Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-27, 12:21   #661
MalaArielka
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Cytat:
Napisane przez kallistooo Pokaż wiadomość
Szpilka1985 u mnie też reakcja znajomych byłą podobna "przecież masz proste zęby". Mojej wady faktycznie za bardzo nie widać na pierwszy rzut oka, a ja sama też rzadko kiedy uśmiechałam się tak żeby żeby pokazywać i dlatego taka reakcja. Chociaż wydawało mi się, że zęby mam w miarę proste a tylko wadę zgryzu, dopiero jak po montażu aparatu zobaczyłam jakie fale dunaju drucik mi utworzył to przekonałam się że byłam w błędzie
A gdyby nie to że trochę seplenię przez podwyższenia na szóstkach to też by nikt aparatu u mnie nie zauważył

SweetHusky nie zawsze da się asymetrię skorygować aparatem. A jesteś już w trakcie leczenia? Możnaby to ewentualnie skonsultować jeszcze z innym ortodontą jeśli ta kwestia cię niepokoi, zawsze to opinia jeszcze jednego lekarza by była

Co do irygatora to po lekturze tego wątku też zakupiłam polecany tu Panasonic EW 1211 i sama polecam. Podoba mi się, że to model przenośny. Bez irygatora też da się żyć i nie jest to zakup pierwszej potrzeby, ale mi bardzo ułatwia higienę.
A jeszcze co do irygatorów jak je odkamieniacie albo czy w ogóle to robicie? Czytałam że co jakiś czas trzeba, ale w instrukcji mojego nic nie ma na ten temat
Kallistoo, jakiej wielkości są te podwyższenia na 6? Nie przeszkadzają Ci? Po co się je daje?

Edytowane przez MalaArielka
Czas edycji: 2016-02-27 o 12:23
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-27, 13:28   #662
Frutti
Zakorzenienie

Podwyższenia daje się po to, żeby nie zagryzać bezpośrednio zębów. Najczęściej ze względu na właśnie wadę zgryzu, żeby nie haczyć zębami o zamki, które by mogły szybciej odpadać itp
Stary 2016-02-27, 16:02   #663
Szpilka1985
Przyczajenie

kallistooo; u mnie też reakcja znajomych byłą podobna "przecież masz proste zęby". Mojej wady faktycznie za bardzo nie widać na pierwszy rzut oka, a ja sama też rzadko kiedy uśmiechałam się tak żeby żeby pokazywać i dlatego taka reakcja. Chociaż wydawało mi się, że zęby mam w miarę proste a tylko wadę zgryzu, dopiero jak po montażu aparatu zobaczyłam jakie fale dunaju drucik mi utworzył to przekonałam się że byłam w błędzie
A gdyby nie to że trochę seplenię przez podwyższenia na szóstkach to też by nikt aparatu u mnie nie zauważył

W moim przypadku niestety wada zgryzu i krzywizna zębów jest bardzo widoczna + diastema, ale wyćwiczyłam mimikę twarzy tak, że nie pokazywałam zębów, a podczas śmiechu zasłaniałam usta ręką. Teraz o dziwo, czyli od dwóch dni, kiedy noszę aparat szczerzę się bez większych problemów
Szpilka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-28, 08:22   #664
201606201115
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Pokaż wiadomość
Kallistoo, jakiej wielkości są te podwyższenia na 6? Nie przeszkadzają Ci? Po co się je daje?
Trudno mi powiedzieć jakiej wielkości są te podwyższenia, to takie kuleczki cementu przyczepione na szóstkach, może pół cm mają. A właściwie miały, bo już się starły trochę i są niższe. Ja mam zgryz krzyżowe lewostronny i żeby go skorygować (tzn żeby górne zęby przepchnąć nad dolnymi) zęby nie mog mi się stykać bo inaczej blokują się o siebie. Czasami też podwyżsenia się stosuje żeby właśnie sobie zamków nie zgryzać tak jak Frutti pisała.
Przeszkadzają mi oczywiści, ale tylko podczas jedzenia bo zęby stykają mi się tylko w tych dwóch punktach na podwyższeniach więc ciężko jest pogryźć cokolwiek. Ale daję radę

Szpilka1985 ja jeszcze nie mogę się przełamać, stare przyzwyczajenia zostały i nadal uśmiecham się bez pokazywania zębów, ale mam nadzieję że już wkrótce się to zmieni

Edytowane przez 201606201115
Czas edycji: 2016-02-28 o 08:24
201606201115 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-28, 09:48   #665
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Trudno mi powiedzieć jakiej wielkości są te podwyższenia, to takie kuleczki cementu przyczepione na szóstkach, może pół cm mają. A właściwie miały, bo już się starły trochę i są niższe. Ja mam zgryz krzyżowe lewostronny i żeby go skorygować (tzn żeby górne zęby przepchnąć nad dolnymi) zęby nie mog mi się stykać bo inaczej blokują się o siebie. Czasami też podwyżsenia się stosuje żeby właśnie sobie zamków nie zgryzać tak jak Frutti pisała.
Przeszkadzają mi oczywiści, ale tylko podczas jedzenia bo zęby stykają mi się tylko w tych dwóch punktach na podwyższeniach więc ciężko jest pogryźć cokolwiek. Ale daję radę
Wyczytałam na innym forum, że jak się długo ma te podwyższenia i zęby się nie stykają to mogą się wydłużyć trzonowce i skorygować zgryz zastanawiam się na ile to prawda.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-28, 16:25   #666
Szpilka1985
Przyczajenie

Cytat:

Szpilka1985 ja jeszcze nie mogę się przełamać, stare przyzwyczajenia zostały i nadal uśmiecham się bez pokazywania zębów, ale mam nadzieję że już wkrótce się to zmieni
Ja wyszłam z założenia, że nie może być już gorzej, więc nie ma co dalej ukrywać uśmiechu. Dodatkowo mam wrażenie może z racji tego, że mam małe zęby, że aparat je przykrył i nie widać tej mega krzywizny
Stary 2016-02-28, 16:49   #667
Minai
Rozeznanie

Ja mam dużo podwyższeń, bo inaczej bym sobie zgryzła zamki na dole górnymi zębami.
Stary 2016-02-28, 17:18   #668
_Angelina
Przyczajenie

Witajcie

w marcu bede miała zdejmowany aparat (górny) i chciałabym sie zapytac ,czy ktoraś z Was miała zdejmowany i moze sie podzielic ze mna wrazeniami ?
Czy ortodonta poza czyszczeniem również piłuje trochę zęby ,by je wyrównać?

dzieki serdeczne
Stary 2016-03-01, 06:58   #669
Szpilka1985
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Minai Pokaż wiadomość
Ja mam dużo podwyższeń, bo inaczej bym sobie zgryzła zamki na dole górnymi zębami.
Moja orto powiedziała, że założy "płytkę podniebienną" żebym nie zaczepiała górnymi zębami o dolne i trochę się jej boję, bo wspomniała, że będę seplenić itd. Czy te podwyższenia są lepszym rozwiązaniem. czy może stosuje się je tylko przy niektórych sytuacjach?
Stary 2016-03-01, 07:32   #670
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa

Byłam wczoraj na pierwszej wizycie u logopody ma mi pomóc wzmocnić język tak, żeby nie psuł mi zgryzu.

Logopedka wspomniała, że stosunkowo mało ortodontów to zaleca, ale z tym są lepsze efekty przy wadach, które są wywołane dysfunkcją języka lub też wada uniemożliwia poprawną pracę.
Pewnie to mniejszość wad, ale poelcam sie zainteresować )
(Ja mam zgryz otwarty. Jako dziecko nosiłam w aparacie ruchomym taką bezsensowną kratkę na język).

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 14:55   #671
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Szpilka1985 Pokaż wiadomość
Moja orto powiedziała, że założy "płytkę podniebienną" żebym nie zaczepiała górnymi zębami o dolne i trochę się jej boję, bo wspomniała, że będę seplenić itd. Czy te podwyższenia są lepszym rozwiązaniem. czy może stosuje się je tylko przy niektórych sytuacjach?
Któraś dziewczyna pisała chyba w poprzedniej części wątku o płytce nagryzowej Podwyższenia są raczej standardowe i wydaje mi się, że częściej stosowane, na pewno na wątku ma/miało je dużo dziewczyn. Ale może u Ciebie trzeba dać coś innego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 21:34   #672
Pysiaaka
Raczkowanie

Jutro mam mieć założony Hyrax jakieś rady macie dla mnie ?
Pysiaaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-01, 21:49   #673
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pysiaaka Pokaż wiadomość
Jutro mam mieć założony Hyrax jakieś rady macie dla mnie ?
Podstawowa i najważniejsza-nie marudzić. Nie taki diabeł zły jak go malują. I tyle
Stary 2016-03-02, 07:25   #674
87marta78
Zadomowienie

Dzis ide na wizytę i ortodontka ma mi przedstawić plan leczenia. Zobaczymy...
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 08:13   #675
Szpilka1985
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Minai Pokaż wiadomość
Któraś dziewczyna pisała chyba w poprzedniej części wątku o płytce nagryzowej Podwyższenia są raczej standardowe i wydaje mi się, że częściej stosowane, na pewno na wątku ma/miało je dużo dziewczyn. Ale może u Ciebie trzeba dać coś innego
Dzięki z taką nazwą się nie spotkałam, poczytam co mnie czeka
Stary 2016-03-02, 10:40   #676
malinka1465
Przyczajenie

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pytanie w kwestii dla mnie bardzo ważnej. Zęby mam proste, jednak górne jedynki są większe i dłuższe w stosunku do reszty uzębienia i wygląda to niezbyt ładnie przez co mam dosyć spore kompleksy. Czy wiecie może, czy jest możliwość poprawienia wyglądu jedynek aparatem? Np. wsunięcia ich albo cokolwiek, żeby zmienić choć trochę ich wygląd? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
malinka1465 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 11:26   #677
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Malonka1465, gwiazdy sobie specjalnie przedłużają jedynki (Doda, Edyta Górniak). Też mam mieć przedłużane po leczeniu. Dziwny powód do kompleksów, jeśli masz prosty ładny uśmiech ale najlepiej wybierz się do ortodonty / dentysty i zapytaj.

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 12:39   #678
malinka1465
Przyczajenie

Wyglądają trochę jak królicze, uwierz mi, nie wygląda to ładnie
malinka1465 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 13:08   #679
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka1465 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pytanie w kwestii dla mnie bardzo ważnej. Zęby mam proste, jednak górne jedynki są większe i dłuższe w stosunku do reszty uzębienia i wygląda to niezbyt ładnie przez co mam dosyć spore kompleksy. Czy wiecie może, czy jest możliwość poprawienia wyglądu jedynek aparatem? Np. wsunięcia ich albo cokolwiek, żeby zmienić choć trochę ich wygląd? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
Zawsze można je spiłować, a nie od razu zakładać aparat No ale to zależy czy rzeczywiście masz prosty zgryz.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-02, 14:34   #680
87marta78
Zadomowienie

I po wizycie,plan przedstawiony,do usunięcia gorna lewa 5 ( ale to wiedziałam),skaling,wycis ki i 30zakladam hyrax. Niestety będę musiała mieć założone 2, bo muszę rozszerzyć górną szczękę o 1,5cm... Wg orto może być tak że uda się to zrobić jednym(20-30% szans) a resztę zrobić stałym aparatem,ale to wyjdzie w praniu.
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 16:10   #681
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Ma któraś z Was aparat porcelanowy? Polecacie?
Malinowaslodycz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 16:20   #682
Pysiaaka
Raczkowanie

Byłam dziś na wizycie u orto, jednak nie założyła mi Hyraxa... Okazało się, że założy mi łuk podniebienny Goshgarian, za tydzień. Dwa razy tańszy, co mnie bardzo ucieszyło nosił ktoś ? Gorszy czy lepszy od Hyraxa ? A pod koniec marca będę miała zakładany już aparat na oba łuki chyba. I będę się wreszcie szczerzyć
Stary 2016-03-02, 16:29   #683
Eve00
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malinowaslodycz Pokaż wiadomość
Ma któraś z Was aparat porcelanowy? Polecacie?
Ja mam krysztalowy i polecam. Z tego co kojarzę nie ma na forum nikogo z porcelanowym.

DBAM O WŁOSY
Eve00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 17:27   #684
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam dziś na wizycie u orto, jednak nie założyła mi Hyraxa... Okazało się, że założy mi łuk podniebienny Goshgarian, za tydzień. Dwa razy tańszy, co mnie bardzo ucieszyło nosił ktoś ? Gorszy czy lepszy od Hyraxa ? A pod koniec marca będę miała zakładany już aparat na oba łuki chyba. I będę się wreszcie szczerzyć
Nie ma czegoś takiego jak lepszy/gorszy Jest tylko mniej lub bardziej odpowiedni do wady
Stary 2016-03-02, 19:06   #685
Pysiaaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak lepszy/gorszy Jest tylko mniej lub bardziej odpowiedni do wady
Chodzi mi, czy bardziej się sepleni, czy bardziej przeszkadza itp.
Stary 2016-03-02, 19:12   #686
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi mi, czy bardziej się sepleni, czy bardziej przeszkadza itp.
Wow. Porównaj sobie ich budowę. Nie ma czegoś takiego jak bardziej czy mniej Wszystkie na początku sprawiają, że się sepleni i że przeszkadza i że nie wiesz jak to dobrze czyścić i normalnie przełykać Niezależnie od rodzaju.
Tylko czas, spokój i zawzięcie Cię uratują Samo przyjdzie, potwierdzone info, ja już nawet nie czuję że mam coś w ustach i na podniebieniu.
Stary 2016-03-02, 19:35   #687
ZielonaaHerbata
Raczkowanie

Cytat:
Ja nosiłam bardzo szybko się przyzywczaiłam, z mówieniem nie jest źle, trochę niewyraźnie brzmią niektóre głoski, ale nie sepleni się jakoś strasznie. Nie ma problemów z czyszczeniem, bo to tylko jeden drut wygięty w łuk, nie ma żadnych dodatkowych elementów. Z jedzeniem też nie miałam problemów, czasem jakiś większy kawałek kanapki utknął między drutem a podniebieniem, ale to spokojnie można było przepchnąć palcem ze spaghetti może być ciężko, makaron mi się w niego kiedyś zaplątał, ale moja orto mnie uprzedzała. Generalnie, miło wspominam
ZielonaaHerbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-02, 20:51   #688
Pysiaaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ZielonaaHerbata Pokaż wiadomość
Ja nosiłam bardzo szybko się przyzywczaiłam, z mówieniem nie jest źle, trochę niewyraźnie brzmią niektóre głoski, ale nie sepleni się jakoś strasznie. Nie ma problemów z czyszczeniem, bo to tylko jeden drut wygięty w łuk, nie ma żadnych dodatkowych elementów. Z jedzeniem też nie miałam problemów, czasem jakiś większy kawałek kanapki utknął między drutem a podniebieniem, ale to spokojnie można było przepchnąć palcem ze spaghetti może być ciężko, makaron mi się w niego kiedyś zaplątał, ale moja orto mnie uprzedzała. Generalnie, miło wspominam
Uspokoiłaś mnie trochę, dziękuję jestem panikarą i boję się tego wszystkiego
Stary 2016-03-02, 20:54   #689
ZielonaaHerbata
Raczkowanie

Cytat:
Uspokoiłaś mnie trochę, dziękuję jestem panikarą i boję się tego wszystkiego
Porównując budowę Hyraxa i Goshgariana wydaje mi się, że ten drugi jest 'wygodniejszy'
Ile płacisz za to cudo?
ZielonaaHerbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-03, 13:29   #690
201607111004
Konto usunięte

W środę usuwam drugą 8. Inny polecany chirurg stomatolog za każdy ząb weźmie 500 zł. Wciąż niby dużo ale mniej niż 800 za ząb. Czyli jeszcze tylko trzy i mogę zakładać aparat
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości