Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-11, 14:25   #3781
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość

Zapisałam się do szkoły rodzenia od 9 maja.
wow to już niedlugo..super..

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
A ja przeżyłam dentystę bez eymiotow na fotelu. Miałam takiego stracha, bo od samego mycia zębów mam odruch wymiotny. Ale udało się. JesZcze za tydzień powtórka i spokój
jak dziś poszło gładko to ostatnia wizyta też pewnie przejdzie bez "atrakcji"...
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 14:39   #3782
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
ok, lasagna w piecu, zobaczymy co z tego wyjdzie

też macie teraz problem ze "złapaniem smaku"? ja non stop albo nie dosolę, albo przesolę

masz ode mnie naklejkę (w załączniku)

masakra z tą naszą polską biurokracją

dlatego depilacja woskiem jest najlepsza

boli mnie gardło od wczorajszego wieczora i nie chce przestać w sam raz na jutrzejszy powrót do pracy po L4
Mi się jakoś właśnie smaki zmieniły, często proszę męża o konsultacje, bo podobno wszystko mi wychodzi za ostre.

Na pewno wyjdzie dobre, nie może być gorzej niż z moją pierwszą lasagne na początku studiów i samodzielnego gotowania. Wyszła z tego bardziej zupa z twardym makaronem, bo sos niezredukowany, a makaron się nie dopiekł. Dlatego ja będę mojego syna uczyć gotować od maleńkości.

Współczuję bólu gardła. A może kolejne L4?

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
wow to już niedlugo..super..

Załapałam się na jedno z ostatnich miejsc, tak to bym musiała do czerwca czekać.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 14:52   #3783
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Mi się jakoś właśnie smaki zmieniły, często proszę męża o konsultacje, bo podobno wszystko mi wychodzi za ostre.

Na pewno wyjdzie dobre, nie może być gorzej niż z moją pierwszą lasagne na początku studiów i samodzielnego gotowania. Wyszła z tego bardziej zupa z twardym makaronem, bo sos niezredukowany, a makaron się nie dopiekł. Dlatego ja będę mojego syna uczyć gotować od maleńkości.

Współczuję bólu gardła. A może kolejne L4?

Załapałam się na jedno z ostatnich miejsc, tak to bym musiała do czerwca czekać.
Oj ostre też teraz lubię ciągle chili dodaję do wszystkiego :P

lasagne będziemy oceniać jak mąż z pracy wróci, dam Wam znać

Nie chcę kolejnego L4 właśnie, chce się stawić w pracy i pokazać że chcę spróbować wrócić na chwilę chociaż.. bo na razie jestem prawie od początku ciąży na zwolnieniu. Nie ma przeciwwskazań, może się trochę rozruszam przy okazji. A jak będzie źle to wrócę na L4 i tak będę siedzieć już do końca
Stary 2016-04-11, 14:52   #3784
tija93
Zakorzenienie

Wróciłam

Z młodym wszystko ok, usg na szybko, bo za tydzień mam takie duże usg Moja szyjka jest coraz bardziej miękka. Na usg ma 3,5cm, ale jest miękka Za miesiąc na wizycie doktor zdecyduje czy potrzebuje passer. Póki co zero seksu i odpoczynek.

Pytałam o ruchy teraz. On osobiście uważa, że nie ma potrzeby teraz liczyć, bo są zbyt nieregularne. Można się pokusić o 10 ruchów na 12h i będzie to prawidłowe.

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość

Dzwoniła na skype siostra TŻ i pokazała co kupiła... nie dość że pełno ciuszków to jeszcze leżaczek bujaczek ona chyba cieszy się najbardziej poza nami z malutkiej już zakochana w bratanicy po uszy nakrzyczeliśmy na nią że takie drogie prezenty robi ale mówi że u nich takie rzeczy inaczej wychodzą cenowo niż w Polsce a poza tym jest ciocią i ma prawo robić prezenty jakie chce
Super ciotka!

Cytat:

ja myślałam,że dzieci w brzuszkach sporo śpią, już w II trymestrze..a masz jakieś dane jak to czasowo wygląda?

a te metody liczenia to od którego tc?
Teraz nie pamiętam, ale to są wręcz minuty bez żadnych ruchów ze strony dziecka. Liczenie od 28 tygodnia

Cytat:
ja zdałam sobie sprawę, że gdyby nie niewygodna pozycja, o której wspomniała Tija, to chyba też bym mało czuła maluszka.. wczoraj wprawdzie ujawniła się jak leżałam na plecach, ale głównie to wtedy czuję ruchy jak leżę na boku ze zgiętymi dość mocno nogami, więc pewnie ma wtedy mniej miejsca...
Dla każdego dziecka jest to inna pozycja. Mój lubi na boku leżeć Nie lubi za to jak zbyt mocno się na tym boku zaczynam na brzuch przechylać

Cytat:
Nie zaczynajcie ze mną tematu książek dla dzieci, bo do porodu nie skończę :P . My mamy z mężem na tym punkcie turbo fioła. Maksym uwielbia, jak mu się czyta, od samego początku czytaliśmy, pokazywalismy książeczki kontrastowe. Teraz nawet 40 minut potrafi siedzieć na kolanach i słuchać. A książek to Maksym ma ze 200 :O
Super!

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
ale że jednocześnie 6600 kobiet? to chyba sporo do ogarnięcia
To się tak wydaję Każda kobieta musi mieć wybraną położną środowiskową, nie tylko kobiety w ciąży. Zazwyczaj jest tak, że się nie skorzysta z jej opieki dopóki się nie zajdzie w ciążę i nie urodzi. Więc z tych 6600 ma się pewnie z kilkanaście/kilkadziesiąt faktycznie do opieki co miesiąc

scoiatael86 gratuluję synucha! dopisuje
Stary 2016-04-11, 15:00   #3785
Kasmina
Rozeznanie

Kasiu, dziękuje Ci za odpowiedź
Super że na wizytach ok tak ma być! Ja jutro w końcu idę na krzywa cukrowa na opakowaniu glukozy przeczytałam że można po tym zwymiotować mam nadzieję że mnie to ominie a wizyta u gina już za tydzień Bartuś mało ruchliwy dzisiaj mam nadzieję że się ożywi
Kasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 15:20   #3786
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Wróciłam

Z młodym wszystko ok, usg na szybko, bo za tydzień mam takie duże usg Moja szyjka jest coraz bardziej miękka. Na usg ma 3,5cm, ale jest miękka Za miesiąc na wizycie doktor zdecyduje czy potrzebuje passer. Póki co zero seksu i odpoczynek.

Pytałam o ruchy teraz. On osobiście uważa, że nie ma potrzeby teraz liczyć, bo są zbyt nieregularne. Można się pokusić o 10 ruchów na 12h i będzie to prawidłowe.

Super ciotka!

Teraz nie pamiętam, ale to są wręcz minuty bez żadnych ruchów ze strony dziecka. Liczenie od 28 tygodnia

Dla każdego dziecka jest to inna pozycja. Mój lubi na boku leżeć Nie lubi za to jak zbyt mocno się na tym boku zaczynam na brzuch przechylać

Super!

To się tak wydaję Każda kobieta musi mieć wybraną położną środowiskową, nie tylko kobiety w ciąży. Zazwyczaj jest tak, że się nie skorzysta z jej opieki dopóki się nie zajdzie w ciążę i nie urodzi. Więc z tych 6600 ma się pewnie z kilkanaście/kilkadziesiąt faktycznie do opieki co miesiąc

Tija a ile wcześniej miała szyjka u Ciebie? mam nadzieję,że nie będzie jednak potrzeby zakładania pessara.. dobrze, że z synkiem wszystko w porządku.. i fajnie, że dopytałaś o ruchy..
Stary 2016-04-11, 15:25   #3787
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniula83 Pokaż wiadomość
Kochana a powiedz mi jaki masz cukier na czczo? i az tak było źle że dali ci insulinę ,przepraszam że dopytuje może nie doczytałam dokładnie wcześniejszych Twoich wpisuw za co przeraszam
Ja mam inne normy niż w PL. Na czczo na glukozie miałam chyba 6.1 a mogłam mieć 5.5.

Na początku miałam tabletki ale wg mnie one nic nie dają. Brałam insulinę na noc długodziałającą i na śniadanie krótkodziałającą. Ale coś czuję, że tą na śniadanie trzeba będzie podnieść - bo np. na śniadanie mam jak zawszę - dużo warzyw (o niskim indeksie glikemicznym) i 2 kawałki chleba z avokado i cukier mam ponad 8 albo 9 a norma to 8.0 ;/
Ziemniaki jeszcze są ok, ale makaron czy kasza już muszę bardzo uważać.....Kolację staram się robić proteinową, ale przecież czasami chce się zjeść ten kawałek chleba;/

Jeszcze jak pójdę na długi spacer to jest w miarę, bo wtedy organizm zużywa ten cukier od razu. Ale po śniadaniu nie zawsze jest czas - bo nic samo się nie posprząta....
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 15:28   #3788
warszawianka109
Raczkowanie

Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Wróciłam

Super ciotka!

Super!

super, ze wszystko ok! trzymam kciuki, żeby szyjka mimo że miękka to się nie skracała

ja nie zauważyłam żeby w jakiejś pozycji mała ruszała się mniej/bardziej więc nie wiem kiedy może jej być niewygodnie, ale wydaje mi się, że ostatnio była kilka dni ułożona poprzecznie, bo w ogóle inny brzuch miałam i w innych miejscach czułam ruchy, a teraz jest tak jak wcześniej - ciekawe czy faktycznie tak się poprzekręcała
warszawianka109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 15:32   #3789
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Tija a ile wcześniej miała szyjka u Ciebie? mam nadzieję,że nie będzie jednak potrzeby zakładania pessara.. dobrze, że z synkiem wszystko w porządku.. i fajnie, że dopytałaś o ruchy..
Dzisiaj mi pierwszy raz mierzył na usg, ale od początku ciąży w badaniu ręcznym mówił, że dość krótka. Ale te pomiary to tylko wiadomo czy długa/krótka. Moja taka w sam raz. A paluchem można sprawdzić czy jest miękka/twarda. Ostatnio już była trochę miękka, dzisiaj bardziej. Pewnie się skończy na pessarze. Jak trzeba to trzeba Już sprawdzałam ile ewentualnie wybulę
Stary 2016-04-11, 15:39   #3790
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj mi pierwszy raz mierzył na usg, ale od początku ciąży w badaniu ręcznym mówił, że dość krótka. Ale te pomiary to tylko wiadomo czy długa/krótka. Moja taka w sam raz. A paluchem można sprawdzić czy jest miękka/twarda. Ostatnio już była trochę miękka, dzisiaj bardziej. Pewnie się skończy na pessarze. Jak trzeba to trzeba Już sprawdzałam ile ewentualnie wybulę
A jeżeli nie stać Cię na pessar to czy w NFZ też taki założą?
Stary 2016-04-11, 15:42   #3791
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
hmm..ja wiem,że u mnie ma 37mm i nie wiem czy miękka czy twarda.. nic mi lekarz nie mówił o odpoczynku itp.. boję się tego skracania na maksa..często czuję "na dole" kłucie/szczypanie i się zastanawiam czy nic się właśnie nie dzieje..ile kosztuje pessar? to to jeszcze luz, najbardziej boję się wizji leżenia plackiem/leżenia w szpitalu..nie wyobrażam sobie
Stary 2016-04-11, 15:43   #3792
Origa
Rozeznanie

Cytat:
A ja przeżyłam dentystę bez eymiotow na fotelu. Miałam takiego stracha, bo od samego mycia zębów mam odruch wymiotny. Ale udało się. JesZcze za tydzień powtórka i spokój

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
No mi też coraz bardziej żal, że tylko pół roku będę z małym ale wiem, że i tak wtedy będę musiała sporo czasu poświęcić na prace więc nie będę w 100% jego a przynajmniej jak ja wrócę do pracy to mamy zdecydowanie lepsze dochody no i ja pracuję na miejscu, mam 1km do biura więc nie tracę czasu na dojazdy jak mój mąż. Co suma sumarum daje efekt, że więcej czasu mały spędzi z rodzicami
Mamy bardzo podobną sytuację finansowo z tym, że ja mam trochę dalej do biura niż Tż, ale wciąż w granicach rozsądku samochodem o ile skończą remont na najlepszej drodze dojazdowej (bo na razie komunikacją miejską, 2 tramwaje, prawie godzina w jedną stronę).

Moje dziecię chyba się tam 10 razy dziennie odwraca, bo w różne dni o róznych porach w różnych miejscach ją czuję
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 15:47   #3793
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
A jeżeli nie stać Cię na pessar to czy w NFZ też taki założą?
Na nfz będzie założenie, ale pessar muszę sama kupić. Spokojnie mamy kasę i na taki wydatek Jakieś 150zł i uwaga pessar jest wielokrotnego użytku

Cytat:
hmm..ja wiem,że u mnie ma 37mm i nie wiem czy miękka czy twarda.. nic mi lekarz nie mówił o odpoczynku itp.. boję się tego skracania na maksa..często czuję "na dole" kłucie/szczypanie i się zastanawiam czy nic się właśnie nie dzieje..ile kosztuje pessar? to to jeszcze luz, najbardziej boję się wizji leżenia plackiem/leżenia w szpitalu..nie wyobrażam sobie
Jak nic nie mówi to pewnie szyjka twarda Skracania, rozwierania nie czuć... I to jest największy klops.
Stary 2016-04-11, 15:53   #3794
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Na nfz będzie założenie, ale pessar muszę sama kupić. Spokojnie mamy kasę i na taki wydatek Jakieś 150zł i uwaga pessar jest wielokrotnego użytku

Jak nic nie mówi to pewnie szyjka twarda Skracania, rozwierania nie czuć... I to jest największy klops.
żartujesz? jak będą go wyjmować to najlepiej zabrać ze sobą , żeby nie zalożyli już.. ale mam nadzieję, że jednak nie będzie potrzeby o tym myśleć..
a czemu masz usg za tydzień?
czekam do wizyty i staram się odpoczywać jak najwęcej, choć lubię aktywnie spędzać czas.. odstawilam dodatkowo duphaston i już mam tysiąc myśli i objawów
Stary 2016-04-11, 16:00   #3795
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
żartujesz? jak będą go wyjmować to najlepiej zabrać ze sobą , żeby nie zalożyli już.. ale mam nadzieję, że jednak nie będzie potrzeby o tym myśleć..
czekam do wizyty i staram się odpoczywać jak najwęcej, choć lubię aktywnie spędzać czas.. odstawilam dodatkowo duphaston i już mam tysiąc myśli i objawów
Pewnie, 150zł piechotą nie chodzi, a może się przydać

Mój doktor zawsze między 22-24 tygodniem wysyła swoje ciężarne na dodatkowe usg do innego lekarza

Spokojnie, nie ma co się martwić na zapas Chociaż Ci powiem, że idąc dzisiaj na wizytę czułam jakiś taki niepokój i masz!
Stary 2016-04-11, 16:01   #3796
asicuha
Wtajemniczenie

Cytat:
Graty za dentyste! )

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
No mi też coraz bardziej żal, że tylko pół roku będę z małym ale wiem, że i tak wtedy będę musiała sporo czasu poświęcić na prace więc nie będę w 100% jego a przynajmniej jak ja wrócę do pracy to mamy zdecydowanie lepsze dochody no i ja pracuję na miejscu, mam 1km do biura więc nie tracę czasu na dojazdy jak mój mąż. Co suma sumarum daje efekt, że więcej czasu mały spędzi z rodzicami
Rozumiem, u mnie finansowo podobnie, a ja z kolei dojezdzam do pracy ponad 80km, a Tz 30, poza tym On by sie nie dal namowic na siedzenie w domu, juz ja go znam takze mi tez to na reke

Mani hybrydowy <3
asicuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 16:02   #3797
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Cytat:

Hm... czyli kłucie w Bożenie nie musi oznaczać niczego niepokojącego z szyjką? Też się martwię o swoją. Mój prowadzący mi mierzy od trzech wizyt, za każdym razem 33mm - TWIERDZI, ŻE KRÓTKA! Byłam u innego na połówkowym, poprosiłam o zmierzenie, miał lepszy sprzęt. Wyszło mu 40 mm. Powiedział, że 33 mm to też jest długa szyjka, nie ma co panikować.

Badał mnie prowadzący ostatnio na fotelu, wypatrzył jakąś nadżerkę, brałam przez tydzień globulki macmiror. O szyjce nic nie mówił. Nie umiem wybadać twardości, ani zamkniętości Choć badał badylem, sprawdzał domknięcie, nic nie mówił, mam nadzieję, że OK.

Aha i wzięłam sobie do serca Twoje rady - kiedy mogę leżę z nogami do góry. Ostatnio nawet tak podobno usnęłam i spałam całą noc. Ale plecy mnie bolą od tej pozycji I też mam skurcze łydek w nocy albo z rana, mimo, że Mg biorę 2x100mg.
Stary 2016-04-11, 16:08   #3798
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Hm... czyli kłucie w Bożenie nie musi oznaczać niczego niepokojącego z szyjką? Też się martwię o swoją. Mój prowadzący mi mierzy od trzech wizyt, za każdym razem 33mm - TWIERDZI, ŻE KRÓTKA! Byłam u innego na połówkowym, poprosiłam o zmierzenie, miał lepszy sprzęt. Wyszło mu 40 mm. Powiedział, że 33 mm to też jest długa szyjka, nie ma co panikować.

Badał mnie prowadzący ostatnio na fotelu, wypatrzył jakąś nadżerkę, brałam przez tydzień globulki macmiror. O szyjce nic nie mówił. Nie umiem wybadać twardości, ani zamkniętości Choć badał badylem, sprawdzał domknięcie, nic nie mówił, mam nadzieję, że OK.

Aha i wzięłam sobie do serca Twoje rady - kiedy mogę leżę z nogami do góry. Ostatnio nawet tak podobno usnęłam i spałam całą noc. Ale plecy mnie bolą od tej pozycji I też mam skurcze łydek w nocy albo z rana, mimo, że Mg biorę 2x100mg.
No właśnie nie czuć samego skracania/rozwierania/rozpulchniania jeżeli temu nie towarzyszą skurcze. Kłucie w bożenie to zazwyczaj więzadła. Same nasze mm w sumie nic nie znaczą. Można caaałą ciąże przelecieć na szyjce 3cm, ale twardej. A rozpulchniona 4cm jak puści to może być niedobrze.

Też nie umiem pomierzyć
Stary 2016-04-11, 16:09   #3799
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, 150zł piechotą nie chodzi, a może się przydać

Mój doktor zawsze między 22-24 tygodniem wysyła swoje ciężarne na dodatkowe usg do innego lekarza

Spokojnie, nie ma co się martwić na zapas Chociaż Ci powiem, że idąc dzisiaj na wizytę czułam jakiś taki niepokój i masz!

a to fajnie,że sobie swojego kawalera pooglądasz
no właśnie..mi ten niepokój nie mija od momentu zrobienia testu
Stary 2016-04-11, 16:10   #3800
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Wróciłam

To odpoczywaj, mam nadzieję że się ustabilizuje i pessar nie będzie konieczny.
Moja szyjka też miała ostatnio na wizycie 3,5 cm, mniej niż 3 tygodnie wcześniej, ale podobno twarda. Myślałam, żeby sobie samej sprawdzać, do tej pory nie bardzo chciałam tam grzebać, bo w ciąży chciałam sobie odpocząć od tego - zwykle cykle obserwowałam i stosowałam to jako jeden z wyznaczników. Ale może warto.

Zerknę sobie czy jest tych ruchów 10 w takim razie, ale bez spiny.

Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość
Kasiu, dziękuje Ci za odpowiedź
Super że na wizytach ok tak ma być! Ja jutro w końcu idę na krzywa cukrowa na opakowaniu glukozy przeczytałam że można po tym zwymiotować mam nadzieję że mnie to ominie a wizyta u gina już za tydzień Bartuś mało ruchliwy dzisiaj mam nadzieję że się ożywi
Kciuki za krzywą, oby udało się bez tego rodzaju przygód.

Cytat:
Nie martw się, to już taki etap ciąży, w którym dużo mamuś bezproblemowo odstawiło duphaston, jak wynika z mojego researchu.
Stary 2016-04-11, 16:13   #3801
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam inne normy niż w PL. Na czczo na glukozie miałam chyba 6.1 a mogłam mieć 5.5.

Na początku miałam tabletki ale wg mnie one nic nie dają. Brałam insulinę na noc długodziałającą i na śniadanie krótkodziałającą. Ale coś czuję, że tą na śniadanie trzeba będzie podnieść - bo np. na śniadanie mam jak zawszę - dużo warzyw (o niskim indeksie glikemicznym) i 2 kawałki chleba z avokado i cukier mam ponad 8 albo 9 a norma to 8.0 ;/

Ziemniaki jeszcze są ok, ale makaron czy kasza już muszę bardzo uważać.....Kolację staram się robić proteinową, ale przecież czasami chce się zjeść ten kawałek chleba;/

Jeszcze jak pójdę na długi spacer to jest w miarę, bo wtedy organizm zużywa ten cukier od razu. Ale po śniadaniu nie zawsze jest czas - bo nic samo się nie posprząta....

A to tobie ktoś ustala dawkę insuliny? I zawsze tę samą bierzesz? Kurcze, jak dziwnie. Bo to się przecież przelicza do poziomu cukru i tego, co się zjadło.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 16:18   #3802
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

Ja sobie potrafię sprawdzić, bo tak mierzyłam dni płodne Wiec się trochę "namacałam" najgorzej było właśnie sprawdzić czy jest miękka/twarda oraz czy zamknięta/otwarta.
To czy jest wysoko czy nisko było w moim przypadku łatwe do sprawdzenia Ale nie wiem czy wysokość ma coś do długości

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:

a to fajnie,że sobie swojego kawalera pooglądasz
no właśnie..mi ten niepokój nie mija od momentu zrobienia testu
I już nigdy nie minie Przyzwyczajaj się

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Cytat:
A to tobie ktoś ustala dawkę insuliny? I zawsze tę samą bierzesz? Kurcze, jak dziwnie. Bo to się przecież przelicza do poziomu cukru i tego, co się zjadło.
Mam co tydzień wizytę u diabetologa i mam dzwonić jak coś jest nie tak o każdej porze dnia i nocy. Np miałam tak kiedy byłam chora.
Więc ustalają mi jaką dawkę mam brać na podstawie danych z glukometra, które muszę spisywać.
Stary 2016-04-11, 16:20   #3803
Origa
Rozeznanie

Kurcze, to ja swoja ginkę musze zapytac przy nastepnej wizycie o tą długość. Bo wiem tylko z ostatniej, że długa, twarda i zamknięta, ale ile to w cm to pojęcia nie mam
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 16:37   #3804
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Cytat:
No właśnie nie czuć samego skracania/rozwierania/rozpulchniania jeżeli temu nie towarzyszą skurcze. Kłucie w bożenie to zazwyczaj więzadła. Same nasze mm w sumie nic nie znaczą. Można caaałą ciąże przelecieć na szyjce 3cm, ale twardej. A rozpulchniona 4cm jak puści to może być niedobrze.

Też nie umiem pomierzyć
Oby było dobrze! Najgorzej, że lekarze często tego nie sprawdzają - mój mnie wziął na fotel i na badanie badylem jak mu powiedziałam, że się macałam i wydaje mi się, że się otwiera. Od tamtej pory podkreśla sobie tę szyjkę w karcie ciąży i sprawdza co miesiąca. Jak nie będzie tego robił, to się będę upominać. Choć wiem też, jacy bywają lekarze

Jak nam nie udawało nam się przez chwilę zajść, to też przez jeden cykl się obserwowałam i macałam. Akurat wtedy jakoś pykło Mimo wielu kursów z neta, nigdy się nie nauczyłam określać ani miękkości, ani wysokości, otwarcie może minimalnie wymacałam, ale moja zawsze była jakoś tak lekko otwarta. Bo na kursach przedmałżeńskich, mimo, ze zagadnienie było poruszane, niestety efektywnie mnie nie nauczyli Swoja drogą pamiętam jak przed ślubem ''na zaliczenie'' musiałam oddać swój wykresik w tej poradni małżeńskiej - z neta zerznęłam

Edytowane przez shybuya
Czas edycji: 2016-04-11 o 16:38
shybuya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 16:41   #3805
tija93
Zakorzenienie

Ja to tylko umiem sprawdzić szyjkę przy porodzie i to komuś

Dziewczyny Wy się nie nakręcajcie, to moja szyjka mięknie
Stary 2016-04-11, 16:48   #3806
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Oby było dobrze! Najgorzej, że lekarze często tego nie sprawdzają - mój mnie wziął na fotel i na badanie badylem jak mu powiedziałam, że się macałam i wydaje mi się, że się otwiera. Od tamtej pory podkreśla sobie tę szyjkę w karcie ciąży i sprawdza co miesiąca. Jak nie będzie tego robił, to się będę upominać. Choć wiem też, jacy bywają lekarze

Jak nam nie udawało nam się przez chwilę zajść, to też przez jeden cykl się obserwowałam i macałam. Akurat wtedy jakoś pykło Mimo wielu kursów z neta, nigdy się nie nauczyłam określać ani miękkości, ani wysokości, otwarcie może minimalnie wymacałam, ale moja zawsze była jakoś tak lekko otwarta. Bo na kursach przedmałżeńskich, mimo, ze zagadnienie było poruszane, niestety efektywnie mnie nie nauczyli Swoja drogą pamiętam jak przed ślubem ''na zaliczenie'' musiałam oddać swój wykresik w tej poradni małżeńskiej - z neta zerznęłam
Kursy przedmałżeńskie bywają pod tym względem tragiczne, na moim babka mówiła, że szyjki absolutnie nie wolno macać, bo była zwolenniczką metody dwuobjawowej temperatura + śluz (i sprzedawała książki do niej).
Ja przez rok stosowałam te metody i trochę mi zajęło ogarnięcie szyjki w praktyce. :P Pomogło obrazowe porównanie z neta - twarda przypomina w dotyku trochę czubek nosa, a miękka bardziej coś w stylu ust.
Stary 2016-04-11, 16:54   #3807
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

To trzeba kilka cykli by móc stwierdzić czy miękka, czy twarda itd...Bo to jednak po jednym cyklu nie ma porównania.

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
Kursy przedmałżeńskie bywają pod tym względem tragiczne, na moim babka mówiła, że szyjki absolutnie nie wolno macać, bo była zwolenniczką metody dwuobjawowej temperatura + śluz (i sprzedawała książki do niej).
Ja przez rok stosowałam te metody i trochę mi zajęło ogarnięcie szyjki w praktyce. :P Pomogło obrazowe porównanie z neta - twarda przypomina w dotyku trochę czubek nosa, a miękka bardziej coś w stylu ust.

Tylko, że na np nie miałam śluzu płodnego wcale...albo był w takich ilościach, że nie mogłam tego interpretować....
Dla mnie te nauki małżeńskie jeśli chodzi o npr to powinien jakiś lekarz prowadzić a nie katechetka....która i tak pewnie ma spialę albo bierrze tabsy
Stary 2016-04-11, 17:01   #3808
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Nie martw się, to już taki etap ciąży, w którym dużo mamuś bezproblemowo odstawiło duphaston, jak wynika z mojego researchu.
mam nadzieję,że u mnie będzie podobnie..ale wiesz- obawy są..

Cytat:
I już nigdy nie minie Przyzwyczajaj się
Stary 2016-04-11, 17:14   #3809
florencee
Zadomowienie

Cytat:
To trzeba kilka cykli by móc stwierdzić czy miękka, czy twarda itd...Bo to jednak po jednym cyklu nie ma porównania.

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Tylko, że na np nie miałam śluzu płodnego wcale...albo był w takich ilościach, że nie mogłam tego interpretować....
Dla mnie te nauki małżeńskie jeśli chodzi o npr to powinien jakiś lekarz prowadzić a nie katechetka....która i tak pewnie ma spialę albo bierrze tabsy
No i choćby z powodu takich przypadków ta metoda dwuobjawowa jest bez sensu, na samej temperaturze w życiu bym nie jechała (tzn mówię nie o staraniach tylko antystaraniach). :P
Idealna do prowadzenia tych nauk by była lekarka, która sama te metody stosuje od wielu lat.

Cytat:
mam nadzieję,że u mnie będzie podobnie..ale wiesz- obawy są..
Wiem jak jest. Ale myślmy pozytywnie.
Stary 2016-04-11, 17:24   #3810
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Cytat:
Ja to tylko umiem sprawdzić szyjkę przy porodzie i to komuś

Dziewczyny Wy się nie nakręcajcie, to moja szyjka mięknie
A to właśnie uroki internetów są. Człowiek się oczyta i myśli

Cytat:
To moja chyba całe życie była twarda, przynajmniej wtedy, kiedy się starałam, bo teraz nie sprawdzam

Cytat:

Wiem, wiem, na szczęście dłużej nie musiałam się obserwować. Nie neguje nikogo, kto stosuje NPR, ale sama jako antykoncepcji bym tego nie zastosowała. Co ciekawe, przed ślubem te nauki prowadziła ze mną babka, która ma jedną córkę. Pytanie czy jest obłudna i uczy o NPR, a sama się inaczej zabezpiecza, czy w myśli Latającego Cyrku Monty Pythona (cytuję ) ''Ile dzieci, tyle stosunków''

Florence, pewnie, że idealnie by było, gdyby to prowadziła lekarka. Z tym jednak nigdy się nie spotkałam. Zawsze jakaś katechetka albo nawiedzona przykościelna działaczka. PRZEPRASZAM JEŚLI KOGOŚ URAZIŁAM. Sama jestem wierząca, praktykująca, ale jeśli Kościół ma mi zaglądać pod kołdrę i do macicy - sorry, ale tego nie zniesę...

Edytowane przez shybuya
Czas edycji: 2016-04-11 o 17:27
shybuya jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości