Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-20, 13:11   #2491
alufa
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez _AsiCza__ Pokaż wiadomość
Hejkaa Aparatkii JejQ jak ja dawno tu nie zaglądałam.. ;-) Mam zaległości ( Aleee teraz tyle nauki Mam takie pytanie :P Czy żucie gumy jest zabronione gdy ma Się aparat ?
Cytat:
Napisane przez annadiana Pokaż wiadomość
mi ortodontka mowila ze zabronione ;/
aczego??

bo jakoś nie mogę znaleźć innej przyczyny niż ta, że guma obkleja cały aparat. jako aparatka żułam gumę tylko raz. w dodatku przez przypadek. mam chorobę lokomocyjną i jak jechałam samochodem ssałam sobie drażetkę i po pewnym czasie zaczęłam ja nieświadomie żuć i nic mi się nie stało. nawet zamków nie miałam pozalepianych.

w tym tygodniu zarejestruję się do orto. oczywiście nie wiem jakie gumki wybrać na pewno jakieś jasne, bo teraz mam fioletowe i nie pasują do mnie ten tydzień upłynie mi pod znakiem lekarzy. orto, wycięcie pieprzyka, i szczepienie. no i do dermy wypadałoby się zarejestrować, aby zrobić porządek z pieprzykami póki jesień...
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 13:12   #2492
Natix
Zadomowienie

Moja ortodontka mówiła, że nie widzi przeciwskazań do żucia gumy. Ja żuję
Natix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 13:18   #2493
annadiana
Rozeznanie

ja tez zuje

nie wiem dlaczego nie ... powiedziala nie a ja sie juz nie dopyutywalam ;d
2015-04-12
2016-08-13

annadiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 14:44   #2494
aaricia8
Zakorzenienie

Ja też żuję - tylko nieco ostrożniej. Ale tylko nieco
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 14:45   #2495
kingkong
Rozeznanie

Exclamation Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Hej Separatory wypadły mi po tygodniu przerwa już się zrosła a
aparat mam mieć zakładany w środę. Chyba sie załamię jak sie okaże
że będę musiała mieć przełożone zakładanie z tego powodu. Mam daleko
do mojego orto i nie widzi mi sie jeździć co chwila na wizyte...
Myślicie, że mimo to założy mi znowu separatory czy od razu aparat? Miałyście może podobną sytuację? Proszę o odp.
pozdr
kingkong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 15:01   #2496
Isenia
Rozeznanie

Jak mi zakładała orto separację to sie pytałam czy to moze wypaść i odpowiedż była taka : jezeli gumki wypadna na początku noszenia 1-3dni to trzeba przyjść i założyć jeszcze raz, jeżeli pod koniec (ja nosiłam tydzień) to znaczy że zrobiło sie tyle miejsca że gumki nie są potrzebne, bo już zrobiły swoją robotę, więc bardzo możliwe, że nie masz się czym martwić, ale na wszelki wypadek może zadzwoń w poniedziałek i się upewnij
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 16:05   #2497
klamaja
Rozeznanie

zmieniłam awarta, niemogłam sie powstrzymac ten obazek był taki sliczny
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-20, 17:51   #2498
ygaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kingkong Pokaż wiadomość
Hej Separatory wypadły mi po tygodniu przerwa już się zrosła a
aparat mam mieć zakładany w środę. Chyba sie załamię jak sie okaże
że będę musiała mieć przełożone zakładanie z tego powodu. Mam daleko
do mojego orto i nie widzi mi sie jeździć co chwila na wizyte...
Myślicie, że mimo to założy mi znowu separatory czy od razu aparat? Miałyście może podobną sytuację? Proszę o odp.
pozdr
mi wypadły juz drugiego dnia i tez sie martwiłam ze bede miała przelozone zakladnia aparatu. okazało sie ze bez potrzeby ;p orto zalozyła mi pierscienie bez tych gumek, troche sie pomeczyla ale wsadziła z tego co wiem to czasem ortodonci nie stosuja tych separacji w ogole i jest dobrze wiec sie nie martw sie bedzie dobrze
ygaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 19:43   #2499
brzozka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ygaa Pokaż wiadomość
mi wypadły juz drugiego dnia i tez sie martwiłam ze bede miała przelozone zakladnia aparatu. okazało sie ze bez potrzeby ;p orto zalozyła mi pierscienie bez tych gumek, troche sie pomeczyla ale wsadziła z tego co wiem to czasem ortodonci nie stosuja tych separacji w ogole i jest dobrze wiec sie nie martw sie bedzie dobrze
Właśnie, ja mam wyznaczoną datę założenia aparatu (jeszcze cały miesiąccc... ) a o separacji nic mi nie mówiono. Dodam, że na moje oko ciasno w mej szczęce..
brzozka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 20:55   #2500
smv
Zakorzenienie

kurcze ami dzisiaj stala sie tragedia. koncóweczka wosku poszła do wrodka od odkurzacza:P myslalam ze to smiec ato wczpraj mi wypadlo kawalek z pudeleczka czego nie zauwazylam
siedze teraz zbolem w buzce..;( id e wponiedzialek zeby mi to uciela bo jakies dziadostwo mi sie zrobi;/
pierw zadzownie i poszukam na necie czy takowy wosk gdziesik dostane bo zdechne tu zaraz;P

co do gumy-ja nie umiem zuc. bylam nalogowcem, dzinnie cala paczke umaialam zjesc a nawet 2:P czyli ok 20 gum;D kocham gumy do zucia a w aparacie nie umiem, zakleja mi sie wszystko i dupa oo...z reszta moja orto powiedziala stanowcze NIE.
Stary 2007-10-20, 21:39   #2501
shi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
nie na sen... znieczulenie 2 razy i tyle nic nie czulam ... jak kroil mi dziaslo to czulam takie tos jakby noz w gaaretke wstadzic i przejechac ... nic strasznego .. potem fala ciepla ( krew )... ptem ilowal mi cos wsadzil takie cos i probowal wywazyc zab .. wyszeld zaszyl przylozyl lod i kazal jechac do domu

Ehh nie brzmi zachecajaco Moze nei ebdzie tak zle... : ]
shi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-21, 06:15   #2502
smv
Zakorzenienie

heh wow jak z horroru:P
Stary 2007-10-21, 08:36   #2503
Isenia
Rozeznanie

Wosk jest do kupienia w sklepach medycznych kosztuje ok 7-8zł , przynajmniej u mnie, jak u siebie nie znajdziesz to daj znać to kupię i Ci wyślę Tak patrzę, że mozna też kupić na necie http://www.jbutler.pl/zamowienie.php, ale tam chyba tylko firmy mogą kupić
Stary 2007-10-21, 09:38   #2504
kingkong
Rozeznanie

Wink Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Uff dziekuje wszystkim za pocieszenie a pojutrze dołączam do grona aparatek(mam nadzieję że obędzie się bez komplikacji) Pozdr
kingkong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-21, 09:38   #2505
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez annadiana Pokaż wiadomość
ja tez zuje

nie wiem dlaczego nie ... powiedziala nie a ja sie juz nie dopyutywalam ;d
Hej. Widze że jesteś z Lublina. Można wiedzieć u kogo zkładałaś aparat?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-21, 09:41   #2506
_AsiCza__
Raczkowanie

Ja też bardzo lubie żuc gume! Jeżeli jest to zabronione to chyba będe musiała powoli się od tego odzwyczajac Bo niedlugo będe miała aparat Noszenie aparatu jest związanie z rezygnowaniem z wielu przyjemności np: Picie kawy.. żucie gumy To niesprawiedliwe

pomoz zwierzaczkom - www.toz.pl

Po prostu Aska
_AsiCza__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-21, 09:47   #2507
ygaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez brzozka Pokaż wiadomość
Właśnie, ja mam wyznaczoną datę założenia aparatu (jeszcze cały miesiąccc... ) a o separacji nic mi nie mówiono. Dodam, że na moje oko ciasno w mej szczęce..
skoro nic ci nie mowiono o separacji to pewnie bedzie bez albo tak jak w przypadku mojej kolezanki, ktora miala bardzo stłoczone zęby, najpierw załozono jej zamki, po jakims czasie separacje i po 2 miesiacach pierscienie. napewno twoj ortodonta wie co robi

chciałam sie jeszcze pochwalic ze po miesiacu noszenia żelastwa widze ogromna poprawe jak dla mnie decyzja o zalozeniu aparatu była the best ever pozdrawiam
ygaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-21, 11:03   #2508
smv
Zakorzenienie

Iseniu dziekuje zna;alza na necie oferte tkyo wlnsie nie wiem czy to dla firm czy indywidulanie, napisałam maila wiec mam nadzieje ze sie wyjasni. Niby powinno sie od orto dostawac wosk ale jutro do nie pojde na przyciecie drutka to moze poprosze o wsok bo bol niemilosierny jest ;( a 3 tyg nie dam rady. u mnie w sklepie medycznym bylo wielgachne opakowanie 1 litr(!!!) ZA 32 Zł I CO JA Z TYM SOBIE ZROBIE ;D

Milej niedzieli
Stary 2007-10-21, 11:17   #2509
kasiek87
Kokon pro

smv wosk mozna dostac w aptece tylko trzeba pochodzic i popytac kosztuje okolo 5 zl ale orto powinna ci go dac a jak nie to kup u niej

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-21, 11:45   #2510
a.gatka
Przyczajenie

GG do a.gatka

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
ale co ze w damonie masz gumki? czy tylko na dole masz damon a gumki u gory? bo przeciez damon to aparat "samoligaturujacy" lub "bezligaturowy"

a mi orto oba luki zalozyla w mniej niz godzine
nie, nie...już wszystko prostuję na górze mam zwykły aparacik, na dole damona zdjęcia wstawię jak tylko będę mogła, bo coś nie mogę sie zmobilizowac do zrobienia zdjęcmam jedno zrobione przed więc też dam do porównania pozdrawiam i życzę smacznego obiadku niedzielnego (niewchodzącego w druty)
ale imiona tych nigdy nie zaginą.
Niech powie, że żyłem w czasach Hektora
poskramiającego konie.
Niech powie, że żyłem
w czasach Achillesa."
W. Peterson "Troja"
a.gatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-21, 23:02   #2511
Isenia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Iseniu dziekuje zna;alza na necie oferte tkyo wlnsie nie wiem czy to dla firm czy indywidulanie, napisałam maila wiec mam nadzieje ze sie wyjasni. Niby powinno sie od orto dostawac wosk ale jutro do nie pojde na przyciecie drutka to moze poprosze o wsok bo bol niemilosierny jest ;( a 3 tyg nie dam rady. u mnie w sklepie medycznym bylo wielgachne opakowanie 1 litr(!!!) ZA 32 Zł I CO JA Z TYM SOBIE ZROBIE ;D

Milej niedzieli

Kurcze, no mówiłaś, że Ci nieżle schodzi , a pamiętaj , że masz całe dwa lata ... jak cos to daj znak to wyślę...
Stary 2007-10-22, 06:13   #2512
smv
Zakorzenienie

hehe ale nie bede kupowała za 32 zł za litr;P hehe...a moze by tak kupic i rozprowadzac;P:P hiehiehie;D
Stary 2007-10-22, 07:28   #2513
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isenia Pokaż wiadomość
Mam tylko fotke sprzed założenia całego dołu, możecie ocenić efekty, cały dół założyłam w sierpniu ok 10, tutaj tak mocno kamienia nie widać, ale jak się ząbki rozsunęły to powyłaził z każdego zakamarka, po oczyszczeniu poprostu super

Te zdjecia mozna by zaliczyć to serii najgłupszych min
jestem pod wrazeniem twojego prostowania ....kiedy zdejmujesz aparat /?
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 08:27   #2514
nusia2605
Rozeznanie

Wink Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

A ja to zawsze mam problem z tym woskiem Muszę się nieźle namęczyć żeby go przykleić.Próbowałam bez ale po 2 dniach robią się ranki na górnej wewn.wardze
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 10:16   #2515
Gabryysia
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Nusia2605 z woskiem to tak już jest. Ja na początku poprawiałam go co minutę, a później napchałam najwięcej ile szło i mocno przyciskałam Plusem jest to, że obcierać będzie tylko kilka dni, więc można wytrzymać.
Buźka
Gabryysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 10:31   #2516
zuza07
Przyczajenie

Hej dziewczynki dołaczam do was , za dwa dni i juz sie boooje! grozą tu wieje.
Czy jest az tak żle?
Mysle o kosmetycznym na górze! Moja orto. pyta sie czy chce aparat na dol? To troche dziwne , bo widze ze kazda z was miala i na dole załozony! ja to bym chętnie nie zakladala jesli nie trzeba, ale wietrze tu podstep ( mysle ,ze pewnie chce zalozyc za kilka miesiecy i przedluzyc czas chodzenia i placenia?)
Stary 2007-10-22, 10:35   #2517
Gabryysia

To zależy jakie masz nastawienie, bo jeśli chcesz tego naprawdę to nie będzie żadnej grozy

Ja najpierw miałam tylko na górę, a później zdecydowałam się także na dół, choć nie jest to obowiązkowe. Tyle tylko, że skoro już ładnie prostuje górę to dół też chciałam mieć prosty, może też dlatego, że bałam się że później góra może mi się znowu zepsuć przez lekko krzywawe zęby na dole.
Aparat na dole zawsze nosi się krócej niż ten na dole, więc podstępu tu żadnego nie ma.
Stary 2007-10-22, 10:56   #2518
zuza07
Przyczajenie

hej dzieki Gabryś! na dole mam proste zabki. Moze dlatego tak stwierdzila?
Stary 2007-10-22, 11:04   #2519
Gabryysia

To w takim razie to twój prywatny wybór czy chcesz czy nie.
Stary 2007-10-22, 15:25   #2520
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez QrCze_PiEcZoNe Pokaż wiadomość
ojp - twoje "czarne plomby" to tzw. wypełnienia amalgamatowe. Człowiek powinien mieć maxymalnie od 2 do 3 takich wypełnień, ponieważ amalgamat wydziela rtęć i może być szkodliwy. Radziłabym powymieniać te na dolnych zębach na "białe" czyli wypełnienia kompozytowe ze względów estetycznych. Jeżeli natomiast w górnych zębach masz wypełnienia amalgamatowe, których nie widać, to zostaw sobie tak ok 2-3, ponieważ amalgamat ma ogromną wytrzymałość nawet do 50 lat, natomiast kompozyty należałoby wymieniać co ok. 5 lat, gdyż potem robią się nieszczelne.

no wiem wiem, że to są amalgamatowe, teraz właśnie zbieram pieniądze na wymianę. czytałam o tym co mówisz, że są bardzo wytrzymałe aż tak straszne nie są ale bez porównania z białymi. na górze mam takie wypełnienie amalgamatowe po kanałówce więc nie będę tego ruszała tym bardziej, że teraz po wejściu trójki na swoje miejsce mojej martwej czwórki nie będzie tak widać. ale z tym dołem to zrobię coś w końcu, postaram się jeszcze przed założeniem aparatu, ale najpierw muszę się nastawić psychicznie na usunięcie ostatniej dolnej ósemki hahaha :/

bardzo się cieszę, że mam aparat, jestem przeokropnie szczęśliwa widząc tak duże zmiany, cieszę się każdym dobrym słowem ze strony znajomych, cieszę się, że zauważają różnicę. dzięki niemu śmieję się na głos, serdecznie, od serca, nie wstydząc się już niczego. jestem dumną dziewczyną. nie żałuję tej decyzji. teraz wiem, że może być już tylko lepiej. dziękuję Ci Mamo, że pomogłaś spełnić jedno z moich prostych, a tak ważnych dla mnie marzeń.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości