Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-26, 12:44   #961
czarna1985
Raczkowanie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
superow o..jakie imię będzie?

Myślę że Antonina Zuzanna, chociaż moja córka ma na imię Zuzanna Małgorzata i upiera się żeby jej siostra miała Małgorzata Zuzanna... ale chyba nie ustąpię i będzie Antonina....

W końcu mogłam coś kupić (dla teraz już wiedząc Antosi)...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20160326_123156.jpg (185,1 KB, 17 załadowań)
Stary 2016-03-26, 12:50   #962
DobraDusza88
Zakorzenienie

Ode mnie również życzenia spokojnych, rodzinnych Świąt
Stary 2016-03-26, 13:12   #963
kasia_ruda
Zakorzenienie

Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam takie pytanie, moze któraś z Was bedzie w stanie mi pomoc bo juz wariuje :/
Chcemy kupic z tż mieszkanie, nie jestemy małżeństwem, i cześciowo zapłacilibyśmy za niego darowizna od mojego taty a cześciowo musielibyśmy wziac kredyt. I teraz pytanie, czy mozemy tak zrobic i nam skarbowy nie każe płacić podatku od tej darowizny? Czy lepiej żebyśmy byli małżeństwem? I czy to w ogole cos zmieni w naszej sytuacji pod wzgledem kupna mieszkania z darowizny od mojej rodziny?

Raz na 5 lat chyba (nie mam 100% pewności co do tego okresu czasu), możesz przyjąć darowiznę od najbliższej rodziny, zgłaszasz ją do US i tyle, nie jest opodatkowana. Ja tak płacilam za część mojego mieszkania, rodzice mi przelali kasę na konto. Co wazne, kasę musisz dostać ty na SWOJE konto, z konta taty. Miałam pewne nieprzyjemności, bo brat przelał mi jakąś tam kwotę ale z konta żony i to się nie kwalifikowało do darowizny, bo już nie była to najbliższa rodzina. Udalo się to jakoś załatwić, napisałam pisemko przepraszające, coś tam dopłaciłam.

Edytowane przez kasia_ruda
Czas edycji: 2016-03-26 o 13:13
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 13:58   #964
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Raz na 5 lat chyba (nie mam 100% pewności co do tego okresu czasu), możesz przyjąć darowiznę od najbliższej rodziny, zgłaszasz ją do US i tyle, nie jest opodatkowana. Ja tak płacilam za część mojego mieszkania, rodzice mi przelali kasę na konto. Co wazne, kasę musisz dostać ty na SWOJE konto, z konta taty. Miałam pewne nieprzyjemności, bo brat przelał mi jakąś tam kwotę ale z konta żony i to się nie kwalifikowało do darowizny, bo już nie była to najbliższa rodzina. Udalo się to jakoś załatwić, napisałam pisemko przepraszające, coś tam dopłaciłam.

No tak, ze ja za darowiznę bym nie musiała płacić podatku to ok. Ale pytanie czy mozemy zapłacić czesc z darowizny a na czesc wziac kredyt i mieszkanie kupic razem? Czy w us nie powiedzą ze nie ma udokumentowanych dochodów zeby móc kupic polowe mieszkania? I nie każą zapłacić podatku? Nie wiem czy dobrze to wytluamczylam bo dla mnie to czarna magia
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 14:06   #965
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ze ja za darowiznę bym nie musiała płacić podatku to ok. Ale pytanie czy mozemy zapłacić czesc z darowizny a na czesc wziac kredyt i mieszkanie kupic razem? Czy w us nie powiedzą ze nie ma udokumentowanych dochodów zeby móc kupic polowe mieszkania? I nie każą zapłacić podatku? Nie wiem czy dobrze to wytluamczylam bo dla mnie to czarna magia
Nie ma znaczenia, na co przeznaczysz tę darowiznę. Z tym, że jeśli nie jesteście małżeństwem, a tylko Ty wniesiesz wkład własny na zakup mieszkania, to dla Twojego bezpieczeństwa w przyszłości radzilabym się udać do notariusza i spisać umowę jakąś z tżtem. Bo darowizna będzie twoja, kredyt wspólny, to twój wkład będzie większy niż pół.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 14:26   #966
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Nie ma znaczenia, na co przeznaczysz tę darowiznę. Z tym, że jeśli nie jesteście małżeństwem, a tylko Ty wniesiesz wkład własny na zakup mieszkania, to dla Twojego bezpieczeństwa w przyszłości radzilabym się udać do notariusza i spisać umowę jakąś z tżtem. Bo darowizna będzie twoja, kredyt wspólny, to twój wkład będzie większy niż pół.

Ok, dzięki wlasnie takie opinie tez czytam na forach prawniczych ze lepiej w umówie zaznaczyć procentowo ile kto wnosi na zakup mieszkania. Choć wydaje mi sie to niefajne wolałabym zeby było pol na pol, na ale coz

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Dzisiaj świątecznie pierwszy raz poczułam bąbelki w brzuchu i chyba ruchy mojego berbecia <3
Stary 2016-03-26, 14:32   #967
asicuha
Wtajemniczenie

Ja juz po Swieconce
Wszystkiego najlepszego dla Was i Waszych brzuszkow na Swieta!

Mani hybrydowy <3
asicuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 14:35   #968
aniula83
Rozeznanie

GG do aniula83 Send a message via Skype™ to aniula83

Wesołych Świat Wielkiej Nocy ,dużo radości i uśmiechu każdego dnia i czego sobie zapragniecie na nadchodzący czas Mokrego Dyngusa
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek
aniula83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 14:37   #969
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna1985 Pokaż wiadomość
Myślę że Antonina Zuzanna, chociaż moja córka ma na imię Zuzanna Małgorzata i upiera się żeby jej siostra miała Małgorzata Zuzanna... ale chyba nie ustąpię i będzie Antonina....

hehe..to Twoja córcia chyba jest już dużą dziewczynką
za zakupy
Cytat:

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Dzisiaj świątecznie pierwszy raz poczułam bąbelki w brzuchu i chyba ruchy mojego berbecia <3

u mnie cisza....ale od dwóch dni nie mam czasu poleżeć spokojnie, a wieczorem zasypiam w 5 minut
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 14:54   #970
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
No już ma 10 lat także nie mała przerwa będzie między pociechami...
Stary 2016-03-26, 14:59   #971
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
za zakupy

u mnie cisza....ale od dwóch dni nie mam czasu poleżeć spokojnie, a wieczorem zasypiam w 5 minut
Pewnie jakbys polezala np z reka na brzuchu to bys poczula

Ja wlasnie wczoraj lezalam i chyba sie maluch rosciagal bo w dwoch miejscach na raz dostalam uderzenie

Cos dzisiaj mnie plecy pobolewaja z lewej strony, chyba sobie naciagnelam nieco

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 15:25   #972
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
U mnie w kwietniu będzie 11 Także witaj w klubie
Stary 2016-03-26, 15:33   #973
natalia_23
Zakorzenienie

witam.
Chciałam tylko życzyć zdrowych, wesołych świąt. Dużo miłości i ciepła

Bardzo się ciesze z kolejnych udanych wizyt, gratulacje dziewczynek

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 16:41   #974
Fantasmagori
Zakorzenienie

Kochane życzę Wam wszystkim wesołych, spokojnych i rodzinnych świąt

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2016-03-26 o 16:56
Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 18:11   #975
florencee
Zadomowienie

Hej, witam w Wielką Sobotę.

Cytat:
Ja bym juz teraz na pewno nie wróciła do pracy jakbym posiedziała dłużej na zwolnieniu na początku ciąży praca nie była dla mnie problemem, nic mi nie było (oprocz senności) i nic nie bolało nawet po 8-9 h siedzenia przy kompie i intensywnej pracy ale teraz to ja dziekuje, bolą plecy, nogi i czasem brzuch....
Cytat:
Ok, dzięki wlasnie takie opinie tez czytam na forach prawniczych ze lepiej w umówie zaznaczyć procentowo ile kto wnosi na zakup mieszkania. Choć wydaje mi sie to niefajne wolałabym zeby było pol na pol, na ale coz

Właśnie strasznie ciężko do tej pracy wrócić. Co do darowizny to też myślę, że warto mieć umowę określającą wysokości wkładów, a tak to pamiętać o zgłoszeniu do US otrzymanego przelewu i będzie spoko. To 5 lat się liczy do wyliczania do kwoty wolnej, w sensie w tym czasie się podlicza wszystkie darowizny od tej samej osoby.
Gratuluję bąbelków.

Cytat:
też liczę na mniejszy katar
o to podziałałaś..chrzan chyba robię podobny jak Ty
fajnie,że zmiana planów co do świąt jest po Twojej myśli, nie ma co się męczyć

ja nie śpię od 5tej, miałam uchylone okno i od bladego świtu ptaki daja taki koncert
Zmiana planów idealnie mi podeszła, co za miły dzień, na spokojnie umycie autka, przegarnięcie mieszkania, święcenie koszyczka, jedzonko i drzemka. Też mnie dzisiaj ptaszory obudziły.

Cytat:
Napisane przez BeataAmelka Pokaż wiadomość
I witam się w 22 tygodniu i 0 dniu
Gratuluję 22 tygodnia.

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość

Wczoraj z mężem zdecydowaliśmy że nasza córka będzie miała na imię Tosia jeszcze niedawno mąż był średnio przekonany do tego imienia, ale czuje że już je polubił i jest szczęśliwy że w końcu wybraliśmy Bardzo słodko w jego ustach brzmi te imię
Chyba na wątku jest już jakaś mama Tosi?

Wesołych świąt! i jak najwięcej przyjemnych kopniaczków lecę robić sernik (z nowego przepisu, mam nadzieję że nie opadnie za bardzo).
Trzymajcie się!
Ślicznie imię wybraliście dla córeczki.

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Przyszłam złożyć życzenia świąteczne To są nasze drugie święta z maluchami w brzuszkach Żeby tę święta były spokojne i rodzinne

Przy okazji gratuluję nowych tygodni, poznania płci i pozytywnych wizyt!

My dzisiaj jedziemy do znajomych, potem do babci

Leżaczek i laktator odebrane Leżaczek w idealnym stanie, laktator trochę mniej, ale mogę części za małe pieniądze powymieniać. Cieszę się, bo spory wydatek nas ominie. Dostałam nową dostawę ciuszków od bratowej, przejrzałam już co zabieram żeby nie targać niepotrzebnych worków do domu.

Wesołych!
Fajnie, że zakupy udane.

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość

witam się świątecznie, czekam, aż tż wróci z pracy i będziemy ogarniać trochę chatę, no i zrobimy bigos dzisiaj mamy 20 tydzień a wczoraj dostałam tak solidne kopniaki, że aż czasem mnie to bolało
Gratuluję 20 tygodnia!

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Witam się świątecznie

U nas brzydka pogoda, nawet kropi Może później się rozpogodzi My za niedługo będziemy się ogarniać, trzeba lekko posprzątać mieszkanie i idziemy jajka święcić. Później na 14 do moich rodziców na obiad

Ja zrobiłam tartę cytrynową i ciasto bez pieczenia na spodzie z sucharków i nutelli (z warstwą śmietankową i galaretką ze zblendowanymi truskawkami). A jutro będę piekła jeszcze jedną tartę z rana, żeby zabrać do teściów
To drugie ciasto też brzmi bardzo zachęcająco.

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość

W środę wynalazlam jeszcze inny sklep z wózkami i zmieniła nam się koncepcja chyba jednak zmieniamy zdanie i z designerskiego stawiamy na bardziej praktyczny w terenie.
Jesteśmy aktywnymi osobami, dużo chodzimy zwłaszcza po tutejszych lasach i różnych ścieżkach i znaleźliśmy wózek z podwoziem offroad

Nie jest tak ładny jak ten wcześniej ale dużo lepszy w teren. Jedynym dla mnie minusem jest mały kosz na zakupy.
http://sklep-jane.pl/jane-crosswalk-...ay-p-1170.html
Fajny wózek, ja się zastanawiałam chwilę nad Jane Muum. Mi się podoba wygląd tej gondoli Nano, bo miała być ta sama w Muum. Tylko ten fotelik Koos podobno bez testów, a jakiś problem był zdaniem sprzedawczyni żeby do Jane wpinać coś innego typu Maxi Cosi.

Cytat:

Fajne zakupy.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 19:14   #976
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
U mnie w kwietniu będzie 11 Także witaj w klubie
ma to dziewczyny swoje niewątpliwe zalety dla każdej ze stron - taka duża różnica wieku

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Zmiana planów idealnie mi podeszła, co za miły dzień, na spokojnie umycie autka, przegarnięcie mieszkania, święcenie koszyczka, jedzonko i drzemka. Też mnie dzisiaj ptaszory obudziły.
brzmi przyjemnie..ja dziś zdecydowanie czuję dzień spędzony bardzo aktywnie, w większości na stojąco..plecy mega napierają..ale zaraz się kładę
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 22:06   #977
iweczka
Zakorzenienie

Wesołych, Spokojnych i zdrowych Świąt Wam życzę!!!
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 22:27   #978
virginia
Zakorzenienie

Drogie Mamy - spokojnych, radosnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych, chwili oddechu, pogody ducha, wiosny w sercu i za oknem!
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-26, 22:40   #979
Krefetka
Zadomowienie

Życzę Wam Ciepłych i radosnych świąt i mokrego śmigusa dyngusa.
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 08:13   #980
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Mamusie radości w te święta!
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 09:01   #981
emenyx
Zadomowienie

Wesołych świąt !!!
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 12:30   #982
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
Wczoraj z mężem zdecydowaliśmy że nasza córka będzie miała na imię Tosia jeszcze niedawno mąż był średnio przekonany do tego imienia, ale czuje że już je polubił i jest szczęśliwy że w końcu wybraliśmy Bardzo słodko w jego ustach brzmi te imię
Chyba na wątku jest już jakaś mama Tosi?
Ja będę mamą potencjalnej Antosi. No chyba że nam zrobi niespodziankę i będzie Antoś

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Witam się świątecznie

U nas brzydka pogoda, nawet kropi Może później się rozpogodzi My za niedługo będziemy się ogarniać, trzeba lekko posprzątać mieszkanie i idziemy jajka święcić. Później na 14 do moich rodziców na obiad

Ja zrobiłam tartę cytrynową i ciasto bez pieczenia na spodzie z sucharków i nutelli (z warstwą śmietankową i galaretką ze zblendowanymi truskawkami). A jutro będę piekła jeszcze jedną tartę z rana, żeby zabrać do teściów
Podaj przepis na ciasto z sucharków. Brzmi pysznie
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 12:43   #983
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość

Podaj przepis na ciasto z sucharków. Brzmi pysznie
Proszę:
Ciasto sucharkowe (bez pieczenia)
300g sucharków bezcukrowych 300-400g nutelli 200ml śmietany 18% 400ml śmietany 30% lub 36% 2op.śmietana-fix 1op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru ok.500g owoców np.truskawki,maliny (mogą być mrożone) 2op. galaretki (najlepiej wg.smaku owoców),koniecznie na 0,5l wody! Zmiksować sucharki na zupełnie drobno,najlepiej w blenderze.Dobrze połączyć z nutellą i wyłożyć na blaszkę, aby powstał ścisły spód. Wyłożyć śmietanę 18%.Następnie ubić śmietanę 30% lub 36% z fixami,cukrem wanili. i zwykłym. Położyć na śmietanę 18%. Następnie rozłożyć owoce,w całości lub pokrojone.Całość zalać tężejącą już galaretką. Można również zmiksować owoce i połączyć z galaretką ,następnie położyć wszystko na śmietanę. Dokładnie przykryć.Włożyć całość do lodówki.

Uprzedzam pytania- tak, śmietanę 18% należy po prostu wylać z kubeczka na ugnieciony spód z nutelli i sucharków Wiem, że brzmi hardcorowo, ale tak trzeba

Witam niedzielnie

Tarta właśnie w piekarniku (nie wiem czy nie zrobiłam za rzadkiego kremu zobaczę jak wystygnie czy się nie rozlewa), a ja za niedługo idę się kapać. Po obiedzie jedziemy do teściów. Na szczęście nie muszę nic gotować, bo mama mi wczoraj spakowała sałatkę ziemniaczaną i karczek. U nas obżarstwo zaczęło się wczoraj Wiem, że nie po bożemu, ale moja mama już jutro wraca do Niemiec i zaczęliśmy świętowanie wczoraj
Stary 2016-03-27, 13:35   #984
Talantea
Zakorzenienie

Wszyscy poszli na spacer, ale mi sie tak bardzo nie chciało, ze nie poszłam. Jakos jestem negatywnie nastawiona do wszystkiego i wszystkich ostatnio :/
Bardzo brakuje mi TZta. ehh

Mam pytanie, czy u was w domach dzielicie sie jajkiem ze wkladacie drugiej osobie jajko do buzi? Pierwszy raz sie spotkalam z tym dzisiaj i jestem zdziwiona. U nas takiej tradycji nie było. Tak samo jak dzielenie sie życzeniami.
U nas po prostu najstarszy w rodzinie rozkladal swieconke na talerze i to tyle.
Jestem pierwszy raz u tesciow na Wielkanocy, a oni mi jajko wpychaja do ust Bylam w szoku i powiedzialam, ze nie bede sie w ten sposób dzielić.

Stary 2016-03-27, 13:52   #985
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Wszyscy poszli na spacer, ale mi sie tak bardzo nie chciało, ze nie poszłam. Jakos jestem negatywnie nastawiona do wszystkiego i wszystkich ostatnio :/

Mam pytanie, czy u was w domach dzielicie sie jajkiem ze wkladacie drugiej osobie jajko do buzi? Pierwszy raz sie spotkalam z tym dzisiaj i jestem zdziwiona. U nas takiej tradycji nie było. Tak samo jak dzielenie sie życzeniami.
Jestem pierwszy raz u tesciow na Wielkanocy, a oni mi jajko wpychaja do ust Bylam w szoku i powiedzialam, ze nie bede sie w ten sposób dzielić.
U nas jak u Ciebie, każdy miał na swoim talerzyku.
Też bym nie chciała by ktoś podał mi tak jedzenie z ręki...

U mnie dziś pada:/ nawet na spacer nie ma jak wyjść
Stary 2016-03-27, 14:01   #986
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:

Tesciowa myslala, ze to tak w kazdej rodzinie jest.
Chyba cos jej sie pomyliło. Do tego dodała, ze to jak opłatek
Takie dzielenie sie jajkiem mnie obrzydziło, straciłam humor i chcialam sie znalezc daleko stąd. Najlepiej z TZtem

Co rodzina to obyczaj.

Dodam jeszcze, ze to niehigieniczne i nie za bardzo bezpieczne bo moge sie nabawic jakis zarazków. Wolę nie ryzykować.

Edytowane przez Talantea
Czas edycji: 2016-03-27 o 14:03
Stary 2016-03-27, 14:10   #987
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Tesciowa myslala, ze to tak w kazdej rodzinie jest.
Chyba cos jej sie pomyliło. Do tego dodała, ze to jak opłatek
Takie dzielenie sie jajkiem mnie obrzydziło, straciłam humor i chcialam sie znalezc daleko stąd. Najlepiej z TZtem

Co rodzina to obyczaj.

Dodam jeszcze, ze to niehigieniczne i nie za bardzo bezpieczne bo moge sie nabawic jakis zarazków. Wolę nie ryzykować.
Ale opłatkiem też się lamiemy i nie wkładamy go komuś do buzi....

A z jakiego regionu jest teściowa?
Stary 2016-03-27, 14:14   #988
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Ale opłatkiem też się lamiemy i nie wkładamy go komuś do buzi....

A z jakiego regionu jest teściowa?
Wrocław, czyli dolnośląskie.

Ja pochodzę z Mazur.

No wlasnie dlatego wydało mi sie to tak głupie jak to ona tlumaczyla
Czasami mowi takie glupoty i nie da sie przetlumaczyc jej bo ona wie lepiej

Stary 2016-03-27, 15:35   #989
agnszp
Rozeznanie

Cytat:

U nas jedna osoba składa ogólne życzenia i każdy sobie je kawałek jajka (ale sam, nikt mu w tym nie pomaga )
Takiego zwyczaju tez nie znałam....i tez bym podziękowała za takie cos
Stary 2016-03-27, 17:44   #990
iweczka
Zakorzenienie

hej

Cytat:

U Nas poświęcone produkty sa na talerzyku i każdy sobie bierze.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:

U Nas dziś słonecznie, ale ze spaceru też nici, córa kaszle, smarka się ..... tydzień już siedzi w domu i nadal
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości