Sierpnióweczki 2016! Część II. - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-08, 11:07   #3691
slo_nk_o
Raczkowanie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część II.

Dzień dobry.
Wszystkiego dobrego kobitki życzę Wam dzisiaj.

Tija bardzo współczuję utraty pieska. Sama mam dwa ponad 14 letnie z czego jedna sunia ma nowotwór. Gdy go wykryliśmy okazało się, że jest za stara na operację. Mogła by się nie obudzić. I nie wyobrażam sobie tego dnia kiedy jednej z nich zabraknie. Jestem z Tobą i mocno ściskam.

Wczoraj była piękna słoneczna pogoda. Jak wstałam rano miałam tyle energii i tyle rzeczy porobiłam, że szok. Dawno się tak nie czułam. Dzisiaj za to chmury i energii już nie ma

Pierniku również mam alergie i nie wyobrażam sobie kwitnienia tych wszystkich traw i drzew...co to będzie.
slo_nk_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:09   #3692
Fantasmagori
Zakorzenienie

Ja zamierzam tak rodzić, jeśli dostanę zgodę od lekarza bo wiem że są przeciwwskazania różne U nas jest kilka sal i w jednej jest właśnie wanna do porodu w wodzie

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:10   #3693
kropla_deszczu
Zadomowienie

Z tymi przedszkolami to jest tak:

to przedszkole do którego chodzi teraz Ala jest zrobione przy szkole. Jest tak, że jest jakby zamknięty kawałek korytarza, i tam są udostępnione 4 sale + 2 łazienki, no i cały korytarz (tylko dla przedszkola). To zostało wydzielone ze szkoły i troszkę przystosowane dla przedszkolaków. No ale wejście przez szkołę, przeciskanie się przez dzieci biegające po korytarzu. Dodatkowo nie mają żadnego placu zabaw (choć wróc, jest ale taki dla 6 latków, może 5 latków, bo jest wielki, Ala nie umie wejść na nic co tam się znajduje). Więc jeśli wychodzą na dwór to najwyżej na boisko szkolne.Więc żadna atrakcja. Poza tym nie żebym jakoś dzieliła ludzi czy coś, ale tutaj jednak chodzą różne dzieci, min cyganów, ciągle wisi kartka o wszach (co mi spędza sen z powiek, bo codziennie Ali głowę sprawdzam). Fakt, panie są super miłe i ogólnie nie ma się co przyczepić.

za to w tym drugim przedszkolu, to jest takie prawdziwe przedszkole, wiesz zrobione wszystko od podstaw jako przedszkole. Dzieci mają super przystosowaną łazienkę, myją ząbki (w tym co teraz chodzi nie myją). Jest przystosowany plac zabaw dla nich. O tym przedszkolu same dobre opinie, a o tym naszym takie se. Odległość mam te samą do jednego i do drugiego, więc to nie jest coś czym się kieruję.

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Jestem kocią mamą Koty kocham ponad wszystko ale faktycznie jeśli brać małego kota to nie do maleńkiego dziecka
Mały kot jest nie do opanowania hehe Jaki słodki taki rozrabiaka
Trzeba sobie go wychować żeby był w miarę ogarnięty. W miarę bo koty i tak zawsze swoimi ścieżkami hasają
dlatego chcę poczekać, aż dzieci będą na tyle kumate by dostać tego kota, ja sama nie miałam nigdy kota, ale chciałabym mieć takiego fajnego puszka
Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Jeżeli dziecko jest szczęśliwe i ma koleżanki a Ty jesteś zadowolona to ja bym nie przenosiła. Szkoda stresu.
Moi rodzice co rok się przeprowadzali jak byłam na początku podstawówki i co roku zmieniałam klasę. Później ciężko mi się było zaaklimatyzować w klasie, która jest już ze sobą zżyta.

Dzieci płaczą na początku bo im źle się rozstać z mamą. U mnie było do tego stopnia, że moja babcia młodą odprowadzała i zajmowało jej to minutę. Przebrać się i do klasy.
płacz akurat jestem sobie w stanie wytłumaczyć, ale to przedszkole do któego chciałabym przenieść jest lepsze moim zdaniem pod wieloma względami. Sama nie wiem co zrobić. Muszę to jeszcze z tż przedyskutować
Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
a może zostać w tym przedszkolu od września, w którym jest obecnie? jeśli tak to po co zmieniać? nie wiem za bardzo co rozważasz? czy chcesz zrezygnować teraz z przedszkola i ponownie posłać od września? nie zrozumiałam

strach? yyy..ee... codziennie w moich myślach pojawia się słowo poród..a obok niego - panika.. chyba wybrałam szpital, w którym chce rodzić - nie pracuje tam mój lekarz i szpital jest oddalaony 40km od miejsca zamieszkania..dodatkowo mąż do miesjca zamieszkania ma około 60km z pracy..nie wiem co to będzie..ale to jedyny szpital, który spełnia, wg rozpiski na stronie, moje oczekiwania
chcę ją zostawić w tym przedszzkolu normalnie do września, a od września by poszła do innego.

Nie bój się porodu. Dobre nastawienie to jest połowa sukcesu. Wiem co mówię, bo poszłam do porodu bez stresu
Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
A bez wanienki sie nie da? Bo sie zastanawiałam czy wanienka jest konieczna czy mozna do normalnej wanny napuscic wody. Moja wanna w mieszkaniu jest mala, a taka wanienka tylko by przeszkadzała bo nie ma tego gdzie schować nawet.
da sie, jak masz wanne to można kupić jakiś leżaczek i wsadzisz do wanny i z głowy, ale pomyśl ile wody będziesz musiała nalać do tej swojej wanny, żeby maluszkowi bylo ciepło, i jak bardzo będzie Cię bolał kręgosłup od schylania. My wanienkę trzymaliśmy na szafie
Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
Wychodzę !!!!!!

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
brak miejsca to temat gdzie trzeba się nieźle nakombinować ale coś się zawsze wymyśli

Ja do szpitala zabieram: (tzn planuję, może jakaś doświadczona mama mi coś innego podpowie, ale mam podaną listę ze szpitala w którym zamierzam rodzić więc sugeruję się nią )

- 3 koszule do karmienia
- klapki pod prysznic
- papcie do chodzenia
- cienki szlafrok
- majtki jednorazowe
- ręcznik papierowy
- ręcznik duży i mniejszy
- wkładki poporodowe
- krem do sutków
- tantum rosa
- woda mineralna
- jakieś przekąski
- landrynki na czas porodu bo wg listy dodają energii
- kubek, sztućce
- przybory toaletowe w miniaturkach

Chyba wszystko
podkłady poporodowe, i szminka taka ochronna bo strasznie usta wysychają. Do tego polecam rownież butelkę z dzióbkiem (myślę, tu o roztworze tantum rosa, ja sobie rozrabiałam w tej butelce i tak sobie polewałam bożenę, żeby się szybciej goiła). A i biustonosze do karmienia
Cytat:
no problem w tym, ze jak zaczną się skurcze to nie pojadę do szpitala , bo będę czekać aż mąż wróci z pracy - ok godziny trzeba liczyć albo trochę dłużej..
nie liczę jednak że poród będzie u mnie trwał krótko..z moim podejściem do rodzenia to mam wizję wielogodzinnych męczarni..prawie że agonii..ta grunt to pozytywne nastawienie.wiem..

juppii
ja by na męża nie czekała, różnie bywa, jedne rodzą szybko, drugie wolniej.
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
08.09.12 ŻONA
07.08.13 MAMA

Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie...
kropla_deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:10   #3694
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Nie wiem czy tu mozna takie smutne tematy poruszać....ale dowiedziałam sie ze dziewczyna mojego kuzyna poroniła kilka dni temu (oczywiście nikt mi nie chciał mowić zeby mnie nie stresować, jedna przytomna ciotka mi powiedziała na szczescie, bo bym do tej biednej dziewczyny jeszcze napisała "jak dzidziuś"). Była w 17 tygodniu moja mama twierdzi ze od początku musiało byc cos nie tak, ale nie wiem czy tylko mnie tak uspokaja....
Jak to jest dziewczyny, czy ryzyko poronienia jest juz teraz malutkie? Jak wszytsko jest ok, to musi byc ok?
Ryzyko poronienia oczywiscie z tygodnia na tydzien sie zmiejsza, ale niestety na kazdym etapie ciazy moze dojsc do tragedi

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość
No jasne że możesz normalnie myć maluszka w zwykłej wannie, moja bratowa tak robi tyle że do środka wsadza taką gąbeczkę http://www.mamabebe.pl/product-pol-2...VoSBoCOMrw_wcB
O, ciekawe. Musze zobaczyc czy znajde cos takiego na ebayu.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:16   #3695
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem czy tu mozna takie smutne tematy poruszać....ale dowiedziałam sie ze dziewczyna mojego kuzyna poroniła kilka dni temu (oczywiście nikt mi nie chciał mowić zeby mnie nie stresować, jedna przytomna ciotka mi powiedziała na szczescie, bo bym do tej biednej dziewczyny jeszcze napisała "jak dzidziuś"). Była w 17 tygodniu moja mama twierdzi ze od początku musiało byc cos nie tak, ale nie wiem czy tylko mnie tak uspokaja....
Jak to jest dziewczyny, czy ryzyko poronienia jest juz teraz malutkie? Jak wszytsko jest ok, to musi byc ok?
Ryzyko jest zawsze. Może się zatrzymać akcja serca, może być problem z szyjką. Ale jeżeli będziesz tak o tym myśleć, to do porodu nie da Ci to spokoju.

Moja sąsiadka w dniu porodu pisała na FB, że wreszcie jedzie do szpitala. Wyczekiwałam zdjęcia maleństwa.....a po kilku tygodniach wstawiła modlitwę do aniołka;/ Tragedia może się zdarzyć zawsze niestety i ten stres wcale się nie zmieni po urodzeniu

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
No jasne że możesz normalnie myć maluszka w zwykłej wannie, moja bratowa tak robi tyle że do środka wsadza taką gąbeczkę http://www.mamabebe.pl/product-pol-2...VoSBoCOMrw_wcB

Wiadro kąpielowe chyba dopiero wtedy się nada gdy dziecko już główkę prosto trzyma ? Mogę się mylić

Chyba ja bo mamy praktycznie bezchmurne niebo i słoneczko od rana

Po co robić sobie niepotrzebne projekcje odnośnie porodu ? Ja zupełnie się nie obawiam, podchodzę do tego w ten sposób, że jadę do szpitala aby dziecko bezpiecznie przyszło na świat, skoro rodziły kobiety w średniowieczu i epoce kamienia łupanego to jest to wykonalne zadanie trzeba jechać "zrobić swoje" i cieszyć się powiększającą rodzinką

Dziewczyny co myślicie o porodzie w wodzie ? Baaaardzo bym chciała z uwagi na fakt że ciepła woda pomoże mi się rozluźnić i szczerze wydaje mi się mega niewygodna pozycja rodzenia na łóżku wygięta w jedną czy drugą stronę . Szpital który wybraliśmy prowadzi też takie porody tylko zastanawiam się jak do tej kwestii podejdzie personel, podobno lekarze/położne nie przepadają za tym rodzajem porodu bo nie ma pełnej kontroli nad tym co się dzieje? Co myślicie ?
Ja również chciałabym rodzić w wodzie, ale to się wszystko okaże czy będę mogła. Wiem, że niektóre szpitale tutaj nie proponują tego kobietom z nadwagą, muszę się dowiedzieć czy mój szpital pozwala na to.
Tutaj bardzo polecają porody w wodzie. Jak masz poród w domu to też w basenie głównie.

U mnie tak to się w tej ciąży wszystko zmienia, że mi chyba w sferze marzeń pozostaje SN. Dowiem się więcej jutro w klinice. I pewnie wszystko będzie zależeć od tego jak dziecko przybiera na wadze.
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:17   #3696
kropla_deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez superhuman Pokaż wiadomość
U mnie bóle ciągnięcia skończyły sie odkad biorę magnez - tak podejrzewam bo nic mi poki co nie dolega. W sobote tylko w nocy bolało mnie troche podbrzusze ale podejrzewam ze to przez tyle latania i skakania wokol gości... No i poszliśmy spac o 4. Takze mysle Żr magnez jest dobrym rozwiązaniem w dodatku ze wiele z was pisało ze nie mozna go raczej przedawkować ja kupiłam sama bez zaleceń lekarza. Chwila mag b6 mama i kwas foliowy tej samej firmy i tylko to poki co biorę. Jutro stuka nam 17 tydzien jeszcze tydzien i wizyta... Mam nadzieje ze bono cześciej bedzie teraz dawać znac o sobie. Rozmawiałam z kolezanka i mowila mi ze poczuła ruchy juz około 15 tygodnia (tez jest w ciazy z pierwszym dzieckiem) a brzucha dalej nie mam.... Moze jak leżę to nie jest juz płasko tylko takie uwypuklenie. A u Was jest to bardziej tam gdzie łono czy przy pępku? Gdzie teraz tak naprawdę dziecko sie znajduje?
dobrze, że już się ciągnięcia uspokoiły, też zamierzam kupić magnez na własną rękę :P

Cytat:

Wiadro kąpielowe chyba dopiero wtedy się nada gdy dziecko już główkę prosto trzyma ? Mogę się mylić

Po co robić sobie niepotrzebne projekcje odnośnie porodu ? Ja zupełnie się nie obawiam, podchodzę do tego w ten sposób, że jadę do szpitala aby dziecko bezpiecznie przyszło na świat, skoro rodziły kobiety w średniowieczu i epoce kamienia łupanego to jest to wykonalne zadanie trzeba jechać "zrobić swoje" i cieszyć się powiększającą rodzinką

Dziewczyny co myślicie o porodzie w wodzie ? Baaaardzo bym chciała z uwagi na fakt że ciepła woda pomoże mi się rozluźnić i szczerze wydaje mi się mega niewygodna pozycja rodzenia na łóżku wygięta w jedną czy drugą stronę . Szpital który wybraliśmy prowadzi też takie porody tylko zastanawiam się jak do tej kwestii podejdzie personel, podobno lekarze/położne nie przepadają za tym rodzajem porodu bo nie ma pełnej kontroli nad tym co się dzieje? Co myślicie ?
Cytat:
Ja zamierzam tak rodzić, jeśli dostanę zgodę od lekarza bo wiem że są przeciwwskazania różne U nas jest kilka sal i w jednej jest właśnie wanna do porodu w wodzie
Tabitabi tej gąbki nie polecam, zbiera się tam bóg wie co, nie wysycha i zachodzi jakby, ciemnieje. Mieliśmy i wywaliłąm to ustrojstwo. Bardziej bym polecała jeden z takich leżaczków https://www.google.pl/search?q=le%C5...pNDpQQ_AUIBigB

z tym porodem w wodzie to ja też chciałam, ale jak przyszło co do czego to okazało się, że ktoś tam niedawno siedział w tej wannie i nie zdążyli jej wyczyścić, I kupa.
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
08.09.12 ŻONA
07.08.13 MAMA

Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie...
kropla_deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:23   #3697
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Skurcze mogą trwać bardzo długo, nie ma też co panikować.
Tutaj wysyłają do domu jak nie ma odpowiedniego rozwarcia. Nie pamiętam na ile i jeszcze nikt na ulicy nie urodził
no i taką miałam wizję, ale po tym co dziewczyny napisały to już nie wiem...

Cytat:
komplikacje mogą pojawić się na każdym etapie, na szczęscie są bardzo rzadkie..

Cytat:
Napisane przez kropla_deszczu Pokaż wiadomość
Z tymi przedszkolami to jest tak:

to przedszkole do którego chodzi teraz Ala jest zrobione przy szkole. Jest tak, że jest jakby zamknięty kawałek korytarza, i tam są udostępnione 4 sale + 2 łazienki, no i cały korytarz (tylko dla przedszkola). To zostało wydzielone ze szkoły i troszkę przystosowane dla przedszkolaków. No ale wejście przez szkołę, przeciskanie się przez dzieci biegające po korytarzu. Dodatkowo nie mają żadnego placu zabaw (choć wróc, jest ale taki dla 6 latków, może 5 latków, bo jest wielki, Ala nie umie wejść na nic co tam się znajduje). Więc jeśli wychodzą na dwór to najwyżej na boisko szkolne.Więc żadna atrakcja. Poza tym nie żebym jakoś dzieliła ludzi czy coś, ale tutaj jednak chodzą różne dzieci, min cyganów, ciągle wisi kartka o wszach (co mi spędza sen z powiek, bo codziennie Ali głowę sprawdzam). Fakt, panie są super miłe i ogólnie nie ma się co przyczepić.

za to w tym drugim przedszkolu, to jest takie prawdziwe przedszkole, wiesz zrobione wszystko od podstaw jako przedszkole. Dzieci mają super przystosowaną łazienkę, myją ząbki (w tym co teraz chodzi nie myją). Jest przystosowany plac zabaw dla nich. O tym przedszkolu same dobre opinie, a o tym naszym takie se. Odległość mam te samą do jednego i do drugiego, więc to nie jest coś czym się kieruję.

dlatego chcę poczekać, aż dzieci będą na tyle kumate by dostać tego kota, ja sama nie miałam nigdy kota, ale chciałabym mieć takiego fajnego puszka

płacz akurat jestem sobie w stanie wytłumaczyć, ale to przedszkole do któego chciałabym przenieść jest lepsze moim zdaniem pod wieloma względami. Sama nie wiem co zrobić. Muszę to jeszcze z tż przedyskutować

chcę ją zostawić w tym przedszzkolu normalnie do września, a od września by poszła do innego.

Nie bój się porodu. Dobre nastawienie to jest połowa sukcesu. Wiem co mówię, bo poszłam do porodu bez stresu

da sie, jak masz wanne to można kupić jakiś leżaczek i wsadzisz do wanny i z głowy, ale pomyśl ile wody będziesz musiała nalać do tej swojej wanny, żeby maluszkowi bylo ciepło, i jak bardzo będzie Cię bolał kręgosłup od schylania. My wanienkę trzymaliśmy na szafie

podkłady poporodowe, i szminka taka ochronna bo strasznie usta wysychają. Do tego polecam rownież butelkę z dzióbkiem (myślę, tu o roztworze tantum rosa, ja sobie rozrabiałam w tej butelce i tak sobie polewałam bożenę, żeby się szybciej goiła). A i biustonosze do karmienia

ja by na męża nie czekała, różnie bywa, jedne rodzą szybko, drugie wolniej.
wiesz trudno powiedzieć co będzie lepsze..piszesz w takich superlatywach o tym nowych przedszkolu, że ciśnie się na usta - przenieś..a z drugiej strony jak mówisz, że Alicji się podoba to czy ja wiem czy to Jej potrzebne..może pójdź z Nia do tego drugiego przedszkola, pokaż plac zabaw, popatrzcie przez szybę na salę, albo poproś dyr o możliwość zwiedzania i zapytaj córci czy chce tam chodzić czy chce zostać tam gdzie jest..wiem, że to maleństwo jeszcze, ale dzieci są bardziej kumate niż nam się wydaje..a co Twój mąż/tżet mówi?

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
dobrze, że już się ciągnięcia uspokoiły, też zamierzam kupić magnez na własną rękę :P

Tabitabi tej gąbki nie polecam, zbiera się tam bóg wie co, nie wysycha i zachodzi jakby, ciemnieje. Mieliśmy i wywaliłąm to ustrojstwo. Bardziej bym polecała jeden z takich leżaczków https://www.google.pl/search?q=le%C5...pNDpQQ_AUIBigB

z tym porodem w wodzie to ja też chciałam, ale jak przyszło co do czego to okazało się, że ktoś tam niedawno siedział w tej wannie i nie zdążyli jej wyczyścić, I kupa.
dziewczyny z tym magnezem to lekarz mi ostatnio powiedzial, że lepiej bez dodatków kupić tj bez wit b6 , bo ona się nie wypłukuje w nadmiarze z organizmu i nie przesadzać z dawką..taka jak na ulotce jest zalecana mówił, że jest wskazana tylko wtedy gdy są skurcze /problemy itp, a profilaktycznie mniejszą ilość przyjmować..ja na własną ręke nie brałam zbyt długo także pewnie żadnych szkód nie narobiłam, ale warto skonsultować z lekarzem..
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:25   #3698
agnieszkaruta1
Raczkowanie

To moze wanienka taka turystyczna dmuchana, my chwile takiej uzywalismy i byla ok.
agnieszkaruta1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:26   #3699
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

Porównując służbę zdrowia tutaj i tam stwierdzam, że ta w pl jest bardzo zmedykalizowana i napedzaja strachu wtedy kiedy go nie ma.
Popytaj się koleżanek ile im zajęło od pierwszych skurczy do porodu.
Często to są godziny. Albo nawet dzień.

Ja wolę we własnym domu wejść pod prysznic niż leżeć w szpitalu bez sensu i włóczyć się po szpitalu i czekać na rozwarcie.

Samej też możesz sprawdzić czy masz rozwarcie.

Może tija się wypowie swoim rozsądnym okiem. Wydaje mi się, że tutaj musi być min 3 cm rozwarcia, żeby przyjęli na oddział.

Oczywiście mówię tutaj o zdrowej ciąży.
Stary 2016-03-08, 11:38   #3700
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Podobno tescie mieli tego termomixa, TZ mi powiedział. Nie polubili go jednak. Musze podpytac dokladnie dlaczego.
Pewnie z tego powodu TZ nigdy nie pozowli mi go kupić :/
to niech Ci oddadzą jak nie używają albo niech chociaż pożyczą to sobie potestujesz.

Cytat:
Napisane przez superhuman Pokaż wiadomość
U mnie bóle ciągnięcia skończyły sie odkad biorę magnez - tak podejrzewam bo nic mi poki co nie dolega. W sobote tylko w nocy bolało mnie troche podbrzusze ale podejrzewam ze to przez tyle latania i skakania wokol gości... No i poszliśmy spac o 4. Takze mysle Żr magnez jest dobrym rozwiązaniem w dodatku ze wiele z was pisało ze nie mozna go raczej przedawkować ja kupiłam sama bez zaleceń lekarza. Chwila mag b6 mama i kwas foliowy tej samej firmy i tylko to poki co biorę.
Ja też za Wami sobie magnez kupiłam i też mnie mniej ciągnie brzuch.. Wiadomo jakieś tam skurcze się zdażą / pociągnięcia ale dużo mniej niż wcześniej. Też kupiłam bez konsultacji z lekarzem, biorę magnez z firmy Solgar.

Cytat:

Tak jak moja koleżanka powiedziała - w czasie porodu musisz mentalnie wrócić do tej kobiety co 2000 lat temu rodziła pod drzewem i zobaczysz, że dasz radę

Też bym bardzo chciała rodzić w wodzie! Tylko pamiętajcie, że położna (jeśli sobie będziecie wybierać opiekę indywidualną) musi mieć odpowiednie kwalifikacje do przyjmowania porodów w wodzie.
Stary 2016-03-08, 11:44   #3701
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
to niech Ci oddadzą jak nie używają albo niech chociaż pożyczą to sobie potestujesz.
Niestety juz go nie maja. Sprzedali, takze nawet nie moge sobie zobaczyc

Fajnie by bylo rodzic w wodzie Zobacze z opcjami jak bede rozmawiała z połozną.

Stary 2016-03-08, 11:47   #3702
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Ryzyko poronienia oczywiscie z tygodnia na tydzien sie zmiejsza, ale niestety na kazdym etapie ciazy moze dojsc do tragedi

Cytat:
Ryzyko jest zawsze. Może się zatrzymać akcja serca, może być problem z szyjką. Ale jeżeli będziesz tak o tym myśleć, to do porodu nie da Ci to spokoju.

Moja sąsiadka w dniu porodu pisała na FB, że wreszcie jedzie do szpitala. Wyczekiwałam zdjęcia maleństwa.....a po kilku tygodniach wstawiła modlitwę do aniołka;/ Tragedia może się zdarzyć zawsze niestety i ten stres wcale się nie zmieni po urodzeniu

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Ja również chciałabym rodzić w wodzie, ale to się wszystko okaże czy będę mogła. Wiem, że niektóre szpitale tutaj nie proponują tego kobietom z nadwagą, muszę się dowiedzieć czy mój szpital pozwala na to.

Tutaj bardzo polecają porody w wodzie. Jak masz poród w domu to też w basenie głównie.

U mnie tak to się w tej ciąży wszystko zmienia, że mi chyba w sferze marzeń pozostaje SN. Dowiem się więcej jutro w klinice. I pewnie wszystko będzie zależeć od tego jak dziecko przybiera na wadze.

Cytat:

komplikacje mogą pojawić się na każdym etapie, na szczęscie są bardzo rzadkie..

wiesz trudno powiedzieć co będzie lepsze..piszesz w takich superlatywach o tym nowych przedszkolu, że ciśnie się na usta - przenieś..a z drugiej strony jak mówisz, że Alicji się podoba to czy ja wiem czy to Jej potrzebne..może pójdź z Nia do tego drugiego przedszkola, pokaż plac zabaw, popatrzcie przez szybę na salę, albo poproś dyr o możliwość zwiedzania i zapytaj córci czy chce tam chodzić czy chce zostać tam gdzie jest..wiem, że to maleństwo jeszcze, ale dzieci są bardziej kumate niż nam się wydaje..a co Twój mąż/tżet mówi?

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

dziewczyny z tym magnezem to lekarz mi ostatnio powiedzial, że lepiej bez dodatków kupić tj bez wit b6 , bo ona się nie wypłukuje w nadmiarze z organizmu i nie przesadzać z dawką..taka jak na ulotce jest zalecana mówił, że jest wskazana tylko wtedy gdy są skurcze /problemy itp, a profilaktycznie mniejszą ilość przyjmować..ja na własną ręke nie brałam zbyt długo także pewnie żadnych szkód nie narobiłam, ale warto skonsultować z lekarzem..

Staram sie oczywiście o tym nie myslec, ale niestety jej tragedia mi przypomniała ze takie ryzyko zawsze istnieje....im dalej w las tym bardziej bym nie mogła tego przeżyć
Ale juz wracam do pozytywnych myśli!
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:53   #3703
superhuman
Zadomowienie

Ja tez wczesniej bardzo sie przejmowałam ale stwierdziłam, ze to nie ma sensu. Na pewno to w jakiś sposób wpływa na dziecko taki nieustanny stres a po drugie... Jeśli cos ma sie stac to sie stanie i my na to nie wplyniemy myślami. Mozemy jedynie reagować gdy cos niepokojącego sie dzieje ale jeżeli jest wszystko w porzadku to trzeba po prostu wyczekiwać dzidzi i myślec pozytywnie
superhuman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 11:56   #3704
navioe
Zakorzenienie

cześć, pije koktajl i zastanawiam się co zrobić na obiad. co Wy pichcicie?
co do wanienek- ogladacie szavke? moja najukochansza jutuberka i widziałam, że oni kupili taką wanienke właśnie składana, jak znajde ten filmik to wkleje zdjęcie bo wydaje mi sie, że inaczej to wyglada niż te co wklejaliście. zastanawiałam się nad tym ale w nowym mieszkaniu mamy brodzik, więc nie wiem jak to będzie czy dam radę nalać tyle wody żeby go zamoczyć ale wątpię. jak długo korzysta się z wanienki w ogóle? około roku, mniej- wiecej?
navioe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 12:03   #3705
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
co do wanienek- ogladacie szavke? moja najukochansza jutuberka i widziałam, że oni kupili taką wanienke właśnie składana, jak znajde ten filmik to wkleje zdjęcie bo wydaje mi sie, że inaczej to wyglada niż te co wklejaliście. zastanawiałam się nad tym ale w nowym mieszkaniu mamy brodzik, więc nie wiem jak to będzie czy dam radę nalać tyle wody żeby go zamoczyć ale wątpię. jak długo korzysta się z wanienki w ogóle? około roku, mniej- wiecej?
Teraz na drugie śniadanie miałam omlet z banana i orzechów włoskich i zagryzłam pomarańczą
No obiad mam pomidorówkę z wczoraj.
Stary 2016-03-08, 12:06   #3706
superhuman
Zadomowienie

Ja mam na obiadek kurczaczka z warzywami na patelnie i z ryżem... Ale sobie chyba zrobie nalesniki... Albo cukinie w bułce tartej z patelni... Hmm
superhuman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 12:26   #3707
Agnieszka257
Raczkowanie

Cytat:

U mnie się to nie sprawdziło.Nie polecam,ale to tylko moje zdanie

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:

W naszym przypadku to było do roczku,ale wkładaliśmy wanienke do wanny bo Mateusz lubiał się chlapać.
Agnieszka257 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 12:33   #3708
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Porównując służbę zdrowia tutaj i tam stwierdzam, że ta w pl jest bardzo zmedykalizowana i napedzaja strachu wtedy kiedy go nie ma.
Popytaj się koleżanek ile im zajęło od pierwszych skurczy do porodu.
Często to są godziny. Albo nawet dzień.

Ja wolę we własnym domu wejść pod prysznic niż leżeć w szpitalu bez sensu i włóczyć się po szpitalu i czekać na rozwarcie.

Samej też możesz sprawdzić czy masz rozwarcie.

Może tija się wypowie swoim rozsądnym okiem. Wydaje mi się, że tutaj musi być min 3 cm rozwarcia, żeby przyjęli na oddział.

Oczywiście mówię tutaj o zdrowej ciąży.
dzięki za informacje, większość moich koleżanek/osób z r-ny miało cc, więc nie mam przykładów w najbliższym otoczeniu

Cytat:
ja zrobiłam kopytka z wegańskim sosem "pieczeniowym", buraki (ćwikła albo surówka zwykła), kalafior z bułka tartą..jest jeszcze żurek z wczoraj
Stary 2016-03-08, 12:50   #3709
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
dzięki za informacje, większość moich koleżanek/osób z r-ny miało cc, więc nie mam przykładów w najbliższym otoczeniu

ja zrobiłam kopytka z wegańskim sosem "pieczeniowym", buraki (ćwikła albo surówka zwykła), kalafior z bułka tartą..jest jeszcze żurek z wczoraj
Daj przepis na ten sos Omnomnomn Kurczaczki, też bym zjadła kopytka.....ale mąka mi strasznie podnosi cukier;// Makarony, pieczywo - babcia powiedziała, że mam zmienić na żytnie, ale nie pomogło....
Muszę się ostro napocić by być najedzoną.
Schudłam już ponad 1kg....

Boję się, że mi jutro w klinice nie uwierzą, że trzymam dietę. Jak spojrzą na moje wyniki to się załamią.
Stary 2016-03-08, 13:23   #3710
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Daj przepis na ten sos Omnomnomn Kurczaczki, też bym zjadła kopytka.....ale mąka mi strasznie podnosi cukier;// Makarony, pieczywo - babcia powiedziała, że mam zmienić na żytnie, ale nie pomogło....

Boję się, że mi jutro w klinice nie uwierzą, że trzymam dietę. Jak spojrzą na moje wyniki to się załamią.
http://www.jadlonomia.com/przepisy/w...s-pieczeniowy/

a jak bys zrobiła kopytka z samą mąką ziemniaczaną? ona też podnosi? a z odrzutów po zrobieniu sosu można upiec pyszny pasztet (masz na tej stronie przepis na niego)

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:

tak mi się przypomniało właśnie, że mam w rodzinie osobę, która od po ciąży choruje na cukrzycę, dość poważnie przez wiele lat, non stop podawanie insuliny , duże trudności z wagą..po wielu latach męczarni i po zagłebieniu tematu przeszła na dietę bezglutenową i po jakimś czasie - cukier w normie, waga w dół, tysiąc razy lepsze samopoczucie, zupełnie inny człowiek.. nie wiem jak u Ciebie w tym temacie, ale może warto zrobić testy w kierunku nietolerancji pokarmowych? kiedyś też czytałam o bardzo pozytywnym wpływie diety bezmięsnej na diabetyków...
Stary 2016-03-08, 13:28   #3711
Fantasmagori
Zakorzenienie

Byłam właśnie u dziewczyny do której miałam kupić kombinezonik. I wyszłam z całą torbą ciuszków ale za 50 zł więc i tak tanio

Stary 2016-03-08, 13:28   #3712
Krefetka
Zadomowienie

Ponieważ znów jestem uziemiona a raczej przyklejona do łóżka mam wiele czasu. Mam ambitny plan (nie wiem jak długo wytrwam) ale od dziś mój brzuch i ja słuchamy muzyki ciążowej i dla noworodków.
Robicie tęgo typu rzeczy?
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 13:34   #3713
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Ponieważ znów jestem uziemiona a raczej przyklejona do łóżka mam wiele czasu. Mam ambitny plan (nie wiem jak długo wytrwam) ale od dziś mój brzuch i ja słuchamy muzyki ciążowej i dla noworodków.
Moze jakbym była u siebie to bym sluchała jakiejs ciekawej muzyki na głośnikach. Wiekszosc czasu na słuchawkach wiec maluch musi jeszcze poczekać.
Moja tesciowa slucha caly czas muzyki klasycznej takze maluszek ma prawdziwy koncert kazdego dnia.

Bylam z tesciem na szybkich zakupach, konczyly mi sie platki i jogurty. Przy okazji kupilam mini pizze do podgrzania wlasnie sie grzeje.

Edytowane przez Talantea
Czas edycji: 2016-03-08 o 13:36
Stary 2016-03-08, 13:36   #3714
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
tak mi się przypomniało właśnie, że mam w rodzinie osobę, która od po ciąży choruje na cukrzycę, dość poważnie przez wiele lat, non stop podawanie insuliny , duże trudności z wagą..po wielu latach męczarni i po zagłebieniu tematu przeszła na dietę bezglutenową i po jakimś czasie - cukier w normie, waga w dół, tysiąc razy lepsze samopoczucie, zupełnie inny człowiek.. nie wiem jak u Ciebie w tym temacie, ale może warto zrobić testy w kierunku nietolerancji pokarmowych? kiedyś też czytałam o bardzo pozytywnym wpływie diety bezmięsnej na diabetyków...
Jak byście szukały przepisów bezglutenowych to ja serdecznie polecam: http://www.natchniona.pl/

jejku czy Wam też się dzisiaj tak bardzo nic nie chce?
Stary 2016-03-08, 13:37   #3715
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Tak Wyszukuję sobie na youtube muzykę dla ciężarnych albo noworodków i słuchamy z małą Nie wiem na ile to działa ale wiem że mnie relaksuje więc to robię

No i oczywiście włączamy jej naszą muzykę, ulubione zespoły

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Jak byście szukały przepisów bezglutenowych to ja serdecznie polecam: http://www.natchniona.pl/

jejku czy Wam też się dzisiaj tak bardzo nic nie chce?
Mi się dzisiaj dużo chce Od rana mam aktywny dzień

Stary 2016-03-08, 13:42   #3716
natalia_23
Zakorzenienie

witam Kochane kobiety wszystkiego najlepszego ciąż bez problemowych i szybko postępujących porodów

Cytat:
hej dziewczynki..wszystkiego naj z okazji dnia kobiet dla Was i Waszych córeczek..szczególne uściski dla natalia_23

ogłaszam,że kupiłam koszulę i kapcie do szpitala
dzięki pierniczku za pamięć

szybka jesteś

Cytat:
dzień dobry kobitki wszystkim Wam dziś wszystkiego dobrego z okazji naszego święta

mam dziś rozkminę, bo zapisałam Alicję do przedszkola i chodzi od lutego, póki co jak ją zostawiam to zwykle popłakuje. Ale Panie z przedszkola mówią, że później się ładnie z dziećmi bawi. Ona sama mówi, że w przedszkolu jest fajnie.

Domyślnie Alicja miała chodzić do innego przedszkola, ale nie było miejsc i jest opcja żeby ją do niego przenieść od września. I teraz nie wiem czy to zrobić, muszę decyzję podjąć na dniach. Czy nie będzie dla niej traumy znowu, bo będą inne dzieci i inne panie? w dodatku chwilę wcześniej nowe bobo w domu podpowiedzcie coś bo nie wiem co mam zrobić

dużo zmian jak na taki krótki okres czasu czemu zależy Ci na tym drugim przedszkolu?

Cytat:
strach? yyy..ee... codziennie w moich myślach pojawia się słowo poród..a obok niego - panika.. chyba wybrałam szpital, w którym chce rodzić - nie pracuje tam mój lekarz i szpital jest oddalaony 40km od miejsca zamieszkania..dodatkowo mąż do miesjca zamieszkania ma około 60km z pracy..nie wiem co to będzie..ale to jedyny szpital, który spełnia, wg rozpiski na stronie, moje oczekiwania
spokojnie podstawa to opanowanie i pozytywne nastawienie
jakie masz oczekiwania?

Dzieci często wiedzą dobrze kiedy się urodzić, moje dziecko wybrało noc bo wiedziało, że wtedy jest tatuś i akurat zaczynał tygodniowy urlop. Pewnie moje nastawienie - teraz mogę rodzić też podziałało.

Cytat:
Wychodzę !!!!!!

Cytat:
Można ale podobno niewygodnie, bo trzeba się schylać A może wiadro kąpielowe? Słyszałam dobre opinie a chyba zajmuje mniej miejsca
Jak ja byłam malutka to tata zrobił nad wanną gwóźdź w ścianie i wieszali wanienkę na ścianie bo też nie było jej gdzie trzymać

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Super
ja mam wiadro i w niczym innym nie potrafimy kąpać dziecka, a młody go uwielbiał tak to wygląda

Mikołaj 19.11.2011

Edytowane przez natalia_23
Czas edycji: 2016-03-08 o 21:11
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 13:42   #3717
natalia_23
Zakorzenienie

Cytat:
no problem w tym, ze jak zaczną się skurcze to nie pojadę do szpitala , bo będę czekać aż mąż wróci z pracy - ok godziny trzeba liczyć albo trochę dłużej..
nie liczę jednak że poród będzie u mnie trwał krótko..z moim podejściem do rodzenia to mam wizję wielogodzinnych męczarni..prawie że agonii..ta grunt to pozytywne nastawienie.wiem..

juppii

Cytat:
Wszystkiego co najpiękniejsze z okazji naszego święta!

Dziewczyny dobija mnie ta pogoda już, na nic nie mam siły najchętniej bym spała cały dzień, ale jak się położę to nie mogę zasnąć... i tak tylko czekam aż TŻ wróci z pracy to coś się zacznie dziać. Ehhhh gdzie ta wiosna ja się pytam?

.
mam tak samo chce wiosny bo wpadam w depresję jakąś, mąż się śmieje, że mnie już baby blues dopadł
Cytat:
na tym etapie ciąży ryzyko jest na prawdę małe

Cytat:

Ja bardzo chce rodzić, mam położną która umie i lubi odbierać porody w wodzie tylko czemu do tej wanny woda leje się ponad 30 min Położna obiecała, że na następny raz zdążymy trzymam ją za słowo.
Porody w wodzie są cudowne, tylko terzeba wybrać odpowiedni szpital gdzie takie porody się odbywają.

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 13:43   #3718
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:

hahah jakbym siebie słyszała
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 13:45   #3719
kasia_ruda
Zakorzenienie

TinkerBell ja biorę zyrtec. Moich leków na alergię nie można brać w ciąży i mam zmieniony na zyrtec własnie.

Talantea, my bardzo szybko przestaliśmy korzystać z wanienki. Mieliśmy tę najzwyklejszą z ikei i gdzieś od 4 m-ca Młody przestał się w niej mieścić i zaczęliśmy go kąpać w głebokim brodziku prysznicowym.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-08, 13:51   #3720
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez slo_nk_o Pokaż wiadomość
Pierniku również mam alergie i nie wyobrażam sobie kwitnienia tych wszystkich traw i drzew...co to będzie.
Mam to samo. Zawsze całe lato na claritinie a teraz ehh nie wiem jak dam radę chodzić do pracy kichając po 500x na dobę :/

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Dla mnie też poród w wodzie jest zachęcający
Też właśnie szukam gdzie w okolicy można sobie coś takiego załatwić
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości