|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.4
Cytat:
Ja nie pochwalam sytuacji, ale olinka, oddac? Dokąd? Takie dzieci trafiają do ośrodków terapeutyczno-wychowawczych. Moja tesciowa w takim pracuje. Taki dom dziecka dla chorych dzieci. Jak kończą ok 15lat trafiają do domów pomocy społecznej. Wiele z nich (oczywiście zalezy od schorzenia) nie dozywa 5 czy 10rz. Nie wiesz jak wygląda życie takich dzieci. Ja się wystarczająco nasluchalam... Myślę ze nie ma co potępiać, każdy ma swoje sumienie. Ale tak jak kociak napisala - jestem w szoku ze dokonali tak późno aborcji. ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Ja bym chciała mniej więcej w tp urodzić. Mąż sie śmieje, ze jak znów tyle przenoszę to urodzę w jego urodziny. Niby przenoszenie to nic takiego, ale nie zapomnę mojej frustracji, jak bylo mi ciężko pod koniec, jak chciałam juz przytulic mala, a jej sie nie spieszylo i jeszcze te ciagle telefony "to juz?" "urodzilas?" "no ej, przeciez jestes po terminie, kiedy urodzisz?" |
|
|
|
|
#2042 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
Wpadłam tylko na chwile poczytać Was i się przywitać Część dnia spędzę z siostra TŻ. Idziemy na kawkę i do galerii pochodzić, potem obiad u Nas zjemy. I oni ruszają do aqpauarku z małym a ja zostaję w domku. Troche sie infekcji obawiam, wyniki mam dobre wiec niech tak zostanie ![]() Miłego dnia dziewczynki
|
#2043 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja bratowa jest dyrektorem szkoły specjalnej. Co 2 dziecko ma ZD. Na pewno dlatego inaczej patrzę na te dzieci. Wiem jak może wyglądać życie takich dzieci znam je osobiście. Ogromnie dużo zależy od rodziców Nie potępiam wyrażam własne zdanie Edytowane przez olinka012 Czas edycji: 2016-03-12 o 11:08 |
|
|
|
|
#2044 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Zakładając że wyniki sie otrzyma 'o czasie', bo jak np w ten okres wpadają święta to cała procedura się wydłuża. Straszne, ale tak to jest..W pierwszych prenatalnych nie za ciekawie wyszła mi biochemia i lekarz musiał poinformowac mnie o takich możliwościach. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
Leżałam w szpitalu a kuzynka była w stanie kilka razy dziennie pytac o to samo, plus "ale masz już skurcze?". "i jak, dzieje sie coś?". Ja nie odpisywałam ale w końcu napisałam drukowanymi "jak urodze to na pewno dam znać!" Nie wiem, może liczyli na relacje na żywo z porodówki? |
|||
|
|
|
#2045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ZD to akurat najlżejsze przypadki, które tam sa. Najbardziej "ogarnięte", świadome i przystosowane do życia. Jest ogrom różnych innych niepełnosprawności, które maja te dzieci. Ja po prostu rozmyślam, czy lepsze jest urodzenie i oddanie takiego dziecka. Slyszalam niejedna historie, gdzie takie dziecko miało miało być adoptowane, często przez rodziny z za granicy, np Szwecji, spotykali sie, uczyli języka, dali dziecku nadzieje na normalne życie po czym stwierdzali, ze to nie na ich sily i sie znywali. I to niejedna taka historia i nie jeden problem. Jak pisałam, niektóre dzieci żyją we własnym świecie, właściwie egzystują leżąc, nie jedząc same, nie siedzac, nie mówiąc, często jak pisałam po wielu operacjach umierają w młodym wieku. Wiec zastanawiam sie jaki jest sens przedłużanie zycia takiego dziecka, które z góry jest skazane na takie życie. To są ciężkie tematy. I mimo ze łatwo teoretyzować, ja jako matka raczej nie byłabym w stanie zakończyć ciąży. Ale wszystko zalezy od przypadku, wiec wkurza mnie gdy ludzie niepotrzebnie oceniają i potępiają (nie pisze tu o Tobie) |
|
|
|
|
#2046 | |
|
Zadomowienie
|
Ja miałam planowane cc. Termin znaliśmy tylko ja i mój mąż
![]() Dziadkowie dowiedzieli się po . Maz niespodziewanie wlaczyl im zdjęcia na tv! Ja miałam święty spokój ![]() Z michalkiem tez nie powiemy-wiedza polowa czerwca ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
Tak- wszystko zależy od sytuacji. Ciezki temat... Proponuje go zakonczyc |
|
|
|
|
#2047 |
|
Zakorzenienie
|
[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;57224141]Slicznie wyglądacie
Własnie też myślałam że do 21tc... Ale niestety nie... W parktyce wygląda to tak, że aby dokonać terminacji ciąży trzeba potwierdzić upośledzenie. Amniopunkcję można zrobic od 16tc najwczesniej! I niestety 3 tygodnie czeka sie na wyniki... Czyli dokonać terminacji ciąży zgodnie z prawem można dopiero od 19tc Zakładając że wyniki sie otrzyma 'o czasie', bo jak np w ten okres wpadają święta to cała procedura się wydłuża. Straszne, ale tak to jest..W pierwszych prenatalnych nie za ciekawie wyszła mi biochemia i lekarz musiał poinformowac mnie o takich możliwościach. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- O jak mnie to wkur*** Leżałam w szpitalu a kuzynka była w stanie kilka razy dziennie pytac o to samo, plus "ale masz już skurcze?". "i jak, dzieje sie coś?". Ja nie odpisywałam ale w końcu napisałam drukowanymi "jak urodze to na pewno dam znać!" Nie wiem, może liczyli na relacje na żywo z porodówki? Ja napisałam tak samo, ale nie podziałało na niektórych Przestałam odbierać telefony i odpisywać na smsy. 😁
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2048 | |
|
Wtajemniczenie
|
No przecież, że Ty! Kochanie, za zapominaj, że ja zaciskam nogi do 26
Cytat:
[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;57224141]Slicznie wyglądacie Własnie też myślałam że do 21tc... Ale niestety nie... W parktyce wygląda to tak, że aby dokonać terminacji ciąży trzeba potwierdzić upośledzenie. Amniopunkcję można zrobic od 16tc najwczesniej! I niestety 3 tygodnie czeka sie na wyniki... Czyli dokonać terminacji ciąży zgodnie z prawem można dopiero od 19tc Zakładając że wyniki sie otrzyma 'o czasie', bo jak np w ten okres wpadają święta to cała procedura się wydłuża. Straszne, ale tak to jest..W pierwszych prenatalnych nie za ciekawie wyszła mi biochemia i lekarz musiał poinformowac mnie o takich możliwościach.[/QUOTE] O jeżuniu malusieńki... ![]() Co do tej sytuacji z artykułu. Moim skromnym zdaniem, każdy ma swoje sumienie i robi to co uważa za stosowne i za słuszne dla siebie, nie dla otoczenia. Czasem na prawdę są ciężkie sytuacje, trudne decyzje, potem wyrzuty sumienia, bo nie wierzę, że po takim czynie się wraca do porządku dziennego i nigdy przenigdy nie wróci do niego myślami... nie ma co oceniać innych, bulwersować się ich czynami. Każdy powinien żyć swoim życiem i nie wtrącać się do innych, w końcu w przypadku np chorego dziecka czy ciąży z gwałtu, to nie my będziemy mieć ciężkie życie z chorym dzieckiem czy skrzywioną psychikę, bo dziecko jest niechciane z traumatycznego przeżycia...
|
|
|
#2049 |
|
Konto usunięte
|
To my wczoraj
|
|
|
|
#2050 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mogę urodzić 23.06., nawet lekarz raz mówił o tej dacie, ale potem wróciliśmy do 22.06. Fajny by był prezent na Dzień Ojca - córeczka tatusia
|
|
#2051 | ||||
|
Ania
|
Cytat:
więc nigdy nic nie wiadomo Także wpływu na to nie mamy Narazie możemy śmiało mówić: niech dzieciaki u nas siedzą jak najdłużej ![]() Cytat:
niektóre naprawdę "dziwnie" i jak na nie patrzyłam to wszystko mnie bolało,ale te dzieci wstawały wyspane, i nie wyglądało na to, żeby coś im było![]() Cytat:
I dobrze, że idzie Ci z tą dietą normalnie, bez jakiś problemów a spadek może być przy tej diecie z tego co słyszałam najważniejsze, że dzidzia ma się dobrze![]() Cytat:
Co do oddania dziecka- ja nie wypowiadam się tu o tej konkretnej sytuacji... Mówię ogólnie, czy czasami nie lepiej właśnie zdecydować wcześniej niż później ma to dziecko się męczyć? Ok, matka nie zabije, ale odda, lecz w takich przypadkach to jedno i to samo, bo często te dzieci i tak są skazane na śmierć, życie w samotności... oczywiście chodzi o poważne choroby... Tak jak pisała Ewka- te dzieci często mają dużo bardziej poważne choroby niż ZD.... Więc jeśli można podjąć decyzję wcześniej(nie tak późno jak ten 24 tydzień) ?? nie wiem, sama nie wiem, bo na całe szczęście nigdy nie musiałam stanąć przed taką decyzją i obym nie musiała. To jest naprawdę bardzo ciężki temat...
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
||||
|
|
|
#2052 | |
|
Rozeznanie
|
U mnie jest rozbieżność pomiędzy terminami z OM, a USG- lekarka powiedziała, że najlepiej właśnie się trzymać tego z 1 USG (tak 6 tydz ciąży mówiła). A i tak nie wiadomo kiedy urodzimy
![]() Koleżanka z 2 dzieckiem miała taki aktywny tryb życia przy opiece nad starszakiem (różnica 2,5 roku), że po prostu urodziła 2 tyg za wcześnie bo szyjka nie wytrzymała, pojawiły się skurcze i pooooszło. Cytat:
No, ale rzeczywiście lepiej na forum ten temat zostawmy, bo tylko prowadzi do sporów a i tak każdy ma swoje wyrobione zdanie- w końcu dorosłe babki jesteśmy. |
|
|
|
|
#2053 | ||
|
Ania
|
Cytat:
[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;57225186]To my wczoraj [/QUOTE]Piękny brzucholek ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
To zmieniając temat, jest 11:45 a ja moje nerwy mam na wykończeniu... a nic się wielkiego nie stało.. Wkurzył mnie brat rano, później babcia a na końcu jest narazie teściowa z teściem Ciekawe kto będzie następny? No cóż, muszę coś na poprawę humoru zażyć- co to było jaśmin?
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
||
|
|
|
#2054 |
|
Zadomowienie
|
Laseczki,mam problem, bo jestem zaproszona na przyszłą niedzielę do przyjaciółki, a ona ma 3 dzieci, dziewczynkę,która w maju skończy 4 lata,synka 2 lata i coreczke z lutego. I chciałabym im coś kupić ale za Chiny nie wiem co... pewnie wszystkiego mają full
|
|
|
|
#2055 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak! Jaśmin dobry na wszystko! A mnie się zielona herbatka z jaśminem niestety skończyła i w mojej ulubionej herbaciarni jej akurat nie było
ale mam teraz z brzoskwinką też daje radę ![]() Radena, po prostu zapytaj czego potrzebuje. Odkąd mam dziecko, wiem, że to najlepsza opcja
Edytowane przez __Veronique Czas edycji: 2016-03-12 o 11:57 |
|
|
|
#2056 |
|
Rozeznanie
|
Haneczka, to tak jak ja. Mąż kazał mi dźwigać siatki na zakupy (sam też był obładowany), no i nie dałam rady i jęczę. Mówię mu, że nie mogę tyle dźwigać, a on że do 3kg w ciąży można! Jak go kocham, tak bym go zamordowała jak stał...
I jeszcze pogoda pod psem. Zaraz sobie kawkę strzelę z kostką czekolady. Okropnie mam ochotę kupić nowe zasłony... Także klasyczne damskie metody walki ze stresem No to nasze zdrowie! RADENA- klocki drewniane. Do nas wpadł w gości ostatnio 4 latek i biedny płakał, że chce mieć takie superowe drewniane klocki (chociaż chałupę ma zawaloną duplo ). Z uniwersalnych prezentów to jeszcze bańki mydlane, kredki woskowe i taka mata wodna do rysowania.
Edytowane przez zebrah Czas edycji: 2016-03-12 o 12:00 |
|
|
|
#2057 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz co, Haneczko, kilka moich koleżanek rodziło na Brochowie.
Nie wspominają pobytu miło. Położne różne, niektóre ok, inne okropne, zależy od zmiany, na jaką się trafi. Jednej koleżance pocięli krocze praktycznie na żywca tępym narzędziem, że do tej pory ma problemy. Ale nie chcę Cię nastawiać negatywnie, ponoć po remoncie nie ma już robali i pluskw w pościeli woda w kranach letnia, WC i prysznic jeden na kilkanaście osób, ale niby z warunkami na oddziale jest lepiej..
|
#2058 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No dokladnie. Kiedyś chodzila taka opowieść jak kobieta przychodzi do ginekologa i mówi ze chce dokonać aborcji a lekarz mówi to zabijmy to pierwsze dziecko ( jakoś tak) Temat rzeka. Ja juz nic nie powiem
|
|
|
|
|
#2059 | |
|
Zakorzenienie
|
Moja wrodzona skleroza pogłębia się w ciąży
![]() Po śniadaniu wybrałam się do miasta przede wszystkim do biblioteki bo była do odebrania książka która zamawialam i oddać te które przeczytałam a przy okazji zrobić jakieś zakupy. 7 km od domu przypomniało mi się ze książek nie wzięłam, musiałam zawracać Takie łażenie po sklepach to nie dla mnie, brzuch co chwila twardy jak kamień ![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
nie dość że dzień ojca to będzie nasza 4 rocznica ślubu ![]() Śliczne brzuszki Dziewczyny Ja Bartka urodziłam niespodziewanie 9 dni przed tp. Wiec oominęły mnie pytania itd. Teraz mogłoby być tak samo ![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Pojawiły się mamy listopadowe 20 marca miną 4 lata od mojego pozytywnego testu , achh wspomnienia
Edytowane przez madzius90 Czas edycji: 2016-03-12 o 13:07 |
|
|
|
|
#2060 | |||
|
Ania
|
Cytat:
No i teraz ile ludzi tyle opinii.. Ale dziękuję, wezmę to pod uwagę i poczytam ![]() Cytat:
Ale na szczęście jego, podszedł, przeprosił, powiedział że jest ok,że nie miał niczego złego na myśli, po czym ja wybuchnęłam płaczem, a on pozwolił mi się wypłakać, więc już mi lepiej ![]() Ach te hormony ![]() Co do pogody to mogłaby już byc wiosna!!! Cytat:
![]() No i ja też nie mogę chodzić po sklepach z tego samego powodu co Ty;/ Jeden jeszcze ok, ale jak chciałbym zahaczyć o kilka to nie
|||
|
|
|
#2061 |
|
Wtajemniczenie
|
Ach biedni ci nasi tż-ci
mój też nie ma lekko
|
|
#2062 |
|
Zakorzenienie
|
Haneczka ach te hormony
ale pewnie też bym się wkurzyla słysząc taki tekst faceci tez czasem mają humorki, nie gorsze od nas
|
|
|
|
#2063 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2064 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie dotyczące obróbki zdjęć, może któraś się akurat orientuje
![]() Co miesiąc tż robi mi zdjęcie i potem po porodzie chce zrobić z tych zdjęć kolaż, tak że będzie widać jak przez poszczególne miesiące rośnie brzuszek. Zawsze mi je robi przy jednej i tej samej ścianie, ona jest koloru fioletowego. Kolor jest w sumie mało istotny, ale o co mi chodzi - co zdjęcie, to wychodzi inny odcień ściany... Zależy jaka jest pogoda i ile mamy słońca w mieszkaniu. No nic z tym nie zrobię niestety, kolorami zdjęcia się będą różnić i już. Tylko że w tym wypadku efekt końcowy kolażu nie będzie fajny I tu się w końcu pojawia moje pytanie - czy któraś zna fajny program, w którym mogę np wyciąć swoją sylwetkę i wkleić w dowolne tło?? Jakiś prosty w obsłudze? (To istotny punkt ) albo jakiś inny pomysł, bo jedyne co mi do głowy przychodzi, to właśnie to wklejanie w nowe tło
|
|
#2065 | |
|
Ania
|
Cytat:
g..prawda![]() Ze zdjęciami nie pomogę.
|
|
|
|
#2066 |
|
Rozeznanie
|
Witam sie moje maleństwo jak kopało intensywnie to teraz bardzo rzadko muszę prowokować słodyczami czy tez długim wyczekiwaniem na łożku aby kopla czyżby miała mniej miejsca
martwie sie ,śliczne brzuszki dziewczyny
|
#2067 | |||
|
Rozeznanie
|
Hejo!
Wreszcie udało mi się Was nadrobić. Wczoraj miałam ciężki dzień i zaczęłam Was czytać wieczorem, ale bardzo szybko zasnęłam. Przez cały wczorajszy dzień męczyły mnie mimo leżenia napinania, twardnienia brzucha i pobolewanie dołu pleców i brzucha. Wystraszyłam się, tym bardziej, że ta szyjka się już wcześniej skróciła. Kontaktowałam się ze swoją ginekolog i kazała mi podjechać do szpitala. Mąż wyszedł wcześniej z pracy i pojechaliśmy. Czekaliśmy 4 godziny, zanim mnie przyjęli, ale najgorsze czekało mnie w gabinecie. Lekarz zbadał mnie w tak brutalny sposób, że myślałam, że nie wytrzymam z bólu. Po zejściu z fotela z bólu zgięłam się w pół. Do dzisiaj odczuwam ból przy chodzeniu i siedzeniu, a wczoraj to była masakra, jakby mnie ktoś zgwałcił. Bardzo się bałam, czy to badanie nie zaszkodziło jeszcze bardziej... Czułam się 100 razy gorzej, niż przed i brzuch był mega twardy. Lekarz stwierdził, że macica napięta i reaktywna. Dostałam duphaston 3 razy dziennie, no-spę ile będę potrzebować, cyclo3fort i kontynuowanie 3 razy dziennie po 2 tabletki asmagu forte oraz nakaz leżenia. Powiedział, że jak nie pomoże to szpital, ale w szpitaly czeka mnie takie samo leczenie plus leżenie. Brzuch dzisiaj nadal jest twardy, ale biorę leki, leżę i mam nadzieję, że przejdzie. Ale gdybym wiedziała, że trafię na takiego lekarza, to w życiu bym tam nie pojechała, a szpital niby jeden z dwóch najlepszych... Pocytowałam Was, a teraz widzę, że prawie wszystkie cytowane posty ucięło... Cytat:
Cytat:
![]() [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;57225186]To my wczoraj [/QUOTE]Pięknie wyglądacie! Cytat:
Ktoś pytał o łóżeczko chicco w dobrej cenie. U tego sprzedawcy pojawia się co jakiś czas za 399 zł http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=16071323 Myślę, że można napisać do niego w tej sprawie. Szpital, w którym chciałabym rodzić zapewnia wszystko dla dziecka: ubranka, pampersy, chusteczki itp. , ale podobnież w praktyce wygląda to tak, że lepiej mieć też swoje rzeczy, bo zdarza się, że dostawcy nie dowiozą pieluch, czy braknie czystych ubranek, a z drugiej strony gdy ubierze się dziecko w swoje to te ubranka często giną, kiedy wezmą dziecko na kąpiel np. |
|||
|
|
|
#2068 |
|
Wtajemniczenie
|
Kiara, tak mi przykro, że Cię tak brutalnie lekarz zbadał!! Aż mnie dołem zabolało jak czytałam twój opis... zachowanie karygodne, w głowie się nie mieści, że tak można potraktować pacjentkę!
|
|
#2069 |
|
Konto usunięte
|
Kiara bardzo przykre że tak brutalnie zostałaś zbadana... Jak chciał sprawdzić szyjke to mógł to zrobić USG... Szkoda słów... Przykro, bo sie zniechęciłaś na pewno
Veronique nie pomogę :/ Na pewno photoshop ale ja go nie ogarniam Korzystam z photo filtre, ale tam sie wyciąc sylwetki nie da... Ale może zrobić ten kolaż w sepii? Albo czarno-białe? Albo jest dużo innym możliwości kolorystycznych. Ten program moge polecić, jest prosty w obsłudze
|
|
|
|
#2070 |
|
Zakorzenienie
|
Kiara jakas masakra z tym lekarzem :/
Veronique żeby wyciąć sylwetkę to wydaje mi sie ze raczej tylko photoshop... Takie rzeczy to juz wyzsza szkola jazdy, żeby wyglądało estetycznie. A z prostych programów (ale tam tego nie zrobisz) to polecam jak dzabet photofiltre albo PhotoScape. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.

Wpadłam tylko na chwile poczytać Was i się przywitać
Część dnia spędzę z siostra TŻ. Idziemy na kawkę i do galerii pochodzić, potem obiad u Nas zjemy. I oni ruszają do aqpauarku z małym a ja zostaję w domku. Troche sie infekcji obawiam, wyniki mam dobre wiec niech tak zostanie

Przestałam odbierać telefony i odpisywać na smsy. 😁

ale mam teraz z brzoskwinką
woda w kranach letnia, WC i prysznic jeden na kilkanaście osób, ale niby z warunkami na oddziale jest lepiej..