Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-28, 22:51   #871
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: soczewki kontaktowe

moze po prostu oczy Ci nie toleruja soczewek. a napis 123 jest tylko na soczewkach j&j. ja nosze dzienne ale czasem w nich spie, rano mam zabialczone ["mgielka"] ale to zchodzi. jak oko ci dobrze toleruje to mozesz czasm sypiac, tylko wtedynoc sie liczy jako kolejny dzien,
Stary 2007-10-29, 08:39   #872
Aaś
Zakorzenienie

Na Focusach też były cyferki (nie "123" ale jakiś inny ciąg znaków).
Można też tak rozróżniać czy soczewki dobrze się zakłada (zdjęcie w załączniku)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gallery-31026269-500x500.jpg (21,8 KB, 38 załadowań)
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-29, 09:26   #873
iwona***
Raczkowanie

u mnie nic nie pisze gdyby pisalo byloby mi owiele prosciej.... dzisiaj zalozylam soczewki i mam wrazenie ze wszystko jest ok, ze nic mnie nie boli... zreszta ja nie wiem czy oczy mnie bola przez soczewki... moze przez dluga nauke albo siedzenie przed komputerem przy malym swietle? ech... mam nadzieje, ze to tylko kwestia przyzwyczajenia do soczewek, ze to trwalo tylko przez pierwszych kilka dni, ze teraz juz bedzie dobrze dziekuje i pozdrawiam
iwona*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-29, 09:35   #874
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona*** Pokaż wiadomość
u mnie nic nie pisze gdyby pisalo byloby mi owiele prosciej.... dzisiaj zalozylam soczewki i mam wrazenie ze wszystko jest ok, ze nic mnie nie boli... zreszta ja nie wiem czy oczy mnie bola przez soczewki... moze przez dluga nauke albo siedzenie przed komputerem przy malym swietle? ech... mam nadzieje, ze to tylko kwestia przyzwyczajenia do soczewek, ze to trwalo tylko przez pierwszych kilka dni, ze teraz juz bedzie dobrze dziekuje i pozdrawiam
Baaaardzo mozliwe Mnie zawsze bolą po paru godzinach spędzonych w biurze przed monitorem....
Stary 2007-10-29, 11:22   #875
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
Baaaardzo mozliwe Mnie zawsze bolą po paru godzinach spędzonych w biurze przed monitorem....
A mi okulistka powiedziała, że tak naprawdę to oczy bolą baaaardzo rzadko, zwykle przy jakiś poważnych stanach chorobowych, albo problemach z ciśnieniem. A to co my zwykle określamy, że nas boli, nie jest tak naprawdę bólem, ale mniejszym lub większym dyskomfortem..
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-29, 11:47   #876
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
A mi okulistka powiedziała, że tak naprawdę to oczy bolą baaaardzo rzadko, zwykle przy jakiś poważnych stanach chorobowych, albo problemach z ciśnieniem. A to co my zwykle określamy, że nas boli, nie jest tak naprawdę bólem, ale mniejszym lub większym dyskomfortem..
To żeby było poprawnie: odczuwam duży dyskomfort kiedy siedzę parę godzin w biurze przed monitorem
Stary 2007-10-29, 15:03   #877
iwona***
Raczkowanie

ja też odczuwam duży dyskomfort kiedy siedze dlugo przed monitorem
iwona*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-29, 15:16   #878
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Dziewczyny czy wy robicie demakijaż oczu w soczewkach?
Bo ja sie wczoraj zapomniałam i zrobiłam, i na szczęście nic złego się nie stało

Ale chyba powinno się zdejmować?
Stary 2007-10-29, 16:17   #879
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

zalezy czym robisz.
ja mocno zaciskam oko i zmywam kremem nivea soft i nie mkam problemow. gorzej chyba jak Ci naleci np szamponu. najlepiej stosuj plyn do demakijazu specjalny dla ludzi noszacych soczewy. jest taki np z ziaji albo z rimmela. tusz do rzes tez olecam rmmela bo sie nie kruszy i jest naprawde ok do soczew.

a co do siedzenia przed komputerem to jak pracuje co jakis czas na targach i po 8 - 10 godz bez przerwy wprowadzam dane do momputera to mi oczy po prostu rozsadza po paru dniach. na szxzescie nie pracuje tam na stale.
Stary 2007-10-30, 16:15   #880
lalaith
Zakorzenienie

Ja zawsze w domu do komputera ściągam soczewki, ale pewnie gdybym pracowała przed komputerem to siedziałabym w nich, dlatego bardzo bym nie chciała takiej pracy :/

A co do demakijażu to nie powinno sie go robić w soczewkach tylko dopiero po zdjęciu, ale moja Przyjaciółka robi odwrotnie i jakoś żyje. Ja jednak wolę po zdjęciu
Stary 2007-10-31, 10:17   #881
misiapisia
Wtajemniczenie

Od 2 lat nosze kontakty, okulistka stwierdzila, ze najlepsze beda dla mnie roczne soczewki toryczne Ciba Vision i takie nosze przez ostatnie 2 lata.
Za miesiac mam umowiona wizyte kontrolna, czas tez zamowic nowe soczewki. Tym razem postanowilam sie "postawic" okulistce i poprosic o soczewki miesieczne.
Zastanawiam sie nad B&L Soflens 66 Toric (te sa tylko na dzien) i B&L PureVision Toric (te mozna nosic przez miesiac non-stop, bez sciagania na noc). Czy macie jakies doswiadczenia z tymi soczewkami? Moze mozecie polecic jakies inne dla kogos kto godzinami siedzi przed komputerem, a jak nie siedzi przed komputerem w domu to siedzi w pracy gdzie dziala wysuszajaca oczy klimatyzacja?

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-31, 17:46   #882
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
Od 2 lat nosze kontakty, okulistka stwierdzila, ze najlepsze beda dla mnie roczne soczewki toryczne Ciba Vision i takie nosze przez ostatnie 2 lata.
Za miesiac mam umowiona wizyte kontrolna, czas tez zamowic nowe soczewki. Tym razem postanowilam sie "postawic" okulistce i poprosic o soczewki miesieczne.
Zastanawiam sie nad B&L Soflens 66 Toric (te sa tylko na dzien) i B&L PureVision Toric (te mozna nosic przez miesiac non-stop, bez sciagania na noc). Czy macie jakies doswiadczenia z tymi soczewkami? Moze mozecie polecic jakies inne dla kogos kto godzinami siedzi przed komputerem, a jak nie siedzi przed komputerem w domu to siedzi w pracy gdzie dziala wysuszajaca oczy klimatyzacja?
Czyli rozumiem że te roczne Ci nie pasują? Bo jeśli są ok to nie ma co zmieniać.. Każde oko inaczej reaguje, więc ciężko coś polecać tak na odległość, sama musisz popróbować.
Jeśli kasa się nie liczy to może spróbuj Ciba Vision Night&Day na dzień i noc, pod względem przepuszczalności tlenu są najzdrowsze, służą nawet jako opatrunek po operacjach i na chore oczy.
A jeśli Twoje oko nie toleruje niskouwodnionych soczewek to może Cooper Vision Proclear, to są miesięczne do noszenia dziennego przez 12 godzin?

Tak naprawdę to czy soczewka jest dobra czy zła możesz tylko ocenić metodą prób i błędów, bo każde oko jest inne i inaczej reaguje
Stary 2007-10-31, 18:43   #883
misiapisia
Wtajemniczenie

Innych poza rocznymi nie nosilam, wiec nie mam pojecia jak to jest z komfortem noszenia, ale jest wiele innych powodow, dla ktorych wolalabym nosic miesieczne czy tez 3-miesieczne.
Roczne soczewki to wiekszy stres w przypadku zgubienia (bo zapasowej rocznej nie mam), ciagle sie o nie martwie, troszcze, pielegnuje.
Czesto czytam, ze ludzie nosza takie miesieczne czasem kilka, czasem nawet kilkanascie dni dluzej, a ja na poltora miesiaca przed uplynieciem roku uzywania juz czuje moje kontakty w oku, nie moge ich nosic caly dzien, bo po prostu mnie uwieraja, rok temu bylo to samo, zwalalam cala wine na klimatyzacje, a okazalo sie, ze z nowymi soczewkami moge chodzic bez problemu caly dzien.
Finansowo roczne i miesieczne wygladaja tak samo, ale jesli moje roczne sa wygodne tylko przez 10 miesiecy, to juz sie to tak nie oplaca.
Wiem, ze soczewki maja rozne stopnie przepuszczalnosci tlenu, jakies stopnie uwodnienia itp, ale wydaje mi sie, ze sa takie soczewki miesieczne, ktore maja te same parametry jak moje roczne.
Nie sadze, zeby dla moich oczu i mojej wady jedynym dobrym rozwiazaniem byly soczewki roczne, wazniejsze sa chyba wlasciwosci soczewek.

Stary 2007-10-31, 22:06   #884
lalaith
Zakorzenienie

Jasne misiupisiu tylko że z tymi właściwościami soczewek róznie to bywa. Ja np noszę soczewki trzymiesieczne które w porównaniu z wieloma miesięcznymi czy dwutygodniowymi pod względem właściwości wypadają mizernie, są w porównaniu z nimi "przestarzałe". Ale co ja mam poradzić że moje oko najlepiej je toleruje? Podobno tak jest że niektóre oczy po prostu o wiele lepiej od tych nowoczesnych znoszą soczewki starszej generacji.

A co do innych przyczyn o których mówisz, jak najbardziej się z Tobą zgadzam.
Najlepiej podaj nam parametry swoich soczewek, a my powiemy Ci które miesieczne maja takie same parametry jak Twoje roczne
Stary 2007-10-31, 22:32   #885
misiapisia
Wtajemniczenie

Nosze soczewki Weicon CE Toric firmy Ciba Vision.
(Dane przekopiowane ze strony sklepu internetowego)
Material: MMA/VP-Copolymer
Przepuszczalnosc: DK28
Zawartosc wody: 60%
Srednica: 14,6mm
Krzywizna: (tu mam problem, bo pisze na nich tylko, ze sa FL tzn. plaskie)

Czy powinnam podac rowniez swoje minusy i cylindry?

Stary 2007-11-01, 14:52   #886
oleszka88
Raczkowanie

a co z kolorowymi soczewkami? ile za nie placicie? i jaka firme polecacie? bo ja mam rozne wady w obu okach (okach?-jak to sie mowi? ) i astygmatyzm i pani dr powiedziala mi ze soczewki kol. wyszlyby mnie ok. 400 zl (WYDAJE MI SIE ze chodzilo o opakowanie 6 sztuk dwutugodniowych) niby sprawdzalam na allegro ale nie wiem czy warto je kupic bez fachowej rady...
oleszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-01, 15:13   #887
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Ja kolorowych nie noszę ale wiem jedno:
Nie kupuj soczewek bez konsultacji z okulistą !!
Stary 2007-11-01, 16:14   #888
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Nosze soczewki Weicon CE Toric firmy Ciba Vision.
(Dane przekopiowane ze strony sklepu internetowego)
Material: MMA/VP-Copolymer
Przepuszczalnosc: DK28
Zawartosc wody: 60%
Srednica: 14,6mm
Krzywizna: (tu mam problem, bo pisze na nich tylko, ze sa FL tzn. plaskie)

Czy powinnam podac rowniez swoje minusy i cylindry?

Parametry to tylko promień krzywizny i średnica soczewek, bo każde soczewki są z innego materiału. Najważniejszy jest niestety właśnie promień krzywizny oka i bez jego znajomości nie możesz kupić sobie sama soczewek Dopiero jak Ci okulista go zmierzy..
Stary 2007-11-01, 17:04   #889
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny, a z innej beczki: Czy któraś z Was leczyla sie ISOTREXINEM albo stosowała jakieś inne retinoidy? I czy to miało wpływ na komfort noszenia soczewek?
Bo ja wlasnie zaczynam kuracje i jestem pełna obaw.. Szczerze mówiąc wole miec pryszcze niż nosić okulary, jakby sie nie daj Boże coś miało dziać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-01, 18:22   #890
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, a z innej beczki: Czy któraś z Was leczyla sie ISOTREXINEM albo stosowała jakieś inne retinoidy? I czy to miało wpływ na komfort noszenia soczewek?
Bo ja wlasnie zaczynam kuracje i jestem pełna obaw.. Szczerze mówiąc wole miec pryszcze niż nosić okulary, jakby sie nie daj Boże coś miało dziać
Czasem przy różnych kuracjach, tych antybiotykowych tez mozna odczuwać dyskomfort, więc jeśli nie musisz to np. w domu załóż okulary a jeśli jednak nosisz szkła to częściej nawilżaj, tak np. co 2 godz.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-01, 20:45   #891
misiapisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Parametry to tylko promień krzywizny i średnica soczewek, bo każde soczewki są z innego materiału. Najważniejszy jest niestety właśnie promień krzywizny oka i bez jego znajomości nie możesz kupić sobie sama soczewek Dopiero jak Ci okulista go zmierzy..
Myslam, ze chodzi o wlasciwosci soczewek . Teraz podam dokladne parametry przepisane z buteleczek (tylko niech was moce nie przeraza )
L:
BC: FL
DIA: 14,6
SPH: -7,50
CYL: -1,00
AXIS: 180

P:
SPH: -7,25
CYL: -1,75
AXIS: 10

Stary 2007-11-01, 21:04   #892
szpilka_77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez oleszka88 Pokaż wiadomość
a co z kolorowymi soczewkami? ile za nie placicie? i jaka firme polecacie? bo ja mam rozne wady w obu okach (okach?-jak to sie mowi? ) i astygmatyzm i pani dr powiedziala mi ze soczewki kol. wyszlyby mnie ok. 400 zl (WYDAJE MI SIE ze chodzilo o opakowanie 6 sztuk dwutugodniowych) niby sprawdzalam na allegro ale nie wiem czy warto je kupic bez fachowej rady...
ja mam kolorowe soczewki J&J i raczej więcej ich nie kupięsą niekomfortowe.....czuję je w oku, do tego zmieniają się troszkę kolory jak się przez nie patrzy.Ja wracam do swoich zwykłych starych soczewek

szpilka_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 08:45   #893
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Czasem przy różnych kuracjach, tych antybiotykowych tez mozna odczuwać dyskomfort, więc jeśli nie musisz to np. w domu załóż okulary a jeśli jednak nosisz szkła to częściej nawilżaj, tak np. co 2 godz.

Zapytałam już o to na forum biochemicznym i podobno tak się dzieje tylko w sporadycznych przypadkach i to przy leczeniu retinoidami ogólnym, a nie miejscowym, jak w moim przypadku (tzn przy smarowaniu na skórę nie, a przy lekach branych doustnie może się tak zdarzyć)
Ale dziękuję za odpowiedź

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-02, 08:51   #894
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Myslam, ze chodzi o wlasciwosci soczewek . Teraz podam dokladne parametry przepisane z buteleczek (tylko niech was moce nie przeraza )
L:
SPH: -7,50
CYL: -1,00
AXIS: 180

P:
SPH: -7,25
CYL: -1,75
AXIS: 10
Obawiam sie że będziesz jednak musiała zasięgnąć porady okulisty, bo w soczewkach które my nosimy to BC oznacza się zupełnie inaczej tzn liczbowo a nie literowo, np BC:8.6, BC:8.4 itp Jedyny przypadek literowego oznaczenia spotkałam w przypadku soczewek Soflens 66 B&L, ale jest to albo FM albo SM, a nie jak u Ciebie FL

A moce mnie nie przeraziły, bo sama mam podobne, tylko bez astygmatyzmu
Stary 2007-11-02, 09:04   #895
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny ostatnio kupiłam nawilżacz powietrza sobie do pokoju, na allegro za ok 100zł i rewelacja! Oczka dużo lepiej nawilżone niż były. Polecam
Stary 2007-11-02, 09:43   #896
misiapisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Obawiam sie że będziesz jednak musiała zasięgnąć porady okulisty, bo w soczewkach które my nosimy to BC oznacza się zupełnie inaczej tzn liczbowo a nie literowo, np BC:8.6, BC:8.4 itp Jedyny przypadek literowego oznaczenia spotkałam w przypadku soczewek Soflens 66 B&L, ale jest to albo FM albo SM, a nie jak u Ciebie FL

A moce mnie nie przeraziły, bo sama mam podobne, tylko bez astygmatyzmu
Dziekuje za wszystko Mam wizyte 20.11 u okulisty, ale tym razem nie dam sie wrobic ani w soczewki roczne, ani w zamawianie soczewek przez okuliste (myslalam, ze on ma jakies upusty i bedzie taniej, a tymczasem sama moge sobie zamowic szkla o 25% taniej niez za jego posrednictwem).

Stary 2007-11-02, 12:06   #897
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Dziewczyny ostatnio kupiłam nawilżacz powietrza sobie do pokoju, na allegro za ok 100zł i rewelacja! Oczka dużo lepiej nawilżone niż były. Polecam
A daj linka - jaki nawilżacz?
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-02, 21:43   #898
Broniecka
Raczkowanie

Noszę soczewki od trzech lat, przeszłam różne firmy. U mojego okulisty przy badaniu dostaję parę gratis, jeśli nastepuje zmiana rodzaju i mam 2 tyg. na sprawdzenie. Raz miałam 3 razy dobierane, bo ciągle mi coś nie pasowało i nie poniosłam żadnych dodatkowych kosztów Ostatnio chodzą za mną kolorowe soczewki, ale mam ciemnobrązowe oczy i chyba nic z tego nie będzie

Broniecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-03, 09:45   #899
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
A daj linka - jaki nawilżacz?
http://www.allegro.pl/item256607211_...urier_0zl.html
Stary 2007-11-03, 11:39   #900
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Dziękuję
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości