Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-28, 00:46   #4411
201611240917
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X

Cytat:
Napisane przez Takion94 Pokaż wiadomość
Kurde ja mieszkam w małej mieścinie i jest tyle ofert stażowych na prawdę nie wiem od czego to zależy, że w jednym UP jest pełno ofert a w innych nie ma prawie w ogóle
Też nie wiem, w Wawie poszłam po ubezpieczenie i zaraz gdzieś mnie wyslali na rozmowę. Mówię babkom, że w Lublinie to tylko po podpis chodziłam, a one, że pewnie chciałyby pracować jak w Lublinie, ale muszą nam szukać pracy :P
Każdy urząd powinien pomagać.

Edytowane przez 201611240917
Czas edycji: 2016-03-28 o 00:48
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 00:53   #4412
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
Lub przekwalifikowanie się.
Byle nie w takiej formie że jak nie ma pracy to idę na kolejne studia itd...
Moim zdaniem lepiej wtedy iść do jakiejkolwiek pracy i dokształcać się w międzyczasie, niż wierzyć w to że samo przekwalifikowanie załatwi sprawę.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 07:51   #4413
201704060907
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Ja bym np bardzo chciała dostać jakąś ofertę od UP. Dzwonię tam, chodzę, a jestem traktowana przez panią jak zło konieczne. Pytalam się w czwartek o jedną ofertę stażu, dostałam nr, dzwoniłam, wyslalam CV, następnego dnia już jej nie było. Przypadek?
Ja Ci powiem na czym to polega, bo trochę w tym siedziałam i się interesowałam. Jest coś takiego, jak oferty stażowe dedykowane (analogicznie oferty pracy PO STAŻU). Pracodawca ma upatrzonego kandydata i pod niego rozpisuje ofertę (jest formularz, w którym można wskazać daną osobę na dane stanowisko). I takie oferty również MUSZĄ być wstawiane na stronę danego UP, a po zatrudnieniu znikają z tablicy.
To samo tyczy się ofert pracy PO stażach. Kadry rozpisują stanowisko pracy, które "wisi" na stronie, mimo, że jest robione pod kogoś.

Niestety, taka jest polityka i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Wiem, że to jest głupie i robi tylko mętlik w głowie osobie poszukującej pracy - ale tak jest...

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Busia91 Pokaż wiadomość
Ja teraz jestem na umowie o pracę na czas określony z urzędem gminy. Niestety ta umowa niedługo sie kończy (w maju). Szczerze mówiąc już sie boje. Wiem ze nie ma szans na jej przedłużenie a nie wiem gdzie szukać innej pracy. Gdzie iść. Załamanie mnie dosięga. Nie wiem co robić a nie chce siedzieć w domu. Wiem że trzeba rozsyłać CV ale to nie zawsze wystarcza.
A wy co robiłyście żeby znaleźć pracę?
Dodam że w związku z kierunkiem który studiuję chciałabym wiązać swoją przyszłość z urzędem, biurem, bankiem itp.
Ja również siedzę w budżetówce i kończę moją umowę 15 kwietnia. Jestem przerażona,ale też trochę szczęśliwa, bo nie prasuje mi ta praca. Jednak przerażające jest to, że mimo wysyłania CV - nikt się nie odzywa. Ja też nie mam co liczyć na przedłużenie.

Możesz próbować do innych urzędów (z konkursu), ale tam też większość ofert jest rozpisana "pod kogoś". Możesz w maju jeździć po biurach, dopytywać, czy nie mają wolnych miejsc.
Ciężko jest, ale nie trzeba się poddawać
201704060907 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 10:19   #4414
Garrybale
Przyczajenie

To nie wina pracodawców że nie można znaleźć pracy tylko wina Państwa... Jak pracodawca ma dać pracownikowi 2000 zł na rękę to drugie 2000 zł musi oddać do Państwa... czyli pracownik kosztuje go 4000 pln. Kolega prowadzi jedno osobową działalność i chciałby zatrudnić kogoś ale nie da się po podatki go niszczą.. Bransoletki złote nosić sobie może kiedy chce i kiedy mu się podoba. Większość tutaj krzyczy że pracodawca ble ble tylko że pracodawca sam doszedł do tego ciężką pracą aby otworzyć firmę. Nikt mu z nieba tego nie dał.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-12-16 o 11:55 Powód: Link.
Garrybale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 11:35   #4415
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Garrybale Pokaż wiadomość
To nie wina pracodawców że nie można znaleźć pracy tylko wina Państwa... Jak pracodawca ma dać pracownikowi 2000 zł na rękę to drugie 2000 zł musi oddać do Państwa... czyli pracownik kosztuje go 4000 pln. Kolega prowadzi jedno osobową działalność i chciałby zatrudnić kogoś ale nie da się po podatki go niszczą..
To niech zawiesi działalność skoro go nie stać. Nikt za darmo pracować nie będzie tylko dlatego, że pracodawca tłumaczy się kryzysem a co miesiąc nowym samochodem prosto z salonu jeździ.
Takion94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 11:40   #4416
Busia91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mizmaz Pokaż wiadomość
Ja również siedzę w budżetówce i kończę moją umowę 15 kwietnia. Jestem przerażona,ale też trochę szczęśliwa, bo nie prasuje mi ta praca. Jednak przerażające jest to, że mimo wysyłania CV - nikt się nie odzywa. Ja też nie mam co liczyć na przedłużenie.

Możesz próbować do innych urzędów (z konkursu), ale tam też większość ofert jest rozpisana "pod kogoś". Możesz w maju jeździć po biurach, dopytywać, czy nie mają wolnych miejsc.
Dokładnie o to chodzi, ja też się z jednej strony ciesze że to już koniec. Ludzie tu są strasznie irytujący to raz a dwa że praktycznie nic sie nie ucze. A chce już mieć pracę normalną w sensie, mieć swój zakres obowiązków a nie tułać się wiecznie po czym ala staż.
A co do konkursu, i w tym urzędzie przewidywane są 2 konkursy w których mogłabym startować, był już podczas mojego pobytu jeden ale właśnie tak jak wspomniałaś, te konkursy są robione tylko dla picu, tak naprawde jest już wybrana osoba dla której te stanowisko jest. Więc nie mam zamiaru tracić nerwów. Nie to żebym była wybredna ale wole iść w miejsca gdzie osoby są przyjmowane z rozmowy kwalifikacyjnej, a nie z konkursu.
A poddawać się nie będę Jedyne co mnie przeraża to to że siedząc w domu skończą się pieniądze na koncie. A glupio tak brać je od rodziców...
Busia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 12:14   #4417
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez mizmaz Pokaż wiadomość
Ja Ci powiem na czym to polega, bo trochę w tym siedziałam i się interesowałam. Jest coś takiego, jak oferty stażowe dedykowane (analogicznie oferty pracy PO STAŻU). Pracodawca ma upatrzonego kandydata i pod niego rozpisuje ofertę (jest formularz, w którym można wskazać daną osobę na dane stanowisko). I takie oferty również MUSZĄ być wstawiane na stronę danego UP, a po zatrudnieniu znikają z tablicy.
To samo tyczy się ofert pracy PO stażach. Kadry rozpisują stanowisko pracy, które "wisi" na stronie, mimo, że jest robione pod kogoś.

Niestety, taka jest polityka i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Wiem, że to jest głupie i robi tylko mętlik w głowie osobie poszukującej pracy - ale tak jest...

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ----------

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Właśnie coś takiego podejrzewałam. Ale skoro dzwonię do kogoś w sprawie stażu to ten ktoś mógłby mi chociaż od razu powiedzieć, że to nieaktualne. Pewnie nie uda mi się żadnego złapać, skoro tak to wygląda. A na staż jako sprzedawca się nie wybieram. Porażka.

Jeszcze pytałam u siebie w UP czy jest możliwość uzyskania dofinansowania od nich na kursy albo studia podyplomowe. Usłyszałam, że pracodawca musiałby im na piśmie obiecać, że mnie po tym zatrudni. Ciekawe, gdzie takiego szukać??? Może najwyżej ktoś po znajomości by się na to zgodził. Takich znajomości nie mam i koło się zamyka.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2016-03-28 o 12:17
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 12:17   #4418
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
To niech zawiesi działalność skoro go nie stać. Nikt za darmo pracować nie będzie tylko dlatego, że pracodawca tłumaczy się kryzysem a co miesiąc nowym samochodem prosto z salonu jeździ.
Święta są, więc kłócić się nie będę, ale jak nie masz pojęcia o czym mówisz, to zamilcz łaskawie. Każdą wypowiedź przeinaczasz tak, żeby wyszło na twoje, wyciągasz wnioski, które z niej nie wynikają. Manipulujesz czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Skąd wiesz, że człowiek, o którym mowa tak właśnie robi? Skąd wiesz, że nie należy do milionowej armii mikroprzedsiębiorców, których ZUS i US łupią na każdym kroku, dobijając finansowo, zanim w ogóle mają szansę się rozwinąć? nie wszyscy są twoim szefem - Januszem, nie mierz każdego swoją miarą. Albo czytaj ze zrozumieniem.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2016-03-28 o 12:35
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 12:51   #4419
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Święta są, więc kłócić się nie będę, ale jak nie masz pojęcia o czym mówisz, to zamilcz łaskawie. Każdą wypowiedź przeinaczasz tak, żeby wyszło na twoje, wyciągasz wnioski, które z niej nie wynikają. Manipulujesz czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Skąd wiesz, że człowiek, o którym mowa tak właśnie robi? Skąd wiesz, że nie należy do milionowej armii mikroprzedsiębiorców, których ZUS i US łupią na każdym kroku, dobijając finansowo, zanim w ogóle mają szansę się rozwinąć? nie wszyscy są twoim szefem - Januszem, nie mierz każdego swoją miarą. Albo czytaj ze zrozumieniem.
Napisałem ogółem jak jest, bo już z nie jednym Januszem biznesu się spotkałem(i nie tylko ja), którzy oszczędzali na wszystkim tylko nie na sobie tłumacząc się kryzysem. A pisać mogę co będę chciał nie chcesz nie czytaj proste. Ja z wieloma wypowiedziami użytkowników się nie zgadzam i nie krytykuje ich jak ty. Szukasz zaczepki czy co?

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
Dokładnie o to chodzi, ja też się z jednej strony ciesze że to już koniec. Ludzie tu są strasznie irytujący to raz a dwa że praktycznie nic sie nie ucze. A chce już mieć pracę normalną w sensie, mieć swój zakres obowiązków a nie tułać się wiecznie po czym ala staż.
A co do konkursu, i w tym urzędzie przewidywane są 2 konkursy w których mogłabym startować, był już podczas mojego pobytu jeden ale właśnie tak jak wspomniałaś, te konkursy są robione tylko dla picu, tak naprawde jest już wybrana osoba dla której te stanowisko jest. Więc nie mam zamiaru tracić nerwów. Nie to żebym była wybredna ale wole iść w miejsca gdzie osoby są przyjmowane z rozmowy kwalifikacyjnej, a nie z konkursu.
A poddawać się nie będę Jedyne co mnie przeraża to to że siedząc w domu skończą się pieniądze na koncie. A glupio tak brać je od rodziców...
Te całe konkursy to chyba wszystkie są z góry ustawione. Siostrze teraz kończy się okres próbny w urzędzie i będzie brała udział właśnie w takim konkursie, który oczywiście jest ustawiony, bo już ją wybrali. Mówiła, że jest jej trochę głupio, bo ludzie pracy szukają może i mają większą wiedzę od niej a ona tak po znajomości się dostanie.
Stary 2016-03-28, 12:54   #4420
20160901857
Konto usunięte

Nie, nie napisałeś ogólnie, napisałeś, że jak tego konkretnego człowieka nie stać na pracowników, to niech zwija biznes, a nie jęczy jak mu źle, a co roku zmienia meśka w garażu, chociaż nie masz zielonego pojęcia jaka jest jego sytuacja. To nie jest uogólnienie, to jest zaczepka do konkretnej osoby. A nawet gdyby tak nie było, to twoje uogólnienia obrażają miliony uczciwych ludzi, dzięki którym ten kraj jeszcze jakoś funkcjonuje i którzy dają miejsca pracy, m.in. tobie.
Stary 2016-03-28, 12:58   #4421
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Nie, nie napisałeś ogólnie, napisałeś, że jak tego konkretnego człowieka nie stać na pracowników, to niech zwija biznes, a nie jęczy jak mu źle, a co roku zmienia meśka w garażu, chociaż nie masz zielonego pojęcia jaka jest jego sytuacja. To nie jest uogólnienie, to jest zaczepka do konkretnej osoby. A nawet gdyby tak nie było, to twoje uogólnienia obrażają miliony uczciwych ludzi, dzięki którym ten kraj jeszcze jakoś funkcjonuje i którzy dają miejsca pracy, m.in. tobie.
Ale trzeba dodać, że też jest miliony nie uczciwych, którzy robią wszystko żeby zaoszczędzić. Niestety.
Stary 2016-03-28, 13:01   #4422
20160901857
Konto usunięte

ale nie było mowy o takim przypadku, tak sądzę.

A koszty pracy są w Polsce wysokie, przynajmniej dla małych przedsiębiorców.
Stary 2016-03-28, 13:33   #4423
201604200942
Konto usunięte

Boze takion94 jestes taki mlody a juz taki zrzedliwy jakbys mial 80 lat.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 14:29   #4424
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Boze takion94 jestes taki mlody a juz taki zrzedliwy jakbys mial 80 lat.
Dzięki za komplement ciekawe jaki będę w wieku 80 lat. Może koleżanka wyżej miała rację, że wrzucam do jednego worka, bo jak na razie nie trafiłem na żadnego fajnego szefa stąd mam takie a nie inne zdanie o szefach.
Stary 2016-03-28, 14:38   #4425
Justine1989
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za komplement ciekawe jaki będę w wieku 80 lat. Może koleżanka wyżej miała rację, że wrzucam do jednego worka, bo jak na razie nie trafiłem na żadnego fajnego szefa stąd mam takie a nie inne zdanie o szefach.
a nie pomyślałeś o zamianie ról?
teraz wcale nie tak trudno rozpocząć działalność, więc możesz zostać takim szefem, o jakim marzysz, czyli fajnym
Stary 2016-03-28, 15:39   #4426
lazada
Zadomowienie

Podczytuję Was od czasu do czasu, mimo, że pracy aktualnie nie szukam to lubię tu zajrzeć w wolnej chwili
Takion94 przypominasz mi pewnego użytkownika, a raczej użytkowniczkę o nicku rozpoczynającym się również na literę T.... starzy bywalcy forum na pewno wiedzą o kogo chodzi Pewnie napiszesz, że masz w d... moją opinię (jak i wszystkich innych) i możesz sobie myśleć i pisać cokolwiek chcesz - oczywiście, że możesz, ale z takim podejściem ciężko Ci będzie znaleźć lub utrzymać dobrą pracę.

Życzę wszystkim pozytywnej energii, wytrwałosci i wiary w siebie. Myślę, że teraz będzie lepszy czas na szukanie pracy, u mnie również rusza rekrutacja. Powodzenia
Stary 2016-03-28, 19:23   #4427
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e
Konto usunięte

U mnie cisza. Mam znów około 15 tych samych ofert pracy, na które aplikowałam, tylko data inna. Więc u mnie spory zastój. Wysyłam oferty na sprzedawców i doradców (nie związane z zawodem) - ale jak na razie nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-28, 21:10   #4428
Busia91
Raczkowanie

Cytat:
Te całe konkursy to chyba wszystkie są z góry ustawione. Siostrze teraz kończy się okres próbny w urzędzie i będzie brała udział właśnie w takim konkursie, który oczywiście jest ustawiony, bo już ją wybrali. Mówiła, że jest jej trochę głupio, bo ludzie pracy szukają może i mają większą wiedzę od niej a ona tak po znajomości się dostanie.
Nie wiem czy w obecnych realiach jest wogóle na miejscu coś takiego jak wstyd. Powiedzmy sobie szczerze, teraz nie majac znajomości prace w urzędzie czy innych tego typu miejscach są raczej marne szanse że się znajdzie...
Busia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 11:52   #4429
kejtiCe
Zakorzenienie

Hej. Ja dalej intensywnie szukam, wysyłam CV i raczej z marnym skutkiem. Jak pisałam wcześniej, zaczęłam szukać równiez trochę dalej niż moje miasto, maksymalnie 30 km. Dostałam odpowiedź, że zapraszają na rozmowę ale do Zielonej Góry no a to już jest 200 km ode mnie...
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 15:04   #4430
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e
Konto usunięte

Jestem załamana szukaniem pracy. Dziś przekopałam masę ogłoszeń ponownie. I wiecie co znalazłam? Ogłoszenie o staż, dla grafika z UP w moim mieście. Wisi od mojego poprzedniego kontaktu z UP w sprawie pracy, a to pokazuje ewidentnie że UP nie pomaga szukać pracy i nawet nie zadaje sobie trudu by o takiej ofercie poinformować. Koszmar. Jestem ciekawa czy jak jutro z rana tam pojadę to dostanę papierek by zgłosić się do firmy X czy też powiedzą że już pozamiatane.
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 15:49   #4431
syklamen
Zakorzenienie

[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;5807950 1]Jestem załamana szukaniem pracy. Dziś przekopałam masę ogłoszeń ponownie. I wiecie co znalazłam? Ogłoszenie o staż, dla grafika z UP w moim mieście. Wisi od mojego poprzedniego kontaktu z UP w sprawie pracy, a to pokazuje ewidentnie że UP nie pomaga szukać pracy i nawet nie zadaje sobie trudu by o takiej ofercie poinformować. Koszmar. Jestem ciekawa czy jak jutro z rana tam pojadę to dostanę papierek by zgłosić się do firmy X czy też powiedzą że już pozamiatane.[/QUOTE]

Ty dostajesz od urzędu tak jakby skierowanie na rozmowę o staż?
Jak to u mnie wygląda już pisałam. Też jestem załamana. Jutro znowu tam dzwonię i pytam o kolejne oferty, bo jeśli chodzi o te staże, gdzie do pracodawców wyslalam CV to oczywiście nikt nawet nie zadzwoni.
Stary 2016-03-29, 16:05   #4432
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem czy w obecnych realiach jest wogóle na miejscu coś takiego jak wstyd. Powiedzmy sobie szczerze, teraz nie majac znajomości prace w urzędzie czy innych tego typu miejscach są raczej marne szanse że się znajdzie...
Bo ja wiem... raz w życiu wyslalam papiery na konkurs, nikt oprócz mnie się nie zgłosił i tak nie pojechalam jak przemyslalam zarobki. Część jest ustawiana pod znajomych (ale w tym negatywnym znaczeniu), część pod awanse, ale część jest dla ludzi z ulicy.

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Hej. Ja dalej intensywnie szukam, wysyłam CV i raczej z marnym skutkiem. Jak pisałam wcześniej, zaczęłam szukać równiez trochę dalej niż moje miasto, maksymalnie 30 km. Dostałam odpowiedź, że zapraszają na rozmowę ale do Zielonej Góry no a to już jest 200 km ode mnie...
Rozmowa daleko ale może to tylko glowna siedziba a praca byłaby bliżej?

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;5807950 1]Jestem załamana szukaniem pracy. Dziś przekopałam masę ogłoszeń ponownie. I wiecie co znalazłam? Ogłoszenie o staż, dla grafika z UP w moim mieście. Wisi od mojego poprzedniego kontaktu z UP w sprawie pracy, a to pokazuje ewidentnie że UP nie pomaga szukać pracy i nawet nie zadaje sobie trudu by o takiej ofercie poinformować. Koszmar. Jestem ciekawa czy jak jutro z rana tam pojadę to dostanę papierek by zgłosić się do firmy X czy też powiedzą że już pozamiatane.[/QUOTE]

Gdzie szukasz pracy? Mignelo mi niedawno coś dla grafików w jakimś sklepie.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 16:11   #4433
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Bo ja wiem... raz w życiu wyslalam papiery na konkurs, nikt oprócz mnie się nie zgłosił i tak nie pojechalam jak przemyslalam zarobki. Część jest ustawiana pod znajomych (ale w tym negatywnym znaczeniu), część pod awanse, ale część jest dla ludzi z ulicy.

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Rozmowa daleko ale może to tylko glowna siedziba a praca byłaby bliżej?

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Gdzie szukasz pracy? Mignelo mi niedawno coś dla grafików w jakimś sklepie.
Bardzo możliwe, ale ogólnie to za dużo nie było napisane w mailu odnośnie stanowiska, a widziałam, że wysłali to do kilku osób.

Ostatnio dużo pojawiło się ogłoszeń od jednej babki na olx, bez podanego numeru telefonu. Wysłałam cv, babka dodała kolejne ogłoszenie, ale wiadomości nie odczytała.
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 17:09   #4434
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Bardzo możliwe, ale ogólnie to za dużo nie było napisane w mailu odnośnie stanowiska, a widziałam, że wysłali to do kilku osób.

Ostatnio dużo pojawiło się ogłoszeń od jednej babki na olx, bez podanego numeru telefonu. Wysłałam cv, babka dodała kolejne ogłoszenie, ale wiadomości nie odczytała.
To dopytaj, nic nie tracisz Jeśli to praca w ZG nie pojedziesz, jeśli otwierają Nowy punkt raz można pojechać.
Stary 2016-03-29, 18:03   #4435
Jall
Zadomowienie

Mam dylemat Ostatnio pisałam Wam, że znalazłam pracę w sklepie odzieżowym. A dzisiaj zadzwonili do mnie w sprawie stażu w innym sklepie, też odzieżowym. Nie wiem, co robić... Sprawa wygląda tak, że w obydwa są podobne, rozmowy przebiegały normalnie i ogólnie sprawiali normalne wrażenie. W obydwu są dwie zmiany, godziny podobne. A różnice:
1. Do pierwszego sklepu mam dojazd ok. 1 h liczone z 2 przesiadkami, przystanek 200 m od domu.
Do drugiego ok. 30 min., ale zgrywa mi się przy jednej zmianie. W pozostałe dni musiałabym kombinować z przesiadką i być w pracy 20 min przed czasem, albo iść na przystanek 1 km od domu, co sprowadza się do tego, że wychodziłabym z domu o tej samej porze co jadąc do pierwszej.
2. Zarobki w pierwszym sklepie to najniższa krajowa, po 3 miesiącach ma być trochę więcej, ale szału nie ma. W przypadku stażu 997 + zwrot kosztów dojazdów i dowiedziałam się, że mogę starać się o bilet miesięczny na wszystkie linie
3. Z pierwszej opcji mogą mnie zwolnić choćby i za miesiąc, a staż trwa 8 miesięcy + teoretyczny obowiązek zatrudnienia na 3 m-ce po.
Co myślicie? Wiem, że nie urywa, ale muszę zacząć robić cokolwiek.

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę
Jall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 18:24   #4436
20160901857
Konto usunięte

Wybrałabym pracę. Staż może sie przydać pózniej.
Stary 2016-03-29, 18:26   #4437
201704060907
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jall Pokaż wiadomość
Mam dylemat Ostatnio pisałam Wam, że znalazłam pracę w sklepie odzieżowym. A dzisiaj zadzwonili do mnie w sprawie stażu w innym sklepie, też odzieżowym. Nie wiem, co robić... Sprawa wygląda tak, że w obydwa są podobne, rozmowy przebiegały normalnie i ogólnie sprawiali normalne wrażenie. W obydwu są dwie zmiany, godziny podobne. A różnice:
1. Do pierwszego sklepu mam dojazd ok. 1 h liczone z 2 przesiadkami, przystanek 200 m od domu.
Do drugiego ok. 30 min., ale zgrywa mi się przy jednej zmianie. W pozostałe dni musiałabym kombinować z przesiadką i być w pracy 20 min przed czasem, albo iść na przystanek 1 km od domu, co sprowadza się do tego, że wychodziłabym z domu o tej samej porze co jadąc do pierwszej.
2. Zarobki w pierwszym sklepie to najniższa krajowa, po 3 miesiącach ma być trochę więcej, ale szału nie ma. W przypadku stażu 997 + zwrot kosztów dojazdów i dowiedziałam się, że mogę starać się o bilet miesięczny na wszystkie linie
3. Z pierwszej opcji mogą mnie zwolnić choćby i za miesiąc, a staż trwa 8 miesięcy + teoretyczny obowiązek zatrudnienia na 3 m-ce po.

Wyjdę na materialistkę, ale jeśli miałabym robić "to samo", to jednak wolałabym robić za więcej. 997zł to jest kwota brutto, na rękę dostaniesz 851 zł (mówimy tu o stażu z UP, nie unijnym!).
Jeśli wybrali Cię w tym pierwszym sklepie i jest OK, to zostałabym. Staż niby ma ten obowiązek 8 miesięcy jak mówisz, ale jak Cię będą wykorzystywać i będziesz niezadowolona, to nijak się z tego nie wyplączesz.
Zresztą...jak dla mnie "stażowanie" w sklepie to nic innego jak wykorzystywanie człowieka. Będziesz robić to samo, co sprzedawczynie (powiedzmy) za 1500zł, a będziesz sama dostawać 851.
201704060907 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 18:30   #4438
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jall Pokaż wiadomość
Wzielabym pracę. Jeśli od razu chcą dac Ci umowę to prędzej tych od stażu podejrzewalabym o nieczyste intencje (stazysta to darmowy pracownik, wystarczy go nie zatrudnic i wziąć nowego stazyste).
Stary 2016-03-29, 18:39   #4439
syklamen
Zakorzenienie

Staż w sklepie za 851 zł przez 8 miesięcy? Nie bierz tego. Nie będziesz miała czego się tam uczyć przez 8 miesięcy, daj spokój. Dla mnie to jest wykorzystywanie.
Stary 2016-03-29, 18:55   #4440
malootka
Zakorzenienie

Tak, praca. Godzina dojazdu to nie jest naprawde nic uciazliwego. Tzn wiadomo, kazdy by chcial prace kolo domu, ale idzie sie przyzwyczaic i do takich dojazdow. Nie zastanawialabym sie nawet.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości