Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-29, 08:24   #1141
wiewioreczka
Wtajemniczenie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez slo_nk_o Pokaż wiadomość
Witam się z poranna kawką.
Tż pojechał już do pracy a mi się tak jakoś smutno zrobiło bez niego W ogóle dalej hormony mi chyba szaleją bo się śmieję i płaczę w jednym momencie. Jutro mam wizytę i się już doczekać nie mogę, mam nadzieję, że potwierdzi się płeć w 100%.

Co do szczepień dla mnie to temat do zgłębienia ale chyba zdecyduje się tylko na te podstawowe.
ja powinnam mieć dopiero połówkowe za 2 tyg jako najbliższe, ale przez tą lekko twardą macicę, umówiłam się do ginekologa na jutro więc może też powie mi coś więcej i może potwierdzi płeć
tylko to nie będzie mój lekarz prowadzący, bo teraz jestem w innym mieście u rodziców na święta i do siebie wracam dopiero w poniedziałek, więc nie wiem jak taki "obcy" lekarz będzie się zapatrywał na moją jednorazową wizytę. Mam nadzieję, że zrozumie, że ciężarne panikują i warto wszystko sprawdzać.

wiewioreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 08:31   #1142
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Pierniku, nie mam łożyska przodujacego,bo na tym etapie ciąży się go jeszcze nie diagnozuje, ale mam z jednej strony nisko i nachodzi na szyjkę, więc jest do obserwacji, bo jest takie zagrożenie, że przodującym się ono stanie. Do 26 tyg jest czas, żeby się podniosło.

Co do szczepień, to ja mam takie zdanie, że bardzo niebezpiecznym zjawiskiem jest rodzic, któremu się wydaje, że się super na tym zna, bo sobie przeczytał stronę stopnop. Nie ma to jak poczytać jedną tendencyjną stronę internetową i uznawać się za znawców. Żeby nie było, nie uważam, ze trzeba dziecko s zczepic na wszystko jak leci, są pediatrzy, którzy układają sami kalendarz szczepień pod dziecko indywidualnie i takich trzeba szukać, jeśli boimy się zaszczepić jak leci kalendarz. Ale rodzic niebędący lekarzem nawet z najlepszą wolą, po prostu się na tym nie zna. Ja osobiście szczepilam syna na obowiązkowe plus rota. Ale zdecydowałam się na szczepienia skojarzone, żeby dziecku oszczędzić stresu i cierpienia. Obecnie mamy ogromne opóźnienia w szczepieniach, do roku szliśmy nieźle. Ale opóźnienia wynikają z decyzji naszych lekarzy, a nie mojego widzimisię.

Tinkerbell piszesz o szczpieniu na hpv? Powiem Ci, że jeśli to nie jest obowiązkowe u was, to też chyba sklanialabym się do nieszczepienia tego.
Tak, właśnie im więcej czytam tym bardziej się przekonuje, że nasze dzieci to króliki doświadczalne i więcej z tego minusów niż plusów.

Zgadzam się co do reszty Twojego komentarza.
Niestety znalezienie pediatry, który ułoży własny kalendarz szczepień to jak szukanie igły w stogu siana
Stary 2016-03-29, 08:39   #1143
slo_nk_o
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiewioreczka Pokaż wiadomość
ja powinnam mieć dopiero połówkowe za 2 tyg jako najbliższe, ale przez tą lekko twardą macicę, umówiłam się do ginekologa na jutro więc może też powie mi coś więcej i może potwierdzi płeć
tylko to nie będzie mój lekarz prowadzący, bo teraz jestem w innym mieście u rodziców na święta i do siebie wracam dopiero w poniedziałek, więc nie wiem jak taki "obcy" lekarz będzie się zapatrywał na moją jednorazową wizytę. Mam nadzieję, że zrozumie, że ciężarne panikują i warto wszystko sprawdzać.
Na pewno zrozumie Lepiej pojechać i sprawdzić jak coś martwi. Będziesz spokojniejsza. Na którą godzinę masz?
slo_nk_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 08:52   #1144
Origa
Rozeznanie

Witam sie po Świetach i w drugim dniu 21-ego tygodnia Jutro połówkowe rano, takie z opieki medycznej w pracy, ale poniewaz ostatnim razem byłam niezadowolona (lekarz nie sprawdził m.in. przepływów), to na czwartek rano jesteśmy umówieni prywatnie na 3D/4D i już się nie mogę doczekać
Niestety nie czuję jakoś bardzo wyraźnie ruchów, nawet nie do końca jestem pewna czy to, co czasem mi się wydaje, to faktycznie dzidzi Jak się ułożę wieczorem i przyłożę dłoń do brzucha, to czasem coś wewnątrz jakby mi się przesuwa, ale o żadnych kopniakach mowy nie ma Mam nadzieję, że jutro lekarz rozwieje moje wątpliwości, że wszystko z dzieckiem w porządku, bo przy podsłuchiwaniu tętno zawsze znajduję szybko i jest mocne i w normie.

asiulek8 postrasz może te Panie czy co Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, szczególnie, że to prywatne wizyty

Cytat:
Napisane przez gosiaczkam Pokaż wiadomość
u mnie święta zwariowane. Ciągle gdzieś w biegu, ale tak to jest jak się przyjeżdża do Polski na tydzień i chce się wszystkich zobaczyć i wszystko ogarnąć. a dzisiejszy dzień to już zupelnie szalony - kupiliśmy dziś z TŻ nowe auto szkoda że nie żółte było by bardziej swiąteczne
O, jestesmy właśnie również na etapie zmiany/kupowania i chyba w Świeta w miejscowości u rodziców znaleźlismy to, co chcemy czyli Hondę Jazz a wy co kupiliście, jeśli to nie tajemnica?

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czego używacie do szukania tętna maluszka jak Wam sie juz skonczy żel usg (ten dołączony)? Tam jest niby napisane ze mozna używać wody albo oleju....używalyscie juz?
Ja dostałam taką wielką butlę z tym żelem i nie wiem, czy 1/10 zuzyłam, a podsłuchuję tak co 2-3 dni więc nie pomogę, ale mysle, że w zwykłej aptece ten żel do USG możesz kupić

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość
Jakie jest wasze zdanie odnośnie szczepienia noworodka i szczepień ogólnie? Obecnie staram się ten temat zbadać wszerz i wzdłuż więc jestem bardzo ciekawa waszych opinii na ten temat
My jakoś nawet nie rozważalismy opcji nieszczepienia Na pewno wszystkie obowiązkowe zrobimy i to raczej w wersji skojarzonej, pewnie będziemy się zastanawiac tylko które z opcjonalnych zrobić.
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:02   #1145
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
a może to dzidziuś albo jakiś narząd? raczej lekarz by zobaczył coś niepokojącego..jak masz się martwić to dzwoń do gina i leć sprawdzić co to..
To nie narząd, za małe. Jest wielkości ziarna grochu. Na początku myślała że to dzidzius, a raczej jego nóżka, no ale by tą nóżkę zabrał przecież jak tak dotykałam. Wyczytałam że mięśniaki na początku mogą być wielkości ziarna grochu, ale czy można je wyczuć przez powłoki brzuszne? W czwartek mam wizytę kontrolną u gina to zapytam.

Dziś zaczynam 20 tc
Chyba to uczczę wrzuceniem fotki brzuszka, ale to dopiero popołudniu.

Edytowane przez ziuta.
Czas edycji: 2016-03-29 o 09:10
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:02   #1146
wiewioreczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Na pewno zrozumie Lepiej pojechać i sprawdzić jak coś martwi. Będziesz spokojniejsza. Na którą godzinę masz?
idę na 11 więc mniej stresu z rana
a Wy już podejrzewacie jaka to będzie płeć? czy zapowiada się niespodzianka ?

wiewioreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:10   #1147
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Tak, właśnie im więcej czytam tym bardziej się przekonuje, że nasze dzieci to króliki doświadczalne i więcej z tego minusów niż plusów.

Zgadzam się co do reszty Twojego komentarza.
Niestety znalezienie pediatry, który ułoży własny kalendarz szczepień to jak szukanie igły w stogu siana
Nasza pediatra taka jest. Ale też na sr mieliśmy zajęcia z pediatrą, która mówiła, że jest przeciwnikiem kalendarza i każdemu pacjentowi dobiera wszystkie szczepienia indywidualnie. Więc ja albo miałam szczęście, albo nie jest z tym tak źle

Co do hpv, to nie jestem ekspertem i oczywiście skonsultowałabym się z lekarzem, ale właśnie podobno to szczepienie to trudny temat.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:15   #1148
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się z poranna kawką.
Tż pojechał już do pracy a mi się tak jakoś smutno zrobiło bez niego W ogóle dalej hormony mi chyba szaleją bo się śmieję i płaczę w jednym momencie. Jutro mam wizytę i się już doczekać nie mogę, mam nadzieję, że potwierdzi się płeć w 100%.

Co do szczepień dla mnie to temat do zgłębienia ale chyba zdecyduje się tylko na te podstawowe.
trzymam kciuki za wizytę..ja też już sama, także rozumiem Cię

Cytat:
Pierniku, nie mam łożyska przodujacego,bo na tym etapie ciąży się go jeszcze nie diagnozuje, ale mam z jednej strony nisko i nachodzi na szyjkę, więc jest do obserwacji, bo jest takie zagrożenie, że przodującym się ono stanie. Do 26 tyg jest czas, żeby się podniosło.

Co do szczepień, to ja mam takie zdanie, że bardzo niebezpiecznym zjawiskiem jest rodzic, któremu się wydaje, że się super na tym zna, bo sobie przeczytał stronę stopnop. Nie ma to jak poczytać jedną tendencyjną stronę internetową i uznawać się za znawców. Żeby nie było, nie uważam, ze trzeba dziecko s zczepic na wszystko jak leci, są pediatrzy, którzy układają sami kalendarz szczepień pod dziecko indywidualnie i takich trzeba szukać, jeśli boimy się zaszczepić jak leci kalendarz. Ale rodzic niebędący lekarzem nawet z najlepszą wolą, po prostu się na tym nie zna. Ja osobiście szczepilam syna na obowiązkowe plus rota. Ale zdecydowałam się na szczepienia skojarzone, żeby dziecku oszczędzić stresu i cierpienia. Obecnie mamy ogromne opóźnienia w szczepieniach, do roku szliśmy nieźle. Ale opóźnienia wynikają z decyzji naszych lekarzy, a nie mojego widzimisię.

Tinkerbell piszesz o szczpieniu na hpv? Powiem Ci, że jeśli to nie jest obowiązkowe u was, to też chyba sklanialabym się do nieszczepienia tego.
oby się podniosło

Cytat:
napewno lekarz zrozumie Twoja sytuację..poza tym pewnie wizyta prywatnie to zysk z tego ma, więc czemu miałby się zapatrywać jakoś inaczej niż pozytywnie.. będzie dobrze..

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Witam sie po Świetach i w drugim dniu 21-ego tygodnia Jutro połówkowe rano, takie z opieki medycznej w pracy, ale poniewaz ostatnim razem byłam niezadowolona (lekarz nie sprawdził m.in. przepływów), to na czwartek rano jesteśmy umówieni prywatnie na 3D/4D i już się nie mogę doczekać
Niestety nie czuję jakoś bardzo wyraźnie ruchów, nawet nie do końca jestem pewna czy to, co czasem mi się wydaje, to faktycznie dzidzi Jak się ułożę wieczorem i przyłożę dłoń do brzucha, to czasem coś wewnątrz jakby mi się przesuwa, ale o żadnych kopniakach mowy nie ma Mam nadzieję, że jutro lekarz rozwieje moje wątpliwości, że wszystko z dzieckiem w porządku, bo przy podsłuchiwaniu tętno zawsze znajduję szybko i jest mocne i w normie.

asiulek8 postrasz może te Panie czy co Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, szczególnie, że to prywatne wizyty

O, jestesmy właśnie również na etapie zmiany/kupowania i chyba w Świeta w miejscowości u rodziców znaleźlismy to, co chcemy czyli Hondę Jazz a wy co kupiliście, jeśli to nie tajemnica?

Ja dostałam taką wielką butlę z tym żelem i nie wiem, czy 1/10 zuzyłam, a podsłuchuję tak co 2-3 dni więc nie pomogę, ale mysle, że w zwykłej aptece ten żel do USG możesz kupić

My jakoś nawet nie rozważalismy opcji nieszczepienia Na pewno wszystkie obowiązkowe zrobimy i to raczej w wersji skojarzonej, pewnie będziemy się zastanawiac tylko które z opcjonalnych zrobić.
ale pooglądasz sobie Maluszka w tym tygodniu
może masz tak jak ja łożysko na przedniej ścianie i też ruchy są amortyzowane

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość
To nie narząd, za małe. Jest wielkości ziarna grochu. Na początku myślała że to dzidzius, a raczej jego nóżka, no ale by tą nóżkę zabrał przecież jak tak dotykałam. Wyczytałam że mięśniaki na początku mogą być wielkości ziarna grochu, ale czy można je wyczuć przez powłoki brzuszne? W czwartek mam wizytę kontrolną u gina to zapytam.
może Tija cos podpowie co to może być.. a jak nie to lekarz napewno dokładnie obejrzy..czwartek już niedługo
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:17   #1149
DobraDusza88
Zakorzenienie

Witam znad kawki

Wróciłam niedawno z pobrania krwi, niestety na odczyn Coombsa mam czekać może nawet do piątku, a wizyta w czwartek;/ No nic, wyślę tam tż jeszcze w czwartek przed wizytą, może już będą mieli wyniki

Co do szczepień to my jeszcze na ten temat nie rozmawialiśmy, ale będę chciała chociaż trochę poznać temat zanim podejmiemy jakąkolwiek decyzję. Mamy jednak jeszcze trochę czasu na to
Stary 2016-03-29, 09:26   #1150
tija93
Zakorzenienie

Hej

TŻ poszedł do pracy, lodówka świeci pustkami a ja nie mam kasy na moim koncie Dopiero popołudniu idziemy na zakupy, wygrzebałam łososia z zamrażalki i coś skombinuje z niego na obiad

Do detektorów warto używać oliwki, te żele do usg wysuszają Zawsze polecam je ciężarnym, które mają często ktg

Cytat:
Tak sobie leże i czytam Was, dzidzia się rusza więc tak sobie brzuch dotykam i wyczułam gulkę, chyba na macicy Czuję ją przez powłoki brzuszne, jest nad spojeniem ale bardziej po lewej. Gulka jest mała, ale jak ją zaczęłam dotykać to mnie teraz boli. Nie wiem co to może być? Zmartwiło mnie to bardzo, bo boję się o maluszka a nie o siebie.
Doczytałam, że ta gulka jest bardzo malutka. Nie chce Ci mówić co to może być, bo lekarzem nie jestem. Miałaś kiedyś problemy z mięśniakami? Wspomnij o tym lekarzowi na wizycie Ogólnie nadmierne macanie brzuszka może wywołać ból, ja się teraz ograniczam z intensywnym macaniem, bo raz mnie bolało.

Cytat:

Jakie jest wasze zdanie odnośnie szczepienia noworodka i szczepień ogólnie? Obecnie staram się ten temat zbadać wszerz i wzdłuż więc jestem bardzo ciekawa waszych opinii na ten temat
Chcemy szczepić na obowiązkowe i wstępnie myślę o rota Ale jeszcze się aż tak mocno w temat nie wgłębiałam

Cytat:

Oj zgadzam się Ja będę miała problem by tutaj znaleźć dobrego pediatrę. Jest dwóch - facet prawie 100 letni i babka mega plotkara, która na wizycie jest zainteresowana Twoją nową torebką, a nie dzieckiem. Szpital zatrudnił jakąś młodą panią neonatolog i chce ją poznać, może nawiążemy wspólny język
Stary 2016-03-29, 09:28   #1151
Babygirl1990
Raczkowanie

hej
Cytat:
Napisane przez BeataAmelka Pokaż wiadomość
A to ja z Kropkiem w 22 tygodniu :-D
Cudo!

Jejkuu, waga mi ostatnio leci w górę jak szalona! Wcześniej też coś tam rosło, ale teraz łapię po kilogramie na tydzień

Planuję porozmawiać z mężem na temat papierosów Mi też zdarzyło się zapalić przed ciążą, więc do tej pory nie przeszkadzało mi mocno że pali, ale kiedy pojawi się dziecko, na pewno będzie to spory problem.
Babygirl1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:33   #1152
slo_nk_o
Raczkowanie

Cytat:
idę na 11 więc mniej stresu z rana
a Wy już podejrzewacie jaka to będzie płeć? czy zapowiada się niespodzianka ?
Na poprzedniej wizycie gin powiedziała, że prawdopodobnie będzie chłopak ale 100% pewności nie dała Ja dopiero wizytę mam wieczorem.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
trzymam kciuki za wizytę..ja też już sama, także rozumiem Cię

oby się podniosło

napewno lekarz zrozumie Twoja sytuację..poza tym pewnie wizyta prywatnie to zysk z tego ma, więc czemu miałby się zapatrywać jakoś inaczej niż pozytywnie.. będzie dobrze..

ale pooglądasz sobie Maluszka w tym tygodniu
może masz tak jak ja łożysko na przedniej ścianie i też ruchy są amortyzowane

może Tija cos podpowie co to może być.. a jak nie to lekarz napewno dokładnie obejrzy..czwartek już niedługo

Dziękuję.Coś po tych świętach się rozleniwiłam. Nie mam siły się za nic zabrać.
Stary 2016-03-29, 09:36   #1153
BeataAmelka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny a czego używacie do szukania tętna maluszka jak Wam sie juz skonczy żel usg (ten dołączony)? Tam jest niby napisane ze mozna używać wody albo oleju....używalyscie juz?
Ja kupiłam całą butelkę żelu chyba 0,5l na allegro. Koszt to 1,9 plus dostawa 3,90 zł

http://allegro.pl/zele-do-usg-zelpol...970058773.html
TP: 28.07. Oliwierek
cudzie trwaj

Edytowane przez BeataAmelka
Czas edycji: 2016-03-29 o 09:37
BeataAmelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:39   #1154
tija93
Zakorzenienie

Skleroza nie boli, zapomniałam w poprzednim poście napisać

Beata_Amelka śliczny brzuszek!

agusia współczuję, że masz takie przeboje z cukrami obyś jak najszybciej dostała się do diabetologa, bo się kurcze wykończysz

pati sto lat! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, spełnienia marzeń, zdrówka i wszystkiego co sobie wymarzysz. Żeby druga połowa ciąży była spokojna, poród w miarę bezbolesny, a dzieciaczek łatwy w obsłudze
Stary 2016-03-29, 09:51   #1155
Orange_tree1
Zadomowienie

Witam Was mamuśki

Cytat:
Czekam na to disco! Moja to tak skromnie kopie, w ciągu dnia w ogóle jej nie czuję, tylko jak siedzę i nic nie robię np. czytam forum

Swoją drogą po co w ogóle firmy szyją takie niefunkcjonalne ubrania?

Kumpela używała żelu intymnego durex a ja widziałam na allegro żel do usg za 2zł za 500ml bo też muszę kupić.
Żel do usg można kupić za parę zl w aptece
Co do ubrań też się zastanawiam, po co produkować coś co się nie sprawdza i wiadomo, że matki będą niezadowolone z takiego zakupu :/

Moje maleństwo też głównie wyczuwam jak się na nim skupię, bo tak w ciągu dnia w biegu jakoś nie czuję nic

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ----------

Cytat:
Napisane przez BeataAmelka Pokaż wiadomość
A to ja z Kropkiem w 22 tygodniu :-D
Piękna Ty i uroczy kropek
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:54   #1156
gosiaczkam
Raczkowanie

Cytat:

My kupiliśmy forda mondeo ze względu na mega bagażnik bo dużo jeździmy na trasie Polska Niemcy. Teraz ciężko nam się we dwójkę zmieścić. a jeszcze dojdą wózki i inne sprzęty naszego Tic Taca
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 09:56   #1157
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:

Ja kupiłam w aptece żel do USG jakies 5pln kosztuje za 500ml
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:01   #1158
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:

Dziś zaczynam 20 tc
Czyli termin masz na 22.08?
Fotkę dawaj !!
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:03   #1159
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Czekam na to disco! Moja to tak skromnie kopie, w ciągu dnia w ogóle jej nie czuję, tylko jak siedzę i nic nie robię np. czytam forum

Swoją drogą po co w ogóle firmy szyją takie niefunkcjonalne ubrania?

Kumpela używała żelu intymnego durex a ja widziałam na allegro żel do usg za 2zł za 500ml bo też muszę kupić.

Tak sobie leże i czytam Was, dzidzia się rusza więc tak sobie brzuch dotykam i wyczułam gulkę, chyba na macicy Czuję ją przez powłoki brzuszne, jest nad spojeniem ale bardziej po lewej. Gulka jest mała, ale jak ją zaczęłam dotykać to mnie teraz boli. Nie wiem co to może być? Zmartwiło mnie to bardzo, bo boję się o maluszka a nie o siebie.

Cytat:
Cześć, my właśnie wracamy do domu po świętach u teściów. Było naprawdę bardzo ciepło i rodzinnie mimo że pierwszy raz spędziłam święta bez swoich rodziców. Wyjeżdżając zdałam sobie sprawę jak ciężko jest teściom być tak daleko od ich syna a wkrótce i od wnuka/wnuczki. Szkoda że dzieli nas tak długi dystans - puki co nie mamy samochodu więc podróżujemy pociągiem, podróż długa i męcząca, zwłaszcza teraz. Przed porodem pewnie pojedziemy jeszcze raz ale tylko i wyłącznie kuszetką bo inaczej to mordęga.

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja mam żel z aloesu więc przy okazji smaruję nim rozstępy

---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:45 ----------

Dla mnie to jest straszny temat. Wszędzie są tylko kłótnie i ublizanie bez względu na to jaka decyzję podejmiesz.
Myślę, że będę słuchać się intuicji. Jeśli uznam, że za szybko albo że dziecko nie do końca jest zdrowe to będę przesuwać szczepienia. W UK są one nieobowiazkowe więc też z tym jest trochę łatwiej.

Chciałabym też uniknąć szczepień typu 5w1. I rozłożyć to jakoś na raty.

Młoda ma wszystkie obowiązkowe szczepienia, które były w PL. Jedynie żałuję, że nie pozwoliłam jej przejść różyczki naturalnie. Ospe miała w przedszkolu w bardzo łagodnej wersji więc to za nami. Była też szczepiona na krztusiec a mi się tutaj pochowala... Więc muszę przemyśleć ta szczepionkę tez.

Teraz mam jeszcze zagwostke a temat tej szczepionki dla nastolatek bo niedługo termin. Ale mam bardzo mieszane uczucia i to w stronę by na to nie szczepić.

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Hej

TŻ poszedł do pracy, lodówka świeci pustkami a ja nie mam kasy na moim koncie Dopiero popołudniu idziemy na zakupy, wygrzebałam łososia z zamrażalki i coś skombinuje z niego na obiad

Do detektorów warto używać oliwki, te żele do usg wysuszają Zawsze polecam je ciężarnym, które mają często ktg

Doczytałam, że ta gulka jest bardzo malutka. Nie chce Ci mówić co to może być, bo lekarzem nie jestem. Miałaś kiedyś problemy z mięśniakami? Wspomnij o tym lekarzowi na wizycie Ogólnie nadmierne macanie brzuszka może wywołać ból, ja się teraz ograniczam z intensywnym macaniem, bo raz mnie bolało.

Chcemy szczepić na obowiązkowe i wstępnie myślę o rota Ale jeszcze się aż tak mocno w temat nie wgłębiałam

Oj zgadzam się Ja będę miała problem by tutaj znaleźć dobrego pediatrę. Jest dwóch - facet prawie 100 letni i babka mega plotkara, która na wizycie jest zainteresowana Twoją nową torebką, a nie dzieckiem. Szpital zatrudnił jakąś młodą panią neonatolog i chce ją poznać, może nawiążemy wspólny język

To chyba spróbuję z tą oliwką dzięki dziewczyny za wszelkie podpowiedzi bo wlasnie wczoraj mi sie skończył taki malutki dołączony do detektora ja tez podsłuchuje co kilka dni, a teraz jak są ruchy to moze bede rzadziej
Co do szczepień to na pewno bedziemy obowiązkowe szczepić, ale nie 5w1 czy 6w1, tylko jesli da rade to rozłożymy szczepienia po konsultacji z jakimś dobrym lekarzem. Oprocz tego chciałabym zaczepić na pneumokoki i meningokoki, rotawirusy sobie odpuszczam. Generalnie te 3 nieobowiązkowe mnie troche frapują bo zachorowań jest bardzo mało wiec moze jesnak niewarto męczyć dziecka, bo żadne szczepienie nie jest obojętne dla organizmu. A z drugiej strony niestety czytalama ze zarażenia meningokokami lekarze czesto nie diagnozują i zdarzyło sie ze małe dzieci umierały....
Każdy rodzic musi sam zdecydować co zrobic, ale biorąc pod uwagę ze ja byłam szczepiona i moi młodsi bracia tez i widze ze chorują naprawde rzadko (odpukać) to mam wewnętrzne przekonanie ze im krzywdy nie zrobiły a moze pomogły
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:05   #1160
florencee
Zadomowienie

Hej.

Cytat:
Napisane przez gosiaczkam Pokaż wiadomość
również polecam skończyłam całą serię z jakiś miesiąc temu.

u mnie święta zwariowane. Ciągle gdzieś w biegu, ale tak to jest jak się przyjeżdża do Polski na tydzień i chce się wszystkich zobaczyć i wszystko ogarnąć. a dzisiejszy dzień to już zupelnie szalony - kupiliśmy dziś z TŻ nowe auto szkoda że nie żółte było by bardziej swiąteczne
To gratuluję zakupu, jakie autko? / doczytałam, fajnie!

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Zawsze możecie kurczaki namalować

Ja chodzę dziewczyny prywatnie do diabetologa. Takie są do niego niestety terminy podobno jest bardzo dobrym lekarzem i to dlatego. Będę jutro dzwoniła i je straszyła na recepcji ze maja mnie zapisać i koniec. Z resztą chyba przysługują w ciąży takie wizyty "na szybko"
Aaa rozumiem, kiepsko z takimi terminami. Ale powinni Cię przyjąć na szybko w ciąży, trzymam kciuki!

Cytat:
Cześć, my właśnie wracamy do domu po świętach u teściów. Było naprawdę bardzo ciepło i rodzinnie mimo że pierwszy raz spędziłam święta bez swoich rodziców. Wyjeżdżając zdałam sobie sprawę jak ciężko jest teściom być tak daleko od ich syna a wkrótce i od wnuka/wnuczki. Szkoda że dzieli nas tak długi dystans - puki co nie mamy samochodu więc podróżujemy pociągiem, podróż długa i męcząca, zwłaszcza teraz. Przed porodem pewnie pojedziemy jeszcze raz ale tylko i wyłącznie kuszetką bo inaczej to mordęga.

Ja na razie wiem tyle, że zrobię szczepienia obowiązkowe, ale jeszcze tak dokładnie nie zgłębiałam tematu.

Też w tym roku pierwszy raz spędziłam święta bez moich rodziców i siostry, bo wyjechali sobie na narty. Ale podobnie jak u Ciebie, miło było u teściów.

Cytat:
Trzymam kciuki za wizytę. Lekarz na pewno zrozumie, ja w takiej awaryjnej sytuacji byłam u innego gina i wyraźnie cieszył się z dodatkowej płacącej mu pacjentki, choćby ten jeden raz. Starał się też mnie zachęcić do kontynuowania wizyt u niego (ale to akurat w moim mieście było).

Cytat:
Fajnie, że tyle się naoglądasz dzidziusia na USG. Trzymam kciuki.

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Witam znad kawki

Wróciłam niedawno z pobrania krwi, niestety na odczyn Coombsa mam czekać może nawet do piątku, a wizyta w czwartek;/ No nic, wyślę tam tż jeszcze w czwartek przed wizytą, może już będą mieli wyniki

Co do szczepień to my jeszcze na ten temat nie rozmawialiśmy, ale będę chciała chociaż trochę poznać temat zanim podejmiemy jakąkolwiek decyzję. Mamy jednak jeszcze trochę czasu na to
Może wynik będzie szybciej, u mnie też niby miało być trzy dni, ale się wyrobili wcześniej.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:08   #1161
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
pati sto lat! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, spełnienia marzeń, zdrówka i wszystkiego co sobie wymarzysz. Żeby druga połowa ciąży była spokojna, poród w miarę bezbolesny, a dzieciaczek łatwy w obsłudze
Dziękuję bardzo

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:14   #1162
florencee
Zadomowienie

Pati, w dniu urodzin życzę Ci wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, szczęścia, samych sukcesów i mnóstwo radości z dzidziusia.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:26   #1163
asicuha
Wtajemniczenie

cześć laseczki
nie wiem czy dobrze pamiętam, ale przepis na tarte cytrynową dawała... DobraDusza??
tarta wyszła obłędna! przepis zachowłam, na pewno jeszcze w przyszłości upieke

co do szczepień, w ogóle w temat sie jeszcze ie zagłębiałam, ale jestem raczej za

a powiedzcie mi dziewczyny, zaraz po urodzeniu dziecko ubiera się w body i na to pajac?
szwagierka mi wczoraj zaczeła mówić o kaftaniku, ale jakoś przekonana do tego nie jestem... :P poza tym do jej rad podchodze bardzo sceptycznie, jej najmłodsze dziecko ma 15 lat, wiec sporo się od tego czasu pozmieniało :P

Mani hybrydowy <3
asicuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:28   #1164
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość

a powiedzcie mi dziewczyny, zaraz po urodzeniu dziecko ubiera się w body i na to pajac?
szwagierka mi wczoraj zaczeła mówić o kaftaniku, ale jakoś przekonana do tego nie jestem... :P poza tym do jej rad podchodze bardzo sceptycznie, jej najmłodsze dziecko ma 15 lat, wiec sporo się od tego czasu pozmieniało :P
Ja kaftaników nie kupuję, bo to według mnie niewygodne. Podwija się, plecy odsłonięte. Idę też w kierunku body i śpioch/połśpioch
Stary 2016-03-29, 10:34   #1165
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Nasza pediatra taka jest. Ale też na sr mieliśmy zajęcia z pediatrą, która mówiła, że jest przeciwnikiem kalendarza i każdemu pacjentowi dobiera wszystkie szczepienia indywidualnie. Więc ja albo miałam szczęście, albo nie jest z tym tak źle

Co do hpv, to nie jestem ekspertem i oczywiście skonsultowałabym się z lekarzem, ale właśnie podobno to szczepienie to trudny temat.
Jak szczepilam Oliwię to nigdy nie dostałam informacji o możliwych skutkach ubocznych. Może poza tym, że może być goraczka. Była szczepiona bez względu na katar czy przebyte choroby. Tylko wtedy ja bardzo wierzyłam lekarzom i nie miałam powodu by im nie ufać.

Teraz jestem bardziej świadoma.
Stary 2016-03-29, 10:40   #1166
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Pati, w dniu urodzin życzę Ci wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, szczęścia, samych sukcesów i mnóstwo radości z dzidziusia.
Dzięki wielkie

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:44   #1167
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie
Również życzę wszystkiego najlepszego, szczęścia, miłości i oczywiście zdrowego dzidziusia i łatwego porodu

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:47   #1168
slo_nk_o
Raczkowanie

Pati wszystkiego dobrego, spełnienia marzeń, cudownych miesięcy do porodu oraz po porodzie
Stary 2016-03-29, 10:51   #1169
natalia_23
Zakorzenienie

witam
Czemu ładna pogoda była tylko 2 dni .

Co do szczepień... tak samo boję się nie szczepienia jak i szczepienia... ale jednak zdecydowałam się szczepić syna i teraz też będą szczepienia tylko chciałabym je przesunąć... muszę też porozmawiać z obecnym lekarzem syna... ewentualnie rozważam zmianę pediatry... Syn rzadko choruje, więc nie zdążyłam za dobrze poznać lekarza. Bardziej denerwuje mnie ta przychodnia.. do lekarza nie mam właściwie żadnych zastrzeżeń.

Cytat:

Dziś zaczynam 20 tc
Dobrze, że masz za 2 dni wizytę kontrolną.

Jak u Was waga po świętach? U mnie chyba 1kg w górę . Niby dużo nie jadłam ale zawsze to więcej kalorii... tak dużo słodkiego moje dziecko jeszcze nie miało

Pati wszystkiego najlepszego!!!!

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 10:53   #1170
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
cześć laseczki
nie wiem czy dobrze pamiętam, ale przepis na tarte cytrynową dawała... DobraDusza??
tarta wyszła obłędna! przepis zachowłam, na pewno jeszcze w przyszłości upieke

co do szczepień, w ogóle w temat sie jeszcze ie zagłębiałam, ale jestem raczej za

tak, ja dawałam przepis cieszę się, że tarta smakowała u mnie też zrobiła furorę i na pewno będę robić ją w przyszłości, bo jest szybka do zrobienia i dodatkowo składniki dostępne przez cały rok

pati ode mnie również najlepsze życzenia

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości