Ostatnio testowałam... - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-20, 01:26   #2851
gryx82
BAN stały

Dot.: Ostatnio testowałam...

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Aggie125- piekne, plastyczne opisy; przemowily do mnie- sa niezwykle sugestywne
Popieram przedmówczynię Opisy miód-malina
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 07:45   #2852
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
A wiesz co, mi się wydawało, że jakoś Femme najbardziej by do Ciebie pasowało.
No proszę. Mój mąż wczoraj uznał tak samo.
Widać konieczne testy globalne.

Cytat:
A tu zaskoczenie- bo uznajesz za najlepsze Presence- w sumie najbardziej chyba chłodny i profesjonalny z M Blanców- (przynajmniej w moim odczuciu- ale rzeczywiście chyba najlepszy). Zaskoczyłaś mnie Kropko, albo właściwie sama sobie wytworzyłam błędny obraz tego co lubisz.
To mówisz, że Presence... Muszę je sobie szybko przypomnieć.
Z Presence to sama siebie zaskoczyłam.
Muszę przyznać, że każdy MB jest inny i każdy ciekawy. Nie powiem, że Femme mnie się nie podoba. Wydaje mi się jednak za mocny dla mnie. Taka kompozycja pt. "za dużo", jak Angel. Tyle że mnie nie zabija.

Ps. Femme de Mont Blanc przespał noc na pasku, zamknięty w łazience. Rano pachniał bosko.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 10:34   #2853
MARTECZKA
Rozeznanie

Cytat:
Na 1 marzeniowym miejscu panoszy się, nie, co ja piszę, miłościwie króluje- Libertyn.
Nie myślałam, że coś takiego mnie spotka, rzeczywiści sycylijski piorum mnie trafił.
Libertynka potrafi zaczarować, tak,tak.

Wczoraj napotkałam tester Extravagance Givenchy - dla przypomnienia psiknęłam na nadgarstek.
No po prostu zgroza - pod koniec dnia nie mogłam się oprzeć wrażeniu, ze wypływa mi tam woda po ogórkach, albo po czymś w ogóle z octem w tle.

Nie wiem, kiedyś mi się podobał chyba, lata temu, nie wiem jak to się stało, że ewoluował na mnie w stronę octowych pomyj.

NR "For Her" edt - no ludzie, krówki mordoklejki plus konwalia.

Hermes "Kelly Caleche" - nawet, nawet, moja mama mówi, że "jest tam jakiś kwiatek z jej dzieciństwa, kiedy to wyplatała wianki". Nie przepadam za kwiatami w perfumach, takimi "in your face" kwiatami, ale Kelly może być, ale nie na dłuższą metę.
MARTECZKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 10:45   #2854
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MARTECZKA Pokaż wiadomość
Hermes "Kelly Caleche" - nawet, nawet, moja mama mówi, że "jest tam jakiś kwiatek z jej dzieciństwa, kiedy to wyplatała wianki". Nie przepadam za kwiatami w perfumach, takimi "in your face" kwiatami, ale Kelly może być, ale nie na dłuższą metę.
Marteczko, a czujesz w Kelly stajenkę- to określenie ukuło się na forum, bo niektóre dziewczyny czują tam domytą, owszem, wyszorowana jakąś kwiatową wodą, ale stajnię...
Dodam, że Kelly podoba mi się - dyskretny, spokojny, harmonijny zapach...
Kota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 10:56   #2855
MARTECZKA
Rozeznanie

Cytat:
Marteczko, a czujesz w Kelly stajenkę- to określenie ukuło się na forum, bo niektóre dziewczyny czują tam domytą, owszem, wyszorowana jakąś kwiatową wodą, ale stajnię...
Racja, coś w tym jest. Nawet powiedziałam mamie, że mi przypomina trochę wakacje z lat dziecinnych, słońce, nagrzaną trawę i zabawę w otoczeniu klatek pełnych królików, które babcia hodowała.

Klatki z królikami to prawie jak stajnia

Aha i jeszcze testowałam Ange ou Demon, które sa wstrętne. Syntetyczny budyń waniliowy, w ogóle zapach skojarzył mi się z tymi wodami Ives Rocher, takie zapachowe koszmarki - AoD przypomniał mi właśnie coś w tym rodzaju - czekoladowo-waniliowe gówienko.
Stary 2007-11-20, 10:57   #2856
Dorota-Coco
Zakorzenienie

Cytat:
No fakt, ja ciut poczulam w Kelly, odrobine siodla...

A najpiekniej dla mnie stajenka waniajet w Chanel 19, Koto
Dorota-Coco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 13:33   #2857
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MARTECZKA Pokaż wiadomość
Aha i jeszcze testowałam Ange ou Demon, które sa wstrętne. Syntetyczny budyń waniliowy, w ogóle zapach skojarzył mi się z tymi wodami Ives Rocher, takie zapachowe koszmarki - AoD przypomniał mi właśnie coś w tym rodzaju - czekoladowo-waniliowe gówienko.

Moglabym się pod tym podpisać obiema ręcami... (z tym, że na mnie nie jest czekoladowo waniliowy a ohydnie ziołowo gówienkowy)

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 13:37   #2858
Kota
Zakorzenienie

Ange Ou Demon raz czy dwa miałam go na sobie- spryskałam się globalnie, bo miałam próbkę z atomizerem, i nawet się podobał mi- był miły, ciepły, puchaty...
Ale na waniliowcach to ja się nie znam...
Stary 2007-11-20, 14:27   #2859
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość

Moglabym się pod tym podpisać obiema ręcami... (z tym, że na mnie nie jest czekoladowo waniliowy a ohydnie ziołowo gówienkowy)
Ten zapach to jakiś kameleon.
Na mnie też był waniliowaty do porzygania, a na Basio84 pachnie jak Pure Poison. Przysięguję.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 14:34   #2860
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Ten zapach to jakiś kameleon.
Na mnie też był waniliowaty do porzygania, a na Basio84 pachnie jak Pure Poison. Przysięguję.
O Na mnie sztucznie słodki z gryzącą plastikową nutą. Z Pure Poison może miał na mnie tyle wspólnego, że bolała mnie po nim głowa.

Aggie - więcej takich opisów poproszę

Edit:
Czasami testuję zapachy tylko raz, bo na więcej nie mam ochoty. Albo dlatego że są nijakie, albo dlatego że nie w moim stylu, albo dlatego że obrzydliwe. Czasem zapach jest okropny/źle się w nim czuję i oddaję próbkę, ale po czasie mnie na nowo do niego przyciąga i tym razem jest to strzał w 10. Tak miałam z Poisonem i Theoremą. (Ciągnie mnie do Słonia, który kiedyś mnie drażnił swoim brudkiem. Ciekawe, czy po teście teraz mi się go nie zachce rozpaczliwie )
Teraz prawie zawsze testuję od razu globalnie (szyja/dekolt + nadgarstki), bo często zdarzało mi się zauroczyć zapachem na ręce, a potem rozczarowanie, bo globalnie to już nie to.

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 14:36   #2861
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Dodam, że Kelly podoba mi się - dyskretny, spokojny, harmonijny zapach...

Moje powtórne testy potwierdziły - żadnej stajenki w Kelly. I zero, ale to zero podobieństwa do Dzinga czy czegokolwiek skórzanego. Na mnie wychodzą tylko zioła i polne kwiatki - jak w hermesowych ogródkach

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 14:41   #2862
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Aggie - więcej takich opisów poproszę
Się robi, Waćpanno Tylko muszę mieć natchnienie. I czas na kolejne testy.
Cytat:
Napisane przez Dorota-Coco Pokaż wiadomość
No fakt, ja ciut poczulam w Kelly, odrobine siodla...

A najpiekniej dla mnie stajenka waniajet w Chanel 19, Koto
A miałaś może okazje przetestować jedno z najnowszych Parfum d'Empire, Equistrius bodajże? Niuchałam tylko butelkę, ale wydobywający się z niej zapach spoconego siodełka spowodował zwrot w tył i w nogi

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 15:07   #2863
Ata77
Zakorzenienie

Ja zaś Narcisio Rodrigez for her (hmmm...może pisownia nieoryginalna )
Fajny, fajny
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 17:00   #2864
ETERNITY
Rozeznanie

Ostatnio troszkę potestowałam:
Magot Etro-kiedyś już miałam próbkę tego zapachu i kompletnie go nie pamiętałam.Jako,że we wrocławskiej Magnolii Etro się pojawiło psiknęłam na nadgarstek.No i nie podoba mi się:przede wszystkim ma tą starą wazonowo-kwiatową nutę, której w zapachach nie znoszę..Ogólnie ten zapach to same kwiaty,ale takie pogniecione.Bez żadnej koncepcji. Nie wart swojej ceny,ale myślę,że jeszcze kiedyś podejdę do niego

New Tradition Etro- kwaśna róża-na mnie bardzo podobna do tej w Ecume Rosine.Niestety ta nuta to dla mnie wyciskacz łez(choć różę w kwiatach uwielbiam).Zapach ogólnie bardzo retro.Podejrzewam też,że są w nim nuty szyprowe,ale nie jestem tego pewna

Jaipur Boucheron-pierwszy raz miałam okazję testować ten zapach.Zwykle na półkach w perfumeriach był dostępny tylko tester w wersji Saphir.Flakon jest obłędny i od tego musiałam po prostu zacząć.Sam zapach...cóż-ładny,ale na mnie nieco "trąci" kompotem owocowym.Przypomina mi nieco zapach Petite Cherie Goutal.Podejrzewam,że w cieple rozwinąłby się ładniej,dlatego na pewno dam mu jeszcze niejedną szansę

L`Esprit de Neblina Yves Rocher-mam w domu miniaturkę i wwąchując się w ten zapach coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu,że to prawdziwy majstersztyk.Kiedyś go nie znosiłam i nawet uznałam za śmierdziucha.Teraz mam na jego temat inne zdanie.Przypomina nieco "słonika" Kenzo, jednak nie jest taki nachalny jak tamten.Jest bardzo mokry i soczysty.Jak trawa i liście zaraz po ciepłym deszczu.Ogólnie zapach bardzo na tak
ETERNITY jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 18:26   #2865
sasia73
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Moje powtórne testy potwierdziły - żadnej stajenki w Kelly. I zero, ale to zero podobieństwa do Dzinga czy czegokolwiek skórzanego. Na mnie wychodzą tylko zioła i polne kwiatki - jak w hermesowych ogródkach

Ja tez po raz drugi podeszłam do Kelly. Nic ino kwiatki, i to w dodatku jakieś takie ... wiązankowe.

sasia73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 18:44   #2866
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joasiak1 Pokaż wiadomość
No a Dolce Vita jak?
Pisać mi tu natychmiast, a nie taką chałturę uprawiać
Już piszem, chałturom stop.
Dolce Vita- słoneczny, promienisty, przyprawy sandałowe drzewo, no jak dolce vita. Słodki, owszem, zawiesisty, ale toż przeciez nie ciotkowaty. Zresztą tę słodycz łatwo się znosi- to nie sacharyna...
Troche brakuje mi w nim jakiegoś niepokojącego elementu, troche szorstkości, trochę niepokoju...

Słodycz. Co do słodyczy. Dzisiaj byłam na chwilkę w Douglasie- ustawiano nowe, promocyjne piramidki z nowego zapachu Michaela Korsa- prostokątna buteleczka, złotawy płyn.
Ojojojojoj...
Jeśli rację ma Córka, mówiąc, że świetny zapach poznaje sie po szoku pierwszego węchu... to zapach ten jest zaiste doskonały.
Dawno coś nie poraziło mnie tak słodyczą i plastikiem... Ale testowałam tylko na papierku, może na skórze jest inny. Ale na blotterze- zmasowany atak zimnych kwiatów, plastiku i słodyczy, słodyczy... Ten zapach to prawdziwy Alien- zbudowany z plastikowych elementów . Ojojoj....
Wszystkim, którzy narzekają na Ange ou Demon dedykuję nowego Korsa
Stary 2007-11-20, 18:54   #2867
abramis
Raczkowanie

Po trzykrotnych testach Kelly Caleche stwierdzam, że:

- ten zapach nie powinien mnie zachwycać, a zachwyca (no, może przesadzam z tym zachwytem ale coraz bardziej mi się podoba i wiem, że go w końcu kupię)

- stajenki nie czuję, czuję stodółkę taką pełną świeżego siana i z nienacka wysunięta dłoń w delikatnej zamszowej rękawiczce

- z Dzingiem nie ma absolutnie NIC wspólnego, to zapachy stojące na przeciwległych biegunach skórzaności i - w ogóle na na dwóch biegunach

Cytat:
Dawno coś nie poraziło mnie tak słodyczą i plastikiem... Ale testowałam tylko na papierku, może na skórze jest inny. Ale na blotterze- zmasowany atak zimnych kwiatów, plastiku i słodyczy, słodyczy...
Oj tak, oj tak!!! Dokładnie - a na skórę nie mam odwagi zapodać...
abramis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 20:13   #2868
MARTECZKA
Rozeznanie

Wracam z zapachowych łowów:

Przypomniałam sobie ETERNITY - nienawidziłam serdecznie tego zapachu swego czasu, ale kiedy się tak "ostudzi", osiądzie i "utachnie" staje się dziwnie interesujący, kiedyś mówiłam o nim "kategoria: ogórek", no jest jakiś taki ogórkowy, melonowy, nie wiem, ale... nie skreślam go na tą chwilę całkowicie.

Chanel 19 - mmm...no po prostu marchewkowe pole, dobrze wypastowane buty, obłoczek pudru nad nosem i irysy w wazonie. Piękne. Nie wiem do końca jak się "noszą", ale na papierku naprawdę, naprawdę...

Lalique...w pięknej butelce. Z pomponem. A w środku misio-przytulasek, lukrowa polewa, żadnej władzy i mocy tylko mini-spódniczka i lizak. Shame on you,Lalique. Guma balonowa.

ETRO "Musk" - już rok wcześniej testowałam je w Niemczech, wtedy wpadłam, teraz przypomniałam sobie jak głęboko. Piękne, cudne, k...w mać - idealne! Tyle, że drogie.
Stary 2007-11-20, 20:16   #2869
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Marteczko!Strasznie się cieszę,że jesteś z powrotem( i to jeszcze z moim ulubionym avem z Dziecka Rosmeary-uwielbiam ten film)
Stary 2007-11-20, 20:51   #2870
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Się robi, Waćpanno Tylko muszę mieć natchnienie. I czas na kolejne testy.

A miałaś może okazje przetestować jedno z najnowszych Parfum d'Empire, Equistrius bodajże? Niuchałam tylko butelkę, ale wydobywający się z niej zapach spoconego siodełka spowodował zwrot w tył i w nogi
Oooo, już wiem czego muszę spróbować Lea też pewnie będzie zainteresowana

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 20:56   #2871
MARTECZKA
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez burn-it-up Pokaż wiadomość
Marteczko!Strasznie się cieszę,że jesteś z powrotem( i to jeszcze z moim ulubionym avem z Dziecka Rosmeary-uwielbiam ten film)
Cześć, Burn!
Wiesz co, ja też uwielbiam ten film
Stary 2007-11-20, 21:14   #2872
Kota
Zakorzenienie

Jeśli o blondynkach Polańskiego mowa, to wolę tę i ten film...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (2,7 KB, 160 załadowań)
Stary 2007-11-20, 21:24   #2873
Lea93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Oooo, już wiem czego muszę spróbować Lea też pewnie będzie zainteresowana

trzeba będzie potestować jak nic.

wątek wymiankowy.
Lea93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-20, 21:57   #2874
Paura
Raczkowanie

GG do Paura

Kilka bladych teścików...

Midnight Poison- wciąż marny kwiatek, marny cytrusik, marna trwałość. Na początku iluzja landrynkowej ciasteczkowości, potem taka przerażająca anty- poisonowość... Chce mi się płakać...

Mont Blanc Femme- odkryłam, że flakonik ładniejszy, niż mi się wydawało. Cóż więcej mogę rzec- wciąż na blotterku czaruje słodkością i miękkością, ale na mojej skórze staje się odrobinę... "zbyt". Zbyt w każdym tego słowa znaczeniu. Śliczny, delikatny, magiczny, kobiecy otulacz ananasowo- mniamniuśno- niezwykły, taki... ach, zimowo- wróżkowaty. I CO Z TEGO? Wu, er i er.

A, byłbym zapomniała. Właśnie dotarły do mnie próbki FM...
... no i miałam okazję poczuć słynne Musc Ravageur. Doświadczenie conajmniej... zaskakujące.
Może to tylko takie fatum pierwszego testu, ale. Na początku uderzenie glanem czymś w rodzaju teatralnego, zakurzonego, spalonego, zakadzonego ciasteczka. Potem próbuję poczuć trochę tej krwi i niebezpieczeństwa, ale nie wychodzi- mnóstwo pięknego, ostrego, bezwzględnego cynamonu. Już wiem, że nie chcę, że moje nie będą, bo mimo wszystko wydają mi się bardzo "męskie".
Trzecią nutę znam. Znam. Rozlewa się po nadgarstkach odrobinę gorzką, słoną, słodką i ciepłą, lukrowaną, szalenie przyjemną breją. Kocham JOOP!-a, ale jego wersji Nuit d'Ete nigdy nie trawiłam- była zbyt wytrawna, gorzka, migdałowo- słona. Musc Ravageur okazało się szalenie, powtarzam, SZALENIE podobne do tego właśnie zapachu- tak trochę mniej migdałów, a trochę więcej marcepanowo- lukrowej słodyczy, podobnej do Teint de Neige.
Jak można człowieka tak nakręcić opisem...
... ale na TŻ-cie podwąchiwać będę z przyjemnością . Może nie powinnam tego pisać, ale po powąchaniu MR był zauroczony, zakochany, opętany, niemrawy, dzwonił dwa razy, opisując swoje wrażenia, powiedział: "są piękne, cudownie miękkie, ciepłe, silne, niezwykłe, głębokie i pełne." "Z czym Ci się kojarzą?" "Z Tobą".
Bardzo fajnie jest słyszeć, że kiedy przytulasz mężczyznę, on czuje się otulony niszowym zapachem .
Stary 2007-11-20, 22:32   #2875
dominikaha
Zadomowienie

Rush - tragedia, sam puder i jakaś słodycz, jeszcze bardziej plastikowa niż "flakonik"

/ Pink Sugar - niby ładny, ale jednak za słodki. Ponadto jakiś taki banalny i wtórny. Nie wiem, może to dlatego, że ostatnio cierpię na przesyt słodyczy w perfumach, a w tak dosłownym wydaniu jak tutaj mówię jej zdecydowane "nie"

Addict - w sumie to niewiele mogę o nim powiedzieć, jakaś taka wanilia. Niby nie jest zły, ale też niczym się nie wyróżnia. Jakiś taki nijaki.

Scent - mam wrażenie, że wąchając go w końcu zrozumiałam, co to znaczy zapach przestrzenny. Jakkolwiek powyższe 3 były dla mnie mniej lub bardziej przytłaczające, tak ten daje mi jakąś przestrzeń. Jestem na tak

Scent Sheer - obawiałam się, że na tle klasyka może wypaść blado, ale wcale nie. Jest po prostu delikatniejszy i jakby bardziej wyczuwam w nim jaśmin, który notabene uwielbiam. Chyba nawet wolę go od pierwowzoru.
dominikaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-21, 00:05   #2876
Anjouka
Rozeznanie

a ja polecam sprobowac nowosc Estee Lauder- Pleasures Delight
moj bloterek pachnie juz drugi dzien^^

jestem ciekawa co Wy napiszecie)
Anjouka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-21, 09:03   #2877
MARTECZKA
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli o blondynkach Polańskiego mowa, to wolę tę i ten film...
Oj, Kota - no przecież cały Polański jest do schrupania!
Stary 2007-11-21, 09:34   #2878
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ETERNITY Pokaż wiadomość
Jaipur Boucheron-pierwszy raz miałam okazję testować ten zapach.Zwykle na półkach w perfumeriach był dostępny tylko tester w wersji Saphir.Flakon jest obłędny i od tego musiałam po prostu zacząć.Sam zapach...cóż-ładny,ale na mnie nieco "trąci" kompotem owocowym.Przypomina mi nieco zapach Petite Cherie Goutal.Podejrzewam,że w cieple rozwinąłby się ładniej,dlatego na pewno dam mu jeszcze niejedną szansę
Oooo, gdzie znalazłaś tego Boucherona. Myślałam, że to wycofany zapach. Ale znowu słyszę, że "kompot", więc chyba nie warto się ekscytować.

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-21, 09:46   #2879
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Oooo, gdzie znalazłaś tego Boucherona. Myślałam, że to wycofany zapach. Ale znowu słyszę, że "kompot", więc chyba nie warto się ekscytować.
Boucheron Saphir jest lepszy.
Stary 2007-11-21, 12:28   #2880
ETERNITY
Rozeznanie

Cytat:
Pełniusieńki tester stoi sobie w perfumerii Marrionnaud we wrocławskiej Magnolii Park.Saphir też jest tam dostępny
ETERNITY jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości