|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Cytat:
Każdy urząd powinien pomagać. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-03-28 o 00:48 |
|
|
|
|
#4412 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4413 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To samo tyczy się ofert pracy PO stażach. Kadry rozpisują stanowisko pracy, które "wisi" na stronie, mimo, że jest robione pod kogoś. Niestety, taka jest polityka i trzeba się do tego przyzwyczaić. Wiem, że to jest głupie i robi tylko mętlik w głowie osobie poszukującej pracy - ale tak jest... ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ---------- Cytat:
Możesz próbować do innych urzędów (z konkursu), ale tam też większość ofert jest rozpisana "pod kogoś". Możesz w maju jeździć po biurach, dopytywać, czy nie mają wolnych miejsc. Ciężko jest, ale nie trzeba się poddawać |
||
|
|
|
#4414 |
|
Przyczajenie
|
To nie wina pracodawców że nie można znaleźć pracy tylko wina Państwa... Jak pracodawca ma dać pracownikowi 2000 zł na rękę to drugie 2000 zł musi oddać do Państwa... czyli pracownik kosztuje go 4000 pln. Kolega prowadzi jedno osobową działalność i chciałby zatrudnić kogoś ale nie da się po podatki go niszczą.. Bransoletki złote nosić sobie może kiedy chce i kiedy mu się podoba. Większość tutaj krzyczy że pracodawca ble ble tylko że pracodawca sam doszedł do tego ciężką pracą aby otworzyć firmę. Nikt mu z nieba tego nie dał.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-12-16 o 11:55 Powód: Link. |
|
|
|
#4415 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4416 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do konkursu, i w tym urzędzie przewidywane są 2 konkursy w których mogłabym startować, był już podczas mojego pobytu jeden ale właśnie tak jak wspomniałaś, te konkursy są robione tylko dla picu, tak naprawde jest już wybrana osoba dla której te stanowisko jest. Więc nie mam zamiaru tracić nerwów. Nie to żebym była wybredna ale wole iść w miejsca gdzie osoby są przyjmowane z rozmowy kwalifikacyjnej, a nie z konkursu. A poddawać się nie będę Jedyne co mnie przeraża to to że siedząc w domu skończą się pieniądze na koncie. A glupio tak brać je od rodziców...
|
|
|
|
|
#4417 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]() Jeszcze pytałam u siebie w UP czy jest możliwość uzyskania dofinansowania od nich na kursy albo studia podyplomowe. Usłyszałam, że pracodawca musiałby im na piśmie obiecać, że mnie po tym zatrudni. Ciekawe, gdzie takiego szukać??? Może najwyżej ktoś po znajomości by się na to zgodził. Takich znajomości nie mam i koło się zamyka.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-03-28 o 12:17 |
|
|
|
|
#4418 |
|
Konto usunięte
|
Święta są, więc kłócić się nie będę, ale jak nie masz pojęcia o czym mówisz, to zamilcz łaskawie. Każdą wypowiedź przeinaczasz tak, żeby wyszło na twoje, wyciągasz wnioski, które z niej nie wynikają. Manipulujesz czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Skąd wiesz, że człowiek, o którym mowa tak właśnie robi? Skąd wiesz, że nie należy do milionowej armii mikroprzedsiębiorców, których ZUS i US łupią na każdym kroku, dobijając finansowo, zanim w ogóle mają szansę się rozwinąć? nie wszyscy są twoim szefem - Januszem, nie mierz każdego swoją miarą. Albo czytaj ze zrozumieniem.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-03-28 o 12:35 |
|
|
|
#4419 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4420 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nie napisałeś ogólnie, napisałeś, że jak tego konkretnego człowieka nie stać na pracowników, to niech zwija biznes, a nie jęczy jak mu źle, a co roku zmienia meśka w garażu, chociaż nie masz zielonego pojęcia jaka jest jego sytuacja. To nie jest uogólnienie, to jest zaczepka do konkretnej osoby. A nawet gdyby tak nie było, to twoje uogólnienia obrażają miliony uczciwych ludzi, dzięki którym ten kraj jeszcze jakoś funkcjonuje i którzy dają miejsca pracy, m.in. tobie.
|
|
|
|
#4421 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4422 |
|
Konto usunięte
|
ale nie było mowy o takim przypadku, tak sądzę.A koszty pracy są w Polsce wysokie, przynajmniej dla małych przedsiębiorców. |
|
|
|
#4423 |
|
Konto usunięte
|
Boze takion94 jestes taki mlody a juz taki zrzedliwy jakbys mial 80 lat.
|
|
|
|
#4424 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciekawe jaki będę w wieku 80 lat. Może koleżanka wyżej miała rację, że wrzucam do jednego worka, bo jak na razie nie trafiłem na żadnego fajnego szefa stąd mam takie a nie inne zdanie o szefach.
|
|
|
|
|
#4425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz wcale nie tak trudno rozpocząć działalność, więc możesz zostać takim szefem, o jakim marzysz, czyli fajnym
|
|
#4426 |
|
Zadomowienie
|
Podczytuję Was od czasu do czasu, mimo, że pracy aktualnie nie szukam to lubię tu zajrzeć w wolnej chwili
![]() Takion94 przypominasz mi pewnego użytkownika, a raczej użytkowniczkę o nicku rozpoczynającym się również na literę T.... starzy bywalcy forum na pewno wiedzą o kogo chodzi Pewnie napiszesz, że masz w d... moją opinię (jak i wszystkich innych) i możesz sobie myśleć i pisać cokolwiek chcesz - oczywiście, że możesz, ale z takim podejściem ciężko Ci będzie znaleźć lub utrzymać dobrą pracę. Życzę wszystkim pozytywnej energii, wytrwałosci i wiary w siebie. Myślę, że teraz będzie lepszy czas na szukanie pracy, u mnie również rusza rekrutacja. Powodzenia
|
#4427 |
|
Konto usunięte
|
U mnie cisza. Mam znów około 15 tych samych ofert pracy, na które aplikowałam, tylko data inna. Więc u mnie spory zastój. Wysyłam oferty na sprzedawców i doradców (nie związane z zawodem) - ale jak na razie nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
|
|
|
|
#4428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4429 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Ja dalej intensywnie szukam, wysyłam CV i raczej z marnym skutkiem. Jak pisałam wcześniej, zaczęłam szukać równiez trochę dalej niż moje miasto, maksymalnie 30 km. Dostałam odpowiedź, że zapraszają na rozmowę ale do Zielonej Góry
no a to już jest 200 km ode mnie...
|
#4430 |
|
Konto usunięte
|
Jestem załamana szukaniem pracy. Dziś przekopałam masę ogłoszeń ponownie. I wiecie co znalazłam? Ogłoszenie o staż, dla grafika z UP w moim mieście. Wisi od mojego poprzedniego kontaktu z UP w sprawie pracy, a to pokazuje ewidentnie że UP nie pomaga szukać pracy i nawet nie zadaje sobie trudu by o takiej ofercie poinformować. Koszmar. Jestem ciekawa czy jak jutro z rana tam pojadę to dostanę papierek by zgłosić się do firmy X czy też powiedzą że już pozamiatane.
|
|
|
|
#4431 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;5807950 1]Jestem załamana szukaniem pracy. Dziś przekopałam masę ogłoszeń ponownie. I wiecie co znalazłam? Ogłoszenie o staż, dla grafika z UP w moim mieście. Wisi od mojego poprzedniego kontaktu z UP w sprawie pracy, a to pokazuje ewidentnie że UP nie pomaga szukać pracy i nawet nie zadaje sobie trudu by o takiej ofercie poinformować. Koszmar. Jestem ciekawa czy jak jutro z rana tam pojadę to dostanę papierek by zgłosić się do firmy X czy też powiedzą że już pozamiatane.[/QUOTE]
Ty dostajesz od urzędu tak jakby skierowanie na rozmowę o staż? Jak to u mnie wygląda już pisałam. Też jestem załamana. Jutro znowu tam dzwonię i pytam o kolejne oferty, bo jeśli chodzi o te staże, gdzie do pracodawców wyslalam CV to oczywiście nikt nawet nie zadzwoni.
|
#4432 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i tak nie pojechalam jak przemyslalam zarobki. Część jest ustawiana pod znajomych (ale w tym negatywnym znaczeniu), część pod awanse, ale część jest dla ludzi z ulicy.---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- [1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;5807950 1]Jestem załamana szukaniem pracy. Dziś przekopałam masę ogłoszeń ponownie. I wiecie co znalazłam? Ogłoszenie o staż, dla grafika z UP w moim mieście. Wisi od mojego poprzedniego kontaktu z UP w sprawie pracy, a to pokazuje ewidentnie że UP nie pomaga szukać pracy i nawet nie zadaje sobie trudu by o takiej ofercie poinformować. Koszmar. Jestem ciekawa czy jak jutro z rana tam pojadę to dostanę papierek by zgłosić się do firmy X czy też powiedzą że już pozamiatane.[/QUOTE] Gdzie szukasz pracy? Mignelo mi niedawno coś dla grafików w jakimś sklepie. |
||
|
|
|
#4433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio dużo pojawiło się ogłoszeń od jednej babki na olx, bez podanego numeru telefonu. Wysłałam cv, babka dodała kolejne ogłoszenie, ale wiadomości nie odczytała.
|
|
#4434 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli to praca w ZG nie pojedziesz, jeśli otwierają Nowy punkt raz można pojechać.
|
|
|
|
|
#4435 |
|
Zadomowienie
|
Mam dylemat
Ostatnio pisałam Wam, że znalazłam pracę w sklepie odzieżowym. A dzisiaj zadzwonili do mnie w sprawie stażu w innym sklepie, też odzieżowym. Nie wiem, co robić... Sprawa wygląda tak, że w obydwa są podobne, rozmowy przebiegały normalnie i ogólnie sprawiali normalne wrażenie. W obydwu są dwie zmiany, godziny podobne. A różnice:1. Do pierwszego sklepu mam dojazd ok. 1 h liczone z 2 przesiadkami, przystanek 200 m od domu. Do drugiego ok. 30 min., ale zgrywa mi się przy jednej zmianie. W pozostałe dni musiałabym kombinować z przesiadką i być w pracy 20 min przed czasem, albo iść na przystanek 1 km od domu, co sprowadza się do tego, że wychodziłabym z domu o tej samej porze co jadąc do pierwszej. 2. Zarobki w pierwszym sklepie to najniższa krajowa, po 3 miesiącach ma być trochę więcej, ale szału nie ma. W przypadku stażu 997 + zwrot kosztów dojazdów i dowiedziałam się, że mogę starać się o bilet miesięczny na wszystkie linie ![]() 3. Z pierwszej opcji mogą mnie zwolnić choćby i za miesiąc, a staż trwa 8 miesięcy + teoretyczny obowiązek zatrudnienia na 3 m-ce po.Co myślicie? Wiem, że
|
#4436 |
|
Konto usunięte
|
Wybrałabym pracę. Staż może sie przydać pózniej.
|
|
|
|
#4437 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wyjdę na materialistkę, ale jeśli miałabym robić "to samo", to jednak wolałabym robić za więcej. 997zł to jest kwota brutto, na rękę dostaniesz 851 zł (mówimy tu o stażu z UP, nie unijnym!). Jeśli wybrali Cię w tym pierwszym sklepie i jest OK, to zostałabym. Staż niby ma ten obowiązek 8 miesięcy jak mówisz, ale jak Cię będą wykorzystywać i będziesz niezadowolona, to nijak się z tego nie wyplączesz. Zresztą...jak dla mnie "stażowanie" w sklepie to nic innego jak wykorzystywanie człowieka. Będziesz robić to samo, co sprzedawczynie (powiedzmy) za 1500zł, a będziesz sama dostawać 851. |
|
|
|
|
#4438 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4439 |
|
Zakorzenienie
|
Staż w sklepie za 851 zł przez 8 miesięcy? Nie bierz tego. Nie będziesz miała czego się tam uczyć przez 8 miesięcy, daj spokój. Dla mnie to jest wykorzystywanie.
|
#4440 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, praca. Godzina dojazdu to nie jest naprawde nic uciazliwego. Tzn wiadomo, kazdy by chcial prace kolo domu, ale idzie sie przyzwyczaic i do takich dojazdow. Nie zastanawialabym sie nawet.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.

na prawdę nie wiem od czego to zależy, że w jednym UP jest pełno ofert a w innych nie ma prawie w ogóle 

Pytalam się w czwartek o jedną ofertę stażu, dostałam nr, dzwoniłam, wyslalam CV, następnego dnia już jej nie było. Przypadek? ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Jedyne co mnie przeraża to to że siedząc w domu skończą się pieniądze na koncie. A glupio tak brać je od rodziców...

ale nie było mowy o takim przypadku, tak sądzę.
Jeśli to praca w ZG nie pojedziesz, jeśli otwierają Nowy punkt raz można pojechać.
Ostatnio pisałam Wam, że znalazłam pracę w sklepie odzieżowym. A dzisiaj zadzwonili do mnie w sprawie stażu w innym sklepie, też odzieżowym. Nie wiem, co robić... Sprawa wygląda tak, że w obydwa są podobne, rozmowy przebiegały normalnie i ogólnie sprawiali normalne wrażenie. W obydwu są dwie zmiany, godziny podobne. A różnice: