![]() |
#211 |
.
|
Dot.: czas na rozwód, czy może jestem samolubną s*ką?
nawet nie chce mi się czytać twoich wypocin. no popatrz, ciekawe jak się gotuje obiad i prasują koszule jak dwie osoby pracują w domu. skrzaty się tym zajmują? sorry, ale dla mnie zajmowanie się domem, przy tylko dwóch osobach to nie jest wiedza tajemna. nawet nie macie dzieci, które potrzebują sporo czasu, energii i uwagi.
żeby ktoś cię szanował to najpierw musisz sama siebie szanować. zgoda na takie traktowanie przez twojego męża wcale nie oznacza, że sama siebie szanujesz. nie wiem, po co przytaczasz wciąż przykłady innych małżeństw. nie zauważyłaś jeszcze, że tam faceci mają KOMPLETNIE inne podejście niż twój mąż? a co do tłumaczeń... tak się okłamuj, że zarabia się grosze. mam koleżankę tłumacza, która w okresie wakacyjnym jest w stanie spokojnie zarobić na swoje utrzymanie i opłacenie zusów, srusów etc. podpowiem, zarabia ponad 2 tysie i ma sporo czasu wolnego dla siebie.
![]() |
#212 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
weryfikowalas czy to w ogole prawda z dyplomami u nauczycieli? Wiesz w tym kraju idziesz do urzedu i urzednik sie dziwi, ze Polska jest w UE. Takze ja bym tak na wiare wszystkiego nie brala. Bo ktos powiedzial. Jak napisze w pismie to co innego. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Rena Czas edycji: 2016-03-01 o 22:13 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
Ależ ja się absolutnie zgadzam, ona ma dobrą sytuację i jest pewnie szczęśliwa. Skoro jednak mnie nazywacie leniwą i pozbawioną ambicji, to jak nazwałybyście kogoś takiego, jak ona? Skoro ja niby korzystam z męża jak z bankomatu, to niby jak nazwiesz kobietę, która wyszła za mąż, żeby móc zostać we Francji i to bez kontynuowania studiów? I która kompletnie o niego nie dba, ma go gdzieś a jednak wymaga traktowania jak księżniczki? Nie jestem może idealna, ale przynajmniej dbam o mojego męża, o nasze mieszkanie, pomagałam mu w firmie, jestem samodzielna i nie wymagam asysty, żeby wysłać list na poczcie, coś tam dorobię przynajmniej od czasu do czasu...Na brak ambicji też chciałabym cierpieć, bo wtedy nic nie uwierałoby mnie w mojej obecnej sytuacji, tylko w pełni cieszyłabym się tym, że nie muszę pracować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
.
|
też byśmy nazwały ją leniwą i pozbawioną ambicji. tyle, że ona się lepiej ustawiła, bo jak widać, jej facetowi to kompletnie nie przeszkadza.
![]() |
#215 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie oznacza to wcale, że mój mąż ma prawo wydzielać mi pieniądze czy w jakiś sposób mnie kontrolować. Nie, nie ma takiego prawa nawet jeśli do końca życia nie zarobię już jednego euro. Mój błąd, że do tej pory się na to godziłam mając nadzieję, że gdy jego sytuacja zawodowa się ustabilizuje to i pod tym względem będzie lepiej. Moim błędem nie jest brak pracy tylko właśnie bierne czekanie na poprawę sytuacji w związku. Powinnam już dużo wcześniej reagować ostrzej lub spakować się i wyjechać. Na tym polega moja wina. ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- [QUOTE=Rena;56646361] Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Praca fizyczna jest wyniszczająca i słabo płatna i nie uważam, żeby warto było się na nią decydować o ile absolutnie nie musimy. Oszczędności ani satysfakcji z tego nie będzie a zniszczone zdrowie będzie nas potem kosztować dużo więcej. Gdybym widziała, że mężowi nie wystarcza na podstawowe rzeczy to nie byłoby wyjścia, ale w sytuacji, gdy na wszystko jest a gdy ja coś zarobię to potem tymi pieniędzmi nie mogę zarządzać - nie ma to dla mnie sensu. Poza swoimi potrzebami też chciałabym odłożyć na coś wspólnego, jakieś wakacje, na których nie byliśmy chyba od ponad 2 lat, ale on by mi na to nie pozwolił. Gdy ja nie zarabiam - na wszystko wystarcza, gdy ja cokolwiek zarobię - nagle on stwierdza, że nie ma pieniędzy i stawia mnie w sytuacji, gdy muszę za wszystko płacić, dopóki nie będę miała pustego konta. To nie zachęca do poświęceń i pracy np. na zmywaku. Sklep, zmywak i kelnerowanie dały mi praktykę językową, więc absolutnie nie żałuję, ale nie wrócę do tego, o ile nie będzie absolutnej konieczności. Z tego co piszesz, to u Was jest zupełnie inna sytuacja w związku, jakoś po ludzku podchodzicie do kwestii finansów, dogadujecie się, to bardzo ważne. I racja, moim błędem była szybka decyzja o ślubie, potem brak konkretnej reakcji na złe traktowanie. Tyle, że ja nie miałam serca tak od razu się spakować i wyjechać, dawałam mu kolejne szanse, czekałam, rozmawiałam, myślałam, że coś się na pewno zmieni...Nie wyobrażałam sobie życia bez niego. Teraz jednak pewne granice zostały przekroczone i chyba dopiero widzę, w co się wpakowałam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
lise-kotta
|
No dobrze, my tu gadu gadu, a co postanowiłaś autorko i o czym już z mężem rozmawiałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli on mi wylicza, to powinnam przejść nad tym do porządku i iść pracować fizycznie? A potem co, praca się skończy i on znowu będzie mi wyliczać? Albo gdy w pewnym wieku nie będę już w stanie pracować fizycznie, to wtedy znowu wrócimy do punktu wyjścia? Albo gdy np. urodzę dziecko i będzie dłuższa przerwa w pracy? Tylko zyskam na czasie a źródło problemu, czyli podejście mojego męża do sprawy pozostanie. Nic mi to nie da, nawet nie da mi to pieniędzy na zaoszczędzenie na cokolwiek w obecnym układzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() "Idź do pracy jakiejkolwiek" jest po to, żebyś jakieś środki mając mogła się z tego zacnego małżeństwa wykaraskać. Ktoś Ci radził rodzenie dziecka? Nie. Ktoś Ci radził zostanie z nim? Nie. Dostałaś parę rad żeby z nim pogadać, ustalić, wyjaśnić... ale niby dlaczego teraz miałoby się udać, skoro wcześniej się nie udało? Problem nie istnieje od wczoraj. Postanowiłaś nie zauważyć, że problem jest w obecnym układzie? Nie w modelu "jedna osoba prowadzi dom/zajmuje się dziećmi a druga zarabia na utrzymanie" - w wielu przypadkach to funkcjonuje doskonale, nawet niekoniecznie kobieta jest tą, która prowadzi dom. Ale w TWOIM, WASZYM UKŁADZIE, który nie działa i działać nagle nie zacznie. Bo niby dlaczego miałby? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
.
|
mam nadzieję, że jesteś trollem, bo takiego oporu umysłowego dawno nie widziałam.
![]() |
#222 | |||||||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
rezygnowanie z pracy w imię czystego wygodnictwa 'bo o mnie nie walczą, jak śmią' - to kompletnie co innego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no to czas wypić to piwo, które sobie naważyłaś. radzę zacząć od rozmowy z mężem, poważnej, na temat życia. |
|||||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Wtajemniczenie
|
Serio?
Poziom B2 z francuskiego i żadnej pracy znaleźć nie możesz? Nawet recepcjonistki, witaczki kurde ... Nic ? Komu próbujesz wcisnąć kit? Wybacz ale tutaj są naprawdę mądre kobiety, pracujące kobiety, żony i matki i są to osoby wykształcone. I emigrantki. Ba! Powiem na własnym przykładzie. W 2 klasie liceum pojechałam na miesiąc do Anglii z poziomem podstawowym. Po miesiącu miałam upper intermediate czytaj średnio zaawansowany. Po MIESIĄCU! Więc powiedz mi, Ty jesteś niewidoma i gluchoniema ( nie urazajac nikogo) że przez 3 lata (??!!!) nie umiesz języka? Serio? W rok można się języka nauczyć tak, że z każdym się dogadasz. Tym bardziej że masz odpowiednie do tego wykształcenie. Filolog na litość boską! Więc umiesz nauczyć się języka i umiesz uczyć. Boisz się mówić? Śmiech na sali! Więc mów cały czas po francusku. Popełniaj błędy ile wlezie ale Mów! Jak zamierzasz cokolwiek w swoim życiu zrobić i zmienić skoro nie masz samozaparcia, odwagi żeby buzię otworzyć! Ktoś będzie się śmiał ze popelniasz błędy? A niech się śmieje. Ty się uczysz czyli rozwijasz, popełniać błędy rzecz ludzka. Nie myśl nad rozwodem tylko pracuj nad sobą! Niech mąż pomoże Ci z nauką francuskiego. Gadaj z nim o głupotach ale gadaj po francusku. Aż mi ciśnienie skoczylo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Naczelna Nastolatka
|
Czyli autorka zna dwa języki biegle, trzeci biernie bardzo dobrze i jako tłumacz zarabia 600 zł? Aha. ....to troll jak nic musi być.
![]() |
#225 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Ani jedna osoba nie usprawiedliwiła zachowania Twojego męża. Jeżeli tak samo wygląda komunikacja w Waszym małżeństwie jak dyskusja tutaj, to marne szanse. My piszemy jedno, Ty obracasz kota ogonem i odnosisz się do czegoś innego. Zabetonowałaś się i nic do Ciebie nie dociera. Szukaj nowego męża, może jakiś emeryt z Bawarii, skoro zdrowie nie pozwala pracować fizycznie, a w innej pracy Cię nie chcą?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracownik mowi co mu sie podoba, oni tu nie ponosza odpowiedzialnosci za udzielane porady, nie aktualizuja wiedzy przez 15 lat, czesc mysli ze do Krakowa z Paryza lata sie przez Moskwe. O dyplomie tez potrafia poplynac, np. wziasc go do ksera i tam zostawic, nie oddac. Trzeba miec oczy do okola glowy. I spory dystans. Co nie znaczy, ze masz sie z nimi nie zadawac. Wrecz przeciwnie, to ich moglas poprosic o skierowanie na bezplatny kurs francuskiego. Maja tez ciekawe oferty pracy i dosc fajne programy szkoleniowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Chyba każda z nas ma mało inteligentnych znajomych, którzy wyjechali do pracy za granicę, głównie do UK i jakoś sobie radzą mimo, że ich znajomość języka pozostawia sporo do życzenia - ja mogę wymienić takich wiele. A Ty robisz z siebie sierotę i zamiast przyjąć do wiadomości, że mąż nigdy nie zapewni Ci życia jakie obiecał i działać, wolisz pielęgnować złość, przytaczasz przykłady zepsutych Koreanek i kalkulujesz jakie dostaniesz alimenty. ![]() I dla Twojej wiadomości, ja nie hejtuję układu, gdzie tylko jedna strona zarabia, bo przez jakiś czas tak żyłam i żyć znowu tymczasowo będę - tylko, że ja i mój mąż jesteśmy ZUPEŁNIE inni niż wy, więc nijak z tego tarczy nie mogłabyś zrobić. Nie zawsze dostaje się to, co się podpatrzyło u innych, bo niektóre rzeczy po prostu nie działają na danym związkowym gruncie. A jak nie działają, to należy je zmienić, zamiast żyć dalej marzeniami i karmić się zawiścią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||||||||||||||||||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
Właśnie o to chodzi, że to takie tymczasowe rozwiązane które na dłuższą metę w sumie nic nie daje i problemu w moim związku nie rozwiąże. Cieszę się, że u Was w związku jest inaczej. Czyli jest tak, jak powinno być. Ja tego samego oczekiwałam wychodząc za mąż i dlatego teraz jestem bardzo zawiedziona i nie rozumiem, dlaczego zostałam tak potraktowana i oszukana, wydawało mi się, że wszystko sobie szczerze omówiliśmy przed ślubem a reszta się ułoży, skoro się kochamy. Myliłam się i fakt, że podejmę pracę fizyczną gdzieś na parę miesięcy nie zmieni jego postępowania i podejścia do sprawy. |
||||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On to robi, nie by Cie ukarac za brak pracy, tylko by odreagowac to, ze sam jest kontrolowany przez rodzicow. I moze nie pracuje na zmywaku, ale wszystko wskazuje na to, ze jego pensja nie jest jedynym a byc moze nawet nie glownym Waszym zrodlem utrzymania. W kontekscie tego jakie masz problemy opowiesci o tym, ze siedzisz i pol dnia podlewasz kwiatki brzmia co najmniej dziwnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mało to pracy NIE fizycznej jest? W ogóle co to za pierniczenie że po 2-3 latach zdrowie Ci siadzie? Wstydzilabys się takie rzeczy pisać. Liczysz ze masz cię będzie utrzymywał a on może wcale już nie chce? Wiesz czemu nie masz kasy? Bo jesteś po prostu leniwa i ksiezniczkujesz. Filolog, dwa biegle języki opanowane, trzeci na poziomie podstawowym i 600 zł za tłumaczenia? Według mnie kłamiesz. I w ogóle czemu na mój post nie odpowiedzialas, bardzo mnie to ciekawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Watek zaczal sieid najezdzania na meza, a teraz na hejcie wobec autorki. Co dalej?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#236 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A poza tym: ![]() Edytowane przez Sharlottka Czas edycji: 2016-03-02 o 11:48 Powód: Przecinek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#239 | |
lise-kotta
|
Cytat:
Przypominam się |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | ||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.