![]() |
#91 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 593
|
Dot.: Byd³o w Tatrach- morderstwo nied¼wiadka!
Przypomniala mi sie bajka Moj Brat Niedzwiedz. To byla taka piekna, wzruszajaca bajeczka.
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 745
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Oczywi¶cie, na szcze¶cie oprócz jeleni nie mia³am okazji stan±æ w Tatrach oko w oko z nied¼wiedziem i te¿ nie wiem i chyba nie chcê sie dowiedzieæ jak cz³owiek wtedy reaguje ![]() Ja z mê¿em jak wybieramy siê w Tatry, zawsze zagl±damy na takie jedno forum, gdzie forumowicze którzy wrócili w³a¶nie z gór pisz±, komunikuja gdzie aktualnie znajduj± siê, ¿eruj± nied¼wiedzie i wtedy wiemy w której partii Tatr zachowaæ wzmo¿on± ostro¿no¶æ ![]() ![]() Ale ¿al mi tego nied¼wiadka i tej mamy nied¼wiedzicy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
A ja jem miêso i to w miarê czêsto. Czy to znaczy, ¿e jestem odgórnie zaliczana do osób, które z pa³k± i kamieniami lataj± po lasach i borach i t³uk± niewinne zwierzêta na ¶mieræ? Mój m±¿ jest zapalonym my¶liwym. A boje wczoraj mieli¶my ³zy w oczach i by³o nam bardzo kiepsko, jak w TV pokazali tego zabitego mi¶ka. Jak le¿a³ zakrwawiony i nieruchomy. To, ¿e kto¶ nie jest wegetarianinem nie znaczy, ¿e jest zwolennikiem sadyzmu wobec zwierzaków.
![]()
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 631
|
znajac zycie, pewnie nie dostana zbyt wysokiej kary...ehh.
![]() |
#95 | |||
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 983
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
"Zdenerwowaæ" zwierzê mo¿e bardzo wiele czynników - w tym agresywne lub tylko nieodpowiedzialne zachowanie ludzi, poczucie zagro¿enia, naruszenia terytorium, zdezorientowanie, zapach itd. Niewiarygodne, ¿e nie s³ysza³a¶ te¿ o przypadkach, gdy nawet nie dzikie zwierzêta, ale w³a¶nie pañskie psy atakuj± bogu ducha winnych ludzi - bez "winy" cz³owieka-ofiary. Co do strumyka to ja akurat mia³am na my¶li utopienie siê nied¼wiedzia (a nie, jak chcecie - misia) og³uszonego kamieniami. Zreszt± okoliczno¶ci tego zaj¶cia mog³y byæ ró¿ne - o czym ju¿ pisa³am. Nie wiem. A niezwyk³am wydawaæ wyroków i wyzywaæ ludzi od oprawców snuj±c plany obdzierania ich ze skóry ![]() A w Tatrach bywasz nie tylko Ty. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 783
|
Cytat:
Cytat:
Dlatego mówie ze nie raz s³yszy siê ze "wypadkowi mo¿na by³o zapobiec"...Ale do niektórych i tak to nie dociera, powiem tak: oki, jak juz bedzie wiadomo dok³adnie co siê sta³o i je¶li bêdzie tak, jak dla mnie jest ja¶niejsze na obecn± chwilê, wtedy ja osobi¶cie jestem za du¿±, bez ustêpstw bo kto¶ tam wyrazi³ skruchê karê, niech nauczy to co¶ innych, bo po wiêkszo¶ci towarzystwa jak tamta szóstka znów sp³ynie to jak po kaczce i bêdzie kolejna tragedia. EDIT ja mówiê o kucaniu gdy niedzwiedz jest juz napradwê blisko nas, gdy nawet wycofywanie mo¿e na nas zwrócic niepotrzebn± jego uwagê. A takto normalnie to zmiana ¶cie¿ki, oczywi¶cie.
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 313
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 326
|
ja jestem bardzo wyczulona na takie rzeczy, na psy w schroniskach czy w³a¶nie takie historie- to co oni zrobili nie mie¶ci mi siê w g³owie- g³upota czy bestiarstwo..nie wiem... szczerze mówi±c nie bede tu pisaæ co bym im chetnie zrobi³a ... prawda jest taka,¿e wole ludzi od zwierz±t i gdybym mia³a do wyboru uratowaæ od ¶mierci cz³owieka czy zwierze ,gdyby cz³owiek wisia³ nad przepa¶ci± z w³asnej g³upoty i wisia³o zwierze to wybra³abym zwierze i tyle. Po prostu zwierze nie jest niczemu winne a cz³owiek ma rozum..w tym wypadku go nie ma. I nie rozumiem g³upich t³umaczeñ,¿e nied¼wiadek by³ agresywny- karmienie bu³k± niedzwiatka by³o g³upot±, rzucaæ kamieniami i topiæ..nikt mi nie powie,¿e by³o to w obronie w³asnej....
![]() |
#99 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 807
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 025
|
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 548
|
Bardzo mi szkoda tego niedzwiedzia, biedne zwierzê.
Ale jednoczesnie, kiedy czytam co niektóre z Was tu pisz± to serce we mnie zamiera.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Same przeczycie swoim pogladom. Pominmy juz pochopne wydawanie sadow i odgrazanie sie w stosunku do ludzi, ktorych nie znacie. Zadnej z Was tam nie bylo ! Zadna z Was nie wie co sie tak naprawde stalo ! gdyby sprawa byla jednoznaczna prokuratura juz dawno postwilaby zarzuty ! |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
dubel
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do tego,¿e sprawa nie jest jednoznaczna... no co¿ dla mnie jest -ludzie którzy naprawde znaj± zachowania niedzwiedzi wiedz±,¿e ten niedzwiadek NIE MÓG£ ich sam pierwszy zaatakowaæ, poza tym Oni karmili go nbu³k± wiec sami sprowokowali sytuacje, po trzecie by³y ¶lady na ¶niegu ¿e mi¶ sta³ spokojnie,nie biega³ obok nich to oni go sporowokowali, po czwarte-nawet gdyby, co nie jest mo¿liwe,ich zaatakowa³ to czy musieli go topiæ skoro le¿a³ ju¿ bezbronny obrzucony kamieniami? Dla mnie sprawa jest jasna. Ale niestety nie dla naszej prokuratury... co to nawet nie wie co siê w naszych schroniskach dzieje: ¿e hycle ³api± psy dla kasy (nawet te w obro¿ach lataj±ce luzem) a potem w nocy po prostu siê je wynosi ze schroniska i zabija lub zakopuje ¿ywcem... a i jeszcze jedno..jak pies zagryzie cz³owieka bo zosta³ ¼le wychowany przez w³a¶ciciela to psa sie usypia,chocia¿ nie jest niczemu winny... a jak cz³owiek zakatuje nied¼wiadka to ludzie siê zastanawiaj¶± jak do tego dosz³o,czy to alby nie wypadek... smutne...i przera¿aj±ce.
![]() |
![]() |
#105 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 841
|
To prawda, ¿e nic nie t³umaczy zachowania tych ludzi. Ale dziewczyny, naprawdê przesadzacie. Ja w okresie swojego buntu m³odzieñczego by³am wegetariank± i g³osi³am has³a, ¿e wstyd mi byæ cz³owiekiem, ale jak czytam, ¿e wybór miêdzy ratowaniem zwierzêcia a cz³owieka jest dla Was dzi¶ tak strasznie oczywisty, patrzê na to z poprawk±, bo wiem, ¿e w faktycznej sytuacji ¿adna z Was nie zastanawia³a siê, tylko bieg³a z pomoc± cz³owiekowi. Bo cz³owiek pope³nia b³êdy i to straszne, s± momenty kiedy kieruje nimi niewiadomego pochodzenia instynkt, nie bêd±cy ju¿ spraw± o przetrwanie.
Kara musi byæ. carolinascotties parê stron wcze¶niej mówi³a¶ co¶ o li¶cie, w którym mo¿na domagaæ siê wysokiej kary dla sprawców. To jest dobry pomys³, zanik³ gdzie¶ w tej rozmowie, ale s±dzê, ¿e powinni¶my pomy¶leæ nad tym. Jak uwa¿asz, co zrobiæ? do kogo napisaæ? Wiza¿anki na pewno siê zmobilizuj± ![]() Mieszkam blisko Zakopanego, góry to mój drugi dom. Cepry s± tutaj okr±g³y rok, tu nie ma sezonów i gdybym zapyta³a na szlaku takiego turystê o zasady, prawa, okazy chornione itp nie wiem, który móg³by o tym pogadaæ. Niestety. Ale Zakopane nie mo¿e im zamkn±æ drogi bo z nich ¿yje. I kó³ko siê zamyka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 783
|
Cytat:
![]() Mam zdanie jakie mam, ostrzejsze w takich wypadkach, ale nie piszmy prosze o sytuacjach "nad przepa¶ci±: czy innym "obdarciu ze skóry" ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszt± to, ¿e ci ludzie nie kamieniuj± zwierz±t regularnie, nie ma tu wiêkszego znaczenia - wystarczy, ¿e zrobili to raz. O jeden raz za du¿o.
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 548
|
Cytat:
Zawsze i wszêdzie wiesz jak postêpowaæ? A jesli kiedys pojedziesz nad wodê i zaczniesz ton±æ? Ty albo Twój T¿, Twoje dziecko? I nikt Ciê nie uratuje, bo sama wlaz³as do wody i sama jestes sobie winna. Tak naprawdê nie biorê na powa¿nie tych wszystkich deklaracji ale naprawde ¼le siê to czyta i napawa mnie pesymizmem my¶l, ¿e na takim ¶wiecie ¿yj± moje dzieci.
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
mysliwy, bo robi to dla zabawy, dla przyjemnosci i dla wlasnego kaprysu. proste. Znam myslistwo od podszewki tak samo jak Ty i nie powiesz mi, ze to jest w porzadku. Nie zawsze zwierze pada za 1 strzalem. Czesto sie meczy i cierpi zanim umrze. To ze cos jes legalne nie znaczy ze jest dobre. Powtarzam, Ci ludzie zrobili to z glupoty, moze z obroni koniecznej, nawet jesli na to nie wyglada, czy Twoj maz musi sie bronic przed szkodnikiem w postaci sarny? I jak to sie dzieje ze placze po niedzwiedzu a zaraz idzie i zabija? Nie zaslaniaj sie prosze szkodnikami, bo nie na szkodniki poluja zapaleni mysliwi. Tylko na sarny i dziki, ja to wiem i Ty to doskonale wiesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie, ja doskonale wiem, na co poluje mój m±¿, ale pisz±c, ¿e "tylko na sarny i dziki" to obawiam siê, ¿e Ty tego nie wiesz. Zreszt± sk±d masz to wiedzieæ? Tak w ogóle to temat schodzi na dyskusje o my¶listwie - za czy przeciw.
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 15 844
|
Cytat:
jest roznica pomiedzy zabijaniem hodowlanych krow i swin zeby je zjesc, a bezsensownym wymeczeniem na smierc malego niedzwiadka (a niedzwiedzie sa pod ochrona...). przynajmniej ja taka roznice widze. i zeby nie bylo - nie kocham wszystkich zwierzat. niektorych nawet nie lubie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 504
|
Cytat:
Wiesz te¿ zapewne, ¿e my¶liwi poza polowaniami równie¿ pomagaj± w utrzymaniu lasów i dokarmianiu zwierz±t zim±, je¶li jest taka potrzeba.
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
ale cyrk no
![]() Skoro myslistwo jest takie zle, to czemu jest legalne??? ![]() Tak jak dziewczyny pisaly jest roznica miedzy myslistwem, a ukamieniowaniem(bestialsk o) niedzwiedzia. A jesli chodzi o humanitarne zabijanie w rzezniach to ja bym sie klocila...Tzn jak widzialam kiedys te swinie w telewizji jak jedna zywa rzucili na rozgrzana(goraca) blache..to az mi sie slabo zrobilo... Poza tym jest wiele gorszych rzeczy na calym swiecie i pomyslec o tym niz zastanawiac sie czy myslistwo jest czym zlym np. W Chinach jest taka restauracja, ze klienta podaje sie zywa malpe w klatce, ktorej klient zjada mozg.
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 15 844
|
Cytat:
![]() za to bezsensowne jest wg mnie porownywanie zamordowania tatrzanskiego misia z ubojem zwierzat zeby bylo co jesc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 448
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem tez dlaczego w tym temacie jest mowa o wegetarianizmie. Rozumiem, ze to bunt przeciwko zabijaniu zwierzat w sposob nienalezyty, ale to nie ma akurat nic do tego wypadku w Tatrach. ( oni nie chcieli go zjesc) ![]() Karac sadystow za wszystkie najgorsze zachowania ludzkie, skrajne, nie do pomyslenia jest przeciez podpalanie zywych zwierzat(psow, kotow, krow) dla rozrywki. O wlasnie jest roznica miedzy podpaleniem krowy( i tak zginie) a zabijaniem w ubojni.( mimo, ze nie wszystkie postepuja nalezycie)
… ¶wiadomo¶æ kreuje „wygl±d”… pod¶wiadomo¶æ dzia³anie… Edytowane przez bLonD_bEjBe Czas edycji: 2007-10-23 o 17:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.