|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.
Cytat:
Hej, dobrze ze z dzidzia wszystko Ok. Obyś juz nie miała przygód z kolka. |
|
|
|
|
#3962 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
byle sie udało to wyregulować
|
|
#3963 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3964 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fakt dziwna umowa..
|
|
#3965 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I obcinacz do paznokci na pewno biorę, bo smutno mi bez niego jak się skórka zadrze. :PCytat:
) - a chrzciny przecież da się w miarę szybko załatwić, gdy będzie wiadomo kiedy dostępni będą chrzestni i nie trzeba ich już teraz planować.My jeszcze nie myśleliśmy kiedy to zorganizujemy, ja w luźnych rozważaniach brałam pod uwagę Święta Bożego Narodzenia, ale pewnie zadecydujemy po porodzie. Większy problem będzie u nas z wyborem chrzestnych, no ale na razie się tym nie martwię. ![]() Cytat:
Parę razy śpiewałam kołysankę mając nadzieję, że maluch zapamięta melodię jako uspokajającą. ![]() Cytat:
Świetnie!
|
||||
|
|
|
#3966 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja może w piątek pójdę, o ile tż weźmie sobie wolne.Cytat:
![]() Cytat:
a mąż myślę że ogarnie, nawet jeśli uschnie 1 czy 2 kwiatki u nas na szczęście większość rzeczy typu rachunki, zakupy itp ogarnia mąż więc raczej nie zginie jakby mnie nie było kilka dni poza tym wybrałyśmy mądrych i zaradnych mężów, dajmy się im wykazać Cytat:
Szkoda, że nam się ten przewijak nie zmieści będziemy musieli kupić taki nakładany na łóżeczko.Cytat:
ale co zrobić, na wsi tak kiedyś było, a nawet i do tej pory jest te wszystkie czerwone kokardki przy wózkach itp przesądy też głównie tam były spotykane.Cytat:
Ja się coś od wczoraj kiepsko czuję... mam takie "rwanie" w Bożenie, dzisiaj rano aż mnie zgięło w pół ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- A jeszcze co do rzeczy do szpitala to chciałam napisać, że ja również planuję zabrać większość kosmetyków w mniejszych opakowaniach. Mam jakieś miniatury, jeszcze na pewno coś dostanę do zakupów czy od koleżanek. Zawsze takie rzeczy biorę też na wyjazdy Malować jakoś specjalnie się nie zamierzam, ale pewnie wrzucę jakąś miniaturę mascary i krem bb, więc automatycznie mini płyn micelarny. Więcej nie planuję, a i tak pewnie tego nie użyję. Poza tym jeśli czegokolwiek mi zabraknie to powiem teściowej, bo ona pracuje w tym szpitalu więc w każdej chwili będzie mogła podrzucić gdy będzie na dyżurze.
|
|
#3967 | ||||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja tak miałam wczoraj..plus ból trochę jak przy kolce..dziś lepiej... |
||||
|
|
|
#3968 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny gadałam wczoraj z położna o moim przeziębieniu, powiedziała że jak będzie źle to dadzą mi antybiotyk a na razie tylko domowe sposoby- czosnek, cytryna. Znacie coś skutecznego co Wam pomogło? Edytowane przez ziuta. Czas edycji: 2016-04-12 o 13:00 |
|
|
|
|
#3969 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze, że przeszło.Cytat:
Albo zaczęła swoją pierwszą pracę w 90 dni po skończeniu szkoły, studiów). Akurat ciąża pod tym względem nic nie zmienia, też jest 30 dni wyczekiwania.Umowa, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. |
||
|
|
|
#3970 |
|
Zadomowienie
|
Najpierw byłam na połówkowym. Pani doktor nie podobało sie:
1. Dziecko jest o tydzień większe niż wynika to z OM 2. Pokazało pupkę i siusiaka ale nie chciało pokazać twarzy 3. Znaleziono torbiel Blake'a który nie wpływa na układ móżdżku ale musi być pod obserwacja. Mam sie tym nie przejmować. Przepływy mam jak zdrowa osoba a to dla mnie było najważniejsze. Kolejna wizyta juz nie na NFZ 10.05 cena 250pln. Waga 467g. Pózniej miałam wizytę u gina. News o torbielu skomentował uśmieszkiem i stwierdzeniem "jak ta technika poszła do przodu, a Pani doktor chyba na noc przeczytała o jedna książkę za dużo". Niemniej jednak tez będzie obserwował, choć nic on takiego nie zauważył. Toxo w dalszym ciagu ujemne, szyjka długa bez śladów skracania lub rozwierania. Nie muszę leżeć ale powinnam, zatem pozostaje tryb dotychczasowy z lekkim rozluźnieniem a to oznacza ze mam pozwolenie raz w tygodniu wyjsć na 20 min spacer lub godzinny ale z dłuższym siedzeniem niż chodzeniem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Obciążenie glukoza mam zrobić na początku maja. Mam sie zgłosić do labo z połówka cytryny i mam nie pic glukozy dużymi łykami tylko małymi łyczkami bo to podobno zmniejsza ryzyko wymiotów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3971 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co co chrzcin - ja będę chciała mojego brata, TŻ ma tylko jedną siostrę, z którą się strasznie nie lubimy i o czym wie cała rodzina Bardzo nie chciałabym, żeby miało taką chrzestną, ale chyba nie mam wyjścia, bo nawet nie byłoby kogo wziąć ... Poza tym mąż, mimo, ze raczej z tych uległych, pewnie by w tej kwestii nie popuścił. Ona mieszka za granicą, zawsze przyjeżdża tuż po Bożym Narodzeniu, wiec jeśli faktycznie ją wybierzemy, to chrzciny byłby ok. Trzech Króli. Pytanie co do termometrów. Sama mam taki prosty pikający, ale nie wyobrażam sobie dać go maluchowi. Któraś polecała Microlife NC 150 i wstępnie chcę go zamówić, siostra mi odradza, mówi, ze douszny lepszy i poleca Braun IRT 3020. Oba mają niezłe opinie Jakieś sugestie? Dodam, że te bezdotykowe wydają mi się OK - gdy byłam w szpitalu albo na IP, zawsze takim mnie traktowano.
|
|
#3972 | |
|
Zadomowienie
|
A i jeszcze jedno dzieć leży sobie w poprzek i w większości przypadków kopie w stronę kręgosłupa i tego na razie nie odczuwam. Jak sie na tym boku przekręci frontem do przodu to dopiero wtedy odczuwam conieco.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
Koleżance pomógł syrop z cebuli |
|
|
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3974 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3976 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie wyszło prawie idealnie, dzień przed porodem Lena wg USG miała 3400, a urodziła się 3350 ![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
![]() Trzymaj się ! ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3977 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już wolę wziąć jakąś dobrą znajomą. W zasadzie raczej chrzestnych nie będziemy mieć z rodziny.My będziemy chrzcić prawdopodobnie w grudniu, ponieważ jesteśmy uzależnieni od przyjazdu mojej mamy do PL a ona przyjeżdża właśnie w grudniu, a później na Wielkanoc (ale to nic pewnego). takie dwa pewne urlopy ma zawsze w sierpniu i w grudniu.
|
|
#3979 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Anioł, mnie również farmaceuta powiedział, że rtęciowe najlepsze. Ale jak tu zmierzyć takiemu małemu temperaturę rtęciowym Chyba jestem nieobyta i jednak bym się bała ...
|
|
#3980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieciaczka na boczek, bioderko przytrzymujesz by się nie przeturlał na plecki, końcówkę smarujesz wazeliną. Od wyniku odejmujesz 0,5st. Nie wiem jak bardziej ruchawemu dziecku zmierzyć Ja będę kupować termometr z miękką końcówką.
|
|
#3981 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakbym wiedziała, ze on tak do tego podejdzie to bym kurczę wcześniej już tak zarządziła ;-) Odstawiłam tabletki i myślałam, ze to będzie tak hop-siup.... a tu nic.... Zrobiłam badania te co sie robi na początku i wszystko ok oprócz endometrium, które nie chciało mi rosnąć ![]() Gin ze względu na wiek w styczniu 2015 zasugerowała klinikę leczenia niepłodności. Poszliśmy do takowej ale cos lekarz mi sie nie spodobał.... Koleżanka poleciła nam ginekolog do której jeździliśmy do jej gabinetu prywatnego. Monitorowała cykl, próbowała dawać hormony, które nie specjalnie działały.... W końcu za radą tej gin zrobiliśmy prywatnie histeroskopię i okazało sie, ze mam przegrodę, która moze działać jak naturalna antykoncepcja. Przegrodę usunięto i lekarz powiedział "będzie pani zadowolona" To było w 07/2015Endo poprawiało sie ale bardzo nieznacznie (z 3 mm do 5,7 mm) i ciągle nic..... Pod koniec listopada wybieraliśmy sie na rejs w ciepłe kraje no i tak czułam, ze ze starań znowu nic bo cos mnie pobolewa jak na okres i jeszcze w dodatku pewnie dostanę w ten sam dzień co mamy lot Miałam jakiś paskowy test ale nic dziad nie pokazał (moze i dobrze bo bym pewnie bała sie lecieć) No ale co zrobić... Przygotowałam sie odpowiednio na drogę i czekam. Dolecieliśmy - nic. Pierwszy dzień nic, drugi tez nic.... Pomyslałam, ze aaaaa długi lot, zmiana klimatu....to pewnie to.... Rum zaczął sie lać a ja w stresie nic bo już sama nie wiem co jest grane.... Gdzies ok 4 dnia rejsu dopłynęliśmy do wyspy, gdzie znalazłam aptekę, kupiłam test i na drugi dzień od razu jak jeszcze wszyscy spali robię - patrzę a tu TAKA niespodzianka!!!! Radość ogromna!!! TŻ oczywiście twierdził, ze on od początku wiedział, ze sie wszystko nam uda ![]() Ps: trochę Mała popsuła mi rejs bo jak uwielbiałam żeglować tak teraz nawet jak patrzę na zdjęcia wody to trochę mi nie dobrze Ale "wybaczam" jej Cytat:
Ja sama mam problem bo ja mam siostrę (mężatka) i TŻ ma siostrę (panna). Siostra TŻ mieszka ponad 300 km od nas i ani razu w ciagu naszych wspólnych 15 lat nas nie odwiedziła..... Wszyscy, co gorsza z mojej rodziny, mi gadają, ze mogę wziąć męża swojej siostry i siostrę TŻ - a mi średnio sie to podoba ![]() Dodam, ze ja miałam chrzestnych z którymi kontakt był słaby za to moja siostra miała cudownych i tego jej zawsze zazdrościłam I takich fajnych chciałabym dla mojego dziecka..... Ale sie rozpisałam ......
|
||
|
|
|
#3982 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko kurcze, ona tam jest przejściowo, w najbliższym czasie planuje wrócić, więc chyba jestem na nią skazana ...Też nie jestem za braniem na chrzestnych jakiejś rodziny, z którą się nie ma kontaktu. Mój mąż miał taką chrzestną, od komunii zobaczył ją dopiero przy proszeniu na wesele (nie wiedział, gdzie mieszka, nie poznałby jej na ulicy, nawet nie wiedział jak się po mężu nazywała, jego mama dopiero się tam u kogoś dowiadywała jak mieliśmy zaproszenia wypisywać), a i tak nie przyszła Ja jestem chrzestną u córki mojego brata i bardzo się z tego cieszę, bo spędzamy razem sporo wolnego czasu, sporo z nią rozmawiam, nawet ostatnio miałam zaszczyt ją uświadomić w tych i owych sprawach Ma 10 lat i kocham ją jak moją córkę. Podobnie mam z córką mojej siostry, chrzestną jednak nie jestem i do tej pory siostrze to wypominam!
|
|
#3983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślałam, że po prostu obydwoje za nią nie przepadacie.U nas to jest dziwne, bo pewnie z ust mojego tż by nie padło, że jej "nie lubi", bo to jego siostra i pewnie na jakiś tam sposób ją nawet kocha. Ale jednocześnie uważa ją za samolubną, zapatrzoną w siebie osobę z którą nie potrafi znaleźć wspólnego kontaktu. Jakbym Wam opisała kilka sytuacji to doszłybyście pewnie do podobnych wniosków Mój tż i jego siostra są dosłownie jak dwa bieguny.
|
|
#3984 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
? Kiedyś się mnie teściowa nawet zapytała, dlaczego jej (w sensie siostruni) nie lubię, to jej kawa na ławę wyłożyłam to, co u Ciebie pogrubiłam. Ale to temat rzeka, nie będę się denerwować
|
|
#3985 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy zbliżeniowy termometr i jest w miarę ok, czasem w granicy 0,5 st się myli. Nie wiem, ja nie wyobrażam sobie włożenie czegokolwiek dziecku do pupy, nawet czopka, a termometr to dla mnie barbarzyństwo lekkie. Termometry teraz te szklane są spirytusowe, a nie rtęciowe. I wszystko super, ale spróbujcie je sobie kiedyś strząsnąć... ręka odpada. Farmaceuta, który polecą "rtęciowe" to jakiś mocno niedouczony... rtęć jest zakazana w obrocie w UE. Jak ktoś się nie boi można kupić z allegro z Ukrainy.
|
|
|
|
#3986 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() i ja wtedy z przerazeniem w głosie i radością naraz wołam męża do tej łazienki hihi I wszyscy na górę do taty, ja beczę a mój mąż do taty: Nie jedziemy na narty. A tata na to: A co nie ma śniegu
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja brałam syrop Prenalen, Stodal, Apap, inhalacje z soli i tantum verde na gardło. Własnie od wczoraj znowu gardło mnie boli |
|
|
|
|
#3988 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) polecała bezdotykowy Microlife i wstępnie mam go w koszyku na Gemini. Chyba, że ktoś się wypowie na temat wyższości dotykowych (np. dousznych) nad bezdotykowymi, chętnie skonfrontuje opinie
|
|
#3990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie mierzyłam tak córce i nie będę ![]() Jakieś to dla mnie nie bardzo
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

na czczo 93 po 1 godzinie 213 a po 2 godzinach 183 więc wszystko jasne cukrzyca jak nic 
<3

czerwiec 2015
Nie wiedziałam, ze bedzie mu zalezec na chrzcinach tak szybko. Ja jestem zdania, ze do roku czasu to wlasnie idealnie szczególnie, ze trzeba jakos zebrac chrzestnych i nie wiadomo jeszcze gdzie.
) - a chrzciny przecież da się w miarę szybko załatwić, gdy będzie wiadomo kiedy dostępni będą chrzestni i nie trzeba ich już teraz planować.
także idę do przodu.
wcześniej nieraz żałowałam, że u nas nie było nigdy takiego "przypadku"..