Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-04, 02:16   #2821
marcia_71
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

kudi,współczucia z tym wyrywaniem trójki- jestem z Tobą
marcia_71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 10:20   #2822
anuulaa
Wtajemniczenie

Dzięki Dziewczyny za odpowiedź

Aparatu kosmetycznego, czy innego mało widocznego nie biorę nawet pod uwagę. Nie wziełabym ślubu z aparatem na zębach, chociaż wiem, że wiele dziewczyn tak robi. Kiedyś gdzieś czytałam, jak jedna z Wizażanek pisała, że ma teraz aparat a na czas ślubu orto ściągnie jej aparat a poslubie znowu założy. Dla mnie byłaby to idealna sytuacja, ale tak można zrobić? 00aga00, jestem w szoku z tym przesunięciem zęba w ciagu nocy!! No ale przecież zakłada się chyba później aparat retencyjny, więc chyba nie powinno być problemu.

Mam teraz straszny dylemat, bo jak założę i zęby mi się nie wyprosują do ślubu to i tak go zdejmę i wtedy wydam kasę w błoto
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 10:31   #2823
basiunia141
Przyczajenie

hej ja mam aparat na górę od 2 miesiecy w środe bed miec zakladany dol i wlasnie nie wiem jak to bedzie bo gorne zeby nachodza mi na dolne i nie wiem jak on bedzie zlalozony, czy nie bedzie mi wadzil o gorne zeby?? boje sie bardziej niz przed 1 wizyta
Maybe it's too far away or maybe I'm just blind, maybe I'm just blind."
basiunia141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 10:49   #2824
kudi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marcia_71 Pokaż wiadomość
kudi,współczucia z tym wyrywaniem trójki- jestem z Tobą
Dzieki ale wyrośnie mi nowa trójka więc zdecydowałam się przetrwać ten czas bez niej co tam nie będę się uśmiechała (co jest w moim przypadku bardzo trudne) ale musze przetrwać, chce mieć przecież idealny uśmiech.

prawko-pozostały 4h jazdy
kudi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 11:02   #2825
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość

Aparatu kosmetycznego, czy innego mało widocznego nie biorę nawet pod uwagę. Nie wziełabym ślubu z aparatem na zębach, chociaż wiem, że wiele dziewczyn tak robi. Kiedyś gdzieś czytałam, jak jedna z Wizażanek pisała, że ma teraz aparat a na czas ślubu orto ściągnie jej aparat a poslubie znowu założy. Dla mnie byłaby to idealna sytuacja, ale tak można zrobić? 00aga00, jestem w szoku z tym przesunięciem zęba w ciagu nocy!! No ale przecież zakłada się chyba później aparat retencyjny, więc chyba nie powinno być problemu.

Mam teraz straszny dylemat, bo jak założę i zęby mi się nie wyprosują do ślubu to i tak go zdejmę i wtedy wydam kasę w błoto
Podczas ściągania aparatu zrywa się coś tam w zamkach i nie można tego samego nakleić od nowa... więc po ślubie musiałabyś tak jakby zakładać całkiem nowy aparat (wydatek jak za pierwszym razem zakładając pierwszy aparacik)... Więc opłaca się średnio Też tak kombinowałam
A co do aparatu retencyjnego to rzeczywiście zakłada się go, albo tylko na noc (nie każdy nosi i recydywa murowana), albo ortodonta zakłada taki łuk na podniebieniu, ale nie wiem o nim za wiele
Ten przypadek co opisywałam był wyjątkowy ze względu na to, że dziewczyna chciała zdjąć szybciutko aparat (chyba też ja jakąś okazję) a na drugi dzień miała mieć zakładany na dolne ząbki. Nawet ortodontka nie przewidziała tego, że zaledwie w noc już ząb się lekko przesunie (nie wrócił całkiem na stare miejsce ale przesunął się w sposób widoczny gołym okiem)...

Dlatego mi ortodontka powiedziała, że jeśli decyduję się na aparat też na dół to nie ściągnie mi góry póki nie wyprostuje dolnych ząbków A jakbym się uparła nie prostować dolnych (nie są bardzo skrzywione) to podpisuję umowę, że robię to na własną odpowiedzialność...Czyli ryzyko jest.
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 13:18   #2826
Isenia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez basiunia141 Pokaż wiadomość
hej ja mam aparat na górę od 2 miesiecy w środe bed miec zakladany dol i wlasnie nie wiem jak to bedzie bo gorne zeby nachodza mi na dolne i nie wiem jak on bedzie zlalozony, czy nie bedzie mi wadzil o gorne zeby?? boje sie bardziej niz przed 1 wizyta

Jak zamkniesz zęby, to dolny bedziesz miała pod górnymi ząbkami, orto przez te dwa miesiące kiedy nosiłaś górę zrobiła sobie odpowiednio dużo miejsca, żeby założyć dół i zebyś nie zgryzała zamków. Uszy do góry
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 13:37   #2827
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:

no właśnie ja będę brała ślub w aparacie na początku chciałam czekać z zakładaniem ale każdy, nawet mój narzeczony nakłaniali mnie że to w niczym nie przeszkadza i też tak zrobiłam. Zapraszając gości niektórzy dopiero po jakimś czasie sie orientują że mam coś na zębach, ale to już zależy kto jaki ma układ szczęki, no i jakie zamki. Ja mam mini + perłowe gumeczki i jest ok Po dwóch miesiącach mam proste zęby więc opłacało sie zakładać bo mimo to że będę miała w drucikach to za to proste perełki a do ślubu jeszcze 2 mce więc jeszcze piękniejsze myśle będą
Myślałam o zdejmowaniu ale to by był koszt tak jak ponowne zakładanie aparatu, czyli w moim przypadku 1500zł . narazie mam tylko górę. No i bałabym się bo zęby są tak jakby rozchwiane i bym sie bała że je pogubie hehe.
Ja na Twoim miejscu bym zakładała, bo później inna okazja będzie żeby sie z niego wymigać i można tak zwklekać hoho
Ile zostało Ci do ślubu?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-04, 13:59   #2828
Ahtaga
Wtajemniczenie

a oto moje najnowsze zdjęcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P6120140.JPG (44,8 KB, 111 załadowań)

Stary 2007-11-04, 14:05   #2829
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz moja rada jest taka-jak najszybciej udaj się do orto.Takie gdybanie na forum i tak niewiele da,a czas ucieka.Ściąganie aparatu to nie jest dobry pomysł,bo zęby w trakcie leczenia są rozchwiane i jak się je wypuści spod łuku to zaczynają żyć własnym życiem wiem co mówię-raz orto na tydzień zdjęła mi same łuki(zamki zostały)...Na dole zęby trochę mi się wychyliły(ale to akurat dobrze,bo orto i tak miała je wychylać,nawet się z tego śmiała)a na górze też się poprzesuwały,ale akurat nie tak jak powinny i potem znów musiałyśmy się zastanawiać-to w takim razie jak teraz?W rezultacie cofnęłam się w leczeniu o jedną wizytę,bo trzeba było je przesuwać z powrotem tak jak były i orto powiedziała,że już mi łuków nie zdejmie,póki nie skończy leczenia.Jeśli chodzi o zamki,to miałam już parę przeklejanych(tzn odklejanych i przyklejanych z powrotem tylko w troszkę innym położeniu) i orto nic nie uszkodziła odrywając je-asystentka oczyściła je tylko z kleju i zostały założone ponownie.Więc...jest nadzieja!Pogadaj z orto,może się zgodzi,żeby zdjąć ci chociaż łuki i zamki na czas ślubu(pierścienie właściwie mogłyby zostać,bo są z tyłu,a z ich ściąganiem i zakładaniem też jest niemało roboty.Jednak osobiście radziłabym,żebyś jak najkrócej chodziła bez aparatu,bo im dłużej tym bardziej cofniesz się w leczeniu-szkoda kasy,bólu(niestety) i czasu.Aparaty retencyjne zakłada się dopiero po skończeniu leczenia-one utrzymują zęby w nowym położeniu,a gdy te porządnie się ''zakotwiczą'',wtedy ortodonta je zdejmuje.Tak więc anuulaa-szybciutko do ortodonty i pisz nam zaraz co tam ustaliliście.Powodzenia:c mok:
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 14:22   #2830
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
no właśnie ja będę brała ślub w aparacie na początku chciałam czekać z zakładaniem ale każdy, nawet mój narzeczony nakłaniali mnie że to w niczym nie przeszkadza i też tak zrobiłam. Zapraszając gości niektórzy dopiero po jakimś czasie sie orientują że mam coś na zębach, ale to już zależy kto jaki ma układ szczęki, no i jakie zamki. Ja mam mini + perłowe gumeczki i jest ok Po dwóch miesiącach mam proste zęby więc opłacało sie zakładać bo mimo to że będę miała w drucikach to za to proste perełki a do ślubu jeszcze 2 mce więc jeszcze piękniejsze myśle będą
Myślałam o zdejmowaniu ale to by był koszt tak jak ponowne zakładanie aparatu, czyli w moim przypadku 1500zł . narazie mam tylko górę. No i bałabym się bo zęby są tak jakby rozchwiane i bym sie bała że je pogubie hehe.
Ja na Twoim miejscu bym zakładała, bo później inna okazja będzie żeby sie z niego wymigać i można tak zwklekać hoho
Ile zostało Ci do ślubu?
Ładne masz ząbki Czy ja dobrze zrozumiałam, masz aparat dopiero 2 miesiące?

Ehh skomplikowane to wszystko, nie wiedziałam, że zęby mogą się tak szybko przesuwać:/ Macie rację, musze jak najszybciej pójść do ortodonty. Boję się, że powie coś nie po mojej myśli
Stary 2007-11-04, 14:50   #2831
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:

Ehh skomplikowane to wszystko, nie wiedziałam, że zęby mogą się tak szybko przesuwać:/ Macie rację, musze jak najszybciej pójść do ortodonty. Boję się, że powie coś nie po mojej myśli
Spokojnie,nie dręcz się.Idź i obgadaj z orto wszystkie możliwości,na pewno coś wymyślicie.Obawiam się tylko,że niestety za odklejanie chociażby samych zamków i za ponowne ich przyklejanie będziesz musiała dopłacić ortodonci dość wysoko wyceniają swoją pracę to przeklejanie u mnie było konieczne do właściwego ustawienia zębów,więc nic nie dopłacałam,a tu byłoby to tylko na Twoje życzenie niestety.No ostatecznie...może dałoby się przesunąć datę ślubu o pół roczku?No chyba,że już wszystko zaklepane,przygotowania w toku-sama wiesz najlepiej.Nie załamuj się!

A swoją drogą-Ahtaga-bardzo ładnie wyglądają Twoje ząbki w tym aparaciku więc może ślub z takimi perełkami to nie jest taki zły pomysł

PS.Odnośnie aparatów lingwalnych-chyba się sepleni jak się je nosi...co wcale by mnie nie dziwiło-w końcu zamki są zakładane od wewnętrznej strony.No i podejrzewam,że gorzej to dokładnie umyć...i język na początku na pewno obciera...no i gdzieś czytałam,że nie każdą wadę udaje się nim skorygować...ja k dla mnie za dużo ''ale''...nie ma to jak zwykły druciaczek
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 15:00   #2832
carla_87
Raczkowanie

Cytat:
a oto moje najnowsze zdjęcie

szybko Ci sie prostuja gratuluję efektów!!!
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 15:01   #2833
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:

Dokładnie zakładałam 11 września więc jeszcze niecałe 2m-ce. Jestem zaskoczona że tak szybko mi sie zaczęły prostować zęby. Dosłownie z dnia na dzień widziałam różnice.
Także radzę Ci nie zwlekać tylko zakładać
A jaką wogóle masz wadę?

Stary 2007-11-04, 16:37   #2834
zakrecona_malolata
Przyczajenie

Ojjj.. ja też widziałam szybko różnice. ale jeszcze zostało mi 5 miesięcy i 10 dni i ściągaam ten aparat!! będę się zaś czuła tak łyso, ale jaki uśmiech będę miała. )
zakrecona_malolata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 16:38   #2835
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Ahtaga, ja noszę aparat 8 miesięcy i nie mam tak prostych zębów jak ty, jak długo masz go nosić?
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 17:00   #2836
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
Ahtaga, ja noszę aparat 8 miesięcy i nie mam tak prostych zębów jak ty, jak długo masz go nosić?
2 lata, czyli chyba tak jak wszyscy. Chciałabym wczesniej, no ale wiadomo ortodonci nie lubią zbyt wcześnie ściągać

Stary 2007-11-04, 17:17   #2837
rutka_86
Raczkowanie

Siemanos Wam !! a ja w piątek bylam na wizycie u orto i powiem Wam ze wogole nic a nic mnie zebole nie bola, hmmm... czy tak mialyscioe kiedys??? bo mnie zqwsze po wizycie bolaly a tu kurcze zero bolu . powinnam sie cieszyc a tu chyba odwrotnie cos mi tu podejrzane
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 17:48   #2838
smv
Zakorzenienie

rutka nic sie nie martw normlane mnie tez raz nie bolaly zabki ale zazwyczaj mnie pobolewaja moje zeby sa takie psikusne ze potrafia nagle po tygodniu rozbolec ze ojoj!
Ahtaga wow piekne zabki i takie białe...pozazdroscic
wyrywalas jakies zeby???

ja mam po 7 miesiacach juz w zasadzie proste na gorze a dol zakladam za miesiac juz sie doczekac nie moge
zostalo tylko umowic sie na wyrwanie dolnej 6 i koniec;D Uff..
Stary 2007-11-04, 18:23   #2839
Ahtaga
Wtajemniczenie

smv - pomalowałam do zdjęcia usta i wydają sie przez to bielsze zęby
a co do wyrywania to nic nie wyrywałam - aż sie zdziwiłam bo wiem że często sie wyrywa przy stłoczonych zębach, no ale może jeszcze będzie mi kazała wyrwać.
Na ostatniej wizycie mówiła że już na następnej można dół zakładać ale ja chce dopiero w nowym roku. Sama sie orto zdziwiła że tak szybko można już góre zakładać bo początkowo mówiła że pewnie za jakieś 4 mce

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-04, 18:28   #2840
roka12345
Raczkowanie

Dobra no to już wiem że jak sie ma aparat to się nie sepleni ale sypleni sie przez kilka dni jak sie ma to cos na podniebieniu blee:/ a mam jesce jedno pytanie jak ma sie aparat to wypukla sie jakoś warga czy coś sie deformuje czy jak sie gada to jakos wiecej zeby widac czy wszystko jest takie same jak bez aparatu?
Stary 2007-11-04, 18:31   #2841
yyork
Raczkowanie

Ja tez w niedlugiej przyszlosci zakaldam aparat, zdecydowalam sie nie krysztalowy.Dlatego pytanie do posiadaczek takiego aparatu
Chcialbym takze aby łuk był biały, ale slyszalam ze farba i tak z niego odskakuje. Faktycznie tak jest? I czy wyglada to na serio zle? Bo chcialabym zeby aparat bylo widac jak najmniej
yyork jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 19:26   #2842
mimisia00
Raczkowanie

Ja w cenie aparatu czyli coś koło 1300-1500, mam wliczone comiesięczne wizyty i nie płacę nic za wymianę gumek. Za łuk płacę 100zł co miesiąc albo co 2. Do tego z tego co mówiły mi koleżanki, za odklejony pierścień chyba się płaci 50 zł, a za zamki odklejone 10zł-albo wcale. Ja aparat noszę od stycznia czyli prawie rok. Wedługo mojej orto jest ok. Muszę tylko odbudować starte ząbki, bo wyglądają nieestetycznie i powiedziała mi że jest gotowa w grudniu założyć mi łuk stabilizujący A jak łuki stabilizujące to wiadomo że juz niedługo koniec Eh musiałam się wygadać
mimisia00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 19:37   #2843
Ahtaga
Wtajemniczenie

łuk stabilizujący...fajnie

Wiecie może ile jest grubości łuków? Ja mam założony jakiś grubszy i zastanawiam się czy na kolejnej wizycie założy mi jeszcze grubszy, a wolałabym jeszcze do stycznia zostać z tym co mam

Stary 2007-11-04, 19:55   #2844
mimisia00
Raczkowanie

Grubości łuków nie wiem może z 18
Stary 2007-11-04, 20:08   #2845
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie zakładałam 11 września więc jeszcze niecałe 2m-ce. Jestem zaskoczona że tak szybko mi sie zaczęły prostować zęby. Dosłownie z dnia na dzień widziałam różnice.
Także radzę Ci nie zwlekać tylko zakładać
A jaką wogóle masz wadę?
Mam kły a właściwie jeden kieł wysunięty do góry a na dole troszkę zęby są ogólnie każdy w inną stronę. Najgorsze z tego wszystkiego jest to, że jakieś pół roku temu miałam wyrwaną górną piątkę i wydaje mi się, że jedynki powoli się rozsuwają. I to jest kolejny powód, a właściwie główny dla jakiego chcę aparat. Ślub za rok i 8 miesięcy i nie chcę mieć szpary między zębami i w ogóle takich nierównych zębów.
Stary 2007-11-04, 20:09   #2846
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
2 lata, czyli chyba tak jak wszyscy. Chciałabym wczesniej, no ale wiadomo ortodonci nie lubią zbyt wcześnie ściągać
a jaka masz wade?

Cytat:
Napisane przez roka12345 Pokaż wiadomość
Dobra no to już wiem że jak sie ma aparat to się nie sepleni ale sypleni sie przez kilka dni jak sie ma to cos na podniebieniu blee:/ a mam jesce jedno pytanie jak ma sie aparat to wypukla sie jakoś warga czy coś sie deformuje czy jak sie gada to jakos wiecej zeby widac czy wszystko jest takie same jak bez aparatu?
warga sie inaczej uklada, ale zwykly smiertelnik zwykle nie zauwazy roznicy zadrutowany smiertelnik ze schiza( patrz Ja zobaczy) ogolnie to jest tak jak ktos sie wstydzi i probuje "schowac" aparat to od razu widac ze cos jest nie tak, a jesli normalnie do tego podchodzisz to bez roznicy przy zamkach ceramicznych warga sie bardziej uwypukla, bo one sa wieksze w sensie ze szersze niz te zwykle nie od przodu tylko jakbys od boku patrzyla na zamek

Cytat:
Napisane przez yyork Pokaż wiadomość
Ja tez w niedlugiej przyszlosci zakaldam aparat, zdecydowalam sie nie krysztalowy.Dlatego pytanie do posiadaczek takiego aparatu
Chcialbym takze aby łuk był biały, ale slyszalam ze farba i tak z niego odskakuje. Faktycznie tak jest? I czy wyglada to na serio zle? Bo chcialabym zeby aparat bylo widac jak najmniej
z bialego luku odchodzi ta emalia czy co czym to tam powleczone jest i wyglada tragicznie

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-04, 20:26   #2847
Ahtaga
Wtajemniczenie

kasiek87 - miałam stłoczone zęby, ale właściwie są juz prawie proste

Stary 2007-11-04, 20:29   #2848
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam kły a właściwie jeden kieł wysunięty do góry a na dole troszkę zęby są ogólnie każdy w inną stronę. Najgorsze z tego wszystkiego jest to, że jakieś pół roku temu miałam wyrwaną górną piątkę i wydaje mi się, że jedynki powoli się rozsuwają. I to jest kolejny powód, a właściwie główny dla jakiego chcę aparat. Ślub za rok i 8 miesięcy i nie chcę mieć szpary między zębami i w ogóle takich nierównych zębów.
no to na Twoim miejscu nie czekałabym tylko zakładała juz Rok i 8mcy to duuzo czasu i napewno gdybys teraz założyła to do ślubu by były prościutkie zęby, a może nawet już by Ci zdjeła i retencje byś miała tylko. Więc szoruj do ortodonty
Z tego co opisujesz to nie masz tak strasznej wady. Ja to miałam dwa kły i jedynki założone na sobie

Stary 2007-11-04, 20:52   #2849
mimisia00
Raczkowanie

Zgadzam sie maszeruj do ortodonty i nim się obejrzysz będziesz miała śliczne ząbki. Z tego co czytałam tutaj wiele osób sięsprzecza nad tymi ceramicznymi aparatami a tymi zwyklymi"metalowymi" Mi moja ortodontka powiedziałą ze na tych metalowych" idzie szybciej bo lepiej wszystko sięukłada i efekt jest szybszy
Stary 2007-11-04, 21:01   #2850
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Hej dziewczynki aparatki Wróciłam z domu po wszystkich swiętych - pomijam fakt, że jechałam do Wrocławia 9 godzin....i któraś z Was mnie pytała ile kosztuje mnie ta miesięczna opieka orto - mianowicie 185zł - lecz trzeba wiedzieć że w tej cenie to jest kawałek aparatu spłacanego w ten sposób Mój bratanek nauczył się mówić że "ciocia ma żelastwo na ząbkach" :P

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości