|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy
Mamusie szybka sonda:
CZEGO UŻYWACIE DO KĄPIELI SWOICH MALUSZKÓW ja od urodzienia Werci używam Balneum Hermal plus, ale co za duzo to niezdrowo i chcę zmiec. Jeśli mozna proszę o krótką opinię o uzywanym środku. Będę też wdzięczna za informacje o produktach, które nie spełniły Waszych oczekiwań.
|
#4892 |
|
Zadomowienie
|
iwka ja uzywam szamponu/mydła w płynie z Penartenu od urodzenia i jest ok. Od jakiegos czasu nie uzywam juz zadnej oliwki, bo czytałam, ze powinno sie z niej zrezygnowac ok 4 mies. zeby skóra dziecka sama zaczeła sie naturaknie nawilzac i jest super.
Papa zmykamy na basen..
|
#4893 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Między naszymi dziećmi jest miesiąc różnicy, a mój od niedawna dopiero pije trochę więcej. W dzień z butelki po ok. 150-160. Z piersi też mniej, bo raczej nie mam tyle ![]() Cytat:
Cytat:
Zazdroszczę snu. Mojemu też coś wyszło, ale raczej takie suche placki na górze plecków Nie jadłam nic takiego, proszku nie zmieniłam. Hmmm, chyba że jak ostatnio prałam ręcznie, może źle wypłukałam ciuszki?Dziękuje Dziękujemy ![]() Cytat:
My też dziś zostajemy w domu. Mikołaj dziękuje Oj leci czas, leci, za miesiąc święta, a mały będzie miał pół roku ![]() Jonson&Jonson "top to toe".
|
|
#4894 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie !
ja uzywalam na poczatku oilatum "emulsji do kapieli", ale z powodow finansowych przezucilam sie na nivea "płyn do kapieli kremowy". z obydwu jestem zadowolona. minia - pierwsze slysze o tej oliwce. moze tez sprobuje. od kiedy Olivcia pije z kubka?? Kacper narazie je po pol sloiczka marchewki i pol jablka, wiecej jego brzuszek nie pomiesci chyba. wczoraj bylismy u tesciow i Kacper zasnal dopiero o 21:30 i obudzil sie dopiero o 3:45. to mi sie podobalo. sprobuje go dzisiaj tez wymeczyc i zobaczymy jak sie obudzi. potem obudzil sie przed 8 i przed 11. jedno mnie martwi: dzisiaj jeszcze kupalka nie szczelil.
|
|
|
|
#4895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapomniałam wam napisać że ta gorączka nie dawała mi spokoju i wczoraj pojechałam do innego pediatry. I okazało się że są zmiany w oskrzelach. I dostała antybiotyk.
|
|
|
#4896 |
|
Konto usunięte
|
Anula.
My do kąpieli używamy płynu z Penaten, i jest ok, ładnie pachnie i super się pieni. Już wałkuję TŻ , żeby na basen z małym pojechać, ale muszę jeszcze tam przedzwonić i spytać jak to tam wygląda.Nasz urwis znów przespał całą noc, do 9:00. Chyba ta pogoda tak na niego działa. W południe poszliśmy na spacerek, ale musieliśmy pozostać na podwórku, bo akurat się rozpadało, po 30minutach wróciliśmy do domu i Maks wciąż śpi. Najlepszości dla solenizantów. Debiut marchewkowy za nami, nie powiem, rewelacji nie było, skończyło się na trzech łyżeczkach... a Maks generalnie zachwycony nie był. Może nie tyle, że mu nie smakowało, tylko sprawiał wrażenie, jakby nie bardzo wiedział, co się z tą papką robi. Jutro wkleję fotki.No i już po pół godzinie marchewka wylądowała po drugiej stronie brzuszka, w pieluszce. I powiem Wam, że dziecko nie ukryje , co jadło, te kupsko miało marchewkowy zapach.
|
|
|
|
#4897 |
|
Konto usunięte
|
Jak to dobrze, ze szpieguje wasz watek
, bo my Oliviera tez chcemy do wody szybko przyzwyczajac, wiec juz za kilka tygodni wedrujemy na basen |
|
|
|
#4898 |
|
Zadomowienie
|
My po odwiedzinach dziadków. Przez te obiady to spacer nas ominął, szkoda.
Buziaki dla Mikołaja od cioci Kasi ![]() Krzyś dostał po siostrach ciotecznych żyrafę z Fisher Price i już ogląda klocuszki i to duże dziwne zwierze. Też przechodził dzionek w koszuli, może jak odpocznę to wkleję fotki. Anula może podałaś Klaudii zupkę z selerem? Krzyś miał na niego uczulenie w postaci czerwonej pokrzywki na brzuszku i boczkach oraz jajeczkach . Mogło ujawnić się dopiero po kilku dniach, u nas tak było.
|
#4899 |
|
Raczkowanie
|
Czesść Kochane
Na pierwszym miejscu Dziś Mikołaj Wszystkiego Najlepszego . Do nas znów powróciły gorsze dni tzn, powtórka z rozrywki Oliwia znów daje mi maratony od trzech dni , Mało sypiam dzis w nocy to porazka , a w dzień każde ułożenie jej do łożeczka konczy się płaczem - moja klatka piersiowa normalnie ja przyciąga. Znów mało spię i narzekam ![]() Ja basen równiez mam parę kroków od siebię i nie ma zajęc z dziecmi ![]() Dziewczyny ja rowniez mam konto w naszej klasie, była bym wdzieczna za wasze namiary, oczywiscie jeśli macie chęć mnie dolączyc do znajomych ![]() Zmykam - muszę się pocieszyc chwilą wolengo czasu Kanciu Juz wczesniej miałam napisac odnosnie twoich zdjęć - Sliczne. XantiaJak Alusia ładnie spi. |
|
|
|
#4900 |
|
Wtajemniczenie
|
Anula: co do selera, to rzeczywiście uczula
poza tym alergia nie musi pojawić się od razu, tylko po jakimś czasie kontaktu z alergenem, bo te reakcje alergiczne zwykle z czasem się nasilają![]() Patrilla: no u nas jest chyba podobnie jak u Twojego męża. zresztą ta p dr (jest też lekarzem rodzinnym) już dawno mówiła, że mi i córce pszenica też szkodzi ![]() co do włosów, to pytałam ją, bo też mi zaczęły tak strasznie wypadać i powiedziała, że to normalne i potem odrosną. teraz jest już trochę lepiej, ale i tak najlepsze miałam w ciąży a co do wagi, to u mnie rzeczywiście kiepsko. normalnie zawsze byłam b szczupła - 47/170 ale teraz ciuchy sprzed ciąży dosłownie ze mnie spadają i najgorzej się poczułam, jak sprzedawca w sklepie obok nas powiedział, że tak strasznie chudnę - nawet on to zauważył biorę Prevital Forte i Rexorubia.jeśli chodzi o wprowadzanie stałych pokarmów - jeśli nie miałabym kłopotów z laktacją tzn. dzieci byłyby wyłącznie na piersi, poczekałabym z wprowadzaniem do końca 6. msc-a życia, to i wygodniej, i mniejsze ryzyko alergii, no i dzieci bardziej gotowe do stałego jedzenia koło nas jest basen, ale ja zimą się nie wybiorę, bo zmarzlak jestem, może dopiero na wiosnę ![]() fotki super buziaki dla jubilata
|
#4901 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia, ajanna dzięki. W czwartek podałam jej inny obiadek. Wygrzebałam teraz słoik i w składnikach jest seler. A ta wysypka zejdzie sama czy są jakieś maści? Bo to coraz gorzej wygląda. Ma brzydkie czerwone plamy nad brwiami
|
|
#4902 |
|
Wtajemniczenie
|
Anula: jeśli to alergia na tego selera, to poczekaj, powinno samo zejść. a jeśli nie zejdzie, to może być alergia na coś innego, ale mam nadzieję, że to jednak seler.
co do spacerów, to moje chłopaki są codziennie 3-4 h na tarasie i oczywiście śpią w tym czasie. nie wyobrażam sobie, żeby robili coś innego, bo ja w tym czasie ściągam mleko dla Igorka. spacery uskuteczniam tylko, kiedy mam kogoś do pomocy, bo u nas niestety są schodki - mieszkamy na wysokim parterze
|
#4903 |
|
Zadomowienie
|
Anula ja dodawałam Krzysiowi seler przez tydzień do zupki i dopiero pojawiło się uczulenie. Wtedy przestałam też używać oliwki Nive, bo też była nowo wprowadzona i tylko lałam do wody parafinę ciekłą. Po 3-4 dniach samo zeszło. A buźkę smarowałam Oilatum krem. Nawilżaj tylko ciałko Klaudii i jeśli to wina selera to samo zejdzie.
|
#4904 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Kobitki!
Mi coś ostatnio brakuje energii i weny do pisania . Normalnie jestem jakaś wypompowana. Normalnie chyba zacznę znów łykać magnez.Byliśmy dziś na godzinnym spacerku w parku całą trójeczką i u moich rodziców na obiadku. Zostawiliśmy tam Matiego na 3 godzinki i jak przyszłam do domu to padłam na wyro i spałam przez 2 godziny .Kanciu, ślicznie wyglądacie z Apusiem .W ogóle patrząc na zdjęcia wszystkich dzieciaczków, pięknie rosną i się zmieniają WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA MIKOłAJA iwka, ja do tej pory używałam do kąpieli Matiego mydełka Nivea - jest hipoalergiczne z kiełkami pszenicy i nigdy nie miał żadnych problemów ze skórą, jednak ostatnio skusiłam się w markecie na płyn do kąpieli z Johnsona ten fioletowy ułatwiający zasypianie. Nie powiem pięknie pachnie, ale jakoś nie zauważyłam żeby Mati szybciej zasypiał po kąpieli . No i oczywiście po kąpieli od urodzenia oliwka Nivea hipoalergiczna.Bingo, co do nawilżacza, to ja mam taki: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=270951165 . Niby jest ok, ale mi ogólnie przeszkadza ten szum i od czasu do czasu woda zabulgocze i mnie to budzi. Mi od jakichś 3 tygodni tez strasznie wypadają włosy. Już mnie to wkurza, bo one są wszędzie i ciągle wyciągam je z rączek i buzi Matiego .Kobitki mam pytanko: od kiedy wprowadzałyście u maluszków kaszki? I czy robiłyście taką rzadszą do picia z butelki czy gęstszą z łyżeczki? No i w jakich ilościach na początku? Ja kupiłam dziś kaszkę mleczno - ryżową z Nestle i się zastanawiam czy mu dziś na noc nie zaserwować?
|
#4905 |
|
Zadomowienie
|
juleczko ja początkowo dawałam z butelki, ale miałam kijowy smoczek i zanim Krzyś się najadł to padł ze zmęczenia. Teraz już mam dobry, taki na krzyżyk cięty i robię tak jak jest napisane na opakowaniu (może troszkę mniej sypię). Dawałam też łyżeczką, ale na wieczór jak jest już zmęczony to te jedzenie mu nie szło i strasznie się brudził.
|
#4906 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;5877189] Najlepszości dla solenizantów. Debiut marchewkowy za nami, nie powiem, rewelacji nie było, skończyło się na trzech łyżeczkach... a Maks generalnie zachwycony nie był. Może nie tyle, że mu nie smakowało, tylko sprawiał wrażenie, jakby nie bardzo wiedział, co się z tą papką robi. Jutro wkleję fotki.No i już po pół godzinie marchewka wylądowała po drugiej stronie brzuszka, w pieluszce. I powiem Wam, że dziecko nie ukryje , co jadło, te kupsko miało marchewkowy zapach. [/quote]Dzięki ![]() Mikołaj tez na początku nie wiedział jak jeść i że trzeba języczkiem wciągać marchewkę, a nie wypychać A teraz rzuca się na łyżeczkę ![]() Cytat:
Nie mogę doczekać się zdjęcia Krzysia.Cytat:
Współczuję problemów ze spaniem, oby gorsze dni szybko przeszły. Cytat:
![]() Cytat:
Też mam to mydło. Muszę je dziś wyciągnąć, może pomoże na tą wysypkę. Johnsony "niby-usypiacze" też mamy - nie działają nasennie. Kaszkę dałam małemu po czwartym miesiącu (jakoś tak), do picia, 200 ml.
|
|
#4907 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od początku kąpię Alę w Emolium. Ale teraz już chyba kupię coś typowo dzidziakowego, jakiś płyn do kąpieli Nivea albo Penaten, zobaczę jeszcze co, posłucham Waszych opinii
|
#4908 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4909 |
|
Zadomowienie
|
A więc wklejam zdjęcia synusia.
1. dzień dzisiejszy, na kolanach u babci 2. tak chodzi na spacerki
|
#4910 |
|
Zakorzenienie
|
Mikolaj all the best!!!
Kasiu Krzysio wyglada przeslicznie w tej koszuli w krate my kapiemy Adriana w cieplej wodzie i uzywamy mydelka bambino a potem smarowalismy go oliwka po kapieli ale od kilku dni uzywamy lotion j&j bed time. slodko pachnie.Adi jest cudowny przy babci.. oczywiscie obudzil sie o 4 rano i nie chcial juz spac wiec nie bylo latwo.. jesli chodzi o zabki to mozna juz je wyczuc pod dziaselkami. a mama tz powiedziala ze jemu zeby wyrosly bardzo szybciutko
|
#4911 |
|
Zakorzenienie
|
Alicja miała dziś popołudnie i wieczór na NIE. Marudziła, mata nie, krzesełko nie, herbatka nie, noszenie nie, mleko nie, jabłuszko nie, śpiewanie nie, lulanie nie, kołysanie nie... Nawet po kąpaniu nie zjadła kaszki
. Teraz dałam jej "na śpiku", ale popiła tylko trochę. Obudzi się w nocy na bank .
|
#4912 |
|
Zakorzenienie
|
Xantia no to Ala dala w kosc
Wspolczuje bo mnie takie zachowanie frustruje![]() acha dla ewy pytalas kiedys o pulowerek bezrekawnik jaki Adi ma.. widzialam takie w h&m ale nie spojrzalam na cene..
|
#4913 |
|
Zakorzenienie
|
Heh, mi najbardziej jej żal, bo biedna się męczy. Ja to jakoś dam radę... Ale na razie śpi. Zastanawiam się, czy to nie na ząbki. Takie ma te dziąsełka napuchnięte i białe.
|
#4914 |
|
Zakorzenienie
|
Xantia ja kidy Adi mial taki zly dzien wlasnie przez zabki to podlam mu troche paracetamolu.. poza zelem na dziaselka.. przynajmniej zjadl ladnie a potem zasnal i obudzil sie szczesliwy..
moja pediatra uwaza ze skoro dziecko sie meczy i go boli to ie ma co przesadzac i warto dac paracetamol czy np apap dla dzieci zeby im ulzyc.. bo inaczej sa nie dosc ze obolale to jeszcze nieszczesliwe bo niewyspane.. ja osobiscie uzywam 2 zeli na dzisla.. jeden jes dosc mocny i szybko dziala ale mozna go stosowac max co 4 godziny bo zawiera lidokaine (bobodent) dziala szybko ale krotko oraz ziolowy ktory mozna stosowac czesciej.. taki z herbapolu.. a Adi jakby mogl toby wlozyl wszystko w buzie i zul.. czuc juz takie twarde gulki znaczy ze zabki niedlugo powinny sie pokazac.. mam nadzieje.. jesli chodzi o wizytacje przyszlej tesciowej to staram sie wypasc niezle.. nie mam o czym z ta kobieta rozmawiac poza tematem dziecka.. dzis bylo mi glupio bo pozmywala po obiedzie nie chce zeby sobie myslala ze jestem leniwa.. a i jeszcze zdrzemnelam sie w ciagu dnia na 30 minut ale padalam na twarz.. napewno mysli ze Adi jest cudowny i piekny i w ogoe przeslodki.. wcale sie nie dziwie bo on jest the best. a jakie miny strzela.. dziewzyny czy wasze dzieci tezn sie wstydza aparatu?? Adi momentalnie staje sie powazny jak widzi ze bedzie mial zdjecie.. nie usmiecha sie tylko patrzy spod byka
|
#4915 |
|
Rozeznanie
|
Ogromne buziaki dla Mikołajka
STO LAT STO LAT minisia, minia dziękuje, niestety w tej mojej dziurze chyba takiego nie ma :-( My Oliwci do mycia dodajemy Oilatum, jest ok ale chyba w działaniu podobne do Balneum ![]() kasia_mw niezły przystojniak z tego Waszego Krzysia super czapa, to ta o której mi mówiłaś? ehh te teściowe ![]() kropka Adi zachowuje się jak prawdziwy facet, a co się do aparatu będzie wdzięczył ![]() Oliwcia jak zobaczy aparat to albo mało ze skóry nie wyskoczy, albo przyjmuje to jako "oczywistą oczywistość", że jej zdjęcia robią
evemamaoliwki Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2007-11-27 o 09:39 Powód: post pod postem |
|
|
|
#4916 |
|
Zadomowienie
|
eve tak to ta czapa, ale trochę mu się bary zrobiły w tym wózku
![]() kropka Krzyś z aparatem ma to samo, poważnieje w jednej chwili. Pewnie się zastanawia co to i jak działa . Dzisiaj nakręciliśmy filmik, bo tak fajnie śmiał się w głos, ale podczas nagrywania już rzadziej. Ja skakałam z nim jak pajac, a mąż śpiewał Bonanzę, idioci i tyle, a on co miał robić, chichotał i piszczał z radości.
|
#4917 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Cytat:
Cytat:
A jak go podnoszę do siedzenia, to on mnie cap i gryzie palce ![]() Tesciowa na pewno jest Adim zachwycona, bo kto by nie był! Do aparatu Mikołaj się już tak przyzwyczaił, że pięknie pozuje. Dzięki
|
|
#4918 |
|
Zadomowienie
|
No i po pierwszej lekcji pływania
, ale była naprawdę dzielna, machała nóżkami jak mała żabka. Był też płacz gdy opiła się wody, ale chwilę pobuczała i cieszyła się dalej![]() katia moja Olivka pije soczki z kubka od początku tj. od 3 mies. mniej więcej. Podobno od początku powinno się uczyć dzieci pić to co słodkie z kubka a nie przez smoczek, na początku nie szło jej to zbytnio a teraz ślicznie pije z kubeczka i nie ma żadnego problemu . A z tą oliwką to jest tak, że gdy odstawi się oliwkę (lub parafinę) to obserwuje się skórę dziecka czy nie jest sucha, i jeżeli przez kilka dni się nie wysusza tzn. że dziecko juz tego nie potrzebuje. Przecież nie będzie się oliwką smarowało do końca życia![]() xantia ja miałam jakiś tydzień temu dwa takie dni i wiem co czujesz, nie wiedziałam jak jej pomóc, ona prawie nigdy nie płacze a tutaj nic jej nie pasowało, dziąsełka też miała twarde i nabrzmiałe, w nocy TŻ pojechał do apteki kupił żel i przeszło, ząbków jeszcze nie ma ale myślę, że już tuż tuż, gdy tylko przejedzie się jej palcem po dziąśle otwiera paszczę i czeka na jeszcze. I też jeść nie chciała ale o dziwo w nocy nie budziła się na karmienie Buziaki dla Aluni musi być dzielnaEDIT: aa i jeszcze jedno, woda w basenie miała 30-32 stopnie i wszystkim maluchom odpowiadała ta temperatura.
|
#4919 |
|
Zadomowienie
|
ewa.nea on już długo jeździ w spacerówce, bo strasznie ciekawski jest. A dodatkowo na spacerach nie zasypia, chyba, że jego godzina przyjdzie, a my jeszcze chodzimy.
Moja perełka dopiero zasnęła. Przez wizytację dziadków zmieniły mu się pory spania, a ostatnią drzemkę miał od 18 do 19. No i jeszcze kaszy nie zjadł, dam mu przez sen. Dzisiaj strasznie mało wypił z butli, bo jak do tej pory to tylko 100 ml + 30 dodane do ryżu (kasza będzie ze 150 ml mleka). Ciągał cyca, zjadł ryż z jabłkiem, zupkę i pół słoiczka deserku. Nie wiem czy to dobrze, może dzisiaj więcej mu pociekło z mamusi (chociaż nie wierzę)miniu Olivka spisała się na medal. My tez tak chcemy, ale nam dopiero budują park wodny. Z siostrzyczką (lub braciszkiem) Krzysia będziemy chodzić od niemowlaka, tylko żeby był ten basen dla takich dzieciaczków przystosowany.
|
#4920 |
|
Zakorzenienie
|
Minia - ale fajnie macie! Olivka wygląda na bardzo zadowoloną.
Kasia - no to faktycznie obserwator z niego
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

.
/

Nie jadłam nic takiego, proszku nie zmieniłam. Hmmm, chyba że jak ostatnio prałam ręcznie, może źle wypłukałam ciuszki?
.
Oj leci czas, leci, za miesiąc święta, a mały będzie miał pół roku 

. Normalnie jestem jakaś wypompowana. Normalnie chyba zacznę znów łykać magnez.

ale padalam na twarz..