|
|
#631 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.
Cytat:
Ja bólu nie boje się wcale, boję się tylko o życie dziecka i tyle. Koleżanka rodziła dziecko, które owinelo się pępowina i niestety po porodzie zmarło...z innego forum koleżanka urodziła z niedotlenieniem...wiem, że są to sporadyczne przypadki i jedne na milion, ale... Ja leczyłam się 6 lat, straciłam tyle nerwów, zdrowia juz nie pisząc o pieniądzach... dwa poronienia, w 2015 laparoskopia operacyjna, histeroskopia operacyjną ... Mam oba jajowody niedrozne :-( na drugą ciążę może juz nie będę mieć szans :-( obecna ciąża z in vitro... Także skoro dr prowadzący doradza mi cc, to zgadzam się z nim. Oczywiście mówił, że jak tylko chciałabym sn to nie ma problemu, będziemy próbować. Wcześniejszy dr u którego leczylam sie dwa lata również mówił, że najlepsze dla dziecka będzie cc, ja jakoś dojdę do siebie ![]() Większość koleżanek, które są po podobnych przejściach rodziło lub ma w planie cc. Te, które urodziły szybko doszły do siebie, chociaż wiem, że każdy przypadek jest indywidualny. Z reszta ja również urodziłam się z cc i nic mi nie ma ;-)
Edytowane przez BeataAmelka Czas edycji: 2016-03-23 o 21:10 |
|
|
|
|
#632 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
wiele przeszłaś.. teraz czekaj na nagrodę..w spokoju i tyle ja też jestem z cc
Edytowane przez Piernik Torunski Czas edycji: 2016-03-23 o 21:15 |
||
|
|
|
#633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz chce rodzic w prywatnej klinice w Łodzi, w godnych warunkach bo niestety w Łodzi nie ma szpitala państwowego gdzie można rodzić w naprawdę przyzwoitych warunkach ,większość porodówek pamięta PRL i oczywiście jeżeli będą wskazania medycznę to wyrażę zgodę na cesarskie ciecie bo nie będę ryzykować, mam jednak nadzieje że udami się urodzić w sposób naturalny...
|
|
|
#634 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#635 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie tż też ma w nosie i pewnie mógłby ochrzcić dla świętego spokoju, bo jemu to lotto, ale ja mówię stanowcze nie. Nie, nie, nie. Nie będziemy robić teatru, żeby rodzina się cieszyła. No, ja uraczam swoją teściową co chwila zawałowymi nowinkami: że nie będzie ślubu kościelnego, że nie będzie chrztu, że piersią karmić raczej nie będę (chcę odciągać lub mm). No, dla niej to wszystko nie do pojęcia. To jest bardzo kulturalna osoba i niezwykle taktowna, ale widzę, że przy takich tematach emocje zaczynają brać u niej górę. Potem się opamiętuje i kwituje "zrobisz jak uważasz" Chociaż, żeby ona chodziła do tego kościoła, to bym jeszcze rozumiała, ale w sytuacji, gdy sama jest "wierzącą-niepraktykującą" zupełnie nie kumam, skąd u niej tak totalny brak refleksji nad sensem tego wszystkiego. Owczy pęd na nią działa i tyle.Jak rozwiązałaś kwestię sukienki i tego, że reszta dzieci idzie do komunii, a ona nie? Tym też "straszy" teściowa. Cytat:
Szanuję to, że ktoś jest katolikiem i chrzci dziecko, szkoda, że w drugą stronę to tak nie działa. Dziś dwie osoby powiedziały mi, że ma mój profil. Ciekawe, czy rzeczywiście urodzi się podobna do mnie ![]() Z poduszką mi się udało, dostałam także trochę świetnych ciuchów po dzieciach siostry (one mają już 7 i 8 lat, ale moja mama co ładniejsze sztuki, które kiedyś im kupiła, a które siostra u niej zostawiła, trzymała dla mnie-jest tego kilkadziesiąt sztuk, śliczne ubranka, większość ze Smyka), a także od pewnej forumki (z innego forum, niezwiązanego z dziećmi)-całe pudło ślicznych sukienek, kombinezon na zimę, kocyk zawijany w rożek (taki miękki, chyba miększy niż standardowe rożki, które kojarzę), także większość rzeczy markowych-Puma, Calvin Klein, Gas. Niektóre z metkami. Nie powiem, cieszę się jak głupia, bo te firmy mają naprawdę świetne jakościowo ubranka i bardzo ładne, ale nie najtańsze. Znów zaoszczędziłam ![]() Byłam manicurzystką (nie z wykształcenia, ale po kursie i odnalazłam w tym sposób na życie, a tu takie jaja...), akurat założyłam działalność, która zaczęła mi świetnie prosperować i dostałam uczulenia. Myślę, że to wina lokalu z kiepską wentylacją, ale teraz to już po ptokach. Mały kontakt z hybrydami/żelami i mam dramat. Nic nie pomaga, kilka par rękawiczek, długie rękawy, maska...Szkoda gadać, naprawdę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Całe usg milczał, dopiero jak usłyszałam bicie serca to wiedziałam, że dziecko żyje. Palant skończony. O dziwo, w internecie ma same pozytywne opinie Cytat:
) pójdę.Test obciążenia robi się po 24 tc, ale jeśli wyniki z glukozy na czczo są podwyższone lub wcześniej występowała cukrzyca ciążowa, to niektórzy lekarze robią raz na trymestr. Ja, na Twoim miejscu, wymusiłabym skierowanie albo zrobiła to na własną rękę. Cytat:
Ja, gdy tylko przestałam wymiotować (a rzygałam jak kot 5 tygodni NON STOP, koszmar...dwa dni jazda na maksa, dzień odpoczynku i tak cały czas) to włączyła mi się zachcianka na frytki. Jadłam je na śniadanie, obiad i kolację, zawsze musiała być paczka w zamrażarce Na KFC miałam chcice zanim mi się wymioty włączyły. Aktualnie nie pogardzę fastfoodem, ale zamiast frytek muszę mieć w lodówce lody, które zresztą już przed ciążą wchłaniałam litrami, ale teraz to już naprawdę codziennie muszę zjeść loda. Na szczęście mam też ogromne zachcianki na owoce, więc coś tam moje dziecko dostaje dobrego od mamy, buhehe.Ja słyszałam, że elektryczny strasznie szarpie. Koleżanka ma ręczny Medeli i odciąga 400 ml za jednym zamachem. Próbowała elektrycznym, ale mówiła, że bolało ją. Ja chcę odciągać, więc wybór laktatora będzie kluczowym zakupem. Mam ogromnie wrażliwe/bolesne sutki i martwię się, żeby tylko nie bolało, bo co jak co, ale na tym punkcie jestem wrażliwa i wzdrygam się na samą myśl, że coś miałoby mnie ciągnąć. Edytowane przez znowuzapomnialamhasla Czas edycji: 2016-03-23 o 21:36 |
||||||||
|
|
|
#636 |
|
Wtajemniczenie
|
Wśród moich znajomych i rodziny które w ostatnich latach rodziły były same cc. Oczywiście namawiały mnie też na cięcie bo tak łatwiej. Kompletnie tego nie rozumiem. Poród sn mimo że jest trudny i bolesny jest jednym z najwspanialszych przeżyć dla kobiety.
Nie besztam nikogo kto się decyduje na cc bo ma taką ochotę. Ale natura stworzyła nas tak a nie inaczej i wymyśliła to też w taki a nie inny sposób.
|
#637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#638 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś po tylu latach już wiem, że nie ma żadnego znaczenia, żadnej różnicy różnicy w więzi z dzieckiem, miłości do dziecka i Dziecka do matki. Ja nie mogłam urodzić córki naturalnie bo groziłoby to jej śmiercią. Na wielu forach matek polek później tylko powtarzano, że to nie poród, że to, że sramto. Ostatecznie mam to gdzieś. Jest dziecko? Jest zdrowe? Jest? Rozwija się prawidłowo? Tak. To znaczy, że nadal jestem dobra mama bez względu na to w jaki sposób powołałam na świat dziecko. Jestem za tym by kobieta nie była tylko narzędziem ale też jej samopoczucie miało znaczenie. Bardzo łatwo wyrządzić komuś krzywdę psychiczną, która później odbija się na dziecku i na rodzinie
|
|
|
#639 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#641 |
|
Zadomowienie
|
Punktualnie w 20 tyg. Zaczęłam czuć ruchy
wcześniej było cos jakby rybki pływały delikatnie, a teraz juz czuje prawdziwe ruchy,Ale dziwne uczucie , jakoś inaczej to sobie wyobrażałam. Chyba dopiero teraz do mnie dotarło, ze cos w moim brzuchu jest i sie rozwija. Wcześniej wprawdzie widziałam na usg , ale ciagle nie mogłam tego pojąć. Ja miałam połówkowe w 19 tyg. Tak lekarka ustaliła. W Niemczech chodzi sie raz w miesiącu na badanie, a pod koniec cześciej. |
|
|
|
#642 | ||
|
Rozeznanie
|
Sierpnióweczki 2016! Część III.
Cytat:
Ja planuje odciągać pokarm Bo chce zeby tż tez mogł karmić małego, zeby tez mogł doznać tego uczucia no i żebym mogła go zostawic z małym na dłużej dlatego kupowałam laktator wlasnie pod odciągnie ![]() Cytat:
Czy szarpie to niestety nie wiem bo jeszcze nie używałam ale słyszałam pozytywne opinii o tym laktatorze i koleżanki raczej doradzały elektryczny mówiąc ze ręcznym to mozna sie zamachać i mało odciągnąć. Ale to pewnie zalezy od osoby i od chęci ![]() Mnie nie przeszkadza ze cos bedzie ciągnąć wiec mi taki pasuje
Edytowane przez agnszp Czas edycji: 2016-03-23 o 21:52 |
||
|
|
|
#643 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
Moja pierwsza ciaza skonczyla sie cc, ze tak powiem po nieudanym sn. Ja zaluje ze nie urodzilam sn bo nie dostalam dziecka zaraz po porodzie ( napewno mialo tez znaczenie ze to noc byla), a ja wlasciwie zaraz zasnelam ze zmeczenia po.
Dlatego teraz chce urodzic sn jak sie uda zeby moc byc z maluszkiem zaraz po. Sama urodzilam sie cc bo bylam zle ulozona. |
|
|
|
#645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja o porodzie ni myślę. Nie przeraża mnie ból. Ale jest opcja, że skończy się na cc. I wolę dla naszego bezpieczeństwa cc jeśli będą takie wskazania. |
|
|
|
|
#647 |
|
Rozeznanie
|
Ja myslalam ze jak zajdę w ciąże to bedzie mnie przeraża poród ale tak nie jest na szczescie
wręcz nie moge sie go doczekać! Jaki by nie był naturalny czy przez cc, wazne zeby soe skończył zdrowym dzieciem w mych ramionach <3 tak jak piszecie każdy ma prawo podjąć taka decyzje jaką uważa za słuszną jak kobieta ma miec traumę porodową przez lata, to uważam ze powinna miec możliwość rodzic przez cc, juz nie wspominając o tym jak sa wskazania do cc.
|
|
|
|
#648 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama się zastanawiam, bardzo intensywna jest kampania lovi, nie wiadomo czy kierować się tymi opiniami w necie, bo większość bardzo podejrzanych się wydaje. Ale to jeden z tych co rozważam, jeszcze w grę wchodzi avent natural i medela mini.Cytat:
Edytowane przez di_anna Czas edycji: 2016-03-23 o 22:33 |
||
|
|
|
#649 |
|
Wtajemniczenie
|
To tylko ja mam zamiar głęboko do szafki schować laktatory, które mam w domu?
wyjmę je w ostateczności jak już będę w bezsilności wyła 24 h/dobę ![]() Wiecie, ile kobiet tyle opinii o porodzie sn i cc. Za i przeciw. Ja będę chciała rodzić sn, bo cc strasznie się boję. I choćby mieli mi ciąć Bożenę wzdłuż i wszerz w dwudziestu miejscach nadal wole rodzić sn :P
|
#650 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#651 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ostatnio nawrzeszczałam na tż, bo nie schował garnka do zmywarki ![]() ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
Extra, szalejesz ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
Nie chciałabym cc "na zimno" ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#652 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To mu tłumaczę, ze do odciągania pokarmu i ze jak będę chciała iść z koleżankami na kawę to on będzie mógł nakarmić Małą TŻ wielkie oczy "ale jak to?" Ze on takiej opcji nie przewiduje ![]() Generalnie cały w strachu To mu tłumacze, ze chyba nie myślał, ze już nigdy z domu na plotki nie wyjdę ![]() Trochę sie z niego pośmiałam - biedactwo |
||
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez chce odciagac pokarm, zeby przynajmniej miec jakas przerwe w karmieniu. Oczywiscie jesli kp nie wyjdzie to nie szkodzi. Jakos nie mam odczucia, ze musi byc. Wszystko wyjdzie "w praniu".Moja szwagierka nie uznaje odciagania mleka i tylko cycek. Wymądrza sie równiez jak to trzeba karmic piersia bo to najlepsze. Z jednej strony super, naturalny pokarm. Tylko wkurza mnie takie gadanie bo nie wszyscy chcą, mogą i co wtedy. Mam sie czuc gorzej bo nie daje piersi? ehh Edytowane przez Talantea Czas edycji: 2016-03-23 o 23:42 |
|
|
|
|
#654 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adrianek się cieszy, że będzie braciszek> Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli chodzi o fizjoterapię to można zauważyć, że dzieci po CC częściej mają problemy z napięciem mięśniowym. Jest to związane z receptorami czucia które są uaktywniane przechodząc przez kanał rodny.
|
|
|
#655 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie na początku samym gin stawiał na dziewczynkę. Teraz od dwóch wizyt mówił, ze raczej chłopak. Takze chyba i synek zostanie. 4 kwietnia idę na 3d/4d takze wtedy mam nadzieje, ze sie potwierdzi.
|
|
|
|
#656 | |||
|
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o SN/CC to ja szczerze mówiąc boję się i tego, i tego.
Jeszcze do niedawna CC wydawało mi się nawet kuszące (tzn gdybym miała wskazania do niego, to myślałam żebym mogła nawet lekko odetchnąć z ulgą), ale jak poczytałam o rekonwalescencji, pionizacjach itp. to też się zaczęłam bać. No i to jest jednak operacja, a ja nigdy nie miałam operacji. Nastawiam się na SN, ale na pewno zdam się na rady lekarza, gdyby się jakieś pojawiły.Cytat:
Super, że rośnie zdrowo.Ja się tak zawsze naczekam u gina. Zawsze przychodzę godzinę po mojej umówionej porze, a i tak potem czekam kolejną godzinę, takie są opóźnienia. Ale jak już się jest w środku, to jest spoko, bo lekarz poświęca pacjentkom bardzo dużo czasu. Myślę, że jak będę miała większy brzuch i do tego dojdą wysokie temperatury (poczekalnia nie ma takich wynalazków jak klima), to się umówię z babką z rejestracji żeby po mnie dzwoniła, jak wejdzie poprzedzająca mnie pacjentka, bo gabinet jest na mojej ulicy. Coś mi się należy za tyle wizyt i tyle kasy ile na to idzie. Cytat:
To szkoda, że musiałaś porzucić swoją działalność, beznadzieja jak taka egzema może w praktyce uprzykrzyć życie. :/ Dużo masz fajnych zdobyczy z tych ubranek, super. ![]() Cytat:
Jak ja bym chciała wiedzieć, czy te moje bulgotania to dzidziuś czy jelita. :P---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- Nie mogę zasnąć. ;/ Mam stresa, bo jutro muszę zadzwonić załatwić jedną rzecz związaną z pracą. Mam nadzieję, że mi się to uda. ;/ |
|||
|
|
|
#657 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
hehe w sumie to chyba mój też nie jest świadomy tego, że mogłby karmić Malą.. pewnie byłaby to dla niego olbrzymia przyjemność..choć na początku też stres.. trzymam kciuki,żeby się powiodło tak jak tego chcesz |
|||||
|
|
|
#658 |
|
Rozeznanie
|
Dlatego ja kupiłam laktator juz teraz i od razu tż miał zapowiedziane ze bedzie karmił
na razie nie wyglada na wystraszonego, ale pewnie jak zobaczy naszą kruszynkę to troche bedzie to dla niego stres zeby podnieść go a co dopiero karmić
|
|
|
|
#659 | |
|
Zadomowienie
|
Dzien Doberek
![]() ale malo od wczoraj wieczorem napisalyscie ![]() W nocy zlapal mnie ogromny skurcz lydki, bol Taki, ze az sie obudzialam. Musze chyba zaczac brac magnez... Zauwazylam, ze ciaza zaczela dzialac na moj Humor. Potrafie sie tak strtasznie zdenerwowac, albo zirytowac w sekunde . Wczesniej nawet jak mnie cos denerwowalo, puszczaslam to w niepamiec, a teraz draze temat i droze. ---------- Dopisano o 07:31 ---------- Poprzedni post napisano o 07:28 ---------- Cytat:
tez bym chciala aby to u mnie dzialalo. Nie chce byc matka, ktora 24 h / dobe zajmuje sie dzieckiem i nigdzie nie wyjdzie na chwile. Chcialabym aby dziecko od poczatku owsoilo sie z innymi osobami, bo pozniej jak bedzie mialo isc do przedszkola czy zlobka to bedzie maskara i bedzie tylko plakalo za Mama. |
|
|
|
|
#660 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.

Chociaż, żeby ona chodziła do tego kościoła, to bym jeszcze rozumiała, ale w sytuacji, gdy sama jest "wierzącą-niepraktykującą" zupełnie nie kumam, skąd u niej tak totalny brak refleksji nad sensem tego wszystkiego. Owczy pęd na nią działa i tyle.

Zarezerwowałam leżaczek tinylove ten 3w1 za 180 zł i laktator medeli ręczny za 60 zł 
Jeszcze do niedawna CC wydawało mi się nawet kuszące (tzn gdybym miała wskazania do niego, to myślałam żebym mogła nawet lekko odetchnąć z ulgą), ale jak poczytałam o rekonwalescencji, pionizacjach itp. to też się zaczęłam bać. No i to jest jednak operacja, a ja nigdy nie miałam operacji. Nastawiam się na SN, ale na pewno zdam się na rady lekarza, gdyby się jakieś pojawiły.