Byd³o w Tatrach- morderstwo nied¼wiadka! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2007-10-23, 09:05   #91
bLonD_bEjBe
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 593
Dot.: Byd³o w Tatrach- morderstwo nied¼wiadka!

Przypomniala mi sie bajka Moj Brat Niedzwiedz. To byla taka piekna, wzruszajaca bajeczka.
Stary 2007-10-23, 09:31   #92
Asienka83
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 745

Cytat:
Napisane przez paulinka3110 Poka¿ wiadomo¶æ
A co do samych turystów...Taka sytuacja jak jakis czas temu zdarza³y siê przypadki smierci turystów/wypadków w górach, bo np. kto¶ poszed³ "na spacer" w klapkach! Taka sama g³upota i bezmy¶lno¶æ jak w przypadku karmienia dzikiego nied¼wiedzia!
Dok³adnie, zgadzam siê siê z Paulin±. Bezmy¶lno¶æ turystów jak widaæ kolejny raz nie zna granic Trochê to smutne, ¿e ludzie którzy wybieraj± siê w Tatry i w ogóle w jakiekolwiek inne góry nie maj± szacunku do nich i do przyrody A pisz±c o szacunku mam na my¶li oczywi¶cie odowiedni ubiór, ekwipunek...tak samo jak powinno siê mieæ odpowiedni strój np do teatru, czy ko¶cio³a. A ten coraz czê¶ciej spotykany brak szacunku do naszych Tatr, do przyrody, g³upota mnie przera¿a
Oczywi¶cie, na szcze¶cie oprócz jeleni nie mia³am okazji stan±æ w Tatrach oko w oko z nied¼wiedziem i te¿ nie wiem i chyba nie chcê sie dowiedzieæ jak cz³owiek wtedy reaguje Chyba albo na pewno tylko spokój i rozwaga ma w tym wypadku du¿e znaczenie.

Ja z mê¿em jak wybieramy siê w Tatry, zawsze zagl±damy na takie jedno forum, gdzie forumowicze którzy wrócili w³a¶nie z gór pisz±, komunikuja gdzie aktualnie znajduj± siê, ¿eruj± nied¼wiedzie i wtedy wiemy w której partii Tatr zachowaæ wzmo¿on± ostro¿no¶æ I wtedy czujê siê bardziej bezpieczna
Ale ¿al mi tego nied¼wiadka i tej mamy nied¼wiedzicy Co ona teraz biedna prze¿ywa, szukaj±c swojego ma³ego
Stary 2007-10-23, 09:34   #93
Aggie125
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 348
GG do Aggie125

A ja jem miêso i to w miarê czêsto. Czy to znaczy, ¿e jestem odgórnie zaliczana do osób, które z pa³k± i kamieniami lataj± po lasach i borach i t³uk± niewinne zwierzêta na ¶mieræ? Mój m±¿ jest zapalonym my¶liwym. A boje wczoraj mieli¶my ³zy w oczach i by³o nam bardzo kiepsko, jak w TV pokazali tego zabitego mi¶ka. Jak le¿a³ zakrwawiony i nieruchomy. To, ¿e kto¶ nie jest wegetarianinem nie znaczy, ¿e jest zwolennikiem sadyzmu wobec zwierzaków.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 09:37   #94
Tusio
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 631

znajac zycie, pewnie nie dostana zbyt wysokiej kary...ehh.
Stary 2007-10-23, 09:42   #95
marcelina73
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 983

Cytat:
Napisane przez samaraelf Poka¿ wiadomo¶æ
to jest forum: kazdy ma prawo wyra¼iæ swoje zdanie. I czy Ci siê to Marcelina podoba czy nie powiem ¿e to co zrobili Ci ludzie jest karygodne. Pierw wabili nied¼wiadka a potem siê go wystraszyli. Postaw siê na miejscu misia: jestes g³odna i kto¶ Ci daje je¶æ..zbli¿asz siê i nagle ktos obrzuca Cie kamieniami:| czy to jest normalne??
Masz racjê - to jest forum. Ka¿dy mo¿e siê wypowiedzieæ i oceniæ czyj±¶ wypowied¼. Tak Ty jak i ja.

Cytat:
Napisane przez £aciata Poka¿ wiadomo¶æ
Marcelina - to nie tak. Je¶li cz³owiek wchodzi na teren zamieszka³y przez dzikie zwierzêta, powinien wiedzieæ jak siê zachowaæ. Szanse, ¿e ten nied¼wiadek mia³ skrzywion± psychikê s± takie jak wygrana w totka, a nawet i mniejsze. Jest to dla mnie bardzo przykre, ale niestety w takich przypadkach z regu³y winê ponosz± ludzie. Ja nie piszê, ¿e zrobili to z sadyzmu - tego nie wiem, ale na pewno z g³upoty. Je¶li zwierzak ich zaatakowa³, to niestety z powodu ich zachowania.
Ja w³a¶nie te¿ nie wiem, dlaczego to zrobili. W odró¿nieniu od wiêkszo¶ci tu pisz±cych.

Cytat:
Napisane przez lemoorka Poka¿ wiadomo¶æ
Wybacz ale zdêbia³am czytaj±c Twoje wypowiedzi

1. Jeszcze raz to napisze- zwierzêta nie atakuja bezpodstawnie, chyba , ¿e sa w¶ciek³e.
Spotka³am lisa w Tatrach i przez ³eb mi nie przesz³o a przywale kamienie to ucieknie.Sta³am poczeka³am, poszed³ sobie.
Jak by³am ma³a doi³am krowe, nie kopne³a mnie, bo by³am delikatna.

A teraz posta zasada, która zapewne i Ty znasz - jak psa nie zdenerwujesz to nie ugryzie. JAk zaczniesz tupac nogami to ujada. Niewiarygodne, nieprawda¿?

2. Z tym strumykiem to po¶mia³am siê i rozp³aka³am.Ku woli wyja¶nienia:

- Znowu niewiarygodne, ale niedzwiedzie potrafia sie utzrymac w wodzie- np Taki niedzwiadek w Kanadzie w wielkim strumyku ³owi ryby. Jak ten ¶wiat zaskakuje

Niedzwiedz nie kot!!!!!!!!

I na koniec strumyk w Dolinie CHocho³owskiej jets tak g³eboki, ¿e jeydnie ma³e dziekco mo¿e sie utpiæ. Starego najwyzej moze prad troche przenie¶c. Mo¿e ma³a wycieczka do CHocho³owskiej?

Najgorsze instynkty- a przy okazji pojawia siê zwyk³a ludzka g³upota.Poza tym nikt nie jest doskona³y.

Finito
I bardzo dobrze, ¿e zdêbia³a¶ czytaj±c moj± wypowied¼ - mo¿e sprowokuje Ciê to do jej przemy¶lenia.

"Zdenerwowaæ" zwierzê mo¿e bardzo wiele czynników - w tym agresywne lub tylko nieodpowiedzialne zachowanie ludzi, poczucie zagro¿enia, naruszenia terytorium, zdezorientowanie, zapach itd.
Niewiarygodne, ¿e nie s³ysza³a¶ te¿ o przypadkach, gdy nawet nie dzikie zwierzêta, ale w³a¶nie pañskie psy atakuj± bogu ducha winnych ludzi - bez "winy" cz³owieka-ofiary.

Co do strumyka to ja akurat mia³am na my¶li utopienie siê nied¼wiedzia (a nie, jak chcecie - misia) og³uszonego kamieniami.
Zreszt± okoliczno¶ci tego zaj¶cia mog³y byæ ró¿ne - o czym ju¿ pisa³am. Nie wiem. A niezwyk³am wydawaæ wyroków i wyzywaæ ludzi od oprawców snuj±c plany obdzierania ich ze skóry nie znaj±c faktów.

A w Tatrach bywasz nie tylko Ty.
marcelina73 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 10:45   #96
Mirianka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 783

Cytat:
Napisane przez lain Poka¿ wiadomo¶æ
tyle,ze co do krowek i swinek to istnieja przepisy humanitarnego zabijania (nad ktorymi pracuje sie zeby byly przestrzegane). smierc ma byc krotka. na pewno nikt ich nie kamieniuje na smierc, a potem nie topi w potoku.

ja uwazam, ze ci turysci to kompletni pajace. po pierwsze kazdy turysta wybierajacy sie w Tatry powinien sie zaznajomic z tym jak nalezy postepowac w przypadku spotkania niedzwiedzia. gdyby go nie karmili tylko spokojnie sie oddalili to na pewno by nie zaatakowal. z reszta podobno wcale nie jest pewne ze zaatakowal. mogl poprostu natarczywie za nimi isc jak juz mu dawali te kanapki. gdzie tam maly niedzwiadek na szesciu chlopa. a ze byli skonczonymi idiotami... przykre. szkoda misia, ktory musiala zginac taka smiercia.
Cytat:
A co do samych turystów...Taka sytuacja jak jakis czas temu zdarza³y siê przypadki smierci turystów/wypadków w górach, bo np. kto¶ poszed³ "na spacer" w klapkach! Taka sama g³upota i bezmy¶lno¶æ jak w przypadku karmienia dzikiego nied¼wiedzia!
Dok³adnie.
Dlatego mówie ze nie raz s³yszy siê ze "wypadkowi mo¿na by³o zapobiec"...Ale do niektórych i tak to nie dociera, powiem tak: oki, jak juz bedzie wiadomo dok³adnie co siê sta³o i je¶li bêdzie tak, jak dla mnie jest ja¶niejsze na obecn± chwilê, wtedy ja osobi¶cie jestem za du¿±, bez ustêpstw bo kto¶ tam wyrazi³ skruchê karê, niech nauczy to co¶ innych, bo po wiêkszo¶ci towarzystwa jak tamta szóstka znów sp³ynie to jak po kaczce i bêdzie kolejna tragedia.

EDIT ja mówiê o kucaniu gdy niedzwiedz jest juz napradwê blisko nas, gdy nawet wycofywanie mo¿e na nas zwrócic niepotrzebn± jego uwagê.
A takto normalnie to zmiana ¶cie¿ki, oczywi¶cie.

Mirianka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 11:26   #97
°Alchemia
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 313

Cytat:
Napisane przez myShaczeQ Poka¿ wiadomo¶æ
nawet gdyby zyl nie jesteysmy w stanie

Alchemio, Ty nie jesz i na pewno wiele osob tez. Ale nie uwazasz ze wszytsko jest krotko mowiac bezsensu? nie wierze, ze wszytskoe obronczynie praw zwierzat w tym watku nie jedza miesa. Dla czego mamy dzielic zwierzeta na te do kochania i te do jedzenia? Nie zadziwie sie jesli te tysiace swin krow i czegotam jeszcze CIERPI bardziej niz ten niedziwedz, a tutaj cala masa kobiet robi to samo co oprawcy, chcac ich ukamieniowac, zwlaszcza, ze sprawa nie jest w 1000% jasna, mamy tylko wersje podana przez media.
¦wiata nie zmieniê, ale to nie znaczy, ¿e moge machn±æ rêk± na jednego nied¼wiedzia, bo tysi±ce krów i ¶wiñ ginie ka¿dego dnia. A juz tak nawiasem mówi±c, zwierzêta tez zabijaj± dla miêsa i dlatego jestem w stanie zrozumieæ, ¿e cz³owiek zjada inne zwierzêta. Natomiast bezsensowne ukamienowanie i topienie? ...
°Alchemia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2007-10-23, 11:39   #98
Chii1986
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 326

ja jestem bardzo wyczulona na takie rzeczy, na psy w schroniskach czy w³a¶nie takie historie- to co oni zrobili nie mie¶ci mi siê w g³owie- g³upota czy bestiarstwo..nie wiem... szczerze mówi±c nie bede tu pisaæ co bym im chetnie zrobi³a ... prawda jest taka,¿e wole ludzi od zwierz±t i gdybym mia³a do wyboru uratowaæ od ¶mierci cz³owieka czy zwierze ,gdyby cz³owiek wisia³ nad przepa¶ci± z w³asnej g³upoty i wisia³o zwierze to wybra³abym zwierze i tyle. Po prostu zwierze nie jest niczemu winne a cz³owiek ma rozum..w tym wypadku go nie ma. I nie rozumiem g³upich t³umaczeñ,¿e nied¼wiadek by³ agresywny- karmienie bu³k± niedzwiatka by³o g³upot±, rzucaæ kamieniami i topiæ..nikt mi nie powie,¿e by³o to w obronie w³asnej....
Stary 2007-10-23, 12:12   #99
calkiem-spoko
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 807

Cytat:
Napisane przez lemoorka Poka¿ wiadomo¶æ
Niedzwiedz nie kot!!!!!!!!
Kot potrafi p³ywaæ.
calkiem-spoko jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 12:39   #100
samaraelf
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 025

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Poka¿ wiadomo¶æ
Kot potrafi p³ywaæ.
chcoia¿ tego nie lubi

Szko³a
samaraelf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 12:44   #101
Luba
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 548

Bardzo mi szkoda tego niedzwiedzia, biedne zwierzê.

Ale jednoczesnie, kiedy czytam co niektóre z Was tu pisz± to serce we mnie zamiera.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 13:12   #102
myShaczeQ
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 767
GG do myShaczeQ

Cytat:
tyle,ze co do krowek i swinek to istnieja przepisy humanitarnego zabijania (nad ktorymi pracuje sie zeby byly przestrzegane). smierc ma byc krotka. na pewno nikt ich nie kamieniuje na smierc, a potem nie topi w potoku.
Nie, nikt nie kamieniuje krow, ale za to robia duzo gorsze rzeczy. To sa bezwzgledni ludzie traktujacy przedmiotowo zwierzêta. Np wrzucaj± do urzadzenia ktore mieli, zywe zwierzeta. I uwazasz ze to humanitarne? a moze lepsze od ukamieniowania ?

Cytat:
A jaka jest ró¿nica miêdzy ¶mierci± "humanitarn±" a nie humanitarn±. Krowy i ¶winie s± zabijane po to aby je póxniej zje¶æ!
Dokladnie. Ktos kto naprawde kocha zwierzeta nie rozgranicza je do tych, ktore sie je i tych ktore sie kocha. Tak generalnie rzecz biorac to niedzwiedza tez mogli zjesc jak juz go zabili. Czemu nie? W koncu mieso ma jak kazde inne zwierze.

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Poka¿ wiadomo¶æ
A ja jem miêso i to w miarê czêsto. Czy to znaczy, ¿e jestem odgórnie zaliczana do osób, które z pa³k± i kamieniami lataj± po lasach i borach i t³uk± niewinne zwierzêta na ¶mieræ? Mój m±¿ jest zapalonym my¶liwym. A boje wczoraj mieli¶my ³zy w oczach i by³o nam bardzo kiepsko, jak w TV pokazali tego zabitego mi¶ka. Jak le¿a³ zakrwawiony i nieruchomy. To, ¿e kto¶ nie jest wegetarianinem nie znaczy, ¿e jest zwolennikiem sadyzmu wobec zwierzaków.
A czy Ci ludzie latali po lasach i borach tlukac niewinne stworzenia notorycznie? nie wydaje mi sie. Czy w ogole jest im uduwodnione, ze zatlukli go z zimna krwia i premedytacja, udajac sie w tym celu w gory? chyba nie. Jaka jest roznica miedzy zabiciem niedziewdzia a zabiciem sarny? Moj dziadek jest mysliwym i duzo razy widzialam takie trupy sarnie. Bardzo, bardzo pdobnie wygladaly. Czy to, ze Twoj maz zabija legalnie jest w porzadku? Przeciez ingeruje w przyrode, przeciez ZABIJA, zabija specjalnie i lata po lesie ze strzelba, polujac na niewinne stworzenia, prawda? nie mozesz zaprzeczyc.

Cytat:
Napisane przez °Alchemia Poka¿ wiadomo¶æ
¦wiata nie zmieniê, ale to nie znaczy, ¿e moge machn±æ rêk± na jednego nied¼wiedzia, bo tysi±ce krów i ¶wiñ ginie ka¿dego dnia. A juz tak nawiasem mówi±c, zwierzêta tez zabijaj± dla miêsa i dlatego jestem w stanie zrozumieæ, ¿e cz³owiek zjada inne zwierzêta. Natomiast bezsensowne ukamienowanie i topienie? ...
A czym jest jeden niedziwedz wobec tysiac krow i swin? Dlaczego nie opalkujemy na forum chociazby jednej krowy? A ludzie maja rozum, nie musz± kierowaæ sie instynktami, zeby zabijaæ dla jedzenia. Moze i jest to normalne, ze zabija sie zwierzeta dla jedzenia, ale zabijajmy je naprawde humanitarnie, a gina czesto gorzej, niz ten niedzwiedz, duzo gorzej.

Cytat:
Napisane przez Chii1986 Poka¿ wiadomo¶æ
ja jestem bardzo wyczulona na takie rzeczy, na psy w schroniskach czy w³a¶nie takie historie- to co oni zrobili nie mie¶ci mi siê w g³owie- g³upota czy bestiarstwo..nie wiem... szczerze mówi±c nie bede tu pisaæ co bym im chetnie zrobi³a ... prawda jest taka,¿e wole ludzi od zwierz±t i gdybym mia³a do wyboru uratowaæ od ¶mierci cz³owieka czy zwierze ,gdyby cz³owiek wisia³ nad przepa¶ci± z w³asnej g³upoty i wisia³o zwierze to wybra³abym zwierze i tyle. Po prostu zwierze nie jest niczemu winne a cz³owiek ma rozum..w tym wypadku go nie ma. I nie rozumiem g³upich t³umaczeñ,¿e nied¼wiadek by³ agresywny- karmienie bu³k± niedzwiatka by³o g³upot±, rzucaæ kamieniami i topiæ..nikt mi nie powie,¿e by³o to w obronie w³asnej....
No teraz to chyba przesadzilas . Uratowalabys kota, majac do wyboru jego i swojego TZ? przeciez TZ wisi na galezi z wlasnej glupoty, bo zabraklo mu rozumu. No ludzie, bez przesady, bo pomysle, ze to wszytsko pisane jest pod publiczke forum !

Same przeczycie swoim pogladom. Pominmy juz pochopne wydawanie sadow i odgrazanie sie w stosunku do ludzi, ktorych nie znacie. Zadnej z Was tam nie bylo ! Zadna z Was nie wie co sie tak naprawde stalo ! gdyby sprawa byla jednoznaczna prokuratura juz dawno postwilaby zarzuty !

myShaczeQ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 13:21   #103
Chii1986
Zakorzenienie

dubel
Stary 2007-10-23, 13:22   #104
Chii1986
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nikt nie kamieniuje krow, ale za to robia duzo gorsze rzeczy. To sa bezwzgledni ludzie traktujacy przedmiotowo zwierzêta. Np wrzucaj± do urzadzenia ktore mieli, zywe zwierzeta. I uwazasz ze to humanitarne? a moze lepsze od ukamieniowania ?

Dokladnie. Ktos kto naprawde kocha zwierzeta nie rozgranicza je do tych, ktore sie je i tych ktore sie kocha. Tak generalnie rzecz biorac to niedzwiedza tez mogli zjesc jak juz go zabili. Czemu nie? W koncu mieso ma jak kazde inne zwierze.

A czy Ci ludzie latali po lasach i borach tlukac niewinne stworzenia notorycznie? nie wydaje mi sie. Czy w ogole jest im uduwodnione, ze zatlukli go z zimna krwia i premedytacja, udajac sie w tym celu w gory? chyba nie. Jaka jest roznica miedzy zabiciem niedziewdzia a zabiciem sarny? Moj dziadek jest mysliwym i duzo razy widzialam takie trupy sarnie. Bardzo, bardzo pdobnie wygladaly. Czy to, ze Twoj maz zabija legalnie jest w porzadku? Przeciez ingeruje w przyrode, przeciez ZABIJA, zabija specjalnie i lata po lesie ze strzelba, polujac na niewinne stworzenia, prawda? nie mozesz zaprzeczyc.

A czym jest jeden niedziwedz wobec tysiac krow i swin? Dlaczego nie opalkujemy na forum chociazby jednej krowy? A ludzie maja rozum, nie musz± kierowaæ sie instynktami, zeby zabijaæ dla jedzenia. Moze i jest to normalne, ze zabija sie zwierzeta dla jedzenia, ale zabijajmy je naprawde humanitarnie, a gina czesto gorzej, niz ten niedzwiedz, duzo gorzej.

No teraz to chyba przesadzilas . Uratowalabys kota, majac do wyboru jego i swojego TZ? przeciez TZ wisi na galezi z wlasnej glupoty, bo zabraklo mu rozumu. No ludzie, bez przesady, bo pomysle, ze to wszytsko pisane jest pod publiczke forum !

Same przeczycie swoim pogladom. Pominmy juz pochopne wydawanie sadow i odgrazanie sie w stosunku do ludzi, ktorych nie znacie. Zadnej z Was tam nie bylo ! Zadna z Was nie wie co sie tak naprawde stalo ! gdyby sprawa byla jednoznaczna prokuratura juz dawno postwilaby zarzuty !
nie pisa³am o T¿cie tylko obcej osobie, która zrobi³a co¶ z g³upoty,nieodpowiedzialno ¶ci... - nie mówie tu o przypadkowym potknieciu tylko o takich w³asnie turystach co to id± w góry w klapkach...wiem,¿e moje pogl±dy na ten temat s± kontrowersyjne ale nie zmienie ich i mogê pisaæ na forum, bo to moje prywatne zdanie. Mam takie podej¶cie-tak samo jakbym mia³a daæ pieniadze do wyboru-na schronisko czy na dom dla biednych ludzi -wybra³abym schronisko bo zwierzeta nie maj± wp³ywu na swoj± sytuacje a ludzie chocia¿ czesto nie s± winni swojemu losowi to chyba maj± jednak wiecej mo¿lwio¶ci decydowania o sobie ni¿ zwierzeta.

co do tego,¿e sprawa nie jest jednoznaczna... no co¿ dla mnie jest -ludzie którzy naprawde znaj± zachowania niedzwiedzi wiedz±,¿e ten niedzwiadek NIE MÓG£ ich sam pierwszy zaatakowaæ, poza tym Oni karmili go nbu³k± wiec sami sprowokowali sytuacje, po trzecie by³y ¶lady na ¶niegu ¿e mi¶ sta³ spokojnie,nie biega³ obok nich to oni go sporowokowali, po czwarte-nawet gdyby, co nie jest mo¿liwe,ich zaatakowa³ to czy musieli go topiæ skoro le¿a³ ju¿ bezbronny obrzucony kamieniami? Dla mnie sprawa jest jasna. Ale niestety nie dla naszej prokuratury... co to nawet nie wie co siê w naszych schroniskach dzieje: ¿e hycle ³api± psy dla kasy (nawet te w obro¿ach lataj±ce luzem) a potem w nocy po prostu siê je wynosi ze schroniska i zabija lub zakopuje ¿ywcem...

a i jeszcze jedno..jak pies zagryzie cz³owieka bo zosta³ ¼le wychowany przez w³a¶ciciela to psa sie usypia,chocia¿ nie jest niczemu winny... a jak cz³owiek zakatuje nied¼wiadka to ludzie siê zastanawiaj¶± jak do tego dosz³o,czy to alby nie wypadek... smutne...i przera¿aj±ce.
Stary 2007-10-23, 13:31   #105
Maniwa
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 841

To prawda, ¿e nic nie t³umaczy zachowania tych ludzi. Ale dziewczyny, naprawdê przesadzacie. Ja w okresie swojego buntu m³odzieñczego by³am wegetariank± i g³osi³am has³a, ¿e wstyd mi byæ cz³owiekiem, ale jak czytam, ¿e wybór miêdzy ratowaniem zwierzêcia a cz³owieka jest dla Was dzi¶ tak strasznie oczywisty, patrzê na to z poprawk±, bo wiem, ¿e w faktycznej sytuacji ¿adna z Was nie zastanawia³a siê, tylko bieg³a z pomoc± cz³owiekowi. Bo cz³owiek pope³nia b³êdy i to straszne, s± momenty kiedy kieruje nimi niewiadomego pochodzenia instynkt, nie bêd±cy ju¿ spraw± o przetrwanie.
Kara musi byæ.
carolinascotties parê stron wcze¶niej mówi³a¶ co¶ o li¶cie, w którym mo¿na domagaæ siê wysokiej kary dla sprawców. To jest dobry pomys³, zanik³ gdzie¶ w tej rozmowie, ale s±dzê, ¿e powinni¶my pomy¶leæ nad tym. Jak uwa¿asz, co zrobiæ? do kogo napisaæ? Wiza¿anki na pewno siê zmobilizuj± i pomog±... Potrzebne bêdzie tylko wyja¶nienie ca³ego zaj¶cia i zarzuty od prokuratury.

Mieszkam blisko Zakopanego, góry to mój drugi dom. Cepry s± tutaj okr±g³y rok, tu nie ma sezonów i gdybym zapyta³a na szlaku takiego turystê o zasady, prawa, okazy chornione itp nie wiem, który móg³by o tym pogadaæ. Niestety. Ale Zakopane nie mo¿e im zamkn±æ drogi bo z nich ¿yje. I kó³ko siê zamyka
Maniwa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 13:36   #106
Mirianka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 783

Cytat:
Napisane przez Luba Poka¿ wiadomo¶æ
Bardzo mi szkoda tego niedzwiedzia, biedne zwierzê.

Ale jednoczesnie, kiedy czytam co niektóre z Was tu pisz± to serce we mnie zamiera.
Luba ja powoli odczuwam to samo...
Mam zdanie jakie mam, ostrzejsze w takich wypadkach, ale nie piszmy prosze o sytuacjach "nad przepa¶ci±: czy innym "obdarciu ze skóry"...

Mirianka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 13:37   #107
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Czy to, ze Twoj maz zabija legalnie jest w porzadku? Przeciez ingeruje w przyrode, przeciez ZABIJA, zabija specjalnie i lata po lesie ze strzelba, polujac na niewinne stworzenia, prawda? nie mozesz zaprzeczyc.
Nie zaprzeczam. Jest jednak ró¿nica miêdzy legalnym odstrzeleniem szkodnika, który pojawi³ siê na stawach rybackich, a ukamieniowaniu zwierzaka. Poza tym ZABIJANIE, jak to okre¶li³a¶, jest te¿ pewnym prawem natury. Jedne gatunki od wieków zabija³y inne, by prze¿yæ. Tak zosta³ stworzony ³añcuch pokarmowy i dlatego nie uwa¿am legalnego i rozs±dnego my¶listwa za zabijanie czy makabrê. O ile nie jest to polowanie typu k³usownictwo, gdzie zastawia sie wnyki, które urzynaj± zwierzêciu ³apy.

Zreszt± to, ¿e ci ludzie nie kamieniuj± zwierz±t regularnie, nie ma tu wiêkszego znaczenia - wystarczy, ¿e zrobili to raz. O jeden raz za du¿o.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2007-10-23, 13:40   #108
Chii1986
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zaprzeczam. Jest jednak ró¿nica miêdzy legalnym odstrzeleniem szkodnika, który pojawi³ siê na stawach rybackich, a ukamieniowaniu zwierzaka. Poza tym ZABIJANIE, jak to okre¶li³a¶, jest te¿ pewnym prawem natury. Jedne gatunki od wieków zabija³y inne, by prze¿yæ. Tak zosta³ stworzony ³añcuch pokarmowy i dlatego nie uwa¿am legalnego i rozs±dnego my¶listwa za zabijanie czy makabrê. O ile nie jest to polowanie typu k³usownictwo, gdzie zastawia sie wnyki, które urzynaj± zwierzêciu ³apy.

Zreszt± to, ¿e ci ludzie nie kamieniuj± zwierz±t regularnie, nie ma tu wiêkszego znaczenia - wystarczy, ¿e zrobili to raz. O jeden raz za du¿o.
Racja, chyba nie wszysycy rozumiej±,¿e zabijanie dla jedzenia, zabijanie by prze¿yæ czy jedzienie miêsa jest czym innym ni¿ ukamieniowanie i utopienie nied¼wiadka od tak sobie... jak kto¶ nie widzi ró¿nicy to ja nie wiem
Stary 2007-10-23, 14:24   #109
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Cytat:

ale sarny nie sa szkodnikami, dziki nie sa szkodnikami. A zapaleni mysliwi nie poluja przeciez na wiewiorki. Pozatym kazdy szkodnik jest potrzebny. takie sa prawa natury, bo po cos tego szkodnika stworzyla. Twoj maz nie zabija bo musi jesc, zabija jak moj dziadek, dla zabawy, dla przyjemnosci, zabija, zeby zabic. Ty to wiesz i jak to wiem. Mysliwi czesto gesto nawet nie jedza tego co upoluja. Nie potrafisz mi logicznie wytlumaczyc postepowania Twojego mê¿a. Nie ma w pojeciu moralnym zabicia legalnego i nielegalnego. Ci ludzie ZABILI niedziwedzia tak jak Twoj maz ZABIJA sarny i nie ma dla niego wytlumaczenia. Ja to wiem i Ty to wiesz. Moze Ci ludzie zabili go z glupoty, ale Twoj maz zabija umyslnie. I teraz zasanowmy sie kto jest gorszy? bo w ¶wietle prawa wiadomo. Ci ludzie popelnili wykroczenie, a Twoj m±¿ zajmuje sie tym legalnie.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-23, 14:30   #110
Luba
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 548

Cytat:
Napisane przez Chii1986 Poka¿ wiadomo¶æ
nie pisa³am o T¿cie tylko obcej osobie, która zrobi³a co¶ z g³upoty,nieodpowiedzialno ¶ci... - nie mówie tu o przypadkowym potknieciu tylko o takich w³asnie turystach co to id± w góry w klapkach...wiem,¿e moje pogl±dy na ten temat s± kontrowersyjne ale nie zmienie ich i mogê pisaæ na forum, bo to moje prywatne zdanie.
A czym siê ró¿ni Twój T¯ od innego cz³owieka? Ten inny, obcy, tak¿e mo¿e byc czyims T¿tem, ojcem, dzieckiem...

Zawsze i wszêdzie wiesz jak postêpowaæ? A jesli kiedys pojedziesz nad wodê i zaczniesz ton±æ? Ty albo Twój T¿, Twoje dziecko?
I nikt Ciê nie uratuje, bo sama wlaz³as do wody i sama jestes sobie winna.

Tak naprawdê nie biorê na powa¿nie tych wszystkich deklaracji ale naprawde ¼le siê to czyta i napawa mnie pesymizmem my¶l, ¿e na takim ¶wiecie ¿yj± moje dzieci.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 14:30   #111
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Pozatym kazdy szkodnik jest potrzebny. takie sa prawa natury, bo po cos tego szkodnika stworzyla.
Czaple na stawach rybackich s± uwa¿ane za szkodniki, poniewa¿ wyjadaj± ryby. Poza stawami nikt do nich nie strzela.
Nie potrafisz mi logicznie wytlumaczyc postepowania Twojego mê¿a.
Byæ mo¿e nie potrafiê Ci tego wyt³umaczyæ, bo masz swoje zdanie i nie chcesz go zmieniaæ. Przedstawi³am tylko swój punkt widzenia i nie oczekujê, ¿e przekonam Ciê do niego.
Nie ma w pojeciu moralnym zabicia legalnego i nielegalnego. Ci ludzie ZABILI niedziwedzia tak jak Twoj maz ZABIJA sarny i nie ma dla niego wytlumaczenia. Ja to wiem i Ty to wiesz. Moze Ci ludzie zabili go z glupoty, ale Twoj maz zabija umyslnie. I teraz zasanowmy sie kto jest gorszy? bo w ¶wietle prawa wiadomo. Ci ludzie popelnili wykroczenie, a Twoj m±¿ zajmuje sie tym legalnie.
Jest wyt³umaczenie. Mój m±¿ uprawia legalne my¶listwo. A kto jest gorszy - my¶liwy, który jednym strza³em zabija na miejscu szkodnika czy nawet niech Ci bêdzie, sarnê lub dzika - czy ludzie, którzy kamieniujê nied¼wiadka, aby ten skona³ w mêczarniach?

Stary 2007-10-23, 14:52   #112
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Cytat:
Jest wyt³umaczenie. Mój m±¿ uprawia legalne my¶listwo. A kto jest gorszy - my¶liwy, który jednym strza³em zabija na miejscu szkodnika czy nawet niech Ci bêdzie, sarnê lub dzika - czy ludzie, którzy kamieniujê nied¼wiadka, aby ten skona³ w mêczarniach?
mysliwy, bo robi to dla zabawy, dla przyjemnosci i dla wlasnego kaprysu. proste. Znam myslistwo od podszewki tak samo jak Ty i nie powiesz mi, ze to jest w porzadku. Nie zawsze zwierze pada za 1 strzalem. Czesto sie meczy i cierpi zanim umrze. To ze cos jes legalne nie znaczy ze jest dobre. Powtarzam, Ci ludzie zrobili to z glupoty, moze z obroni koniecznej, nawet jesli na to nie wyglada, czy Twoj maz musi sie bronic przed szkodnikiem w postaci sarny? I jak to sie dzieje ze placze po niedzwiedzu a zaraz idzie i zabija? Nie zaslaniaj sie prosze szkodnikami, bo nie na szkodniki poluja zapaleni mysliwi. Tylko na sarny i dziki, ja to wiem i Ty to doskonale wiesz.

Stary 2007-10-23, 15:00   #113
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
czy Twoj maz musi sie bronic przed szkodnikiem w postaci sarny? I jak to sie dzieje ze placze po niedzwiedzu a zaraz idzie i zabija? Nie zaslaniaj sie prosze szkodnikami, bo nie na szkodniki poluja zapaleni mysliwi. Tylko na sarny i dziki, ja to wiem i Ty to doskonale wiesz.
Po pierwsze, polowanie na sarny to nie jest polowanie na szkodniki.
Po drugie, ja doskonale wiem, na co poluje mój m±¿, ale pisz±c, ¿e "tylko na sarny i dziki" to obawiam siê, ¿e Ty tego nie wiesz. Zreszt± sk±d masz to wiedzieæ?

Tak w ogóle to temat schodzi na dyskusje o my¶listwie - za czy przeciw.

Stary 2007-10-23, 15:18   #114
lain
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 15 844

Cytat:
A jaka jest ró¿nica miêdzy ¶mierci± "humanitarn±" a nie humanitarn±.
smierc humanitarna jest szybka i w miare bezbolesna. smierc niehumanitarna jest dluga, meczaca i bardzo bolesna (np. ukamieniowanie).
jest roznica pomiedzy zabijaniem hodowlanych krow i swin zeby je zjesc, a bezsensownym wymeczeniem na smierc malego niedzwiadka (a niedzwiedzie sa pod ochrona...). przynajmniej ja taka roznice widze. i zeby nie bylo - nie kocham wszystkich zwierzat. niektorych nawet nie lubie wiec prosze mnie przypadkiem o hipokryzje nie oskarzac.
lain jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 15:19   #115
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 504

Cytat:
mysliwy, bo robi to dla zabawy, dla przyjemnosci i dla wlasnego kaprysu. proste. Znam myslistwo od podszewki tak samo jak Ty
Je¶li znasz to wiesz, ¿e odstrza³ saren i dzików jest robiony dlatego, ¿e brak jest naturalnych wrogów - drapie¿ników. I wiesz, ¿e okre¶lony teren mo¿e wy¿ywiæ tylko okre¶lon± ilo¶æ zwierz±t. Dlatego nadle¶nictwa okre¶laj± w okresie polowañ liczbê zwierz±t do odstrza³u, ¿eby mog³a pozostaæ ilo¶æ zwierz±t, która wyzywi siê z danego terenu - z czego my¶liwi s± rozliczani. Mówiê o MY¦LIWYCH, nie o k³usownikach, których le¶niczy i my¶liwi zwalczaj±.
Wiesz te¿ zapewne, ¿e my¶liwi poza polowaniami równie¿ pomagaj± w utrzymaniu lasów i dokarmianiu zwierz±t zim±, je¶li jest taka potrzeba.

Jêdrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 15:36   #116
bLonD_bEjBe
Zadomowienie

ale cyrk no ja tu o bajeczce a wy o klusownictwie...
Skoro myslistwo jest takie zle, to czemu jest legalne???
Tak jak dziewczyny pisaly jest roznica miedzy myslistwem, a ukamieniowaniem(bestialsk o) niedzwiedzia.

A jesli chodzi o humanitarne zabijanie w rzezniach to ja bym sie klocila...Tzn jak widzialam kiedys te swinie w telewizji jak jedna zywa rzucili na rozgrzana(goraca) blache..to az mi sie slabo zrobilo...
Poza tym jest wiele gorszych rzeczy na calym swiecie i pomyslec o tym niz zastanawiac sie czy myslistwo jest czym zlym np. W Chinach jest taka restauracja, ze klienta podaje sie zywa malpe w klatce, ktorej klient zjada mozg.
Stary 2007-10-23, 15:53   #117
lain
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 15 844

Cytat:
Napisane przez bLonD_bEjBe Poka¿ wiadomo¶æ
A jesli chodzi o humanitarne zabijanie w rzezniach to ja bym sie klocila...Tzn jak widzialam kiedys te swinie w telewizji jak jedna zywa rzucili na rozgrzana(goraca) blache..to az mi sie slabo zrobilo...
i dlatego nalezy dzialac, zeby przepisy byly przestrzegane, a smierc w rzezniach humanitarna
za to bezsensowne jest wg mnie porownywanie zamordowania tatrzanskiego misia z ubojem zwierzat zeby bylo co jesc.
lain jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 16:03   #118
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Cytat:
Napisane przez BabciaWeatherwax Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li znasz to wiesz, ¿e odstrza³ saren i dzików jest robiony dlatego, ¿e brak jest naturalnych wrogów - drapie¿ników. I wiesz, ¿e okre¶lony teren mo¿e wy¿ywiæ tylko okre¶lon± ilo¶æ zwierz±t. Dlatego nadle¶nictwa okre¶laj± w okresie polowañ liczbê zwierz±t do odstrza³u, ¿eby mog³a pozostaæ ilo¶æ zwierz±t, która wyzywi siê z danego terenu - z czego my¶liwi s± rozliczani. Mówiê o MY¦LIWYCH, nie o k³usownikach, których le¶niczy i my¶liwi zwalczaj±.
Wiesz te¿ zapewne, ¿e my¶liwi poza polowaniami równie¿ pomagaj± w utrzymaniu lasów i dokarmianiu zwierz±t zim±, je¶li jest taka potrzeba.
Tak, wiem. Chodzilo mi raczej o to jak ktos moze plakac za jednym zwierzakiem a potem zabic drugie? Jaki to ma sens? Albo kochamy wszytskie, albo nie kochamy w ogole. Zabicie jest zabiciem, w dobrej czy zlej wierze.

Stary 2007-10-23, 16:05   #119
carolinascotties
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 448

Cytat:
Napisane przez Maniwa Poka¿ wiadomo¶æ
carolinascotties parê stron wcze¶niej mówi³a¶ co¶ o li¶cie, w którym mo¿na domagaæ siê wysokiej kary dla sprawców. To jest dobry pomys³, zanik³ gdzie¶ w tej rozmowie, ale s±dzê, ¿e powinni¶my pomy¶leæ nad tym. Jak uwa¿asz, co zrobiæ? do kogo napisaæ? Wiza¿anki na pewno siê zmobilizuj± i pomog±... Potrzebne bêdzie tylko wyja¶nienie ca³ego zaj¶cia i zarzuty od prokuratury.
zastanawiam siê - która komenda prowadzi sprawê... mo¿e by tak do Komendanta...a mo¿e najpierw zadzwoniæ do Tatrzañskiego Parku Narodowego - co Wy na to?

Toksyczny zwi±zek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-10-23, 16:05   #120
bLonD_bEjBe
Zadomowienie

Cytat:
i dlatego nalezy dzialac, zeby przepisy byly przestrzegane, a smierc w rzezniach humanitarna
za to bezsensowne jest wg mnie porownywanie zamordowania tatrzanskiego misia z ubojem zwierzat zeby bylo co jesc.
Pewnie, zajac sie sprawami, ktore wg prawa sa zle i niehumanitarne. W koncu nie po to sa ustawy, zeby tylko sobie byly.

Nie rozumiem tez dlaczego w tym temacie jest mowa o wegetarianizmie. Rozumiem, ze to bunt przeciwko zabijaniu zwierzat w sposob nienalezyty, ale to nie ma akurat nic do tego wypadku w Tatrach. ( oni nie chcieli go zjesc)
Karac sadystow za wszystkie najgorsze zachowania ludzkie, skrajne, nie do pomyslenia jest przeciez podpalanie zywych zwierzat(psow, kotow, krow) dla rozrywki. O wlasnie jest roznica miedzy podpaleniem krowy( i tak zginie) a zabijaniem w ubojni.( mimo, ze nie wszystkie postepuja nalezycie)

Edytowane przez bLonD_bEjBe
Czas edycji: 2007-10-23 o 17:00
bLonD_bEjBe jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.