Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-22, 15:41   #2521
ojp
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

i zdjęcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aaaaa2.JPG (49,0 KB, 110 załadowań)
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 16:16   #2522
magdalencja
Raczkowanie

We wtorek byłam u orto i założyła mi separatory na górze i już jutro będę aparatką!!! Przynajmniej tak było mówione, ale pani myślała, że z racji mojego wieku ósemki są gdzieś bardzo daleko, ale na zdjęciu wyszło, że są tuż pod dziąsłami i mam nadzieję, że mimo to będzie można założyć aparat i nie będzie trzeba ich wycinać...
magdalencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 16:29   #2523
Jul_02
Przyczajenie

GG do Jul_02

hej laski,
ja tez do was dołaczam... na raiem mam tylko gumki, a w sobote aparat... mozecie mi powiedziec jak te gumki powinny byc dokladnie zalozone, bo jenda mam tak ze wbija mi sie maxymalnie w dziasla, a inne tak nie za bardzo i nie wiem jak jest dobrze ;/
i mozecie mi wyjasnij po co jest ten wosk
Jul_02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 16:31   #2524
Jul_02
Przyczajenie

GG do Jul_02

Cytat:
Napisane przez magdalencja Pokaż wiadomość
We wtorek byłam u orto i założyła mi separatory na górze i już jutro będę aparatką!!! Przynajmniej tak było mówione, ale pani myślała, że z racji mojego wieku ósemki są gdzieś bardzo daleko, ale na zdjęciu wyszło, że są tuż pod dziąsłami i mam nadzieję, że mimo to będzie można założyć aparat i nie będzie trzeba ich wycinać...
moje bedzie trzeba usuwac i troche sie boje...ale bez problmu mozna to zrobic kiedy ma sie aparat...
Jul_02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 16:35   #2525
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jul_02 Pokaż wiadomość
hej laski,
ja tez do was dołaczam... na raiem mam tylko gumki, a w sobote aparat... mozecie mi powiedziec jak te gumki powinny byc dokladnie zalozone, bo jenda mam tak ze wbija mi sie maxymalnie w dziasla, a inne tak nie za bardzo i nie wiem jak jest dobrze ;/

gumki, czyli separacje, jeśli dobrze rozumiem? Jeśli tak to niestety w tej kwestii ci nie pomogę, bo ja nie nosiłam wogóle separacji A co do wosku, to przyklejasz go na te zamki, które cię obcierają, żeby nie bolało i nie robiły się ranki w buźce

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 17:00   #2526
smv
Zakorzenienie

heh a ja poszlam zeby mi drucik dzis moj orto przyciela i co? zrobila mi normalna wizyte 30 zł wymienila gumasy na ciemny fiolet-zdecydowanie nie moj kolor;] a juz za miesiac zakladam dół) Jupi
Stary 2007-10-22, 17:23   #2527
Natalieeh
Przyczajenie

dziewczynki ile placicie za koncowki ortho do szczoteczek elektrycznych? i gdzie je kupujecie?? w sklepach typu media czy w aptekach? ja dzis bylam chyba w kazdym mozliwym sklepie agd i niegdzie nie było.. bywały.. kiedys.. czasem..
Natalieeh jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-22, 17:36   #2528
Martilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jul_02 Pokaż wiadomość
hej laski,
Mi też jedna gumka bardzo mocno wbija się w dziąsło.
Martilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 17:47   #2529
smv
Zakorzenienie

ponoc jka sie bardzo wbija lepiej isc do orto bo moze sie zakazenie wdac...
nie ma co ryzykowac dziasla to jednak wazna czesc naszej gebuli<lol2>
Stary 2007-10-22, 17:54   #2530
kudi
Przyczajenie

No i doczekałam sie pierwszej wizyty u ort. A czego sie dowiedziała? 1) ze bede musiała mieć tylko górny łuk 2) ze mam 3 mleczną i bede musiała mieć ortodontycznie wyciąganą stałą(mam 17 lat). Kurcze już sie boje, nie wiecie moze jak to wygląda? czy bardzo boli (. Ale ogolnie sie ciesze ;d (następna wizyta 30X

prawko-pozostały 4h jazdy
kudi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 18:15   #2531
Isenia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magdalencja Pokaż wiadomość
No to super, niedługo dołączysz do naszego zadrutowanego grona , a co do ósemek to narazie sie nie martw, wyjdzie w praniu

Cytat:
Napisane przez Natalieeh Pokaż wiadomość
dziewczynki ile placicie za koncowki ortho do szczoteczek elektrycznych? i gdzie je kupujecie?? w sklepach typu media czy w aptekach? ja dzis bylam chyba w kazdym mozliwym sklepie agd i niegdzie nie było.. bywały.. kiedys.. czasem..
Ja kupuje na allegro, 2końcówki ortho plus jedna do przestrzeni miedzyzębowych 40zł, w sklepach i aptekach chyba ciężko znależć

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
jestem pod wrazeniem twojego prostowania ....kiedy zdejmujesz aparat /?
Ojoj jeszcze sporo w czerwcu tego roku założyłam pierwszą część aparatu (kawałek dołu) w lipcu górę, a w sierpniu całość dołu, a będę nosić min 1,5roku
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 19:21   #2532
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez kudi Pokaż wiadomość
No i doczekałam sie pierwszej wizyty u ort. A czego sie dowiedziała? 1) ze bede musiała mieć tylko górny łuk 2) ze mam 3 mleczną i bede musiała mieć ortodontycznie wyciąganą stałą(mam 17 lat). Kurcze już sie boje, nie wiecie moze jak to wygląda? czy bardzo boli (. Ale ogolnie sie ciesze ;d (następna wizyta 30X
no wiec to wyglada tak ze nacina ci dziaslo lub podniebienie zalezy gdzie jest zab zatrzymany mocuje do niego zamek i drutem powoli sciaga na swoje miejsce ;] nie tak straszne jak sie moze wydawac w kazdym razie dziwne wg mnie jest zakladanie jednego luku, bo przy jednym nie da sie ustawic prawidlowego zgryzu no chyba ze takowy posiadasz

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 19:31   #2533
magdalencja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martilla Pokaż wiadomość
Mi też jedna gumka bardzo mocno wbija się w dziąsło.
Też tak miałam, z tym że moja była chyba źle nałożona, bo była tak głęboko, że prawie nie było jej widać... Ja oczywiście zaraz ją wyjęłam i nałożyłam żeby było tak jak po drugiej stronie. Zęby mam rozepchane (gumeczki mi czasami wypadają przy jedzeniu lub myciu zębów) i przednie ząbki mi się trochę przesunęły...
magdalencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 19:40   #2534
oliwiakp
Raczkowanie

Dziś juz mnie mniej boli. Nawet połykać juz potrafię i zaczynam coraz więcej jeść :P No już sie nie mogę doczekać kiedy ruszę na pizzę . Jutro wkleję zdjęcia o ile mnie sie to uda bo już raz probowalam i nie dało rady. Z resztą zobaczymy.
Mam tylko jedno pytanie czy wam sie też zaczynały ruszać zęby jak miałyście założony aparat, pod wpływem nacisku bo mi sie tak dwa ząbki ruszają i nie wiem czy to dobrze czy to źle.
A jesli chodzi o gumę do żucia to moja orto powiedziała że nie powinnam żuć gumy bo to moze uszkodzic apart ale ja i tak nie dałabym rady żuć gumy z tym moim łukiem podniebiennym. Jak na razie uczę sie mówić bo strasznie seplenie choć z dnia na dzien idzie mi coraz to lepiej
oliwiakp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 19:41   #2535
kudi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
no wiec to wyglada tak ze nacina ci dziaslo lub podniebienie zalezy gdzie jest zab zatrzymany mocuje do niego zamek i drutem powoli sciaga na swoje miejsce ;] nie tak straszne jak sie moze wydawac w kazdym razie dziwne wg mnie jest zakladanie jednego luku, bo przy jednym nie da sie ustawic prawidlowego zgryzu no chyba ze takowy posiadasz
a więc mam sprzywiątą tylko 2 i przerwa między jedynką i 2 i jedynką a jedynką. Więc w moim pzypadku wystrczy tylko jeden. (na dole wszystkie prosciutkie). A zapewniam Cię ze moja ortodontka zakada jeden tylko wtedy kiedy jest 100% pewn ze zęby się dopasują

Stary 2007-10-22, 19:45   #2536
smv
Zakorzenienie

po zalozeniu aparatu zeby beda ci sie ruszaly caly czas, mi sie chwieja juz 5 miesiac hehe fajne uczucie takie...

mowie wam dziewczynki mam mega chrype:P nie wiem jak ja jutro przeprowadze praktyki;D
Stary 2007-10-22, 19:52   #2537
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
i zdjęcie
Ślicznie ci sie ząbki prostują . Mam tylko do ciebie pytanko czy ty masz mozę mini zamki bo tak ładnie aparat sie prezentuje na twoich zabkach.
Stary 2007-10-22, 19:58   #2538
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
po zalozeniu aparatu zeby beda ci sie ruszaly caly czas, mi sie chwieja juz 5 miesiac hehe fajne uczucie takie...
No tak tylko mam nadzieje że po ściagnieciu aparatu już sie przestaną chwiać .
Stary 2007-10-22, 20:22   #2539
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez kudi Pokaż wiadomość
a więc mam sprzywiątą tylko 2 i przerwa między jedynką i 2 i jedynką a jedynką. Więc w moim pzypadku wystrczy tylko jeden. (na dole wszystkie prosciutkie). A zapewniam Cię ze moja ortodontka zakada jeden tylko wtedy kiedy jest 100% pewn ze zęby się dopasują
ale to nie chodzi o to ktore sa krzywe, bo mozna miec proste zeby, a koszmiczna wade zgryzu wiem jednak, ze niektorzy zakladaja tylko jeden luk ;]

Cytat:
Napisane przez oliwiakp Pokaż wiadomość
No tak tylko mam nadzieje że po ściagnieciu aparatu już sie przestaną chwiać .
one przed sciagnieciem sa ustawione tak, ze sie nie chwieja dlatego po ladnym ustawieniu zabkow staly aparat nosi sie jeszcze troche zeby sie "wrosly porzadnie" i dopiero sie sciaga zlomik

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-22, 20:52   #2540
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
i zdjęcie
juz sporo widac ... szybko sie przesunely .... na nastepny raz bardziej sie usmiechaj ;p
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-23, 07:17   #2541
kudi
Przyczajenie

A nie wiecie ile to kosztuje (tzn te 'sciąganie' zęba)?

Stary 2007-10-23, 08:17   #2542
nusia2605
Rozeznanie

Masz może zdjęcie?Bo następne gumki planuję właśnie fioletowe........
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-23, 09:04   #2543
klamaja
Rozeznanie

nusia

prosze masz kilka zdjatek fioletowych gumek a ostatnia jest fiolet z rózem ale przeslicznie wygladała wiec tez ci załaczyłam. 2 zdjatka sa z netu a 3 dziewczyn z forum (mam nadzieje ze sie nie obrazicie za udostepnienie)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Smile-Confidence-112058.jpg (19,5 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC08690.JPG (42,7 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 051806_2138.jpg (30,9 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg foteczka.jpg (35,0 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg grin_pretty__by_courthead.jpg (93,5 KB, 49 załadowań)
klamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-23, 09:27   #2544
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś byłam u ortodontki i narzeszcie mam aparat Jednak mam pewien problem bo ortodontka założyła mi luk podniebny z czego bardzo mnie jezyk boli (tak ze mam trudnosci z polykaniem sliny nie mowiac juz o posilku czy rozmowie).Powiedzcie mi czy to jest czasowe czy musze znow jechac na wizyte?Znacie moze jakies dobre sposoby na zmniejszenie bolu??
kochana nie przejmuj sie....poboli poboli i przestanie...mialam podobnie...jezyk mnie moze bolal jakies 3-4 dni...a teraz juz nic wszystko jest ladnie i milo w buzce tylko uwazaj na makaron (nitki) bo lubia sie zaplatac hehe ale da sie przyzwyczaic
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-23, 09:45   #2545
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
kochana nie przejmuj sie....poboli poboli i przestanie...mialam podobnie...jezyk mnie moze bolal jakies 3-4 dni...a teraz juz nic wszystko jest ladnie i milo w buzce tylko uwazaj na makaron (nitki) bo lubia sie zaplatac hehe ale da sie przyzwyczaic
Dzięki za pocieszenie . Musze ci powiedziec ze masz racje bo z dnia na dzień jest coraz lepiej. Dziś zjadłam pierwsze normalne śniadanie od tygodnia (oczywiście chlebek bez skórek)
Powiedz mi tylko czy ty też tak bardzo sepleniłaś. Bo jeszcze to mi przeszkadza ale mam nadzieje że sie nauczę poprawnie wymawiać "sz" 'CZ" i inne takie
Stary 2007-10-23, 09:47   #2546
karolinusienka
Zakorzenienie

NUSIA ja tez mialam fioletowe takie jasniutkie http://aparatstalyorto.blogspot.com/...paratu_14.html teraz tez chyba sobie sliwkowe albo turkusowe zaloze

wlasnie mialam juz byc na wykladzie ale leniwa karola nie poszla hehhe ide na cwiczenia na ktorych musze byc bo jak nie pojde to nie zalicze bo nie bede nic rozumiala... a potem po zajeciach do pracy rodacy
Stary 2007-10-23, 09:49   #2547
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87
one przed sciagnieciem sa ustawione tak, ze sie nie chwieja dlatego po ladnym ustawieniu zabkow staly aparat nosi sie jeszcze troche zeby sie "wrosly porzadnie" i dopiero sie sciaga zlomik
no to super bo już sie martwiłam że będe się bała jesc

a czy wy jecie takie rzeczy jak bółki czy chlebek z twarda skórka bo to są jedne z moich ulubionych rzeczy a nie wiem czy na to nie bede musiala poczekac aż do ściągnięcia aparatu
Stary 2007-10-23, 09:51   #2548
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za pocieszenie . Musze ci powiedziec ze masz racje bo z dnia na dzień jest coraz lepiej. Dziś zjadłam pierwsze normalne śniadanie od tygodnia (oczywiście chlebek bez skórek)
Powiedz mi tylko czy ty też tak bardzo sepleniłaś. Bo jeszcze to mi przeszkadza ale mam nadzieje że sie nauczę poprawnie wymawiać "sz" 'CZ" i inne takie
seplenic seplenilam, nawet teraz jak mam cos powiedziec szybo, albo slowo ktorego wczesniej nie wymawialam, to zdaza mi sie zaseplenic...ale juz sie do tego przyzwycailam i wiem jak (w niektorych "ciezkich" slowach) ukladac jezor,zeby nie seplenic zobaczysz bedzie dobrze milego dnia zycze

Cytat:
a czy wy jecie takie rzeczy jak bółki czy chlebek z twarda skórka bo to są jedne z moich ulubionych rzeczy a nie wiem czy na to nie bede musiala poczekac aż do ściągnięcia aparatu
nie bedziesz musiala czekac ja juz jadam buleczki i chlebek ze skorkatylko oczywiscie nie zaraz po wizycie .... ale tak po tygodniu max 2 hehehe wystarczy miec sposob na gryzienie i jesz wszystko
Stary 2007-10-23, 10:02   #2549
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
seplenic seplenilam, nawet teraz jak mam cos powiedziec szybo, albo slowo ktorego wczesniej nie wymawialam, to zdaza mi sie zaseplenic...ale juz sie do tego przyzwycailam i wiem jak (w niektorych "ciezkich" slowach) ukladac jezor,zeby nie seplenic zobaczysz bedzie dobrze milego dnia zycze

nie bedziesz musiala czekac ja juz jadam buleczki i chlebek ze skorkatylko oczywiscie nie zaraz po wizycie .... ale tak po tygodniu max 2 hehehe wystarczy miec sposob na gryzienie i jesz wszystko
no to super
Teraz mam troszkę czasu to pokąbinuję ze zdjeciami żeby je wkleić i wam pokazać moje ząbki Może nie są aż takie krzywe ale mam też wade zgryzu, a przecież zawsze chcialam mieć piekny uśmiech
Stary 2007-10-23, 10:06   #2550
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
no to super
Teraz mam troszkę czasu to pokąbinuję ze zdjeciami żeby je wkleić i wam pokazać moje ząbki Może nie są aż takie krzywe ale mam też wade zgryzu, a przecież zawsze chcialam mieć piekny uśmiech
pokombinuj pokombinuj i pochwal sie swoimi zebolami w kagancu

ja juz zmykam i zycze wszystkim milego dnia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości