Wieczny bałagan w domu - cz.2 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-29, 22:37   #571
I ona
Zakorzenienie

Dot.: Wieczny bałagan w domu - cz.2

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Hm, odkurzacz do okruchów? Chodzi Ci o taki mały, ręczny, bezprzewodowy? Bo ostatnio to o szczotce elektrycznej pisałam, ale szczotka to szczotka, a odkrzacz to odkurzacz
Szczotkę mam z viledy, a odkurzacz z phillipsa.

Co do kulek zbierających sierść z prania, to nie polecam raczej, bo zbierają niewiele. W paczce kupiłam ich 6, a żeby był jakiś widoczny efekt musiałabym mieć ich chyba ze 20
Myślałam o takim małym ręcznym bezprzewodowym odkurzaczu. Wydawało mi się, że o czymś takim pisałaś.
Być może to nie byłaś Ty, albo coś zupełnie źle zrozumiałam.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 23:19   #572
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Myślałam o takim małym ręcznym bezprzewodowym odkurzaczu. Wydawało mi się, że o czymś takim pisałaś.
Być może to nie byłaś Ty, albo coś zupełnie źle zrozumiałam.
Mam taki:
http://www.philips.pl/c-p/FC6142_01/...kurzacz-reczny
Fajny wynalazek
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 23:30   #573
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
No no o taki mi chodzi ☺
A powiedz poza okruchami na blacie itp to poradzi sobie ze śmietkami/włosami na narożniku czy fotelu?

Kurde musze coś kupić bo szajby dostaje jak patrze na ten narożnik. Nie będe przecież codziennie jeźdźić na normalnym odkurzaczu.
Stary 2016-03-30, 00:04   #574
StarFighter
BAN stały

Mam taki do auta, ale electrolux i bym tego nie polecił, długie ladowanie i bardzo niska wydajność z tym ssaniem zbierze co najwyżej jakieś chrupki rozsypane na kafelkach

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Jesli chodź o mój to szczerze napisze ze włosów nie zbierze chyba ze kanapa ma np. skórzane obicie
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-30, 08:14   #575
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StarFighter Pokaż wiadomość
Mam taki do auta, ale electrolux i bym tego nie polecił, długie ladowanie i bardzo niska wydajność z tym ssaniem zbierze co najwyżej jakieś chrupki rozsypane na kafelkach

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Jesli chodź o mój to szczerze napisze ze włosów nie zbierze chyba ze kanapa ma np. skórzane obicie
Eh no załamałeś mnie ☺
Ale dzięki za opinie, chodzi mi to po głowie, nie jest mega drogie, ale w sumie nie chciałabym wydać prawie 2 stów na lipke.
Stary 2016-03-30, 09:23   #576
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
No no o taki mi chodzi ☺
A powiedz poza okruchami na blacie itp to poradzi sobie ze śmietkami/włosami na narożniku czy fotelu?

Kurde musze coś kupić bo szajby dostaje jak patrze na ten narożnik. Nie będe przecież codziennie jeźdźić na normalnym odkurzaczu.
Trochę włosów ściągnie, ma końcówkę do mebli. Ale ogólnie, to polecałabym najpierw ściągnąć sierść wilgotną gumową rękawicą, i wciągnąć sobie wtedy odkurzaczem. Albo po prostu przejechać normalnym odkurzaczem. Bo ten nie ma takiej dużej mocy ssania i jak kłaki się wbiją w materiał, to może nie dać rady. Lepiej się nadaje do kłębków sierści gdzieś na podłodze, do okruszków, do rozsypanego cukru itp.

Upiekłam wczoraj fajny chleb Wyrobiłam sobie ciasto w maszynie, a potem przełożyłam do foremki i do piekarnika. Chyba teraz tak będę piekła, bo to mniej roboty, niż wyrabiać ręcznie. No i w sumie mamy tę maszynę chlebową, to wypada jej używać
Wyszło z niej też pyszne ciasto drożdżowe, ale to już mało dietetyczne, a ja mam wesele za 2 tygodnie i muszę wejść w kieckę

Miałam wczoraj jakiś słaby dzień, byłam non stop poirytowana. Bałagan w domu też mnie wkurzał, trzeba by ogarnąć, ale nie wiem kiedy. Chyba czas na to będę miała w piątek dopiero, z do tego czasu pozostaje tak po łebkach robić...

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2016-03-30 o 09:27
Stary 2016-03-30, 10:13   #577
nunny
Wtajemniczenie

Ale bym chciała taką maszynę do chleba.
U mnie względny porządek, dzis ogarnę jakieś pranie i wsio, za dużo roboty innej mam.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-30, 11:19   #578
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja chciałam ogarnąć podłogi i pranie, ale TŻ chce jechać do sklepu i mam przeczucie, że po tej wyprawie już mi się nie będzie chciało
Stary 2016-03-30, 12:04   #579
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Ale bym chciała taką maszynę do chleba.
U mnie względny porządek, dzis ogarnę jakieś pranie i wsio, za dużo roboty innej mam.
oj, maszynka do chleba

ale nie kupuję, bo bym piekła non stop i bym się toczyła
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-30, 13:30   #580
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
oj, maszynka do chleba

ale nie kupuję, bo bym piekła non stop i bym się toczyła
To tak działa na początku, że się piecze co chwilę Potem ta rozrywka powszednieje Mimo, że mam maszynkę i umiem sobie coś upiec, to i tak raz pieczemy, raz kupujemy, bo piec się nie chce.
Stary 2016-03-30, 13:59   #581
I am Rock
lokalna gwiazda

Jesteśmy rodziną leniwców. Spędziliśmy święta ze starą lodówką zawalającą w przedpokoju i starą komodą rozebraną na części w przedpokoju nr 2. Co prawda, za każdym razem, gdy ktoś wychodzi z domu, to bierze coś pod pachę, ale jakoś tego chłamu powoli ubywa.
Wyniosłam kolejna torbę zbędnych ciuchów, już coraz mniej myślę, że coś tam się przyda.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-30, 15:19   #582
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
To tak działa na początku, że się piecze co chwilę Potem ta rozrywka powszednieje Mimo, że mam maszynkę i umiem sobie coś upiec, to i tak raz pieczemy, raz kupujemy, bo piec się nie chce.
komu się nie chce, temu się nie chce miałam kiedyś i była stale w użytku.

do tego mieszkam w Londynie, a nie wiem, czy wiesz, ale Anglicy jedzą watę, nie chleb. więc taki świeżo upieczony, prawdziwy to luksus
Stary 2016-03-30, 15:50   #583
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie wiem co jedzą w Wielkiej Brytanii Ale jak chcesz piec chleb, to przecież nie trzeba mieć maszyny, wystarczy piekarnik Są chleby na zakwasie mieszane łyżką, polecam, nie trzeba wyrabiać i są bardzo zdrowe Same plusy.
Stary 2016-03-30, 16:26   #584
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem co jedzą w Wielkiej Brytanii Ale jak chcesz piec chleb, to przecież nie trzeba mieć maszyny, wystarczy piekarnik Są chleby na zakwasie mieszane łyżką, polecam, nie trzeba wyrabiać i są bardzo zdrowe Same plusy.
Ale mi się nie chce robić takiego łyżką, piec, pilnować raz na ruski rok tak zrobię. jak miałam maszynę, to cały czas chodziła
Stary 2016-03-30, 18:00   #585
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja akurat tylko wyrabiam ciasto w maszynie, piec wolę w piekarniku mimo, że trzeba przypilnować Nie lubię dziur po mieszadłach.
Stary 2016-03-30, 19:13   #586
Casssssie
Rozeznanie

w domu mój "bałagan" zamienił się w dosłowny burdel
nie mam żadnej motywacji do podjęcia wyzwania posprzątania tego syfu...
Nie ma wyjścia jutro muszę to ogarnąć . Chyba zacznę już dziś
Casssssie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 09:15   #587
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
to się gdzieś kupuje? robi samemu?

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 09:48   #588
Yersinia_p
Nudziara

Hej dziewczyny! Postanowilam sie przywitac, bo juz jakis czas podczytuje ten watek. Dzieki niemu zrozumialam, ze nie jestem jedyna, fatalna pania domu Nie cierpie sprzatac, mimo, ze w domu rodzinnym bylam tresowana do sprzatania ostro. Nie pomaga fakt, ze jestem perfekcjonistka, walcze z tym i staram sie cieszyc z malych sukcesow na tym polu. Zauwazylam, ze czytanie tego watku mi pomaga i czuje przyplyw inspiracji i motywacji do sprzatania niestandardowych zakamarkow ostatnio umylam drzwi lazienkowe i do sypialni, a wczesniej zaatakowalam kurze pod lozkiem (czulam sie jak bohater )
Troche wstyd mi sie przyznac, ale nie pracuje teraz, a balagan nadal jest :/ zawsze myslalam, ze jak bede miec wiecej czasu to bedzie u mnie wygladalo jak na zdjeciach w magazynach o wnetrzach
Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
to się gdzieś kupuje? robi samemu?
Ja zaczynalam moja przygode z chlebem na http://pracowniawypiekow.blogspot.co.at/?m=1 zakwas dostalam od mamy, ktora dostala od kolezanki, ale samemu tez mozna zrobic

Yersinia_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 09:52   #589
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Zakwas można kupić, dostać, albo zrobić - to łatwe i polega głównie na mieszaniu mąki z wodą Ja robiłam sama.

U mnie bałagan, byłam wczoraj taka zmęczona, że dałam radę tylko ugotować obiad na dziś i jutro. I puściłam dwa prania. Podłogi straszą, wszędzie leżą jakieś rzeczy. Ech. Muszę jakoś to poogarniać, dziś lub jutro. Spróbuję na jutro wziąć pracę zdalną z domu, będę mieć więcej czasu.
Stary 2016-03-31, 10:19   #590
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

U mnie jak zwykle pranie. Dziwią popiorę, odkurzę i może coś z łazienką zrobię. Przychodzi dzisiaj stolarz powymierzać wszystko i tak głupio byłoby żeby burdel zastał. No ale to wymaga ruszenia mojej strasznej komody. Na pewno tego nie ruszę. Jestem leniem.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 10:30   #591
tenebra
Zakorzenienie

Schowałam do skrzyń zalegające pudła ze wszystkim, do przejrzenia na później. 2 skrzynie zapełniłam Ale jest od razu przejrzyściej w salonie, a raczej nie zanosiło się żebym się za to wzięła w najbliższym czasie...

Czeka mnie jeszcze mnóstwo prania i ogólnego ogarniania. Ale mi się nie chce... Ale już muszę chociaż to pranie zrobić bo mi się wala pod nogami

tenebra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 12:13   #592
Sondra
Raczkowanie

Kusicie tym pieczeniem chleba. Tymczasem poprosze o kopa w tylek na rozbieg bo zamierzam sprzatac, mlodszy dziec spi, starsza moze pomoze w swoin pokoju. O losie tak mi sie nie chce. Jak na razie wypije kawke 😆
Sondra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 12:41   #593
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Przepis poproszę.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 12:47   #594
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yersinia_p Pokaż wiadomość
Ja zaczynalam moja przygode z chlebem na http://pracowniawypiekow.blogspot.co.at/?m=1 zakwas dostalam od mamy, ktora dostala od kolezanki, ale samemu tez mozna zrobic
nienawidzę Cię za ten link!
Stary 2016-03-31, 13:03   #595
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cava przepis na zakwas jest na moje wypieki. Wyjdzie ci z palcem w nosie.
Stary 2016-03-31, 13:18   #596
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Cava przepis na zakwas jest na moje wypieki. Wyjdzie ci z palcem w nosie.

Nie na zakwas, na chleb na zakwasie mieszany widelcem.

BTW, zakwas to inna historia. Mnie nie wyszedł, ale problemem jest chyba temperatura u nas w domu. My zimnolubni jesteśmy. Czekam do lata więc, żeby jeszcze raz zakwas nastawić.

Inna sprawa ze mam pod nosem 3 dobre piekarnie robiące chleby na zakwasie (w tym 2 tylko na zakwasie, bez drożdzy) to i... nie bardzo mi się chciało.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 13:22   #597
Servedy
Przyczajenie

W domu muszę mieć czysto, nie lubię bałaganu. W pracy czy u kogoś mi nie przeszkadza, ale u siebie tak.
Servedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 14:41   #598
ksieciunio
Raczkowanie

Cytat:
Zakwas można kupić, dostać, albo zrobić - to łatwe i polega głównie na mieszaniu mąki z wodą Ja robiłam sama.
Też robiłam zakwas, ale mi nie wyszedł Na 99% przyczyną jest za niska temperatura. Postanowiłam poczekać z zakwasem na lato

Cytat:
Ja akurat tylko wyrabiam ciasto w maszynie, piec wolę w piekarniku mimo, że trzeba przypilnować Nie lubię dziur po mieszadłach.
Też miałam taką maszynę. Zepsuła się niedługo po upływie gwarancji Za to kupiłam kMixa i to jest FANTASTYCZNE urządzenie. Mieszkam na obrzeżach miasta, do piekarni daleko, więc pszenne chleby i bułki drożdżowe robię prawie codziennie. Do tego czasami jakieś brownie. Podobnie jak lexie, nie muszę się bawić w wyrabianie ciasta. Chwila i gotowe, potem tylko na blaszkę i do piekarnika. Bardzo polecam każde urządzenie, ktore wyrabia za nas ciasto A kMix wyrabia ciasta, uciera, ubija, mieli mieso, szatkuje. Naprawdę baaaaardzo go lubię

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie na zakwas, na chleb na zakwasie mieszany widelcem.

BTW, zakwas to inna historia. Mnie nie wyszedł, ale problemem jest chyba temperatura u nas w domu. My zimnolubni jesteśmy. Czekam do lata więc (...)
Czyli tak jak u mnie Ja wolę chleby na zakwasie, mam też wrażenie, że one zachowują świeżość dłużej niż te na drożdżach. Ale samodzielnym robieniem zakwasu zainteresowałam się dopiero niedawno - jak już opanowałam przepisy na drożdżach.

A co do sprzątania to... Po Świętach był bałagan więc posprzatałam we wtorek. W środę już było pełno sierści, więc znowu poodkurzałam. Jutro mam gości, więc dzisiaj znowu czeka mnie odkurzacz. Chyba ogolę psa na łyso :P

Dziewczyny, chyba już była na ten tenat dyskusja, ale powtórzę: myjecie wszystkie płytki w łazience? Nawet w strefie "suchej"? Mam łazienkę z płytkami do sufitu. Wczoraj tak spojrzałam pod kątem na scianę nad grzejnikiem i się załamałam :/ Czym to myć? Jakąś wielką gąbką? Mopem? :P Bo małą gąbeczką to się zajadę. I jakimi płynami, żeby nie było smug?

ksieciunio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 15:51   #599
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez Servedy Pokaż wiadomość
W domu muszę mieć czysto, nie lubię bałaganu. W pracy czy u kogoś mi nie przeszkadza, ale u siebie tak.
cieszymy się razem z tobą
Stary 2016-03-31, 16:02   #600
StarFighter
BAN stały

Dziewczyny nieśmiało dodam ze nasza modka Ervishka jest specjalistką od pieczenia różnych rodzajów chlebów, można ją spotkać na wyliczankach
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości