Sierpnióweczki 2016! Część II. - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-13, 09:11   #4231
DobraDusza88
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część II.

Witam niedzielnie

u mnie dzisiaj też średnio ze spaniem, obudziłam się o 6 i do 6:30 przewracałam się z boku na bok, ale w końcu udało mi się jeszcze zdrzemnąć

jakie macie plany na dzisiaj?
My po obiedzie zbieramy się na zakupy, bo trzeba mężowi kupić garnitur, albo i dwa... tak btw- nie polecam Wam garniturów z Bytomia (jeśli Wasi partnerzy często je noszą), bo są strasznie mało trwałe;/ także po drugim rozwalonym garniturze mój mąż postanowił szukać innej firmy (aktualnie miał większość z Bytomia) i coś czuję, że dzisiaj czeka mnie ciężki dzień
Stary 2016-03-13, 09:13   #4232
slo_nk_o
Raczkowanie

Dzień dobry.

Tija wszystkiego dobrego, dużo miłości, radosnych wspólnie spędzonych chwil. Wszystkiego co najlepsze*

Dziewczyny czy u Was też taki cały tydzień pochmurny? ;/
slo_nk_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 09:23   #4233
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość

A'propos objawów - czy Wy też macie tak zapchane nosy? Czasem aż ciężko oddychać!

Dobrej spokojnej niedzielki dziewczyny
Ja czuję często zapchany nos, jedynie przechodzi po prysznicu
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 10:21   #4234
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
ja też tak mam, ale w sezonie grzewczym to tak miewałam i przed ciążą.. ostatnio miałam też po dmuchaniu nosa krew na chusteczce i to w dużych ilościach gdzieś ponad tydzień..teraz trochę lepiej..
a dziś poranek szał..zaczełam 18tydzień..o 6:30 rozsypałam najpierw cukier w kuchni, potem kawę..potem kawą zalałam pół łóżka i podłogi..kiedy ta seria nieszczęść dobiegła końca, wyjęłam świeże bułeczki z piekarnika, śniadanie aż biło po oczach zdrowiem ze stołu..no i w trakcie niego biegłam do wc z zawartością zołądka w buzi..mam nadzieję, że żadna z Was nie je śniadania przy wizażu
Ja też mam wiecznie zatkany nos zwłaszcza z rana i oddychać nie mogę. Zazwyczaj oddycham przez usta, a raczej sapie jak stara babcia. I krew często mi się pojawia z nosa, ale lekarz mówił że to normalne bo w ciąży zmienia się krzepliwość krwi. Teraz już rzadziej mi leci krew na szczęście, bo na początku to zdarzało się że ciurkiem mi krew z nosa leciała. Spróbuj wody morskiej, mi pomaga.
współczuje Ci z powodu wymiotów. Mi od tygodnia jest lepiej. Tylko mdłości zostały. A próbowałaś coś zjeść zanim wstaniesz z łóżka? ja jadłam na leżąco i pomagało (choć nie za każdym razem). TŻ mi do łóżka nosił śniadanie przez 8 tygodni prawie
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 10:29   #4235
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość
Ja też mam wiecznie zatkany nos zwłaszcza z rana i oddychać nie mogę. Zazwyczaj oddycham przez usta, a raczej sapie jak stara babcia. I krew często mi się pojawia z nosa, ale lekarz mówił że to normalne bo w ciąży zmienia się krzepliwość krwi. Teraz już rzadziej mi leci krew na szczęście, bo na początku to zdarzało się że ciurkiem mi krew z nosa leciała. Spróbuj wody morskiej, mi pomaga.
współczuje Ci z powodu wymiotów. Mi od tygodnia jest lepiej. Tylko mdłości zostały. A próbowałaś coś zjeść zanim wstaniesz z łóżka? ja jadłam na leżąco i pomagało (choć nie za każdym razem). TŻ mi do łóżka nosił śniadanie przez 8 tygodni prawie
ale kochany Tż..
wiesz ja już nie miałam mdłości, ostatni raz żyganko zaliczyałm w pierwszym dniu II trymestru, więc jakiś miesiąc temu..tak dziś mi się zdarzyło..ale nie wiem czy to nie przez opowieść jaką przytaczałam mężowi o posiłkach w szpitalach w sam raz.. od paru dni krwi z nosa też już nie obserwuję, zwiększyłam w pokarmach ilość produktów z wit C,żeby wzmocnić naczynka i chyba pomogło
weszłam właśnie na kappahl i przepadłam jakie cuda dla malców mają.. czekam na przesyłkę z mamissima.. mogłabym sobie nic nie kupować tylko dla dziecka wybierać...
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 11:09   #4236
TinkerrBell
Zadomowienie

I ja się witam
Ja za to dziś wreszcie pobiłam rekord.)) spalam do 10
Ten rogal jest moim wybawicielem. Po pracy bolały mnie plecy i on przynosi ogromną ulgę

Ja mam po nocy też zapchany nos. Ale u mnie to nie ma znaczenia że ciąża. Suche powietrze i skrzywiona przegroda robią swoje.

Do tego wczoraj zapomniałam wziąć ten lek na alergie a dziś rano już kichanie na moje kochane kotki
Także szybko wzięłam i liczę, że zaraz przejdzie
Stary 2016-03-13, 12:21   #4237
agnszp
Rozeznanie

Czy któraś z Was wspominała lekarzowi ze jeszcze nie przytyła? Bo mam wizytę w srode i sie zastanawiam czy w ogole o tym wspominać....
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-13, 12:41   #4238
TinkerrBell
Zadomowienie

Ja chudne aktualnie ale dietetyk nie widzi w tym nic złego jeśli dziecko się dobrze rozwija a moje wyniki są dobre. A tego dowiem się w środę.
Stary 2016-03-13, 13:34   #4239
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was wspominała lekarzowi ze jeszcze nie przytyła? Bo mam wizytę w srode i sie zastanawiam czy w ogole o tym wspominać....
Tak, ja ale powiedział żeby się tym nie przejmować, że jeszcze zdążę utyć Jeśli wszystko jest na USG ok i on jak mnie badał też ok to mam się nie martwić

W ogóle to dzień dobry Właśnie się obudziliśmy z TŻ i zamierzamy spędzić w łóżku cały dzień

Moja teściowa wczoraj nam powysyłała linki co chce zamówić wnuczce :mdeje: poprosiliśmy tylko żeby zamawiała jak coś większe rozmiary bo tych małych mamy już dużo

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2016-03-13 o 13:37
Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 14:38   #4240
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
a nie waży Cię na wizycie i nie wpisuje w kartę ciąży? bo u mnie robi to położna przed wizytą i lekarz kontroluje wagę u nas bardziej położna panikuje

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Tak, ja ale powiedział żeby się tym nie przejmować, że jeszcze zdążę utyć Jeśli wszystko jest na USG ok i on jak mnie badał też ok to mam się nie martwić

W ogóle to dzień dobry Właśnie się obudziliśmy z TŻ i zamierzamy spędzić w łóżku cały dzień

Moja teściowa wczoraj nam powysyłała linki co chce zamówić wnuczce :mdeje: poprosiliśmy tylko żeby zamawiała jak coś większe rozmiary bo tych małych mamy już dużo
a my jeszcze nic nie mamy... dzisiaj przy okazji zakupów weszliśmy do smyka i tapa l'oel (czy jak się to pisze), ale stwierdziłam, że poczekam na wyprzedaże.
Stary 2016-03-13, 15:05   #4241
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
a nie waży Cię na wizycie i nie wpisuje w kartę ciąży? bo u mnie robi to położna przed wizytą i lekarz kontroluje wagę u nas bardziej położna panikuje

a my jeszcze nic nie mamy... dzisiaj przy okazji zakupów weszliśmy do smyka i tapa l'oel (czy jak się to pisze), ale stwierdziłam, że poczekam na wyprzedaże.
My właśnie smyk przeglądamy bo na internetowym sklepie są promocje - także odzież ciążowa chyba wezmę sobie sukienkę i sweter bo są tańsze nawet o 100 zł

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-13, 15:09   #4242
agnszp
Rozeznanie

Cytat:

.

Mnie nikt nie waży, robię to sama zeby wlasnie kontrolować jakby zaczęła wzrastać albo spadać za bardzo
Z dwóch lekarzy do których chodziłam każda tylko pytała o wagę i wpisywała jaka powiedziałam
Stary 2016-03-13, 15:14   #4243
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Wlasnie mam wrażenie ze nie moge leżeć za długo w jednej pozycji bo robi sie niewygodnie i moze dlatego tez sie budzę ale sa noce ze spie jak kamień.....brzuch tez mam niby jeszcze mały a czuje sie jakby był juz ogromny
Z lekami niestety Ci nie pomogę
Noo u mnie tak samo z tym spaniem. Raz nie mogę się ułożyć, od leżenia na boku boli mnie bok tego małego brzucha, a raz jak zabita do rana wytrwam. Myślę, żeby już wypróbować tego rogala. Teraz po południu trochę dospałam i czuję się jak nowo narodzona.

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość

Ja tez czasami sie budzę w nocy, a jak próbuje zasnac to wtedy maluszek zaczyna swoj taniec rano jest za to cisza do czasu jak zjem sniadanie

Wczoraj podsluchiwalam wieczorem maluszka na detektorze i nagle bach, dostalam kopniaka w reke i tym razem poczulam bardzo wyraznie
Robi sie coraz silniejszy.

U nas dzisiaj goscie na obiad przyjezdzaja
Super, zazdroszczę kopniaków.

Cytat:
ooj kochana..Ciebie nie było cały dzień wczoraj to Ty tu się nie odrażaj za posuchę na wątku
brawa za półmetekklaski :

wiesz - ja bym na Twoim miejscu zadzwoniła jutro do lekarza i spytała go o ten duphaston..ja dwukrotne próby zmniejszenia dawki z 2x1 do 1x1 przypłaciłam bólem brzucha..chyba, że to przypadek.. w tym tyogniu znowu będę próbować zmniejszyć dawkę.. skonsultuj to lepiej..

ja też tak mam, ale w sezonie grzewczym to tak miewałam i przed ciążą.. ostatnio miałam też po dmuchaniu nosa krew na chusteczce i to w dużych ilościach gdzieś ponad tydzień..teraz trochę lepiej..
a dziś poranek szał..zaczełam 18tydzień..o 6:30 rozsypałam najpierw cukier w kuchni, potem kawę..potem kawą zalałam pół łóżka i podłogi..kiedy ta seria nieszczęść dobiegła końca, wyjęłam świeże bułeczki z piekarnika, śniadanie aż biło po oczach zdrowiem ze stołu..no i w trakcie niego biegłam do wc z zawartością zołądka w buzi..mam nadzieję, że żadna z Was nie je śniadania przy wizażu
Dzięki, tak zrobię, jutro zadzwonię do lekarza.

A to nieprzyjemny poranek, współczuję.

Cytat:
Witam niedzielnie

u mnie dzisiaj też średnio ze spaniem, obudziłam się o 6 i do 6:30 przewracałam się z boku na bok, ale w końcu udało mi się jeszcze zdrzemnąć

My po obiedzie zbieramy się na zakupy, bo trzeba mężowi kupić garnitur, albo i dwa... tak btw- nie polecam Wam garniturów z Bytomia (jeśli Wasi partnerzy często je noszą), bo są strasznie mało trwałe;/ także po drugim rozwalonym garniturze mój mąż postanowił szukać innej firmy (aktualnie miał większość z Bytomia) i coś czuję, że dzisiaj czeka mnie ciężki dzień
To mam nadzieję, że zakupy garniturowe udane. Mój mąż z Bytomia niezadowolony, bo nigdy nic tam na niego nie pasuje. A ja ogólnie bardzo lubię takie sklepy z modą męską i takie zakupy. W sumie bardziej niż kupowanie czegoś dla siebie. Teraz chcę mężowi kupić jakąś fajną koszulę, bo mówił, że chciałby nową na śluby, na które idziemy.

Cytat:
Ja na wizycie w środę zamierzam mojemu o tym wspomnieć, niech wie. On nigdy mnie o wagę nie pytał, w karcie ciąży nic nie było wpisywane. A się naczytałam w książce "W oczekiwaniu na dziecko", że na każdej wizycie lekarz sprawdzi twoją wagę. To wspomnę.

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
My właśnie smyk przeglądamy bo na internetowym sklepie są promocje - także odzież ciążowa chyba wezmę sobie sukienkę i sweter bo są tańsze nawet o 100 zł
Też sobie zamówiłam parę ubrań ciążowych w tym smyku internetowym skuszona atrakcyjnymi cenami. Spodnie i cztery sukienki. Razem wszystko za 200 zł. Spodnie za małe - odesłałam, jedną sukienkę też, bo wyglądała jak koszula nocna Ale 3 sukienki są ok, będą dobre na lato.

Edytowane przez florencee
Czas edycji: 2016-03-13 o 15:15
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 16:16   #4244
iweczka
Zakorzenienie

hej,
ja coś dziś się kiepsko czuję
brzuch mnie ciągnie.....pachwiny pobolewają :/

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość
Cześć,

Witam wszystkich!

Od paru dni czytam ten wątek i postanowiłam się odezwać. Jestem w 17tc, tp 24.08 chociaż na każdym usg lekarz podaje inny termin 14.08, 17.08 itp. Tak czy owak na pewno sierpień
Nie czytałam od początku tego wątku bo musiałabym spędzić nad tym chyba tydzień a wciąż pracuję a samopoczucie moje jest średnie, delikatnie mówiąc.
Nie wiem czy któraś z Was też ma takie problemy? Dopiero od około tygodnia czuję się odrobinę lepiej. Wcześniej wymiotowałam praktycznie o każdej porze dnia mimo że brałam tabletki które gin mi przepisał (Hydroxyzinum). Jednego dnia wymiotowałam chyba naście razy aż TŻ zabrał mnie na ostry dyżur bo bał się, że się odwodnię.
Teraz dalej mnie mdli zwłaszcza rano i wieczorem. Ciągle mi słabo i brak mi oddechu, czasem czuję się jakbym miała zemdleć aż muszę usiąść albo się położyć. Czekam na ten przypływ energii w II trymestrze ale chyba się nie doczekam...

P.S. Lekarz wstępnie powiedział że chyba będzie dziewczynka
HEJ

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Cytat:
no..już myślałam,że brzucholka
ajaj..chyba musisz czymś podkurować się..a stosowałaś zasady dot.właściwego pobierania próbki moczu?

wydaje mi się, że tak
Jutro wizyta u gina. Najwyżej powtórzę badanie
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 16:20   #4245
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja chudne aktualnie ale dietetyk nie widzi w tym nic złego jeśli dziecko się dobrze rozwija a moje wyniki są dobre. A tego dowiem się w środę.
Ja straciłam jakieś 3kg od początku ciąży, teraz waga w miarę stoi (ważę 58,5kg). Informuję lekarza na każdej wizycie ale wszyscy (łącznie z położną) mówią że tak może być i póki dziecko się dobrze rozwija to moją wagą się nie przejmujemy
Stary 2016-03-13, 16:29   #4246
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Witam niedzielnie

powodzenia
Stary 2016-03-13, 16:37   #4247
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
hej,
ja coś dziś się kiepsko czuję
brzuch mnie ciągnie.....pachwiny pobolewają :/

wydaje mi się, że tak
Jutro wizyta u gina. Najwyżej powtórzę badanie
oj. .. odpoczywasz?
ja , od kiedy na zalecenie lekarza zaczełam więcej pić po wykryciu tych ciał ketonowych w moczu, czuję się lepiej..mniej bolą mnie plecy i pachwiny..plecy mogły być od nerek , a więzadła przy braku właściwego nawodnienia też mogły boleć.. mam nadzieję, że to nie chwilowe jak zawsze do tej pory...

a propos wagi to przy każdej wizycie u gina jestem ważona i wagę mam zapisywaną w karcie ciąży..

ciekawe jak tam Tija..pewnie odsypia albo świętuje dalej

no i nadal brak wieści od justynkie
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 17:33   #4248
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
oj. .. odpoczywasz?
ja , od kiedy na zalecenie lekarza zaczełam więcej pić po wykryciu tych ciał ketonowych w moczu, czuję się lepiej..mniej bolą mnie plecy i pachwiny..plecy mogły być od nerek , a więzadła przy braku właściwego nawodnienia też mogły boleć.. mam nadzieję, że to nie chwilowe jak zawsze do tej pory...

a propos wagi to przy każdej wizycie u gina jestem ważona i wagę mam zapisywaną w karcie ciąży..

ciekawe jak tam Tija..pewnie odsypia albo świętuje dalej

no i nadal brak wieści od justynkie
Dzis poleguje raczej
byłam tylko kupić żelazko, bo stare zakończyło swój żywot
Ja też na każdej wizycie jestem ważona i mam to wpisywane w kartę a że wizyty są popołudniu/wieczorem zwykle to waga zawsze +0.5 kg więcej
Stary 2016-03-13, 17:38   #4249
Fantasmagori
Zakorzenienie

Mi też lekarz wpisuje co miesiąc w kartę Ale ważę się też w domu z ciekawości

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-13, 17:57   #4250
agnszp
Rozeznanie

To chyba tylko ja nie jestem ważona w gabinecie....
Stary 2016-03-13, 18:03   #4251
TinkerrBell
Zadomowienie

Jak nie dostanę czegoś słodkiego zaraz to zacznę wyjadac dżem że słoika!
Stary 2016-03-13, 18:19   #4252
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Jak nie dostanę czegoś słodkiego zaraz to zacznę wyjadac dżem że słoika!

Słodkie jest przereklamowane lepiej zjedz warzywko
Stary 2016-03-13, 18:24   #4253
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Słodkie jest przereklamowane lepiej zjedz warzywko
Czekolada jest roślina?)
Stary 2016-03-13, 18:27   #4254
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Czekolada jest roślina?)

Ponoć tak ale tylko prawdziwa! 70-90 % kakao
Stary 2016-03-13, 18:28   #4255
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Ponoć tak ale tylko prawdziwa! 70-90 % kakao
Jak jeszcze znajdę taka z nadzieniem truskawkowym to będzie sałatka😀
Stary 2016-03-13, 18:43   #4256
Kasmina
Rozeznanie

Cytat:
Jak jeszcze znajdę taka z nadzieniem truskawkowym to będzie sałatka😀

Ja dziś na obiad zrobiłam pyyyyszną zupę meksykańską

Pokoik dla maluszka pomalowany... jest taki piękny!!!
Kasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 18:59   #4257
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość

Ja dziś na obiad zrobiłam pyyyyszną zupę meksykańską

Pokoik dla maluszka pomalowany... jest taki piękny!!!
A gdzie zdjęcie:P?
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 19:22   #4258
Kasmina
Rozeznanie

Oto on

Jakość kiepska bo zdj telefonem robiłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20160313_184517491.jpg (58,4 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20160313_184544537.jpg (66,0 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20160313_184522088.jpg (57,2 KB, 28 załadowań)
Kasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 19:55   #4259
Orange_tree1
Zadomowienie

Hej dziewczyny!

Cytat:
Oto on

Pokoik piękny Zazdroszczę U nas maleństwo przez pierwszy rok będzie musiało z nami mieszkać w pokoju więc nie mam możliwości poszaleć z kolorkami

Tija dla Ciebie najlepsze życzenia !! Niech się Wam darzy na nowej drodze życia

Talantea jak ja Ci zazdroszczę tych kopniaków !! Na nic tak teraz nie czekam jak na to !

Byłam dziś na wykładzie : Tydzień godnego porodu i cóż - zawiodłam się. To co Pani mówiła do lista życzeń które nie mają chyba za wiele wspólnego z realiami w szpitalach w PL. Powiedzcie mi czy jeśli w szpitalu np jest tylko jedna sala do porodów rodzinnych a pozostałe to boksy przedzielone kotarami to czy mój TŻ i tak będzie mógł ze mną być? Podobno mam zagwarantowane, że osoba bliska może być a jednocześnie intymność no to kurde jak to? Bo albo nie będzie intymnie bo np partner sąsiadki będzie tuż obok albo nie będzie mogło być mojego męża ...
Do tego dowiedziałam się, że jeśli chciałabym znieczulenie to nawet jeśli jest w szpitalu ogólnie taka możliwość to jeśli akurat nie będzie anestezjologa (bo będzie przy operacji) to nic z tego. I znieczulenie jest tylko teoretycznie dostępne a praktycznie bardzo rzadko ...

A jak to jest z dolarganem?
Jeśli w szpitalu podają to czy ja mogę o to poprosić? Czy też tylko teoretycznie?

A i co z położną z tego szpitala z którą można podpisać umowę by odpłatnie towarzyszyła mi przy porodzie ? Co jeśli akurat wtedy będzie na dyżurze? Albo jeśli inna dziewczyna z która ma podpisaną umowę będzie akurat też rodzić?

Zamawiam ten adapter http://allegro.pl/adapter-pasow-dla-...527599460.html - dam znać czy się sprawdzi
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo

Edytowane przez Orange_tree1
Czas edycji: 2016-03-13 o 20:08
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-13, 20:22   #4260
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Oto on

O jaaaaaaaaa
Faktycznie pięknie)))
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości