|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 |
Lady of Harley-Davidson
|
Dot.: soczewki kontaktowe
moze po prostu oczy Ci nie toleruja soczewek. a napis 123 jest tylko na soczewkach j&j. ja nosze dzienne ale czasem w nich spie, rano mam zabialczone ["mgielka"] ale to zchodzi. jak oko ci dobrze toleruje to mozesz czasm sypiac, tylko wtedynoc sie liczy jako kolejny dzien,
#872 |
Zakorzenienie
|
Na Focusach też były cyferki (nie "123" ale jakiś inny ciąg znaków).
Można też tak rozróżniać czy soczewki dobrze się zakłada (zdjęcie w załączniku) |
![]() ![]() |
![]() |
#873 |
Raczkowanie
|
u mnie nic nie pisze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#875 |
Zakorzenienie
|
A mi okulistka powiedziała, że tak naprawdę to oczy bolą baaaardzo rzadko, zwykle przy jakiś poważnych stanach chorobowych, albo problemach z ciśnieniem. A to co my zwykle określamy, że nas boli, nie jest tak naprawdę bólem, ale mniejszym lub większym dyskomfortem..
|
![]() ![]() |
![]() |
#876 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Raczkowanie
|
ja też odczuwam duży dyskomfort kiedy siedze dlugo przed monitorem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#878 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy wy robicie demakijaż oczu w soczewkach?
Bo ja sie wczoraj zapomniałam i zrobiłam, i na szczęście nic złego się nie stało ![]() Ale chyba powinno się zdejmować?
#879 |
Lady of Harley-Davidson
|
zalezy czym robisz.
![]() ja mocno zaciskam oko i zmywam kremem nivea soft i nie mkam problemow. gorzej chyba jak Ci naleci np szamponu. najlepiej stosuj plyn do demakijazu specjalny dla ludzi noszacych soczewy. jest taki np z ziaji albo z rimmela. tusz do rzes tez olecam rmmela bo sie nie kruszy i jest naprawde ok do soczew. a co do siedzenia przed komputerem to jak pracuje co jakis czas na targach i po 8 - 10 godz bez przerwy wprowadzam dane do momputera to mi oczy po prostu rozsadza po paru dniach. na szxzescie nie pracuje tam na stale.
#880 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze w domu do komputera ściągam soczewki, ale pewnie gdybym pracowała przed komputerem to siedziałabym w nich, dlatego bardzo bym nie chciała takiej pracy :/
A co do demakijażu to nie powinno sie go robić w soczewkach tylko dopiero po zdjęciu, ale moja Przyjaciółka robi odwrotnie i jakoś żyje. Ja jednak wolę po zdjęciu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#881 |
Wtajemniczenie
|
Od 2 lat nosze kontakty, okulistka stwierdzila, ze najlepsze beda dla mnie roczne soczewki toryczne Ciba Vision i takie nosze przez ostatnie 2 lata.
Za miesiac mam umowiona wizyte kontrolna, czas tez zamowic nowe soczewki. Tym razem postanowilam sie "postawic" okulistce i poprosic o soczewki miesieczne. Zastanawiam sie nad B&L Soflens 66 Toric (te sa tylko na dzien) i B&L PureVision Toric (te mozna nosic przez miesiac non-stop, bez sciagania na noc). Czy macie jakies doswiadczenia z tymi soczewkami? Moze mozecie polecic jakies inne dla kogos kto godzinami siedzi przed komputerem, a jak nie siedzi przed komputerem w domu to siedzi w pracy gdzie dziala wysuszajaca oczy klimatyzacja? |
![]() ![]() |
![]() |
#882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli kasa się nie liczy to może spróbuj Ciba Vision Night&Day na dzień i noc, pod względem przepuszczalności tlenu są najzdrowsze, służą nawet jako opatrunek po operacjach i na chore oczy. A jeśli Twoje oko nie toleruje niskouwodnionych soczewek to może Cooper Vision Proclear, to są miesięczne do noszenia dziennego przez 12 godzin? Tak naprawdę to czy soczewka jest dobra czy zła możesz tylko ocenić metodą prób i błędów, bo każde oko jest inne i inaczej reaguje |
|
![]() ![]() |
![]() |
#883 |
Wtajemniczenie
|
Innych poza rocznymi nie nosilam, wiec nie mam pojecia jak to jest z komfortem noszenia, ale jest wiele innych powodow, dla ktorych wolalabym nosic miesieczne czy tez 3-miesieczne.
Roczne soczewki to wiekszy stres w przypadku zgubienia (bo zapasowej rocznej nie mam), ciagle sie o nie martwie, troszcze, pielegnuje. Czesto czytam, ze ludzie nosza takie miesieczne czasem kilka, czasem nawet kilkanascie dni dluzej, a ja na poltora miesiaca przed uplynieciem roku uzywania juz czuje moje kontakty w oku, nie moge ich nosic caly dzien, bo po prostu mnie uwieraja, rok temu bylo to samo, zwalalam cala wine na klimatyzacje, a okazalo sie, ze z nowymi soczewkami moge chodzic bez problemu caly dzien. Finansowo roczne i miesieczne wygladaja tak samo, ale jesli moje roczne sa wygodne tylko przez 10 miesiecy, to juz sie to tak nie oplaca. Wiem, ze soczewki maja rozne stopnie przepuszczalnosci tlenu, jakies stopnie uwodnienia itp, ale wydaje mi sie, ze sa takie soczewki miesieczne, ktore maja te same parametry jak moje roczne. Nie sadze, zeby dla moich oczu i mojej wady jedynym dobrym rozwiazaniem byly soczewki roczne, wazniejsze sa chyba wlasciwosci soczewek. |
![]() ![]() |
![]() |
#884 |
Zakorzenienie
|
Jasne misiupisiu
![]() A co do innych przyczyn o których mówisz, jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Najlepiej podaj nam parametry swoich soczewek, a my powiemy Ci które miesieczne maja takie same parametry jak Twoje roczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#885 |
Wtajemniczenie
|
Nosze soczewki Weicon CE Toric firmy Ciba Vision.
(Dane przekopiowane ze strony sklepu internetowego) Material: MMA/VP-Copolymer Przepuszczalnosc: DK28 Zawartosc wody: 60% Srednica: 14,6mm Krzywizna: (tu mam problem, bo pisze na nich tylko, ze sa FL tzn. plaskie) Czy powinnam podac rowniez swoje minusy i cylindry? |
![]() ![]() |
![]() |
#886 |
Raczkowanie
|
a co z kolorowymi soczewkami? ile za nie placicie? i jaka firme polecacie? bo ja mam rozne wady w obu okach (okach?-jak to sie mowi?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#887 |
Zakorzenienie
|
Ja kolorowych nie noszę ale wiem jedno:
Nie kupuj soczewek bez konsultacji z okulistą !!
#888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#889 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a z innej beczki: Czy któraś z Was leczyla sie ISOTREXINEM albo stosowała jakieś inne retinoidy? I czy to miało wpływ na komfort noszenia soczewek?
Bo ja wlasnie zaczynam kuracje i jestem pełna obaw.. Szczerze mówiąc wole miec pryszcze niż nosić okulary, jakby sie nie daj Boże coś miało dziać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#891 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() L: BC: FL DIA: 14,6 SPH: -7,50 CYL: -1,00 AXIS: 180 P: BC: FL DIA: 14,6 SPH: -7,25 CYL: -1,75 AXIS: 10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#893 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dziękuję za odpowiedź ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A moce mnie nie przeraziły, bo sama mam podobne, tylko bez astygmatyzmu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#895 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ostatnio kupiłam nawilżacz powietrza sobie do pokoju, na allegro za ok 100zł i rewelacja! Oczka dużo lepiej nawilżone niż były. Polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#896 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#897 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#898 |
Raczkowanie
|
Noszę soczewki od trzech lat, przeszłam różne firmy. U mojego okulisty przy badaniu dostaję parę gratis, jeśli nastepuje zmiana rodzaju i mam 2 tyg. na sprawdzenie. Raz miałam 3 razy dobierane, bo ciągle mi coś nie pasowało i nie poniosłam żadnych dodatkowych kosztów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#899 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#900 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.