o 22:53
Stary 2016-02-08, 22:51   #1408
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Szymek tez je ok 20 i idzie spać ale tylko na godzinę. Później kapiemy, tabletka i ok 22 jemy juz w sypialni po cichu tylko z ciemną lampką i śpi. A jak wy o 19 czy 20 usypiacie to ile wam śpi?

U mnie rożnie, ale zazwyczaj jest to najdłuższe spanie. Rekord to 6h. Zazwyczaj koło 4h.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-08, 23:04   #1409
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

A któraś z Was przy takiej wieczornej rutynie kładzie dziecko w swoim pokoju i zostawia, czy tylko mamy tu przypadki kładzenia w sypialniach? I spicie też od razu?

Stary 2016-02-08, 23:07   #1410
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
A któraś z Was przy takiej wieczornej rutynie kładzie dziecko w swoim pokoju i zostawia, czy tylko mamy tu przypadki kładzenia w sypialniach? I spicie też od razu?
Jak śpi o 20 to w salonie, a jak już" kładziemy spać " ok 22 zaczynamy jesc, to w sypialni i my też już idziemy spać, albo mąż tylko, a ja coś jeszcze ogarniam.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości