Mamusie czerwcowe 2016 cz.5 - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-04, 19:54   #601
soffinka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.5

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
Az tyle napisalyscie?? Bede miala nadrabiania...
Po wizycie okey. Male 2020g wazy. Pieknie sie rozwija. Szyjka dluga ok. 4cm i wszystko pozamykane.

Gratki
soffinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 19:56   #602
K_a_s_i_a_86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CarycaKatharina Pokaż wiadomość
Melduję się po wizycie. Leukocyty podwyższone- jednak tż sprzedal mi jakies choróbsko. Szyjka ok, położna zbadała tętno Mieszka- 144 uderzenia na min. Gin przepisał tardyferon fol i dal skierowanie na usg. Za tydzień idę po L4 do niego.

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

A i mialam dzis zawroty glowy przy obsługiwaniu klientki, na szczęście nie zemdlałam. Gin kazał się nie przemęczać.
Odpoczywaj Kochana. Ja to was pracujące mamusie podziwiam że macie jeszcze siłę.

Dzisiaj wziąłam się po południu za odnawianie łóżeczka niby żadna robota a boli mnie pod cyckami teraz ehhhh.

Justynka zdrówka. W jakim mieście w IE jesteś?
K_a_s_i_a_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 20:12   #603
zebrah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Weronia93 Pokaż wiadomość
Zapomniałam dodać ze wkraczam dziś juz w 29 tc zbliżam sie coraz szybciej do bezbiecznych tygodni gdyby miał być poród ale i tak lekarz mój mówi ze każda godzina jest ważna ale nie biorę tego pod uwagę
A kiedy są już bezpieczne tygodnie?

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
No i dzieci puściłam pierwszy raz same na plac zabaw przed chwilą- ok. 250 metrów od domu ( wieś, bezpieczna dróżka i monitoring w postaci ciekawskich sąsidek w prawie każdym domu ) i trochę mi z tym dziwnie. Mam nadzieję, że żadne nogi nie złamie albo głowy nie rozbije
Z drugiej strony ja w ich wieku już mogłam sama tam chodzić z dzieciakami z sąsiedztwa. Trzeba chyba dzieciom dać powoli więcej swobody.
Sliweczka- no dokładnie, nasze pokolenie to dzieciństwo spędziło na podwórku i jakoś nikt nie posądzał naszych mam o zaniedbywanie dzieci. No i nie ma lepszych nianiek jak plotkary wioskowe ;-)

Cytat:
Napisane przez __Veronique Pokaż wiadomość
Soffinka

Truskawki mówicie...
No raczej truskawek to pojedzmy przed porodem Akurat truskawki na początku kp to mogą być problematyczne.

Cytat:
Po wizycie okey. Male 2020g wazy. Pieknie sie rozwija. Szyjka dluga ok. 4cm i wszystko pozamykane.
Super waga- brawo!

Justyna- zdrówka!

Ja dzisiaj spędziłam dużo czasu na spacerach i padam z nóg. Za to synek szczęśliwy
zebrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 20:12   #604
justynan01
Rozeznanie

GG do justynan01

Kasia, mieszkam w Cork.
A wiecie, po malowaniu chcialam zrobic generalne porzadki. Poprac ciuszki dla dzidzi, bo mnie stasza tym szpitalem. Ile bedzie mogl maz to pomoze, np juz dywan wytrzepal. Ale ja lubie po swojemu, bo chlop to chlop. No zobaczymy co bedzie.
Gratuluje udanych wizyt dzis

justynan01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 20:22   #605
Radena
Zadomowienie

Cytat:
Super wieści z wizyty i jaki duży Dzidź

CarycaKatharina, również gratuluję wizyty, życzę Ci żeby się nic poważnego nie rozwinęło z tego wirusa:-*
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 20:23   #606
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde
Konto usunięte

Cytat:
Piękna waga!!! I jaka długa szyjka, ja takiej nawet na początku ciązy nie miałam
Gratki za wizytę
Cytat:
Napisane przez zebrah Pokaż wiadomość
A kiedy są już bezpieczne tygodnie?

Sliweczka- no dokładnie, nasze pokolenie to dzieciństwo spędziło na podwórku i jakoś nikt nie posądzał naszych mam o zaniedbywanie dzieci. No i nie ma lepszych nianiek jak plotkary wioskowe ;-)

No raczej truskawek to pojedzmy przed porodem Akurat truskawki na początku kp to mogą być problematyczne.

Super waga- brawo!

Justyna- zdrówka!

Ja dzisiaj spędziłam dużo czasu na spacerach i padam z nóg. Za to synek szczęśliwy
Chyba od 38tc...
O właśnie truskawek będzie mia najbardziej żal. Uwielbiam koktajle z truskawek! I zamierzam jeszcze się nimi opić prze4d porodem Przy kp już nawet nie będę próbować... Starszą do dziś wysypuje po truskawkach niestety...
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 20:50   #607
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Super

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Juz się nie mogę doczekać aż u nas na ogródku zaczną rosnąć truskawki te kupne się z nimi nie rownaja
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 20:52   #608
haneczkab92
Ania

Ja właśnie skończyłam kolacje- sałatka z mięsem mielonym, pomidorem, ogórkiem, sałatą lodową, serem żółtym, czerwoną cebulą i sosem!mniam

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Justyna, to przykro, że Cię tak lekarz potraktował Kuruj się

Ciekawe co tam u Claudette
Też o niej myślę! mam nadzieję, że niedługo się odezwie!

Cytat:
Melduję się po wizycie. Leukocyty podwyższone- jednak tż sprzedal mi jakies choróbsko. Szyjka ok, położna zbadała tętno Mieszka- 144 uderzenia na min. Gin przepisał tardyferon fol i dal skierowanie na usg. Za tydzień idę po L4 do niego.

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

A i mialam dzis zawroty glowy przy obsługiwaniu klientki, na szczęście nie zemdlałam. Gin kazał się nie przemęczać.
Dobrze, że z maluszkiem ok a co do Ciebie, to czas już na odpoczynek!
To Ty pracujesz jeszcze, bo akurat teściowa się rozchorowała(a jesteście we dwie) dobrze pamiętam?

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
Ja wszystkie ciuszki- i nówki i te z sh, piorę najpierw razem z naszymi i z naszymi się suszą. Pozniej składam do Zuzinkowej szafy i jakoś w maju mam zamiar wyprać już wszystko dla niej w Loveli i wtedy poprasować

Już chyba czas najwyższy zwolnić tempo

Ładne imię- Mieszko
Ja też tak robię z praniem tyle, że wcześniej wypiorę, może tak po połowie kwietnia zaczne

Cytat:
Super wieści! no i kolejne 2 kg szczęścia!

19.05.2016r.- narodziny Hani

"Jak na deszczu łza
cały ten świat nie znaczy nic a nic...
Chwila, która trwa
może być najlepszą z Twoich chwil..."

-35...28,4kg do celu

haneczkab92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 20:52   #609
K_a_s_i_a_86
Rozeznanie

Cytat:
Kolejne ponad 2kg do kochania u nas na wątku. Gratulacje
Stary 2016-04-04, 20:56   #610
soffinka
Zadomowienie

Ja mam jednaj wizyte w środę juz sie doczekać nie moge i licze na dobre wiesci - pomimo wszystko
Stary 2016-04-04, 20:56   #611
zebrah
Rozeznanie

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;58421471]Piękna waga!!! I jaka długa szyjka, ja takiej nawet na początku ciązy nie miałam
Gratki za wizytę

Chyba od 38tc...
O właśnie truskawek będzie mia najbardziej żal. Uwielbiam koktajle z truskawek! I zamierzam jeszcze się nimi opić prze4d porodem Przy kp już nawet nie będę próbować... Starszą do dziś wysypuje po truskawkach niestety...[/QUOTE]

No ja też właśnie pojem przed porodem Uwielbiam zmiksowane truskawki z lodówki jak jest upał...
Przy Rafku jadłam prawie wszystko przy kp i go wysypało dwa razy: jak zjadłam dżem truskawkowy i po pomarańczach.

Mam do odebrania wyniki badań takie kompleksowe. I zapytałam przez tel pielęgniarkę czy są ok i powiedziała tak na szybko, że biochemia słaba- m.in wapń za niski Co ja mam jeść na ten wapń oprócz nabiału orientuje się któraś?

Justyna- grzyb w domu to fatalna sprawa dla zdrowia- ale te środki przeciwgrzybicze to ciężka chemia do wdychania dla ciężarnej- miałabyś gdzie się wyprowadzić na czas tego malowania?
Co za lekarze gburowaci
zebrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 21:07   #612
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soffinka Pokaż wiadomość
Ja mam jednaj wizyte w środę juz sie doczekać nie moge i licze na dobre wiesci - pomimo wszystko
Nie może być inaczej
Stary 2016-04-04, 21:08   #613
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Mam do odebrania wyniki badań takie kompleksowe. I zapytałam przez tel pielęgniarkę czy są ok i powiedziała tak na szybko, że biochemia słaba- m.in wapń za niski Co ja mam jeść na ten wapń oprócz nabiału orientuje się któraś?
Orzechy laskowe i włoskie, migdały, biała fasola, brokuły, z tego co kojarzę Ale pewnie tego jest więcej, spytaj wujka google
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 21:16   #614
madzius90
Zakorzenienie

Zebah coś mi się kojarzy ze sardynki zawierają dużo wapnia, ale nie wiem czy czegoś nie mmylę

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

http://pinkcake.blox.pl/2013/07/Nien...-zrodla-wapnia. html
trochę tego jest
Stary 2016-04-04, 21:16   #615
CarycaKatharina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez haneczkab92 Pokaż wiadomość

Dobrze, że z maluszkiem ok a co do Ciebie, to czas już na odpoczynek!
To Ty pracujesz jeszcze, bo akurat teściowa się rozchorowała(a jesteście we dwie) dobrze pamiętam?
Tak, ona właśnie ma zwolnienie do końca tego tygodnia. Gdyby nie to, to już dziś bym dostała L4. No ale lepiej, żeby wyleczyła zapalenie krtani do końca, a nie łaziła z tym nie wiadomo jak długo. Ja ten tydzień jeszcze wytrzymam.
Stary 2016-04-04, 21:30   #616
haneczkab92
Ania

Cytat:
Nie może być inaczej!
Na pewno bedą dobre

Cytat:
No ja też właśnie pojem przed porodem Uwielbiam zmiksowane truskawki z lodówki jak jest upał...
Przy Rafku jadłam prawie wszystko przy kp i go wysypało dwa razy: jak zjadłam dżem truskawkowy i po pomarańczach.

Justyna- grzyb w domu to fatalna sprawa dla zdrowia- ale te środki przeciwgrzybicze to ciężka chemia do wdychania dla ciężarnej- miałabyś gdzie się wyprowadzić na czas tego malowania?
Co za lekarze gburowaci
Z wynikami nie pomogę, ale wujek google na pewno

Cytat:
Tak, ona właśnie ma zwolnienie do końca tego tygodnia. Gdyby nie to, to już dziś bym dostała L4. No ale lepiej, żeby wyleczyła zapalenie krtani do końca, a nie łaziła z tym nie wiadomo jak długo. Ja ten tydzień jeszcze wytrzymam.
No rozumiem, oby nic Ci się nie stało pilnuj się, jak trzeba to usiądź, klienci powinni być wyrozumiali.

Justyna- tak jak pisze zebrah, te środki przeciwgrzybicze to bardzo ciężka chemia. Wyprowadzasz się gdzieś na ten moment?
Ja jak remont pokoju robiłam, to też psikał mąż czymś takim, i oddychać się nie dało...Ale nie mieszkaliśmy tam, tylko gdzie indziej wtedy.

"Jak na deszczu łza
Chwila, która trwa

-35...28,4kg do celu

Stary 2016-04-04, 21:37   #617
anuszka1984
Zadomowienie

Po wizycie przynoszę dobre wieści
Z anemii pięknie wyszłam i nie muszę już przyjmować żelaza Całe szczęście, bo działało na mnie zapierająco aż się hemoroida dorobiłam
Ginka pochwaliła mnie za wyniki cukrów, hemoglobina glikowana wg niej też super wyszła.
No i najważniejsze to to, że szyjka długa, w ogóle nieskrócona, a główka Olka jeszcze gdzieś wysoko, wysoko...

madzius przyjmowałam żelazo Biofer folik 3x dziennie i zaczęłam jeść więcej mięsa (dieta cukrzycowa mnie do tego zmusiła )

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Piesek poranny leniuszek
Ale słodziak z niego Mamy taką samą pościel

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Po wizycie średnio chce mi sie wyć bo młody głowa w górę gin mówi, że miejsce ma (jak matka gruba jak morswin to wiadomo ) i 6 tygodni na obrót...ale ja już mam doła w dodatku brzuch twardnieje, mam brać luteine 2x1 jak po tygodniu sie poprawi to zmniejszyć dawkę na 1x1
Bądź dobrej myśli! Ma jeszcze czas na odwrócenie się

Cytat:
Gratulacje To praktycznie tyle samo co mój Oluś w czwartek

Cytat:
Napisane przez olinka012 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy tez nie macie tak sily? Posprzątałam mieszkanie sapie jak parowóz masakra...
Mam dokładnie tak samo

https://www.instagram.com/mama_rodzenstwa/
anuszka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 21:44   #618
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chudziaszek11 Pokaż wiadomość
Ja melduję zakup łóżeczka strasznie chciałam łóżeczko białe z ściąganym bokiem z Ikei. Już nawet zbierałam na ten cel a tu patrzę a na OLX jest to moje łóżeczko za połowę ceny:
Fajnie

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
J
[/COLOR]mierzyłam się dziś i w biodrach mi przybyło aż 10 cm a w udach 6 cmwięc trochę
Ja to nawet nie mam porównania, bo nie mierzyłam przed ciążą, ale mam lusterko i widzę, że przybrałam masy

Fajny patent

Cytat:
Napisane przez anuszka1984 Pokaż wiadomość
U mnie na szczęście anemia zażegnana Hemoglobina z 11,2 wzrosła na 13,3 Reszta wyników też w normie. Hemoglobina glikowana wyszła mi 5,01% - nie wiem czy to dobrze, ale chyba jest ok. Na wyniku mam opis, że 4-6% to osoby nie chorujące na cukrzycę
Super

Cytat:
Napisane przez Cierpliwosc Pokaż wiadomość

Wybaczcie niecytowanie, ale padam, strasznie boli mnie gardło i mam okropną chrypę - skrzeczę jak żaba:/
Chciałam Wam tylko uprzejmie donieść, że w hm jest kupon rabatowy 20% na całą kolekcję dziecięcą.

http://www2.hm.com/pl_pl/kupon1.html...g_Kids_Fashion
Dzięki za info na pewno skorzystam a co

Cytat:
Dziewczyny padam na twarz męczę się już bardzo szybko, liczyłam po cichu, że spotka mnie to trochę później
O to tak jak ja, czuję się jak własna babcia

[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;58373761]Mleko schłodzone? Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać [/QUOTE]
Dokładnie, dlatego podziękowałam za kolejną wizytę pani położnej

Cytat:
Napisane przez motylek1984 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, chyba dzisiaj pierwsza wstałam. Zawiozłam tż do pracy /znowu tydzień w samotności/ i wydrukowałam przy okazji wyniki badań min. krzywą cukrową, na czczo 78.90 to w normie bo mam podane, po 1godz 169.10, a po 2 godz 128.10. Czy to dobre wyniki?? Bo nie mam podanych norm, a ten wynik po 1 godz wydaje mi się bardzo wysoki??
Gratuluję ładnego wyniku

Cytat:
Dzień dobry !!
Witamy się z Ignasiem w 8 mmiesiącu
Jeszcze raz gratki
Stary 2016-04-04, 21:49   #619
K_a_s_i_a_86
Rozeznanie

Anuszka super wiadomości z wizyty. Ja się chyba też hemoroida dorobilam jak się go zamierzasz pozbyć? Mówiła Ci coś gin o tym?
Stary 2016-04-04, 21:49   #620
anuszka1984
Zadomowienie

Cytat:
ANUSZKA umiesci na 1 stronie

Dziewczyny, wbije się z innym tematem, a mianowicie może Was zainteresuje napisane w jednym miejscu WSZYSTKO CO NALEŻY/MOŻNA ZAŁATWIĆ PO NARODZINACH DZIECKA:

1. REJESTRACJA W USC

DOKUMENTY:
- dowód osobisty osoby zgłaszającej, albo
- dowody osobiste obojga rodziców (obecność obojga rodziców) w przypadku, gdy nie są małżeństwem, czyli nie posiadają aktu małżeństwa, albo
- odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców, jeżeli pozostają w związku małżeńskim, albo
- odpis skrócony aktu urodzenia matki -€“ panny, albo
- odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców z adnotacją o rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód.
Sprawa załatwiana jest od ręki. Przy okazji otrzymujemy 3 odpisy aktu urodzenia. Wszystko bezpłatnie.
Dziecku nie można nadać więcej niż 2 imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej, oraz w formie nie pozwalającej odróżnić płci.
Urodzenie rejestruje się w 14 dni od dnia urodzenia. W ciągu 6 miesięcy o dnia sporządzenia aktu, można złożyć w USC pisemne oświadczenie o zmianie imienia dziecka.

2. NUMER PESEL -€“ nadawany w USC tego samego dnia, co nadanie aktu urodzenia, albo w Urzędzie Miasta (czas oczekiwania do 30 dni).

3. ZAMELDOWANIE -€“ następuje automatycznie (adres zameldowania matki).

4. UBEZPIECZENIE ZUS - jeden z rodziców zgłasza narodziny dziecka w swoim zakładzie pracy i wtedy jest ono dopisane do ubezpieczenia zdrowotnego.

5. WYBÓR LEKARZA PEDIATRY, POŁOŻNEJ, PIELĘGNIARKI -€“ w przychodni, do której należysz, musisz wypełnić deklarację wyboru lekarza rodzinnego oraz położnej i pielęgniarki środowiskowej.

6. BECIKOWE

- w wysokości 1000 zł
- wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka
- zależy od dochodów rodziny - graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny.
- wnioski składane są w Urzędach Miasta/Gminy lub MOPSach
DOKUMENTY:
- wypełniony wniosek o becikowe
- zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka.
- akty urodzenia wszystkich dzieci będących w składzie rodziny (oryginał + kopia).
- dowód osobisty wnioskodawcy (oryginał + kopia).
- dokument potwierdzający datę przysposobienia dziecka, datę objęcia dziecka opieką prawną lub faktyczną (np. kopia postanowienia sądowego - oryginał do wglądu lub zaświadczenie) - dot. wyłącznie dziecka przysposobionego lub objętego opieką prawną.
- zaświadczenie urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok 2014 każdego pełnoletniego członka rodziny. Można złożyć także swoje oświadczenie w tej sprawie - pilnujmy jednak by się nie pomylić, bo za błędy grozi nam odpowiedzialność karna
- jeżeli członek rodziny prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym oświadczenie o dochodzie za 2014 rok.
- oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wszystkich członków rodziny za 2014 rok.
- zaświadczenie (z ZUS, od pracodawcy) lub oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2014 (faktycznie odprowadzonych) - (oryginał).
- jeżeli wnioskodawca ma zasądzone alimenty na rzecz dziecka (dzieci), należy dostarczyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem (oryginał + kopia).
- zaświadczenie od komornika o stanie egzekucji alimentów roku 2014 (jeżeli postępowanie egzekucyjne było prowadzone a otrzymana kwota alimentów jest niższa niż ta wynikająca z wyroku) (oryginał).

7. KOSINIAKOWE

Wsparcie finansowe dla rodziców (przez rok 1000 zł miesięcznie), którzy z powodu swojej sytuacji zawodowej, nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich - wszyscy nieubezpieczeni rodzice, którym urodzi się dziecko. Są to m.in. studenci, osoby bezrobotne (niezależnie od tego, czy są zarejestrowane w urzędzie pracy) oraz pracujące na umowach o dzieło.

8. Program RODZINA 500+

Świadczenie wychowawcze będą mogli pobierać rodzice, opiekunowie prawni i opiekunowie faktyczni dziecka.
Wnioski za pierwszy okres funkcjonowania programu będzie można składać do 31 sierpnia 2016 roku.
Wysokość świadczenia ustalona została na kwotę 500 zł na dziecko (miesięcznie), przy czym wypłaty przysługują na:
- każde drugie i kolejne dziecko bez względu na dochody rodziny
- pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł
- pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 1200 zł, a którekolwiek z dzieci w rodzinie jest niepełnosprawne
DOKUMENTY będzie można składać w urzędzie gminy lub miasta, właściwym dla miejsca zamieszkania osoby starającej się o świadczenie. Do wniosku należy dołączyć:
- Zaświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Dotyczy to każdego członka rodziny. Zaświadczenie powinno zawierać dane o wysokości dochodu, należnego podatku i składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu.
- Zaświadczenia o innych dochodach.
- Oświadczenie o faktycznie uzyskiwanych dochodach przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym.
- Oświadczenie o dochodach z gospodarstwa rolnego.
- Zaświadczenia, oświadczenia i dokumenty pozwalające ustalić prawo do uzyskania świadczenia (np. dokumenty potwierdzające wiek dziecka, orzeczenia i wyroki sądu rodzinnego).
Zaświadczenia i dokumenty dotyczące wynagrodzenia należy dołączyć tylko w przypadku starania się o zasiłek na pierwsze dziecko.

9. FINANSOWE WSPARCIE Z ZAKŁADÓW PRACY -€“ po wypełnieniu odpowiednich wniosków, otrzymujemy dodatkowe jednorazowe finansowe wsparcie od związków zawodowych czy z dodatkowego ubezpieczenia grupowego.

10. OPIEKA NAD MATKĄ PO PORODZIE

-€“ należy się zarówno po porodzie SN, jak i po CC (14 dni kalendarzowe),
-€“ należy się mężowi, ale też innemu członkowi rodziny, np. babci dziecka,
-€“ to zwykły zasiłek opiekuńczy, płatny 80 %,
-€“ może wystawić go szpital (oddział położniczy), ginekolog prowadzący ciążę, ale też lekarz rodzinny.

11. URLOP OKOLICZNOŚCIOWY - 2 dni przysługuje w związku z:
narodzinami dziecka, każdemu, to nie jest dobra wola pracodawcy!
Z prawa do urlopu nie trzeba korzystać od razu w dniu danego wydarzenia, Warunkiem jest, aby czas ten był powiązany z danym wydarzeniem, np. w przypadku narodzin dziecka, czas ten możesz wykorzystać na przywiezienie dziecka ze szpitala do domu, załatwienie formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego.

Jeżeli jesteś uprawniony do wykorzystania dwóch dni, nie masz obowiązku wykorzystywać ich dzień po dniu – można wnioskować o przydzielenie należnych dni razem lub osobno.

12. URLOP OJCOWSKI

- urlop ojcowski przysługuje ojcom zatrudnionym na umowę o pracę
- urlop ojcowski można wykorzystać do momentu skończenia przez dziecku 12. miesiąca życia
- wymiar urlopu ojcowskiego to 14 dni (kalendarzowe); nie można go dzielić na części
- urlop ojcowski jest płatny, a mężczyzna przebywający na urlopie jest chroniony przed zwolnieniem
- tata dziecka może wziąć urlop ojcowski niezależnie od tego, czy mama dziecka jest na urlopie i czy jest z nią w związku małżeńskim
- urlop ojcowski przysługuje ojcu niezależnie od tego, czy wykorzystał on, czy też nie przysługujący mu urlop tacierzyński (czyli część urlopu macierzyńskiego, której nie wykorzystała matka dziecka).
!!!!
Zgodnie z nowelizacją pracownik 1823 KP w nowym brzmieniu – ojciec będzie mógł korzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze identycznym jak dotychczas. Zmieni się natomiast termin możliwości skorzystania z urlopu. Uprawnienie będzie przysługiwać w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia (do tej pory 12 miesiąca). Urlop będzie można wykorzystać jednorazowo lub w dwóch tygodniowych częściach.
Kurczę!!! Nie mogę tego dodać, bo już za dużo znaków użyłam i nie mieści mi się w pierwszym poście

Motylku, Ty jako druga napisałaś, więc jak możesz to edytuj swój post i dodaj te informacje to będą dzięki temu na pierwszej stronie

Stary 2016-04-04, 21:50   #621
soffinka
Zadomowienie

Dzieeeeeki
Stary 2016-04-04, 21:54   #622
anuszka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez K_a_s_i_a_86 Pokaż wiadomość
Anuszka super wiadomości z wizyty. Ja się chyba też hemoroida dorobilam jak się go zamierzasz pozbyć? Mówiła Ci coś gin o tym?
Z Zuzią też miałam pod sam koniec ciąży i jakoś 2 tyg. po porodzie się wchłonął. Liczę, że tym razem też tak będzie Ginka nic nie mówiła o nim.

Stary 2016-04-04, 22:02   #623
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Weronia93 Pokaż wiadomość
Zapomniałam dodać ze wkraczam dziś juz w 29 tc zbliżam sie coraz szybciej do bezbiecznych tygodni gdyby miał być poród ale i tak lekarz mój mówi ze każda godzina jest ważna ale nie biorę tego pod uwagę
wytrwamy wszystkie do swoich terminów, zobaczysz

Cytat:
Napisane przez chudziaszek11 Pokaż wiadomość
Witam się z rana.
Wstałam i niestety muszę się zbierać do weterynarza. Moje jedno kocie dziecko jest całe zakatarzone i chyba gorączkę ma snuje się bidaczek po mieszkaniu i próbuje odsmarknąć a że jest kotem to ciężko mu to idzie oby się drugi nie zaraził, bo już kiedyś tak było i drugi zdecydowanie ciężej przechodzi wszystkie choroby. Jem śniadanie i się zbieram.
I co tam z kociem? wirus?

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Właśnie oglądam materiał DD TVN "Jak się powstrzymać od jedzenia słodyczy?" pałaszując przy tym paczkę Skittlesów

Cytat:
I kolejna noc z głupim snem..mam nadzieję, ze po ciąży te sny również się skończą

Co do tej położnej co mówiła o schłodzonym mleku- to jest właśnie zacofanie. Ale jak idzie kobieta, która nie za bardzo czyta internet, czy książki, to uwierzy takiej położnej no bo przecież ona ma większą wiedzę..
Chore to...
Ostatnio się chwaliłam, że snów żadnych nie mam, a teraz prawie dzień w dzień coś głupiego się śni. Ostatnio była wojna, uciekałam z brzuchem z rodziną i dobytkiem przez całe miasto szukać schronienia, spłakałam się jak głupia
A dzisiaj śniło mi się, że tż mnie zdradza z jakąś Dominiką a ja nie znam żadnej Dominiki uff
Taaa to była moja zacofana położna, która chciała mi wpoić do głowy głupoty, właśnie typu zakaz picia wody gazowanej, bo mleko mi się popsuje itp. szkoda gadać-tzn. pisać

Cytat:
Napisane przez kiara92 Pokaż wiadomość
Wczoraj wybrałam się do h&m by przymierzyć te biustonosze sportowe do karmienia i moja teoria, że mam już duże piersi legła w gruzach, bo póki co rozmiar S jest za duży To było brutalne zderzenie z rzeczywistością A wieczorem wracając z łazienki potknęłam się o łóżko i się przewrociłam na nie lecąc na szczęście na ręce i kolana... Nie wiem jak to zrobiłam, chyba zapomniałam wyhamować przed
Miałam tak w 1 ciąży, z nadzieją czekałam kiedy mi te rodzynki urosną, no i awansowałam z A na B w nawale laktacyjnym, później wróciło wszystko do pierwotnej formy, a nawet ubyło dopiero po 2 ciąży zostałam przy B, ale coś czuję, że na tym zakończę. Podobno z cyckami poszłam w swoją chrzestną

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Piesek poranny leniuszek
O Boziu

Cytat:
Napisane przez K_a_s_i_a_86 Pokaż wiadomość
Znów był u mnie kurier. Wydawało mi się że tyle już nakupowalam z wyprawki a jakoś mało tego. Jedynie z ubranek muszę dokupic tylko skarpetki i coś na nóżki, ewentualnie ze 3pajace jeszcze. A to moje zakupy z 5 10 15
Bardzo ładne

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
No i dzieci puściłam pierwszy raz same na plac zabaw przed chwilą- ok. 250 metrów od domu ( wieś, bezpieczna dróżka i monitoring w postaci ciekawskich sąsidek w prawie każdym domu ) i trochę mi z tym dziwnie. Mam nadzieję, że żadne nogi nie złamie albo głowy nie rozbije
Z drugiej strony ja w ich wieku już mogłam sama tam chodzić z dzieciakami z sąsiedztwa. Trzeba chyba dzieciom dać powoli więcej swobody.
pierwsze kroki w dorosłość też na to czekam

Cytat:
Napisane przez olinka012 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy tez nie macie tak sily? Posprzątałam mieszkanie sapie jak parowóz masakra...
, już którejś pisałam, że czuję się jak własna babcia

Cytat:
Kurde, ja się od jakiś dwóch godzin czuje masakrycznie.. jakbym miała zaraz zemdleć;/ nie wiem co jest grane..ciśnienie w normie, puls w miarę.. uroki ciąży..;/
Przeszło?
Stary 2016-04-04, 22:08   #624
olinka012
Zadomowienie

Gratulacje wizyt! Idę spać padam na twarz
olinka012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 22:12   #625
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde
Konto usunięte

Anuszka super wieści z wizyty!

Już się nie mogę mojej doczekać a mam 12.04... Czuję się dobrze ale martwię się o szyjke, w pierwszej ciąży bardzo szybko mi sie skrócila i musiałam sie oszczędzać. Teraz marne mam możliwości na oszczędzanie się.

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
41747266e0fb3b4fece89e204f3d610d83e6e72d_5fac7b02b3dde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 22:18   #626
Kociak85
Zadomowienie

Ale naskrobałyście. A ja mam chorego męża w domu, więc wiecie jak jest... Gorzej jak z dzieckiem

agusiia, pisałaś że się zastanawiasz nad karuzelą, matą i bujaczkiem. Mata to dla mnie taki must have, ale nie od samego początku - można poprosić kogoś,żeby kupił. Karuzela - zależy od dziecka. Ja akurat miałam od siostry, ale moja córka nie była nią w ogóle zainteresowana. Szybko ściągnęłam. Bujaczek - nie zaleca się żeby małe dziecko długo w takim przebywało, toteż gdybym miała kupować, to raczej taki nie bardzo drogi w razie czego, żeby mieć

sliweczka, bo teraz takie czasy, że strach dziecko same puścić. Bratanek męża zaczął wychodzić sam odkąd ma gdzieś 9 lat. Mój siostrzeniec (starszy - 7-letni) jeszcze sam nie wychodzi. Przykre to z jednej strony, bo ja pamiętam że wychodziłam jak miałam 4lata... Ale widać, że swoim dzieciom możesz już zaufać

kaska, spokojnie, młody ma jeszcze czas na przekręcenie. U mnie też na razie głowa jeszcze w górę. I też mi brzuch twardnieje, na szczęście szyjka się przy tym nie skraca. Szybko masz tą następną wizytę

Paulinagm,
też polecam stronę promobaby.pl zawsze tam wyszukuję aktualnych promocji na pieluszki

U nas ciepluteńko. Wczoraj byłyśmy z córką i znajomymi na spacerze prawie 3 godziny. Wróciłam zmęczona jak smok (mąż chory więc nie poszedł i ja musiałam za nią wszędzie biegać i pilnować). Dzisiaj po żłobku też ją zabrałam na plac zabaw jeszcze - znowu 2 godziny. Niby nie powinnam, bo mi ten brzuch twardnieje, no ale nie potrafię jej odmówić i w domu tylko z nią siedzieć. Planuję jeszcze w tygodniu zabrać ją na basen, ale jutro muszę jechać kupić jakąś górę od bikini, bo ze wszystkich co mam biust mi się wylewa.
Stary 2016-04-04, 22:18   #627
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Tak tak... Moja babcia (akurat jak chodziła w ciąży z moim tatą) sadziła ziemniaki w polu, a ja nic nie robię i się tak oszczędzam...
Taaa kobiety szły w pole, rodziły i wracały do pracy

Cytat:
O to to! I porody przedwczesne, ja to czasem wątpię, że kiedyś kobiety wiedziały kiedy mają w ogóle termin porodu... jak urodziła to urodziła i już. Byle nie przed 9-cioma miesiącami po ślubie
Moja babcia (rocznik 37) mówiła mi, że w ciąży żadnych badań nie miała, lekarz nawet ciśnienia nie mierzył

Cytat:
Po wizycie średnio chce mi sie wyć bo młody głowa w górę gin mówi, że miejsce ma (jak matka gruba jak morswin to wiadomo ) i 6 tygodni na obrót...ale ja już mam doła w dodatku brzuch twardnieje, mam brać luteine 2x1 jak po tygodniu sie poprawi to zmniejszyć dawkę na 1x1
Spokojnie jeszcze się odwórci

Cytat:
kocham dzwony, znowu będę ich miała na pęczki! Mam dość tych wszystkich wąskich nogawek, bo przy szerokich biodrach dają straszny efekt. Chociaż najbardziej cieszyłabym się jakby wróciły szwedy
Ja tam tylko rurki

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Hej Laseczki,stesknilam się nadal jestem trochę zmęczona po weselu,ale było bardzo fajnie chociaż po oczepinach się zebralam do spania, a poprawiny miałam z polgodzinna przerwa prócz tego pierwszy raz byłam kierowcą na takiej długiej trasie w nocy, w dodatku byłam zmeczona,więc się trochę bałam. Na szczęście dowiozlam wszystkich bezpiecznie do domów.
Fajnie, że wesele udane

Cytat:
Napisane przez eful Pokaż wiadomość
Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest z tym ubezpieczeniem w pracy.. Ja dopiero mogłam ubezpieczyć się w styczniu i księgowa powiedziała mi, że i tak pieniędzy za urodzenie dziecka nie dostane bo musiałabym być ubezpieczona minimum 6 miesięcy...

Poza tym zauważyłam, że mam zaczerwieniona skórę na pośladkach i łydkach też tak macie ..?
U mnie w pracy nie było okresu karencji, dlatego na ok 2 miesiące przed ubezpieczyłam u siebie w pracy tż-ta.
Zaczerwienia nie mam

Cytat:
no gin mowi, ze ma jeszcze z 6 tygodni, zobaczymy, ale boje sie cc jak diabel swieconej wody...

Aniu dopisz mi kolejna wizyte 20.04 godz 12:45

jeszcze mam bakterie w moczu, ale to pikus, no i anemia oczywiscie grr

a z dobrych wiesci to maluszek ma 1400g i jest sliczny, niebardzo chcial wspolpracowac, ale jakies foto udalo sie zrobic
śliczny gratuluję

Cytat:
Napisane przez Paulinagm Pokaż wiadomość
ale tą taka lidlową nowość tak? nie oryginalne pampersy?

właśnie zaczęłam się interesowac pieluchami i chciałam sie Was zapytać czy wiecie gdzie najbardziej opłaca sie kupowac pampersy?
Ja zawsze kupowałam tesco i rossman

Cytat:
:
Ciuszki z SH pierzecie najpierw w zwyklym proszku aa potem w dzieciowym? i jak? wysuszacie miedzy praniami czy od razu jedno po drugim i na koncu suszenie i prasowanie????
Od razu po zakupie w sh piorę w naszym proszku, a później upiorę w dziecięcym

Cytat:
[
Dziewczyny, wbije się z innym tematem, a mianowicie może Was zainteresuje napisane w jednym miejscu WSZYSTKO CO NALEŻY/MOŻNA ZAŁATWIĆ PO NARODZINACH DZIECKA
Dzięki
Stary 2016-04-04, 22:22   #628
Radena
Zadomowienie

Anuszka,mogłabyś mi dopisać wizytę 20.04 ?
W ogóle 13 kwietnia zaczynam szkole rodzenia mam nadzieję,że mąż będzie dostępny. A w święta teść memu mężu nagadal,żeby ze mną nie rodzil i teraz nie wiem jak go przekonam. Ze niby jak mój mąż zobaczy jak cierpię,to nie będzie chciał mieć wiecej dzieci:-/
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 22:24   #629
fiazo
Zakorzenienie

Przeczytałam wszystko.

Gratuluje udanych wizyt. Co do położeń dzieci w brzuchu to mają jeszcze czas sie przekręcić.

Ja dziś padam. Po pracy spacer rodzinny przez 1,5h a synek nie do zdarcia. Ledwo przed chwila padł tyle ma energii.

Madzia jestem automatykiem. Zajmuję się m.in. projektowaniem sterowania do central wentylacyjnych.

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 22:26   #630
haneczkab92
Ania

Anuszka- super wieści z wizyty!!

Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
wytrwamy wszystkie do swoich terminów, zobaczysz

Ostatnio się chwaliłam, że snów żadnych nie mam, a teraz prawie dzień w dzień coś głupiego się śni. Ostatnio była wojna, uciekałam z brzuchem z rodziną i dobytkiem przez całe miasto szukać schronienia, spłakałam się jak głupia
A dzisiaj śniło mi się, że tż mnie zdradza z jakąś Dominiką a ja nie znam żadnej Dominiki uff

Przeszło?
Przeszło..ale czułam się tak jakoś do 16.. kurcze nie wiem, co jest grane, coraz częsciej tak mam i to właśnie od rana..
Czyżby kolejny objaw ciązy?

Idę spać dobranoc;*

"Jak na deszczu łza
Chwila, która trwa

-35...28,4kg do celu

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości