|
|
#541 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.5
Cytat:
Wiem ze łatwo mówić bo ja już w 21 tygodniu panikowalam jak się okazało ze Zuzia ułożona dupka w dół ![]() Ale co się dziwić jak Bartek od połowy był główka w dół to to trochę niepokojące szczególnie ze jak ognia boje się cc |
|
|
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
za niedługo trzeba się zbierać i jechać dokształcać
![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- a dlaczego ? masz jakieś powody ? chociaż ja za modą aż tak nie idę ... bo bym z torbami poszła haha
|
#543 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja najczęściej nosze rurki ale z wysokim stanem bo jestem niska a one trochę mnie wydłuzaja
ale teraz nie dopinam już żadnych i to jest przykre ![]() i wgl więcej mi przybyło pod biustem niż w cyckach bezpośrednio ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
Tż tak zadowolony z muffinek że wczoraj zjadł 4 do pracy wziął 3 a na dziś zostawił sobie 3
![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- aa no tak mi jednak doskwiera to że tak bardzo mi w uda poszło... już ten tyłek przeboleje... ale będę ćwiczyć z Chodakowską
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane zmykam się ogarniać
spokojnego i przyjemnego dnia Wam życzę odezwę się wieczorem
|
#547 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj chyba wizazowy dzien prania
ja jeszcze prasowanie ogarnęłam w międzyczasie.
|
|
|
|
#548 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całe szczęście mi rodzice nie gadają, ze oni gorzej mieli. Chociaż wiem, że latwo im od razu po ślubie nie było i ciążko pracowali na to co teraz mają. Doceniam to bardzo, że nie wypominają i nie marudza, że My to lżej mamy. Za to babcia ze stronyny tata nadrabia za nich xtysiąc pięcet :P Serio, nie przesadzam. Co wizyta w domu słucham jak to ona i dziadek mieli cieżko Cytat:
Także spokojnie cobyś dziecku nie szkodziła!
|
|
#549 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak z ciekawości jeśli można, jaka firma ubezpieczeniowa? my w pzu mamy po 1500zł, więc podług Was tak biednie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
my już jesteśmy po pierwszym grillu wiosennym, ale stał na tarasie, a jedliśmy w domu![]() [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;58350121]Zrobiłam sobie wstępną liste rzeczy które potrzebuje do wyprawki w hubiword... Wyszło 181zł, nie najgorzej ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#550 |
|
Zadomowienie
|
Hej Laseczki,stesknilam się
nadal jestem trochę zmęczona po weselu,ale było bardzo fajnie chociaż po oczepinach się zebralam do spania, a poprawiny miałam z polgodzinna przerwa prócz tego pierwszy raz byłam kierowcą na takiej długiej trasie w nocy, w dodatku byłam zmeczona,więc się trochę bałam. Na szczęście dowiozlam wszystkich bezpiecznie do domów.Też robię pranie, sciagnelam pokrowiec z materaca,trochę się bałam,że się zniszczy,ale wygląda ok i zaraz spróbuję go naciągnąć. No i mezowe koszule muszę ręcznie uprac. U mnie jest mega cieplutko,już mi się też zamarzyl grill na tarasie. I pomyślałam,że jak na razie nici z ogródka to może coś wymysle na taras właśnie. Tata ma mi dac sadzonki pomidorkow koktajlowych do donic, ja wymyśle jeszcze jakieś kwiatki i będzie ładnie ![]() Pisalyscie o baby shower, mi koleżanki robią,ale miałam nadzieję,że się szybciej zorganizuja,bo ma być u mnie. chciałabym coś ugotować i posprzątać,a nie wiem jak się będę czuć za miesiąc. |
|
|
|
#551 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć, Laseczki
U mnie też cieplutko ![]() Ale ponoć od środy ochłodzenie .odpoczywam dzisiaj w domu, bo wczoraj się nałaziliśmy z chłopakami. To już nie dla mnie takie wyprawy ![]() Ale już niedługo będziemy z wózeczkiem pomykać, już nie mogę się doczekać Cytat:
Cytat:
Ja to samo. Okropieństwo. Cytat:
2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4. 2019: 2 Edytowane przez Miqesi Czas edycji: 2016-04-04 o 15:05 |
|||
|
|
|
#552 |
|
Zadomowienie
|
Claudette, nie wiem o co chodzi z wielowodziem,ale maloplytkowosc to chyba coś z krzepnięciem krwi. Mam nadzieję,że szybko Cię wykuruja
|
|
|
|
#553 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest z tym ubezpieczeniem w pracy.. Ja dopiero mogłam ubezpieczyć się w styczniu i księgowa powiedziała mi, że i tak pieniędzy za urodzenie dziecka nie dostane bo musiałabym być ubezpieczona minimum 6 miesięcy...
Poza tym zauważyłam, że mam zaczerwieniona skórę na pośladkach i łydkach też tak macie ..? |
|
|
|
#554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
no gin mowi, ze ma jeszcze z 6 tygodni, zobaczymy, ale boje sie cc jak diabel swieconej wody...
Aniu dopisz mi kolejna wizyte 20.04 godz 12:45 jeszcze mam bakterie w moczu, ale to pikus, no i anemia oczywiscie grr a z dobrych wiesci to maluszek ma 1400g
|
#556 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Mamusie
![]() Moja przyjaciółka urodziła dzisiaj drugiego synka Punktualny Młody Człowiek z niego Termin miała na dzisiaj no i urodził się 04. 04 o 4:00![]() A ja dzisiaj troszkę popracowałam i już odpoczywam bo tak jest gorąco, że ja nie dam rady łazić muszę się dopiero przestawić na tryb wiosenny i temperatury powyżej 20stopni...Pisałyście dziewczyny o tym jak to "dawniej było"... Moja mama na szczęście ma takie podejście, że ja powinnam się oszczędzać i leżeć i nic nie dźwigać. Ona ma niestety za sobą 3 stracone ciąże bo dawniej nikt na wsi nie patrzył czy kobieta jest w ciąży i nikt (łącznie z moim ojcem) nie dawał jej taryfy ulgowej smutne to ale dobrze, że czasy się zmieniły.Mój mąż już mi nie pozwala siadać za kierownicę bo on gdzieś wyczytał, że w 3 trymestrze nie powinna kobieta w ciąży kierować więc najdalej mogę do delikatesów Centrum kilometr od nas jechać trudno niech mnie wozi jak tak![]() Zamówiliśmy wczoraj materacyk lateksowy ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
Cytat:
Moja też jeszcze głową w górę, nie martw się na zapas jeszcze na pewno się odwróci
|
|
#557 |
|
Wtajemniczenie
|
Kasiu, śliczny Maluszek
Eful, ja tak nie mam, za to mam pełno pryszczy na twarzy, a zawsze miałam ładną cerę. Walczę z tym trochę, ale nic nie pomaga. Czekam, aż urodzę, żeby się za to porządnie zabrać i nie straszyć ludzi ![]() Właśnie wstawiłam ciasto z truskawkami do piekarnika. Mmm, już czuję ten boski zapach. Jak chłopaki wrócą, to będą mieć na deser ![]()
2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4. 2019: 2 Edytowane przez Miqesi Czas edycji: 2016-04-04 o 16:05 |
|
|
|
#558 | ||||
|
Ania
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam nadzieję, ze na weekend będzie taka pogoda to może właśnie grilla zrobimy albo chociaż ognisko![]() Cytat:
Ale w Twoim przypadku widac jest tak, że faktycznie nie dostaniesz.. Cytat:
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
||||
|
|
|
#559 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
właśnie zaczęłam się interesowac pieluchami i chciałam sie Was zapytać czy wiecie gdzie najbardziej opłaca sie kupowac pampersy? Spodziewam się raczej dużego dziecka więc tak sobie pomyslałam, ze 1 kupię jedno opakowanie dady i jedno male pampers premium, a poza tym chciałabym "zgromadzić" zapasy Dwójek (3-6 kg, wydaje mi się, że byc może nawet noworodek mógłby w takich chodzić). I tak patrzę, że chyba w Rossmanie z kartą Rossnę wychodzą dość tanio, przejrzałam gazetki promocyjne, obecnie nic ciekawego nie znalazłam. W Superpharmie podobno wszystkie active baby-dry rozmiar 3 i więcej Maxi Pack kosztują 39,99, ale niestety nie dotyczy do dwójek ![]() myślicie, że dobrze myślę? znacie jakieś miejsce gdzie Pampersy sa na pewno najtańsze?
|
|
|
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupuje pampers premium care. Obojetnie gdzie. W tesco sa ok ceny
|
|
|
|
#561 | |
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Dziewczynki skoro dzien prania to ja tez zaczelam ;p Ciuszki z SH pierzecie najpierw w zwyklym proszku aa potem w dzieciowym? i jak? wysuszacie miedzy praniami czy od razu jedno po drugim i na koncu suszenie i prasowanie???? |
|
|
|
|
#562 |
|
Konto usunięte
|
O matko, ale naskrobaly od rana! Siedzę w aucie i czekam na mamę bo zaraz kończy zabiegi i jedziemy leżeć na ogródku tak ciepło! Młoda śpi w aucie. Dobrze ze jej wzięłam body krótki rękaw bo by oszalala.normalnie pogoda na sandały!
Nadrabiam... Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
trzeba obserwowac gazetki bo co chwile sa promocje na oryginalne Pampersy, zauwazylam ze czesto w Tesco wlasnie, Netto, Rossman :-P
Polecam aplikacje Blix, ja dzieki temu juz nie znosze makulatury z klatki do domu :-D |
|
|
|
#564 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ma się wrażenie że nie kontroluje swojego ciała Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#565 |
|
Zadomowienie
|
ANUSZKA umiesci na 1 stronie
Dziewczyny, wbije się z innym tematem, a mianowicie może Was zainteresuje napisane w jednym miejscu WSZYSTKO CO NALEŻY/MOŻNA ZAŁATWIĆ PO NARODZINACH DZIECKA: 1. REJESTRACJA W USC DOKUMENTY: - dowód osobisty osoby zgłaszającej, albo - dowody osobiste obojga rodziców (obecność obojga rodziców) w przypadku, gdy nie są małżeństwem, czyli nie posiadają aktu małżeństwa, albo - odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców, jeżeli pozostają w związku małżeńskim, albo - odpis skrócony aktu urodzenia matki - panny, albo - odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców z adnotacją o rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód. Sprawa załatwiana jest od ręki. Przy okazji otrzymujemy 3 odpisy aktu urodzenia. Wszystko bezpłatnie. Dziecku nie można nadać więcej niż 2 imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej, oraz w formie nie pozwalającej odróżnić płci. Urodzenie rejestruje się w 14 dni od dnia urodzenia. W ciągu 6 miesięcy o dnia sporządzenia aktu, można złożyć w USC pisemne oświadczenie o zmianie imienia dziecka. 2. NUMER PESEL - nadawany w USC tego samego dnia, co nadanie aktu urodzenia, albo w Urzędzie Miasta (czas oczekiwania do 30 dni). 3. ZAMELDOWANIE - następuje automatycznie (adres zameldowania matki). 4. UBEZPIECZENIE ZUS - jeden z rodziców zgłasza narodziny dziecka w swoim zakładzie pracy i wtedy jest ono dopisane do ubezpieczenia zdrowotnego. 5. WYBÓR LEKARZA PEDIATRY, POŁOŻNEJ, PIELĘGNIARKI - w przychodni, do której należysz, musisz wypełnić deklarację wyboru lekarza rodzinnego oraz położnej i pielęgniarki środowiskowej. 6. BECIKOWE - w wysokości 1000 zł - wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka - zależy od dochodów rodziny - graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny. - wnioski składane są w Urzędach Miasta/Gminy lub MOPSach DOKUMENTY: - wypełniony wniosek o becikowe - zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka. - akty urodzenia wszystkich dzieci będących w składzie rodziny (oryginał + kopia). - dowód osobisty wnioskodawcy (oryginał + kopia). - dokument potwierdzający datę przysposobienia dziecka, datę objęcia dziecka opieką prawną lub faktyczną (np. kopia postanowienia sądowego - oryginał do wglądu lub zaświadczenie) - dot. wyłącznie dziecka przysposobionego lub objętego opieką prawną. - zaświadczenie urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok 2014 każdego pełnoletniego członka rodziny. Można złożyć także swoje oświadczenie w tej sprawie - pilnujmy jednak by się nie pomylić, bo za błędy grozi nam odpowiedzialność karna - jeżeli członek rodziny prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym oświadczenie o dochodzie za 2014 rok. - oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wszystkich członków rodziny za 2014 rok. - zaświadczenie (z ZUS, od pracodawcy) lub oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2014 (faktycznie odprowadzonych) - (oryginał). - jeżeli wnioskodawca ma zasądzone alimenty na rzecz dziecka (dzieci), należy dostarczyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem (oryginał + kopia). - zaświadczenie od komornika o stanie egzekucji alimentów roku 2014 (jeżeli postępowanie egzekucyjne było prowadzone a otrzymana kwota alimentów jest niższa niż ta wynikająca z wyroku) (oryginał). 7. KOSINIAKOWE Wsparcie finansowe dla rodziców (przez rok 1000 zł miesięcznie), którzy z powodu swojej sytuacji zawodowej, nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich - wszyscy nieubezpieczeni rodzice, którym urodzi się dziecko. Są to m.in. studenci, osoby bezrobotne (niezależnie od tego, czy są zarejestrowane w urzędzie pracy) oraz pracujące na umowach o dzieło. 8. Program RODZINA 500+ Świadczenie wychowawcze będą mogli pobierać rodzice, opiekunowie prawni i opiekunowie faktyczni dziecka. Wnioski za pierwszy okres funkcjonowania programu będzie można składać do 31 sierpnia 2016 roku. Wysokość świadczenia ustalona została na kwotę 500 zł na dziecko (miesięcznie), przy czym wypłaty przysługują na: - każde drugie i kolejne dziecko bez względu na dochody rodziny - pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł - pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 1200 zł, a którekolwiek z dzieci w rodzinie jest niepełnosprawne DOKUMENTY będzie można składać w urzędzie gminy lub miasta, właściwym dla miejsca zamieszkania osoby starającej się o świadczenie. Do wniosku należy dołączyć: - Zaświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Dotyczy to każdego członka rodziny. Zaświadczenie powinno zawierać dane o wysokości dochodu, należnego podatku i składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu. - Zaświadczenia o innych dochodach. - Oświadczenie o faktycznie uzyskiwanych dochodach przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym. - Oświadczenie o dochodach z gospodarstwa rolnego. - Zaświadczenia, oświadczenia i dokumenty pozwalające ustalić prawo do uzyskania świadczenia (np. dokumenty potwierdzające wiek dziecka, orzeczenia i wyroki sądu rodzinnego). Zaświadczenia i dokumenty dotyczące wynagrodzenia należy dołączyć tylko w przypadku starania się o zasiłek na pierwsze dziecko. 9. FINANSOWE WSPARCIE Z ZAKŁADÓW PRACY - po wypełnieniu odpowiednich wniosków, otrzymujemy dodatkowe jednorazowe finansowe wsparcie od związków zawodowych czy z dodatkowego ubezpieczenia grupowego. 10. OPIEKA NAD MATKĄ PO PORODZIE - należy się zarówno po porodzie SN, jak i po CC (14 dni kalendarzowe), - należy się mężowi, ale też innemu członkowi rodziny, np. babci dziecka, - to zwykły zasiłek opiekuńczy, płatny 80 %, - może wystawić go szpital (oddział położniczy), ginekolog prowadzący ciążę, ale też lekarz rodzinny. 11. URLOP OKOLICZNOŚCIOWY - 2 dni przysługuje w związku z: narodzinami dziecka, każdemu, to nie jest dobra wola pracodawcy! Z prawa do urlopu nie trzeba korzystać od razu w dniu danego wydarzenia, Warunkiem jest, aby czas ten był powiązany z danym wydarzeniem, np. w przypadku narodzin dziecka, czas ten możesz wykorzystać na przywiezienie dziecka ze szpitala do domu, załatwienie formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego. Jeżeli jesteś uprawniony do wykorzystania dwóch dni, nie masz obowiązku wykorzystywać ich dzień po dniu â można wnioskować o przydzielenie należnych dni razem lub osobno. 12. URLOP OJCOWSKI - urlop ojcowski przysługuje ojcom zatrudnionym na umowę o pracę - urlop ojcowski można wykorzystać do momentu skończenia przez dziecku 12. miesiąca życia - wymiar urlopu ojcowskiego to 14 dni (kalendarzowe); nie można go dzielić na części - urlop ojcowski jest płatny, a mężczyzna przebywający na urlopie jest chroniony przed zwolnieniem - tata dziecka może wziąć urlop ojcowski niezależnie od tego, czy mama dziecka jest na urlopie i czy jest z nią w związku małżeńskim - urlop ojcowski przysługuje ojcu niezależnie od tego, czy wykorzystał on, czy też nie przysługujący mu urlop tacierzyński (czyli część urlopu macierzyńskiego, której nie wykorzystała matka dziecka). !!!! Zgodnie z nowelizacją pracownik 1823 KP w nowym brzmieniu â ojciec będzie mógł korzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze identycznym jak dotychczas. Zmieni się natomiast termin możliwości skorzystania z urlopu. Uprawnienie będzie przysługiwać w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia (do tej pory 12 miesiąca). Urlop będzie można wykorzystać jednorazowo lub w dwóch tygodniowych częściach. |
|
|
|
#566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja właśnie tez juz makulatury nie znoszę odkąd mam qpony, ale jednak te stronki sa jeszcze lepsze bardziej przejrzyste
|
|
|
|
|
#567 |
|
Wtajemniczenie
|
soffinka, super
|
#568 |
|
Konto usunięte
|
Soffinka fajne info! Na pewno się przyda!
Ja kupię pampers Premium care 1paczka pewnie w rismanie. Potem pewnie goście przyniosą resztę :-D ostatnio miałam za duzo do rozmiaru 3. Dopiero czwórki wszystkie zuzylam. Budzę młoda bo mi się nudzi i idziemy pochodzić trochę bo mojej mamy jeszcze nie ma... Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#569 |
|
Zadomowienie
|
A co z tym praniem? Bo wlasnie mi sie pralka wyłączyła i nie wiem co robic :p
|
|
|
|
#570 |
|
Rozeznanie
|
Kasia piękna waga, reszta się ułoży, moja Mała chyba jeszcze też nie leży do końca jak powinna z tego co czuje gdzie mnie kopie, termin mam na pocztowe czerwca, wszystko się na usg okaże.
Soffinka ja z SH pralam z naszymi ubraniami i nie prasowalam, w maju wszystko wypiore w proszku dla dzieci bo przez dwa miesiące to jeszcze te ubranka "przejdą szafą " |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

chociaz tyle dobrego
gin mówi, że miejsce ma (jak matka gruba jak morswin to wiadomo
) i 6 tygodni na obrót...ale ja już mam doła

prócz tego pierwszy raz byłam kierowcą na takiej długiej trasie w nocy, w dodatku byłam zmeczona,więc się trochę bałam. Na szczęście dowiozlam wszystkich bezpiecznie do domów.
.

ma się wrażenie że nie kontroluje swojego ciała