Wrześniówki 2016 <3 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-15, 11:56   #3991
Optymistka26
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 &amp;amp;lt;3

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
A no tak, procedury w samych krajach mogą być inne. Za 2 tyg mam pierwsze spotkanie w szpitalu z położna to zapytam o to jak jest u mnie.
oficjalne procedury a to co sie dzieje na porodowce to czasem dwie rozne rzeczy ale dobrze pozyskac info u samego zrodla

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość
I jeszcze a propos wierzgania kopytkami - kiedy moja mama była w 8 miesiącu ze mną, zaczynałam wściekle kopać kiedy słyszałam niskie, wibrujące dźwięki (jak organy w kościele) - miałam być Pawłem i zostać światowej sławy piłkarzem. Cóż
Lubisz piłkę nożną?

Nam na kazdym usg rozni lekarze mowili inna płeć. Az kolo 25tc ordynator powiedzial ze to dziewczynka na 100%. Jak sie pomyli to sam wezmie i wychowa Oj miałby teraz syna ale nie oddam

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 11:56   #3992
kind_of_blue
Przyczajenie

Dot.: Wrześniówki 2016 <3

Cześć dziewczyny, chciałabym dołączyć jeśli nie jest za późno. Podczytuje i trzymam kciuki za wszystkie

Do tej pory siedziałam w pracy cały czas i padałam na twarz po pracy(w pracy czasem też :P), teraz dostałam tygodniowe zwolnienie żeby poogarniać badania i się wyspać. I na razie zamiast ogarniania czegokolwiek wyleguję się pod kocem z herbatą

Męczy mnie wszystko jak przebiegnięcie maratonu, robię się coraz bardziej słoniowata i korci mnie, żeby uciec na zwolnienie już do końca ciąży. Może mi przejdzie gdy się wyśpię.
kind_of_blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 11:57   #3993
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
oficjalne procedury a to co sie dzieje na porodowce to czasem dwie rozne rzeczy ale dobrze pozyskac info u samego zrodla
No masz rację
ja tylko liczę że ten wysoki współczynnik przezywalnosci niemowląt w ie z czegoś się jednak bierze i ze maja sensowną opiekę i procedury. Taka mam nadzieję.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 11:57   #3994
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
A no tak, procedury w samych krajach mogą być inne. Za 2 tyg mam pierwsze spotkanie w szpitalu z położna to zapytam o to jak jest u mnie.
To niezależne od kraju, ale też i od szpitala. Wiem, że w Polsce na szczęście nie wszędzie nacina się dla zasady - bardzo bym chciała tego uniknąć, no ale wiadomo, że wszystko wyjdzie w praniu
Mnie w porodzie i tak najbardziej przeraża wbity wenflon
Stary 2016-02-15, 11:58   #3995
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

Cytat:
Napisane przez kind_of_blue Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, chciałabym dołączyć jeśli nie jest za późno. Podczytuje i trzymam kciuki za wszystkie

Do tej pory siedziałam w pracy cały czas i padałam na twarz po pracy(w pracy czasem też :P), teraz dostałam tygodniowe zwolnienie żeby poogarniać badania i się wyspać. I na razie zamiast ogarniania czegokolwiek wyleguję się pod kocem z herbatą

Męczy mnie wszystko jak przebiegnięcie maratonu, robię się coraz bardziej słoniowata i korci mnie, żeby uciec na zwolnienie już do końca ciąży. Może mi przejdzie gdy się wyśpię.
hej
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 11:59   #3996
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:

Do tej pory siedziałam w pracy cały czas i padałam na twarz po pracy(w pracy czasem też ), teraz dostałam tygodniowe zwolnienie żeby poogarniać badania i się wyspać. I na razie zamiast ogarniania czegokolwiek wyleguję się pod kocem z herbatą

Witaj
Stary 2016-02-15, 12:04   #3997
gr8ania
Moderator

Cytat:

Hej

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 12:05   #3998
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:

witaj, napisz cos wiecej, kiedy masz TP, czy to pierwsza ciaza...
Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
To niezależne od kraju, ale też i od szpitala. Wiem, że w Polsce na szczęście nie wszędzie nacina się dla zasady - bardzo bym chciała tego uniknąć, no ale wiadomo, że wszystko wyjdzie w praniu
Przezyjemy wenflony tez Ja sie bardziej boje wrednej położnej niż porodu

Stary 2016-02-15, 12:10   #3999
monique_05
Raczkowanie

Cytat:
Ja byłam póki co u trzech lekarzy i położnej i wszyscy liczyli zaczete tygodnie, a nie skończone
U mnie liczą wszyscy skończone, i moja gin, położna i jak byłam w szpitalu to też tak liczyli. Teraz mam zrobić pappa w 13 tyg to też wyznaczono, że to tydz od 13t0d do 13t6d.
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:10   #4000
asiaczek87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chrupa Pokaż wiadomość
Co prawda dalej jestem słabizna. Myślałam, że może mi się uda w tym tygodniu pójść wreszcie do pracy, ale ja w pracy muszę być wydajna - jak mam przychodzić, żeby zdychać, to tylko będę zawadzać. Jak rodzina to usłyszała to kazała mi się stuknąć w głowę. Że jak ja chcę do pracy jak tak źle wyglądam? Mąż opierniczył, że teraz muszę przyhamować swoje ambicje, bo to nie o mnie już tylko chodzi...
Ech, ciężkie miałam przemyślenia... Zawsze sobie myślałam, że kto jak kto, ale ja to będę pracować w ciąży, bez problemu. Bez sensu nie będę uciekać na L4. Już kilka razy z gorączką operowałam i dawałam radę, bo ja z tych co się nie lubią użalać nad sobą. Co prawda leczyłam przeziębienia po 3 tygodnie zamiast 3 dni, no ale "JA nie dam rady??". Robię tylko sobie i szefowi złudną nadzieję, że już zaraz wracam, przyjdę i go odciążę. Jak ja w ogóle mogę uważać, że nadaję się do pracy, jak uznaję za sukces, że udało mi się za jednym zamachem wziąć prysznic na stojąco, uczesać i złożyć pranie - po czym padłam jak po całodziennej harówce w kopalni? No to chyba nie tędy droga :/
Ja też chodze całymi dniami zmęczona. Wykąpałam się, najadłam i najchętniej położyłabym się
A gdzie tu pisać prace na studia podyplomowe, robić zdalnie do biura...

1.08.2015

Edytowane przez asiaczek87
Czas edycji: 2016-02-15 o 12:14
asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:12   #4001
aisot
Rozeznanie

Cytat:
witaj, napisz cos wiecej, kiedy masz TP, czy to pierwsza ciaza...

Przezyjemy wenflony tez Ja sie bardziej boje wrednej położnej niż porodu

Ja mam jakaś schizmę ze beda wredni i beda naciskać na brzuch i nie natna mnie tylko pęknę :| to juz koszmar...
aisot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:16   #4002
asiaczek87
Zakorzenienie

Wenflony są feeee
Dostałam raz silnego bólu, gdyż zrobiła mi się większa torbiel na jajniku.
Pojechałam na IP na Polną do Poznania. Myślałam puszczą mnie do domu po dostaniu leków. Zostawili mnie na obserwacji. Podczas zakładania wenflonu mało nie zjechałam z krzesła..... brrrr

1.08.2015

asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:16   #4003
monique_05
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aisot Pokaż wiadomość
Ja mam jakaś schizmę ze beda wredni i beda naciskać na brzuch i nie natna mnie tylko pęknę :| to juz koszmar...
Podobno lepiej jest gdy krocze pęknie, bo dzieje się to w najcieńszych miejscach, co później szybciej się goi
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:16   #4004
weselna01
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 &lt;3

Cytat:
Jak ja zazdroszczę wam dziewczyny że macie energię na spacery i ćwiczenia. Mi wystarcza energii na pojechanie do pracy na 8h, zrobienie czegoś do jedzenia w domu, i w okolicy godziny 8 jestem już polprzytomna. Udało mi się kilka dni iść na spacer, ale to były te moje najlepsze dni.
Mam nadzieje ze od 2 trymestru wszystko się zmieni bo ja tyle siedzę za biurkiem (i od tylu lat) że na poważnie obawiam się tego braku ruchu. No i ostatnio daje mi w kość astma, która się u mnie objawiła rok temu. Jak mam zły dzień to chodzenie po schodach w stanie zmęczenia już całkiem mnie dobija. A jak jest normalnie to nawet tego nie czuję.
Na mnie się nie oglądaj. Ja mam pracę w połowie mobilną w połowie gabinetową, czasem robię warsztaty. Także pracuję kiedy chcę i jak chcę. Poza tym prowadzę dom. Dlatego mogę sobie gospodarować czasem.
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:16   #4005
LiliowaGwiazdka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miczka84 Pokaż wiadomość
[/COLOR]któraś ma termin na 20.09?[COLOR="Silver"]:
Ja na 19.09. Moze urodzisz dzien wczesniej albo ja dzien pozniej :P
LiliowaGwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:18   #4006
Polta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez miczka84 Pokaż wiadomość
[/COLOR]któraś ma termin na 20.09?[COLOR="Silver"]
Chwilowo ja
Polta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:35   #4007
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Bedzie dobrze, zobaczysz polozna mi mowila ze widac kiedy skora chce zaczac pekac i wtedy nacinaja, a tak to staraja sie oszczedzic tego kobietom
Oficjalnie w szpitalach nie cisna juz brzucha istnieja np próżniociągi i takie tam inne rzeczy, albo cesarki

Stary 2016-02-15, 12:45   #4008
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek87 Pokaż wiadomość
Wenflony są feeee
Dostałam raz silnego bólu, gdyż zrobiła mi się większa torbiel na jajniku.
Pojechałam na IP na Polną do Poznania. Myślałam puszczą mnie do domu po dostaniu leków. Zostawili mnie na obserwacji. Podczas zakładania wenflonu mało nie zjechałam z krzesła..... brrrr
Ja raz pojechałam na SOR z mega silnym bolem brzucha, ledwo się ruszalam - myślałam, że już gorzej nie będzie, dopóki nie postanowili mi zrobić kroplowki... tak mnie bolała ręka z tym wenflonem, że ból brzucha przestał być istotny
A rok temu miałam laparoskopie... najpierw na sali operacyjnej w ogóle nie mogli mi założyć tego wenflonu, w końcu wbili w dłoń - lepiej, niż w łokieć, ale po operacji znowu nie przeszkadzał mi ból całego brzucha, tylko ta igła wbita w rękę. Bałam się poruszyć, po przy zlym ułożeniu strasznie mnie uwieral!
Więc nie wyobrażam sobie porodu, gdzie trzeba się napinac zmieniac pozycje, itp z wbitym wenflonem!

Znalazłam już nawet szpital, gdzie można rodzić bez wenflona, ale na taki mega naturalny porod mają tylko kilka miejsc i podobno trudno się załapać
Stary 2016-02-15, 12:54   #4009
slowikowa25
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 &amp;lt;3

Oj ja tez kiedys tak panikowalam przed wenflonem, dopoki nie zrobilam sobie tatuazu- potem jak potrzeba bylo mi wenflon wbic to taty wzrok mowiacy 'tatuaaaaaz se zrobilas a wenflonu sie boisz?!?!?!?!' sprawil ze przestalam panikowac :p

10.09.2016- Córka Lena
08.01.2019- Syna Janek
slowikowa25 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 12:58   #4010
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
Siostro jako dziecko często miałam angiografie fluoresceinowe z kontrastem, wtedy też zakładają wenflon na dłoń oczywiście. Zawsze badanie wypadało zimą i całe szczęście - było mi tak niedobrze, że wychodziłam na dwór pooddychać co śmieszniejsze, jestem krwiodawcą i nawet ta końska igła jest lepsza niż plastikowa rura w żyle

I ja jestem 20 września póki co
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 13:08   #4011
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Samarinda Pokaż wiadomość
Siostro jako dziecko często miałam angiografie fluoresceinowe z kontrastem, wtedy też zakładają wenflon na dłoń oczywiście. Zawsze badanie wypadało zimą i całe szczęście - było mi tak niedobrze, że wychodziłam na dwór pooddychać co śmieszniejsze, jestem krwiodawcą i nawet ta końska igła jest lepsza niż plastikowa rura w żyle

I ja jestem 20 września póki co
czemu mia;las robione te badania?

Stary 2016-02-15, 13:09   #4012
deraa
Raczkowanie

Ja rodziłam bez wenflonu na Madalińskiego, z tym że okolicznośc wyglądała tak, że nie miałam tam nawet swojego łóżka porodowego - urodziłam na łóżku innej pacjentki - więc to nie norma, aleee może się udać bez wenflonowania
deraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 13:13   #4013
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

Cytat:
Napisane przez LiliowaGwiazdka Pokaż wiadomość
Ja na 19.09. Moze urodzisz dzien wczesniej albo ja dzien pozniej :P
ja bede mieć chyba cc więc ciut wczesniej

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Polta Pokaż wiadomość
Chwilowo ja
jak chwilowo a co masz w karcie wpisane ?
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 13:22   #4014
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deraa Pokaż wiadomość
Ja rodziłam bez wenflonu na Madalińskiego, z tym że okolicznośc wyglądała tak, że nie miałam tam nawet swojego łóżka porodowego - urodziłam na łóżku innej pacjentki - więc to nie norma, aleee może się udać bez wenflonowania
O, dobrze wiedzieć, że tam też bez wenflona się udało Chociaż jedno lozko na dwie pacjentki brzmi kosmicznie
Stary 2016-02-15, 13:33   #4015
milako
Rozeznanie

Kiedys miałam weflonową, strzykawkową fobię. Wyzbylam sie dwa lata temu, gdy trzy tygodnie w szpitalu spędziłam. Prawda jest taka, ze mozna przywyknąć a o weflonie zapomina sie po jednym dniu.
milako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 13:42   #4016
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez deraa Pokaż wiadomość
jak to?

Stary 2016-02-15, 13:44   #4017
aisot
Rozeznanie

Cytat:
Bedzie dobrze, zobaczysz polozna mi mowila ze widac kiedy skora chce zaczac pekac i wtedy nacinaja, a tak to staraja sie oszczedzic tego kobietom
Oficjalnie w szpitalach nie cisna juz brzucha istnieja np próżniociągi i takie tam inne rzeczy, albo cesarki

A któraś z was jest z Warszawy? Gdzie chcecie rodzic? (Jeszcze do mnie nie dotarło do końca ze mam w sobie dziecko a juz sie pytam o porodówkę )
aisot jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 13:57   #4018
Samarinda
Zadomowienie

Cytat:
czemu mia;las robione te badania?
Mam wadę rozwojową żółtej plamki w lewym oku - najpierw sprawdzali co roku, czy się nie pogłębia, a potem stwierdzili, że już i tak mi nie pomogą i dali mi spokój
. /Sting

Samarinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 13:58   #4019
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
A któraś z was jest z Warszawy? Gdzie chcecie rodzic? (Jeszcze do mnie nie dotarło do końca ze mam w sobie dziecko a juz sie pytam o porodówkę )
Ja na początku chciałam na Żelaznej, biorę pod uwagę jeszcze Madalińskiego. Ostatnio dużo dobrego słyszałam też o ginekologii w Szpitalu Praskim.
Tyle, że wszystkie te szpitale nie są najbliżej mnie...:/ Ale choćbym miała rodzić w samochodzie, to za nic nie chciałabym trafić do Szpitala Bielańskiego, ktory mam niemalże pod domem!
Stary 2016-02-15, 14:40   #4020
Ana__86
Zadomowienie

Cytat:

Witaj który tydzień i na kiedy masz TP?

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
Wenflon nie boli, to jak pobieranie krwi, czasami nawet nie wiadomo kiedy zakładają, miałam parę razy, a z natury wcześniej mdlałam przy pobieraniu krwi i jestem cykor, a teraz to mnie to nie rusza.

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Cytat:
Ja raz pojechałam na SOR z mega silnym bolem brzucha, ledwo się ruszalam - myślałam, że już gorzej nie będzie, dopóki nie postanowili mi zrobić kroplowki... tak mnie bolała ręka z tym wenflonem, że ból brzucha przestał być istotny
A rok temu miałam laparoskopie... najpierw na sali operacyjnej w ogóle nie mogli mi założyć tego wenflonu, w końcu wbili w dłoń - lepiej, niż w łokieć, ale po operacji znowu nie przeszkadzał mi ból całego brzucha, tylko ta igła wbita w rękę. Bałam się poruszyć, po przy zlym ułożeniu strasznie mnie uwieral!
Więc nie wyobrażam sobie porodu, gdzie trzeba się napinac zmieniac pozycje, itp z wbitym wenflonem!

Znalazłam już nawet szpital, gdzie można rodzić bez wenflona, ale na taki mega naturalny porod mają tylko kilka miejsc i podobno trudno się załapać
Woreczek Ci wycięli? I jak z tym żyjesz? Jesz wszystko? Mi wycięli 2 tygodnie temu, ale normalne cięcie i czekam kiedy będę mogła zjeść coś tłustego.
A ten wenflon to Ci musieli źle wbić, trzeba było prosić, żeby poprawili, bo dobrze założony wenflon nie prawa boleć, może przy pierwszych zgięciach trochę czuć, że coś jest, ale nie boli. Ja wolę wenflon i leki dożylnie niż zastrzyki.

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:
oficjalne procedury a to co sie dzieje na porodowce to czasem dwie rozne rzeczy ale dobrze pozyskac info u samego zrodla [COLOR="Silver"]
Taa na szkole rodzenia położne pięknie mówiły o masażach, o tym, że nie ma znaczenia do jakiego lekarza się chodzi i inne piękne rzeczy, dopiero na koniec jedna się przyznała, że rutynowo nacinają wszystkie, żeby nie pękły (ja akurat miałam cc to mnie ominęło), a lekarza miałam spoza szpitala i teraz tego błędu już nie robię. Ot życie.

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Co do wyprawki to ja w pierwszej ciąży też kupowałam systematycznie po trochę, bo naraz za dużo by wyszło.
Laktator dla planujących karmienie to absolutny must have - ja mam ręczny z medeli - używany i jest ok. Prawie wszystko można kupić używane, poza smoczkami, butelkami, materacem, fotelikiem. Ja stawiałam na nowe, bo chciałam żeby posłużyły więcej niż jednemu dziecku i uwielbiałam kupować i wybierać te rzeczy. Przewijak na komodę - używałam ponad 1,5 roku - super sprawa, wanienka na stojaku, podgrzewacz do butelek , sterylizator, rożek lipa, lepszy był otulacz, bo naprawdę ciasno można zawinąć dziecko, do ubrania pajace, lepiej kupować od 56 - z 5 szt., mi dowozili na porodówkę, bo też miałam na 62 a dziecko się topiło w 56. I wogóle jest tego mnóstwo. Dla mamusi do spania poduszka rogal w późniejszym etapie, przyda się nam wszystkim[COLOR="Silver"]

Edytowane przez Ana__86
Czas edycji: 2016-02-15 o 14:42
Ana__86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości