Mamusie czerwcowe 2016 cz.5 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-04, 14:18   #541
madzius90
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.5

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Ale ciepło chociaz tyle dobrego

Po wizycie średnio chce mi sie wyć bo młody głowa w górę gin mówi, że miejsce ma (jak matka gruba jak morswin to wiadomo ) i 6 tygodni na obrót...ale ja już mam doła w dodatku brzuch twardnieje, mam brać luteine 2x1 jak po tygodniu sie poprawi to zmniejszyć dawkę na 1x1
Jeszcze ma czas się odwrócić

Wiem ze łatwo mówić bo ja już w 21 tygodniu panikowalam jak się okazało ze Zuzia ułożona dupka w dół
Ale co się dziwić jak Bartek od połowy był główka w dół to to trochę niepokojące szczególnie ze jak ognia boje się cc
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 14:19   #542
ania230
Zakorzenienie

za niedługo trzeba się zbierać i jechać dokształcać

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
choćby były to najmodniejsze spodnie świata nigdy ich nie założę
a dlaczego ? masz jakieś powody ?
chociaż ja za modą aż tak nie idę ... bo bym z torbami poszła haha

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 14:21   #543
Asiek121
Zakorzenienie

Ja najczęściej nosze rurki ale z wysokim stanem bo jestem niska a one trochę mnie wydłuzaja

ale teraz nie dopinam już żadnych i to jest przykre

i wgl więcej mi przybyło pod biustem niż w cyckach bezpośrednio

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
za niedługo trzeba się zbierać i jechać dokształcać

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

a dlaczego ? masz jakieś powody ?
chociaż ja za modą aż tak nie idę ... bo bym z torbami poszła haha
Bo moje 154cm i taki kroj daje 120cm w kapeluszu
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 14:24   #544
ania230
Zakorzenienie

Tż tak zadowolony z muffinek że wczoraj zjadł 4 do pracy wziął 3 a na dziś zostawił sobie 3 więc w tygodniu jeszcze mu upiekę

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Bo moje 154cm i taki kroj daje 120cm w kapeluszu
aa no tak
mi jednak doskwiera to że tak bardzo mi w uda poszło... już ten tyłek przeboleje... ale będę ćwiczyć z Chodakowską

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-04-04, 14:28   #545
Asiek121
Zakorzenienie

Cytat:
Tż tak zadowolony z muffinek że wczoraj zjadł 4 do pracy wziął 3 a na dziś zostawił sobie 3 więc w tygodniu jeszcze mu upiekę

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

aa no tak
mi jednak doskwiera to że tak bardzo mi w uda poszło... już ten tyłek przeboleje... ale będę ćwiczyć z Chodakowską
mi też w uda które najciężej mi wyrzeźbić
Stary 2016-04-04, 14:29   #546
ania230
Zakorzenienie

Kochane zmykam się ogarniać spokojnego i przyjemnego dnia Wam życzę odezwę się wieczorem

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
Stary 2016-04-04, 14:49   #547
K_a_s_i_a_86
Rozeznanie

Dzisiaj chyba wizazowy dzien prania ja jeszcze prasowanie ogarnęłam w międzyczasie.
K_a_s_i_a_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 14:55   #548
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez haneczkab92 Pokaż wiadomość
U mnie termometr na dworze(ale cały czas jest w słońcu)pokazuje 35stopni

No a właśnie dostałaś moją prywatną wiadomość ? to tak dotyczy chust
Najważniejsze, że chusta pomaga
A no faktycznie, już jakieś dwa miesiące tylko..

No to tylko korzystać i odpoczywać!

O to właśnie! ja np bedę się kiedyś cieszyć, jak moje dziecko będzie miało lepiej ode mnie!
Ja zawsze kłócę sie z tatą o to.. bo jak wracałam z poprzedniej pracy(stałam przy taśmie 8 godzin- na dodatek niedopasowanej taśmie, w pozycji pół zgiętej) i tylko powiedziałam, że jestem zmęczona to tata od razu: ja w Twoim wieku miałem gorzej, bo i pole i w ogóle..a ja nienawidzę takich tekstów! rozumiem, mógł mieć gorzej, ale ja, widząc, że mojemu dziecko byłoby ciężko przynajmniej bym współczuła(nieważne jak miałam ja).

No ale..
Ja też się będę cieszła, że moje dziecko ma lżej nie będę mu gadala jak to mamusia miała ciezko
Całe szczęście mi rodzice nie gadają, ze oni gorzej mieli. Chociaż wiem, że latwo im od razu po ślubie nie było i ciążko pracowali na to co teraz mają. Doceniam to bardzo, że nie wypominają i nie marudza, że My to lżej mamy. Za to babcia ze stronyny tata nadrabia za nich xtysiąc pięcet :P Serio, nie przesadzam. Co wizyta w domu słucham jak to ona i dziadek mieli cieżko Nosz ile można tego samego sluchać.

Cytat:

Po wizycie średnio chce mi sie wyć bo młody głowa w górę gin mówi, że miejsce ma (jak matka gruba jak morswin to wiadomo ) i 6 tygodni na obrót...ale ja już mam doła w dodatku brzuch twardnieje, mam brać luteine 2x1 jak po tygodniu sie poprawi to zmniejszyć dawkę na 1x1
Wiem, może Cię to nie pocieszy mnie brzuch od 25 tyg twardnieje, biorę luteiny 2x2 i dalej twardnieje. Badania w normie, raz mi lekkie skurcze na ktg wyszły. Lekarz tlumaczył, ze jeśli nie ma bólu, brzucha, nieokojącej wydzieliny czy nagłych skurczy to tak się może dziać...

Także spokojnie cobyś dziecku nie szkodziła!

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 15:00   #549
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny posprawdzajcie jeszcze swoje ubezpieczenia życiowe, mnie ojczym ubezpiecza w pracy z pzu jakas najnizsza stawke i za urodzenie dziecka jest 1000zl a tz ma w Allianzie i ma 1400zl za urodzenie
Ja specjalnie przed narodzinami tż u siebie w pracy ubezpieczyłam i kasiurę mamy razy dwa

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
U mnie za urodzenie jest 4100 a ubez tez meza i dostalismy 8200
Tak z ciekawości jeśli można, jaka firma ubezpieczeniowa? my w pzu mamy po 1500zł, więc podług Was tak biednie

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Pochwalę się dostaliśmy od tz mamy siostry koszyk wiklinowy do salonu czy na balkon dla małej koszyk od 22lat wędruje po rodzinie i dzieciach. Wymienię tylko materiał bo ten który wrzucam Wam na zdjęciu jest po synku siostry tz który ma już 4-latka więc jak najbardziej do odświeżenia się nadaje materac jest tylko po tym jedym dziecku więc raczej nie będę nowego kupować. Pokrowiec wiadomo do wyprania
Fajny i jaka fajna tradycja rodzinna

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
Czy wasze dzieci w brzuszkach tez maja tak często czkawkę? Bo moj to conajmniej raz dziennie
Mają i po urodzeniu też miały dość długo, a moja babcia latała za mną i mówiła żebym dzieciom czapeczkę wkładała, bo ma czkawke. Dobrze, że cukru nie kazała dawać

Cytat:
Ja jedzonko z grila uwielbiam pierś z kurczaka zawsze dzień wcześniej fajnie marynuje, karkowke też dla tz skrzydełka z kurczaka muszą być
Ja też my już jesteśmy po pierwszym grillu wiosennym, ale stał na tarasie, a jedliśmy w domu

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;58350121]Zrobiłam sobie wstępną liste rzeczy które potrzebuje do wyprawki w hubiword... Wyszło 181zł, nie najgorzej Mam juz wszystko w excelu z linkami, tylko kupic i zapłacić. Jestem z siebie dumna [/QUOTE]

Cytat:

Ciesze się że macie dobre humory itp.
Ja zaplanowałam sobie że pojadę do siostry (do taty) odwiedzę ją i pogadamy i się rozczarowałam. Weszłam do domu to siostra nawet do mnie nie wyszła, zapukałam do pokoju powiedziałam cześć i usłyszałam z łaski cześć... stwierdziłam ok może dopiero wstała ( 14.20) więc poszłam do kuchni zrobiłam herbatę, usiadłam i czekałam aż przyjdzie i co nic... olalał mnie... wstałam zostawiłam herbatę i pojechałam do domu.. po prostu zlekceważyła moja osobę..
A chciałam pogadać, po prostu wyżalić się bo ostatnio dużo się u mnie dzieje i potrzebuje choćby możliwości wygadania się...
Może miała po prostu gorszy dzień wyjaśniłyście już sobie wczorajszy dzień??
Stary 2016-04-04, 15:00   #550
Radena
Zadomowienie

Hej Laseczki,stesknilam się nadal jestem trochę zmęczona po weselu,ale było bardzo fajnie chociaż po oczepinach się zebralam do spania, a poprawiny miałam z polgodzinna przerwa prócz tego pierwszy raz byłam kierowcą na takiej długiej trasie w nocy, w dodatku byłam zmeczona,więc się trochę bałam. Na szczęście dowiozlam wszystkich bezpiecznie do domów.
Też robię pranie, sciagnelam pokrowiec z materaca,trochę się bałam,że się zniszczy,ale wygląda ok i zaraz spróbuję go naciągnąć. No i mezowe koszule muszę ręcznie uprac.
U mnie jest mega cieplutko,już mi się też zamarzyl grill na tarasie. I pomyślałam,że jak na razie nici z ogródka to może coś wymysle na taras właśnie. Tata ma mi dac sadzonki pomidorkow koktajlowych do donic, ja wymyśle jeszcze jakieś kwiatki i będzie ładnie
Pisalyscie o baby shower, mi koleżanki robią,ale miałam nadzieję,że się szybciej zorganizuja,bo ma być u mnie. chciałabym coś ugotować i posprzątać,a nie wiem jak się będę czuć za miesiąc.
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 15:03   #551
Miqesi
Wtajemniczenie

Cześć, Laseczki

U mnie też cieplutko
Ale ponoć od środy ochłodzenie .

odpoczywam dzisiaj w domu, bo wczoraj się nałaziliśmy z chłopakami. To już nie dla mnie takie wyprawy
Ale już niedługo będziemy z wózeczkiem pomykać, już nie mogę się doczekać

Cytat:

Kasia, nie martw się, u mnie jest to samo. Wcześniej malutka leżała w poprzek, a teraz główką do góry. Ale dzidzie mają jeszcze czas, aby się obrócić główką w dół. Ja tam wychodzę z założenia, że to, co ma być, to będzie. Urodzić jakoś trzeba.

Cytat:
do mody wchodzą dzwony co powiecie na ten temat? podobno są to najlepsze spodnie dla kobiet - gruszek czyli dla mnie
Nienawidzę dzwonów.

Cytat:
choćby były to najmodniejsze spodnie świata nigdy ich nie założę
Ja to samo. Okropieństwo.

Cytat:
Napisane przez K_a_s_i_a_86 Pokaż wiadomość
Dzisiaj chyba wizazowy dzien prania ja jeszcze prasowanie ogarnęłam w międzyczasie.
Ja dzisiaj też poprałam i poprasowałam firanki, czekam na męża, aż zawiesi, bo sama nie chcę wchodzić na drabinę.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Edytowane przez Miqesi
Czas edycji: 2016-04-04 o 15:05
Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 15:08   #552
Radena
Zadomowienie

Claudette, nie wiem o co chodzi z wielowodziem,ale maloplytkowosc to chyba coś z krzepnięciem krwi. Mam nadzieję,że szybko Cię wykuruja
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 15:11   #553
eful
Raczkowanie

Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest z tym ubezpieczeniem w pracy.. Ja dopiero mogłam ubezpieczyć się w styczniu i księgowa powiedziała mi, że i tak pieniędzy za urodzenie dziecka nie dostane bo musiałabym być ubezpieczona minimum 6 miesięcy...

Poza tym zauważyłam, że mam zaczerwieniona skórę na pośladkach i łydkach też tak macie ..?
eful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 15:15   #554
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eful Pokaż wiadomość
Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest z tym ubezpieczeniem w pracy.. Ja dopiero mogłam ubezpieczyć się w styczniu i księgowa powiedziała mi, że i tak pieniędzy za urodzenie dziecka nie dostane bo musiałabym być ubezpieczona minimum 6 miesięcy...

Poza tym zauważyłam, że mam zaczerwieniona skórę na pośladkach i łydkach też tak macie ..?
Tak jest okres karencji.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 15:36   #555
kaska87
Zakorzenienie

no gin mowi, ze ma jeszcze z 6 tygodni, zobaczymy, ale boje sie cc jak diabel swieconej wody...

Aniu dopisz mi kolejna wizyte 20.04 godz 12:45

jeszcze mam bakterie w moczu, ale to pikus, no i anemia oczywiscie grr

a z dobrych wiesci to maluszek ma 1400g i jest sliczny, niebardzo chcial wspolpracowac, ale jakies foto udalo sie zrobic
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10462680_10208145321743842_1914914602533600669_n.jpg (149,1 KB, 29 załadowań)

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 15:51   #556
Honcia
Zakorzenienie

Dzień dobry Mamusie

Moja przyjaciółka urodziła dzisiaj drugiego synka
Punktualny Młody Człowiek z niego Termin miała na dzisiaj no i urodził się 04. 04 o 4:00

A ja dzisiaj troszkę popracowałam i już odpoczywam bo tak jest gorąco, że ja nie dam rady łazić muszę się dopiero przestawić na tryb wiosenny i temperatury powyżej 20stopni...

Pisałyście dziewczyny o tym jak to "dawniej było"... Moja mama na szczęście ma takie podejście, że ja powinnam się oszczędzać i leżeć i nic nie dźwigać. Ona ma niestety za sobą 3 stracone ciąże bo dawniej nikt na wsi nie patrzył czy kobieta jest w ciąży i nikt (łącznie z moim ojcem) nie dawał jej taryfy ulgowej smutne to ale dobrze, że czasy się zmieniły.

Mój mąż już mi nie pozwala siadać za kierownicę bo on gdzieś wyczytał, że w 3 trymestrze nie powinna kobieta w ciąży kierować więc najdalej mogę do delikatesów Centrum kilometr od nas jechać trudno niech mnie wozi jak tak
Zamówiliśmy wczoraj materacyk lateksowy Mąż pomagał wybierać, poczytał artykuły i poradniki i wspólnie podjęliśmy decyzję, że bierzemy sam lateks

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:

Zazwyczaj jest okres karencji więc pewnie się na kasę nie załapiesz. No chyba, że ubezpieczyciel ma jakąś "promocję".

Cytat:
no gin mowi, ze ma jeszcze z 6 tygodni, zobaczymy, ale boje sie cc jak diabel swieconej wody...

a z dobrych wiesci to maluszek ma 1400g i jest sliczny, niebardzo chcial wspolpracowac, ale jakies foto udalo sie zrobic
Śliczny dzieciaczek i piękna waga
Moja też jeszcze głową w górę, nie martw się na zapas jeszcze na pewno się odwróci

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:01   #557
Miqesi
Wtajemniczenie

Kasiu, śliczny Maluszek

Eful, ja tak nie mam, za to mam pełno pryszczy na twarzy, a zawsze miałam ładną cerę. Walczę z tym trochę, ale nic nie pomaga. Czekam, aż urodzę, żeby się za to porządnie zabrać i nie straszyć ludzi

Właśnie wstawiłam ciasto z truskawkami do piekarnika. Mmm, już czuję ten boski zapach. Jak chłopaki wrócą, to będą mieć na deser

Edytowane przez Miqesi
Czas edycji: 2016-04-04 o 16:05
Stary 2016-04-04, 16:05   #558
haneczkab92
Ania

Cytat:
Ja też się będę cieszła, że moje dziecko ma lżej nie będę mu gadala jak to mamusia miała ciezko
Całe szczęście mi rodzice nie gadają, ze oni gorzej mieli. Chociaż wiem, że latwo im od razu po ślubie nie było i ciążko pracowali na to co teraz mają. Doceniam to bardzo, że nie wypominają i nie marudza, że My to lżej mamy. Za to babcia ze stronyny tata nadrabia za nich xtysiąc pięcet :P Serio, nie przesadzam. Co wizyta w domu słucham jak to ona i dziadek mieli cieżko Nosz ile można tego samego sluchać.
Nie rozumiem tego. Naprawdę, szczerze współczuje, że takie były czasy, że kobiety musiały w ciąży pracować,czy w ogóle było ciężko- ale trzeba się cieszyć, że dzieci czy wnuki teraz mają lepiej!

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Hej Laseczki,stesknilam się nadal jestem trochę zmęczona po weselu,ale było bardzo fajnie chociaż po oczepinach się zebralam do spania, a poprawiny miałam z polgodzinna przerwa prócz tego pierwszy raz byłam kierowcą na takiej długiej trasie w nocy, w dodatku byłam zmeczona,więc się trochę bałam. Na szczęście dowiozlam wszystkich bezpiecznie do domów.
Też robię pranie, sciagnelam pokrowiec z materaca,trochę się bałam,że się zniszczy,ale wygląda ok i zaraz spróbuję go naciągnąć. No i mezowe koszule muszę ręcznie uprac.
U mnie jest mega cieplutko,już mi się też zamarzyl grill na tarasie. I pomyślałam,że jak na razie nici z ogródka to może coś wymysle na taras właśnie. Tata ma mi dac sadzonki pomidorkow koktajlowych do donic, ja wymyśle jeszcze jakieś kwiatki i będzie ładnie
Pisalyscie o baby shower, mi koleżanki robią,ale miałam nadzieję,że się szybciej zorganizuja,bo ma być u mnie. chciałabym coś ugotować i posprzątać,a nie wiem jak się będę czuć za miesiąc.
Pogoda się udała?
Mam nadzieję, ze na weekend będzie taka pogoda to może właśnie grilla zrobimy albo chociaż ognisko

Cytat:

'To zależy od ubezpieczenia..
Ale w Twoim przypadku widac jest tak, że faktycznie nie dostaniesz..

Cytat:

19.05.2016r.- narodziny Hani

"Jak na deszczu łza
cały ten świat nie znaczy nic a nic...
Chwila, która trwa
może być najlepszą z Twoich chwil..."

-35...28,4kg do celu

haneczkab92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:12   #559
Paulinagm
Zadomowienie

Cytat:
kupilam w lidlu paczke pamersow 1 i te podklady wydaja sie porzadne i ladne wzorko mAja ;-)
ale tą taka lidlową nowość tak? nie oryginalne pampersy?

właśnie zaczęłam się interesowac pieluchami i chciałam sie Was zapytać czy wiecie gdzie najbardziej opłaca sie kupowac pampersy?
Spodziewam się raczej dużego dziecka więc tak sobie pomyslałam, ze 1 kupię jedno opakowanie dady i jedno male pampers premium, a poza tym chciałabym "zgromadzić" zapasy Dwójek (3-6 kg, wydaje mi się, że byc może nawet noworodek mógłby w takich chodzić). I tak patrzę, że chyba w Rossmanie z kartą Rossnę wychodzą dość tanio, przejrzałam gazetki promocyjne, obecnie nic ciekawego nie znalazłam. W Superpharmie podobno wszystkie active baby-dry rozmiar 3 i więcej Maxi Pack kosztują 39,99, ale niestety nie dotyczy do dwójek

myślicie, że dobrze myślę? znacie jakieś miejsce gdzie Pampersy sa na pewno najtańsze?
Paulinagm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:17   #560
misia880
Zakorzenienie

Ja kupuje pampers premium care. Obojetnie gdzie. W tesco sa ok ceny

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:32   #561
soffinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paulinagm Pokaż wiadomość
ale tą taka lidlową nowość tak? nie oryginalne pampersy?

właśnie zaczęłam się interesowac pieluchami i chciałam sie Was zapytać czy wiecie gdzie najbardziej opłaca sie kupowac pampersy?
Spodziewam się raczej dużego dziecka więc tak sobie pomyslałam, ze 1 kupię jedno opakowanie dady i jedno male pampers premium, a poza tym chciałabym "zgromadzić" zapasy Dwójek (3-6 kg, wydaje mi się, że byc może nawet noworodek mógłby w takich chodzić). I tak patrzę, że chyba w Rossmanie z kartą Rossnę wychodzą dość tanio, przejrzałam gazetki promocyjne, obecnie nic ciekawego nie znalazłam. W Superpharmie podobno wszystkie active baby-dry rozmiar 3 i więcej Maxi Pack kosztują 39,99, ale niestety nie dotyczy do dwójek

myślicie, że dobrze myślę? znacie jakieś miejsce gdzie Pampersy sa na pewno najtańsze?
Polecam stronki: promobaby.pl oraz http://www.mlekoipieluszki.pl

Dziewczynki skoro dzien prania to ja tez zaczelam ;p

Ciuszki z SH pierzecie najpierw w zwyklym proszku aa potem w dzieciowym? i jak? wysuszacie miedzy praniami czy od razu jedno po drugim i na koncu suszenie i prasowanie????
soffinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:34   #562
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde
Konto usunięte

O matko, ale naskrobaly od rana! Siedzę w aucie i czekam na mamę bo zaraz kończy zabiegi i jedziemy leżeć na ogródku tak ciepło! Młoda śpi w aucie. Dobrze ze jej wzięłam body krótki rękaw bo by oszalala.normalnie pogoda na sandały!
Nadrabiam...

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:35   #563
Asiek121
Zakorzenienie

trzeba obserwowac gazetki bo co chwile sa promocje na oryginalne Pampersy, zauwazylam ze czesto w Tesco wlasnie, Netto, Rossman :-P
Polecam aplikacje Blix, ja dzieki temu juz nie znosze makulatury z klatki do domu :-D
Stary 2016-04-04, 16:40   #564
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agusiia69 Pokaż wiadomość
Oj tak bardzo fajne i kochane Jeszcze póki co daje rade sama z nim wychodzić, ale pewnie przyjdzie ten moment, że będę musiała zrezygnować z wychodzenia z nim
Moja siostra ma dwuletniego biszkoptowego labradora. Jest przekochany! Ale robi wokół siebie taki Armagedon ze masakra ma się wrażenie że nie kontroluje swojego ciała ciągle coś uderza albo przewraca

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:
Napisane przez olinka012 Pokaż wiadomość
Najpierw przezylam chyba szok i wyparcie - "jak to ja??? Cukrzyca ciążowa?"

Później po buncie zaczelam czytać dowiadywać się. Prowadze zeszyt wszystko mam spisane i to klucie sie... Mam tylko nadzieję ze insuliny nie będzie trzeba

Dziewczyny czy wy tez nie macie tak sily? Posprzątałam mieszkanie sapie jak parowóz masakra...
Ja już nawet nie mam siły myśleć o sprzątaniu! W domu remont, wyszłam o 10 z Zosia i jeszcze nie wrócilysmy

41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:47   #565
soffinka
Zadomowienie

ANUSZKA umiesci na 1 stronie

Dziewczyny, wbije się z innym tematem, a mianowicie może Was zainteresuje napisane w jednym miejscu WSZYSTKO CO NALEŻY/MOŻNA ZAŁATWIĆ PO NARODZINACH DZIECKA:

1. REJESTRACJA W USC

DOKUMENTY:
- dowód osobisty osoby zgłaszającej, albo
- dowody osobiste obojga rodziców (obecność obojga rodziców) w przypadku, gdy nie są małżeństwem, czyli nie posiadają aktu małżeństwa, albo
- odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców, jeżeli pozostają w związku małżeńskim, albo
- odpis skrócony aktu urodzenia matki -€“ panny, albo
- odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców z adnotacją o rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód.
Sprawa załatwiana jest od ręki. Przy okazji otrzymujemy 3 odpisy aktu urodzenia. Wszystko bezpłatnie.
Dziecku nie można nadać więcej niż 2 imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej, oraz w formie nie pozwalającej odróżnić płci.
Urodzenie rejestruje się w 14 dni od dnia urodzenia. W ciągu 6 miesięcy o dnia sporządzenia aktu, można złożyć w USC pisemne oświadczenie o zmianie imienia dziecka.

2. NUMER PESEL -€“ nadawany w USC tego samego dnia, co nadanie aktu urodzenia, albo w Urzędzie Miasta (czas oczekiwania do 30 dni).

3. ZAMELDOWANIE -€“ następuje automatycznie (adres zameldowania matki).

4. UBEZPIECZENIE ZUS - jeden z rodziców zgłasza narodziny dziecka w swoim zakładzie pracy i wtedy jest ono dopisane do ubezpieczenia zdrowotnego.

5. WYBÓR LEKARZA PEDIATRY, POŁOŻNEJ, PIELĘGNIARKI -€“ w przychodni, do której należysz, musisz wypełnić deklarację wyboru lekarza rodzinnego oraz położnej i pielęgniarki środowiskowej.

6. BECIKOWE

- w wysokości 1000 zł
- wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka
- zależy od dochodów rodziny - graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny.
- wnioski składane są w Urzędach Miasta/Gminy lub MOPSach
DOKUMENTY:
- wypełniony wniosek o becikowe
- zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka.
- akty urodzenia wszystkich dzieci będących w składzie rodziny (oryginał + kopia).
- dowód osobisty wnioskodawcy (oryginał + kopia).
- dokument potwierdzający datę przysposobienia dziecka, datę objęcia dziecka opieką prawną lub faktyczną (np. kopia postanowienia sądowego - oryginał do wglądu lub zaświadczenie) - dot. wyłącznie dziecka przysposobionego lub objętego opieką prawną.
- zaświadczenie urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok 2014 każdego pełnoletniego członka rodziny. Można złożyć także swoje oświadczenie w tej sprawie - pilnujmy jednak by się nie pomylić, bo za błędy grozi nam odpowiedzialność karna
- jeżeli członek rodziny prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym oświadczenie o dochodzie za 2014 rok.
- oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wszystkich członków rodziny za 2014 rok.
- zaświadczenie (z ZUS, od pracodawcy) lub oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2014 (faktycznie odprowadzonych) - (oryginał).
- jeżeli wnioskodawca ma zasądzone alimenty na rzecz dziecka (dzieci), należy dostarczyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem (oryginał + kopia).
- zaświadczenie od komornika o stanie egzekucji alimentów roku 2014 (jeżeli postępowanie egzekucyjne było prowadzone a otrzymana kwota alimentów jest niższa niż ta wynikająca z wyroku) (oryginał).

7. KOSINIAKOWE

Wsparcie finansowe dla rodziców (przez rok 1000 zł miesięcznie), którzy z powodu swojej sytuacji zawodowej, nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich - wszyscy nieubezpieczeni rodzice, którym urodzi się dziecko. Są to m.in. studenci, osoby bezrobotne (niezależnie od tego, czy są zarejestrowane w urzędzie pracy) oraz pracujące na umowach o dzieło.

8. Program RODZINA 500+

Świadczenie wychowawcze będą mogli pobierać rodzice, opiekunowie prawni i opiekunowie faktyczni dziecka.
Wnioski za pierwszy okres funkcjonowania programu będzie można składać do 31 sierpnia 2016 roku.
Wysokość świadczenia ustalona została na kwotę 500 zł na dziecko (miesięcznie), przy czym wypłaty przysługują na:
- każde drugie i kolejne dziecko bez względu na dochody rodziny
- pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł
- pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 1200 zł, a którekolwiek z dzieci w rodzinie jest niepełnosprawne
DOKUMENTY będzie można składać w urzędzie gminy lub miasta, właściwym dla miejsca zamieszkania osoby starającej się o świadczenie. Do wniosku należy dołączyć:
- Zaświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Dotyczy to każdego członka rodziny. Zaświadczenie powinno zawierać dane o wysokości dochodu, należnego podatku i składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu.
- Zaświadczenia o innych dochodach.
- Oświadczenie o faktycznie uzyskiwanych dochodach przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym.
- Oświadczenie o dochodach z gospodarstwa rolnego.
- Zaświadczenia, oświadczenia i dokumenty pozwalające ustalić prawo do uzyskania świadczenia (np. dokumenty potwierdzające wiek dziecka, orzeczenia i wyroki sądu rodzinnego).
Zaświadczenia i dokumenty dotyczące wynagrodzenia należy dołączyć tylko w przypadku starania się o zasiłek na pierwsze dziecko.

9. FINANSOWE WSPARCIE Z ZAKŁADÓW PRACY -€“ po wypełnieniu odpowiednich wniosków, otrzymujemy dodatkowe jednorazowe finansowe wsparcie od związków zawodowych czy z dodatkowego ubezpieczenia grupowego.

10. OPIEKA NAD MATKĄ PO PORODZIE

-€“ należy się zarówno po porodzie SN, jak i po CC (14 dni kalendarzowe),
-€“ należy się mężowi, ale też innemu członkowi rodziny, np. babci dziecka,
-€“ to zwykły zasiłek opiekuńczy, płatny 80 %,
-€“ może wystawić go szpital (oddział położniczy), ginekolog prowadzący ciążę, ale też lekarz rodzinny.

11. URLOP OKOLICZNOŚCIOWY - 2 dni przysługuje w związku z:
narodzinami dziecka, każdemu, to nie jest dobra wola pracodawcy!
Z prawa do urlopu nie trzeba korzystać od razu w dniu danego wydarzenia, Warunkiem jest, aby czas ten był powiązany z danym wydarzeniem, np. w przypadku narodzin dziecka, czas ten możesz wykorzystać na przywiezienie dziecka ze szpitala do domu, załatwienie formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego.

Jeżeli jesteś uprawniony do wykorzystania dwóch dni, nie masz obowiązku wykorzystywać ich dzień po dniu – można wnioskować o przydzielenie należnych dni razem lub osobno.

12. URLOP OJCOWSKI

- urlop ojcowski przysługuje ojcom zatrudnionym na umowę o pracę
- urlop ojcowski można wykorzystać do momentu skończenia przez dziecku 12. miesiąca życia
- wymiar urlopu ojcowskiego to 14 dni (kalendarzowe); nie można go dzielić na części
- urlop ojcowski jest płatny, a mężczyzna przebywający na urlopie jest chroniony przed zwolnieniem
- tata dziecka może wziąć urlop ojcowski niezależnie od tego, czy mama dziecka jest na urlopie i czy jest z nią w związku małżeńskim
- urlop ojcowski przysługuje ojcu niezależnie od tego, czy wykorzystał on, czy też nie przysługujący mu urlop tacierzyński (czyli część urlopu macierzyńskiego, której nie wykorzystała matka dziecka).
!!!!
Zgodnie z nowelizacją pracownik 1823 KP w nowym brzmieniu – ojciec będzie mógł korzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze identycznym jak dotychczas. Zmieni się natomiast termin możliwości skorzystania z urlopu. Uprawnienie będzie przysługiwać w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia (do tej pory 12 miesiąca). Urlop będzie można wykorzystać jednorazowo lub w dwóch tygodniowych częściach.
Stary 2016-04-04, 16:52   #566
Paulinagm
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość

Polecam stronki: promobaby.pl oraz http://www.mlekoipieluszki.pl
dzięki! genialne
ja właśnie tez juz makulatury nie znoszę odkąd mam qpony, ale jednak te stronki sa jeszcze lepsze bardziej przejrzyste
Paulinagm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 16:55   #567
Miqesi
Wtajemniczenie

soffinka, super

Stary 2016-04-04, 16:58   #568
Konto usunięte

Soffinka fajne info! Na pewno się przyda!

Ja kupię pampers Premium care 1paczka pewnie w rismanie. Potem pewnie goście przyniosą resztę :-D ostatnio miałam za duzo do rozmiaru 3. Dopiero czwórki wszystkie zuzylam.

Budzę młoda bo mi się nudzi i idziemy pochodzić trochę bo mojej mamy jeszcze nie ma...

Stary 2016-04-04, 17:01   #569
soffinka
Zadomowienie

A co z tym praniem? Bo wlasnie mi sie pralka wyłączyła i nie wiem co robic :p
Stary 2016-04-04, 17:06   #570
K_a_s_i_a_86
Rozeznanie

Kasia piękna waga, reszta się ułoży, moja Mała chyba jeszcze też nie leży do końca jak powinna z tego co czuje gdzie mnie kopie, termin mam na pocztowe czerwca, wszystko się na usg okaże.

Soffinka ja z SH pralam z naszymi ubraniami i nie prasowalam, w maju wszystko wypiore w proszku dla dzieci bo przez dwa miesiące to jeszcze te ubranka "przejdą szafą "
K_a_s_i_a_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości