|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Cytat:
jak to wyglądało u Ciebie, dostawałas od swojej kobiety z UP propozycje stażu, w sensie, że ona sama Ci coś proponowała? U mnie trzeba pojechać do urzędu, jeśli znajdzie się coś, co nas interesuje. Tam dostałam nr telefonu do pracodawców, którzy chcieli żeby im wysłać CV na maila i mam czekać na zaproszenie na rozmowę.
|
|
#4382 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A mój obecny staż znalazłam z ogłoszenia i szefowa złożyła wniosek, ze mnie chce. Staż to niecałe 1000 zł i utrzymać się za to tutaj nie da, ja mogę sobie pozwolić akurat na taką stawkę.. . Liczę, że nauczę się dużo :P Bo doświadczenie mam mizerne. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-03-26 o 17:01 |
|
|
|
|
#4383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaskakujące jest to, że u mnie w mieście na zadupiu trzeba było że świecą szukać jakiejś godnej zainteresowania oferty. A nagle ofert stazowych się namnozylo jak grzybów po deszczu, aż nie mogę w to uwierzyć. Najbardziej śmieszą mnie staże na stanowiskach: sprzedawca w sklepie spożywczym, pomoc kuchenna, kelner itd.
|
|
#4384 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4385 |
|
Wtajemniczenie
|
Jest też staż na stanowisko: "osoba do wypieku pizzy" i "pracownik solarium"
|
|
#4386 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Serio? Myślałem, że już nic mnie nie zdziwi a jednak... ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Mnie najbardziej bawią staże na których mają nie wiadomo jakie wymagania a przecież szukają stażysty a nie zwykłego pracownika
|
|
|
|
|
#4387 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Bardziej bawią mnie staże gdzie trzeba spełniać setki wymagań, przechodzi się kilkuetapową rekrutację, a staż opłacany jest z UP i dostaje się za niego kilkaset zł
|
|
|
|
|
#4388 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do kilkuetapowych rekrutacji to nie dawno czytałem na wizażu jak jakaś dziewczyna była na kilku etapach rekrutacji do... rossmana. |
|
|
|
|
#4389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo byłam na dwóch etapach do Rossmana, jak jeszcze studiowałam. Opisywalam to nawet w jakimś wątku. Wiesz, drugi etap rozmowy wcale nie był taki łatwy. ![]() Ja to się zdziwiłam, bo myślałam że dostanę w UP skierowanie na rozmowę na staże, które mnie interesują. A tu dostaję nr telefonu, dzwonię, pytam Pana/Panią kiedy możemy się umówić na spotkanie, a tu zonk. Proszę wysłać CV na maila, odezwiemy się. Widocznie tyle mają chętnych.
|
|
#4390 |
|
Konto usunięte
|
Jak iść na staż, to sensowny.
Czasem faktycznie można dostać po stażu umowę. Ale to w prywatnych firmach. Kiedyś byłam na stażu w urzędzie i wiedziałam, że nie zatrudnią mnie później. Ale wpis w cv jest. I paru fajnych znajomych stażystów. W Wawie stażystów z UP bierze też kancelaria premiera, duużo chętnych. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-03-26 o 19:37 |
|
|
|
#4391 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mnie śmieszy takie coś. Dla mnie staż kiedyś kojarzył się ze zdobyciem umiejętności, np. w biurze, banku, w szkole, a teraz to nawet do "lepienia pierogów" można wykorzystać stażystę... |
|
|
|
|
#4392 |
|
Konto usunięte
|
No tak, jak mogą mieć za darmo pracownika, to super biznes.
Staż w kebabie też widziałam. |
|
|
|
#4393 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w UP najwięcej jest ofert stażowych na stanowisko sprzedawcy.A niedawno pojawiła się nawet oferta na staż jako.. krojczy czyli osoba zajmująca się wykrawaniem elementów materiału
.
|
|
|
|
#4394 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie jeszcze są staże na stanowiskach: prasowaczka, robotnik gospodarczy, sortowacz surowców wtórnych, operator oczyszczalni ścieków, sprzątaczka.
Nie sądzę, żeby te stanowiska wymagały przyuczenia aż 4-miesiecznego, za 800 zł.
|
#4395 |
|
Zadomowienie
|
No sprzątać każdy potrafi, ale widzę, że niektóre firmy wolą kogoś przyuczyć sprzątać. U mnie z ofertami stażowymi jest różnie jest na sprzedawcę, na pracowników biurowych, asystentów księgowości itp.
|
|
|
|
#4396 |
|
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Dla mnie te wszystkie staże z up to porażka i niesprawiedliwość - niby z jakiej okazji państwo, a nie pracodawca ma płacić wynagrodzenie pracownikowi? Takich stażystów to można by było co najwyżej dawać do firm, które dopiero zaczynają sie rozkręcać i faktycznie może nie stać ich na pracownika, a nie dla molochów, którym szkoda kasy i tylko patrzą jak tu znaleźć jelenia. To samo z budżetówką - już i tak mają wynagrodzenia sponsorowane z budżetu i co, jeszcze im mało?
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-03-26 o 22:32 |
|
|
|
#4397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do staży to moim zdaniem mają sens, ale pod warunkiem, że ma się po nim zatrudnienie w przeciwnym wypadku nie mają sensu na szczęście u mnie UP wycwaniło się z takimi Januszami i jeśli pracodawca nie przyjmie stażysty to przez najbliższe 2 lata nie może mieć następnego. |
|
|
|
|
#4398 |
|
Konto usunięte
|
I tak lepszy staż niż bezpłatne praktyki..
|
|
|
|
#4399 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4400 |
|
Raczkowanie
|
Ja teraz jestem na umowie o pracę na czas określony z urzędem gminy. Niestety ta umowa niedługo sie kończy (w maju). Szczerze mówiąc już sie boje. Wiem ze nie ma szans na jej przedłużenie a nie wiem gdzie szukać innej pracy. Gdzie iść. Załamanie mnie dosięga. Nie wiem co robić a nie chce siedzieć w domu. Wiem że trzeba rozsyłać CV ale to nie zawsze wystarcza.
A wy co robiłyście żeby znaleźć pracę? Dodam że w związku z kierunkiem który studiuję chciałabym wiązać swoją przyszłość z urzędem, biurem, bankiem itp. |
|
|
|
#4401 |
|
Raczkowanie
|
Zależy jakie call center.
Do cc np. w banku jako specjalista ds. obsługi Klienta też nie chcą przyjmować bez doświadczenia. Nie mówię o cc sprzedażowym, ale o zwykłą obsługę Klienta. Osoba bez doświadczenia raczej słabo sobie poradzi w cc na takim stanowisku.
|
|
|
|
#4402 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko to też nie jest wspaniałe rozwiazanie, bo co jeżeli ktoś nie chce zostać po stażu albo nie chcą jego, bo się nie nadaje? Nie ma co się oszukiwać, mnóstwo osób rejestruje sie w up tylko po ubezpieczenie, im na żadnych stażach nie zależy i wątpię, że taka osoba będzie sie przykładać do pracy, więc po co komu taki pracownik. To samo w drugą stronę - jak proponują kijowe warunki, to też nie każdy pracownik musi sie na to godzić. I jest problem. |
|
|
|
|
#4403 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam nadzieję, że na moim tak nie będzie. Już wolę robić za dużo i coś się nauczyć niż siedzieć i odliczać godziny. Ale są też tacy, którzy byliby zadowoleni nie robiąc nic przez pół roku stażu i dostawać tego tysiaka miesięcznie.. . Cytat:
W moim UP mają tacy ludzie teraz przewalone, bo muszą ich aktywizować :P |
||
|
|
|
#4404 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4405 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja, o zgrozo, pracuję w chińskiej firmie. I owszem, są jacyś tam odgórni menadżerowie, nawet niektórych działów którzy pracują po angielsku/niemiecku/chińsku/hiszpańsku/innym języku. Spotkań po angielsku to może jest jedno w miesiącu, uwaga, nieobowiązkowe. Nowe projekty, szkolenia, spotkania cykliczne, wszystko jest po polsku. I chociaż w wymaganiach do pracy na jakiegokolwiek "niższe" stanowisko w tej firmie pojawia się "bardzo dobry angielski" to w moim odczuciu wystarcza spokojnie podstawowy. Kilku znajomych też pracuje w zagranicznych korpo. Tylko jeden kolega wykorzystuje języki w pracy, pozostali twierdzą, że tylko rozmowa kwalifikacyjna była po angielsku, no i programy są po angielsku. A komunikacja w pracy - no jeśli ktoś jest obcokrajcowcem który nie zna polskiego, to wiadomo że nie da się z nim po polsku, ale skoro 99% zespołu to Polacy to po jakiego mają mówić do siebie po angielsku ?
Lubię czytać Edytowane przez Farisss Czas edycji: 2016-03-27 o 16:13 |
|
|
|
|
#4406 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z tymi stażami jest na prawdę różnię ja trafiłem na staż, który okazał się porażką jedynym plusem to było coś wpisanie sobie do cv. Oczywiście nie zostałem po nim przyjęty i tylko wymyślali powód żeby mnie po nim nie przyjąć. Z kolei koleżanka po stażu dostała normalnie umowę i pracuję tam po dzień dzisiejszy. Więc to wszystko zależy jak się trafi. |
|
|
|
|
#4407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym np bardzo chciała dostać jakąś ofertę od UP. Dzwonię tam, chodzę, a jestem traktowana przez panią jak zło konieczne. Pytalam się w czwartek o jedną ofertę stażu, dostałam nr, dzwoniłam, wyslalam CV, następnego dnia już jej nie było. Przypadek?
|
|
#4408 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;58010491]Szkolenia.[/QUOTE]
Lub przekwalifikowanie się. |
|
|
|
#4409 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co urząd, to inaczej. |
|
|
|
|
#4410 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.

jak to wyglądało u Ciebie, dostawałas od swojej kobiety z UP propozycje stażu, w sensie, że ona sama Ci coś proponowała? 
Bardziej bawią mnie staże gdzie trzeba spełniać setki wymagań, przechodzi się kilkuetapową rekrutację, a staż opłacany jest z UP i dostaje się za niego kilkaset zł