|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;57979416]Takion94, nie bierzesz jednej rzeczy pod uwagę. Jak utkniesz w mało rozwojowej pracy na lata, to później baaardzo trudno będzie coś znaleźć innego. Co napiszesz w CV? Pierdzenie w stołek przez 8 h dziennie? Trzeba też trochę perspektywicznie myśleć, prawdaż
[/QUOTE]Jakbym miała siedzieć i pierdziec w stołek za niemałą kasę i współpracować z normalnymi i przyjaznymi ludźmi, to bym się trzymała takiej pracy. Przez tyle, przez ile bym mogła. Cytat:
|
|
#4352 |
|
Konto usunięte
|
Na szczęście nikt normalny nie płaci świetnej kasy za pierdzenie w stołek.
|
|
|
|
#4353 |
|
Wtajemniczenie
|
BTW, jeszcze chciałabym dodać jedną rzecz, a propos perspektywy długofalowej, o której chyba mało się myśli.
Jeśli za spoko kasę i w spoko towarzystwie gdzieś klepiesz w mało rozwojowym miejscu, to za jakiś czas może wyprzedzić Cię ktoś, kto zarabiał mało, w mniej fajnym środowisku, na kijowej umowie, ale robiąc to co lubi i się w tym specjalizując - trochę na zasadzie: robisz krok do tyłu, żeby za kilka lat być 5 kroków do przodu. W tym czasie inni pierdzą w stołek, siedząc tam gdzie zasiedli. A jak wiemy, dobre zespoły (w korpo wymieniają się w 80% w ciągu roku) mogą się zmienić w złe, a kasa, jak nie rośnie za bardzo, może być po inflacji za kilka lat mało ciekawa tak naprawdę. To tak ku refleksji, po co ludzie się chcą rozwijać. Nouvelle90 - świetnej nie, ale taką w miarę (o jakiej wiele osób w PL może pomarzyć) płacą korporacje za pierdzenie w stołek dosłownie. Przynajmniej ja się z tym spotkałam. Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2016-03-26 o 14:00 |
|
|
|
#4354 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
Co wyście się na tą korporację uwzięli są miejsca gdzie też można pracować w biurze
|
||
|
|
|
#4355 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Autorka chciała się poinformować, czy tak jest wszędzie oraz wyraziła chęć zostania tam z rok, żeby zobaczyć jak to się może rozwinąć, więc do kogo Ty tak naprawdę teraz już pijesz? Bo mi się wydaje, że najbardziej do swojego urażonego ego i frustracji z powodu własnych problemów z pracą. Na rozmowach o pracę nie przedstawiaj za bardzo takiego oślego uporu w udowadnianiu 'swojego'. To w taki razie wróć tu za kilka lat i powiedz co tam u Ciebie, bo na razie próbujesz za wszelkącenę osobom z doświadczeniem udowodnić swoje (na razie domysły, jeśli doświadczenie masz małe). Atavish, ja, i kilka innych osób mówi z punktu - byłam, widziałam, przeżyłam. A propos tego: "A kto by nie chciał? Nie wierzę, że ktoś wolałby pracować za pchłę pieniądze, ale mieć pracę rozwojową niż nic nie robić a zarobić." W tej chwili JA na przykład. Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2016-03-26 o 14:11 |
|
|
|
|
#4356 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4357 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Napisałam, że brak ambicji przejawia się tym, że napisałeś, że chętnie byś siedział i pierdział w stołek za kasę. Czy Ci się to podoba, czy nie - nie jest to ambitne.
|
|
|
|
#4358 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4359 |
|
Zakorzenienie
|
Nie musisz wierzyć, ale np. ja zmieniłam własnie poprzednie korpo (gdzie dzięki benefitom oszczędzałam kilka tysięcy rocznie na wyjazdach, kolejny tysiąc na siłowni i basenie, miałam w 80% procentach opłacane recepty przez pracodawcę, kwartalne premie i dużo, dużo więcej), na aktualne, bo nudziłam się i nie miałam szans na rozwój. I właśnie siedziałam i pierdziałam w stołek, a nie tak chcę spędzać 1/3 dnia. A aktualne pozwala mi chociażby na pracę w języku obcym, plus - jest to inna branża, więc dużo się uczę. A z perspektywy zarobków rocznych - raczej nie wyjdę lepiej (nikt już mi nie będzie opłacał wyjazdów).
|
|
|
|
#4360 |
|
Zadomowienie
|
Chodziło mi o to, że wolałbym siedzieć i nic nie robić a zarobić niż robić za 3 za najniższą krajową.
|
|
|
|
#4361 |
|
Zadomowienie
|
A ja trochę rozumiem Weronikę. Sama byłam na stażu w bibliotece gdzie większość dnia ( jakieś 6- 6,5 godz) za przeproszeniem pierdziałam w stołek i normalnie mnie trafiało. Wytrzymałam 2,5 miesiąca i po tym czasie poszłam i powiedziałam wprost że mi to nie odpowiada. I dzięki bogu choć na chwilę jakieś zajęcie się znalazło. Bo inaczej to poszłabym do byle jakiej pracy i rzuciłabym ten staż. Praca jest po to żeby coś robić. I tylko wtedy ma sens. Nie muszą być od razu zajęcia super ambitne, ale człowiek musi CZUĆ SIĘ POTRZEBNY. Inaczej może nawet popaść w depresję. Czytałam gdzieś, że w japońskich korporacjach jak się chcą pozbyć pracownika a nie mogą go zwolnić to wysyłają go do oddzielnego pomieszczenia i przydzielają zajęcie najwyżej na 1-2 godziny. A resztę czasu ma sobie siedzieć. I faktycznie długo nie wytrzymują i odchodzą. To też jest forma mobbingu. To tylko z pozoru się wydaje fajne siedzieć i robić niewiele albo nic. Tydzień dwa to jeszcze ok ale dłużej to już nieporozumienie.
|
|
|
|
#4362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym w moich branżach takie zmiany to nic nadzwyczajnego Btw, znowu nie wiem skąd te pojedyncze miesiące ![]() Nie, mnie nic nie boli i możesz tu się wypowiadać, to jasne. Po prostu strasznie zmieniasz fakty na potrzeby swojej argumentacji. |
|
|
|
|
#4363 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4364 |
|
dead & alive
|
Nie wiem czego można się nauczyć w pracy, rozumiem, że można podszkolić posiadane umiejętności, ale nauczyć?
|
|
|
|
#4365 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4366 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam, że naprawdę sporo. Tak jak napisała nouvelle90 - doświadczenie i praktyka. A druga rzecz - szkolenia. Mnie one naprawdę dużo dawały i dają i naprawdę się na nich uczę nowych rzeczy. Zarówno są to umiejętności miękkie, jak i bardziej konkretne - prawo ubezpieczeniowe, prawo cywilne, ITIL, techniczna wiedza komputerowa, obsługa klienta - to takie moje pierwsze skojarzenia jeśli mowa o tym, czego ja się nauczyłam w pracy, a o czym wcześniej nie miałam pojęcia.
|
|
|
|
#4367 |
|
dead & alive
|
|
|
|
|
#4368 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Ja potrafię zrozumieć, że człowieka może szlag trafiać, jeśli robi cały czas to samo. Mnie taka rutyna zabija, sprawia, że nie chce mi się chodzić do pracy, jestem zniechęcona itd. Moja poprzednia praca nie dość, że pod prawie każdym względem była beznadziejna, to jeszcze codziennie miałam do wykonania to samo, dzień w dzień. I jak miałam się tu czegoś nauczyć? To, co mi było potrzebne do pracy przekazano mi na szkoleniu, tydzień, dwa i już wszystko w wiedziałam. Na jednych praktykach z kolei strasznie się nudzilam, szefowa wynajdywala mi mało rozwijające zajęcia na komputerze, coś poprawić, przepisać itd. A jak nie było, co robić to siedziałam w internecie i zabijalam czas, patrząc na zegarek. Z kolei w innej pracy (tej ostatniej) nie wiedziałam, a co ręce włożyć, też myślałam, że zwariuję.
Orientuje się ktoś, czy mogę iść na staż z UP na danym stanowisku, jeśli mam już w tym kierunku doświadczenie (wymagane jest zerowe)?
|
#4369 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chociaż dla mnie to bez różnicy - jedno i drugie uważam za naukę nowych rzeczy. |
|
|
|
|
#4370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wszyscy muszą mieć takie zdanie, jak ty. Po to jest forum, aby o tym pisać. Śmieszą mnie osoby narzucajace komuś swoje racje. Sama pracuje w korpo, zaraz stuknie rok, branża energetyczna. Nikt z szefostwa nie patrzy przychylnie na takich "skoczków". Szkoda czasu na wdrażanie pracownika, skoro za miesiąc powie "nara".
|
|
#4371 |
|
Zadomowienie
|
O wow, wciągnęłam się w świąteczne gotowanie i teraz widzę, że mój wpis taką burzę rozpętał
![]() Więc tak, mój drogi Takion94: 1. Broń Boże nie chodziło mi o to, że ktoś ma mnie po 2 miesiącach awansować! Rozwój to nie tylko awanse, po prostu chciałabym się uczyć nowych rzeczy, wykorzystywać już nabyte umiejętności i je szkolić, dostać nowe obowiązki...Zresztą dziewczyny już Ci to chyba wyjaśniły ![]() 2. Znam 4 języki obce, w naukę ich włożyłam kupę czasu i pracy (np. angielskiego uczę się prawie od 20 lat!), więc uwierz mi, nie satysfakcjonuje mnie praca, gdzie nie wykorzystuje tych umiejętności, mimo tego, że początkowo było mówione, że będę używała min. dwóch z tych języków. 3. Nie mam w zwyczaju rzucać pracy po kilku miesiącach, ale jest to moja pierwsza praca w typowym korpo i po prostu nie wiedziałam, na co się piszę. Owszem, słyszałam wcześniej opowieści znajomych, jaka to nudna i mało rozwojowa praca, ale brałam to za pospolite narzekanie, i nie do końca w to wierzyłam, dopóki niestety się nie przekonałam na własnej skórze. 4. Cieszę się, że są osoby, które mnie rozumieją. Dla mnie kasa nie jest tak ważna i tak, wolałabym tyrać za "grosze", jak to ująłeś, ale mieć rozwojową i ciekawą pracę. To chyba tyle na ten temat. Edytowane przez weronika9999 Czas edycji: 2016-03-26 o 15:19 |
|
|
|
#4372 |
|
Zakorzeniona
|
Co do korpo i języków obcych - ja znam biegle dwa i codziennie wykorzystuję je w pracy. Moim zdaniem nie da się pracować w zagranicznej korpo bez znajomości angielskiego, bo zwyczajnie maile do całego zespołu pisane są po angielsku, w tym języku odbywają się zebrania zespołu, cały system jest po angielsku, po angielsku nazywa się procesy, normą jest, że menedżerem jest obcokrajowiec, tak samo jak inne osoby w zespole i zwyczajnie codzienna komunikacja odbywa się po angielsku.
|
|
|
|
#4373 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4374 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4375 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
U mnie "góra" składa się w większości z obcokrajowców i mój projekt wyjątkiem, bo moja korpo jest bardzo duża i menadżerami są właśnie na ogół obcokrajowcy. Wszystkie spotkania zespołu mamy prowadzone po angielsku, gdzie omawiamy proces, nowe obowiązki, jeśli wchodzi nowy projekt, to również wszystkie informacje są po angielsku, tak samo wszelkie szkolenia. Raczej podstawy do tego nie wystarczają.
|
|
|
|
|
#4376 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4377 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4378 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
Wydawało mi się, że staże są dla osób całkiem bez doświadczenia w danej dziedzinie, bo kto inny chciałby pracować za 800 zł?
|
|
#4380 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na fryzjerke czy piekarza przecież mi nie da :P |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.

[/QUOTE]
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 

Btw, znowu nie wiem skąd te pojedyncze miesiące