Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-10, 20:19   #3631
Aniol1985
Zadomowienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez asienkaroza Pokaż wiadomość
dzięki za objaśnienie aż sobie chyba jedną zakupię
A proszę bardzo , ja ubolewam , że są takie drogie bo kupiła bym jakiś wielki rozmiar orka i dla siebie sa fantastyczne milusio mieciusie no nie wiem do czego porównac coś jak minky ale przewiewny i cieniutki .
Małe 30*30 kupiłam za 5.90 i to już nie drogo może dlatego że kupiłam tylko jednokolorowe z tłoczonym wzorem a nie kolorowe z grafikami. Duża 120*120 -45 zł cenowo trafiły mi sie dobre bo w sklepach sa droższe przynajmniej u nas
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 20:32   #3632
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
mi nikt nie sugerował na temat kota..sama jednak mam gdzieś tam taką małą obawę co będzie, jeśli dziecko będzie miało alergię..ehh..oby nie,ale sama jestem alergikiem i w rodzinie dzieci też alergiczne..

hm..jedyne co mnie dziwi to ginekolog, który mówi, że w ciązy można pić alkohol.. nie będę odnosić się do całej reszty..

florence - Ty pisałaś, że maluszek przestaje się wierzgać jak odsłaniasz koszulkę i ja też tak miałam do tej pory - a przed chwilą pierwszy raz zobaczyłam jak brzuszek się rusza podczas ruchów dzieciaczka..a u nas podobnie idzie , więc jest szansa ,że Ty też zaraz ujrzysz..ale trzeba sporo cierpliwości.. ja po prostu jak mała mocniej się rusza, to odsłoniłam brzuch i leżałam tak cały czas i cały czas wlepiona w brzuch..ale chyba też dziecko jakoś inaczej się ułożyło bo pierwszy raz trochę wyżej je czuję niż do tej pory..

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

FAS nie zawsze da się wykryć w ciąży - dziecko może się prawidłowo rozwijać i dopier wykryć później po urodzeniu. Ja również nie znam lekarza, który by twierdził, że nie zaszkodzi - zwłaszcza, że nie ma badań na to ile alko może dziecku zaszkodzić.

Ale też nie chcę nikogo umoralniać, bo jak to się mówi Nie mój cyrk nie moje małpy W taką pogodę polecam bezalkoholowe mohito Też bardzo orzeźwiające

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Wow!

Teraz w zasadzie każda firma ma w swojej ofercie butle przeciwkolkową

Ja nie jestem pewna czy to działa, bo na Oli nie pomagało Dla mnie to taki chŁyt marketingowy

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Cytat:
A to też pierwsze słyszę

Słyszałam, że są jakieś wkładki do sterylizacji w mikrofali? Ale nie interesowałam się tematem bo wyrzuciliśmy ten sprzęt z kuchni
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 20:38   #3633
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
Oglądałam też wózki i też była promocja na wózki i foteliki ale tyle było ludzi przy tych stoiskach że nie miałam siły stać. X-landery mi sie podobają ale te nowsze z tamtego roku model mi sie nie podoba taki kanciasty (nie wiem czy akurat twój model bo nie znam sie na modelach ich) a te najnowsze nie są w moje klasie cenowej .
Ten wózek Amelis Pro 2 w 1 ma "x-lander" w nazwie w nawiasie, bo produkuje go ta sama firma co x-landery (Deltim, polska, z Częstochowy), w tej samej fabryce, ale jest to osobna marka i linia wózków, choć często w sklepach i w internecie jako nazwa podawane jest X-lander Amelis Pro. Mi też się takie prostokątne, kanciaste gondole średnio podobają, ale ten akurat na szczęście takiej nie ma Opienie w necie jakie znalazłam są pozytywne, ale jakoś tak mam wrażenie, że Was trochę "znam" więc będę wdzięczna za opinie Aaaa, co mi się jeszcze podoba: pełny serwis door to door działa 24 miesiące
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 20:38   #3634
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asienkaroza Pokaż wiadomość
a co to są te pieluchy bambusowe? bo ja znam tetrowe i flanelowe wytłumaczcie mi

są dwa wyjścia albo powiedzieć wprost, albo pakować wszystkie rzeczy głęboko w szafę ja tak robię niestety o ile moja mama zawsze daje pieniądze żebym sama kupiła to teściowa tego nie rozumie i zasypuje wnuczkę ubrankami nie z tej daty ja mam z mężem zasadę, że jeżeli kupuje coś używanego to nie wnosimy tego nawet do domu tylko jak wracamy ląduje w śmieciach, a nowe rzeczy lądują głęboko w szafie wiem, że brzmi tragicznie, ale teściowa kupuje rzeczy w których chyba my chodziłyśmy jak byłyśmy małe, tego nawet nie da się ubrać bo np śpiochy są szersze niż dłuższe, a nowych niestety nie kupi w sieciówce tylko w osiedlowym sklepie, gdzie asortyment nie zmienił się od 40 lat mówienie że to nie nasz gust nic nie daje...

ja też jestem za kupieniem rozmiaru 56, jak dla mnie podwijanie sto razy rękawów jest niewygodne dla maluszka

ładna ta sukienka

znam ten ból
Mnie zawsze denerwowało, jak szłam kupić ubranie młodej jak sprzedawczyni próbowała sprzedać coś o rozmiar większe bo przecież dziecko dorośnie, można podwinąć nogawki/rękawy. To nic, że wtedy dzieciak wygląda jak w ciuchach po starszym rodzeństwie. Ja chcę ubranie NA TERAZ, które będzie dobrze leżeć TERAZ a nie za 3 mce albo pół roku.......
Podobnie jest z butami. PANI, kupi PANI nr większy, bo noga i tak urośnie. Czy wy chodzicie w za dużych butach? Moje jedyne buty, które mają luzy to te do biegania, bo te musza mieć. Ale trampki, czy inne czółenka mam w swoim rozmiarze. Później chodzi to dziecko jak jakaś kaczka.
Stary 2016-04-10, 20:47   #3635
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Ta antykolkowa? Canpol Anti-Colic Bottle .
Tija masz racje było tych butelek pełno ale ta nas przekonała po demonstracji tu w części smoczkowej jest przycisk i płyn zlewa się do tej części przez filter tkóry zatrzymuje piane z bąbelkami powietrza .

A ta smaosterylizująca to Lovi butelka 250 ml samosterylizująca z aktywnym ssaniem (system na smoczku)
tu link http://lovi.pl/pl/produkty/19/Butelk...i+mikrofalowej

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Lovi - nawet nie wiedziałam wcześniej to też Canpol tylko jak by inna seria na opakowaniu doczytałam się że Lovi jest na licencji Canpolu w sumie na wszystko zakupione dzisiaj z Lovi czy Canpolu miała zniżkę też -10%. Tylko laktator pełna suma ale za to butla gratis.
Niezłe mają teraz pomysły

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
A my dziś byliśmy oglądać wózki. I jak do tej pory myślałam, że wezmę uzywany Tako od koleżanki, tak po dzisiejszej wizycie w sklepie (prawie 1,5 godz.) na 99% jesteśmy zdecydowani na Delti Amelis Pro (x-lander) W sklepie była taka specjalna "ścieżka próbna" z różnymi rodzajami podłoża (kostka brutkowa, kamienie, drewno itd.) po której jeździłam 5 różnymi wózkami, które on-line mi się podobały i bardzo się cieszę, że mogłam zweryfikować "na żywo" swoje myślenie. Naprawdę duża gondola (w porównaniu z pozostałymi), świetnie amortyzowane 4 koła i fajny system mozliwości łatwej zmiany tej amortyzacji (soft lub hard) w zależności od terenu to są dla mnie naprawdę istotne kwestie. Plus super zwrotność, mega prosty system składania no i mozliwość wpięcia fotelików maxi cosi Trochę się rozpisałam, ale jestem ciekawa czy któraś z Was miała do czynienia z tymi wózkami

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja nie jestem pewna czy to działa, bo na Oli nie pomagało Dla mnie to taki chŁyt marketingowy

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Słyszałam, że są jakieś wkładki do sterylizacji w mikrofali? Ale nie interesowałam się tematem bo wyrzuciliśmy ten sprzęt z kuchni
Ja też myślę, że to bardziej chłyt markietingowy

Wiem, że na pewno medela ma specjalne woreczki sterylizujące do mikrofali. O wkładach też słyszałam, ale nie kojarzę konkretnej
Stary 2016-04-10, 20:53   #3636
kasia_ruda
Zakorzenienie

Mnie zastanawia, jak wymyć porządnie z mleka taki smoczek.

U synka od początku dawałam mleko z avent natural i uwazam, że są genialne. Butelki po roku mycia i kazdorazowj sterylizacji jak nowe, smoczki wymieniałam, bo tak zalecał producent, ale nigdy się nie dziurawiły ani nic się nie działo. Bardzo polecam. Zero kolek, dziecko się nie krztusiło przy piciu. Super. Miałwm dwie z canpola ze szkoły rodzenia, ale miały beznadziejne smoczki i niwygodnie się je trxymało.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 20:57   #3637
TinkerrBell
Zadomowienie

A ja mam pytanie dotyczące ruchów dziecka.
Odczuwam je już bardzo regularnie. Młody budzi się mniej więcej co 3-4h. O stałych porach. (oby mu tak zostało:p) Nawet rano budzi się o tej samej porze.

Kiedy możemy mówić o zmniejszonej ilości ruchów? Kiedy reagować i jechać do szpitala? Nie chcę już używać doplera, bo na tym etapie można przegapić różne sytuacje, w których serducho bije, ale z dzieckiem coś nie tak. Martwić się po ilu godzinach bez ruchów?

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość

U synka od początku dawałam mleko z avent natural i uwazam, że są genialne. Butelki po roku mycia i kazdorazowj sterylizacji jak nowe, smoczki wymieniałam, bo tak zalecał producent, ale nigdy się nie dziurawiły ani nic się nie działo. Bardzo polecam. Zero kolek, dziecko się nie krztusiło przy piciu. Super. Miałwm dwie z canpola ze szkoły rodzenia, ale miały beznadziejne smoczki i niwygodnie się je trxymało.

Wydaje mi się, że takie smoczki trzeba jednak wymieniać, tak jak kubki nie kapki czy nawet zwykłe smoczki do ssania.
Stary 2016-04-10, 21:14   #3638
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Odczuwam je już bardzo regularnie. Młody budzi się mniej więcej co 3-4h. O stałych porach. (oby mu tak zostało:p) Nawet rano budzi się o tej samej porze.

Kiedy możemy mówić o zmniejszonej ilości ruchów? Kiedy reagować i jechać do szpitala? Nie chcę już używać doplera, bo na tym etapie można przegapić różne sytuacje, w których serducho bije, ale z dzieckiem coś nie tak. Martwić się po ilu godzinach bez ruchów?

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Wydaje mi się, że takie smoczki trzeba jednak wymieniać, tak jak kubki nie kapki czy nawet zwykłe smoczki do ssania.
No przecież napisałam, ze wymienialam, bo tak kazał producent, mimo że nie były zużyte...
Stary 2016-04-10, 21:14   #3639
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
No przecież napisałam, ze wymienialam, bo tak kazał producent, mimo że nie były zużyte...
Nie miałam na myśli tego, że Ty nie wymieniałaś Tylko jakoś tak ogólnie
Stary 2016-04-10, 21:26   #3640
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

Właśnie o to chce jutro ginekologa pytać. Generalnie zalecają liczenie ruchów po 28 tygodniu, ale jednak teraz też się może coś podziać niedobrego i warto umieć to wychwycić. Ogólnie niby możemy nie czuć ruchów nawet łaadne kilkanaście godzin teraz i jest to ok. Ale kiedy nie jest ok? Miałam w poprzedni weekend tak, że młodego nie czułam praktycznie cały dzień i już się niepokoiłam. Jak coś się dowiem mądrego to dam znać Dziecko ma nadal dużo miejsca, wystarczy, że się plecami do przedniej ściany macicy odwróci i nawala w okolice kręgosłupa i my tego po prostu nie czujemy. Myślę, że teraz jak się zaczniemy niepokoić i będziemy robić wszystko by wywołać ruchy (słodkie, niewygodna pozycja, zimna woda), a to nie podziała to można iść na IP sprawdzić.
Stary 2016-04-10, 21:32   #3641
warszawianka109
Raczkowanie

Cytat:

też się właśnie nad tym zastanawiam, zwłaszcza, niby ruchy teraz mogą być chyba jeszcze nieregularne?
ja już czuję je (i widzę ) na tyle wyraźnie, że jak jest kilka godzin przerwy to staram się rozruszać małą żeby się upewnić, że wszystko z nią ok - biedne dziecko, tylko w nocy może spokojnie dłużej pospać
warszawianka109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:36   #3642
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie o to chce jutro ginekologa pytać. Generalnie zalecają liczenie ruchów po 28 tygodniu, ale jednak teraz też się może coś podziać niedobrego i warto umieć to wychwycić. Ogólnie niby możemy nie czuć ruchów nawet łaadne kilkanaście godzin teraz i jest to ok. Ale kiedy nie jest ok? Miałam w poprzedni weekend tak, że młodego nie czułam praktycznie cały dzień i już się niepokoiłam. Jak coś się dowiem mądrego to dam znać Dziecko ma nadal dużo miejsca, wystarczy, że się plecami do przedniej ściany macicy odwróci i nawala w okolice kręgosłupa i my tego po prostu nie czujemy. Myślę, że teraz jak się zaczniemy niepokoić i będziemy robić wszystko by wywołać ruchy (słodkie, niewygodna pozycja, zimna woda), a to nie podziała to można iść na IP sprawdzić.

Mi już położne kazały obserwować ruchy i przyjechać jeśli one będą "reduced". Ale nie zapytałam się, co mam przez to rozumieć. Też się dopytam w środę.
Bo zaprząta mi to głowę. A w sumie zaczęło się rano, bo wstałam a młody się nie ruszał, tak jak zawsze. Trochę go popukałam i łaskawie odpowiedział Reszta dnia bez zarzutu.
Stary 2016-04-10, 21:38   #3643
BeataAmelka
Wtajemniczenie

To u mnie teraz od 14 nie rusza się i denerwuje się oczywiście. Wieczorami piękny koncert dawał a tu cisza i jak tu niezwariowac :-( a u mnie 24 tydz 1 dzień, więc powinien fikac :-(
TP: 28.07. Oliwierek
cudzie trwaj
BeataAmelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:42   #3644
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Ten wózek Amelis Pro 2 w 1 ma "x-lander" w nazwie w nawiasie, bo produkuje go ta sama firma co x-landery (Deltim, polska, z Częstochowy), w tej samej fabryce, ale jest to osobna marka i linia wózków, choć często w sklepach i w internecie jako nazwa podawane jest X-lander Amelis Pro. Mi też się takie prostokątne, kanciaste gondole średnio podobają, ale ten akurat na szczęście takiej nie ma Opienie w necie jakie znalazłam są pozytywne, ale jakoś tak mam wrażenie, że Was trochę "znam" więc będę wdzięczna za opinie Aaaa, co mi się jeszcze podoba: pełny serwis door to door działa 24 miesiące
nie widziałam u nas takiej firmy. x-landery też mają taki serwis i chyba dłuższa gwarancje napewno wiecej niz 2lata.
Stary 2016-04-10, 21:43   #3645
florencee
Zadomowienie

Cytat:

A my dziś byliśmy oglądać wózki. I jak do tej pory myślałam, że wezmę uzywany Tako od koleżanki, tak po dzisiejszej wizycie w sklepie (prawie 1,5 godz.) na 99% jesteśmy zdecydowani na Delti Amelis Pro (x-lander) W sklepie była taka specjalna "ścieżka próbna" z różnymi rodzajami podłoża (kostka brutkowa, kamienie, drewno itd.) po której jeździłam 5 różnymi wózkami, które on-line mi się podobały i bardzo się cieszę, że mogłam zweryfikować "na żywo" swoje myślenie. Naprawdę duża gondola (w porównaniu z pozostałymi), świetnie amortyzowane 4 koła i fajny system mozliwości łatwej zmiany tej amortyzacji (soft lub hard) w zależności od terenu to są dla mnie naprawdę istotne kwestie. Plus super zwrotność, mega prosty system składania no i mozliwość wpięcia fotelików maxi cosi Trochę się rozpisałam, ale jestem ciekawa czy któraś z Was miała do czynienia z tymi wózkami
Wózka nie widziałam na żywo, więc nie pomogę nic, ale fajna musiała być ta ścieżka próbna, szkoda że w "moich" sklepach takiego czegoś nie ma.

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
ja jutro idę na glukoze, mam nadzieję, że nie zwrócę a w środę do gina.
trzymam kciuki za wszystkie wizyty.
Trzymam kciuki za glukozę.

Cytat:
Ja to odebrałam że te używane to zwyczajnie się nie nadają do użytku ale może źle zrozumiałam

3mam kciuki za krzywą i za wizyte

Ja również dopisuje sie do wizyt środowych też idziemy ale na 18stą .

Tak w ogóle to zapomniałam dzisiaj 22+1 czyli zaczynamy 23 tydzień a w czwarteek 6ty miesiąc
za rozpoczęty 23. tydzień!

Cytat:
To napisz koniecznie co powie Twój ginekolog, też jestem bardzo ciekawa jak to wygląda. Zdarzyły mi się takie dni niepokoju, chociaż teraz to już praktycznie codziennie coś tam poczuję.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:45   #3646
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez warszawianka109 Pokaż wiadomość
też się właśnie nad tym zastanawiam, zwłaszcza, niby ruchy teraz mogą być chyba jeszcze nieregularne?
ja już czuję je (i widzę ) na tyle wyraźnie, że jak jest kilka godzin przerwy to staram się rozruszać małą żeby się upewnić, że wszystko z nią ok - biedne dziecko, tylko w nocy może spokojnie dłużej pospać
ja tez jak sie zorientuje ze dawno nie czulam ruchów to pomacham brzuchem troche i zaraz czuje kopniaki. Niedobra mamusia ze mnie, budze dziecko

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:48   #3647
zonamojegomeza
Zakorzenienie

U Bobo brak regularnosci. Najczęściej koło 19-20 cos sie działo, dzis cisza. Za to po 14 miało aerobik. Wczoraj pierwszy raz ok 23 szalało. Na tym etapie za nic bym nie potrafila okreslic czy jest inaczej niz wcześniej bo właściwie każdego dnia jest inaczej.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:50   #3648
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:

na targach canpol mial fajna szczote taka do butli z chowanym czyscikiem do smoków.
Stary 2016-04-10, 21:51   #3649
Krefetka
Zadomowienie

Sierpnióweczki 2016! Część III.

To i ja sie dołożę do obserwacji aktywności dziecia. Mój ma inny tryb - w niedziele cisza i powoli rozkręca sie tak aby w czwartek zrobić sobie ze mnie worek treningowy, a pózniej do niedzielnego wyciszenia.
Nie wiem czy to normalne. We wtorek sie dopytam.

Dla tych z 3miasta i okolic 16-17.04 targi w Akpolu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Krefetka
Czas edycji: 2016-04-10 o 21:52
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:52   #3650
warszawianka109
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
ja tez jak sie zorientuje ze dawno nie czulam ruchów to pomacham brzuchem troche i zaraz czuje kopniaki. Niedobra mamusia ze mnie, budze dziecko

u mnie jak 'pukanie' palcem nie zadziała to idę napić się czegoś słodkiego albo zjeść kawałek ciasta i zaraz jest szaleństwo
warszawianka109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:53   #3651
Talantea
Zakorzenienie

Mój synek własnie sie obudził i kopie mnie idealnie w pęcherz Zawsze na wieczór jest bardziej aktywny.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 21:54   #3652
Aniol1985
Zadomowienie

u nas jak jest cisza wystarczy troszke pepis jakis cukierek lub owoc i zaraz jest dyskoteka .
Stary 2016-04-10, 22:10   #3653
kasia_ruda
Zakorzenienie

Post Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
na targach canpol mial fajna szczote taka do butli z chowanym czyscikiem do smoków.
Nie polecam jej, trzeba i tak trzymać te szczotki oddzielnie, bo jak się mokrą schowa, to zaczyna śmierdzieć zaraz. Przerabiałam te z rossmana są moim zdaniem najlepsze.

Co do ruchów, to ja miałam takie zalecenie (ale dotyczyło one ciąży po ukonczonym 27 tygodniu). Trzy razy dziennie po głównych posiłkach miałam liczyć ruchy, ze względu na nadcisnienie. Jeśli w godzinę nie naliczylam 10, to miałam zastosować jedną z tych zasad wywoływania (coś słodkiego, ruch na piłce itd). Jeśli po tym się pojawiły, to ok. Jeśli w ciągu kolejnej godziny nie było, to na ip sprawdzić, czy jest ok. Ja się tego bardzo trzymałam, teraz myślę, ze zwyczajnie nie będę mieć czasu, żeby trzy godziny dziennie poświęcać na liczenie będę kontrolować, ale nie z tymi zapisami w dzienniku itd. Teraz to tak jak Tija pisze, jeszcze się mogą zdarzać dłuższe okresy bez odczuwania ruchów.
Stary 2016-04-10, 22:12   #3654
agnszp
Rozeznanie

Cytat:

Niewygodna pozycja moze spowodować ruchy dziecka?
Bo ja czasem usypiam tak cześciowo na brzuchu i on wtedy potrafi kopać, czyli mu to przeszkadza?
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 22:15   #3655
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Nie polecam jej, trzeba i tak trzymać te szczotki oddzielnie, bo jak się mokrą schowa, to zaczyna śmierdzieć zaraz. Przerabiałam te z rossmana są moim zdaniem najlepsze.

Co do ruchów, to ja miałam takie zalecenie (ale dotyczyło one ciąży po ukonczonym 27 tygodniu). Trzy razy dziennie po głównych posiłkach miałam liczyć ruchy, ze względu na nadcisnienie. Jeśli w godzinę nie naliczylam 10, to miałam zastosować jedną z tych zasad wywoływania (coś słodkiego, ruch na piłce itd). Jeśli po tym się pojawiły, to ok. Jeśli w ciągu kolejnej godziny nie było, to na ip sprawdzić, czy jest ok. Ja się tego bardzo trzymałam, teraz myślę, ze zwyczajnie nie będę mieć czasu, żeby trzy godziny dziennie poświęcać na liczenie będę kontrolować, ale nie z tymi zapisami w dzienniku itd. Teraz to tak jak Tija pisze, jeszcze się mogą zdarzać dłuższe okresy bez odczuwania ruchów.
3 godziny to jak ktoś leży do góry brzuchem

W pracy pewnie też nie będę zwracać uwagi;/ Albo zabiegana mama też ma co robić.

Ale to co napisałaś już jakoś i tak sensownie brzmi.
Stary 2016-04-10, 22:35   #3656
znowuzapomnialamhasla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
mi nikt nie sugerował na temat kota..sama jednak mam gdzieś tam taką małą obawę co będzie, jeśli dziecko będzie miało alergię..ehh..oby nie,ale sama jestem alergikiem i w rodzinie dzieci też alergiczne..

hm..jedyne co mnie dziwi to ginekolog, który mówi, że w ciązy można pić alkohol.. nie będę odnosić się do całej reszty..

Myślę, że jest zasadnicza różnica między "piciem alkoholu w ciąży" a napiciem się od wielkiego dzwonu jednego łyka piwa (nie mówię o wódzie 40%) Mnie, odkąd zaszłam w ciąże, zdarzyło się dwa razy skraść łyk piwa plus zanurzyć język w winie (jak robiłam marynatę). Nie mam poczucia, że mogłam tym zaszkodzić dziecku.

Co do alergii, jest dużo możliwości, żeby zmniejszyć jej objawy lub odczulić. U kotów uczulają aminokwasy zawarte w ślinie, jest ich bodajże ok 150 (różne kombinacje). Czasem wystarczy wziąć kolejnego kota, żeby organizm zaczął się odczulać sam. I tak na swoje koty możemy nie być uczuleni, a na koty sąsiada już tak. Można też usunąć gruczoły przy odbycie (także źródło wydzieliny alergennej), można kota kąpać, żeby zmniejszyć roznoszenie białek poprzez gubiącą się sierść.
Ja wychodzę z założenia, że jeśli dziecko będzie uczulone na brzozy, to nie wezmę piły i nie będę wycinać wszystkich brzóz w okolicy. Oczywiście nie mówię o przypadku, gdy dziecko miałoby mieć astmę, puchnąć, dusić się-o tym wolę nawet nie myśleć, bo oddanie kotów (zapewne mamie) złamałoby mi serce, im zresztą też, bo to są dwa moje cienie.

Cytat:
Napisane przez LunaLov Pokaż wiadomość
O rany jakie piękności! Takie wtulone że nie wiadomo, który gdzie się zaczyna a gdzie kończy

Mi niby też, ale podobno wypytują mamę co zrobimy jak sie dziecko urodzi? Odpowiadam z takim przejęciem i powagą "Nie wiem, nie wiem najwyżej oddam dziecko na wychowanie babci! "

Pewnie że mam obawy najbardziej czy rudy maleństwa nie przygniecie wkońcu koty uwielbiaja się mościć na człowieku.

Melduję się po weselu ze skręconą kostką Da sie? da sie. Tylko towarzysze byli zniesmaczeni, że nie prowadzę a nie pije. Nie każdy wie ze jestem w ciąży bo zwyczajnie nie wszystkich tam znalam (znajomi luzik), a nie chciałam się drzeć przez stół setki razy ze jestem w ciąży. Ale nie rozumiem tego problemu z tym że ktoś NIE CHCE pić

W sobotę mąż dojrzał ruchy małej - tak kopała, że nawet on zobaczył i to przez grube rajstopy i sukienke!
Dzięki Ja czasem odpowiadam, że w razie alergii z bólem serca oddam...dziecko, w końcu koty były pierwsze

Ludzie generalnie mają problem, jeśli ktoś nie pije. Ja dwa lata nie piłam w ogóle, nawet odrobiny alko-takie widzimisę, to czasem czułam się jak dziwak pierwszej wody-ale, że jak to? A dlaczego?

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość

Hmm ciekawe, że gin tak mówi, mój mówił żeby uważać nawet na płyn do płukania ust i takie tam wynalazki. Wiadomo, że nikt nie powie na 100% jaka ilość alkoholu może zaszkodzić, ale też nikt nie powie na 100% jaka nie może zaszkodzić, wszak badań się nie prowadzi żadnych.
Z tym płynem, to serio? No dla mnie to trochę przesada jednak W ten sposób to najlepiej leżeć, nie jeść i nie oddychać, bo w powietrzu pełno metali ciężkich. Ostatnio czytałam nt badań, które wskazują, że taki łyk nie trafia nawet do krwioobiegu, a więc i do maluszka. Nie chcę tutaj prowadzić dyskusji, bo ogólnie oczywiste jest, że w ciąży alkoholu się nie pije i nie zamierzam udowadniać, że jest inaczej, bo sama się z tym zgadzam. Po prostu uważam, że łyk piwa (w przeciwieństwie do jednego papierosa np.) nie wyrządza dziecku krzywdy. Od czasu do czasu zjem także hamburgera, napiję się sztucznie barwionego napoju-wszędzie jest chemia i potencjalne niebezpieczeństwa. Wydaje mi się, że umiar i rozsądek są najważniejsze, skrajności w każdą stronę wydają mi się nie do końca dobre. Czasem dziewczyny są tak ostrożne, że to bliskie absurdu. Rozumiem jeszcze mamy, które poroniły itp., ale w moim przypadku nie widzę powodu, by się przesadnie szczypać. Staram się normalnie funkcjonować, także pod względem niezdrowych zachcianek. Takie mam podejście i cóż...nie uważam się za wyrodną matkę z tego powodu ani nie mam poczucia, że robię małej krzywdę.

Cytat:

Przepiękne sierściuszki

Dzięki

Moje koleżanki mają x-landery. Ogólnie sobie chwalą poza tym, że większość narzeka, że są "krowiaste" (zbyt duże).
znowuzapomnialamhasla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 22:44   #3657
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
3 godziny to jak ktoś leży do góry brzuchem

W pracy pewnie też nie będę zwracać uwagi;/ Albo zabiegana mama też ma co robić.

Ale to co napisałaś już jakoś i tak sensownie brzmi.
No w pierwszej ciazy to tak miałam dzień rozplanowany, 4 razy dziennie mierzenie ciśnienia, leki potem, 3 razy dziennie to liczenie ruchów. Zarobiona byłam, ze hej Ale mogłam sobie na to pozwolić, od rana do 17 siedziałam sama w domu. Teraz przy dziecku małym położenie się w ogóle jest niezłym osiągnięciem, ale trzy godziny to lekko nierealne. Szczególnie, jak nie śpi w dzień. Tak więc na pewno nie dam rady tego robić tak skrupulatnie. Raczej na zasadzie "ruszały się, no to ok, pół dnia spokoju". No chyba ze (tfu tfu tfu) będę tygodniami leżeć w szpitalu i tam będą tego wymagać.
Stary 2016-04-10, 22:47   #3658
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Na tym etapie za nic bym nie potrafila okreslic czy jest inaczej niz wcześniej bo właściwie każdego dnia jest inaczej.
U mnie dokładnie tak samo. Swego czasu czy chodziłam czy siedziałam to mnie potrafił kopać, ostatnio albo znygusiał albo obrywam po kręgosłupie i tego nie czuję. Są dni, kiedy dostaję jak tylko usiądę i posiedzę dłużej niż 10 minut(tak jak dzisiaj, czyli w efekcie bardzo rzadko, bo siedzę może z godzinę dopiero , a wcześniej ciągle coś), a są dni, kiedy dosłownie kilka razy tylko poczuję, że się kręci.

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
To i ja sie dołożę do obserwacji aktywności dziecia. Mój ma inny tryb - w niedziele cisza i powoli rozkręca sie tak aby w czwartek zrobić sobie ze mnie worek treningowy, a pózniej do niedzielnego wyciszenia.
Nie wiem czy to normalne. We wtorek sie dopytam.
Worek treningowy
Mój pęcherz czasem za niego robi

Ostatnio u moich rodziców byli sąsiedzi, jak się okazało, to sąsiadka jest położną (wiedziałam, że robi w szpitalu, ale nie wiedziałam, że jako położna ). Sąsiadka wypytała przyszłą babcię jak ja się czuję i takie tam. No i rozwiała wątpliwości mojej mamy na moją rwącą pachwinę - nie ma powodów do paniki - co jej już mówię po każdej wizycie u lekarza Po prostu mam pecha, że aż tak mi to doskwiera A momentami dosłownie płaczę przy próbie wykonania kilku konkretnych ruchów. O staniu na lewej nodze mogę pomarzyć, buty muszę zakładać na siedząco Już teraz, więc na samą myśl o 9 miesiącu troszkę mnie przerażenie bierze...

A to zakupy dla młodego - bluza z liskiem i ogrodniczki kupione w piątek, reszta od mojej kuzynki znajomej Zdjęcia robiłam aparatem, w którym mam zbity wyświetlacz (w tel mam za kiepski) więc i tak jestem zaskoczona, że w miarę mi się udało dobrze kadr łapać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0290.jpg (100,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0291.jpg (125,4 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0293.jpg (124,6 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0294.jpg (121,2 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0297.jpg (112,7 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0298.jpg (112,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0300.jpg (121,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0302.jpg (113,1 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN0303.jpg (98,1 KB, 13 załadowań)

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 22:53   #3659
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez znowuzapomnialamhasla Pokaż wiadomość
Czytałam, że dolargan średnio pomaga i że jeśli już, to lepiej dożylnie, bo domięśniowo nic nie daje. Oczywiście mogą wystąpić skutki uboczne, ale to jak przy każdym znieczuleniu. Myślę, że to będzie taki ból, że będziemy prosić o cokolwiek, niewiele się zastanawiając A myślałaś o porodzie w wodzie? Może w którymś ze szpitali w Twojej okolicy jest wanna? Ja chcę najpierw spóbować w wannie, a jak będzie kiepsko to wtedy ZZO, choć ZZO jest o tyle fajne, że na szycie dostrzykują i nic nie czuć.

Moja mam sobie bardzo chwali dolargan ale czytalam o różnych skutkach ubocznych dla dziecka, co prawda mi tam nic nie było z tego co mama mówiła ale sporo się o tym naczytałam.
U nas jest tylko jeden szpital w którym jest wanna (nie liczac tego gdzie jest płatny w 100% poród) i szansa na nią jest tylko wtedy gdy jest akurat wolna, nie da się przewidzieć ... poza tym często jest tak, że na sam poród musisz opuścić wannę bo akurat nie ma położnej czy doktora z urpawnieniami na odbiór porodu w wodzie ... masakra jakaś

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość

Ja bym bardzo chciała sesję ciążową ale nie mogę się zdecydować na fotografa macie kogoś do polecenia na śląsku?

Gdzie dokładniej na tym śląsku?
Ja jestem z pogranicza śląska i małopolski i mam męża fotografa amatora
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 22:54   #3660
znowuzapomnialamhasla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Moja mam sobie bardzo chwali dolargan ale czytalam o różnych skutkach ubocznych dla dziecka, co prawda mi tam nic nie było z tego co mama mówiła ale sporo się o tym naczytałam.
U nas jest tylko jeden szpital w którym jest wanna (nie liczac tego gdzie jest płatny w 100% poród) i szansa na nią jest tylko wtedy gdy jest akurat wolna, nie da się przewidzieć ... poza tym często jest tak, że na sam poród musisz opuścić wannę bo akurat nie ma położnej czy doktora z urpawnieniami na odbiór porodu w wodzie ... masakra jakaś
To prawda:/ Ja wybieram szpital, gdzie są bodajże 4 wanny, ale tam znów jest tyle porodów, że pewnie i tak się nie załapię, znając moje szczęście (szpital położniczy). Moja ginka mi odradza wannę, bo stwierdziła,że ona nie wierzy w jej sterylność i czystość syfonu. Mimo wszystko raczej będę chciała skorzystać, przynajmniej do rozwarcia 4 cm, kiedy to można podać ZZO.
znowuzapomnialamhasla jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości