A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-14, 19:12   #961
ossa
Raczkowanie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Świetne zakupy Dziewczyny!

a do mnie paczka z merlina nie dotarła jeszcze
Już wiem, że pomylili nr domu, jadnak sąsiedzi twierdzą, że nic nie dostali
Zajrzę dziś na pocztę, bo nerwowa już jestem, za paczkę zapłaciłam przecież z góry.

ehh, mi sie też to pare razy zdarzyło z merlinem. cos im sie w systemie wiesza pewnie...szkoda. empik jednak lepszy, albo allegro pod tym wgledem. Bardziej pewne.
ossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-14, 20:05   #962
gasta18
Wtajemniczenie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIÂĄÂŻKI? ;)

Niedawno wygralam aukcje na all:
6x ksiazka kucharska - 7,01 zl

Tym razem nie za zlotowke
gasta18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 12:30   #963
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
A ja dostałam wczoraj z wymiany wizażowej "Imprimatur"
Mam nadzieję, że Ci się spodoba, bo ja te trzy książki uwielbiam I z niecierpliwością czekam na ostatni tom zamykający serię.

Przed chwilą wróciłam m.in. z ŚK. O tym, co tam zastałam - w wątku nt. klubu. Tu tylko aktualizacja

Wściekła jestem niemiłosiernie, bo kiedy szłam obleczona siatkami z książkami (i przy okazji innymi betami), na Plantach podleciał do mnie jakiś gówniarz i wyrwał torebkę. Dokumenty, portfel, karta... poszło wsio. Najgorsze, że w gotówki miałam sporo, bo ostatnie zarobione za granicą pieniądze, zamieniłam na złotówki. Mówię Wam, nic tylko się pociąć.
A na razie muszę się czymś zająć i padło na Wizaż. Może jak Wam się trochę pożalę to mi będzie lepiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA55748.JPG (55,8 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SSA55749.JPG (58,3 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SSA55750.JPG (76,4 KB, 47 załadowań)
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 13:25   #964
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Wściekła jestem niemiłosiernie, bo kiedy szłam obleczona siatkami z książkami (i przy okazji innymi betami), na Plantach podleciał do mnie jakiś gówniarz i wyrwał torebkę. Dokumenty, portfel, karta... poszło wsio. Najgorsze, że w gotówki miałam sporo, bo ostatnie zarobione za granicą pieniądze, zamieniłam na złotówki. Mówię Wam, nic tylko się pociąć.
A na razie muszę się czymś zająć i padło na Wizaż. Może jak Wam się trochę pożalę to mi będzie lepiej
biedactwo, też bym była wściekła, żal się do woli a takiemu to normalnie

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 13:27   #965
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Mam nadzieję, że Ci się spodoba, bo ja te trzy książki uwielbiam I z niecierpliwością czekam na ostatni tom zamykający serię.

Przed chwilą wróciłam m.in. z ŚK. O tym, co tam zastałam - w wątku nt. klubu. Tu tylko aktualizacja

Ana

Tak mi przykro! To jest chamstwo......

Ale powiem Ci, że zakupy prześliczne!!!
Zwłaszcza Nurowska mnie intryguje. A skoro dorobiłaś się już 3-go tomu to rozumiem, że niedługo podzielisz się opinią?
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 13:42   #966
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
biedactwo, też bym była wściekła, żal się do woli a takiemu to normalnie
Cytat:
Ana

Tak mi przykro! To jest chamstwo......

Ale powiem Ci, że zakupy prześliczne!!!
Zwłaszcza Nurowska mnie intryguje. A skoro dorobiłaś się już 3-go tomu to rozumiem, że niedługo podzielisz się opinią?

Bank powiadomiony, policja telefonicznie, za chwilkę idę złożyć zeznania. W sumie teraz już nawet nie wiem czy się bardziej martwić straconymi pieniędzmi, czy tym co ktoś ewentualnie może przy pomocy moich dokumentów narobić. Ehh, pięknie mi się dzień zaczął

Dzięki Foxino Zostały mi jeszcze dwie książki z serii Lemur, później 'Bliźnięta Fahrenheit' i zabieram się za Nurowską. Myślę, że na początku grudnia będę w stanie coś więcej o 'Pannach i wdowach' powiedzieć

No nic... na razie w obliczu zaistniałej sytuacji nic więcej mi nie przybędzie, więc będę doczytywać to co nazbierałam. (Ani Shaw, ani See, ani reszta upatrzona z ŚK. A teraz jeszcze dostałam mail z Merlina z promocją na 'Zimistrza'. Agrhh...
Stary 2007-11-15, 15:27   #967
gasta18
Wtajemniczenie

A wiecie dziewczyny moze cos nowego na temat tego doliczania vat-u do ksiazek?
gasta18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 16:30   #968
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
To mają być cztery tomy?
Dziwnie ten pakiet w ŚK zrobili - że drugą i trzecią część zestawili razem, bez pierwszej.
Chyba że te tytuły są ze sobą bardzo luźno powiązane i nie należy rozpatrywać ich w kategorii "części"

TŻ podejrzewa, że wszyscy rzucili się na "Imprimatur", ale okazało się nieciekawe, więc nie kupili reszty, w związku z czym w ŚK została im nadwyżka i próbują ją teraz jakoś opchnąć

Cytat:
Kilka tytułów bym Ci z chęcią podebrała
Tego Pilcha mam (wygrałam w ŚK), ale jakoś mnie nie pociąga. Mogłabyś mi dać znać, czy warto, ale pewnie trochę czasu minie, zanim się za niego zabierzesz

Cytat:
Wściekła jestem niemiłosiernie (...)
No szok po prostu!
Nikt nie zareagował?
Stary 2007-11-15, 16:34   #969
caroline_1988
Zakorzenienie

GG do caroline_1988

ja ksiazki głównie wypożyczam z biblioteki ale też czasami pozwolę sobie coś kupic
Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama!
caroline_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 18:13   #970
basilissa
Rozeznanie

Ana, współczuję. Nie wiem, jak pocieszyć. G... po prostu zauważył kobietę z siatami i wiedział, że nie będzie w stanie nic zrobić, a zanim ochłonie, to jego już nie będzie. Szkoda tych pieniążków za które kupiłabyć tyle nowych wspaniałych książek. Szkoda dokumentów, bo nie wiadomo, czy ten ktoś je wyrzuci czy puści w obieg. Szkoda czasu, który zmarnujesz, na załatwianie nowch.
Stary 2007-11-15, 19:00   #971
Ondine
Rozeznanie

Ana, współczuję .Takie sytuacje niestety są coraz częstsze, szczególnie w dużych miastach. Żal ,ze nie będziesz mogła kupic wymarzonych książek.No i kłopoty zwiazane z dokumentami. I w ogóle czlowiek wsciekly sie robi, gdy czyta cos takiego. Pieniążki zarabia sie cieżka pracą , a tu taki ......... chce sie obłowić.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 19:47   #972
emememsik
po prostu Em :)

Anahstasia, potwornie mi przykro, bo wiem jak się czujesz. Pamiętam, jak po trzech miesiącach ukradli mi pierwszy własny telefon na który zbierałam ponad rok. I jak dwa kolejne telefony również znalazły nowych właścicieli. I jak jakiś ***** przejechał w parku na rowerze koło mojej ławki, "przypadkowo" biorąc ze sobą torebkę, która leżała koło mnie.
Najgorsze jest to, że nigdy nawet do głowy mi nie przyszło zgłosić tego na policję. No, ale wtedy miałam telefon na kartę, nie miałam karty płatniczej ani dowodu..
Naprawdę nie rozumiem, jak tak można?

Jeśli miałaś w torebce klucze, pamiętaj o zmianie zamków.
Stary 2007-11-15, 20:27   #973
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Ana, wspolczuje strasznie
Naprawdę ludzka podłość i bezczelność nie ma granic. Najwazniejsze w takim wypadku to zablokowac karty bankowe, ale to już zrobiłaś, z tego co piszesz. Co do dokumentów, to wydaje mi się że nie musisz się obawiać, jeśli zgłosiłaś kradzież na policji, to w razie jakichkolwiek prób korzystania z Twoich dokumentow, wiadomo będzie, że to nie Ty, a ktoś kto się pod ciebie podszywał.

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-15, 21:54   #974
shachownica
Zakorzenienie

anah, jeszcze raz

ja wpadłam do wątku pochwalić się nową zdobyczą, z allegro, udało mi sie kupić "nazywam sie czerwień" za pół ceny i brnęłam dziś przez deszcze i śniegi, żeby ją odebrać ale już się grzeje na mojej półce

twory i potwory

Stary 2007-11-15, 22:07   #975
czapeczkaelfa
Zadomowienie

A ja właśnie wylicytowałam na allegro "Kafkę nad morzem" Murakamiego. Cena niestety nie była zbyt okazyjna, bo Murakami, jako że jest ostatnio bardzo popularny, jest drogi wszedzie, nawet na allegro. Ale czaiłam się do tej książki już od dłuższego czasu, aż w końcu nie wytrzymałam i ja kupiłam I bardzo się z tego cieszę.

Stary 2007-11-16, 08:36   #976
foxina
Rozeznanie

Cytat:
anah, jeszcze raz

ja wpadłam do wątku pochwalić się nową zdobyczą, z allegro, udało mi sie kupić "nazywam sie czerwień" za pół ceny i brnęłam dziś przez deszcze i śniegi, żeby ją odebrać ale już się grzeje na mojej półce
Zazdroszczę Shachownica zakupu!
Też się czaję na tą książkę.

Cytat:
Napisane przez czapeczkaelfa Pokaż wiadomość
A ja właśnie wylicytowałam na allegro "Kafkę nad morzem" Murakamiego. Cena niestety nie była zbyt okazyjna, bo Murakami, jako że jest ostatnio bardzo popularny, jest drogi wszedzie, nawet na allegro. Ale czaiłam się do tej książki już od dłuższego czasu, aż w końcu nie wytrzymałam i ja kupiłam I bardzo się z tego cieszę.
Niestety to fakt, że ceny książek Murakamiego przyprawiają o białą gorączkę.
Ale nie będziesz żałowała wydanych pięniedzy, gdyż 'Kafka nad morzem' jest fenomenalna! Zwłaszcza osoby, które lubią czytać ksiazki znajdą tam cząstkę siebie.

Ana
Stary 2007-11-16, 11:09   #977
Anahstasia
Zakorzenienie

Dziewczyny kochane Dziękuję za wsparcie. Wczoraj wieczorem pękłam i odreagowałam to trochę łzami, ale po nocy już jest ze mną lepiej. Dzisiaj szybko zaliczyłam wykład i obiecałam sobie dzień na przyjemności, żeby odpocząć po wczorajszym stresie. Może jakąś recenzję wysmaruję? (Kusi mnie Kavan, bo 'Lód' tak bardzo mi się nie podobał, jak mało, która książka Tak czy siak, postanowiłam się nie dręczyć niczym - mam papierki na utracone dokumenty, więc przynajmniej teoretycznie jestem zabezpieczona. A pieniądze... szczęścia nie dają

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
A wiecie dziewczyny moze cos nowego na temat tego doliczania vat-u do ksiazek?
Nic nie słyszałam o nim od czasu mojej rozmowy z tym wątku z Em

Cytat:
To mają być cztery tomy?
Dziwnie ten pakiet w ŚK zrobili - że drugą i trzecią część zestawili razem, bez pierwszej.
Chyba że te tytuły są ze sobą bardzo luźno powiązane i nie należy rozpatrywać ich w kategorii "części"

TŻ podejrzewa, że wszyscy rzucili się na "Imprimatur", ale okazało się nieciekawe, więc nie kupili reszty, w związku z czym w ŚK została im nadwyżka i próbują ją teraz jakoś opchnąć
Cztery, cztery, a ten czwarty chyba najciekawszy (ale dlaczego to Ci nie zdradzę, bo spalę Ci trzeci tom, a tego nie chcę :P One jak najbardziej są ze sobą mocno powiązane. Akcja pierwszego tomu toczy się najwcześniej, kolejnych po odpowiednio długim okresie. Wracają bohaterowie z jedynki, przywoływane są pewne sytuacje. Zwłaszcza w trójce dużo retrospekcji.
Czwarty tom ma zamykać serię. Tytuły książek wzięły się od słów: Imprimatur Secretum, Veritas Mysterium. Unicum...
Początkowo sądziłam, że tomów będzie pięć. Gdzieś na anglojęzycznej stronie wyczytałam, że jednak cztery, ostatni Unicum, jednoczący całą fabułę, a równocześnie te wszystkie opowieści, zbierając je w jedną zaskakującą całość. I w to jestem skłonna wierzyć, zwłaszcza po tym co zaserwowali czytelnikom Monaldi&Sorti w poprzednich tomach Opisując te książki jestem bardzo stronnicza, bo są jednymi z moich ulubionych. Ale chyba coś w nich jest, bo moja mama, miłośniczka klasyki, kiedy je dopadła to też wsiąkła

Cytat:

Kilka tytułów bym Ci z chęcią podebrała
Tego Pilcha mam (wygrałam w ŚK), ale jakoś mnie nie pociąga. Mogłabyś mi dać znać, czy warto, ale pewnie trochę czasu minie, zanim się za niego zabierzesz

No szok po prostu!
Nikt nie zareagował?
Nie oddam A co do Pilcha to faktycznie nie wiem kiedy się za niego zabiorę... Na razie na pewno skończę Lemura, nowego Fabera, 'Kontrabasistę' Suskinda i sagę Nurowskiej. A później... who knows?

Niestety nikt nie zareagował, bo też niewielu ludzi było w okolicy. Szłam Plantami na wysokości tyłu Słowackiego (prawie przy przejściu z Plant na Westerplatte). A straż miejska pojawiła się w pobliżu, ale jak już było po wszystkim

Em, na szczęście kluczy nie miałam. Rano materiałową torbę zamieniłam na skórzaną jak tak zaczęło padać, prawdziwa intuicja. Bo inaczej poszłyby nie dość, że klucze do domu, do rodziców, do pracy, to i do samochodu, bo ja jak chomik, zawsze wszystko noszę, żeby mieć pod ręką

Shachownico, Czapeczkoelfa - gratuluję zakupów Wstyd się przyznać, ale o moim Pamuku zapomniałam i leży na półce w kolejce do czytania... Może Twój mnie zmobilizuje, żeby szybciej po niego sięgnąć

Jeszcze raz Dziewczęta dziękuję za wszystko. Jesteście cudowne
Stary 2007-11-16, 14:38   #978
luky
Raczkowanie

Oj dużo wydaję dużo. Czasem idę "w miasto" z zamiarem kupna nowego ciucha, a wracam obładowana książkami. Ostatnio zaszalałam i wydałam 164zł za ksiązkę o zabytkach Starożytnego Egiptu!!!
Niedawno "połknęłam" "Historyka" i "Światło moich oczu", a teraz jestem na etapie kupowania biografii postaci historycznych.
luky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-17, 15:08   #979
foxina
Rozeznanie

Mała dokładka, polowałam już od jakiegoś czasu.

- 'Co widziały wrony' - MacDonald
- 'Ojciec chrzestny' - Puzo
- 'Uratuj mnie' - Musso

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1100041.jpg (104,3 KB, 27 załadowań)
Stary 2007-11-17, 16:13   #980
Ondine
Rozeznanie

Wczoraj wyszłam sobie pod wieczór po drobne zakupy. Moje nogi same skręciły w kierunku księgarni. No, cóż wyszłam z niej z kolejna ksiażką. To silniejsze ode mnie. Kupiłam "Piatą koronę" J. Ganzalesa. To trihller z miłosną historią w tle . Pomysl powiesci opiera sie na faktycznych wydarzeniach - tajemniczych losach dwu obrazów- van Dycka i Goi. Oba znikneły,a co moglo sie zdarzyć - opowiedziane w powieści.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-17, 16:51   #981
shachownica
Zakorzenienie

ja się w końcu nie wybrałam do śwk, po pierwsze pogoda:/ a drugie email z empik.com, że dwa moje zamówienia są już w drodze do salonu, muszę się więc trochę wstrzymać, na taką rozpustę brak mi już pieniędzy

twory i potwory

Stary 2007-11-17, 17:00   #982
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Ja nigdy jeszcze nie zamawiałam przez empik.com. Powiedzcie mi, czy to się opłaca? wtedy książki są tańsze?

Stary 2007-11-17, 17:43   #983
basilissa
Rozeznanie

Dzisiaj, by mieć co czytać w czasie podróży, kupiłam nowy kryminał Tatiany Polakowej Smak lodowego pocałunku.
Stary 2007-11-17, 21:01   #984
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czapeczkaelfa Pokaż wiadomość
Ja nigdy jeszcze nie zamawiałam przez empik.com. Powiedzcie mi, czy to się opłaca? wtedy książki są tańsze?
są kilka złotych przeważnie tańsze, trafiają się też specjalne promocje i zestawy. ja zamawiam głównie książki obcojęzyczne, bo mają najtaniej ze wszystkich znanych mi księgarni internetowych. plus nie musisz płacić za przesyłkę, bo książki można odebrać w salonach empiku w twoim mieście.

twory i potwory

Stary 2007-11-18, 16:59   #985
ossa
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

ahaś, to duzy plus empiku! bo wyczytalam na tym forum, ze merlin bierze za osobisty odbior w salonie, wierzyc mi sie nei chce, ale ostatnio na gazecie.pl też o tym czytalam. Farsa. Poza tym te promocje chyba juz ciagle beda obowiazywać w empiku, nie tylko na otwarcie nowej strony...
ossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-19, 12:45   #986
griff
Raczkowanie

a powiedzcie gdzie lepiej kupic: empik czy merlin?

w merlinie chyba wysylka powyzej 50zl jest gratis a w empiku?

przymierzam sie do duzego zakupu (150-200zl ) i nie wiem ktore wybrac. jak jest z przesylka? bo odbior w salonie niestety odpada- nie mam takiego w miescie a dojazd sie nie oplaca
griff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-19, 13:45   #987
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez griff Pokaż wiadomość
a powiedzcie gdzie lepiej kupic: empik czy merlin?

w merlinie chyba wysylka powyzej 50zl jest gratis a w empiku?

przymierzam sie do duzego zakupu (150-200zl ) i nie wiem ktore wybrac. jak jest z przesylka? bo odbior w salonie niestety odpada- nie mam takiego w miescie a dojazd sie nie oplaca
Przy zakupie powyżej 150 zł w empiku dostawa również jest gratis.
W empiku praktycznie wszystkie pozycje w zamówieniu przez internet są tańsze o ok 5%. Jeśli masz adres mailowy na tlen-ie, często są promocje i rabaty na zakupy w empiku na kolejne 15zł.
W merlinie warto kupować jak są promocje (chociaż ostatnio jak już kiedyś wspomniałam nie starają się). Jednak większy wybór dostępnych książek zdecydowanie jest w merlinie.

Ja osobiście gdybym miała przeznaczyć taką kwotę najpierw poszperałabym na allegro, gdyż często można znaleść tanie książki ze zwrotów z księgarni tańsze o 50%.

Stary 2007-11-19, 14:01   #988
shachownica
Zakorzenienie

włąsnie przyszły mi trzy książki z allegro w tym "damy z grace adieu" a po pracy idę po paczkę do empiku, poniedziałkowa książkowa rozpusta

twory i potwory

Stary 2007-11-19, 14:13   #989
griff
Raczkowanie

Cytat:
Przy zakupie powyżej 150 zł w empiku dostawa również jest gratis.
W empiku praktycznie wszystkie pozycje w zamówieniu przez internet są tańsze o ok 5%. Jeśli masz adres mailowy na tlen-ie, często są promocje i rabaty na zakupy w empiku na kolejne 15zł.
W merlinie warto kupować jak są promocje (chociaż ostatnio jak już kiedyś wspomniałam nie starają się). Jednak większy wybór dostępnych książek zdecydowanie jest w merlinie.

Ja osobiście gdybym miała przeznaczyć taką kwotę najpierw poszperałabym na allegro, gdyż często można znaleść tanie książki ze zwrotów z księgarni tańsze o 50%.

dzieki. chyba zdecyduje sie na merlin- w empiku nie maja akualnie jednej pozycji. allegro odpada, od dluzszego czasu przegladam i te ksiazki ktore mnie interesuja sa drozsze niz w merlinie. pozostaje mi odlozyc reszte potrzebnej kasy i zrobic sobie swiateczny prezent
griff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-19, 14:33   #990
foxina
Rozeznanie

Cytat:
a po pracy idę po paczkę do empiku, poniedziałkowa książkowa rozpusta
domyślam się, że emocje sięgaja zenitu i ciężko w pracy wysiedzieć?

Cytat:
Napisane przez griff Pokaż wiadomość
dzieki. chyba zdecyduje sie na merlin- w empiku nie maja akualnie jednej pozycji. allegro odpada, od dluzszego czasu przegladam i te ksiazki ktore mnie interesuja sa drozsze niz w merlinie. pozostaje mi odlozyc reszte potrzebnej kasy i zrobic sobie swiateczny prezent
Pochwal się potem Griff nabytkami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości