![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ślub kościelny osoby transseksualnej
Jest to bardzo trudna sytuacja i bardzo Ci współczuję. Wiemy jednak jak kościół katolicki podchodzi do tego tematu... Mam nadzieję, że doczekamy czasów, gdy ludzie nie będą stawiani przed takim wyborem. Życzę Wam dużo szczęścia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
O RLY?
|
nawet jesli nie jest to przeciez nikt nie udzieli slubu dwom katolikom u ewangelikow.
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
O RLY?
|
Cytat:
a z tego co pisze autorka religia katolicka jest dla jej partnera wazna i wierzy w podejscie katolickie. czyli w przypadku zmiany nadal klamstwo.
![]() |
![]() |
#35 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mój partner chciałby z jednej strony, głównie dla mnie a z drugiej strony dlatego by udowodnić innym TS, że się da po zmianie wziąć ślub kościelny. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
No, ale się nie da w KK wziąć ślubu w tym wypadku bez zatajenia pewnych faktów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
hahah hurr durr taka wierzaca, ale oszukajmy kosciol XD o ironio
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
no to inna sprawa - tak więc branie w ogóle takiego ślubu w KK to pomysł z kosmosu. Nie dość, że fizycznie niemożliwe bez oszustwa, to jeszcze - co ma niby dać? Uświęcić związek z definicji grzeszny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do różnic - zarówno ewangelicy jak i katolicy są chrześcijanami. Więc różnice są ale wierzą w tego samego Boga. ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- akurat nie studiowałam stanowiska kościoła katolickiego w tej sprawie, fajnie jest dowiedzieć się czegoś nowego. Jeżeli w takiej sytuacji zależałoby mi na ślubie kościelnym to pogadałabym z kimś lepiej poinformowanym niż użytkowniczki forum. Poszukałabym kogoś kto specjalizuje sie w prawie kościelnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
O RLY?
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- ale wiara katolicka to nie tylko Bog. przeciez sa inne "skladowe". jesli wierza jak mowi kosciol katolicki, ze Maryja jest bez grzechu poczeta to juz jest pierwszy zgrzyt.
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
pytanie co jest najważniejsze dla Autorki. Dogmat dotyczący Maryi czy możliwość wzięcia ślubu kościelnego. A może pokazanie środowisku że mimo wszystko "da się" wziąć ślub kościelny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dowiedziałam się po jakimś czasie, kiedy już się zakochałam. Miałam zrezygnować z cudownego faceta, który nigdy nikogo nie skrzywdził, po prostu miał w życiu ogromnego pecha z powodu tego, że moja wiara go nie akceptuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jest, wybrałaś faceta, więc powinnaś pogodzić się z całą resztą i przestać marzyć o ślubie kościelnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
to to był moment kiedy zdecydowałaś. Wybrałaś partnera. Nie da się mieć wszystkiego. Porozmawiaj z prawnikiem. I jeżeli nie ma możliwości wzięcia slubu katolickiego wybierz to co będzie temu najbliższe. Ślub cywilny na łonie przyrody, humanistyczny, zmianę wiary .... Lub odrzuć partnera i wróc do Kościoła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
[1=b259910b5278ade7bed2b49 14ee4dea860f7170f_655bf3a 464571;56975911]Treść usunięta[/QUOTE]
Nie wiem dlaczego, ale bardzo wzruszył mnie Twój post. Bardzo za niego dziękuję, chyba pomogłaś mi podjąć najważniejszą decyzję mojego życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Znalazlam taka wypowiedz:
"Osoby, które poddały się operacji zmiany płci, nie są z definicji niezdolne do małżeństwa czy życia zakonnego - zaznacza psycholog i krajowy duszpasterz powołań ks. Marek Dziewiecki. Jednak ich osobowość - podkreśla - powinna być spójna i dojrzała, a o to jest niezwykle trudno w praktyce. " Polecam skontaktowac sie najpierw z ksiedzem, biskupem lub specjalista prawa kanonicznego, ktory rozpatrzy Wasz przypadek. Mozliwe, ze bedziecie musieli spelnic przed slubem dodatkowe wymagania np. spotkania z ksiedzem lub dodatkowe nauki przedmalzenskie. Dodatkowym problemem moze byc sprawnosc seksualna partnera - jesli jest niezdolny do odbycia stosunku, malzenstwo moze zostac uznane za niewazne: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przesz...w_katolicyzmie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;56978821]Znalazlam taka wypowiedz:
"Osoby, które poddały się operacji zmiany płci, nie są z definicji niezdolne do małżeństwa czy życia zakonnego - zaznacza psycholog i krajowy duszpasterz powołań ks. Marek Dziewiecki. Jednak ich osobowość - podkreśla - powinna być spójna i dojrzała, a o to jest niezwykle trudno w praktyce. " Polecam skontaktowac sie najpierw z ksiedzem, biskupem lub specjalista prawa kanonicznego, ktory rozpatrzy Wasz przypadek. Mozliwe, ze bedziecie musieli spelnic przed slubem dodatkowe wymagania np. spotkania z ksiedzem lub dodatkowe nauki przedmalzenskie. Dodatkowym problemem moze byc sprawnosc seksualna partnera - jesli jest niezdolny do odbycia stosunku, malzenstwo moze zostac uznane za niewazne: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przesz...w_katolicyzmie[/QUOTE] Ano, nie roztrzygalabym tego na forum tylko poszla do specjalisty, do duchownego. I to nie jednego, bo mozecie tez napotkac uprzedzenie w kosciele. Co my zuczki tu mozemy pomoc.
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Czytam niektóre posty jest mi po prostuprzykro. Uwielbiam jak "prawdziwi katolicy" nie potrafią podejść po ludzku do tematu tylko walą czarno-białe "to grzech", "wybrałaś takie życie w grzechu" i tak dalej. I piętnują. Ja chcę przekazać autorce tego tematu po raz kolejny, że trzymam za nią kciuki i że najważniejsza jest miłość. Ja dawno odeszłam od kościoła, i rozmawiam z Bogiem po swojemu w zaciszu swojego domu. Nie potrzebujecie całej tej żółci i nienawiści ludzkiej, która jest w polskim kościele, żeby związać się przed Bogiem. Oczywiście dla naszych katolików lepszy mąż i żona co tydzien w kościele, nawet jeśli mąż leje kobietę i znęca się nad dziećmi. Wasza piękna miłość to dla nich "grzech". I będzie tak jeszcze długo. Dlatego nie oglądajcie się na to, złóżcie przysięgę przed Bogiem sami, weźcie ślub cywilny - sorry ale jak patrzę co wyprawiają nasi "prawdziwi katolicy" to jestem pewna, że Bóg woli tych, którzy paleni byliby teraz na stosie. Taka prawda. Nie oglądajcie się na innych i budujcie swoje szczęście. Z Bogiem. Żaden ksiądz nie jest wam do tego potrzebny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ONA chce ślub kościelny. KOŚCIÓŁ katolicki na taki ślub zgody NIE UDZIELI. Ksiądz katolicki może jej zaproponować życie bez ślubu, bez seksu, za to z modlitwą. Bo takie jest prawo kościelne. "Duchowa potrzeba" wzięcia katolickiego ślubu z osobą, której tożsamości ten kościół nie uznaje i rozważanie długofalowego oszustwa przed ołtarzem, kłamstw podczas spowiedzi, przyjęcia sakramentu z pełną świadomością oszustwa - i to jeszcze celem pokazania innym, że można wziąć ślub katolicki z osobą transseksualną jest co najmniej absurdalna. I zwracanie na to uwagi to nie "wylewanie żółci" a wołanie "halo, tu Ziemia". Btw. Życie bez ślubu z ukochaną osobą vs. seria grzechów ciężkich i zasłużenie na ekskomunikę? Faktycznie. Pytanie godne wierzącej katoliczki, będącej od kilku lat w związku z transseksualistą. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Nawet jesli oszukasz kościół i weźmiesz ślub, to zasmucę Cię - w dalszym ciągu będziesz żyła bez ślubu, dodatkowo [jesli się mylę to proszę o sprostowanie] oszukanie podczas sakramentu /w celu przyjęcia sakramentu to grzech śmiertelny.
Czyli rozważasz opcję wzięcia ślubu, który dla Kościoła i tak jest nieważny, małżeństwo nie istnieje, a Ty poważnie grzeszysz. Co da Ci taki ślub, jako osobie na prawdę wierzącej? Nie powinien dać nic, poza zadowoleniem mam i cioć. A Ty uważasz, że jak oszukasz i KK nie zauważy, to jest na czysto, fajnie i bez grzechu ![]() ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Dodajmy do tego - w drugim przypadku oczywiście również jest to życie bez ślubu, przecież taki ślub jest nieważny. To, że ksiądz nie zauważy, nie oznacza, że małżeństwo zostanie zawarte. Będzie podpis i papierek i tyle. Grzech cudzołóstwa pozostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
sissy that walk
|
Branie ślubu KOŚCIELNEGO w tej sytuacji - kiedy Kościół Waszego związku nie akceptuje i musiałoby dojść do kłamstwa - całkowicie mija się z celem. I tak zgodnie z wiarą katolicką nie będziecie małżeństwem, i tak.
Proponowałabym w takiej sytuacji, skoro chodzi o ładną oprawę ślubu i jednocześnie przysięgę przed Bogiem, wpleść w ślub cywilny elementy religijne, ale bez udziału Kościoła samego w sobie. Ludzie biorą nawet śluby humanistyczne, niemające żadnej mocy prawnej, dla "ładunku" emocjonalnego. Wy możecie przecież przyjąć błogosławieństwo od rodziców, zwrócić się w przysiędze bo Boga itp. Nic więcej raczej nie da się zrobić, musisz sobie przestawić trochę hierarchię w życiu, bo nie da się jednocześnie być w zgodzie z Kościołem - jako organizacją - i być z kimś bez ślubu kościelnego, albo bardzo poważnie oszukiwać organizacji do której należysz. Ta organizacja Twojego związku nie akceptuje, więc wóz albo przewóz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.