Ślub kościelny osoby transseksualnej - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-07, 19:47   #31
joaannaaa
Przyczajenie

Dot.: Ślub kościelny osoby transseksualnej

Jest to bardzo trudna sytuacja i bardzo Ci współczuję. Wiemy jednak jak kościół katolicki podchodzi do tego tematu... Mam nadzieję, że doczekamy czasów, gdy ludzie nie będą stawiani przed takim wyborem. Życzę Wam dużo szczęścia.
joaannaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 19:49   #32
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
chyba nie jest specjalnie przywiązana do swojej wiary
nawet jesli nie jest to przeciez nikt nie udzieli slubu dwom katolikom u ewangelikow.

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 19:50   #33
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
nawet jesli nie jest to przeciez nikt nie udzieli slubu dwom katolikom u ewangelikow.
Zawsze można zmienić wyznanie, mało to historia zna takich przypadków?
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 19:54   #34
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Zawsze można zmienić wyznanie, mało to historia zna takich przypadków?
no mozna. ale katolicyzm i ewangelicyzm sie roznia, prawda?
a z tego co pisze autorka religia katolicka jest dla jej partnera wazna i wierzy w podejscie katolickie.
czyli w przypadku zmiany nadal klamstwo.

Stary 2016-03-07, 20:00   #35
Zamotlana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez joaannaaa Pokaż wiadomość
Jest to bardzo trudna sytuacja i bardzo Ci współczuję. Wiemy jednak jak kościół katolicki podchodzi do tego tematu... Mam nadzieję, że doczekamy czasów, gdy ludzie nie będą stawiani przed takim wyborem. Życzę Wam dużo szczęścia.
Dziękujemy bardzo i wzajemnie

Cytat:
a z tego co pisze autorka religia katolicka jest dla jej partnera wazna i wierzy w podejscie katolickie.
Jest dla nas obojga ważna, ja bardzo bym chciała tego ślubu. Zarówno duchowo jak i tak po prostu, to piękne wydarzenie.
Mój partner chciałby z jednej strony, głównie dla mnie a z drugiej strony dlatego by udowodnić innym TS, że się da po zmianie wziąć ślub kościelny.
Zamotlana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:04   #36
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

No, ale się nie da w KK wziąć ślubu w tym wypadku bez zatajenia pewnych faktów.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:05   #37
Aurora_beam
Raczkowanie

hahah hurr durr taka wierzaca, ale oszukajmy kosciol XD o ironio
Aurora_beam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-07, 20:05   #38
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
to nie powinno jej tak zależeć na ślubie kościelnym, wydaje mi się to logiczne
Osoba głęboko wierząca nie związałaby się z transseksualistą bo skazałoby ją to na życie w grzechu.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:07   #39
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Osoba głęboko wierząca nie związałaby się z transseksualistą bo skazałoby ją to na życie w grzechu.
no to inna sprawa - tak więc branie w ogóle takiego ślubu w KK to pomysł z kosmosu. Nie dość, że fizycznie niemożliwe bez oszustwa, to jeszcze - co ma niby dać? Uświęcić związek z definicji grzeszny?
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:14   #40
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
raczej zrozumiałam że wiara jest ważna dla Autorki.
Co do różnic - zarówno ewangelicy jak i katolicy są chrześcijanami. Więc różnice są ale wierzą w tego samego Boga.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
no to inna sprawa - tak więc branie w ogóle takiego ślubu w KK to pomysł z kosmosu. Nie dość, że fizycznie niemożliwe bez oszustwa, to jeszcze - co ma niby dać? Uświęcić związek z definicji grzeszny?
akurat nie studiowałam stanowiska kościoła katolickiego w tej sprawie, fajnie jest dowiedzieć się czegoś nowego. Jeżeli w takiej sytuacji zależałoby mi na ślubie kościelnym to pogadałabym z kimś lepiej poinformowanym niż użytkowniczki forum. Poszukałabym kogoś kto specjalizuje sie w prawie kościelnym.
Stary 2016-03-07, 20:18   #41
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez Zamotlana Pokaż wiadomość

Jest dla nas obojga ważna, ja bardzo bym chciała tego ślubu. Zarówno duchowo jak i tak po prostu, to piękne wydarzenie.
Mój partner chciałby z jednej strony, głównie dla mnie a z drugiej strony dlatego by udowodnić innym TS, że się da po zmianie wziąć ślub kościelny.
nie sadze, ze Wam sie uda. jesli orientujesz sie choc troche w aspektach prawa kanonicznego pewnie wiesz, ze dla kosciola nie tylko biologiczna zmiana plci jest przeszkoda. taka osoba jest uwazana tez za niezrownowazona psychicznie czy ograniczonego impotenta.

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
raczej zrozumiałam że wiara jest ważna dla Autorki.
Co do różnic - zarówno ewangelicy jak i katolicy są chrześcijanami. Więc różnice są ale wierzą w tego samego Boga.
ale wiara katolicka to nie tylko Bog. przeciez sa inne "skladowe". jesli wierza jak mowi kosciol katolicki, ze Maryja jest bez grzechu poczeta to juz jest pierwszy zgrzyt.

Stary 2016-03-07, 20:20   #42
Gosiurek
Wtajemniczenie

Cytat:
by udowodnić innym TS, że się da po zmianie wziąć ślub kościelny.
Ile warty jest dowód oparty na oszustwie?
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:28   #43
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
ale wiara katolicka to nie tylko Bog. przeciez sa inne "skladowe". jesli wierza jak mowi kosciol katolicki, ze Maryja jest bez grzechu poczeta to juz jest pierwszy zgrzyt.
pytanie co jest najważniejsze dla Autorki. Dogmat dotyczący Maryi czy możliwość wzięcia ślubu kościelnego. A może pokazanie środowisku że mimo wszystko "da się" wziąć ślub kościelny.
Stary 2016-03-07, 20:28   #44
Zamotlana
Przyczajenie

Cytat:
Kiedy poznałam mojego partnera nie wiedziałam, że jest osobą TS.
Dowiedziałam się po jakimś czasie, kiedy już się zakochałam. Miałam zrezygnować z cudownego faceta, który nigdy nikogo nie skrzywdził, po prostu miał w życiu ogromnego pecha z powodu tego, że moja wiara go nie akceptuje?
Stary 2016-03-07, 20:30   #45
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Dowiedziałam się po jakimś czasie, kiedy już się zakochałam. Miałam zrezygnować z cudownego faceta, który nigdy nikogo nie skrzywdził, po prostu miał w życiu ogromnego pecha z powodu tego, że moja wiara go nie akceptuje?
Gdyby wiara była dla Ciebie ważniejsza, to tak.
Nie jest, wybrałaś faceta, więc powinnaś pogodzić się z całą resztą i przestać marzyć o ślubie kościelnym.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:32   #46
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
jak długo byliście parą, spotykaliście się zanim dowiedziałaś się o nim prawdy?
Stary 2016-03-07, 20:33   #47
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Nie jest, wybrałaś faceta, więc powinnaś pogodzić się z całą resztą i przestać marzyć o ślubie kościelnym.
Stary 2016-03-07, 20:34   #48
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
najpierw porozmawiałabym ze specjalistą od prawa kanonicznego
Stary 2016-03-07, 20:39   #49
analein9
Raczkowanie

Cytat:
Wiara czasami wymaga poświęceń. Dla kościoła to jest grzech ciężki, bo dla kościoła jesteście parą homoseksualną i kościół nigdy na takie coś nie przystanie. Pewne wartości są niezmienne, to jest jeden z grzechów wołających o pomstę do nieba. Sprawdź sobie. Tym bardziej mnie dziwi fakt, ze chcesz wziąć ślub kościelny, po prostu NIE DA SIĘ bez oszustw. A z oszustwem to też nie jest ważny przed Bogiem. Więc zostaje jedynie ślub cywilny.
analein9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:39   #50
Zamotlana
Przyczajenie

Cytat:
jak długo byliście parą, spotykaliście się zanim dowiedziałaś się o nim prawdy?
Znaliśmy się pół roku. Cały czas na płaszczyźnie zwykłej znajomości.
Po nim zupełnie nie widać, że jest TS. Kiedy zaczęło się między nami rodzić uczucie powiedział mi o tym.
Stary 2016-03-07, 20:45   #51
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Znaliśmy się pół roku. Cały czas na płaszczyźnie zwykłej znajomości.
Po nim zupełnie nie widać, że jest TS. Kiedy zaczęło się między nami rodzić uczucie powiedział mi o tym.
to to był moment kiedy zdecydowałaś. Wybrałaś partnera. Nie da się mieć wszystkiego. Porozmawiaj z prawnikiem. I jeżeli nie ma możliwości wzięcia slubu katolickiego wybierz to co będzie temu najbliższe. Ślub cywilny na łonie przyrody, humanistyczny, zmianę wiary .... Lub odrzuć partnera i wróc do Kościoła.
Stary 2016-03-07, 20:51   #52
b259910b5278ade7bed2b4914ee4dea860f7170f_655bf3a464571
Konto usunięte

Treść usunięta
b259910b5278ade7bed2b4914ee4dea860f7170f_655bf3a464571 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 20:57   #53
Zamotlana
Przyczajenie

[1=b259910b5278ade7bed2b49 14ee4dea860f7170f_655bf3a 464571;56975911]Treść usunięta[/QUOTE]

Nie wiem dlaczego, ale bardzo wzruszył mnie Twój post.
Bardzo za niego dziękuję, chyba pomogłaś mi podjąć najważniejszą decyzję mojego życia.
Stary 2016-03-07, 21:28   #54
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

Znalazlam taka wypowiedz:

"Osoby, które poddały się operacji zmiany płci, nie są z definicji niezdolne do małżeństwa czy życia zakonnego - zaznacza psycholog i krajowy duszpasterz powołań ks. Marek Dziewiecki. Jednak ich osobowość - podkreśla - powinna być spójna i dojrzała, a o to jest niezwykle trudno w praktyce. "

Polecam skontaktowac sie najpierw z ksiedzem, biskupem lub specjalista prawa kanonicznego, ktory rozpatrzy Wasz przypadek. Mozliwe, ze bedziecie musieli spelnic przed slubem dodatkowe wymagania np. spotkania z ksiedzem lub dodatkowe nauki przedmalzenskie. Dodatkowym problemem moze byc sprawnosc seksualna partnera - jesli jest niezdolny do odbycia stosunku, malzenstwo moze zostac uznane za niewazne: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przesz...w_katolicyzmie
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 21:37   #55
dezire
Zakorzenienie

[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;56978821]Znalazlam taka wypowiedz:

"Osoby, które poddały się operacji zmiany płci, nie są z definicji niezdolne do małżeństwa czy życia zakonnego - zaznacza psycholog i krajowy duszpasterz powołań ks. Marek Dziewiecki. Jednak ich osobowość - podkreśla - powinna być spójna i dojrzała, a o to jest niezwykle trudno w praktyce. "

Polecam skontaktowac sie najpierw z ksiedzem, biskupem lub specjalista prawa kanonicznego, ktory rozpatrzy Wasz przypadek. Mozliwe, ze bedziecie musieli spelnic przed slubem dodatkowe wymagania np. spotkania z ksiedzem lub dodatkowe nauki przedmalzenskie. Dodatkowym problemem moze byc sprawnosc seksualna partnera - jesli jest niezdolny do odbycia stosunku, malzenstwo moze zostac uznane za niewazne: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przesz...w_katolicyzmie[/QUOTE]

Ano, nie roztrzygalabym tego na forum tylko poszla do specjalisty, do duchownego. I to nie jednego, bo mozecie tez napotkac uprzedzenie w kosciele.
Co my zuczki tu mozemy pomoc.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-07, 23:57   #56
joaannaaa
Przyczajenie

Czytam niektóre posty jest mi po prostuprzykro. Uwielbiam jak "prawdziwi katolicy" nie potrafią podejść po ludzku do tematu tylko walą czarno-białe "to grzech", "wybrałaś takie życie w grzechu" i tak dalej. I piętnują. Ja chcę przekazać autorce tego tematu po raz kolejny, że trzymam za nią kciuki i że najważniejsza jest miłość. Ja dawno odeszłam od kościoła, i rozmawiam z Bogiem po swojemu w zaciszu swojego domu. Nie potrzebujecie całej tej żółci i nienawiści ludzkiej, która jest w polskim kościele, żeby związać się przed Bogiem. Oczywiście dla naszych katolików lepszy mąż i żona co tydzien w kościele, nawet jeśli mąż leje kobietę i znęca się nad dziećmi. Wasza piękna miłość to dla nich "grzech". I będzie tak jeszcze długo. Dlatego nie oglądajcie się na to, złóżcie przysięgę przed Bogiem sami, weźcie ślub cywilny - sorry ale jak patrzę co wyprawiają nasi "prawdziwi katolicy" to jestem pewna, że Bóg woli tych, którzy paleni byliby teraz na stosie. Taka prawda. Nie oglądajcie się na innych i budujcie swoje szczęście. Z Bogiem. Żaden ksiądz nie jest wam do tego potrzebny.
joaannaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-08, 05:32   #57
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez joaannaaa Pokaż wiadomość
Czytam niektóre posty jest mi po prostuprzykro. Uwielbiam jak "prawdziwi katolicy" nie potrafią podejść po ludzku do tematu tylko walą czarno-białe "to grzech", "wybrałaś takie życie w grzechu" i tak dalej. I piętnują. Ja chcę przekazać autorce tego tematu po raz kolejny, że trzymam za nią kciuki i że najważniejsza jest miłość. Ja dawno odeszłam od kościoła, i rozmawiam z Bogiem po swojemu w zaciszu swojego domu. Nie potrzebujecie całej tej żółci i nienawiści ludzkiej, która jest w polskim kościele, żeby związać się przed Bogiem. Oczywiście dla naszych katolików lepszy mąż i żona co tydzien w kościele, nawet jeśli mąż leje kobietę i znęca się nad dziećmi. Wasza piękna miłość to dla nich "grzech". I będzie tak jeszcze długo. Dlatego nie oglądajcie się na to, złóżcie przysięgę przed Bogiem sami, weźcie ślub cywilny - sorry ale jak patrzę co wyprawiają nasi "prawdziwi katolicy" to jestem pewna, że Bóg woli tych, którzy paleni byliby teraz na stosie. Taka prawda. Nie oglądajcie się na innych i budujcie swoje szczęście. Z Bogiem. Żaden ksiądz nie jest wam do tego potrzebny.
Bla, bla, bla, bla.

ONA chce ślub kościelny.
KOŚCIÓŁ katolicki na taki ślub zgody NIE UDZIELI.

Ksiądz katolicki może jej zaproponować życie bez ślubu, bez seksu, za to z modlitwą. Bo takie jest prawo kościelne.

"Duchowa potrzeba" wzięcia katolickiego ślubu z osobą, której tożsamości ten kościół nie uznaje i rozważanie długofalowego oszustwa przed ołtarzem, kłamstw podczas spowiedzi, przyjęcia sakramentu z pełną świadomością oszustwa - i to jeszcze celem pokazania innym, że można wziąć ślub katolicki z osobą transseksualną jest co najmniej absurdalna. I zwracanie na to uwagi to nie "wylewanie żółci" a wołanie "halo, tu Ziemia".

Btw.
Cytat:
Bez ślubu też grzech, więc które zło większe?
Życie bez ślubu z ukochaną osobą vs. seria grzechów ciężkich i zasłużenie na ekskomunikę?
Faktycznie. Pytanie godne wierzącej katoliczki, będącej od kilku lat w związku z transseksualistą.
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-08, 07:48   #58
_ema_
Zakorzenienie

Nawet jesli oszukasz kościół i weźmiesz ślub, to zasmucę Cię - w dalszym ciągu będziesz żyła bez ślubu, dodatkowo [jesli się mylę to proszę o sprostowanie] oszukanie podczas sakramentu /w celu przyjęcia sakramentu to grzech śmiertelny.

Czyli rozważasz opcję wzięcia ślubu, który dla Kościoła i tak jest nieważny, małżeństwo nie istnieje, a Ty poważnie grzeszysz.

Co da Ci taki ślub, jako osobie na prawdę wierzącej?
Nie powinien dać nic, poza zadowoleniem mam i cioć. A Ty uważasz, że jak oszukasz i KK nie zauważy, to jest na czysto, fajnie i bez grzechu

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Życie bez ślubu z ukochaną osobą vs. seria grzechów ciężkich i zasłużenie na ekskomunikę?
Dodajmy do tego - w drugim przypadku oczywiście również jest to życie bez ślubu, przecież taki ślub jest nieważny. To, że ksiądz nie zauważy, nie oznacza, że małżeństwo zostanie zawarte. Będzie podpis i papierek i tyle. Grzech cudzołóstwa pozostanie.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-08, 08:57   #59
mary_poppins
sissy that walk

Branie ślubu KOŚCIELNEGO w tej sytuacji - kiedy Kościół Waszego związku nie akceptuje i musiałoby dojść do kłamstwa - całkowicie mija się z celem. I tak zgodnie z wiarą katolicką nie będziecie małżeństwem, i tak.

Proponowałabym w takiej sytuacji, skoro chodzi o ładną oprawę ślubu i jednocześnie przysięgę przed Bogiem, wpleść w ślub cywilny elementy religijne, ale bez udziału Kościoła samego w sobie. Ludzie biorą nawet śluby humanistyczne, niemające żadnej mocy prawnej, dla "ładunku" emocjonalnego. Wy możecie przecież przyjąć błogosławieństwo od rodziców, zwrócić się w przysiędze bo Boga itp. Nic więcej raczej nie da się zrobić, musisz sobie przestawić trochę hierarchię w życiu, bo nie da się jednocześnie być w zgodzie z Kościołem - jako organizacją - i być z kimś bez ślubu kościelnego, albo bardzo poważnie oszukiwać organizacji do której należysz. Ta organizacja Twojego związku nie akceptuje, więc wóz albo przewóz.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-08, 09:04   #60
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Grzech cudzołóstwa pozostanie.
Raczej grzech nierządu chyba
Cudzołóstwo zachodzi gdy osoba będąca w związku sakramentalnym bierze się za zdradę. Zaś nierząd to współżycie dwu osób stanu wolnego (seks przed ślubem itd). Oczywiście powyższe wg reguł KKK.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości