Czym jest mi³o¶æ? Jak wygl±da zdrowy zwi±zek? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-02-17, 22:33   #1
bzia
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 25

Czym jest mi³o¶æ? Jak wygl±da zdrowy zwi±zek?

Hej wiza¿anki By³am w do¶æ dziwnym zwi±zku przez d³u¿szy czas, w którym nie by³o spokoju, zaufania, stabilizacji, za to na porz±dku dziennym by³y k³ótnie, kontrola, sprawdzanie telefonów, czasem wyzwiska, czêsto dziwne akcje z jego strony. Tak naprawdê by³ to mój jedyny zwi±zek w moim ¿yciu i nie mam zbytniego porównania. Teraz zerwa³am, nie jestem z nim, nie mamy raczej ze sob± kontaktu, ja siê czasem bijê z my¶lami czy go kocham, czy to ten jedyny, jednak rozum podpowiada mi, ¿e to jednak by³o chore i nie tak wygl±da normalny zwi±zek.
Teraz spotykam siê z innym ch³opakiem (fakt, ¿e zaczêli¶my siê spotykaæ bardzo szybko po moim zerwaniu) i to jest zupe³nie inna relacja. Przy nim czujê siê tak dobrze, po prostu czujê przeogromny spokój, którego bardzo mi brakowa³o. Czasami porównujê go z moim ex i têskniê za niektórymi zachowaniami ex (co¶ typu np. sposobem w jaki mnie przytula³ itp.) i dlatego sobie my¶lê czy nie za szybko wst±pi³am w now± relacjê? Jednak z drugiej strony spotykaj±c siê z nim jest mi du¿o ³atwiej, a ten spokój wiele mi daje, nie muszê siê martwiæ czy mnie zdradzi czy nie, ufam mu na 100%. Nie chodzi o to, ¿e go wykorzystujê, bo zale¿y mi na nim, bardzo go lubiê i lubiê z nim spêdzaæ czas, nawet za nim têskniê, chocia¿ relacja jest ¶wie¿a

W zwi±zku z tym chcia³am zapytaæ Was, czym jest tak naprawdê ta mi³o¶æ? Patrz±c wstecz to nie by³am w zdrowym zwi±zku i po prostu nie mam pojêcia jak on wygl±da - znam tylko ten wyniszczaj±cy, który odbiera chêæ do czegokolwiek i do³uje. Na czym opiera siê zdrowy zwi±zek? Czy chodzi w³a¶nie o ten spokój czy o co? Tego spokoju nigdy nie czu³am, serio, czujê go pierwszy raz w ¿yciu i to bardzo przyjemne odczucie, takie.. swojskie
bzia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-17, 22:51   #2
201605300922
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 282
Dot.: Czym jest mi³o¶æ? Jak wygl±da zdrowy zwi±zek?

Cytat:
Napisane przez bzia Poka¿ wiadomo¶æ
Hej wiza¿anki By³am w do¶æ dziwnym zwi±zku przez d³u¿szy czas, w którym nie by³o spokoju, zaufania, stabilizacji, za to na porz±dku dziennym by³y k³ótnie, kontrola, sprawdzanie telefonów, czasem wyzwiska, czêsto dziwne akcje z jego strony. Tak naprawdê by³ to mój jedyny zwi±zek w moim ¿yciu i nie mam zbytniego porównania. Teraz zerwa³am, nie jestem z nim, nie mamy raczej ze sob± kontaktu, ja siê czasem bijê z my¶lami czy go kocham, czy to ten jedyny, jednak rozum podpowiada mi, ¿e to jednak by³o chore i nie tak wygl±da normalny zwi±zek.
Teraz spotykam siê z innym ch³opakiem (fakt, ¿e zaczêli¶my siê spotykaæ bardzo szybko po moim zerwaniu) i to jest zupe³nie inna relacja. Przy nim czujê siê tak dobrze, po prostu czujê przeogromny spokój, którego bardzo mi brakowa³o. Czasami porównujê go z moim ex i têskniê za niektórymi zachowaniami ex (co¶ typu np. sposobem w jaki mnie przytula³ itp.) i dlatego sobie my¶lê czy nie za szybko wst±pi³am w now± relacjê? Jednak z drugiej strony spotykaj±c siê z nim jest mi du¿o ³atwiej, a ten spokój wiele mi daje, nie muszê siê martwiæ czy mnie zdradzi czy nie, ufam mu na 100%. Nie chodzi o to, ¿e go wykorzystujê, bo zale¿y mi na nim, bardzo go lubiê i lubiê z nim spêdzaæ czas, nawet za nim têskniê, chocia¿ relacja jest ¶wie¿a

W zwi±zku z tym chcia³am zapytaæ Was, czym jest tak naprawdê ta mi³o¶æ? Patrz±c wstecz to nie by³am w zdrowym zwi±zku i po prostu nie mam pojêcia jak on wygl±da - znam tylko ten wyniszczaj±cy, który odbiera chêæ do czegokolwiek i do³uje. Na czym opiera siê zdrowy zwi±zek? Czy chodzi w³a¶nie o ten spokój czy o co? Tego spokoju nigdy nie czu³am, serio, czujê go pierwszy raz w ¿yciu i to bardzo przyjemne odczucie, takie.. swojskie
Je¶li têsknisz za eksem jak za mê¿czyzn±, a nie za np. koleg±, przyjacielem, to dla mnie by³by znak, ¿e powinna¶ jednak trochê siê wstrzymaæ ze spotykaniem z kim¶ innym, przynajmniej mnie siê tak wydaje. Ciê¿ko zacz±æ nowy rozdzia³, gdy nie zamknê³a¶ na dobre starego, masz dalej my¶li czy go kochasz czy nie (inna sprawa ¿e, jakby¶ go kocha³a, to by¶ nie mia³a takich rozmy¶lañ). Swoj± drog± - taki zachwyt nowym, ¿e taki inny od eksa, ¿e jest taki od niego inny to te¿ prosta droga do k³opotów, bo mo¿na przeoczyæ co¶ niezbyt fajnego.
Dobry zwi±zek uskrzydla, wydobywa z nas nasze najlepsze cechy, sprawia ¿e chcemy byæ lepsz± wersj± samego siebie, nie tylko dla tej drugiej osoby, ale tak po prostu. Nie wiem, jak d³ugo znasz tego drugiego ch³opaka, ale je¶li stosunkowo krótko, to wydaje mi siê, ¿e trochê ciê¿ko mówiæ o mi³o¶ci, a raczej o zauroczeniu, mo¿e zakochaniu Wiêc nie doszukuj siê od razu jej symptomów. Spokój to jedno, ale zakochaniu jednak - tak my¶lê - towarzyszy do tego jaka¶ ekscytacja p³yn±ca z odkrywania tej nowej osoby

+ najlepiej nie porównuj z eksem.

Edytowane przez 201605300922
Czas edycji: 2016-02-17 o 22:52
201605300922 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-17, 22:58   #3
bzia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nadis Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li têsknisz za eksem jak za mê¿czyzn±, a nie za np. koleg±, przyjacielem, to dla mnie by³by znak, ¿e powinna¶ jednak trochê siê wstrzymaæ ze spotykaniem z kim¶ innym, przynajmniej mnie siê tak wydaje. Ciê¿ko zacz±æ nowy rozdzia³, gdy nie zamknê³a¶ na dobre starego, masz dalej my¶li czy go kochasz czy nie (inna sprawa ¿e, jakby¶ go kocha³a, to by¶ nie mia³a takich rozmy¶lañ). Swoj± drog± - taki zachwyt nowym, ¿e taki inny od eksa, ¿e jest taki od niego inny to te¿ prosta droga do k³opotów, bo mo¿na przeoczyæ co¶ niezbyt fajnego.
Dobry zwi±zek uskrzydla, wydobywa z nas nasze najlepsze cechy, sprawia ¿e chcemy byæ lepsz± wersj± samego siebie, nie tylko dla tej drugiej osoby, ale tak po prostu. Nie wiem, jak d³ugo znasz tego drugiego ch³opaka, ale je¶li stosunkowo krótko, to wydaje mi siê, ¿e trochê ciê¿ko mówiæ o mi³o¶ci, a raczej o zauroczeniu, mo¿e zakochaniu Wiêc nie doszukuj siê od razu jej symptomów. Spokój to jedno, ale zakochaniu jednak - tak my¶lê - towarzyszy do tego jaka¶ ekscytacja p³yn±ca z odkrywania tej nowej osoby

+ najlepiej nie porównuj z eksem.
Nie twierdzê, ¿e jestem w nim zakochana, mi zakochanie bardzo trudno przychodzi. Po prostu jest mi dobrze, spokojnie, ufam mu i mnie wycisza. Mog³abym po prostu przy nim le¿eæ i patrzeæ w sufit, a i tak jest mi dobrze i czujê siê dobrze. Przy eksie jak le¿a³am i patrzy³am w sufit to ³yka³am ³zy, bo tak mi siê ryczeæ chcia³o. Znamy siê d³uuugo, jakie¶ 4-5 lat, po prostu przypadek postawi³ nas sobie na drodze w takich okoliczno¶ciach i zaiskrzy³o bardziej Wiem te¿, ¿e gdyby nie mój nowy to nie by³oby mi ³atwo pogodziæ siê z rozstaniem, mimo ¿e to ja zerwa³am.
Czasem my¶lê czy kocham, czy nie, bo spêdzili¶my du¿o czasu razem i jednak uzale¿ni³ mnie od siebie, jednak wiem, ¿e z nim nie bêdê, bo mnie ten zwi±zek niszczy i chcê otworzyæ siê na co¶ nowego, na kogo¶ kto mnie bêdzie szanowa³ i traktowa³ po partnersku Poza tym z eksem sypa³o siê od baaardzo dawna, ja by³am coraz bardziej wycofana i widzialam, ¿e zmierza to ku koñcowi, ale nie potrafi³am odej¶æ, plus to ¿e ¿yli¶my na odleg³o¶æ. Wiêc spotykaj±c siê z obecnym to siê czujê jakbym z ex nie by³a od baaaaardzo dawna, naprawdê.

I jeszcze jedno - pytam o to czym jest mi³o¶æ i jak wygl±da zdrowy zwi±zek nie dlatego, ¿e uwa¿am ¿e kocham obecnego (bo to to jeszcze nie), ale dlatego ¿e nie mia³am nigdy styczno¶ci z takim. A jako ze by³am w toksyku to gdy jaki¶ ch³opak siê mn± interesowa³ to uznawa³am, ¿e jest nudziarzem, bo by³am przyzwyczajona do wiecznej adrenaliny. Teraz wiem, ¿e mia³am skrzywione my¶lenie na tej p³aszczy¼nie i chcia³abym znaæ Wasze zdanie, jak u Was to wygl±da, CO JEST NORMALNE Podzielcie siê do¶wiadczeniem i pomó¿cie kole¿ance nauczyæ sie nawi±zywania zdrowych relacji

Edytowane przez bzia
Czas edycji: 2016-02-17 o 23:31
Stary 2016-02-18, 09:27   #4
GdyKochamy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 951

Najpierw powinna¶ zapomnieæ o poprzednim.

A co do normalnego zwi±zku to powinna byæ w nim chemia, wsparcie, przyja¼ñ, dbanie o siebie, wzajemna akceptacja, zaufanie i szczera rozmowa, a nie powinno w nim byæ czêstych k³ótni, podnoszenia na siebie g³osu, d³ugiego obra¿ania siê, braku akceptacji, wyzwisk i wszelkiego rodzaju przemocy psychicznej i fizycznej.

Uwierz mi, ¿e mo¿e byæ po¿±danie i chemia w zwi±zku, gdzie partner o ciebie dba. Faceci mog± byæ jednocze¶nie czuli i namiêtni.

Edytowane przez GdyKochamy
Czas edycji: 2016-02-18 o 09:28
GdyKochamy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-18, 10:01   #5
201607040946
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 20 500

A czujesz w ogóle po¿±danie do tego nowego czy tylko "spokój"?
201607040946 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-18, 11:00   #6
bzia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kaguya Poka¿ wiadomo¶æ
A czujesz w ogóle po¿±danie do tego nowego czy tylko "spokój"?
Czuje, czuje
Stary 2016-02-18, 13:21   #7
201607040946
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 20 500

Cytat:
Czuje, czuje
No to w czym problem?
201607040946 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2016-02-18, 16:38   #8
GdyKochamy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 951

Ale jeste¶ przy nim szczê¶liwa czy brakuje ci tej adrenaliny?
Stary 2016-02-18, 17:22   #9
bzia
Przyczajenie

No bo nie wiem czy to nie za szybko, czy nie g³upio, bo go porównuje czasem, bojê siê, ¿e jak co¶ nie wyjdzie to s³abo. Mo¿e pod¶wiadomie liczê na powrót z ex, nie wiem.

Jestem szczê¶liwa, bo mu ufam i nie bojê siê, ¿e co¶ zrobi. Adrenalinê i hu¶tawki mia³am przez wiele lat i chyba mi siê przejad³y...

Mo¿e to ze mn± jest co¶ nie tak, ze nie potrafiê byæ w zwi±zku?
Stary 2016-02-18, 18:01   #10
201605300922
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 282

Cytat:
No bo nie wiem czy to nie za szybko, czy nie g³upio, bo go porównuje czasem, bojê siê, ¿e jak co¶ nie wyjdzie to s³abo. Mo¿e pod¶wiadomie liczê na powrót z ex, nie wiem.

Jestem szczê¶liwa, bo mu ufam i nie bojê siê, ¿e co¶ zrobi. Adrenalinê i hu¶tawki mia³am przez wiele lat i chyba mi siê przejad³y...

Mo¿e to ze mn± jest co¶ nie tak, ze nie potrafiê byæ w zwi±zku?
To daj temu nowemu spokój. I sobie pob±d¼ sama, rozpraw sama ze sob±, okre¶l czego chcesz i czego nie chcesz, bo póki co to wygl±da tak, ¿e ten nowy facet to taki plaster, klin po tamtym. My¶lê, ¿e po prostu nie odby³a¶ ¿a³oby po tamtym zwi±zku, za szybko chcia³a¶ z kim¶ byæ, nowy jest totalnym przeciwieñstwem eksa wiêc my¶la³a¶, ¿e to wystarczy. No a to jest za ma³o i dopóki masz my¶li, ¿e mo¿e wróciæ do eks, a mo¿e go jeszcze kocham, to nie ma ¿adnego sensu zawracaæ komu¶ innemu g³owê. Sorry, przerabia³am to (aczkolwiek nie po toksycznym zwi±zku, ale kilkuletnim) i dopóki by³y w jaki¶ sposób chodzi³ mi po g³owie, to trzyma³am ch³opaka na dystans.
201605300922 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-02-18 19:01:31

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.